Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 ... 5 6 7 8 9 ... 14
(Read 42607 times)
Lilith
5

..to be more like me and
less like you...

Re: pravica otroka do varnega družinskega okolja
Reply #90 - 19.10.2004 at 11:24:12

titud wrote on 19.10.2004 at 11:11:58:
Avtentičnemu človeku droga ne more dezintegrirat  niti primarne niti sekundarne  skupnosti, ker avtitčnost itak okrog sebe ukvarja   tako okolje, ki mu nobena oblika odvisnosti ne more konkurirat.        

Ravno lastna avtentičnost te obvaruje pred zlorabo drog, se strinjam. Ne strinjam pa se, da je avtentičen človek imun tudi na to, če se napr. v njegovem ožjem čustvenem krogu pojavi odvisnež.
Back to top

... Sometimes I feel that I should go and play with the thunder...

IP Logged

sinjeoka
5

No guts no glory!

Reply #91 - 19.10.2004 at 11:35:38

titud wrote on 19.10.2004 at 11:11:58:
Droga in vse oblike odvisnosti napolnejo prazen prostor, ki ga ustvarja družbeni vzorci  s svojo izpraznenostjo in nevatetičnostjo za posmeznika. Ne počne nč drugea kot razkriva praznine in odtujenosti in je v tem smislu koristna, saj je  strah pred drogo /odvisnostjo pravzaprav  strah pred našo lastno odtujenostjo in  če se  nisi sposoben drgač soočit z njim se moraš pač prek droge in vseh možnih oblik kemične in psihične odvisnosti, ki jih pozroča.  Človk, ki živi avtentično življenje, nima pred drogo nobenih strahov in predsodkov. V bistvu je na neka način z njo v istem odnosu kot odvisnik, ki mu prav droga daje ta isti   občutek avtentičnosti. Zato križarske vojne proti drogi, alkoholu in vsem oblikam odvisnosti ne morejo dobit tisti, ki jih goni strah pred njo in njemimi dezitegracijskimi učinki, ampak samo tidsti,  ki živijo tko avtentično, da se  jih njena iluzija avtentičnosti sploh ne more (več)dotaknt (amapk ti itak nimajo nobene potrebe po tem, da bi organiziral križarske pohode proti drogi in odvisnosti).  Avtentičnemu človeku droga ne more dezintegrirat  niti primarne niti sekundarne  skupnosti, ker avtitčnost itak okrog sebe ukvarja   tako okolje, ki mu nobena oblika odvisnosti ne more konkurirat.        

mene vedno znova v osuplost spravljajo razmišljanja, da so družbeni vzorci nekaj, kar mene, tebe in ostalih posameznikov sploh ne tangira ... je neka zakonitost, verjetno od boga dana, na katero ne moremo vplivat ....

wrong ... družbeni vzorec je vsota vseh vzorcev, ki jih imajo posamezniki taiste družbe v glavi, koliko močno se bodo izrazili kot "družbeni vzorec" pa je odvisno kako bo ta vzorec razširjen med posamezniki ... in dozdeva se mi, da sem si ravnokar odgovorila v čem je srž problema "kolektivne nezavednosti" ... to je očitno zaznavanje problema zunaj sebe, ne pa kot nekaj kar je očitno znotraj tebe...

recimo, ne razumem zakaj ti beg v mamila jemlješ kot znak vitalnosti ???  tisti naš mamilaš bi načeloma zaradi permisivnega okolja lahko razvil tudi neko sebi avtentično dejavnost ... tko pa ga je definirala samo droga ...

lahko pa da se najini mnenji razhajata v pojmovanju kaj vitalnost je ... za moje pojme kot vitalnega človeka lahko označim nekoga, ki je večstransko dejaven ... če nekoga definira le droga?, nasilje? ... a takemu sploh lahko rečeš da je vitalen?

Avtentični človek dejansko ne more zapasti v drogo ... toda, še vedno MORA plačevati škodo, ki jo droga puša v okolju katerega del je. Poleg tega avtentični človek je lahko samo nekdo z izgrajeno osebnostjo ... to pa najstniki še niso ... poleg tega biti avtentičen je lažje v okolju kjer je enakomislečih več, biti avtentičen v okolju alkoholikov pa je precej težje ... nenazadnje avtentičnost alkoholna družba dojema kot devianco in nevarnost za svojo ureditev ... in zato se alkoholna družba avtentičnosti praviloma brani ...
Back to top

IP Logged

sinjeoka
5

No guts no glory!

