picola wrote on 16.10.2004 at 21:26:50:Pogovarjali smo se o tem,da če imaš visoko samospoštovanje/ dobro samopodobo,da te lahko prizadane le malo stvari,oziroma bolj natančno povedano le ob malo stvareh si lahko prizadet ali užaljen.Moj profesor celo trdi,da njega nobena beseda/žaljivka/človek ne more prizadeti ali užaliti.
Se pravi, prizadanejo me lahko samo stavki,za katere nekje v podzavesti(ponavadi v Otroku) menimo,da so resnični.Če smo prepričani vase,potem vemo in čutimo,da to ni res in smo v sebi kljub žaljivkam mirni.
Po moje se tukaj izhaja iz popolnoma napačnih predpostavk: užaljenost ali prizadetost pač nista samo neki imaginarni kategoriji, kateri bi pripisovali samo nedoraslim in nezrelim osebam.
Užaljenost ali prizadetost pa sta lahko tudi premosorazmerna samospoštovanju ali samopodobi, še posebej, če slednja dva gresta proti samopomembnosti (kar je največkrat dejstvo).
Prav tako pa nisi potegnila nobene ločnice med užaljenostjo in prizadetostjo: užaljenost je duševno stanje, ki meri na čast (čast pa je največkrat kategorija, ki se veže na samopodobo in na samospoštovanje), medtem ko je prizadetost kategorija, ki se veže na neko krivico ali izgubo.
Recimo vsakdo se bo počutil prizadetega, če se mu bo dejansko zgodilo krivica (da bo, na primer nečesa po krivem obdolžen), prizadet bo ob izgubi nečesa, kar je za njega vredno, skoraj zagotovo pa ne bo užaljen (lahko sem prizadet, če mi nekdo povozi psa, zagotovo pa ne bom užaljen). Recimo prizadane te lahko potres, ko ti poruši hišo, le malo pa je teh, ki jih potres tudi užali.
(zato si upam reči, da lahko tvojega profesorja do joka spravi že navadna branjevka - da je globoko trpeča oseba: drugače ne bi izražal takšnih pobožnih želja)
(obstaja tudi druga različica po kateri je tvoj profesor tako samopomemben, da se ga preprosto nič ne dotakne: po tej varjanti je pač že zadavnaj izgubil, saj se je podal med (male) bogove)
uživaj!