dragi lalit kishor das... dandavat pranam.
Quote:moj namen ni bil primerjati sebe z viraho (občutkom odvojenosti) sri radhe, temveč indirektno opozoriti, na ta aspekt filozofije sri caitanya deve. ker sem slučejno naletel na ta splet med iskanjem nečesa drugega in videl tvoje entuziastično predstavljanje vaishnavske filozofije, sem hotel tudi okusiti koliko si otprt , oz. zaprt. predvsem me je zanimalo kliko poskušaš prisluhniti ter razumeti izjave drugih.
no žal mi je, da v tvojem srcu moja pesem ni upodobila pozitivne slike mojega razumevanja vaishnavske estetike.
nauk gospoda Sri Chaitanye je podprt s pravilno tattvo oz. transcedentalnim znanjem. res je, da obstaja tudi lila (trancedentalna aktivnost/zabava) v njegovem nauku, ampak ce je ta v nasprotju z znanjem je to le posvetni sentimentalizem, in ne transcedentalne emocije, ki so del lile.
govor o lili (se posebej Sri Krishnovi z gopijami) se naj ne bi zacel preden temelji niso postavljeni na pravo mesto, drgac se le ta lahko narobe razume in popaci. lila se tudi ne govori kjerkoli in kadarkoli in komurkoli oz. v javnosti.
kot najbrz ves, je bil Svarup Damodar Goswami zadolzen v Puriju, da je najprej pregledal pesmi, ki so bile dane Mahaprabhuju za prebrat, ce vsebujejo kaksne "apa-siddhante" in druge neprimerne mesanice trancedentalnih in posvetnih emocij.
Quote:ne poznaš me in zato ne moreš vedeti kaj prakticiram in kateri SEKTI pripadam. vedi, da se je ta pesem spontano pojavila med prebiranjem tvojih predstavitev....in da ne krivi radharamane sri krishne, da je koga zapustil, temveč željo duše po Njemu služiti.
ne vem kateri sekti pripadas, niti me to ne zanima nevemkolk. jaz sem se le odzval na tvoje pisanje tuki gor.
no pa poglejmo...
lalit wrote on 10.03.2005 at 20:46:14:ČAKANJE
Njemu je vse dovoljeno.
Se včasih prikaže pred mojimi očmi,
zvok flavte srce mi prevzame,
nakar me samega tu zapusti.
tako obcutenje lahko dozivlja le Gopija v lili, torej vecno osvobojena spiritualna dusa, ce se strinjas?
Quote:Zdaj malo Ga vidim,
me ta svet je prevzel.
Zbeganega in šibkega,
me v okove iluzije
je ego pripel.
taka Gopija, katere srce je prevzel trancedentalni zvok flavte Sri Krishne nikoli ne pade v okove iluzije, ampak le v odvojenost, kot si ze sam napisal (viraha).
materialna pogojenost individualne duse se zgodi zarad njene sebicno uporabljene relativne svobodne volje iz mejne energije (tatashta-sakti) in ne iz lile in ne zarad tega, ker bi jo Sri Krishna zapustil.
prva kitica sama po sebi bi bila lahko v redu. druga kitica sama po sebi bi bila lahko v redu, ampak skupaj ne paseta ena za drugo, sploh ce se govori o eni in isti osebi.
Quote:Ne borim se in ne trudim,
saj več nimam moči.
Če kdo Ga bo videl.
Morda kdo ga pozna?
Naj spomni ga name,
kako čakam da pride
pred moje oči.
o takem cakanju pa sem napisal ze v tistem prejsnem postu.
Quote:upal sem na složnost, morda iskal prijatelja...ah oprosti
sej ocitno si mi res prijatelj, ker mi indirektno pomagas, da se spominjam naukov svojih duhovnih uciteljev.
Quote:jay radhe
Hare Krishna!