Reply #92 - 19.10.2004 at 11:41:03

titud wrote on 19.10.2004 at 08:33:13:
Zdej sem  se spomnu na tisto tvoje razmišljenje v topiku, kaj me najbolj prizadane. Zanimiv, da  v tem kontekstu  omenjaš razkroj  vrednostnega sistema tvojga razreda zarad vpliva  'drogeraša'. Jest  bi na tak razkroj  gledal kot na ene vrsto inovacijo, ki je bla očitno močnejša od konvenciponalnih vrednot, ki so razred sicer  držale skupaj. Drogeraševa odvisnot in njegov z odvisnostjo pogojen odnos do drugih je očitno  odražal dost  bolj živ donos  do življenja kot ga lahko vzpostav  konvencionalna prilagojensot, zato je tud tolk vitalen , da se med vrstnike 'vsili' kot impresivna inovacija, četud je delovala  dezintegrativno. Ampak stare odnose je itak treba dezintegrirat, da se ustvar prostor za nove, in to vlogo odvisnost po moje dokaj uspešno  opravlja. Paradoks je v tem, da čim  uspešneje to nalogo opravlja, teže je te to njeno funcijo presečt in  začet z inovirano integracijo.            

Grin  Grin  Grin če je avtentičnost iskanje linije najmanjšega odpora ... potem ti dam celo prav  Grin  Grin  Grin

drugače pa zdrava družba POSKUŠA dajati vsam maldim enako štartno osnovo ... seveda pa mora najprej sama pri sebi zdefinirati, kdaj je štartna osnova neenaka ...

... za enkrat v slovenski družbi očitno velja, da je štartna osnova otroka iz alkoholične družine in urejene družine enaka .... (sinjeoka se tu globoko zamisli; mogoče pa je alkoholizma v naši ljubi državi že toliko, da smo vsi na istem  Undecided)
Back to top

IP Logged

vida
5

I love YaBB 1G - SP1!

Reply #93 - 19.10.2004 at 11:50:17

sinjeoka wrote on 19.10.2004 at 11:41:03:
... štartna osnova otroka iz alkoholične družine in urejene družine enaka .... (sinjeoka se tu globoko zamisli; mogoče pa je alkoholizma v naši ljubi državi že toliko, da smo vsi na istem  Undecided)

skoraj  Undecided
ni samo alkoholizem problem, so še druge oblike odvisnosti, poleg drugih drog mislim (odvisnost od odnosov, od hrane, od nakupovanja, od seksa, od duhovnosti itd.)  
Back to top

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #94 - 19.10.2004 at 11:53:20

lola wrote on 19.10.2004 at 10:54:34:
Se strinjam, da alkoholik zazna problem šele, ko ga drugi začnejo jebat. Ampak potem alkoholizem vendarle postanje tudi njegov osebni problem.

Grin
Ja, saj problemov je vedno dovolj in nikoli jih ne zmanjka, samo poiskati jih je treba znati ...

Back to top

IP Logged

sinjeoka
5

No guts no glory!

Reply #95 - 19.10.2004 at 12:00:50

Bardo_Thodol wrote on 18.10.2004 at 22:48:59:
No ja, saj denar tudi ni vse, kar bi bilo nujno potrebno za srečo.
In standard, kakršnega pač že imamo, smatram hkrati kot dar, hkrati pa tudi kot davek družbi, katere del sem.

Lahko bi slučaj nanesel tudi tako, da bi pripadal v kakšno drugačno skupnost, kjer se naprimer družine prebijajo iz dneva v dan z dolarjem na dan, ali  pa v taki, kjer je standard desetkrat višji od našega. V obeh primerih pa za razmere osebno ne bi imel prav velikih zaslug, krivde pa tudi ne.

he, he he Bardo ... domnevam, da razen tistih prisilnih 55% odstotkov od tvoje bruto plače letno, ne prispevaš kaj bistveno več v skupno dobro ... zdej se morava samo zmenit, ali je tistih 45% dovolj le za golo preživetje ... če ne ...  Undecided si se tu malo na laž postavil ...

kar se pa tiče krivde za revščino v Afriki ... je pa deloma to treba pripisat tudi visokim uvoznim carinam in izvoznim subvencijam EU in vseh ostalih razvitih držav...

