Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 ... 8 9 10 11 12 ... 14
(Read 42616 times)
sinjeoka
5

No guts no glory!

Re: pravica otroka do varnega družinskega okolja
Reply #135 - 20.10.2004 at 14:08:57

titud wrote on 20.10.2004 at 11:17:26:
Aja, še tole sem zgrešu, sem pol najdu med izjavami leta.

Kako boš pa agregresorju 'vcepu' idejo sprejemanja, če je sam ni izkusu? Z agresijo in zavračanjem?  Sprejamanja agresivca  lahko uči le tist, ki ma sam izkušnjo sprejetja. Ta izkušnja sprejetja je edina  osnova, na kateri se lahko sam učiš sprejemanja, ki se drugemu kaže kot njegova  izkušnja sprejetja. Jebeno, ampak, drgač se po moje  začaranga kroga nesprejetja in nesprejemanja  ne da prekinit.    

glede na to, da sem že pisala o sindromu drogeraša v našem razredu, bi lahko ven potegnil tudi tale nauk...

bolj ko je sistem - šola sprejemal agresivca, bolj je ta bil agresiven in nato je fant nekega dne po zaslugi sprejemanja okolice, prestopil točko ko je iz problematičnega mulca postal odvisnik, kar pomeni, da so bili potrebni za njegovo rehabilitacijo potrebni še bolj drastični ukrepi, kakor pa bi bili potrebni, če bi ga ustavili že v fazi problematičnega mulca

tako da tale tvoja teorija, da agresivec ni imel možnosti učenja sprejemanja, ker sam ni bil sprejet, je precej *******
Back to top

IP Logged

sinjeoka
5

No guts no glory!

Reply #136 - 20.10.2004 at 14:13:42

Quote:
Mene tudi.

V bistvu pa je moja drža takšna, vsaj upam, da ne želim nikogar v kaj prepričevat, tisto kar vem, vem, in to vem na podlagi lastnih izkušenj, iz RL, v nasprotju z mnogimi, ki o tem le pametujejo. To je tud odgovor vidi. Tega mnogi sodelujoči v tem topicu niso zmožni sprejet imo - pa da ne bom krivična - tudi jaz nimam volje tega deklarirat, morda pa tudi ne zmožnosti.

tukajle si pa pošteno usekala mimo ... jaz se ne sprenevedam, da ne zanma vsega sprejet in da obstajajo okoliščine, ko v sprejemanje niti pod razno ne bom šla

in si na drugi strani ti, ki pod absolutno zagovarjaš sprejemanje ... ama to tvoje sprejemanje v fazi prakticiranja začne šejkat in potem čist ponoriš, ko ti drugi to pokažejo

Back to top

IP Logged

sinjeoka
5

No guts no glory!

Reply #137 - 20.10.2004 at 14:18:03

miha- wrote on 20.10.2004 at 13:17:16:
zakaj se mi se zdi odvzem otroka prot volji moralno oporecno in naceloma ni kul?
poleg vsega kar sem povedu(recmo to da je odvzem skoraj brez efekta + vlozen trud, stroka , denar , iskanje pravih starsev je enostavno prevec vlozka za ucinkovitost)

so tut kle nasledne zgodbe..
(bivsa) prijatelca iz osnovne sole doma nima pravih starsev.. in v casu pubertete, se kot vsi, doma pac kregajo.. ne bom zdej cele zgodbe razlagu ampk kle je slo tok dalec, da so jo starci vrgli ven iz hise, da je punca zivela na cesti 2 mesca, izstradana ... ne bom vec naprej razlagu..
ampak eden od razlogov zakaj se mi to zdi je, da med otrokom in starsi ni blo pravega dialoga. ljubezni, prave namere,..ni bilo tiste prave vezi stars-otrok.. spore so verjetno probal resevat kot bi spor reseval s "tujcom" in ne s svojim otrokom...

