Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 ... 3 4 5 6 7 ... 14
(Read 46347 times)
titud
5
p

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Markomur
Re: Ko beseda lahko ubija
Reply #60 - 08.10.2004 at 10:00:26

Toni_Zamene wrote on 08.10.2004 at 09:12:32:
Titud,

kot lep primer tega o čemer tukaj pišeš, se mi zdi življenje Edvarda Kocbeka. Tudi on je (danes lahko temu rečemo naivno ) dopustil objektivizacijo lastnega stališča ( beri: duhovni , dušni in mentalni domet naroda ) do (zgodovinskega sedaj) Slovenije in Slovencev in izpadel ......Hvala Bogu, da je imel svojo Poezijo, da je tako dočakal ta leta, ki jih je in ni še prej doživel psihičnega zloma.
Tako da,.... objektivizacija stališč je lahko za človeka tudi smrtno nevarna (, če je v nepravem okolju).

Kocbek je živ primer osebnosti, ki se je izrazla ne glede na to,  kakšna bo usoda tistga, o čemer se je izrazla. Revolucionarnega poboja preprosto  ni bil pripravljen zamolčat  in po moje se zato ni mogu počutit zlorabljenega od sistema, ki se je vzdrževal prav na zamolčevanju tega dejanja. Pri njem je šlo predvsem za osebno higineno in ne politično odgovorsnost  oz. vizionarstvo, kot mu jo zdaj pripisujejo za nazaj. Čist za enako osebna higineno je šlo  njegovih  pesmih in esejih, v katerih se je ukvarjal predvsem s samim sabo in tko kot  mu je blo bolj malo mar za usodo teh stališč mu je blo  posledično seveda tud malo mar za  usodo njega samga, ki  je bla seveda odvisna  objektivizacije teh njegovih subjektivnih stališč.    
Back to top
« Last Edit: 08.10.2004 at 11:07:06 by titud »  

IP Logged

bp
Ex Member

Reply #61 - 08.10.2004 at 10:07:46

Toni_Zamene wrote on 08.10.2004 at 07:53:03:
Bp, se opravičujem, če to sporočilo narobe berem. Berem ga kot sporočilo, ki pravi oziroma namiguje na te tvoje občutke, da si Lilith prisvaja neko ekskluzivno pravico, da svetuje, ob tem pa jo jemlje večini ostalih na tem    forumu. Ne, ne,... to ni Lilith.  Lilith čutim kot po naravi preveč učenja želnega človeka, človeka prevelike širine , da bi tudi približno lahko bila to.
Mislim, da je to ,kar na nekatere izmed vas deluje z  njene strani " moteče " ( ali ne "znate" s tem kaj početi ) predvsem to, da je sposobna zavzemati stališča in ne pristaja na nek kognitivni stil ( in podobo sveta ),katerega vodilna značilnost je neka splošna relativizacija vsega( vseh   duševnih vsebin, notranjih izkušenj, telesnih občutkov, čustev, itd ).

Toni,

Pravzaprav imaš prav, na začetku (pred meseci) sem res dobil občutek, da je prišla solit pamet, da si želi položaj razsodnika pod plaščem "objektivne strokovnosti". No tega občutka sem se že zdavnaj znebil.
Zdaj (in vedno) pa sem mnenja, da je njena naloga in ne naša, da nam predstavi svoja stališča in jih zagovarja in argumentira na način, da jih bomo lahko razumeli, morda sprejeli, morda ne, z željo, da se na koncu vsi kaj naučimo. Za kaj takega pa je treba najprej sprejeti sogovornika kot sebi enakega in se odzivat tudi na njegove argumente (umik je potreben samo kadar debata res nima prav nobenega smisla več, glede na to, da nas je tukaj nekaj, ki nas zmerjaš z relativisti, je potreben takojšnji razmislek ali razpravljat ali pustit vse skupaj). Jest sem (včasih tudi na mojo žalost) eden tistih, ki zna sogovornika bolje izzvat, kot pa ga zna podpret.

lp bp
Back to top

IP Logged

Lilith
5

..to be more like me and
less like you...