... vprašanje je zakaj so razvite države tako zlobne ???

... odgovor je sila preprost ... ščitijo moj in tvoj življenjski standard
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Markomur
Reply #96 - 19.10.2004 at 12:06:31

Lilith wrote on 19.10.2004 at 11:24:12:
Ravno lastna avtentičnost te obvaruje pred zlorabo drog, se strinjam. Ne strinjam pa se, da je avtentičen človek imun tudi na to, če se napr. v njegovem ožjem čustvenem krogu pojavi odvisnež.

Imun ne pomen, da se ne odziva, ampak da se odziva brez občutka krivde, strahu ali celo sovraštva. Da odvisnika  skratka ne stigmatizira ampak ga obravnava za sebi enakega, kot sočloveka, ki si  delita skupno izkušnjo v vsak sicer v svojem polju realnosti.  V tem smislu je otrok  z alkoholom zasvojene družine  tako impresioniran nad avtentičnostjo življenjenja staršev, ki jo je izvala odvisnost, da se je lahko losa edino le, če sam razvije svoj lasten avtentičen odnos do življenja. To je tista priložnost, ki mnogi otroci, ki živijo v izprazninjenih družinskih formah, nimajo, zato se ti nekako počutjo nekako prikrajšne in  so tako 'nagnjeni' k temu, da sami na lstni koži sprobajo avtentičnost, ki jo nudi odvisnost.  
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #97 - 19.10.2004 at 12:24:59

[quote author=sinjeoka link=1097743997/90#92 date=1098178863]

Grin  Grin  Grin če je avtentičnost iskanje linije najmanjšega odpora ... potem ti dam celo prav  Grin  Grin  Grin

Odpor do početja ne česa, kar občutiš kot izpraznjeno, je zdrav odpor. Nedejavnost oz.  dejavnost po liniji najmnjšega odpra je tako lahko znak zdravja posmeznika ne glede na to, da povzroča dezintegracijo neke skupnosti.  

Quote:
drugače pa zdrava družba POSKUŠA dajati vsam maldim enako štartno osnovo ... seveda pa mora najprej sama pri sebi zdefinirati, kdaj je štartna osnova neenaka ...

... za enkrat v slovenski družbi očitno velja, da je štartna osnova otroka iz alkoholične družine in urejene družine enaka .... (sinjeoka se tu globoko zamisli; mogoče pa je alkoholizma v naši ljubi državi že toliko, da smo vsi na istem  Undecided)

Otrok ne štarta iz popolnoma nobene druge štartne osnove kot iz sprejetosti/ljubezni. Ta se izraz na tolk načinov in oblik, kolikor je človeških natur. Družba je ne more zapvedat, ker jo z zapovedjo  iznič in zanika. Družba lahko zapoveduje in urejujej napr. lastnisnke odnose in v se v tem smsilu angažira za enake štratne možnosti, če seveda svojo razvojno dinamiko utemeljuje na  egalitarnosti in solidranosti. Al pa tud ne, če dinamiko črpa iz razlik  in tekmovalnosti. Ne prvo ne drugu nima nobene neposredne zveze z nudenjem  občutja spretostosti/ljubezni, ki je  edino izhodišče za zdravo  otrokovo samorealizacijo.            
Back to top

IP Logged

Lilith
5

..to be more like me and
less like you...

Reply #98 - 19.10.2004 at 12:34:19

titud wrote on 19.10.2004 at 12:24:59:
Ne prvo ne drugu nima nobene neposredne zveze z nudenjem  občutja spretostosti/ljubezni, ki je  edino izhodišče za zdravo  otrokovo samorealizacijo.

