Svet pogovorov
http://www.gape.org/cgi-bin/yabb/YaBB.pl
General >> Verstva,  religije,  filozofije,  kulture >> Sri Krishna Chaitanya Mahaprabhu in njegov nauk
http://www.gape.org/cgi-bin/yabb/YaBB.pl?num=1081852890

Message started by Madan Gopal Das on 13.04.2004 at 12:41:30

Title: Sri Krishna Chaitanya Mahaprabhu in njegov nauk
Post by Madan Gopal Das on 13.04.2004 at 12:41:30

prekopirano iz topika Treba je sebe realizirat!!! na "Splosno, aktualno..."
http://www.gape.org/cgi-bin/yabb/YaBB.pl?board=general;action=display;num=1081851877

(treba je sebe realizirat!!!) ... pise z rdeco k prides na ta forum... AKA (also known as) gape forum.

s tem je indirektno povedan, da se trenutno ne poznam (dovolj) dobro in posledica tega je ne dovolj dobro delovanje in posledica tega je ne dovolj prijeten obstoj. v cem smo si vsi eno? da se vsi direktno ali indirektno trudmo odstrant trpljenje in dosezt zadovoljstvo. in ker z mojim trenutnim stanjem nisem zadovoljen tolk kot si zelim mi gape forum prijazno predlaga naj se bolj ali dokoncno samo-spoznam. posledicno bo moje delovanje pravilnejse in moj obstoj bo prijetnejsi. kaj predlaga Sri Krishna v Bhagavad-giti?

tad viddhi pranipatena
pariprasnena sevaya
upadeksyanti te jnanam
jnaninas tattva-darsinah
(Bhagavad-gita, 4.34)

"Just try to learn the truth by approaching a spiritual master. Inquire from him submissively and render service unto him. The self-realized soul can impart knowledge unto you because he has seen the truth."

poskusaj se samo-spoznati s pomocjo duhovnega ucitelja. pri njem poizveduj s poniznostjo in z iskrenostjo ga sluzi. samo spoznana oseba ti lahko da to znanje (ki ga iscem), ker je sama to videla/spoznala.

kako naj vem kdo je samo-realiziran? tisti, ki je spoznal resnico. kako naj vem kdo je spoznal resnico? pri njem se da opazit dolocene simptome... med drugim da je vedno in kjerkoli pomirjen in zadovoljen. kje in kako naj najdem tako osebo?

...na hi kalyana-krt kascid
durgatim tata gacchati
(Bhagavad-gita 6.40)

"Anyone who is sincere, my dear friend, walks not the road of misfortune."

iskrenost?

nekak v kombinaciji z mojo iskrenostjo in milostjo Boga, Sri Krishne, sem prisel v kontakt z mojim vecnim duhovnim uciteljem in vecnim dobronamernikom, Om Vishnupad 108 Sri Srimad Bhakti Ballabh Tirtha Goswami Maharajem, ki mi je za mojo dobrobit predlagal naj sledim naukom in navodilom Sri Chaitanya Mahaprabhu-ja. Sri Chaitanya Mahaprabhu (poznan tudi kot Gouranga) se je pojavil v tem svetu leta 1486 v Sri Mayapur-Navadwipu v zahodni Begaliji kot sin Sri Jagannath Mishre in Srimati Sachi devi. Pojavil se je ob polni luni meseca Phalgun (februar-marec) med vsesplosnim glasnim izgovarjanjem svetih imen Boga. Sri Chaitanya Mahaprabhu ni napisal niti ene knjige, ampak je za seboj pustil le 8 verzov, poznanih kot Shikshashtaka. (shiksha = navodilo, ashtaka = 8 delna). v teh zgoscenih navodilih se skriva vse znanje, ki ga potrebujem da se samo-realiziram in s tem lahko postanem zadovoljen toliko kolikor si lahko zelim in se vec. s prosnjo za blagoslov mojega duhovnega ucitelja in Sri Chaitanya Mahaprabhu-ja in s pomocjo gape forum medija se bom skusal za svojo lastno vecno dobrobit spomniti in po svojih zmoznostih slediti navodila, ki mi jih milostno daje Sri Chaitanya Mahaprabhu.

cheto darpana marjanam, bhava maha davagni nirvapanam
shreyah kairava chandrika vitaranam, vidya vadhu jivanam
anandambudhi vardhanam, pratipadam purnamritasvadanam
sarvatma snapanam
param vijate sri krishna sankirtanam
(Shikshashtaka 1)

Vsa slava, oz. naj me dokoncno premaga, vzame pod svoj vpliv Sri Krishna Sankirtan, ki lahko popolnoma ocisti mojo zavest (cheto darpana marjanam), ki ugasne zgoc gozdni ogenj materialne eksistence (bhava mahadavagni nirvapanam), ki tako kot lunini zarki povzrocijo da se beli lotos ponoci racveti, posije v moje srce s pomirjujocimi zarki najvecje dobrobiti (shreyah kairava chandrika vitaranam), ki razodene popolno znanje o meni (vidya vadhu jivanam), ki nenehno v meni povecuje ocean zadovoljstva (anandambudhi vardhanam), ki mi omogoci, da ga lahko okusam na vsakem koraku/casu (prati padam purnamritasvadanam), in ki me popolnoma okopa v cisti blazenosti (sarvatma snapanam).

sankirtan = san (popolni, kompletni...), kirtan (izgovarjanjanje, petje...)

izgovarjanje svetih imen Boga (Krishna) skupaj z njegovo notranjo potenco/energijo (Shri, Radharani...) brez zalitev je Sri Krishna Sankirtan.

petje o slavah Sri Krishne, njegovega transcedentalnega imena, transcedentalne oblike, transcedentalnih lastnosti in transcedentalnih aktivnosti je Sri Krishna Sankirtan.

skupinsko petje svetih imen v druzbi cistih bhakt (castilcev) je Sri Krishna Sankirtan.

sri krishna kirtanaya namah

sri krishna sankirtana kari gurudever o sri krishna sankirtana vigraha sri gourasundarer jaya hauk.


moj ponizen priklon Sri Krishna Sankirtanu.

naj me duhovni ucitelj, ki izvaja Sri Krishna Sankirtan in Sri Chaitanya Mahaprabhu, ki je poosebljenje Sri Krishna Sankirtana premagata, oz. popolnoma vzameta pod svoji milostni vpliv.    


Title: Re: Sri Krishna Chaitanya Mahaprabhu in njegov nau
Post by Madan Gopal Das on 14.04.2004 at 10:32:46

cheto darpana marjanam... Sri Krishna sankirtan ocisti zavest.

ko se individualna dusa, delcek ene izmed potenc Boga (oz. njegov naravni in vecni sluga), Sri Krishne po svoji svobodni volji odloci bit nenaklonjena Njegovemu sluzenju, jo "za ljubeco kazen" prekrije Bozja iluzorna energija, "maya", ki je prav tako potenca Sri Krishne. individualna dusa, po naravi spiritualna, se zacne zmotno-poistovecat z materijo v obliki grobega (voda, zrak, ...) in subtilnega materialnega telesa (um, inteligenca, identiteta/ego). ob tem stalno trpi trojne nadloge, adhidavika (nadloge povzrocene s strani polbogov in se kazejo kot naravne katastrofe, potresi, poplave, itd.), adhibhoutika (nadloge povrzocene s strani drugih zivih bitij) in adhyatmika (nadloge iz lastnega telesa, npr. bolezni in nadloge lastnega uma).

krishna bhuli sei jiv anadir bahirmukho, atoeb maya tare deyo samsar dukho (chaitanya charitamrita)

kaj zdej narest, ko sm pozabu na moj naravni odnos z Bogom? moram se ga spomnit (smaran).

kirtan prabhave, smarana hoibe (Prabhupad Srila Bhakti Siddhanta Saraswati Thakur)

pod vplivom kirtana (izgovarjanja) je smaran (spominjanje) mogoc.

Chaitanya Mahaprabhu je rekel... "param vijayate sri krishna sankirtanam". vsa zmaga Sri Krishna sankirtanu. ce pod vodstvom cistega bhakte (castilca), katerega edina zelja v srcu je zadovoljstvo Sri Krishne izvajam Sri Krishna Sankirtan bo prvi efekt "ociscenje zavesti". vsa moja zmotna-poistovecanja, povezana z grobim (moski, zenska, lep, grd, indijc, slovenc, american...) in subtilnim (jezen, vesel, zalosten, miren, vznemirjen...) materialnim telesom bojo postopoma odsla tja od koder so prisla. spoznal bom, da sem cista spiritualna zavest (brahman) ... takrat bo zgoc ogenj materialne eksistence (trpljenje) ugasnil "maha davagni nirvapanam". dosegel bom neomejen mir. od tu naprej pa bom spet s pomocjo cistega bhakte "sreyah kairava chandrika vitaranam" zacel razvijati moj naravni odnos z Bogom in realiziral svoje spiritualno telo, ki je primerno za sluzenje Sri Krishni "vidya vadhu jivanam". delovanje v skladu z mojo vecno spiritualno naravo bo omogoclo "anandambudhi vardhanam", nenehno povecevanje trascedentalne, ciste blazenosti in mi omogoclo da izkusam to zadovoljstvo vedno in povsod "pratipadam purnamrita asvadanam" in v koncni fazi vkljuclo vso mojo bit "sarvatma snapan" v cisto vdano sluzenje mojemu vecnemu gospodarju in popolnem objektu vecne ljubezni, Sri Krishni.

Hari bol.  

Title: Re: Sri Krishna Chaitanya Mahaprabhu in njegov nau
Post by indigo on 25.04.2004 at 14:17:09

Hi Madan Gopal Das :)

To pot sem samo kratko pokukala tuki na forum
tu je dost tiho.... hm...   itak moram iti
Pred tem če hočeš morda poveš nekaj v kratkem nekaj o tem kaj Gospod Krišna uči o pomembnosti ene inkarnacije?
Koliko je pomembno za dušo/duh če človek malo (ali nikaj) zavestno naredi za svoj duhovni razvoj v enoj Zemaljskoj inkarnaciji
:)

Title: Re: Sri Krishna Chaitanya Mahaprabhu in njegov nau
Post by Madan Gopal Das on 26.04.2004 at 10:34:10


indigo wrote on 25.04.2004 at 14:17:09:
Pred tem če hočeš morda poveš nekaj v kratkem nekaj o tem kaj Gospod Krišna uči o pomembnosti ene inkarnacije?

beseda inkarnacija se uporablja za raznorazne namene. beseda inkarnacija kot jo jaz poznam je, ko se individualna dusa, atma inkarnira/vstopi v materialno telo.

individualna dusa, ki je spiritualna/vecna po naravi ima svobodno voljo misljenja/delovanja. ce je nenaklonjena svojemu izvoru (Naddusi, Bogu, Sri Krishni) jo prekrije iluzija in takrat se zacne zmotno poistovecat z minljivim grobim in subtilnim materialnim telesom.

raznorazne zelje po materialnem uzivanju (vseh vrst) so shranjene v subtilnem materialnem telesu, ki ga individualna dusa dobi "za kazen" ko je nenaklonjena Bogu, Sri Krishni. v skladu s subtilnim telesom dobi tudi primerno grobo telo skozi katerega si izpolnjuje te zelje. ko grobem telesu po prejsnih aktivnostih (karmi) potece "rok trajanja" dobi novega, v skladu z zeljami in rezultati karme/aktivnosti tega zivljenja. tako individualna dusa (vecna po naravi) stalno menja groba materialna telesa (umira, rojeva) v skladu z zeljami in rezultati karme in ob tem stalno trpi. temu pa se rece reinkarnacija.

da pa se ta krog reinkarnacije in s tem trpljenje tudi presekat/ustavit. Sri Krishna govori v Bhagavad-giti, da ko se individualna dusa osvobodi vseh materialnih zelja lahko v tistem stanju dobi cisto vdanost do Sri Krishne, torej vecno aktivnost v odnosu z Njim in le to ga lahko dokoncno izpolni.  


Quote:
Koliko je pomembno za dušo/duh če človek malo (ali nikaj) zavestno naredi za svoj duhovni razvoj v enoj Zemaljskoj inkarnaciji

individualna dusa se lahko inkarnira v 8 400 000 razlicnih oblik zivljenja, od negibljivih bitij (drevesa, gore, minerali itd.) do ostalih rastlin, zivali, ptic in tudi cloveka. to clovesko telo je zelo redko in tudi dragoceno. dragoceno zato, ker le v cloveski obliki je razum dovolj prisoten, da z njim lahko diskriminira kaj je vecno kaj je minljivo, kaj je dobro kaj ni dobro itd. ce clovek deluje le po nagonih (cutnem uzivanju) je na stopnji zivali in se bo najbrz spet v naslednjem zivljenju rodil kot zival ali se kaj nizje razvitega. zato Sri Krishna v Giti predlaga naj uporabljamo moznost, ki nam je dana od Boga v tej cloveski obliki za samo-spoznanje, in

nehabhikrama-naso 'sti
pratyavayo na vidyate
svalpam apy asya dharmasya
trayate mahato bhayat
(Bhagavad-gita, 2.40)

SYNONYMS

na--there is not; iha--in this world; abhikrama--endeavoring; nasah--loss; asti--there is; pratyavayah--diminution; na--never; vidyate--there is; svalpam--little; api--although; asya--of this; dharmasya--of this occupation; trayate--releases; mahatah--of very great; bhayat--danger.

TRANSLATION

"In this endeavor there is no loss or diminution, and a little advancement on this path can protect one from the most dangerous type of fear.

ze zelo malo napredka na tej (vecni) poti je zelo vredno.

Hari bol.

Title: Re: Sri Krishna Chaitanya Mahaprabhu in njegov nau
Post by indigo on 26.04.2004 at 13:33:37

Madan Gopal Das :), pred dost leti sem brala Bhagavad-Gito in mi je ostalo v lepem spominu
tedaj sem bila tudi očarana ker mi je v nekim stvarim otprlo oči (reinkarnacija)
nekaj tu ima, res
ma veš kaj, napisal si tu:
ce clovek deluje le po nagonih (cutnem uzivanju) je na stopnji zivali in se bo najbrz spet v naslednjem zivljenju rodil kot zival ali se kaj nizje razvitega  
ko to berem to men ne spodbuja preveč željo za razvojem :-/
ker, hm .... nekdo more reči:
kaj se imam brigati...
vsaka oblika življenja je ok če se dobro počutiš,  če izpolniš življenje...

primer- slabo se obnašam in v naslednjoj reinkarnaciji bom postala ....?... mačka ?
če se dobro spomnem Gita uči da tudi živali imajo dušo
ampak ona nima pri sebi nikaj spiritualne zavesti/ duha (??)

Rudolf Steiner poveda da ker njina duša ni zavestna
da duševno vodstvo pri živalim je celotno pri Višjim Bitjim

Ja, bi rekla da žival ni odgovoren za to kaj naredi
ali je mačka more kaj slabega ali dobrega narediti...
kako bo vplivala in se tak razvijala naprej ali nazaj?
če ne more z lastno svobodno voljo in inteligenco narediti pogrešek ni ne more biti odgovoren!
Še več če povedamo o mineralih....