Reply #62 - 08.10.2004 at 11:35:54

Quote:
Toni,

Pravzaprav imaš prav, na začetku (pred meseci) sem res dobil občutek, da je prišla solit pamet, da si želi položaj razsodnika pod plaščem "objektivne strokovnosti". No tega občutka sem se že zdavnaj znebil.
Zdaj (in vedno) pa sem mnenja, da je njena naloga in ne naša, da nam predstavi svoja stališča in jih zagovarja in argumentira na način, da jih bomo lahko razumeli, morda sprejeli, morda ne, z željo, da se na koncu vsi kaj naučimo. Za kaj takega pa je treba najprej sprejeti sogovornika kot sebi enakega in se odzivat tudi na njegove argumente (umik je potreben samo kadar debata res nima prav nobenega smisla več, glede na to, da nas je tukaj nekaj, ki nas zmerjaš z relativisti, je potreben takojšnji razmislek ali razpravljat ali pustit vse skupaj). Jest sem (včasih tudi na mojo žalost) eden tistih, ki zna sogovornika bolje izzvat, kot pa ga zna podpret.

lp bp

bp, na nek način mi posredno sporočaš, da ne znam ustrezno komunicirati. Moje mnenje je, da znam ustrezno komunicirati z večino ljudi na tem forumu, še celo s teboj v zadnjem času, izjema pa je seveda Little Star.
V bistvu je za to več razlogov - prvi je gotovo ta, da po mojem mnenju uteleša relativizem v njegovi najbolj čisti obliki. Relativizem, na katerega sem jaz v svoji biti alergična. Naslednji je ta, da išče mojo bližino ravno skozi ta relativizem, skozi katerega me poskuša poceni diskreditirati.  (Govorim o ceneni diskreditaciji v smislu zrelosti vzročno posledičnih povezav, katere zagovarja).
Seveda ji je okolje (torej tale forum, ki po svoji strukturi uteleša odprto misel) ravno zaradi tega bolj naklonjeno ali raje recimo bolj podobno kot pa meni.

Jaz osebno sem prepričana, da lahko nekritična odprta misel hitro privede do bluzenja. Problem ekstremnega relativizma vidim v tem, da se ljudje niso pripravljeni srečati s sabo, niso se pripravljeni srečati z lastno bolečino - ker je tako lažje preživeti..
Back to top

... Sometimes I feel that I should go and play with the thunder...

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #63 - 08.10.2004 at 12:07:43

Lilith wrote on 08.10.2004 at 11:35:54:
Jaz osebno sem prepričana, da lahko nekritična odprta misel hitro privede do bluzenja. Problem ekstremnega relativizma vidim v tem, da se ljudje niso pripravljeni srečati s sabo, niso se pripravljeni srečati z lastno bolečino - ker je tako lažje preživeti..

Zanimiv, da sem  relativzma bp-ja obtoževal tud jest. Ampak sem zmerom bolj prepričan, da je  forum predvsem mesto za preseganje osebnih stališč  in tolk za uveljavljanje. Ni glih vsako relativiziranje  osebnega  stališča bluzenje, tko kot ni vsako stališče, za katerim stojiš v celot z vso osebnostjo zarad tega že absolutno.
Back to top

IP Logged

bp
Ex Member

Reply #64 - 08.10.2004 at 12:24:07

Lilith,

V tem kar ti sporočam, gotovo ni prav nobenega relativizma. Velja prav za vse, še najbolj ga naslavljam na tiste ki se počutijo nerazumljene, neslišane. Vsak se mora sam potrudit in predstavit in zagovarjat svoje stališče in najti način, da bo spravil sporočilo do ciljne publike. Ni naloga drugih da iz njega (s silo?) izbezajo, kaj je hotel povedat in sporočit. Pri tem se lahko (ne pa nujno) sicer najdejo dobre duše in ljudje ki se mu počutijo blizu, ki ga podprejo in pomagajo, ampak jest se na to vedno in povsod vendarle ne bi zanašal.
Skratka tukaj se ne spuščam v to kaj ti znaš in zmoreš ali morda celo moraš, ampak samo izražam svoje prepričanje, kako bi se v komunikaciji z drugimi moral obnašati po mojem mnenju prav vsak.

lp bp
Back to top

IP Logged

t
5
p

Ride si sapis!
Kozmos
Reply #65 - 08.10.2004 at 12:37:24

Lilith wrote on 06.10.2004 at 16:49:34:
Dolgo že opozarjam na nevarnost internetnih "nasvetov" in na našo lastno odgovornost za to, kakšne nasvete dajemo in kaj drugim sporočamo.

