Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si
 
  HomeHelpSearchMembersLoginRegister  
 
Pages: 1 2 3 ... 6
(Read 38482 times)
Samson
5
*****
Offline

RKC je zakon!!!
Posts: 627

KRŠČANSTVO je izziv, ki mi ne da spati
02.02.2003 at 00:14:23
 
Krščasntvo je izziv, ki mi ne da spati, bi lahko človek rekel brez večjega pretiravanja. Tak občutek imam, ko berem, kakšne vse burje se spletajo okoli krščanstva, predvsem okoli središčnega, najbolj vitalnega dela krščanstva - Rimokatoliške cerkve. To mi postane očitno, brž ko se kje lotevamo tem, ki imajo kakršno koli večjo ali manjšo povezavo s krščanstvom. Očitno je Jezus Kristus res to, kar je trdil o sebi, namreč, da se ob veri ali neveri vanj nekako ločujemo, čeprav jasno pove na drugem mestu, da smo dolžni ljubiti svojega bližnjega, še celo svoje sovražnike. Toda v dejanskem življenju vidi, da bo pogosto povzročal nekakšno delitev, ločevanje med ljudmi, ki so sicer bližnji:

Mt 10,35
35 Prišel sem, da ločim
človeka od njegovega očeta,
hčer od njene matere,
snaho od njene tašče;


Celo organizacija tega portala nekako dokazuje, da organizatorjem krščanstvo 'ne da spati'. Za krščanstvo v slovenskem kulturnem prostoru vemo, da ga ne moremo obravnavati kot katerokoli drugo verstvo, da ima odločno čisto drug pomen za slehernega izmed nas osebno in za našo narodno skupnost kot celoto. Zato opažam zelo velik anahronizem v tem, da ste organizatorji tega poirtala porinili teme o krščanstvu med ostala verstva, ko da mu na tem portalu, ki vendar deluje v slovenskem prostoru, nebi pripadalo zelo vidno mesto na osnovnem naboru področij. Očitno se tega krščanstva nekako bojite, da bi ne bodel preveč v oči, pa ga zato hočete potopiti v anonimnost mnogih drugih nekaterim komaj znanih religij. Saj razumem, da koga krščanstvo žuli, toda prav bi bilo, če bi vsi razumeli, da večine le ne žuli. In da ta večina pogreša krščanstvo na samem dosegu rok tudi na takšnih javnih portalih, kot je ta.

Sicer pa je mogoče bolje tako, saj že tako krščanstvo mnogim ne da mirno spati...

lp Samosn
Back to top
 

Prijateljski pozdrav!&&&&KRISTUS NAS VSE LJUBI! &&Nikoli ne pozabi tega!&&&&Samson
 
IP Logged
 
Igor P.
Global Moderator
p
*****
Offline

Če ne mores živeti, kot
bi hotel, živi, kot zmoreš

Posts: 4800
Celje
Gender: male
Re: KRŠČANSTVO je izziv, ki mi ne da spati
Reply #1 - 02.02.2003 at 00:24:03
 
Quote:
Verstva, religije, filozofije, kulture
krščanstvo, budizem, hinduizem, grki, rim, egipt, sumerci ...


Ali krščanstvo ni verstvo, religija?

LP Harry
Back to top
 

Če bi tisti, ki me obrekujejo, natančno vedeli, kaj si o njih mislim, bi me še mnogo bolj obrekovali.
 
IP Logged
 
Bardo_Thodol
5
*****
Offline


Posts: 2812

Re: KRŠČANSTVO je izziv, ki mi ne da spati
Reply #2 - 02.02.2003 at 00:28:41
 
Samson:
Quote:
Celo organizacija tega portala nekako dokazuje, da organizatorjem krščanstvo 'ne da spati'.

Ah daj no, organizacija tega portala dokazuje le to, da je bila zasnovana in namenjena širšim temam, verstvom pa na splošno in ne samo krščanstvu.
Sicer bi pa tak pretežno krščanski forum pričakoval recimo na straneh druzina.si in podobnih, pa jih ni, kar je po moje še bolj zanimivo.Back to top
 
 
IP Logged
 
KarmenA
Ex Member
Re: KRŠČANSTVO je izziv, ki mi ne da spati
Reply #3 - 02.02.2003 at 01:27:38
 
Za začetek ločevanje resnice od neresnice, Samson. Zaimivo, da ima tako močno razširjena vera slabo razdelana svoja ključna verovanja, kot je Kristusovo vstajenje in Marijino vnebovzetje? Je pa velika noč daleč najpomembnejši praznik krščanstva.  Je kristusovo vstajenje zavajanje njenih vernikov? Ali je človek poplačan za trpljenje na zemlji s posmrtnim življenjem?  