Odgovor more biti da so živali ločeni,
nekaj so drugega kot človek
žival se tudi evolucijski v nekem smero razvija pak na to še sam veliko ne vpliva
Višja Bitja ravnajo z živali čez nagon, instinkt

človek bo verjamem spet človek pak bo zelo težko živel  :-/ :'(
če si pal v globoki jarek se tam težko živi
še je težje oditi ven...
 :)

Title: Re: Sri Krishna Chaitanya Mahaprabhu in njegov nau
Post by Madan Gopal Das on 26.04.2004 at 14:16:45


indigo wrote on 26.04.2004 at 13:33:37:
ma veš kaj, napisal si tu:
ce clovek deluje le po nagonih (cutnem uzivanju) je na stopnji zivali in se bo najbrz spet v naslednjem zivljenju rodil kot zival ali se kaj nizje razvitega  
ko to berem to men ne spodbuja preveč željo za razvojem :-/

dejanski razvoj zame pomeni kontroliranje cutil in uma da jih odvrnes od nenehnega poskusanja iskanja srece v minljivih materialnih objektih cutil. ce jim dopustis (nagonom) te peljejo v tvojo pogubo.

ce nekdo ne kontrolira svojih cutil in uma na pravilen nacin, je to neki podobnega kot ce ima nekdo tako rad svoj avto, da mu pusti da ga pelje v napacno smer, v pogubo. v Giti lepo pise o tem. mogoce bi blo pa dobr, da bi jo se enkrat prebrala.


Quote:
ker, hm .... nekdo more reči:
kaj se imam brigati...
vsaka oblika življenja je ok če se dobro počutiš,  če izpolniš življenje...

dokler je individualna dusa (spiritualna po naravi) pogojena z materijo nikol ne more bit zadovoljna, izpolnjena. lahko le bolj ali manj trpi. zato se mormo trudit da odstranmo vzrok nase pogojenosti, da lahko zazivimo svobodno, brezskrbno in zadovoljno zivljenje.


Quote:
primer- slabo se obnašam in v naslednjoj reinkarnaciji bom postala ....?... mačka ?

ja, ce bos izvajala dolocene aktivnosti v tem zivljenju je ciz mozno, da se v naslednjem rodis kot macka ali kaj drugega (in to ni nekaj prijetnega). zato je tolk bolj pomembno, da v tej cloveski inkarnaciji izkoristimo potencial oz. moznost, ki nam je dana od Boga, da se samo-realiziramo in prekinemo krog ponavljajocih se rojstev in smrti in s tem povezanega trpljenja in dosezemo osvoboditev... tj. cisto in vecno vdano sluzenje Bogu, Sri Krishni.


Quote:
če se dobro spomnem Gita uči da tudi živali imajo dušo
ampak ona nima pri sebi nikaj spiritualne zavesti/ duha (??)

Gita uci, da so vsa ziva bitja (gibljiva in negibljiva) spiritualna v svoji izvorni naravi, torej vse so individualne duse. ko so prekrite z iluzijo se zmotno-poistovecajo z materijo v raznoraznih oblikah/telesih in ob tem trpijo. pri negibljivih pogojenih zivih bitjih (gore, minerali, rastline...) je njihova zavest, oz. samo-zavedanje zelo zelo prekrita. v zivalih malo manj... najmanj pa v cloveski obliki. zato ne smemo zamudit te priloznosti za samo-spoznanje, ki nam je dana tu in zdaj.


Quote:
Rudolf Steiner poveda da ker njina duša ni zavestna
da duševno vodstvo pri živalim je celotno pri Višjim Bitjim

zivali delujejo ene 99,9% po nagonih materialnega telesa, ki ga regulira materialna narava. so skor popolnoma pod njenim vplivom, nimajo kej dost svobodne volje niti pravilne diskriminacije (glede vecne in minljive dobrobiti). clovek ima moc diskriminacije, ampak ce je ne uporablja za svojo vecno dobrobit ni kej dost boljsi od zivali.


Quote:
Ja, bi rekla da žival ni odgovoren za to kaj naredi
ali je mačka more kaj slabega ali dobrega narediti...
kako bo vplivala in se tak razvijala naprej ali nazaj?

je odgovorna, toliko kolikor se zaveda. res da je to zelo zelo malo, ampak vseeno je. sicer pa, kdo je kriv individualni dusi z zivalskim telesom, da trenutno zanje tisto kar je prej sejala? npr. ce ubijas v tem zivljenju zivali, medtem ko imas dovolj moznosti za drgacno prehrano je zlo velka moznost, da se sam kasneje rodis kot zival in te ubijajo znova in znova. tud to ni kej prevec prijetno.


Quote:
če ne more z lastno svobodno voljo in inteligenco narediti pogrešek ni ne more biti odgovoren!

toliko kolikor jo ima, toliko je odgovoren. nihce od zivih bitij ni cisto neodgovoren/nezavesten... ker pol mu ne bi mogli rect zivo bitje, katerga osnovna lastnost je zavest (misljenje, cutenje, zeljenje) in svobodna volja.


Quote:
Še več če povedamo o mineralih....

tudi minerali imajo zavest... res pa je da je zelo zelo prekrita.


Quote:
Odgovor more biti da so živali ločeni,
nekaj so drugega kot človek
žival se tudi evolucijski v nekem smero razvija pak na to še sam veliko ne vpliva

veliko ne more vplivat, malo pa lahko. ampak ne glede na to, mi smo zdej v cloveskem telesu in se mormo ukvarjat bolj s tem kaj mormo mi delat za naso vecno dobrobit. in s tem ko delamo za naso vecno dobrobit s tem avtomatsko delamo za vecno dobrobit tudi vseh ostalih, tudi zivali, rastlin...


Quote:
Višja Bitja ravnajo z živali čez nagon, instinkt

nagon je recimo zeja. ko si zejen moras nujno pit. in ko si pil moras nujno it na WC. ko si v materialni eksistenci moras stalno skrbet za potrebe tega telesa in uma... nimas tko recen skor nbene svobode. to je v bistvu ljubeca "kazen" za tiste, ki nepravilno uporabljajo svojo svobodno voljo.


Quote:
človek bo verjamem spet človek pak bo zelo težko živel  :-/ :'(
če si pal v globoki jarek se tam težko živi
še je težje oditi ven...

individualna dusa/zavest se je ujela v spletko/mrezo materije zarad svoje nepravilno uporabljene svobodne volje. ce je iskrena se lahko odresi posledic svoje izvorne napake in zazivi svobodno in popolnoma srecno zivljenje v vecnem odnosu z Bogom, Sri Krishno. to se da dosezt v cloveskem telesu. zato ne smemo izgubljat casa in se mormo podat na pot samo-zavedanja, samo-spoznanja. v najvecjo pomoc pri tem so nam sveti spisi Vede (npr. Bhagavad-gita, Srimad Bhagavatam), besede samo-realiziranih svetnikov, druzenje z njimi in nasa lastna iskrenost.

Hari bol.

Title: Re: Sri Krishna Chaitanya Mahaprabhu in njegov nau
Post by indigo on 26.04.2004 at 20:39:12

:)
Če ni nekaj prijetnega živeti kot žival- kakšen je tedaj bil start kreacije - ali je začetak da Božansko ima idejo da ustvarja bitja z karmom ki od prvega časa imejo trpljenje
Zakaj bi Bog ustvarjal dervesa ki trpijo, na gori ki trpi, / ker nosi ta lepa, deviška dervesa/, in minerale ki trpijo ker so del te gore ???

ne razumem tudi kako se to 'razvija' mineral z svojo majhno, majhno zavestjo? Kaj more odločati, kaj zmotiti se ?
Ne ravna sam zavestno dovolj, kdo pa ravna,  kdo odluča zanj? Kdo pa tedaj ima krivdo za 'napake'?

In kdaj mu v ovi reinkarnaciji/inkarnaciji bo konec njegovem 'zemaljskem življenju'
- koja mu bo naslednja reinkarnacija ?

Zopet mineral seveda ;)
:)

Title: Re: Sri Krishna Chaitanya Mahaprabhu in njegov nau
Post by indigo on 26.04.2004 at 22:22:10

Nekaj še...
Seveda vem da boš odgovoril da Bog ne ustvarja bitja z karmo, ni treba to vprašati ::)
ko si že pisal- v samem začetku kreirana duša ni imela karmo ampak če je vendar potem bila nenaklonjena svojemu izvoru-Bogu, Krišni, Alahu ... jo prekrije maya v koji mora delati/trpiti svojo karmo
To se mi sploh ne zdi neumno, ampak zelo logično :)

Vprašanje je ali je Gospod Sri Krišna ustvarjal osebe/duše v veliki številki v eden čas, ali to dela počasi, tudi danes, - tedaj nekdo more danes biti v prvi reinkarnaciji /inkarnaciji

Če ni problem poveš nekaj tudi o zgledu Zemlje v samem začetku
koliko razumem prej je Gospod kreiral dušo potem materijo ?

ali prema Giti vrede kaj nalazi znanstvenika o evoluciji in ustvarjanjo vesolja,
kaj je bil prej- materijalni človek na Zemlji, ali žival, ali rastlina, ali gora, ali mineral...
thanks :)

Title: Re: Sri Krishna Chaitanya Mahaprabhu in njegov nau
Post by indigo on 27.04.2004 at 06:54:48

Analiza mog posta :-/ :

ko sem pisala o dervesim in gori sem v mislih imela sliko z lepim deviškim gozdem in sem čutila ljubezen do narave :)

ko sem pak vprašala o koncu življenja minerala in naslednjoj reinkarnaciji sem bila vlečena v občutek ki ni bil ponižen ...ni bil ljubezniv :-[

če smo ta moment v stiko z demonskim nismo z Božanskim ...
sorry

Title: Re: Sri Krishna Chaitanya Mahaprabhu in njegov nau
Post by indigo on 27.04.2004 at 09:45:00

:)
Veš že o 'bitki za moč'?
2 človeka spojijo svoja energetska telesa da bi v nadaljevanju
krali energijo 'dramom nadzora' (J. Redfield-Celestinska prerokba)
večji del ljudje nima dovolj energije (ali ljubezni) da bi jo lahko dlje časa dajala ko je v stiko
z človekom ki jo jema ker mu manjka
Človek se počuti manj šibke če nadzire drugega, zarad tega dela dramo nadzora,
pogosto večkrat to naredi v enem danu, večji del pa še podzavesno!
zarad tega je treba vedno spraševati sebe ker poleg nami zavestnih drama so to tu še bolj nezavestne

Zapored po nasiljo: zastraševalec, zasliševalec, zadržanost (skrivnostnost) in 'ubogi jaz'  
Seveda mogoče je to delati in na daljavo - telefon, internet, pismo
daljava ne pretrga občutke, pak največ niso istočasno, hitrost se zmanjša

Žal moram iti, sorry če sem krala energijo ::)  
naj mir bo z vami
lep pozdrav M.G.D.

Title: Re: Sri Krishna Chaitanya Mahaprabhu in njegov nau
Post by indigo on 27.04.2004 at 14:14:29

Moram še enkrat pisati  :-/
Se pa opravičujem ker sem naredila pogrešek,
po poslednjem postu sem se pogovarjala z mojo 'dobro vilo'.  mi je razložila
da koliko ona ve tudi Steiner poveda o človeku v stiku z mineralem
Vpogled  poveda, če dobro razumemo, da mineral ni res 'živ', in ni samostalna oseba
ampak je kot eden umrtvičen del zelo visogega bitja (bitje v enotnosti z Božanskim virom)
in je v službi človeka ker dela materijalno bazo v Zemaljkem življenju.
Umrtvičen del kot bi to v človeka bilo lasje.
Če smo mnenja da je svobodna volja jedro v obstoju vseh mogoče je vedno, v svakem časo,
negativen smer, ločenje od Boga tudi pri višjim bitjim
čeprav ne vem kaj bi se tedaj zgoditi moglo z mineralim na zemlji ??? :o

Kakšen je pa stik človeka in minerala?

Vpogled uči da zelo negativen smer,
proti Božanskega vira, v dolgem časo mogoče zelo vpliva na dušo, toliko da je mineral more UJETI.
Človek ni postal mineral pak je ujet v njem.
Zavest , želje, duša človeka obstajajo, človek ni zgubil kaj mu pripada kot človeku, celotna zavest
ki si jo je priskrbel ostaje
in prav zarad tega neskončno trpi ker je neskončno omejen

Ja, zdi se da moramo res spoštovati stare Vede, Vede so globoko v davnini dajale znanje katerega
velik del je, zdi se mi, vreden tudi danes
pak Kristus je rekel da novo vino gre v novi sod, in staro v stari
in naj ne stavljamo novo vino v stari sod ker ga bo razceplo
Staro vino mogoče je zelo, zelo dobro, čeprav tudi pokvarjeno more bit,
važen je otprti oči, veti kje kaj gre in tudi raziskovati vse kaj moremo
LP, na svidenje :-*

Title: Re: Sri Krishna Chaitanya Mahaprabhu in njegov nau
Post by Madan Gopal Das on 28.04.2004 at 09:19:35


indigo wrote on 26.04.2004 at 20:39:12:
Ce ni nekaj prijetnega živeti kot žival- kakšen je tedaj bil start kreacije - ali je začetak da Božansko ima idejo da ustvarja bitja z karmom ki od prvega časa imejo trpljenje
Zakaj bi Bog ustvarjal dervesa ki trpijo, na gori ki trpi, / ker nosi ta lepa, deviška dervesa/, in minerale ki trpijo ker so del te gore ???

Bog je iz Ljubezni ustvaril ziva bitja. za ljubezen je potrebna svobodna volja, ker ljubezen je vedno prostovoljna, ne prisilna. in zato tudi imajo ziva bitja svobodno voljo da se odlocajo. kjer je svobodna volja mora biti tudi vec moznosti izbire. ziva bitja se lahko odlocajo da so ljubece naklonjena ali nenaklonjena Bogu, njihovem izvoru. za tista ziva bitja, ki so Bogu nenaklonjena je Bog ponudil ta materialni svet, kjer si lahko izpolnjujejo svoje raznorazne sebicne zelje. ta materialni svet je v bistvu tudi neke vrste ljubeca kazen. ljubeca pomeni da te nekdo kaznuje za tvoje dobro ne iz sovrastva, tako kot vcasih mama okrega svojega otroka za njegovo dobro. ker ta nenaklonjenost ni naravna stvar za individualne duse one stalno vede ali nevede trpijo tuki notr. in iz ljubezni se Bog vcasih pojavi v tem svetu ali pa poslje svoje intimne spremljevalce in svete spise, da bi jih povabil k sebi, kjer so lahko svobodni in izpolnjeni.

tisti, ki trpijo v pogojenosti (kateremkoli materialnem telesu skupaj s sebicnimi zeljami) so si v bistvu sami krivi, ker napacno izrabljajo svojo svobodno voljo. ampak dokler insistirajo pri tem jih Bog ljubece kaznuje. ko se obrnejo spet k Njemu (prostovoljno) jih ljubece sprejme.

Hari bol.