Aaaaa, pa smo tam.
A ti iskreno verjameš, da je alkoholik ali pa drogeraš sposoben otroku konsistentno zagotavljati občutja sprejetosti in ljubezni?
A verjameš?
Ker jaz ne.
Ker omamne substance naredijo človeka nerazsodnega. In meni to veliko pove o ne-odgovornosti takih staršev, ki se obnašajo kot da je otrokova psiha (včasih pa tudi življenje) nekaj, kar z lahkoto kupiš/zamenjaš/servisiraš v bližnjem supermarketu.

Tak otrok sploh nima šans, ker ga  taki starši v osnovi grobo  z a j e b e j o.
Back to top

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #99 - 19.10.2004 at 13:24:45

Quote:
he, he he Bardo ... domnevam, da razen tistih prisilnih 55% odstotkov od tvoje bruto plače letno, ne prispevaš kaj bistveno več v skupno dobro ... zdej se morava samo zmenit, ali je tistih 45% dovolj le za golo preživetje ... če ne ...  Undecided si se tu malo na laž postavil ...

Meni tile odstotki kar malo dol visijo, saj se mi ne zdi tako zelo življensko pomembno ali jih je 45 ali 55. Kolikor jih je, zaenkrat zadostujejo za preživetje, ostane  pa tudi še za kaj drugega, tudi za kakšen prostovoljni prispevek.

Ker smo ravno v topiku o pravicah otrok, bi omenil, da varno družinsko okolje ni v tolikšni meri odvisno od procentov, kot od pozornosti, ki smo jo starši pripravljeni otrokom posvečati.  Poznam primere družin alkoholikov, kjer so otroci deležni večje pozornosti s strani staršev, kot v kakšni "zdravi" družini. Seveda se ti otroci od svojih staršev ne želijo ločiti, kljub pijači, ki je moteča, vendar ne tako, kot je lahko moteča popolna zapuščenost (odtujenost)  otrok v sicer takoimenovanih zdravih družinah.

V današnjem tempu življenja, ko se vsi za nečem ženejo (za čem že?),  se pogosto pozablja na bistveno, namreč na medsebojne odnose in na to, v kaj  otroci odraščajo brez starševske pozornosti.  Če je nekdo z otrokom le par minut na dan, pa čeprav mu kupi vse, kar si je zaželel, je to praktično enako, kot da ga sploh nima.

Quote:
.. vprašanje je zakaj so razvite države tako zlobne Huh

... odgovor je sila preprost ... ščitijo moj in tvoj življenjski standard

(Razvite) države niso zlobne, zlobni so lahko kvečjemu ljudje, pa še to ne vsi iz katerekoli države.
Države imajo svoje interese in trditi, da ščitijo moj in tvoj interes je podobno, kot če bi trdil, da sonce sije zaradi mene in tebe.

Back to top

IP Logged

lola
5

Maribor
Reply #100 - 19.10.2004 at 13:48:20

Bardo_Thodol wrote on 19.10.2004 at 11:53:20:

Ja, saj problemov je vedno dovolj in nikoli jih ne zmanjka, samo poiskati jih je treba znati ...

Grin  ja, sam da se nekaj dogaja, pa da ni dolgčas  Grin

Brez veze se mi zdi zdaj utemeljevat, zakaj je alkoholizem problem tudi za alkoholika. Če misli, da zanj to ni problem, naj pač pije naprej, družina pa ga bo, če pride k pameti, pustila pri temu početju samega. In brez problemov.
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #101 - 19.10.2004 at 14:33:10

Lilith wrote on 19.10.2004 at 12:34:19:
Aaaaa, pa smo tam.
A ti iskreno verjameš, da je alkoholik ali pa drogeraš sposoben otroku konsistentno zagotavljati občutja sprejetosti in ljubezni?
A verjameš?
Ker jaz ne.
Ker omamne substance naredijo človeka nerazsodnega. In meni to veliko pove o ne-odgovornosti takih staršev, ki se obnašajo kot da je otrokova psiha (včasih pa tudi življenje) nekaj, kar z lahkoto kupiš/zamenjaš/servisiraš v bližnjem supermarketu.

Tak otrok sploh nima šans, ker ga  taki starši v osnovi grobo  z a j e b e j o.