Nerodna evolucija tole

iz očeta=>človek
                               matere=>hči
                               tašče=> snaha

predvsem pa težko predstavljva. Nasploh pa vsa verstva smatrajo žensko  kot bitje z značajem, ki je človeku ??? - moškemu - podrejeno. Koliko so "v skladu" z današnjim antropološkim razvojem človeka?


Karmen
Back to top
 
 
IP Logged
 
Devi
5
p
*****
Offline

ravno prav
Posts: 5471
Dolenjska
Gender: female
Re: KRŠČANSTVO je izziv, ki mi ne da spati
Reply #4 - 02.02.2003 at 12:42:31
 
Saj RKC ima nek forum na netu, žal se ne spomnim več naslova (mogoče bi ga Samson napisal?), sem pa opazila, da tja krščanski verniki sploh ne pišejo, oglašajo pa se večinoma ljudje, ki niso verni, pa bi radi z njimi razglabljali o smotrnosti in smiselnosti posameznih dogem in krščanskih zapovedi.

Prepričanja so hecna zadeva...vedno rabijo nasprotnika, da jim daje energijo in smisel za obstanek. Zato Samson tukaj uživa, da lahko malo "žgečka" in ravno tako na RKC forumu ne-verni uživajo, ko mečejo kosti za glodanje Wink
Back to top
 

Nobena čarovnija ne more ničesar spremeniti v kaj drugega, tega ni; sprememba v predstavi v srcu čarovnije je spoznanje, ne ustvarjanje.&&(S. Palwick)
 
IP Logged
 
gape
YaBB Administrator
p
*****
Offline

I love YaBB!
Posts: 13595
The Land of YaBB
Re: KRŠČANSTVO je izziv, ki mi ne da spati
Reply #5 - 02.02.2003 at 13:04:13
 
samson glej
ko ste se prvič usul na forum smo nardil luknjo verstva
ko se boste naslednjič in se ne boste kr tko pustil odgnat, bomo erjetno primorani ustvart luknjo rkc ... kar se mene tiče ni noben problem ... najmanjši problem.
(veš da sm učeri ministriru pri sv. maši samson ...)
je reku patr vid ... nikol ni prepozno da se zbližaš z bogom
tolk mal za intermeco ... da veš da še nism čist zgublen Smiley

evo rkc foruma
http://www.rkc.si/prenova/portal/modules.php?op=modload&name=XForum&file=ind...
je pa res precej dolgočasen, jest sm jim hotu pomagat, pa niso hotl ... kaj češ pol
Back to top
 

Lahko pa da se tudi motim ...

The Administrator of this yabb and domain.
WWW WWW  
IP Logged
 
Realbe
Guest
Re: KRŠČANSTVO je izziv, ki mi ne da spati
Reply #6 - 02.02.2003 at 13:05:56
 
Slovenci smo hočeš-nočeš vsi na nek način kristjani. Krščanska vera je v naši miselnosti, poimovanju: sveta, sreče, časa, je vnašem pravnem redu...
Quote:
Saj razumem, da koga krščanstvo žuli, toda prav bi bilo, če bi vsi razumeli, da večine le ne žuli.

Če koga krščanstvo žuli, to pomeni, da je z nijm čustveno vpleten. Kar pa je po mojem zadosten razlog, da se z njim ukvarja.
Back to top
 
 
IP Logged
 
Miro
Ex Member
Re: KRŠČANSTVO je izziv, ki mi ne da spati
Reply #7 - 02.02.2003 at 13:10:06
 
Quote:
Očitno se tega krščanstva nekako bojite, da bi ne bodel preveč v oči, pa ga zato hočete potopiti v anonimnost mnogih drugih nekaterim komaj znanih religij. Saj razumem, da koga krščanstvo žuli, toda prav bi bilo, če bi vsi razumeli, da večine le ne žuli. In da ta večina pogreša krščanstvo na samem dosegu rok tudi na takšnih javnih portalih, kot je ta.


Uboga večina, vsepovsod jo preganjajo. Zle sile kontinuitete, liberalni in levičarski intelektualci, mediji, muslimanska peta kolona, orientalski krivoverci, homoseksualci, matere samohranilke in vsi drugi pogani s pomočjo samega hudiča preganjajo te reveže.

Ampak človeka potolaži, ko se zave, da bo večina le zveličana, ostali, brezverci in pogani, bodo pa kvečjemu reinkarnirani...
Back to top
 
 
IP Logged
 
Jst
Guest
Re: KRŠČANSTVO je izziv, ki mi ne da spati
Reply #8 - 02.02.2003 at 18:00:05
 
Samson,

Mene krscanstvo cist nic ne zuli. Men je cist OK zadeva. Je pa res, da si je pogosto potrebno zatisniti usesa, vcasih pa iz spostovanja do ostalih malce zadrzati, da ne crknes od smeha...