Title: Re: Sri Krishna Chaitanya Mahaprabhu in njegov nau
Post by Madan Gopal Das on 28.04.2004 at 09:31:46


indigo wrote on 26.04.2004 at 22:22:10:
Vprašanje je ali je Gospod Sri Krišna ustvarjal osebe/duše v veliki številki v eden čas, ali to dela počasi, tudi danes, - tedaj nekdo more danes biti v prvi reinkarnaciji /inkarnaciji

Bog je neomejen in delckov njegove mejne potence (ziva bitja) je tudi neomejeno. stalno se ustvarjajo, zato ne mors dolocit kdo je bil prej in kdo kasnej. seveda pa se inkarnacija, torej pogojenost zivega bitja nekoc zacne. ampak tud tega ne mors casovno dolocit, zato sveti spisi uporabljajo izraz anadi. cas brez zacetka. to pomeni, da ga z materialnimi cutili niti z materalnim umom ne mors dolocit.


Quote:
Če ni problem poveš nekaj tudi o zgledu Zemlje v samem začetku
koliko razumem prej je Gospod kreiral dušo potem materijo ?

glede tega ti priporocam, da si preberes Srimad Bhagavatam, ker tukile podrobn opis ne bo mogoc. lohk pa ti povem, da materialn svet nima zacetka in nima casovnega konca, ampak se materialna kreacija dogaja ciklicno. od bolj ciste do vedno manj ciste atmosfere in pol spet od zacetka in tko naprej. ziva bitja (dusa) je delcek Bozje mejne potence, materija (elementi+energija) pa del Bozje eksterne potence. oba obstajata ze od skos (vecno, tako kot Bog sam) in sta ena od druge odvisni za casa materialne pogojenosti individualnih dus. obe skupi pa sta odvisni od Boga. o tem si lahko preberes v 7 poglavju Bhagavad-gite in bolj podrobno v 13tem.


Quote:
ali prema Giti vrede kaj nalazi znanstvenika o evoluciji in ustvarjanjo vesolja,
kaj je bil prej- materijalni človek na Zemlji, ali žival, ali rastlina, ali gora, ali mineral...
thanks :)

znanstveniki tega sveta uporabljajo za pridobivanje znanja svoje omejene instrumente in posledicno so tudi zakljucki, ki jih dobijo omejeni in v koncni fazi neizpolnjujoci. jaz jim ne zaupam absolutno tako kot Vedam in svetnikom, izvoru popolnega znanja, je pa res da do neke mere imajo tudi prav kar govorijo.

na Zemlji je "prvo" kreirano bitje Brahma. o tem bl podrobno v Srimad Bhagavatamu.

Hari bol.

Title: Re: Sri Krishna Chaitanya Mahaprabhu in njegov nau
Post by Madan Gopal Das on 28.04.2004 at 09:38:40


indigo wrote on 27.04.2004 at 14:14:29:
Moram še enkrat pisati  :-/
Se pa opravičujem ker sem naredila pogrešek,
po poslednjem postu sem se pogovarjala z mojo 'dobro vilo'.  mi je razložila
da koliko ona ve tudi Steiner poveda o človeku v stiku z mineralem
Vpogled  poveda, če dobro razumemo, da mineral ni res 'živ', in ni samostalna oseba
ampak je kot eden umrtvičen del zelo visogega bitja (bitje v enotnosti z Božanskim virom)
in je v službi človeka ker dela materijalno bazo v Zemaljkem življenju.
Umrtvičen del kot bi to v človeka bilo lasje.
Če smo mnenja da je svobodna volja jedro v obstoju vseh mogoče je vedno, v svakem časo,
negativen smer, ločenje od Boga tudi pri višjim bitjim
čeprav ne vem kaj bi se tedaj zgoditi moglo z mineralim na zemlji ??? :o

Kakšen je pa stik človeka in minerala?

Vpogled uči da zelo negativen smer,
proti Božanskega vira, v dolgem časo mogoče zelo vpliva na dušo, toliko da je mineral more UJETI.
Človek ni postal mineral pak je ujet v njem.
Zavest , želje, duša človeka obstajajo, človek ni zgubil kaj mu pripada kot človeku, celotna zavest
ki si jo je priskrbel ostaje
in prav zarad tega neskončno trpi ker je neskončno omejen

lej, ce ti zaupas svoji "dobri vili" pol je najboljs, da ta vprasanja vprasas njo, ce ti jih bo znala odgovorit.


Quote:
Ja, zdi se da moramo res spoštovati stare Vede, Vede so globoko v davnini dajale znanje katerega
velik del je, zdi se mi, vreden tudi danes
pak Kristus je rekel da novo vino gre v novi sod, in staro v stari
in naj ne stavljamo novo vino v stari sod ker ga bo razceplo
Staro vino mogoče je zelo, zelo dobro, čeprav tudi pokvarjeno more bit,
važen je otprti oči, veti kje kaj gre in tudi raziskovati vse kaj moremo

Vede niso "stare". Vede prihajajo iz "onkraj" materialnega casovnega in prostorskega podrocja. izhajajo iz vecnosti, od Boga. so Njegov govor. res pa je, da so bile "nekoc" zapisane. njihov smisel (bhagavad-bhakti) je uporaben/koristen kjerkoli in kadarkoli. res pa je, da mors razlocit kaj je v Vedah relativno znanje (ki se dotika kulture, sociologije, astrologije, psihologije...), in se tice zivljenja znotraj materije in kaj je absolutno znanje, ki se tice znanja o transcendentu.

Hari bol.

Title: Re: Sri Krishna Chaitanya Mahaprabhu in njegov nau
Post by indigo2 on 30.04.2004 at 17:07:17

hvala na odgovorima

s opravicujem ker sem malce uporabila tvojo topiko in tu pisala o drugi teoriji  (Steinerjevoj) ::)
morda bom otprla nov threid, morda ne

drugače res je da verjamem moji 'vili', mi je nekakšen avtoritet
verjamem in tebi :) pak je res da nju bolj poznam ::)
LP

Title: Re: Sri Krishna Chaitanya Mahaprabhu in njegov nau
Post by Madan Gopal Das on 03.05.2004 at 09:03:55


wrote on 30.04.2004 at 17:07:17:
drugače res je da verjamem moji 'vili', mi je nekakšen avtoritet
verjamem in tebi pak je res da nju bolj poznam

ja, vsak izmed nas stalno sprejema vede ali nevede, hote ali nehote, direktno ali indirektno neko avtoriteto. to je ciz naravno za nas, individualne duse. pr vsaki avtoriteti se lahko kej naucimo oz. lahko kej dobrega sprejmemo. ampak ce gres pa k izvoru, avtoriteti vseh avtoritet in navezes odnos z Njim, Absolutom, pol gre vse velik lazje, hitrej in koristneje in najglobje/najdlje/najvisje in v neskoncnost, nenehno prijetnost. Ko je bil Sri Chaitanya Mahaprabhu na romanju po juzni Indiji je dobil v roke 5to poglavje vedske svete knjige Brahma Samhita. prvi verz iz tam se glasi :

isvarah paramah krsnah
sac-cid-ananda-vigrahah
anadir adir govindah
sarva-karana-karanam
(Brahma Samhita, 5.1)

SYNONYMS
isvarah--the controller; paramah--supreme; krsnah--Lord Krsna; sat--comprising eternal existence; cit--absolute knowledge; ananda--and absolute bliss; vigrahah--whose form; anadih--without beginning; adih--the origin; govindah--Lord Govinda; sarva-karana-karanam--the cause of all causes.

TRANSLATION

Krishna who is known as Govinda is the Supreme Godhead. He has an eternal blissful spiritual body. He is the origin of all. He has no other origin and He is the prime cause of all causes.

Krishna, ki je tudi poznan kot Govinda je najvisja bozanska osebnost (avtoriteta). ima vecno in blazeno spiritualno telo (onkraj grobe in subtilne materije). On je izvor vsega. On sam nima nobenega izvora (je samo-razsvetljen, samo-manifestiran...) in je vzrok vseh vzrokov.

po mnenju Sri Chaitanya Mahaprabhu-ja in ostalih realiziranih svetnikov sta zadnji besedi v spiritualnosti Absolutna resnica, Sri Krishna in Krishna-Bhakti (Radharani), tj. cista in brezpogojna vdanost Sri Krishni.

le postopoma nam bo to lahko ratal jasn.

Hari bol.

Title: Re: Sri Krishna Chaitanya Mahaprabhu in njegov nau
Post by Madan Gopal Das on 14.05.2004 at 10:03:47

Sharagrahi Vaishnava

by Srila Saccidananda Bhaktivinoda ThakuraAlas for those who spend their days
In festive mirth and joy.
The dazzling, deadly, liquid forms
Their hearts fore'er employ.

The shining bottles charm their eyes
And draw their heart's embrace;
The slaves of wine can never rise
From what we call disgrace.

Was man intended to be
A brute in work and heart?
Should man, the Lord of all around,
From common sense depart?

Man's glory is in common sense
Dictating us the grace,
That man is made to live and love
The beauteous Heaven's embrace.

The flesh is not our own alas;
The mortal frame a chain;
The soul confined for former wrongs
Should try to rise again.

Why then this childish play in that
Which cannot be our own;
Which falls within a hundred years
As if a rose ablown.

Our life is but a rosy hue
To go ere long for naught;
The soul alone would last fore'er
With good or evil fraught.

How deep the thought of times to be!
How grave the aspect looks!
And wrapt in awe become, O, we,
When reading Nature's books.

Man's life to him a problem dark -
A screen both left and right;
No soul hath come to tell us what
Exists beyond our sight.

But then a voice, how deep and soft;
Within ourselves is left;
Man! Man! Thou art immortal soul!
Thee Death can never melt.

For Thee Thy Sire on High has kept
A store of bliss above,
To end of time, thou art Oh! His -
Who wants but purest love.

O Love! Thy power and spell benign
Now melt my soul to God;
How can my earthly words describe
That feeling soft and broad.

Enjoyment, sorrow - what but lots
To which the flesh is heir?
The soul that sleeps alone concludes
In them it hath a share.

And then, my friends, no more enjoy
Nor weep for all below;
The women, wine, and flesh of beasts
No love on thee bestow.

But thine to love thy brother man
And give thyself to God,
And God doth know your wages fair -
This fact is true and broad.

Forget the past that sleeps and ne'er
The future dream at all
But act in times that are with thee
And progress thee shall call.

But tell me not in reasoning cold,
The soul is made alone
By earth's mechanic lifeless rules
And to destruction prone.

My God who gave us life and all
Alone the soul can kill
Or give it all the joys above
His promise to fulfill.

So push thy onward march, O soul,
Against an evil deed
That stands with soldiers Hate and Lust -
A hero be indeed.

Maintain thy post in spirit world
As firmly as you can
Let never matter push thee down -
O stand heroic man.

O Sharagrahi Vaishnava soul
Thou art an angel fair;
Lead, lead me on to Vrindaban
And spirit's power declare.

There rests my soul from matter free
Upon my Lover's arms
Eternal peace and spirits love
Are all my chanting charms.

Title: Re: Sri Krishna Chaitanya Mahaprabhu in njegov nau
Post by Kr_eden on 28.05.2004 at 08:58:39


Title: Re: Sri Krishna Chaitanya Mahaprabhu in njegov nau
Post by Madan Gopal Das on 01.07.2004 at 08:13:29

All Glory to Sree Sree Guru and Gauranga!


We should not be disappointed by the happenings of the world and
give up our Bhajan (worship of God). This world is the place of turmoil and
disturbances caused by the illusory energy of Supreme Lord Sri
Krishna. Only a completely surrendered soul can emancipate himself
from the grip of this illusory energy and surmount the ocean of
births and deaths- threefold afflictions. We are to practice six-
fold Sharanagati (surrender), which is the basis of devotional life. Without
Sharanagati, there cannot be Bhakti (devotion).


We should not be perturbed by mundane, worldly loss and gain. We
should be very careful about the eternal benefit of the real self,
which will go with us. Whatever is done by the Will of Supreme Lord
Sri Krishna, Who is All-Good, is for the eternal benefit of all.
Jivas (living beings) reap the fruits of their own karma (actions). Nobody is to be blamed for
this. We should not be perturbed under any circumstance and give up
Bhajan in our short duration of stay in this transitory world. A
completely surrendered soul is always protected and maintained by
Sri Krishna. There is no cause of anxiety to him. He remains calm
under all circumstances. We cannot see adjustment and cannot find
solution by our own capacity. Total unconditional submission is the
only way of solving all problems. Jivas commit offence at the Lotus
Feet of Sri Krishna, when they, being eternal servants of Sri
Krishna, become averse to Him. As long as Jivas will not remove this
offence, there will be no practical solution. Maya (illusory energy) will surely
envelope them and there will be desire for enjoyment, which will
hurl them down to hell - intense suffering.

   -- His Divine Grace Srila Bhakti Ballabh Tirtha Goswami Maharaj

Title: Re: Sri Krishna Chaitanya Mahaprabhu in njegov nau
Post by indigo on 02.07.2004 at 13:43:40

   
Quote:
A completely surrendered soul is always protected and maintained by  
Sri Krishna. There is no cause of anxiety to him. He remains calm  
under all circumstances. We cannot see adjustment and cannot find  
solution by our own capacity.

Madan Gopal Das zelo me zanima ali v Svetih teksti Gospod Krišna poveda o sanjam, o miru in strahu v sanjah, ali...
ali je ima morda nekaj kaj bi bilo podobno doživetjo astralne projekcije?

če ni morda bi hotel dati lastno mnenje
thanks

Title: Re: Sri Krishna Chaitanya Mahaprabhu in njegov nau
Post by Madan Gopal Das on 02.07.2004 at 14:01:40


indigo wrote on 02.07.2004 at 13:43:40:
Madan Gopal Das zelo me zanima ali v Svetih teksti Gospod Krišna poveda o sanjam, o miru in strahu v sanjah, ali...
ali je ima morda nekaj kaj bi bilo podobno doživetjo astralne projekcije?

lucidne sanje, astralna projekcija in podobna "novodobna" ali misticna dozivetja spadajo v podrocje subtilne materialne narave. je res, da je bolj nenavadno dozivetje kot na grobem (fizicnem) nivoju, ampak se vedno je le materialno, torej minljivo in neizpolnjujoce. oboje (groba in subtilna) materialna prevleka na spiritualni dusi povzroca strah, skrbi, trpljenje. taka pogojena spiritualna dusa ne more najti miru in srece, ceprav si ju zeli. sele ko popolnoma odstrani vzrok pogojenosti lahko zazivi/obstaja popolnoma izpolnjeno v svojem naravni poziciji in naravni cisti aktivnosti.

predlagam ti, da si pozorno preberes "Bhagavad-gito, Kakrsna je, ali As it is, ali Kakva jeste" od Srila A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada, ki jo lahko dobis v knjigarnah.

Ce pa te se kej zanima, pa lahko kar vprasas.

Hari bol.