Meni se korak, ko starši vržejo na cesto 16-17 letnega mulca ne zdi prav nič sporen, če je mulc na igli, če se mulc noče učit in se mulc ne podreja pravilom igre družinskega sožitja (če so seveda ti normalni)

miha- wrote on 20.10.2004 at 13:17:16:
in se:
poznam recmo ene 5 primerov k so starsi tezki alkoholiki bli, in lahko recem da  v vseh primerih je otrok popolnoma normalen v smislu, kot je vsak clovek normalen... ne izstopa.. in verjamem da ce bi bil otrok v reji bi blo kvecm slabse... in se nekaj zanimivega kar mi je padlo na pamet je: v 2 primerih je oce urml(ciroza jeter in, .. hm? ).. to je zame naravn odvzem otroka od starsa , oz. prekinitev vezi... imel je moznosti, dokler ni umrl, potem to pac zmanka.. Delo narave. Nevem zakaj bi se moral clovek vtikat v stvari, ki so oporecne,in ki jih sploh ne razume dobro + premetavat otroka zdej sm , zdaj tja..
tudi sam odvzem pusti na otroku dodaten pecat..

najprej sem se vprašala, koliko pa si star? Ker problemi vzorca alkoholizma primarne družine se praviloma pokažejo šele okoli 40 leta.
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Markomur
Reply #138 - 20.10.2004 at 14:30:30

Lilith wrote on 20.10.2004 at 13:55:14:
No, fajn, pol bom pa vse agresivce, ki se bodo hoteli na moj račun učiti občutka sprejetosti, kar k tebi poslala.
Če si pripravljen prevzeti vlogo Matere Tereze.

Ti jih kar pošlji, samo je jeba, ker  tud jest se ne počutm sposobnega za sprejemanje, ker sem  tud sam moral precejšenj del otroštva pridzadevat za sprejetje  od tastrga, ki ga je imel v oblasti alkohol. Nekaj,  se mi zdi,  sem vendarle napredoval v tem  vsaj  na ravni načel. Ti maš okrog tega (ne)sprejemanja pr seb očitno  ražiščeno tko na načelni ravni kot dejanj, tko  da ti to 'prepošiljanje' ne bo delalo tolk težav kot ga dela  meni.      
Back to top

IP Logged

Loops of Infinity
Ex Member

Reply #139 - 20.10.2004 at 14:31:15

sinjeoka wrote on 20.10.2004 at 14:13:42:
tukajle si pa pošteno usekala mimo ... jaz se ne sprenevedam, da ne zanma vsega sprejet in da obstajajo okoliščine, ko v sprejemanje niti pod razno ne bom šla

in si na drugi strani ti, ki pod absolutno zagovarjaš sprejemanje ... ama to tvoje sprejemanje v fazi prakticiranja začne šejkat in potem čist ponoriš, ko ti drugi to pokažejo

So what.. Še vseeno se sprejmem in se imam rada, če mi kdaj zašejka in tud če kdaj znorim.

(Sicer je takšen odgovor v tem primeru tudi šejk, ker sem presenečena nad takšno grobo neposrednostjo s tvoje strani).  

Back to top

IP Logged

en_bk
5

Reply #140 - 20.10.2004 at 14:48:54

Ehm...a lahko vprašam

A vi to na pamet mal, al fest. Da so to vaša prepričanja ne dvomim /glede na vztrajnost zagovarjanja, nedvomnost, nepopustljivost nekaterih/, me pa zanima njihovo poreklo /a me res zanima?/. Je to v stokovnem udejstvovanju na tem področju, v lastnih izkušnjah, v strokovni literaturi, v leposlovni literaturi, v pravljicah za bolj ali manj lahko noč, v izmenjavanju luninih men, v neizmerljivi želji po zapisovanju česarkoli ali ničesar...
Ali je kdo od vas tudi v resnici odraščal v peklu od alkohola, drog, odvisnosti raznih recimo razrvane družine, se kdo tudi v resnici profesionalno ali voluntersko ukvarja z nudenjem tovrstne pomoči. Zakaj je pri večini zaznati tak odpor do vseh institucij, ki se ukvarjajo s to problematiko. Če ste tako kritični do njihovega dela, znanja, metod, zakaj jim ne ponudite pomoči z argumenti, z znanjem, s časom. Mogoče niste kritični, mogoče ste kritizerski.
Ja saj vem. Kaj pa jaz kritiziram, zakaj pa jaz ne storim nič. Ker znam premalo, da bi neznosno lahkotno pljuval na tiste, ki se trudijo, ki znajo, ki jim ni žal časa in še česa. Jih pa spoštujem in cenim. Ko bom znal, bom pomagal...bolj.
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #141 - 20.10.2004 at 15:13:49

sinjeoka wrote on 20.10.2004 at 14:08:57:
glede na to, da sem že pisala o sindromu drogeraša v našem razredu, bi lahko ven potegnil tudi tale nauk...

