titud wrote on 19.10.2004 at 11:11:58:Droga in vse oblike odvisnosti napolnejo prazen prostor, ki ga ustvarja družbeni vzorci s svojo izpraznenostjo in nevatetičnostjo za posmeznika. Ne počne nč drugea kot razkriva praznine in odtujenosti in je v tem smislu koristna, saj je strah pred drogo /odvisnostjo pravzaprav strah pred našo lastno odtujenostjo in če se nisi sposoben drgač soočit z njim se moraš pač prek droge in vseh možnih oblik kemične in psihične odvisnosti, ki jih pozroča. Človk, ki živi avtentično življenje, nima pred drogo nobenih strahov in predsodkov. V bistvu je na neka način z njo v istem odnosu kot odvisnik, ki mu prav droga daje ta isti občutek avtentičnosti. Zato križarske vojne proti drogi, alkoholu in vsem oblikam odvisnosti ne morejo dobit tisti, ki jih goni strah pred njo in njemimi dezitegracijskimi učinki, ampak samo tidsti, ki živijo tko avtentično, da se jih njena iluzija avtentičnosti sploh ne more (več)dotaknt (amapk ti itak nimajo nobene potrebe po tem, da bi organiziral križarske pohode proti drogi in odvisnosti). Avtentičnemu človeku droga ne more dezintegrirat niti primarne niti sekundarne skupnosti, ker avtitčnost itak okrog sebe ukvarja tako okolje, ki mu nobena oblika odvisnosti ne more konkurirat.
mene vedno znova v osuplost spravljajo razmišljanja, da so družbeni vzorci nekaj, kar mene, tebe in ostalih posameznikov sploh ne tangira ... je neka zakonitost, verjetno od boga dana, na katero ne moremo vplivat ....
wrong ... družbeni vzorec je vsota vseh vzorcev, ki jih imajo posamezniki taiste družbe v glavi, koliko močno se bodo izrazili kot "družbeni vzorec" pa je odvisno kako bo ta vzorec razširjen med posamezniki ... in dozdeva se mi, da sem si ravnokar odgovorila v čem je srž problema "kolektivne nezavednosti" ... to je očitno zaznavanje problema zunaj sebe, ne pa kot nekaj kar je očitno znotraj tebe...
recimo, ne razumem zakaj ti beg v mamila jemlješ kot znak vitalnosti ??? tisti naš mamilaš bi načeloma zaradi permisivnega okolja lahko razvil tudi neko sebi avtentično dejavnost ... tko pa ga je definirala samo droga ...
lahko pa da se najini mnenji razhajata v pojmovanju kaj vitalnost je ... za moje pojme kot vitalnega človeka lahko označim nekoga, ki je večstransko dejaven ... če nekoga definira le droga?, nasilje? ... a takemu sploh lahko rečeš da je vitalen?
Avtentični človek dejansko ne more zapasti v drogo ... toda, še vedno MORA plačevati škodo, ki jo droga puša v okolju katerega del je. Poleg tega avtentični človek je lahko samo nekdo z izgrajeno osebnostjo ... to pa najstniki še niso ... poleg tega biti avtentičen je lažje v okolju kjer je enakomislečih več, biti avtentičen v okolju alkoholikov pa je precej težje ... nenazadnje avtentičnost alkoholna družba dojema kot devianco in nevarnost za svojo ureditev ... in zato se alkoholna družba avtentičnosti praviloma brani ...