Title: Re: Sri Krishna Chaitanya Mahaprabhu in njegov nau
Post by mind on 09.08.2004 at 18:47:10

Sree Sree Guru Gaurangau Jayatah!Acts or works which are executed with the desire to obtain results for oneself are known as karma. Acts which are directed toward God without desire for results for oneself are known as bhakti. Good works, in and of themselves, will not be sufficient to bring about realization of God. However, when performed with the intent to serve God, then He can be realized. Likewise, jnana (cultivation of knowledge), in and of itself, will not reveal God. The cultivation of knowledge aligned with the desire to serve God will bring about realization of Him. If one proclaims himself to be a Hindu, a Muslim, a Jew or a Christian, these things can be changed. By altering one's mode of dress, language or rituals, a Muslim can become a Christian, etc. However, the essential element which lies at the root of these different faiths is devotion to God. Whether one is a Hindu, a Jew, or whatever, to claim to be religious must surely mean that one is a servant of God. This fact cannot be changed. In Sanskr it this is known as sanatana-dharma. Sanatana means "eternal" and dharma, in this context, means "that activity which is intrinsic to one's very existence," just as heat is an intrinsic quality of fire. What is the nature of that activity? That one is eternally serving. Service is not something we can choose to do or not do. Where is the living being who is not serving? One serves one's employer, one's parents, one's children, husband, wife, pets, and even inanimate things such as cars, etc. From birth to death, service is there. The choice which we can make, however, is who or what is to be the object of our service. Krishna is the only true object of service. Krishna is eternally existing and the jivatmas are also eternally existing. The relationship between them is also eternally existing. Bhakti, or sanatana-dharma, is the link between God and His devotees. Love of God is independent of caste, color, or creed.Sincerity of heart is the only requirement. Bhagavad-gita (18.66) states:

sarva-dharman parityajya  mam ekam saranam vraja
aham tvam sarva-papebhyo  moksayisyami ma sucah


"Abandon all varieties of religion and just surrender unto Me. I shall deliver you from all sinful reactions. Do not fear."


Certain souls obtain freedom from the grip of Prakrti. Krsnaika-sarana, or surrender to Lord Krishna, is the only means of crossing over the ocean of birth and death (samsara). Performance of one's duty, simple morality, development of bodily or mental powers, acquisition of material knowledge, detachment from material things, or even the knowledge that one is a spiritual being cannot bring about realization of God. Vision of God is proportionate to the degree of bhakti or love for Him in one's heart. Lord Krishna says in the Bhagavad-gita (18.55):

bhaktya mam abhijanati   yavan yas casmi tattvatah
tato mam tattvato jnatva   visate tad-anantaram


"One can understand Me as I am, as the Supreme Personality of Godhead, only by devotional service. And when one is in full consciousness of Me by such devotion, he can enter into the kingdom of God."

To possess bhakti or love for God means to have come in contact with a vaisnava-- a lover of God. This comes about due to sukrti or past tendencies towards spiritual culture. If one holds ice near one's body, he becomes cold. If one holds a flame near one's body, he becomes hot. If one associates with a devotee-- a vaisnava-- he becomes devoted to God. Prahlada Maharaja was a great devotee who, when he was only a young boy, spoke of nine processes which, if executed with sincerity, are sure to reinstate one's original position as an eternal servitor of the Lord. He says in the Srimad-Bhagavatam (7.5.23-24):

sravanam kirtanam visnoh    smaranam pada-sevanam
arcanam vandanam dasyam  sakhyam atma-nivedanam

iti pumsarpita visnau   bhaktis cen nava-laksana
kriyeta bhagavaty addha   tan manye 'dhitam uttamam


"Hearing and chanting about the transcendental holy name, form, qualities, paraphernalia, and pastimes of Lord Visnu, remembering them, serving the lotus feet of the Lord, offering the Lord respectful worship with sixteen types of paraphernalia, offering prayers to the Lord, becoming His servant, considering the Lord one's best friend, and surrendering everything unto Him (in other words, serving Him with the body, mind, and words) these nine processes are accepted as pure devotional service. One who has dedicated his life to the service of Krishna through these nine methods should be understood to be the most learned person, for he has acquired complete knowledge."--His Divine Grace Srila Bhakti Ballabh Tirtha Goswami Maharaj


Title: Re: Sri Krishna Chaitanya Mahaprabhu in njegov nau
Post by Robi on 16.12.2004 at 07:46:30


Quote:
ndividualna dusa/zavest se je ujela v spletko/mrezo materije zarad svoje nepravilno uporabljene svobodne volje.

Nepravilno uporabljene svobodne volje ?

Če neko voljo napačno uporabim, potem to ni svobodna volja.

Kje je tu svoboda ???

Saj...včasih je bilo pokristjanjevanje....zdaj pa je posrikrišnjevanje. :)

Title: Re: Sri Krishna Chaitanya Mahaprabhu in njegov nau
Post by Madan Gopal Das on 16.12.2004 at 08:37:09


Robi wrote on 16.12.2004 at 07:46:30:
Nepravilno uporabljene svobodne volje ?

Če neko voljo napačno uporabim, potem to ni svobodna volja.

Kje je tu svoboda ???

Saj...včasih je bilo pokristjanjevanje....zdaj pa je posrikrišnjevanje. :)

ce clovek je kruh si ohrani svoje telo pri zivljenju. ce je zemljo bo postal zelo bolan in kasneje umrl. moznost ima poceti oboje, ker ima svobodno voljo. ampak ce gledas iz vidika rezultatov pol vidis da je bila ena odlocitev pravilna in ena napacna ali pa manj-pravilna ce hoces.

na podobn nacin ima spiritualna individualna dusa svobodno voljo se odlocat ali bo Bogu naklonjena ali ne. ima od Boga dano vso pravico, da se odloci po svoje. brez svobodne volje ljubezen ni mogoca, torej tud ljubec odnos z Bogom ne (kar pa si tud on zeli imet z nami). slej k prej se izkaze katera odlocitev je za nas pravilna in katera napacna, oz. manj pravilna ce hoces. ljubezen je vedno prostovoljna. tist, ki se odloci za njo je pameten in tudi izpolnjen.

kjer ni vec moznosti izbire, svobodna volja izgubi pomen. prav tako svobodna volja nima smisla, ce so vse moznosti izbire popolnoma enakovredne.

nesrecna kvazi-svoboda je slabsa kot izpolnjena ljubezen, ki obvezno vkljucuje tudi "pogojenost" ... pogojenost z ljubezenskim partnerjem. trajno in popolno izpolnjujoco ljubezen lahko individualna dusa vzpostavi le z Absolutno/Vseobsegajoco/Vsevkljucujoco resnico, Bogom, Šri Krišno. taka ljubezen posledicno vkljucuje tudi ljubezen do vseh drugih zivih bitij (katerih vseh izvor je tudi Šri Krišna).

Title: Re: Sri Krishna Chaitanya Mahaprabhu in njegov nau
Post by robi... on 16.12.2004 at 18:09:43


Quote:
ko se individualna dusa, delcek ene izmed potenc Boga, Sri Krishne po svoji svobodni volji odloci bit nenaklonjena Njegovemu sluzenju, jo "za ljubeco kazen" prekrije Bozja iluzorna energija, "maya", ki je prav tako potenca Sri Krishne. individualna dusa, po naravi spiritualna, se zacne zmotno-poistovecat z materijo v obliki grobega (voda, zrak, ...) in subtilnega materialnega telesa (um, inteligenca, identiteta/ego). ob tem stalno trpi trojne nadloge, adhidavika (nadloge povzrocene s strani polbogov in se kazejo kot naravne katastrofe, potresi, poplave, itd.), adhibhoutika (nadloge povrzocene s strani drugih zivih bitij) in adhyatmika (nadloge iz lastnega telesa, npr. bolezni in nadloge lastnega uma).

Nekje si zapisal, da živali živijo skoraj 100% po nagonu, vendar tudi živali trpijo.
To pomeni, da je trpljenje povzročil bog in ne naša napačna uporaba "svobodne" volje.


Title: Re: Sri Krishna Chaitanya Mahaprabhu in njegov nau
Post by Madan Gopal Das on 17.12.2004 at 08:46:03


wrote on 16.12.2004 at 18:09:43:
Nekje si zapisal, da živali živijo skoraj 100% po nagonu, vendar tudi živali trpijo.
To pomeni, da je trpljenje povzročil bog in ne naša napačna uporaba "svobodne" volje.

ko se individualna spiritualna dusa odloci biti nenaklonjena Bogu (svojemu izvoru) jo za "ljubeco kazen" prekrije Njegova iluzorna energija in takrat se ta dusa zacne zmotno poistovecat z materijo (grobim in subtilnim materialnim telesom) in ob tem trpi trojne nadloge.

pogojene individualne duse se gibljejo znotri 8.400.000 razlicnih oblik materialno pogojenega zivljenja. del tega so tudi zivalska telesa. zavest pr teh spiritualnih dusah, ki imajo zivalsko telo je zelo prekrita in zato je tudi njihova svobodna volja skoraj nezaznavna. delujejo vec al manj po nagonu oz. v skladu z njihovo naravo. zato tigri jejo meso, zajci pa korenje. redko kdaj vidis, da se je tiger odlocu postat vegetarijanc, kot se npr. to lahko zavestno odloci clovek. v cloveski obliki zivljenja je zavest najbolj "odprta" in zato je pametno to izkoristit za nase najvisje dobro. clovek lahko diskriminira med dobrim-slabim, vecnim-minljivim, ... zato je zanj pametno, da svojo inteligenco uporablja za dosego vecnih ciljev.

ampak ne glede na to v katerikoli materialni pogojenosti se spiritualna individualna dusa znajde, je to se zmeri "ljubeca kazen" Boga zaradi nase prostovoljne nenaklonjenosti Njemu. kot sem ze prej napisu, Bog je kriv le tolk, da nam je dal svobodno voljo. ce pa jo mi napacno uporabljamo in zato trpimo pa smo krivi mi sami. da pa je ta, od Boga nam dana svobodna volja, ce je pravilno uporabljena lahko tudi najvecji blagoslov (milost Boga), pa sem opisval ze v prejsnih postih.

Title: Re: Sri Krishna Chaitanya Mahaprabhu in njegov nau
Post by t on 17.12.2004 at 12:51:30Še eden, ki se napačno poistoveča z neko abstrakcijo.

lp

Title: Re: Sri Krishna Chaitanya Mahaprabhu in njegov nau
Post by Madan Gopal Das on 22.12.2004 at 10:32:36


t wrote on 17.12.2004 at 12:51:30:
Še eden, ki se napačno poistoveča z neko abstrakcijo.

ne materialno telo ne spiritualna dusa nista abstrakciji, oz. nekaj iluzornega. oboje je konkretna realnost. spiritualna dusa je vecna, blazena, nespremenljiva in neunicljiva, medtem ko je materialno telo minljivo, polno trpljenja, stalno spreminjujoce in unicljivo. iluzija je, kadar se spiritualna dusa zmotno-poistoveti z materialnim telesom zaradi neznanja in ob tem trpi (oz. si misli da trpi). neznanje je posledica nenaklonjenosti duse izvoru vsega znanja, tj. Bogu, Šri Krišni.

Title: Re: Sri Krishna Chaitanya Mahaprabhu in njegov nau
Post by sasom on 22.12.2004 at 13:00:47


Madan Gopal Das wrote on 22.12.2004 at 10:32:36:
ne materialno telo ne spiritualna dusa nista abstrakciji, oz. nekaj iluzornega. oboje je konkretna realnost. spiritualna dusa je vecna, blazena, nespremenljiva in neunicljiva, medtem ko je materialno telo minljivo, polno trpljenja, stalno spreminjujoce in unicljivo. iluzija je, kadar se spiritualna dusa zmotno-poistoveti z materialnim telesom zaradi neznanja in ob tem trpi (oz. si misli da trpi). neznanje je posledica nenaklonjenosti duse izvoru vsega znanja, tj. Bogu, Šri Krišni.


Ali potem meniš da smo v svojih mislih popolnoma neodvisni od telesa? Da je interakcija med umom in telesom zgolj utvara- je torej plod našega neznanja? Npr. vsaj po lastnih izkušnjah vidim, da se veliko lažje odločim, da sem dobre volje če sem telesno fit kot pa če nisem. Je torej zaloga mentalne energije neskončna- torej neodvisna od telesnega počutja? Meni pa manjka zgolj informacija?  

Title: Re: Sri Krishna Chaitanya Mahaprabhu in njegov nau
Post by Madan Gopal Das on 22.12.2004 at 13:09:31


sasom wrote on 22.12.2004 at 13:00:47:
Ali potem meniš da smo v svojih mislih popolnoma neodvisni od telesa? Da je interakcija med umom in telesom zgolj utvara- je torej plod našega neznanja? Npr. vsaj po lastnih izkušnjah vidim, da se veliko lažje odločim, da sem dobre volje če sem telesno fit kot pa če nisem. Je torej zaloga mentalne energije neskončna- torej neodvisna od telesnega počutja? Meni pa manjka zgolj informacija?  

materialno telo se deli na dva dela. eno je grobo, sestavljeno iz 5tih elementov, drugo je subtilno, sestavljeno iz uma, inteligence in zmotnega-ega/identitete. sta soodvisna en od druzga. en na druzga vplivata (to je tist o cemer ti govoris in imas izkusnje).

ampak obstaja pa se spiritualna dusa, ki je kategoricno razlicna od materije, katere lastnosti sem opisu ze zgori. ko je ta spiritualna dusa pod vplivom neznanja v iluziji se zmotno-poistoveca z materijo (telesom in mentalom) in ob tem trpi (oz. si misli da trpi).

ce imas avto (materijo, grobo in subtilno/misli) popolnoma brezhibno, to se ne pomen da je voznik avta (spiritualna dusa) sit (zadovoljn). avto in voznik avta imata kategoricno razlicne potrebe in prav je da skrbimo za oboje... s povdarkom na potrebah voznika, ce se imamo radi. ni pametno imeti tolk rad svoj avto, da mu (do)pustimo, da nas pelje v napacno smer (v prepad npr.)

Title: Re: Sri Krishna Chaitanya Mahaprabhu in njegov nau
Post by Robi on 23.12.2004 at 07:39:38


Quote:
neznanje je posledica nenaklonjenosti duse izvoru vsega znanja, tj. Bogu, Šri Krišni.


To je skupno vsem religijam, ki trdijo, da, če ne boš popolnoma vdan nekekmu prepričanju oz. veri, boš trpel in to zdaj ali pa potem po smrti.

Vendar to ni pot k človeku oz. samozavedanju. Saj ravno s tem, če slediš nekemu prepričanju, se potem poistovetiš z nekim znanjem oz. z nečim, kar je ločeno od nas in potem trpiš, saj se ne zavedaš svojega telesa.


Title: Re: Sri Krishna Chaitanya Mahaprabhu in njegov nau
Post by Madan Gopal Das on 23.12.2004 at 09:10:06


Robi wrote on 23.12.2004 at 07:39:38:
To je skupno vsem religijam, ki trdijo, da, če ne boš popolnoma vdan nekekmu prepričanju oz. veri, boš trpel in to zdaj ali pa potem po smrti.

v nobeni stvari ne mors popolnoma uspet (ce je pravilna) ali popolnoma pogoret in opustit (ce je napacna) ce se ji popolnoma ne predas, tko da jz v popolni predaji ne vidim nic slabga.

seveda nas pa prejsne tko slabe kot dobre izkusnje in iskrenost vodijo v zmeri bolj pravilno smer dokler koncno ne najdemo popolnoma pravilne, oz. tiste, ki je absolutno naravna izkljucno za nas.