bolj ko je sistem - šola sprejemal agresivca, bolj je ta bil agresiven in nato je fant nekega dne po zaslugi sprejemanja okolice, prestopil točko ko je iz problematičnega mulca postal odvisnik, kar pomeni, da so bili potrebni za njegovo rehabilitacijo potrebni še bolj drastični ukrepi, kakor pa bi bili potrebni, če bi ga ustavili že v fazi problematičnega mulca

tako da tale tvoja teorija, da agresivec ni imel možnosti učenja sprejemanja, ker sam ni bil sprejet, je precej *******

Tole sem itak še hotu pokomentirat. Nekje sem zapisov, da si vsak okrog sebe ustvarja  tako okolje, kot ga potrebuje za rast. Če  raste v podrejanja in odvisnosti, kar  bo skušal v okolju, ki ga sam ustvarja, to podrejanje skompenzirat na na način, da bo  to okolje obvladoval oz. ga naredu odvisnega od sebe. V tem so ponavad otroc dokaj uspešni, ker se vključujejo v okolja otrok,  ki jim imponira izkušnja avtoritete ter izkušnja odvisnosti/podrejenosti, ki jim v njihovi  otroški izkušnji splošne sprejetosti manjka. In če je ne dobijo,  tud ne morejo odrast, ker ta izkušnja, da ti nekdo vlada ne da bi te hkrat brezpogojno sprejemal tako kot te  ata in mama, je nujna izkušnja, ki te iztrga iz infantilne enosti z okoljem . To izkušnjo večina otrok doživi slej ko prej itak  od lastnih tastarih, problematični mulc jo pač dobi prej in jo lahko zato socilano dobro vnovči. Tko da bi si jest res upov trdit, da vas  je večina otrok v vašmu razredu to izkušnjo, da je 'problematične mulc' zavladov, dejansko rablo enako  kot  je rabu on izkušnjo , da  razredu zavlada. Pa še to si upam trdit, da ko je svoje dosegu, bi moral učitli stvar speljat v skupno preobrazbo vseh v eno skupnmo odgovrno odraščenost, ne pa do so šli sankcije in  izključevanja,  ki so mulca zapečatila v odvisnosti, vam pa prestavla izkušnjo soočenja s pogojnim sprejemnjem oz. avtoritarizmom staršev/družbe tja v obdobje, ko bi se moral že naučit tud sprejemat ne pa več samo pričakovat lastno sprejetost od drugih.    
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #142 - 20.10.2004 at 15:23:29

En_bk, če v  napisanem   ni mogče čutit nobene potence, pol je pisarija brez moči tud, če jo podkrepljujemo z lastno izkušnjo ali se sklicujemo na strokovno podlago.   Undecided Smiley
Back to top

IP Logged

sinjeoka
5

No guts no glory!

Reply #143 - 20.10.2004 at 15:30:47

titud wrote on 20.10.2004 at 15:13:49:
Tole sem itak še hotu pokomentirat. Nekje sem zapisov, da si vsak okrog sebe ustvavarja  tako okolje, kot ga potrebuje za rast. Če  raste v podrejanja in odvisnosti, kar  bo skušal v oklju, ki ga sm ustvarja, to podrejanje skompenzirat na na način, da bo  to okolje obvladoval oz. ga naredu odvisnega od sebe. V tem so ponavad otroc dokaj uspešni, ker se vključujejo v okolja otrok,  ki jim imponira izkušnja avtoritete ter izkušnja odvisnosti/podrejenosti, ki jim v njihovi  otroški izkušnji splošne sprejetosti manjka. In če je ne dobijo,  tud ne morejo odrast, ker ta izkušnja, da ti nekdo vlada ne da bi te hkart berpogojno sprejemal tako kot te  ata in mama, je nujna izkušnja, ki te izerga iz infantilne enosti z okoljem . To izkušnjo večina otrok doživi slej ko prej itak  od lastnih tastarih, problematični mulc jo pač dobi prej in jo socilano dobro vnovči. Tko da bi si jest res upov trdit, da vas  je večina otrok v vašmu razredu to izkušnjo, da je 'problematične mulc' zavladov, dejansko rablo enako  kot  je rabu on izkušnjo , da  razredu zavlada. Pa še to si upam trdit, da ko je svoje dosegu, bi moral učitli stvar speljat v skupno preobrazbo vseh v eno skupnmo odgovrno odraščenost, ne pa do so šli sankcije in  izključevanja,  ki so mulca zapečatila v odvisnosti, vam pa prestavla izkušnjo soočenja s pogojnim sprejemnjem oz. avtoritatizmom staršev/družbe tja v obdobje, ko bi se moral že naučit tud sprejemat ne pa več samo pričakovat lastno sprejetost od drugih.      