Dej ti men nekaj drugega raje povej, ce seveda lahko. V NZ pa tudi pri kasnejsih predvsem zgodnjekrscanskih svetnikih, pa tudi kasneje v srednjem veku, lahko vidimo precej jasne namige, da je v krscanstvu obstajalo znanje, ki se ni podajalo naprej pisno temvec zgolj ustno in dejansko ni bilo namenjeno mnozicam, temvec le redkim izbrancem predvsem v moralnem itd., itd. smislu, kot v vseh predkrscanskih in sokrscanskih tradicijah, ce lahko tako recem.

A ti kej ves o tem, al je to samo bau bau? Ma, jest v to kar verjamem. Namrec, po moje brez neke res trdne notranje duhovne osnove, pa ceprav le znotraj ozkega kroga ljudi, ta vera nebi prezivela dveh tisocletij v takem obsegu.Lp
Jst
Back to top
 
 
IP Logged
 
t
5
p
*****
Offline

Ride si sapis!
Posts: 5103
Kozmos
Gender: male
Re: KRŠČANSTVO je izziv, ki mi ne da spati
Reply #9 - 02.02.2003 at 18:27:43
 
Krščanstvo je platonizem za ljudstvo.
(z njim imam precej bogate izkušnje in še vedno sem član RKC - formalnost za zaključek katere mi vedno časa; ali pa je to samo koristoljubje - pri RKC nikoli ne veš, kdaj bo prižgala svoje grmade).

To kar se sedaj prikazuje je Pavlovo krščanstvo in nima skoraj nobene zveze z revolucionarjem Jezusom (kristus menda pomeni križani).
Prav tako kot, če bi si za svoj idel Jezusovo žiljenja (kar po večini RKC pridiga). Namreč, če živiš kot Jezus, boš tudi končal kot on - na križu (za največje duhovneže priporočam Brate Karamazove - še posebej odlomek o Velikem inkvizitorju).

RKC ni nikakršno jedro krščanstva temveč samo ena od institucij (po mojem mnenju najbolj požrešna in pokvarjena), ki nauk, kateri je po svojem bistvu dober izkorišča predvsem za svoje namene.Bog z vami!
Back to top
 

Nič na svetu nikogar ne čaka. Nič ni dokončano, in vendar nič ne ostane nerazrešeno.
WWW WWW  
IP Logged
 
tomi
5
*****
Offline

Kaj pa če je vse RES???

Posts: 519
MB
Gender: male
Re: KRŠČANSTVO je izziv, ki mi ne da spati
Reply #10 - 02.02.2003 at 19:42:02
 
Quote:
Za krščanstvo v slovenskem kulturnem prostoru vemo, da ga ne moremo obravnavati kot katerokoli drugo verstvo, ...

Hmm,  ja na žalost mračni srednji vek še vedno živi v genih evropskih narodov. Vendar je po moje prav, da se jih postopoma rešujemo, čistimo krvave spomine preteklosti in zavržemo staro, izrabljeno in uvelo, ter pobiramo novo in konstruktivno, kjer koli le lahko...

Quote:
Saj razumem, da koga krščanstvo žuli, toda prav bi bilo, če bi vsi razumeli, da večine le ne žuli.

Žal večine nikoli ne žuli nič, kar bi je moralo ...

Quote:
Očitno se tega krščanstva nekako bojite, da bi ne bodel preveč v oči, pa ga zato hočete potopiti v anonimnost mnogih drugih nekaterim komaj znanih religij.

Krščanstva se res, tako iz zgodovinskega pogleda kot iz mojih osebnih izkušenj, močno bojim. Govorim zase, ampak če bi videl, da na nekem forumu o duhovnosti izpostavljajo krščanstvo, bi me ta res odbil.

Pa še to, vsi kristjani s katerimi sem se imel priložnost pogovarjati ( kot tudi vse krščanske knjige, ki sem jih prebral ), so vsa poglabljanja, razmišljanja in polemike zaključevali z biblčnimi dogmami, moralnimi in etičnimi "zakoni" in tako mi že ves čas prihaja na misel le en sklep = s takimi ljudmi se ni mogoče logično-razumsko pogovarjati na podlagi nekih argumentov. Torej je po moje tudi forum o krščanstvu zunaj tistih, ki se temu duhu podvračajo nesmiseln in nepotreben.

Quote:
In da ta večina pogreša krščanstvo na samem dosegu rok tudi na takšnih javnih portalih, kot je ta.

Kdaj pa sploh večina pogreša in želi kaj občno dobrega in pametnega  ??? !

Quote:
Uboga večina, vsepovsod jo preganjajo. Zle sile kontinuitete, liberalni in levičarski intelektualci, mediji, muslimanska peta kolona, orientalski krivoverci, homoseksualci, matere samohranilke in vsi drugi pogani s pomočjo samega hudiča preganjajo te reveže.