Temu se reče vnaprejšnja teza

(v smislu ja, sem vam jaz Lilith že velikokrat povedala, kako to gre, in kako bi bilo vseeno bolje, če bi bili največkrat vsi tiho in poslušali samo mene)

Včeraj se je ena taka tragedija pripetila - prilagam linke.
Mlada mamica se je (najbrž v poporodni depresiji) potožila na forumu, kjer so jo nekateri napadli, le zakaj jamra in zakaj sploh ima otroka, če ni sposobna zanj skrbeti. Pa je bilo to očitno kaplja čez rob in je naredila samomor.

temu se reče kvazi izpeljava

(ki je sicer zanimiva vendar pa nikoli utemeljena)

temu pa samozakol, kajti vsak, kdor je prebral to, kar je na teh linkih zapisano, lahko vidi, da nikjer ni te očitnosti, s katero bi lahko ugotavljalo, da so bili kvazi forumski nasveti ali brce v rit, krivi za samomor: edino kar lahko rečemo, da ti nasveti niso delovali, ne pa, da so delovali kontra produktivno

lepo pa je tudi razvidno, da je celo zadevo zakuhala neka kvazi prijateljica, ki ni bila sposobna na človeški ravni (glede na to, da je to žensko poznala osebno), narediti ničesar in je za celo beedo posredno okrivila kar forum nekih babnic, lilith pa ji je v svoji zaslepljenosti sledila

(kar pa se t-ja tiče se on itaq poserje na vse te razne nasvete (je dojel, da je pot v pekel tlakovana z dobrimi nameni), njega zanima samo resnica: pa ne tista resnica, ki naj bi osvabajala ali delala življenje lepše - t-ja zanima resnica kot taka, resnica, ki prave kristjane na križ pribija in resnica zaradi katere se nori in počne podobne lepotije)

zato se bom vedno tudi odzival na take in drugačne nesmisle, kot jih je tukaj natrosila Lilith: in katerih niti zagovarjati ne more

uživajte!
Back to top

Nič na svetu nikogar ne čaka. Nič ni dokončano, in vendar nič ne ostane nerazrešeno.
WWW WWW  
IP Logged

Lilith
5

..to be more like me and
less like you...

Reply #66 - 08.10.2004 at 12:44:31

bp, saj te ne obtožujem relativizma.

t, če bi se nehal slepo zaganjati v ta primer, ki verjetno res ni najboljši za to, kar sem želela povedati (je pa res tisti hip - ko sem prebrala prijateljičine besede- lepo sedel v mojo osnovno sporočilnost; in tu celo lahko razumem, zakaj je bp pomislil, da manipuliram), bi morda lažje dojel, da bistvo mojega sporočila ni ta konkreten primer, pač pa da ponujam v razmislek, ali lahko s svojimi besedami komu škodimo. Jaz osebno sem prepričana, da lahko.
Back to top

IP Logged

Lilith
5

..to be more like me and
less like you...

Reply #67 - 08.10.2004 at 12:53:13

Pa mogoče še nekaj o tem izbranem primeru, da zaključimo z njim.
Tako kot jaz ne morem z gotovostjo trditi, da je do samomora prišlo zaradi napačnih besed, tako kot nihče ne more z gotovostjo trditi, da besede niso imele nič pri tem. Lahko bi tukaj pričeli razpravljati o verjetnostih, ampak ko je govora o človeškem življenju, nam tovrstno preštevanje rizika ne pomaga veliko.

Se mi zdi, da ni problem v nesrečno izbranem primeru, ki sem ga navedla, pač pa v tem, da osnovna sporočilnost mojega prispevka grobo interferira z eno od bistvenih, če ne celo vodilno forumsko vsebino.
Back to top

IP Logged

t
5
p

Ride si sapis!
Kozmos
Reply #68 - 08.10.2004 at 12:55:12

Lilith wrote on 08.10.2004 at 12:44:31:
t, če bi se nehal slepo zaganjati v ta primer, ki verjetno res ni najboljši za to, kar sem želela povedati (je pa res tisti hip - ko sem prebrala prijateljičine besede- lepo sedel v mojo osnovno sporočilnost; in tu celo lahko razumem, zakaj je bp pomislil, da manipuliram), bi morda lažje dojel, da bistvo mojega sporočila ni ta konkreten primer, pač pa da ponujam v razmislek, ali lahko s svojimi besedami komu škodimo. Jaz osebno sem prepričana, da lahko.

no vidiš tu se pa vsekakor moram strinjati

sicer pa sem tudi že napisal, da modri zelo varčujemo s svojimi nasveti  Wink

(kar pa se resnice tiče, jo zamolčimo samo tedaj, ko vemo, da bi nas lahko dokončno osvobodila: ja resnica osvabaja, vendar moraš najprej umreti)

da z besedami škodujemo: samo če pomislim na špiclje razne pa mi je vse jasno

uživaj!
Back to top

Nič na svetu nikogar ne čaka. Nič ni dokončano, in vendar nič ne ostane nerazrešeno.
WWW WWW  
IP Logged

t
5
p

Ride si sapis!
Kozmos
Reply #69 - 08.10.2004 at 12:57:59

Lilith wrote on 08.10.2004 at 12:53:13:
Se mi zdi, da ni problem v nesrečno izbranem primeru, ki sem ga navedla, pač pa v tem, da osnovna sporočilnost mojega prispevka grobo interferira z eno od bistvenih, če ne celo vodilno forumsko vsebino.