Zanimivo, da si pri vsej zadevi pozabil, da je šola tista, ki še pred vstopom otrok v 1. razred, formira razrede in da to ni ne volja staršev, še manj otrok. (tko da, od kod tebi argument, da je ta naključnoizbrana skupina potrebovala to izkušnjo  ???)

Se čist strinjam... ubogega drogeraša so zapečatili v odvisnost; toda

1. obvarovali so ostalih 31 otrok (med njimi še 2, da niso zdrsnili), v zadnje pol leta pred malo maturo (bili smo prva generacija v kateri so znanje konec OŠ preverjali eksterno), se je naša razredničarka tok angažirala, da je organizirala dodatne izobraževalne ure iz izpitnih predmetov, ker smo imeli tak manko, in kljub temu je bil uspeh našega razreda precej slabši kot v drugih dveh

2. če bi bila šola zadosti agilna, bi njegov problem zaznala pravočasno in bi ukrepala prej, ne pa da je na koncu uporabila najbolj drastičnega ...

in točno o tem problemu govorim jaz tukaj že od odprtja te teme ... da je skupnost kot celota preveč tolarančna in probleme prepozno zazna ... in urgira takrat, ko je bitka za človeka že izgubljena
Back to top

IP Logged

sinjeoka
5

No guts no glory!

Reply #144 - 20.10.2004 at 15:34:38

Quote:
So what.. Še vseeno se sprejmem in se imam rada, če mi kdaj zašejka in tud če kdaj znorim.

(Sicer je takšen odgovor v tem primeru tudi šejk, ker sem presenečena nad takšno grobo neposrednostjo s tvoje strani).  

eee, edino pravilno  Grin

edino kar ti hočem povedat je to, da sprejemanja ne moreš postaviti kot absolutno načelo, za razreševanje vseh človeških tegob...

za neposrednost se ti niti ne morem opravičiti, ker nisem povedala nič kar ne bi bilo res

grobost ... včasih resnica boli ... predvsem zato, ker tako težko priznamo, da je resnična (iz lastnih izkušenj)
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #145 - 20.10.2004 at 16:06:36

sinjeoka wrote on 20.10.2004 at 15:30:47:
in točno o tem problemu govorim jaz tukaj že od odprtja te teme ... da je skupnost kot celota preveč tolarančna in probleme prepozno zazna ... in urgira takrat, ko je bitka za človeka že izgubljena

Jest pa točno to tumbam ves cajt, da institucionalno ni mogoče začitit posameznika ne prej ne pol in tud če institucije  to skušajo počet, nam delajo  medvedjo uslugo. S svobodo, ki smo si jo izboril izpod institucionaliziranih avtoriet,  se moramo navadit znat tudi sami upravljat. Ker če se bomo v  svoji nesposbnosti za pomoč zatekali  institucijam, nam bodo  le-te te usluge  pač zaračunale z avtoritativnim omejevanjem svobode.      
Back to top

IP Logged

sinjeoka
5

No guts no glory!

Reply #146 - 20.10.2004 at 16:10:03

titud wrote on 20.10.2004 at 16:06:36:
Jest pa točno to tumbam ves cajt, da institucionalno ni mogoče začitit posameznika ne prej ne pol in tud če institucije  to skušajo počet, nam delajo  medvedjo uslugo. S svobodo, ki smo si jo izboril izpod institucionaliziranih avtoriet,  se moramo navadit znat tudi sami upravljat. Ker če se bomo v  svoji nesposbnosti za pomoč zatekali  institucijam, nam bodo  le-te te usluge  pač zaračunale z avtoritativnim omejevanjem svobode.      

jaaaaaa in jaz tumbam, da je "institucija" le stanje duha družbe in je najprej potrebno spremenit stanje duha, da se bo dalo izgradit nove institucije...