Quote:
Vendar to ni pot k človeku oz. samozavedanju. Saj ravno s tem, če slediš nekemu prepričanju, se potem poistovetiš z nekim znanjem oz. z nečim, kar je ločeno od nas in potem trpiš, saj se ne zavedaš svojega telesa.

lej, tud ti si napisu, da to ni pot k samozavedanju. tudi to je neke vrste prepricanje (ki mu ti sledis), ceprav je izrazeno z nikalnico. se prav tud ti trpis, ko sledis nekemu "prepricanju"? ampak ok, to ni point. point je popolnoma odstrant trpljenje tko sebi kot drugim in to nauk in praksa Gospoda Chaitanye omogoca vsakemu zivemu bitju.

ce jaz "cista zavest" v resnic nisem to materialno telo (grobo ali subtilno), to se ne pomen da se ga ne zavedam, ne uporabljam ali da ne skrbim zanj. to sam pomeni, da ga v skladu s tem samospoznanjem uporabljam za potrebe pravega sebe.

npr. clovek je clovek in avto je avto. dve kategoricno razlicni stvari, ceprav sta lahko v dolocenih okoliscinah tudi povezana, ko clovek postane voznik. da avto brezhibno deluje oz. da je uporaben mors notr natocit bencin, olje, mors met dobre gume, luci itd. da je voznik zadovoljen more bit sit (ce gledamo ciz osnovno). ce se voznik prevec poistoveti z avtom bo skrbel le za brezhibnost avta in pozabu na svojo lakoto. ceprav bo notranje trpel, se v tej samo-pozabi v bistvu sploh ne bo zavedal zakaj trpi in zarad tega ne bo najdu prave resitve za problem. ali pa ce ima nekdo rajs avto kot samega sebe/voznika se lahko hitr zgodi, da dopusti avtu, da ga zapelje v napacno smer (v prepad) in spet bo voznik trpel. ce pa se voznik zaveda samega sebe in svojih potreb pol bo avto kontroliru in uporablju za izpolnjevanje svojih potreb, pri cemer pa ne bo zanemarju potreb avta, ampak to je njegova sekundarna skrb in ta ostaja dokler clovek avto potrebuje.

na podobn nacin je pravi-jaz spiritualne narave (cista zavest) in za svoje zadovoljstvo rabi prav tako nekaj spiritualnega, za najvisje zadovoljstvo Nadzavest (Boga) in ne le materijo (kot pod vplivom iluzije misli in v tej smeri tud deluje). materialno telo (grobo in subtilno/mentalno) dokler ga ima, pa seveda lahko tud uporablja za doseganje potreb in s tem zadovoljstva pravega-jaza.  

Title: Re: Sri Krishna Chaitanya Mahaprabhu in njegov nau
Post by Robi on 25.12.2004 at 17:21:35


Quote:
seveda nas pa prejsne tko slabe kot dobre izkusnje in iskrenost vodijo v zmeri bolj pravilno smer dokler koncno ne najdemo popolnoma pravilne, oz. tiste, ki je absolutno naravna izkljucno za nas.


Če upoštevam, da je to res in gledam, kam nas vodi naš razvoj,  potem ljudje, oz. naša duša res ni od tega sveta. :)

Title: Re: Sri Krishna Chaitanya Mahaprabhu in njegov nau
Post by Madan Gopal Das on 27.12.2004 at 08:34:41


Robi wrote on 25.12.2004 at 17:21:35:
Če upoštevam, da je to res in gledam, kam nas vodi naš razvoj,  potem ljudje, oz. naša duša res ni od tega sveta. :)

ta svet je v bistvu ene vrste zapor, kjer so dolocene individualne spiritualne duse zaprte in trpijo trojne nadloge materialne eksistence, seveda po svoji krivdi. tuki notr je nemogoce pricakvat mir in zadovoljstvo v zeljeni meri.

mi, oz. spiritualna dusa res ni iz/od tega sveta (materije) (kvalitativno) ceprav je znotri njega, se z njim poistoveca itd. ko se individualna spiritualna dusa odloci bit nenaklonjena Bogu in po svoje "uzivat" pol ji Bog milostno izpolni to zeljo in ji da ta svet (peskovnik) v katerem se lahko igra. mi smo so-kreatorji tega sveta, z nasimi zeljami in seveda mormo tud zeti rezultate svojih dejanj.

lohk pa se seveda tud obrnemo k Bogu in takrat ta svet postane instrument za sluzenje Bogu in avtomatsko vse "navidezne" nadloge izpuhtijo.

Title: Re: Sri Krishna Chaitanya Mahaprabhu in njegov nau
Post by lalit on 10.03.2005 at 20:46:14

ČAKANJE

Njemu je vse dovoljeno.
Se včasih prikaže pred mojimi očmi,
zvok flavte srce mi prevzame,
nakar me samega tu zapusti.

Zdaj malo Ga vidim,
me ta svet je prevzel.
Zbeganega in šibkega,
me v okove iluzije
je ego pripel.

Ne borim se in ne trudim,
saj več nimam moči.
Če kdo Ga bo videl.
Morda kdo ga pozna?
Naj spomni ga name,
kako čakam da pride
pred moje oči.

Title: Re: Sri Krishna Chaitanya Mahaprabhu in njegov nau
Post by Madan Gopal Das on 11.03.2005 at 08:55:40


lalit wrote on 10.03.2005 at 20:46:14:
ČAKANJE

Njemu je vse dovoljeno.
Se včasih prikaže pred mojimi očmi,
zvok flavte srce mi prevzame,
nakar me samega tu zapusti.

Zdaj malo Ga vidim,
me ta svet je prevzel.
Zbeganega in šibkega,
me v okove iluzije
je ego pripel.

Ne borim se in ne trudim,
saj več nimam moči.
Če kdo Ga bo videl.
Morda kdo ga pozna?
Naj spomni ga name,
kako čakam da pride
pred moje oči.

tist k je iskren ne bo nikol prevaran... pravi Šri Krišna v Bhagavad-giti.

Šri Krišna ni nikol zapustil nas, ampak smo se mi po svoji svobodni volji odlocli, da ga ne bomo naklonjeno sluzil, ceprav je On nas vecni Izvor in najvecji dobrotnik. svobodna volja nam je dana od Šri Krišne, ker brez nje ljubezen ni mogoca. ljubezen ni prisiljena ampak je prostovoljna. zato se Šri Krišna nikol ne vmesava v naso svobodno voljo, ceprav bi se iz svoje vsemogocnosti lahko, pa se ne, iz namena ljubezni. in ker smo mi pac razvili sebicne zelje, npr. po sebicnem uzivanju ali pa ne-sluzenju Njemu (impersonalizem) nam je mogu kreirat tolk teh materialnih svetov in nacinov uzivanja, da lahko vse to sprobamo. ce pa se zivo bitje iskreno obrne k Šri Krišni mu bo takoj pomagal. v trenutku. poslal mu bo svoje intimne sluge. in ce hocmo Šri Krišno (izvor vsega zadovoljstva) zares sluzit, pol bomo lahko spontano in z veseljem sledil navodila teh njegovih intimnih slug.

samo cakat ni dost. treba se je odlocit in pol tud aktivno delovat v smeri Šri Krišnovega zadovoljstva pod vodstvom Njegovega avtenticnega sluge in hkrati iskreno cakat na Njegov blagoslov.

posvetni sentimentalizem in/ali posvetni intelektualizem ni dovolj. treba je uporabit srce/atmo, ki je vecno aktiven.

tist, katerga srce je prevzela Šri Krišnova flavta nikol Šri Krišne ne zapusti, niti Šri Krišna takega nikol ne zapusti... tak nikol ni pod vplivom iluzije oz. zmotnega ega.

Title: Re: Sri Krishna Chaitanya Mahaprabhu in njegov nau
Post by lalit on 12.03.2005 at 05:00:24

jayadeva
GITA GOVINDA:

Meantime the moon,
the rolling moon,
climbed high,
And over all Vrindavana it shone;

The moon which on the front of gentle night
Gleams like the chandana mark on beauty's brow;
The conscious moon which hath its silver face
Marred with the shame of lighting earthly loves.

In Canto VII, the sorrow of Radha, who waits in vain for Krishna, is described. Seated on the bank of the Yamuna, Radha soliloquizes:

"The appointed moment is come; but Hari, alas! comes not to the grove. Must the season of my unblemished youth pass thus idly away? Oh! what refuge can I seek, deluded as I am by the guile of my female adviser? The God with five arrows has wounded my heart; and I am deserted by Him, for whose sake I have sought at night the darkest recess of the forest. The sky is still, the forest sleeps, Krishna forgets-he loves me no more. Since my best beloved friends have deceived me, it is my wish to die: since my senses are disordered, and my bosom is on fire, why stay I longer in this world?"

"The coolness of this vernal night gives me pain, instead of refreshment. O moon! (she sang) that art so pure and pale, is Krishna wane like thee with lonely waiting? O lamp of love! art thou the lover's friend, and wilt not bring O faithless Krishna! I have striven in vain."
prasarati sasadharabimbe
vihitavilambe cha madhave vidhura
virachitavividhavilapam
sa paritapam chakarochchaih

"And while the round white lamp of earth rose higher - and still He tarried, Radha, petulant, sang soft impatience and half-earnest fears."

Title: Re: Sri Krishna Chaitanya Mahaprabhu in njegov nau
Post by petra pan on 12.03.2005 at 05:23:11


Quote:
tist, katerga srce je prevzela Šri Krišnova flavta nikol Šri Krišne ne zapusti, niti Šri Krišna takega nikol ne zapusti... tak nikol ni pod vplivom iluzije oz. zmotnega ega.


evo, kle ti dam pa popolnoma prav, pošlje mnogo vsega, tale naš stari dibri dedek mraz,  ;), Bog, Krišna, Babaji... just name it... the name of that whole one energy, recimo men že dva dni igrajo Hafisove Violine... pa je res lepo, plesat na zvok violine... pa je od prijateljice knjiga ;)

HVALA DA SI!

pa Hari Bol, Hare Krišna, Amen! OM!

Title: Re: Sri Krishna Chaitanya Mahaprabhu in njegov nau
Post by lalit on 12.03.2005 at 12:05:37

SKRIVALNICE

Si me iskal moj dragi Najlepši?
Se spominjaš te duše zgubljene?

Skrivalnice več se nočem igrati,
svoje srce bi ti hotel razkazati.
Pridi, vstopi, mi život pogrej,
te prosim pozabi,
da sem skrival se prej.

So moje roke odprte,
srce mi gori.
Oči v tla uprte,
se mi grlo suši.

Tako sam in obupan,
v temi stojim.
Čakam na Luč,
da lahko zaživim.

Title: Re: Sri Krishna Chaitanya Mahaprabhu in njegov nau
Post by Madan Gopal Das on 12.03.2005 at 12:56:39

dragi lalit. ti nisi Srimati Radharani, niti nikol ne mores to bit/postat, zato se ti tud Njenih spiritualnih emocij ne splaca imitirat za posvetno slavo med bhaktami. Boljs je da se prakticno vkljucis v Njeno sluzenje pod vodstvom Njenih slug.

Title: Re: Sri Krishna Chaitanya Mahaprabhu in njegov nau
Post by lalit kishore das on 12.03.2005 at 22:35:19

dragi m.g.dasji
dandavat pranam

še zdaleč si ne bi in nočem želeti biti srimati radhika. moja edina želja je biti pod okriljem njenih sakhi (prijateljic) pod vodstvom sri guru manjari. moj namen ni bil primerjati sebe z viraho (občutkom odvojenosti) sri radhe, temveč indirektno opozoriti, na ta aspekt filozofije sri caitanya deve. ker sem slučejno naletel na ta splet med iskanjem nečesa drugega in videl tvoje entuziastično predstavljanje vaishnavske filozofije, sem hotel tudi okusiti koliko si otprt , oz. zaprt. predvsem me je zanimalo kliko poskušaš prisluhniti ter razumeti izjave drugih.

no žal mi je, da v tvojem srcu moja pesem ni upodobila pozitivne slike mojega razumevanja vaishnavske estetike.

ne poznaš me in zato ne moreš vedeti kaj prakticiram in kateri SEKTI pripadam. vedi, da se je ta pesem spontano pojavila med prebiranjem tvojih predstavitev....in da ne krivi radharamane sri krishne, da je koga zapustil, temveč željo duše po Njemu služiti.
upal sem na složnost, morda iskal prijatelja...ah oprosti

jay radhe

Title: Re: Sri Krishna Chaitanya Mahaprabhu in njegov nau
Post by Madan Gopal Das on 13.03.2005 at 17:47:24

dragi lalit kishor das... dandavat pranam.


wrote on 12.03.2005 at 22:35:19:
moj namen ni bil primerjati sebe z viraho (občutkom odvojenosti) sri radhe, temveč indirektno opozoriti, na ta aspekt filozofije sri caitanya deve. ker sem slučejno naletel na ta splet med iskanjem nečesa drugega in videl tvoje entuziastično predstavljanje vaishnavske filozofije, sem hotel tudi okusiti koliko si otprt , oz. zaprt. predvsem me je zanimalo kliko poskušaš prisluhniti ter razumeti izjave drugih.

no žal mi je, da v tvojem srcu moja pesem ni upodobila pozitivne slike mojega razumevanja vaishnavske estetike.

nauk gospoda Sri Chaitanye je podprt s pravilno tattvo oz. transcedentalnim znanjem. res je, da obstaja tudi lila (trancedentalna aktivnost/zabava) v njegovem nauku, ampak ce je ta v nasprotju z znanjem je to le posvetni sentimentalizem, in ne transcedentalne emocije, ki so del lile.

govor o lili (se posebej Sri Krishnovi z gopijami) se naj ne bi zacel preden temelji niso postavljeni na pravo mesto, drgac se le ta lahko narobe razume in popaci. lila se tudi ne govori kjerkoli in kadarkoli in komurkoli oz. v javnosti.

kot najbrz ves, je bil Svarup Damodar Goswami zadolzen v Puriju, da je najprej pregledal pesmi, ki so bile dane Mahaprabhuju za prebrat, ce vsebujejo kaksne "apa-siddhante" in druge neprimerne mesanice trancedentalnih in posvetnih emocij.


Quote:
ne poznaš me in zato ne moreš vedeti kaj prakticiram in kateri SEKTI pripadam. vedi, da se je ta pesem spontano pojavila med prebiranjem tvojih predstavitev....in da ne krivi radharamane sri krishne, da je koga zapustil, temveč željo duše po Njemu služiti.

ne vem kateri sekti pripadas, niti me to ne zanima nevemkolk. jaz sem se le odzval na tvoje pisanje tuki gor.

no pa poglejmo...


lalit wrote on 10.03.2005 at 20:46:14:
ČAKANJE

Njemu je vse dovoljeno.
Se včasih prikaže pred mojimi očmi,
zvok flavte srce mi prevzame,
nakar me samega tu zapusti.

tako obcutenje lahko dozivlja le Gopija v lili, torej vecno osvobojena spiritualna dusa, ce se strinjas?


