---Sploh pa, zakaj bi ljubili ljudi, ki nas prizadevajo in povzročajo namerno škodo, nastavljati drugo lice je perverznost v tem primeru, oziroma čisti mazohizem, saj slej ko prej utrpiš določene duševne poškodbe, če to ponavljaš v nedogled, spreminjaš se v "mučenika", saj je v naši naravi, da se branimo.
križ, mučeništvo - težke zadeve... ne bi zdaj na hitro komentirala, to bom enkrat posebej obdelala
--- Da lahko to počnemo, kar je delal Jezus, moraš imeti ogromno ljubezni v sebi, pa še vedno ne boš tak kot On. On je bil razred zase.... Kaj naj rečem, po eni strani mi je zelo všeč Jezusovo razmišljanje in nauki, po drugi strani pa se zavedam, če skušam vse to realizirati, kar je on učil, da si potemtakem naložim preveliko breme na hrbet, pod katerim slej ko prej omagam, da bi bila to oblika nasilja nad samim saboj, saj sem le navaden smrtnik.
Hm .. ne vem zakaj vprašaš, že veš kaj bom odgovorila
vsaki bi lahek odgovoril: vsaki začetek je težek, in v drugim zadevam tudi ne naložimo takoj sebi preveliko breme
Pak navaden in nenevaden smrtnik naj dela kar sam hoče ker _ svoboda je zakon!_
--- Tudi vest je lahko pretrda, celo sadistična, da preveč zahtevamo od sebe, da bi izpolnjevali ideale in bili perfekcionisti.
sadistično, ideal, perfekcionizem.... to so ali izgovori, ali ... ne vem ...
ali je pa mogoče da boš bolj iskren do sebe tudi drugih in poveš kaj res želiš

z tem boš naredil nekaj več koristnega za vse nas

spet vprašati kar ista vprašanja se ne splača preveč in morda bo dolgočasno tistim ki so ih že slišali

--- Ker pa to ni mogoče, imamo lahko zategar hude občutke krivde, ki nas lahko na več načinov hromijo in onemogočajo, da bi živeli polno, saj smo prežeti s strahovi, ki so smrt za dušo.
Naj še enkrat potrdim ni treba takoj narediti vse, počasi se pa daleč pride (seveda samo če želiš duhovni razvoj, ali je želiš?)
Krivda - pa je pogosto legitimen, legalen občutek, ne moremo vedno zanikati to
a 'živeti polno' - tudi to je specialno vprašanje in se ne more v kratkem komentirati
Strahovi- če tu misliš na Cerkev,( bolj hierarhijo), da hierarhija spodbuja strahove, mislim da ni to tolko slabo ker
strah je tudi legitimen in normalen občutek ko smo v neznanjo in ločeni od Božanskeg. Hujše je če bi ljudje zaprli oči in rekli: 'ne bom se zavedal ničesar, ne bom slišal nikaj, bom enostavno živel kak se zgodi' , čeprav imamo različne religije, učenja in tudi stare duše se vrnijo in znova opozarjajo
--- Tako da si v tem primeru sami spremenimo vest (Boga) v lastnega rablja, ki nas muči in nam je nenehno za petami, nas opozarja na vsako pomanjkljivost - v bistvu pa smo mi to sami, ker smo prestrogi do sebe.
Ja, se strinjam, to je znana zadeva da ni nikakor dobro da smo prestrogi do sebe
Mnenja sem da vest v začetku ne morem biti v bistvu jaz sama, tuki je vedno Bog ves čas dokler se pravilen obnašam z njo. Ja,seveda, ko zavestno in redno uničim vsaki občutk krivde ki se ukaže, ker zarad slabe vesti ne želim trpeti, čez čas se vest spremeni, bo trda, neobčutljiva in ne bo več dajala Božjih sporučila. Morem biti mirna... Božjeg glasa ne bo več... če ga ne želim...

glas je mogoče tudi izkriviti, imamo svobodo tuki delati kaj hočemo... pak ne moremo izkriviti ali uničiti karmičke zakone