... ne pa da slepomišimo, da so institucije od boga dane.....
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #147 - 20.10.2004 at 16:50:01

sinjeoka wrote on 20.10.2004 at 16:10:03:
jaaaaaa in jaz tumbam, da je "institucija" le stanje duha družbe in je najprej potrebno spremenit stanje duha, da se bo dalo izgradit nove institucije...

... ne pa da slepomišimo, da so institucije od boga dane.....

Najboljše je tako spremenit  stanje duha družbe, da  posameznik v nej ne  bo  rabu institucinalne zaščite,  ker vsako tako zaščito itak plača z delom  svoje svobode.
Back to top

IP Logged

sinjeoka
5

No guts no glory!

Reply #148 - 20.10.2004 at 18:30:41

titud wrote on 20.10.2004 at 16:50:01:
Najboljše je tako spremenit  stanje duha družbe, da  posameznik v nej ne  bo  rabu institucinalne zaščite,  ker vsako tako zaščito itak plača z delom  svoje svobode.

to pa žal ne gre, ker v družbi, kjer ni čisto nič prisile, divja vojna vseh zoper vse in v takih razmerah večje ribe žro manjše, in najboljši argument take družbe je argument moči

tako da idelan družba, po moje, je tista, ki je sposobna lovit ravnovesje na črti najmanše nujne sile, za ohranjanje reda....

vsekakor pa je treba najpret spremenit "stanje duha"
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #149 - 21.10.2004 at 08:21:21

sinjeoka wrote on 20.10.2004 at 18:30:41:
to pa žal ne gre, ker v družbi, kjer ni čisto nič prisile, divja vojna vseh zoper vse in v takih razmerah večje ribe žro manjše, in najboljši argument take družbe je argument moči

Na ničemer ne moreš utemeljit večno veljavnost te trditve, ki predpostavlja maksimilizacijo osebne koristi kot osnovo gonilo skupnosti. Taka družba res potrebuje  družbeno pogodbo, na kateri je utemeljena kot skupnost. Globalna družba pa presega pojem take skupnosti, ki bi potrebovala družbeno pogodbo in respresivni aparat za njeno izvajanje. Svet ne bo mogel  funkcionirat kot imperij, ki bi  kot skupnost zagotovaljal maksimaliziacijo koristi vsakega posameznika v njem, ker ne bo imel nikakršnega prostora, na katerga bi se se širil in pred katerim bi se ščitil po vzoru dosednajih imperijev. Tak imperij bi se nujno začel zažirat sam vase, ustvarjat  nove družbene kaste in z genstkim inženiringom nove (vladajoče in podrejene) rase...

Globalna družba predpostvlja člane, ki jim makismilizacija osebne koristi ne bo osnova za stopanje v odnose z drugimi, ampak predpostavlja tako stanje duha, ki predpostavlja organsko povezanost ljudi na planetu, kar  pomeni, da bo se bo vsak v seb počutu odgovornega za vsakega drugega človeka. Ta povezanost ne predpostvlja nobene institucionalizirane represije na podlagi (ne)spoštovanja družbenega dogovora, gre za neke vrste nepisano organsko solidarnost, ki je bla  značilna za rodovne skupnosti pred začetkom civilizacije/religije/prava/države s to  razliko, da je bla ta solidranpost nezavedna, nova solidranost pa bo morala bit zavestna in odgovorna odločitu vsakega  posameznika.

Quote:
tako da idelan družba, po moje, je tista, ki je sposobna lovit ravnovesje na črti najmanše nujne sile, za ohranjanje reda....

Evo, sem ti opisal model 'idelane' družbe, prazprav nujne družbe, ker bo taka al pa nas kot ljudi oz. človečnosti v sedanjem humanističnem  pomenu besede   ne bo.

Quote:
vsekakor pa je treba najpret spremenit "stanje duha"

Po moje  se tega premika  ne da nardit z insntiucionalizirano represijo niti prek insnticionalizirane represije, ampak samo z introspekcijo, ker model take organske solidarnosti nosimo vsak v seb, samo smo ga prekril/pokopal/zastrl točno s to insticionalizirano represijo, ki nam  parcialen interes naše skupnosti servira kot naš oseben in s tem globalen interes.    
Back to top

IP Logged

Pages: 1 ... 8 9 10 11 12 ... 14