Quote:
Zdaj malo Ga vidim,
me ta svet je prevzel.
Zbeganega in šibkega,
me v okove iluzije
je ego pripel.

taka Gopija, katere srce je prevzel trancedentalni zvok flavte Sri Krishne nikoli ne pade v okove iluzije, ampak le v odvojenost, kot si ze sam napisal (viraha).

materialna pogojenost individualne duse se zgodi zarad njene sebicno uporabljene relativne svobodne volje iz mejne energije (tatashta-sakti) in ne iz lile in ne zarad tega, ker bi jo Sri Krishna zapustil.

prva kitica sama po sebi bi bila lahko v redu. druga kitica sama po sebi bi bila lahko v redu, ampak skupaj ne paseta ena za drugo, sploh ce se govori o eni in isti osebi.


Quote:
Ne borim se in ne trudim,
saj več nimam moči.
Če kdo Ga bo videl.
Morda kdo ga pozna?
Naj spomni ga name,
kako čakam da pride
pred moje oči.

o takem cakanju pa sem napisal ze v tistem prejsnem postu.


Quote:
upal sem na složnost, morda iskal prijatelja...ah oprosti

sej ocitno si mi res prijatelj, ker mi indirektno pomagas, da se spominjam naukov svojih duhovnih uciteljev.


Quote:
jay radhe

Hare Krishna!

Title: Re: Sri Krishna Chaitanya Mahaprabhu in njegov nau
Post by lalit on 13.03.2005 at 18:08:41

tvoja analiza pesmi je popolna in se strinjam s teboj.
čeprav je pritegnjenost s krišnovo flavto  samo metafora na pritegnjenost s sankirtana yajno.
druga kitica pa nakaže resnično stanje te pogojene duše, ki se bori z materio ter lažnim egom....
v tretji kitici pa hrepenenje po milosti nekoga, ki mi lahko pomaga....

hvala

vsekakor sem navdušen nad tvojo dinstiktivno predstavitvijo tattva prachare ter rasa prachare.....to je bilo to, kar sem hotel potipati.....jay!

sri  sri guru gauranga jayatah1

Title: Re: Sri Krishna Chaitanya Mahaprabhu in njegov nau
Post by Madan Gopal Das on 13.03.2005 at 21:39:35


lalit wrote on 13.03.2005 at 18:08:41:
čeprav je pritegnjenost s krišnovo flavto  samo metafora na pritegnjenost s sankirtana yajno. druga kitica pa nakaže resnično stanje te pogojene duše, ki se bori z materio ter lažnim egom....
v tretji kitici pa hrepenenje po milosti nekoga, ki mi lahko pomaga....

ja, ampak men pesem se zmeri ni ciz verodostojna zarad razlogov, ki sem ti jih opisal zgoraj, tud ce sprejmemo Šri Krišnovo flavto kot sankirtan yajno.

najprej je opis popolnoma transcendentalne lile, pol je opis pogojenosti individualne duse in pol je opis prakse iz te pogojenosti ven. in mi ne grejo te tri kitice skup kot si jih ti napisal. sorry. mal me prevec spominja na misljenje, da lahko nekdo iz vecne lile "dol pade" in da je Šri Krišna kriv za naso pogojenost in da je izkljucno On zdej tist, ki nas more osvobodit oz. da je nam dovolj le cakat na Njegov blagoslov.

Title: Re: Sri Krishna Chaitanya Mahaprabhu in njegov nau
Post by indigo on 14.03.2005 at 12:33:00


Quote:
tako obcutenje lahko dozivlja le Gopija v lili, torej vecno osvobojena spiritualna dusa
       ....
taka Gopija, katere srce je prevzel trancedentalni zvok flavte Sri Krishne nikoli ne pade v okove iluzije, ampak le v odvojenost
       ....
mal me prevec spominja na misljenje, da lahko nekdo iz vecne lile "dol pade"

Tuki bom jaz malce vpadla... imam nekaj vprašanj, ne zamerite če sem kaj narobe razumela..
Razumela sem da je od Gospoda Šri Krišne prišel nauk da ni mogoče iz večne lile ''dol pasti'', torej v okove iluzije materijalnega sveta.  Ne morem dobro primerjati kaj bi lila pomenila v nivojim in terminologiji katere jaz rabim, pak mislim da se dovolj razume, da se more nekako splošno primerjat.. Mislim da če duša more biti v lili da je tedaj duša toliko razvijena da ji ni več možno pasti v grobo materijalno ker je že njeno bistvo popolnoma spiritualnega karaktera.

Vprašala bi kako je vse možno na tem nivoju vpadat v odvojenost od Vira, ali je dovolj da spiritualna duša ni aktivna v službi Šri Krišne da zapade v odvojenost? (ali je možno biti nekako 'pasivna' duša, neutralna, in zarad le te svoje pasivnosti vpade duša v odvojenost? )
Ali vecno osvobojena spiritualna duša katera se  (zavestno?!)  odvojila od resničnog Vira dela v tej svoji odvojenosti nekako proti temu Viru, ali pač sovraži proti Gospoda Šri Krišne, proti namena in delovanja katere Gospod Krišna ima?  Hvala

Title: Re: Sri Krishna Chaitanya Mahaprabhu in njegov nau
Post by Madan Gopal Das on 14.03.2005 at 12:51:37


indigo wrote on 14.03.2005 at 12:33:00:
Tuki bom jaz malce vpadla... imam nekaj vprašanj, ne zamerite če sem kaj narobe razumela..
Razumela sem da je od Gospoda Šri Krišne prišel nauk da ni mogoče iz večne lile ''dol pasti'', torej v okove iluzije materijalnega sveta.  Ne morem dobro primerjati kaj bi lila pomenila v nivojim in terminologiji katere jaz rabim, pak mislim da se dovolj razume, da se more nekako splošno primerjat.. Mislim da če duša more biti v lili da je tedaj duša toliko razvijena da ji ni več možno pasti v grobo materijalno ker je že njeno bistvo popolnoma spiritualnega karaktera.

Vprašala bi kako je vse možno na tem nivoju vpadat v odvojenost od Vira, ali je dovolj da spiritualna duša ni aktivna v službi Šri Krišne da zapade v odvojenost? (ali je možno biti nekako 'pasivna' duša, neutralna, in zarad le te svoje pasivnosti vpade duša v odvojenost? )
Ali vecno osvobojena spiritualna duša katera se  (zavestno?!)  odvojila od resničnog Vira dela v tej svoji odvojenosti nekako proti temu Viru, ali pač sovraži proti Gospoda Šri Krišne, proti namena in delovanja katere Gosp

individualna spiritualna dusa je delcek ene izmed energij Šri Krišne, ki je Absolutna resnica, Energetik, gospodar vseh svojih neomejenih energij.

te individualne duse so bodisi osvobojene ali pa pogojene.

osvobojene sluzijo Šri Krišno v trancendentalnem svetu in okusajo neomejeno zadovoljstvo.

pogojene se zmotno-poistovecajo z materijo (grobo in subtilno materialno telo) in stalno trpijo trojne nadloge.

osvobojene duse so tiste, ki so prostovoljno naklonjene Šri Krišni, pogojene duse so tiste, ki so prostovoljno nenaklonjene Šri Krišni.

tiste individualne duse, ki so osvobojene so v transcedentalni "lili" (lila je aktivnost znotri transcendenta) in nikol niso pod vplivom iluzije.

tiste individualne duse, ki so pogojene so pod vplivom iluzije.

duse iz trancedentalne "lile" (vecno osvobojene) nikol ne morjo bit pod vplivom iluzije, se prav ne morjo nikol "padet dol".

mi, ki smo zdej pogojene duse izhajamo iz mejne energije Boga in imamo relativno svobodno voljo. na zacetku nismo aktivni ne na eni ne na drugi strani. trenutno smo pogojeni zarad nase lastne odlocitve, da hocemo bit nenaklonjeni Bogu. ampak, ce se zdaj odlocmo Mu bit naklonjeni, pol se lahko postopoma osvobodimo po milosti Šri Krišne in njegovih intimnih slug (enote njegove notranje energije) in vstopmo v trancedentalno lilo iz katere ni mogoce padet nazaj v iluzijo.

upam, da sem ti lahko kej pomagu.

Title: Re: Sri Krishna Chaitanya Mahaprabhu in njegov nau
Post by lalit on 14.03.2005 at 13:48:40

mal me prevec spominja na misljenje, da lahko nekdo iz vecne lile "dol pade" in da je Šri Krišna kriv za naso pogojenost in da je izkljucno On zdej tist, ki nas more osvobodit oz. da je nam dovolj le cakat na Njegov blagoslov.[/quote]

oh no, če pa na to spominja pol je pa res zanič pesem, saj se nikakor nočem znajti med tistimi, ki podpirajo filozofijo 'padanja' iz duhovnega sveta.

veš , zaradi lastnega nagnjenja k izražanju v verzu, pogosto padem v sentimentalizem...

tudi moj guruji me večkrat opozarja, da sem se sicer kar nekaj vaisnavske filozofije naučil a da sem kot umetnik preveč podvržen sentimentalizmu....

tudi med vaisnavami nisem dolgo, bhakti yogo sem začel prakticirati šele leta 1992 in zato so moje samskare še precej materijalne. iskreno prosim, da oprostiš moje vsiljevanje.
lalit

Title: Re: Sri Krishna Chaitanya Mahaprabhu in njegov nau
Post by Madan Gopal Das on 14.03.2005 at 13:55:12


lalit wrote on 14.03.2005 at 13:48:40:
veš , zaradi lastnega nagnjenja k izražanju v verzu, pogosto padem v sentimentalizem...

tudi moj guruji me večkrat opozarja, da sem se sicer kar nekaj vaisnavske filozofije naučil a da sem kot umetnik preveč podvržen sentimentalizmu....

tudi med vaisnavami nisem dolgo, bhakti yogo sem začel prakticirati šele leta 1992 in zato so moje samskare še precej materijalne. iskreno prosim, da oprostiš moje vsiljevanje.

dragi lalit. jaz nisem obcutil nobenga vsiljevanja iz tvoje strani tko da se ti sploh ni treba opravicevat.

za sadhake (praktikante) je primerno, da si prijateljsko en drugmu pomagajo na poti do siddhe (perfekcije) in cisti Vajšnave so nam zmeri na voljo, da nam pomagajo, ce si to zares zelimo. Vsa slava jim.

zelje po materialnem kopicenju (denarja itd.), zelje po cutnem uzivanju (neprimerni seks itd.) in zelje po posvetni slavi so najvecje prepreke na poti do perfekcije, ciste vdanosti do Šri Krišne. ce se druzimo s cistimi Vajšnavami, ki imajo v srcu le eno zeljo, tj. po sluzenju Šri Krišni in njegovim bhaktam (castilcem) se lahko postopoma odresmo vseh teh anarth (nepotrebnih stvari) in takrat se lahko tud le po njihovi milosti v nas prebudi cista vdanost do Šri Krišne in vseh tistih, ki so mu dragi (pancam purushartha - prema).

Title: Re: Sri Krishna Chaitanya Mahaprabhu in njegov nau
Post by indigo on 14.03.2005 at 14:33:48


hvala ti
ne razumem še to vprašanje svobode,  pa bivstvo ''življenja'' v transcendentu, in še...

Vprašanje obstoja želja..  možnost obstoja transcendentalnih želja individualne oslobođene duše..? Impuls, želja v materijalnem svetu so nujna naj bi počeli neku aktivnost. Le impuls, želja nas pogojene spodbujajo nekaj izbirati, odlučiti. Ali kaj od tega, ali podobno nekaj morda  spodbuja in osvobođenu dušu v transcendentalnem svetu?  
razmem da mi ki smo zdej pogojene duse smo trenutno pogojeni zarad nase lastne odlocitve in mi imamo le relativno svobodno voljo (malo sem kombinirala kar si napisal, upam da je ok)  Zanimivo je da mi s takšnom našom relativnom slobodnom voljom imamo še vedno dovolj svobodne volje naj bi naredili odlučitev biti naklonjeni Gospodu ali ne!
Ne vem pak kakšna je tedaj ta popolna svobodna volja in izbira na nivoju oslobođene duše? V čem je razlika?
Ali ta duša sploh ima takšen individualitet naj bi sama določala kaj naj dela?  Zdi se mi da po učenju Šri Krišne Chaitanya ni treba duši več delat nikakšno odlučitev ker je itak v enosti, le je delček brez lastne volje ki samo posluša (kot ruka ki posluša in sledi kaj ji glava zapovedi )?
Vem da so težka vprašanja, če moreš odgovori in ne zameri ...

Title: Re: Sri Krishna Chaitanya Mahaprabhu in njegov nau
Post by Madan Gopal Das on 14.03.2005 at 14:46:55


indigo wrote on 14.03.2005 at 14:33:48:
Vprašanje obstoja želja..  možnost obstoja transcendentalnih želja individualne oslobođene duše..?

dokoncno osvobojene individualne duse imajo transcedentalno zeljo, tj. sluziti Bogu v ljubezenskem odnosu.


Quote:
Impuls, želja v materijalnem svetu so nujna naj bi počeli neku aktivnost. Le impuls, želja nas pogojene spodbujajo nekaj izbirati, odlučiti. Ali kaj od tega, ali podobno nekaj morda  spodbuja in osvobođenu dušu v transcendentalnem svetu?

v transcedentalnem svetu imajo vse osvobojene duse le eno zeljo, sluziti oz. zadovoljiti Šri Krišno v ljubezenskem odnosu (jih je vec moznih).
 

Quote:
razmem da mi ki smo zdej pogojene duse smo trenutno pogojeni zarad nase lastne odlocitve in mi imamo le relativno svobodno voljo (malo sem kombinirala kar si napisal, upam da je ok)  Zanimivo je da mi s takšnom našom relativnom slobodnom voljom imamo še vedno dovolj svobodne volje naj bi naredili odlučitev biti naklonjeni Gospodu ali ne!

mi individualne duse imamo vecno le relativno svobodno voljo, ko smo pogojeni ali pa osvobojeni. relativna svobodna volja pomeni, da so nam moznosti izbire omejene.

ja, ta relativna svobodna volja je vzrok nase pogojenosti (trpljenja) in pa pa vzrok nase osvobojenosti (neomejenega zadovoljstva).


Quote:
Ne vem pak kakšna je tedaj ta popolna svobodna volja in izbira na nivoju oslobođene duše? V čem je razlika?

ce se osnovno odlocmo bit nenaklonjeni Bogu, pol nas prekrije iluzija. znotri delovanja v iluziji se odlocamo glede aktivnosti, ali to ali ono, ampak vse nas v koncni fazi pripelje do trpljenja.

ce se osnovno odlocmo bit naklonjeni Bogu pol dobimo svoje mesto v transcendentu. tam se se vedno odlocamo med tem in onim, ampak nikol ne gremo izven naklonjenosti Bogu. lahko ga naklonjeno sluzimo na tak ali drugacen nacin, ampak vse nam v koncni fazi da neomejeno zadovoljstvo.
 