In te zle sile si drznejo ubogo večino, podpirajočo še bolj ubogo najrevnejšo Cerkveno organizacijo, izključiti v vseh javnih sredstvih (kot je forum svetaduhovnosti), onemogočajevši razplod njihove brezmadežne, vrhovne resnice! Fuj in fej!!!  Grin
Back to top
 

Pametni razpravljajo o idejah,&&povprečneži o dogodkih,&&omejeni pa o ljudeh. &&(Hyman Rickover)&&
 
IP Logged
 
Realbe
Guest
Re: KRŠČANSTVO je izziv, ki mi ne da spati
Reply #11 - 02.02.2003 at 20:47:06
 
Jst,
Quote:
Je pa res, da si je pogosto potrebno zatisniti usesa, vcasih pa iz spostovanja do ostalih malce zadrzati, da ne crknes od smeha...  

Spoštovanje je v primerjavi z resnico popolnoma zanemarljivo!!!!!!! Usmili se nas!!!
Quote:
Namrec, po moje brez neke res trdne notranje duhovne osnove, pa ceprav le znotraj ozkega kroga ljudi, ta vera nebi prezivela dveh tisocletij v takem obsegu

Kako si to predstavljaš: Trdna notranja duhovna osnova znontraj ozkega kroga ljudi v takem(tukaj nekaj manjka) obsegu.
Tomi,
Quote:
s takimi ljudmi se ni mogoče logično-razumsko pogovarjati na podlagi nekih argumentov. Torej je po moje tudi forum o krščanstvu zunaj tistih, ki se temu duhu podvračajo nesmiseln in nepotreben

Kaj je potem teologija?

Back to top
 
 
IP Logged
 
tomi
5
*****
Offline

Kaj pa če je vse RES???

Posts: 519
MB
Gender: male
Re: KRŠČANSTVO je izziv, ki mi ne da spati
Reply #12 - 02.02.2003 at 21:40:20
 
Quote:
Kaj je potem teologija?

Ja, saj. Najbolj žalostno pa je to, da to velja za sicer zelo izobražene nelaične teologe (ki verjamejo v to kar pridigajo). Vsaj po mojih izkušnjah to pravim, rad bi pa videl vsaj eno konstruktivno, argumentirano in razumsko razpravo o krščanskem Bogu, dogmah in ostalih RK zakonih ... Ko to vidim (seveda mora biti res dobra), si nadenem haljo, opanke in odhitim v najbližji samostan.

Quote:
Spoštovanje je v primerjavi z resnico popolnoma zanemarljivo!!!!!!! Usmili se nas!!!


Usmili se prosim mene, če privzeto ne sprejemam "resnice", ki mi jo je družina, razni župniki in kateheti neuspešno vbijali v glavo - le-to raje uporabljam za razmišljanje. Grin
Morda bi se mi brez poznavanja biblije ter delovanja Cerkve krščanstvo zdelo kar ql stvar ...
Tako pa mi ne gre iz glave podoba Jezusa iz Razodetja - tj z rdeče žarečimi očmi, kopiti in mečem namesto jezika.
Saj verjetno mora tak kar dobro izgledati, a vendar ne razvozlam iz tega nikakeršne spodbudne, nestrašljive simbolike ...  Grin
Back to top
 

Pametni razpravljajo o idejah,&&povprečneži o dogodkih,&&omejeni pa o ljudeh. &&(Hyman Rickover)&&
 
IP Logged
 
Realbe
Guest
Re: KRŠČANSTVO je izziv, ki mi ne da spati
Reply #13 - 02.02.2003 at 22:44:21
 
Tomi,
Quote:
Ja, saj. Najbolj žalostno pa je to, da to velja za sicer zelo izobražene nelaične teologe (ki verjamejo v to kar pridigajo).

Teologija ni pridganje, ampak ena konstruktivna, argumentirana in razumska razprava o krščanskem Bogu, dogmah in ostalih RK zakonih ...
Quote:
Usmili se prosim mene, če privzeto ne sprejemam "resnice", ki mi jo je družina, razni župniki in kateheti neuspešno vbijali v glavo - le-to raje uporabljam za razmišljanje.  

Se popolnoma strinjam resnice se ne da vbijati v glavo.
Back to top
 
 
IP Logged
 
Realbe
Guest
Re: KRŠČANSTVO je izziv, ki mi ne da spati
Reply #14 - 02.02.2003 at 22:53:59
 
Tomi, mene lahko vprašaš kar hočeš, ti obljubim da bodo odrovori razumski pa argumentirani, če pa ne bom znal na tak način odgovarjat bom pa tiho.
Back to top
 
 
IP Logged
 
Pages: 1 2 3 ... 6