Da zajebeš otrotroka na tak način ne rabiš bit odvisnik oddroge ali alkohola. Po moje se itak več otrok rodi iz nerazsodnosti kot razsodnosti/odgovornosti, pa se na tak način zajebanih otrok ne jemlje družinam vsepovprek. Moramo pač zaupat v en  zdravo osnovo v otroku, da mu kot družba dajemo možnost, da  kljub temu štarnemu hendikepu realizira  sposobnost, da ta hendikep izkoristi kot priložnost zase. Zdravja pa vitalnosti družbe se ne meri po tem, da se imajo v njej vsi enako dobro, ampak po tem, da se ima v njej dobro vsak po svoje...
Back to top

IP Logged

Lilith
5

..to be more like me and
less like you...

Reply #102 - 19.10.2004 at 15:01:33

titud wrote on 19.10.2004 at 14:33:10:
. Moramo pač zaupat v en  zdravo osnovo v otroku, da mu kot družba dajemo možnost, da  kljub temu štarnemu hendikepu realizira  sposobnost, da ta hendikep izkoristi kot priložnost zase.     

A si se morda zapletel v paradoks. Nekaj postov višje govoriš, da je ljubezen in sprejemanje edina osnova za samorealizacijo, zdaj pa praviš, da moramo zaupat, da si otrok kljub odsotnosti ljubezni in sprejemanja ustvari to isto osnovo.
Iz česa pa?
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #103 - 19.10.2004 at 15:42:48

Hendikepiran otrok si je enako kot ljubljen prisiljen ustvarjat to osnovo na način, da okrog sebe ustvarja okolje, v katerem bo lahko uspeval. Če si ga ljubljen otrok ustvarja s prikupnostjo in prijaznostjo in radovednostjo, si ga bo neljubljen prisiljen z agresivnostjo in grobostjo in nezaintresiranostjo. Oba sta vsak na svoj način lahko zelo uspešna in v svojem početju čist avtentična, vendar na nasprotnih vrednostih  poljih, tako da se v svojem osebnostnem razvoju  ne moreta niti ogrožat, drug drugemu pa kjub temu  omogočata svoj položaj ozaveščat  in s tem presegat. Hendilkepirani ma tako priložnost  presežt svojo izhodiščno  ogroženost/nezaupljivost  in si naučit zavestno zaupat, ljubljeni pa presežt infantilno otroško zaupljivost  in se naučit zavestno in odgorno ljubit. V bistvu gre za prepletanje enakih življenjkih zrelostnih ciklusov, samo da vanje vstopamo iz drugih izhodišč. Vsi moramo dat skoz vse, za nč nam ni treba bit stalno prikajšan in nč tud ne moremo preskočit.
Back to top

IP Logged

miha-
4

I love YaBB 1G - SP1!

Reply #104 - 19.10.2004 at 16:30:36

tko sam js razmislam:

otrok naj si je "izbral" starse z namenom..
potrbuje dolocene izkusnje da se bo kej naucil...

ce ga vzames stran od starsev, se bo otroku slej ko prej zacel dogajat podobna zgodba...nase bo "navleku" take situacije, kjer se bo lahko naucu isto stvar kot pri starsih(kjer se ni mogu, ker so jim ga vzel)..

npr. : ce recmo clovk ni zadovoln v okolju kjer zivi... ce se bo preselu, se bo na novi lokaciji zacel podobno dogajat, kajti vzrok je v njemu...

torej prakticno za otroka ne nardite nic v tem primeru..ves trud zaman..

nevem ce ste kdaj opazil v zivljenju, da je vcasih slabo tut dobro, in vcasih dobro je tut slabo..

gledano npr. iz vidika:
vsaka slaba stvar, te sili k izbolsanju, ucenju.... dobra stvar te pa v nic ne sili, oz. te sili v spanje na lovorikah..

zato je iz tega vidika nesmiselno govort za nekoga drugega kaj je dobro in kaj slabo..

zanikanje tega vidika, je pa samo neupostevanje vseh moznih opcij, se prav omejevanje.. in tako ne more delovanje bit "pravilno" ce ne uposteva tega, ki je mozno, da velja za otroka...

pravite da otrok vcasih ne ve kaj je dobro zanj.. kot da odrasli pa vejo...
Back to top

IP Logged

Pages: 1 ... 5 6 7 8 9 ... 14