Quote:
Ali ta duša sploh ima takšen individualitet naj bi sama določala kaj naj dela?  Zdi se mi da po učenju Šri Krišne Chaitanya ni treba duši več delat nikakšno odlučitev ker je itak v enosti, le je delček brez lastne volje ki samo posluša (kot ruka ki posluša in sledi kaj ji glava zapovedi )?

osvobojena individualna dusa ima vedno svojo identiteto in tudi svobodno voljo v transcendentu. ona sama se odloca kaj dela, ampak vsako njeno delovanje je znotri enega principa, prinipa ljubezni oz. sluzenja Šri Krišni.

enost za nas ne pomen izgubo identitete in s tem delovanja (kot za katere druge spiritualiste), ampak sprejem prave/naravne/vecne identitete in delovanja s katerim smo "eno" (v harmoniji) z Bogom.

Title: Re: Sri Krishna Chaitanya Mahaprabhu in njegov nau
Post by indigo on 14.03.2005 at 20:54:27


Hvaležna sem za tvoj odgovor Madan Gopal Das.  Lepo je to, odlučitev za naklonjenost, ljubezen, za vedno, nespremenjiva odločitev...
Čeprav ne morem nikjer tu najti prostora za obstoj nekakšne visoko spiritualne sovražne duše (kot Satan) zanimljivo je da je še dalje zame nauk precej lep in ima lastnu nekakšnu logiku.
lep pozdrav!

Title: Re: Sri Krishna Chaitanya Mahaprabhu in njegov nau
Post by Madan Gopal Das on 15.03.2005 at 08:42:09


indigo wrote on 14.03.2005 at 20:54:27:
Hvaležna sem za tvoj odgovor Madan Gopal Das.  Lepo je to, odlučitev za naklonjenost, ljubezen, za vedno, nespremenjiva odločitev...

tud ce se odlocis za naklonjenost Bogu (in s tem posledicno tudi vsem zivim bitjem v povezavi z Njim) imas se vedno svobodno voljo znotri te osnovne odlocitve, zato se individualna identiteta nikol ne opusti. taka identiteta je nasa prava, vecna, naravna.


Quote:
Čeprav ne morem nikjer tu najti prostora za obstoj nekakšne visoko spiritualne sovražne duše (kot Satan)

Satan bi lahko bila "Maya" oz. iluzorna energija, energija neznanja. vse pogojene duse so pod njenim vplivom. Maya je vecna oseba, ki ima od Boga dano posebno nalogo, da se ukvarja s pogojenimi dusami, da jih "poboljsa" preko trpljenja. ampak tudi Maya je iz Absolutnega gledisca cista milost Boga, ki je Vse-dober.

Bog nas ne sovrazi, ampak nas ima vse neizmerno rad. zato nam da moznost svobodne volje in ucenja. ucenje pa je dveh vrst. prijazno in malo manj prijazno.

Tudi mama v tem svetu vcasih otroka udari, ne iz sovrastva ampak iz ljubezni. za dobro otroka.

na podobn nacin nas Bog iz svoje neizmerne ljubezni vcasih ljubece/socutno "kaznuje", da bi se zavedli dolocenih stvari. seveda pa nas tudi ljubece "nagrajuje". Njegova direktna milost pride v obliki osebne Svete pojave, Svetih spisov, Svetih oseb in Svetega imena. tej milosti/ljubezni se lahko odzovemo ali pa tudi ne. pametno je, ce se. da pa je to res, pa mora izkusit vsak sam.

Title: Re: Sri Krishna Chaitanya Mahaprabhu in njegov nau
Post by indigo on 15.03.2005 at 12:39:12


Žal nimam dovolj vedenja o velikim obstoječim religijam in naukim...  Že sem vedela da je med hinduizmom in krščanstvom ena različnost v stališču o obstoju Hudobnega duha. Hudobni huh je meni posebej zanimiva tema a ti
praviš da je iluzija Maye zaprav oseba, to nisem vedela, zanimivo... pa niso besede Bagavad Gite in Svetega pisma tolik daleč..
res je da krščanski Spisi svet 'Maye' tako ne imenuju, pak je to to,  prema besedam Biblije tuki na Zemlji duhovno deluju več ali manj spiritualne, 'duhovno negativne' duše katerim ni več možno pasti v grobo materijalno, oz ''osvobojene'' (?) so reinkarnacije
(ne najdem da v Bibliji prav kje piše da reinkarnacije ni )  
Aktivnost teh bitij bi bila vglavnem nasprotna namenu kakšnega Bog ima sa pogojenim dušam v materijalnem svetu. Vendar bi in ta bitja bila in v službi Boga (Maya oseba v službi Šri Krišne) ker Bog hoče naj človek ima in rabi svobodnu volju, in za to je nujna 'druga strana'?  Sledi izbira - ali impulsi ki prihajajo od Hudobnih duhov, ali zagoni bitij ki so v ljubezni, harmoniji z Virem... (A zagon bi ljudim prihajal in direktno od Vira..)
Še eno,   uh...  komplicirano vprašanje..
 more li se Biblija in Bagavad Gita primerjat in najti podobnosti?

Title: Re: Sri Krishna Chaitanya Mahaprabhu in njegov nau
Post by Madan Gopal Das on 15.03.2005 at 12:53:31


indigo wrote on 15.03.2005 at 12:39:12:
Žal nimam dovolj vedenja o velikim obstoječim religijam in naukim...  Že sem vedela da je med hinduizmom in krščanstvom ena različnost v stališču o obstoju Hudobnega duha. Hudobni huh je meni posebej zanimiva tema a ti
praviš da je iluzija Maye zaprav oseba, to nisem vedela, zanimivo... pa niso besede Bagavad Gite in Svetega pisma tolik daleč..

men se zdi, da mas ti ene zmotne oz. nepopolne informacije o "Hinduizmu" oz. Vedskem nauku.

ja, Maya-devi, iluzorna energija Boga, Šri Krišne je oseba, vecna oseba, s posebno nalogo.


Quote:
res je da krščanski Spisi svet 'Maye' tako ne imenuju, pak je to to,  prema besedam Biblije tuki na Zemlji duhovno deluju več ali manj spiritualne, 'duhovno negativne' duše katerim ni več možno pasti v grobo materijalno, oz ''osvobojene'' (?) so reinkarnacije
(ne najdem da v Bibliji prav kje piše da reinkarnacije ni )

individualno zivo bitje (mi) se lahko inkarnira in tudi reinkarnira. Bog je vecno onkraj tega. On se lahko, ce se hoce le pojavi v tem svetu in ne sprejme materialne oblike (tako kot jo mormo mi pod prisilo nasih prejsnih aktivnosti), ceprav se nekaterim vid/zdi, da je tko... pa v bistvu ni.

materija ni iluzija. materija je resnicnost. ampak ima svojo specificno naravo. stalno se ciklicno spreminja. iluzija je to, da se cista zavest (spirit) zmotno-poistoveti z materijo. ampak to velja le za individualne duse, ne za Boga. On ni nikol pod iluzijo. ena izmed vecnih razlik med nami in Bogom je ta, da On lahko svoje energije kontrolira, mi pa Njegovih ne. zato je edini nacin za nas za pridt ven iz iluzije ta, da se brezpogojno predamo Bogu.


Quote:
Aktivnost teh bitij bi bila vglavnem nasprotna namenu kakšnega Bog ima sa pogojenim dušam v materijalnem svetu. Vendar bi in ta bitja bila in v službi Boga (Maya oseba v službi Šri Krišne) ker Bog hoče naj človek ima in rabi svobodnu volju, in za to je nujna 'druga strana'?  Sledi izbira - ali impulsi ki prihajajo od Hudobnih duhov, ali zagoni bitij ki so v ljubezni, harmoniji z Virem... (A zagon bi ljudim prihajal in direktno od Vira..)

mi, ziva bitja imamo vecno relativno svobodno voljo dano od Boga. brez nje ljubezen med nami in Bogom ne bi bila mogoca. kjer je svobodna volja mora biti tudi vec moznosti izbire. ce se mi odlocmo bit nenaklonjeni Bogu pol nas prekrije iluzija, Maya in trpimo. ce se odlocmo bit naklonjeni Bogu se osvobodimo Maye in vecno sluzimo Bogu v transcendentu in smo stalno popolnoma izpolnjeni.


Quote:
Še eno,   uh...  komplicirano vprašanje..
 more li se Biblija in Bagavad Gita primerjat in najti podobnosti?

vse kar najdes v Bibliji najdes v zgosceni obliki tudi v Bhagavad-giti plus se nekaj vec. Jaz ti predlagam, da preberes Bhagavad gito "As it is", "Kakrsna je", "Kakva jeste" od A.C. Bhaktivedanta Swami-ja in sigurno ne bos razocarana, ampak prijetno presenecena in v koncni fazi zadovoljna.

Title: Re: Sri Krishna Chaitanya Mahaprabhu in njegov nau
Post by indigo on 15.03.2005 at 21:19:58


Hvala. Mislim da to pomeni da si mnenja da je Bibliju in Bhagavad-gitu možno primerjat in najti dovolj podobnosti , če je tako zadovoljna sem ;)
Gitu sem že brala in verjetno bom v prihodnosti prebrala še enkrat, tedaj pa bolje.

Title: Re: Sri Krishna Chaitanya Mahaprabhu in njegov nau
Post by Madan Gopal Das on 16.03.2005 at 09:18:07


indigo wrote on 15.03.2005 at 21:19:58:
Hvala. Mislim da to pomeni da si mnenja da je Bibliju in Bhagavad-gitu možno primerjat in najti dovolj podobnosti , če je tako zadovoljna sem ;)
Gitu sem že brala in verjetno bom v prihodnosti prebrala še enkrat, tedaj pa bolje.

Bhagavad-gita potrjuje vse tisto kar je opisano v Bibliji, s tem, da ene stvari se bolj v detajle razlozi.

ce bos brala Bhagavad-gito "Kakva jeste" (ali Kakrsna je ali As it is) od A.C. Bhaktivedanta Swamija sigurno ne bos razocarana ampak bos zadovoljna. za druge verzije Bhagavad-git ti tega ne morm zagotovit.

Title: Re: Sri Krishna Chaitanya Mahaprabhu in njegov nau
Post by Madan Gopal Das on 23.03.2005 at 12:50:32

v glavnem... jz sm povedu tist kar sem mel. ce pa ksnga zanima v tej smeri se kej naprej/vec, pa bo itak zagotovo od Boga dobil odgovor in pomoc preko enga izmed njegovih medijev/instrumentov, ko/ce bo iskren.

tist k je iskren ne bo nikol prevaran.

Haribol.p.s. jaz se poslavljam od tega foruma. hvala vsem za pomoc in sodelovanje in prosim odpustite mi, ce sem komu vede ali nevede storil kej zalega.

Title: Re: Sri Krishna Chaitanya Mahaprabhu in njegov nau
Post by indigo on 23.03.2005 at 16:36:05:'( Uh ...  ...

Madan Gopal Das blagoslov in vse dobro ti želim...

  h v a l a

Title: Re: Sri Krishna Chaitanya Mahaprabhu in njegov nau
Post by Madan Gopal Das on 24.03.2005 at 11:07:18

new edition...

Title: Re: Sri Krishna Chaitanya Mahaprabhu in njegov nau
Post by Madan Gopal Das on 24.03.2005 at 11:26:29

Vsa slava Sri Guruju in Gourangi!

Namen GOKUL-a (Globalna Organizacija za Krišna Čaitanjevo Univerzalno Ljubezen) je prakticirati in razširjati sporočilo Transcendentalne Božanske Ljubezni do Boga, ki jo vsem živim bitjem deli Šri Krišna Čaitanja Mahaprabhu, po metodi, ki jo je predstavil njegov najbolj intimni spremljevalec Šrila Bhaktisiddhanta Saraswati Goswami Thakur. Na kratko GOKUL pomeni Ljubezen do Boga, Šri Krišne in Ljubezen do vseh živih bitij v odnosu do Šri Krišne.

Šri Krišna Čaitanja Mahaprabhu je sam Gospod Šri Krišna, v razpoloženju svojega najboljšega častilca Šrimati Radharani. V tej dobi prepirov in hinavstva, se je milostno pojavil, da bi vsem trpečim in ne-trpečim živim bitjem tega sveta s svojim zgledom in navodili pokazal pot za dosego njihovega najvišjega pozitivnega zadovoljstva. Njegov nauk govori o iskreni predaji Šri Krišni z izvajanjem »Šri Krišna sankirtana« oz. popolnega petja Svetih imen Boga, Šri Krišne.

cheto darpana marjanam
bhava maha davagni nirvapanam
sreyah kairava chandrika vitaranam
vidha vadhu jivanam
anandambudhi vardhanam
pratipadam purnamritasvadanam
sarvatma snapanam
param vijayate sri krishna sankirtanam


Vsa slava Šri Krišna sankirtanu; ki očisti ogledalo zavesti; ki pogasi žgoč ogenj oz. odstrani vse nadloge materialne eksistence; ki v srcu prebudi najvišje dobro; ki da popolno znanje; ki nenehno povečuje ocean spiritualnega zadovoljstva; ki na vsakem koraku omogoča okušanje tega spiritualnega zadovoljstva; ki v tej transcendentalni blaženosti popolnoma okopa telo, um in spiritualno dušo.


Društvo se zavzema za oživitev, ohranitev in prakticiranje indijske teistične kulture po vsem svetu in še posebej za prakticiranje in razširjanje Svete Resnice Božanske Ljubezni:

- kot je opisana v Vedah, Upanišadah, Šrimad Bhagavatamu, Bhagavad-giti in ostalih  sorodnih razodetih spisih,

- kot je bila predlagana s strani Gospoda Šri Krišnačaitanja Mahaprabhuja,

- kot so jo prakticirali in učili Gaudiya Vaišnava Ačarije (duhovni učitelji) v liniji duhovnega nasledstva, ki sestopa od Mahaprabhuja Samega.

Cilji Društva GOKUL so:

a) pomagati ljudem opaziti temeljno povezanost in enotnost med seboj, ne glede na različnosti in tako podpirati ljubeče in prijateljske odnose med vsemi ljudmi, ne glede na narodnost, veroizpoved, kasto (socialni status), politično opredeljenost, itd. ter tako delovati kot učinkovita protiutež razdiralnim težnjam v družbi, ki se izražajo v obliki nasilja in sovraštva,

b) izvajati in širiti »Yugadharmo« (izgovarjanje in petje Svetih imen Boga) po vsem svetu in organizirati Sankirtan programe (skupinsko petje Svetih imen), dostopne širši javnosti,

c) prakticirati in propagirati nenasilje do vseh živih bitij, ki živijo na zemlji, kot je opisano v Vedah.