Ko bom naslednjič gapeta srečal, mu bom svetoval, naj da "disklejmer", da gre branje foruma na lastno odgovornost

(sicer se mi pa itaq zdi, da je to že naredil)

uživaj!
Back to top

WWW WWW  
IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #70 - 08.10.2004 at 13:21:05

Lilith wrote on 08.10.2004 at 12:53:13:

Vodilna sporočilnost vsaj tega foruma je vsaj zame  spodbujanje k (samo)izpovednosti in ne tolk v usmerjanju k prakticiranju raznih (duhovnih/religioznih) praks, ideologij, osebnih prepričanj, strokovnih terapij... V tem smislu  je po moje  najhujše, kar se ti kot udeležnecu foruma lahko zgodi, da se soočiš s svojimi lastnimi stališči. Ta zanjo bit do avtortja  bolj ubijalska kot menja in nasveti drugih. V tem smislu je spodbujnje  drugega, naj se izrazi, lahko tud razumljno od tega drugega kot nagovarjanje k samomoru.
Back to top

IP Logged

Mikron
3

Free your mind and the
rest will follow

Reply #71 - 08.10.2004 at 13:26:41

a če jest zdele tuki nekoga besedno sprovuciram, a bo ubil sebe al pa mene al qua, ker je ali čustveno šibek ali pa se ne zna verbalno branit? hmmm ???ali pa se celo zna verbalno branit in me v tem primeru podredi sebi in me na ta način ubije?? hmmm???
samo razmišljam... Grin
Back to top

A sem to jest napisu? Smiley

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #72 - 08.10.2004 at 14:09:32

Mikron wrote on 08.10.2004 at 13:26:41:
a če jest zdele tuki nekoga besedno sprovuciram, a bo ubil sebe al pa mene al qua, ker je ali čustveno šibek ali pa se ne zna verbalno branit? hmmm ???ali pa se celo zna verbalno branit in me v tem primeru podredi sebi in me na ta način ubije?? hmmm???
samo razmišljam... Grin

Ti lahko drugega tle gor  verbalno sprovociraš samo na osnovi, ki ti jo verbalno sam da. Da ti jo da, se mora najprej sam izrazit. Njega torej ne bo ubilo tvoje izražanja  ampak ga bo ubilo njegovo lastno izražnaje, tko kot bo tebe ubilo tvoje lastno  izražanje  in ne njegovo.  Sad Angry.
Back to top

IP Logged

Mikron
3

Free your mind and the
rest will follow

Reply #73 - 08.10.2004 at 14:41:37

titud wrote on 08.10.2004 at 14:09:32:
Ti lahko drugega tle gor  verbalno sprovociraš samo na osnovi, ki ti jo verbalno sam da. Da ti jo da, se mora najprej sam izrazit. Njega torej ne bo ubilo tvoje izražanja  ampak ga bo ubilo njegovo lastno izražnaje, tko kot bo tebe ubilo tvoje lastno  izražanje  in ne njegovo.  Sad Angry.

s pravim vprašanjem lahko izzovem marsikoga in to brez osnove, ki mi jo sam da in marsikdo nasede provokaciji, ker uporabim besedno manipulacijo => to je lahko neke vrste besedna igra interpretacij
Grin 8)
Back to top

A sem to jest napisu? Smiley

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #74 - 08.10.2004 at 15:27:45

Mikron wrote on 08.10.2004 at 14:41:37:
s pravim vprašanjem lahko izzovem marsikoga in to brez osnove, ki mi jo sam da in marsikdo nasede provokaciji, ker uporabim besedno manipulacijo => to je lahko neke vrste besedna igra interpretacij
Grin 8)

Tistga, kar človk pred sabo ne razkrije, da ma  v seb, se s še tako spretno manipulacijo  ne moreš usodno dotaknt.
Back to top

IP Logged

Pages: 1 ... 3 4 5 6 7 ... 14