NAČIN URESNIČEVANJA CILJEV

Za uresničevanje svojih ciljev društvo:

a) organizira in izvaja srečanja, predavanja in razprave za člane,

b) se povezuje in vzdržuje stike z drugimi sorodnimi društvi v Sloveniji in tujini,

c) izdaja  publikacije v okviru delovanja društva,

d) podpira in pospešuje študij religije in raziskovanje Vaišnavske literature na naslednji način:

- s transkripcijo in prevajanjem Vaišnavskih del in lekcij,
- z objavljanjem in distribucijo knjig in člankov o Vaišnavski filozofiji, primerjalni   religiji, zgodovini in znanosti, v kolikor so povezane z vdanim služenjem,
- omogoča javnosti prost dostop do teh gradiv preko internetne strani,
-  sofinancira pridigarske turneje Vaišnavskih duhovnih učiteljev iz Indije in drugih delov sveta in  omogoča javnosti, da sliši spiritualna predavanja teh duhovnih učiteljev,

e) organizira predavanja v šolah, univerzah, cerkvah in drugih javnih institucijah,

f) organizira deljenje spiritualizirane vegetarijanske hrane,

g) društvo GOKUL ima redna srečanja, ki vključujejo sankirtan, branje iz  svetih spisov, spiritualna predavanja in razdeljevanje prasadama (skupno čaščenje spiritualizirane vegetarijanske hrane).
-------------------

Šrila Bhaktisiddhanta Sarasvati Thakur se je rodil v svetem romarskem mestu Jagannath Puriju kot sin Šrila Bhaktivinod Thakurja, velikega vajšnavskega duhovnega učitelja iz Šri Čaitanja Mahaprabhujeve linije nasledstva učiteljev. Kljub temu, da je bil zaposlen v vladni službi, je Šrila Bhaktivinod Thakur neutrudno delal za širjenje in vzpostavitev nauka Gospoda Čaitanje v  Indiji. Z vizijo o svetovnem duhovnem gibanju je molil za sina, ki bi mu pomagal uresničiti njegove sanje.  

Šrila Bhaktisiddhanta Sarasvati Thakur se je pojavil v tem svetu 6. februarja 1874 v svetem romarskem mestu Jagannath Puriju, kjer je Šrila Bhaktivinod Thakur služil kot nadzornik slavnega Jagannath templja. Dobil je ime Bimala Prasad.  Že ko je bil star sedem let je Bimala Prasad znal na pamet vseh sedemsto sanskrit verzov Bhagavad-gite, bil pa jih je tudi sposoben razsvetljujoče komentirati. Šrila Bhaktivinod Thakur, avtor mnogih pomembnih knjig in drugih zapisov Gaudija vajšnavske filozofije, je svojega sina izuril tudi v tiskanju in lektoriranju.
 
Pri svojem petindvajsetem letu je Bimala Prasad dosegel prepričljiv sloves učenjaka Sanskrita, matematike in astronomije. S svojo razpravo iz astronomije, imenovano Surya-siddhanta, je kot priznanje njegove visoke učenosti pridobil naziv »Siddhanta Sarasvati«. Po nasvetu svojega očeta je Siddhanta Sarasvati leta 1905 sprejel spritualno iniciacijo od Šrila Gourakišor Dasa Babadžija. Čeprav je bil Šrila Gourakišor Das Babadži nepismen, je bil povsod poznan kot velik svetnik in vajšnavski učitelj. Kljub temu, da je bil Siddhanta Sarasvati velik učenjak, je v prisotnosti Gourkišor Das Babadžija kazal izjemno ponižnost in predanost. Zadovoljen s predanostjo in ponižnostjo svojega visoko izobraženega učenca, je Šrila Gourkišor podaril Siddhanta Sarasvatiju vse svoje blagoslove in ga prosil, naj »pridiga Absolutno resnico in opusti vse druge aktivnosti«. Po odhodu Šrila Bhaktivinod Thakurja, leta 1914, je Siddhanta Sarasvati postal urednik očetovega časopisa Sajjana-tošani in ustanovil založbo Bhagawat Press za izdajanje Gaudija vajšnavske literature. Leta 1918 je Siddhanta Sarasvati sprejel duhovni red odpovedi in dobil naziv Šrila Bhaktisiddhanta Sarasvati Gosvami Maharadž. Z namenom širjenja Gaudija Vajšnavizma po Indiji je ustanovil institucijo Gaudija Math s 64-imi podružnicami. Sedež njegove misije, Čaitanja Math, je v Šridham Majapurju, rojstnem mestu Šri Čaitanja Mahaprabhuja.

Šrila Bhaktisiddhanta Sarasvati Thakur je starodavne duhovne tradicije prilagodil tehnološkemu napredku in socialnim razmeram dvajsetega stoletja. Tiskano besedo je imel za najučinkovitejšo metodo širjenja tega sporočila po vsem svetu in bil sam tudi avtor mnogih pomembnih prevodov, komentarjev  in filozofskih esejev. Bil je tudi prvi duhovni učitelj te linije, ki je dovolil pridigarjem v duhovnem redu odpovedi nositi zahodnjaška oblačila in namesto hoje peš, potovati z modernimi prevoznimi sredstvi. V 30-tih letih prejšnjega stoletja je Šrila Bhaktisiddhanta Sarasvati Thakur  razširil in povečal svoje misijonarsko delo in uspel ponovno vzpostaviti Gaudija Vajšnavizem kot vodilno silo indijske duhovne kulture.

Šrila Bhaktisiddhanta Sarasvati Thakur  je iz tega sveta odšel 1. januarja leta 1937.  
-----------

info : 01 781 00 47, 041 787471, PM na tem forumu, madan_gopal_das@yahoo.com, gokul@linfis.si


Title: Re: Sri Krishna Chaitanya Mahaprabhu in njegov nau
Post by indigo on 26.03.2005 at 09:43:50


Madan Gopal Das wrotte:
 new edition...  

Some possibility for small name addition with new version? ;)


p.s.  morda mi moreš nekaj malce pomagat.. kaj bi pomenilo ''Mahamrityunjay Mantra Jaap Mala''? (upam da ni nekaj slabega.. ??? )

Title: Re: Sri Krishna Chaitanya Mahaprabhu in njegov nau
Post by Madan Gopal Das on 27.03.2005 at 11:15:28


indigo wrote on 26.03.2005 at 09:43:50:
Some possibility for small name addition with new version? ;)

ne, ni potrebno. ime, ki mi ga je dal moj mojster modrosti je popoln. res pa je, da se moram jaz se bolj potrudit zivet v skladu z njim.


Quote:
p.s.  morda mi moreš nekaj malce pomagat.. kaj bi pomenilo ''Mahamrityunjay Mantra Jaap Mala''? (upam da ni nekaj slabega.. ??? )

maha = veliki, velika
amrit = nesmrtnost, najvisji okus itd.
yunjay = tega ne vem
mantra jap mala = tko kot rozni venec v krscanstvu. pripomocek za stetje izgovoritev mantre.

Title: Re: Sri Krishna Chaitanya Mahaprabhu in njegov nau
Post by indigo on 29.03.2005 at 13:19:18


hvala lepa za prevod

Jaz pravzaprav ne vem kdo se je poslavljal od tega foruma ...
bilo je eno poslavljanje.. in jaz sem pač tuki začela (zmotno ?)  jokat.. ::) :-/

Title: Re: Sri Krishna Chaitanya Mahaprabhu in njegov nau
Post by Madan Gopal Das on 29.03.2005 at 13:50:18


indigo wrote on 29.03.2005 at 13:19:18:
Jaz pravzaprav ne vem kdo se je poslavljal od tega foruma ...
bilo je eno poslavljanje.. in jaz sem pač tuki začela (zmotno ?)  jokat.. ::) :-/

blo je odslavljanje ene izmed nepotrebnih stvari iz pravega-mene.

Title: Re: Sri Krishna Chaitanya Mahaprabhu in njegov nau
Post by indigo on 29.03.2005 at 22:52:55


Razumem, tko je Kristus govoril da ne bo ''v nebo prišel'' tisti ki se ne bo prvič znova v duhu rodil

Title: Re: Sri Krishna Chaitanya Mahaprabhu in njegov nau
Post by Madan Gopal Das on 13.07.2005 at 08:50:43

Vsa slava Šri Guruju in Gaurangi!

Z veseljem vas obveščam, da nas bo na povabilo Društva GOKUL 15. in 16. julija 2005 obiskal naš dragi gost iz Indije Param Pudžjapad Šrila Bhaktivedanta Sadhu Maharadž, mojster šudha bhakti joge (nauk in praksa Šri Čaitanja Mahaprabhu-ja) v spremstvu Šrila Bhakti Sadhak Muni Maharadža in Haridev Das Prabhuja iz Radha Govinda Mandirja iz Dunaja. Vabljeni vsi, ki ste zainteresirani biti v tej družbi.

----------------------------------

Srila Sadhu Maharaja is well known for capturing the hearts of the devotees with his sweet Krishna-katha. His simple but effective style of preaching has not only impressed the devotees, but also the media around the world. Whenever Maharaja arrives to some place, Television and Radio-programs are eager to meet Maharaja and make an interview with him. They are amazed to hear that Maharaja, who was living the life of a King, renounced all his kingly opulence to become a sannyasi (renunciate) preaching the glories of Sri Sri Radha Krishna.

Pujyapad B.V. Sadhu Maharaja is maintaining one beautiful temple in Vrindavan, (Munger Mandir, located on Mathura Road near Bus-stand), and one in Bihar (where you can take darshan of a Govardhan stone with marks of Radharanis Lotus feet).

Mahavegavati d.d. has interviewed Sadhu Maharaja in Vrindavan and has written a nice introduction about him.

Introduction to a King
by Mahavegavati d.d.

Hare Krsna. Sri Sri Guru Gauranga Jayatah. My pranams to you. I am submitting this for the pleasure and information of the readers.

On Sept 20, 1945, at the exact time when the puja (worship) is being offered to Sri Anantadev on Ananta Caturdasi, a son, Ananta Prasad, was born to Raj Kumar Sacinandan Prasad Singh, in the royal family of Munger, Bihar. The kings of Munger descend from Kasyapa Muni through King Haya. Ananta Prasad Singh was brought up in this aristocratic family who were worshippers of Lord Caitanya and Radha-Krsna through Ananta Prasad’s grandfather, Raj Raghunandan Singh, (who was also given knighthood by the British at that time).

Studying in private Catholic schools, Ananta Prasad was also taught to worship Jesus while his mother and grandmother daily worshipped Gauranga Mahaprabhu, Radha-Krsna. Attending the best possible schools throughout his life and living a life of luxury where nothing was lacking, Ananta Prasad received his BSC and eventually got married. In his student days he was the owner of five cars (all at the same time, and with chauffers to drive them) including a Rolls Royce with pure gold embellishments. (Obviously this gentleman was not lacking anything.)

At age 19 Ananta Prasad was married and after completing his degree, he started a business only to keep busy because he was not in need of earning any money. Despite his business, he still continued to hold on to the teachings taught by his mother and grandmother. At the same time, Ananta Prasad was not able to have sound sleep at night. His mind was agitated by figuring out how to make more money, how to spend it, and how to increase his gratification of the senses. Seeing the tranquility of his grandparents, Ananta Prasad started thinking there must be more to life than what he was doing, and from 1970 these feelings became more and more intense.

While as a child, Ananta Prasad had regularly visited Vrindavan to go to the Munger Mandir his grandfather had built. In Vrindavan, he was regularly hearing from Sadhus. These past practices started having their effect. The final push came in 1974 when Ananta Prasad’s father died. Ananta Prasad, along with his wife, went to his Guru Maharaj, Radha-Govinda das Babaji Maharaj, who had given him Hari Nam initiation in his childhood, and asked for diksha. Radha-Govinda das Babaji Maharaj gave the initation saying, No need to change your name since it is a name of Sankarsan. Now the time has come for you to give more service to Radha-Mohan. Radha-Mohan is your Isthadev (object of worship).

Ananta Prasad and his wife, began to spend a lot of time going to Vrindavan, their five children living in the schools where they were attending. Ananta Prasad chanted 100,000 names of Krsna daily, listened to the Srimad Bhagavatam from sadhus, and rendered service to Guru and Krsna.

In 1976 Srila Radha-Govinda das Babaji told Ananta Prasad to go to see Srila A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada, explaining, "Srila Prabhupada is an expansion of Lord Nityananda who has come to fulfill the work of Lord Caitanya." Following the instruction of his Guru Maharaj, Ananta Prasad prabhu went to the Krsna Balaram Mandir asking to see Srila Prabhupada. The guard told him that Srila Prabhupada was in an important meeting, could not be disturbed and he would have to come back at another time. Ananta Prasad again asked to see Srila Prabhupada, saying that he would not leave until he got to see Srila Prabhupada, and again he was told no. This time though, Srila Prabhupada called out in Hindi, "Who is there?" When the guard answered, "Some man from Munger Mandir has come to see you. I told him that you are busy." Srila Prabhupada ordered that Ananta Prasada be sent to him.

Walking into a room filled with sannyasis and GBCs, Ananta Prasad heard Srila Prabhupada say to his men, "So, we have spoken. Now all of you discuss and come back in one hour." With that, the men left and Ananta Prasad was there with Srila Prabhupada alone.

After some time Srila Prabhupada inquired, "Do you know Raghunandan Prasad?" Ananta Prasad answered, "Yes, he was my grandfather." Srila Prabhupada replied, "Then you are my grandson," and he hugged Ananta Prasad. Srila Prabhupada then explained their relationship and asked if Ananta Prasad was directly involved in the seva (service) of Radha-Mohan. After answering that he was too much engaged with other activities, Srila Prabhupada chastised, "Your grandfather was doing so much and he made time to render direct service to Radha Mohan. Are you so much more busy than he?"
Not knowing what to say, Ananta Prasad began to feel very guilty hearing Srila Prabhupada's words. Srila Prabhupada continued in His chastisement explaining that Ananta Prasad had a moral responsibility to serve his Ishtadev, Radha-Mohan because he was brought up in a Vaisnava family and had consciously taken diksha initiation from his Guru Maharaj. Srila Prabhupada continued, "If you start doing service for Radha Mohan, you will have to go and preach all over the world. This will come in your life, but you will have to wait for that." Ananta Prasad was shocked by all of this.

In 1994, while sitting in the entrance of Munger Mandir, a large-bodied sannyasi of Western origin rode up on a small bicycle and said to Ananta Prasad, "I want to see your temple." After being ushered in, B.A. Paramadvaiti Maharaj started giving suggestions how to improve on the construction of the temple. Ananta Prasad followed these instructions, then went to see Paramadvaiti Maharaj, and they developed a deep friendship. In 1995 Paramadvaiti Maharaj suggested that Ananta Prasad take sannyas and preach. By 1996, when visiting one of his sons who was living in the USA, Ananta Prasad decided that he wanted to take sannyas. He telephoned Paramadvaiti Maharaj in Miami telling him of his decision, and added, "I want to take it from you." Paramadvaiti Maharaj directed Ananta Prasad to come to Columbia saying that he would receive his sannyas initiation there.

The ticket was immediately arranged and Ananta Prasad was given sannyas when he arrived. After Bhaktivedanta Sadhu Maharaj got his sannyas, he spent the next nine months in South America preaching there, and has continued regularly going there, as well as to Europe since that time.

Hari bol.

(za dodatne informacije o drustvu GOKUL in kontaktih na http://www.gape.org/cgi-bin/yabb/YaBB.pl?board=vera;action=display;num=1081852890;start=45#59

Title: Re: Sri Krishna Chaitanya Mahaprabhu in njegov nau
Post by mind on 19.12.2005 at 22:19:31

danes 19.decembra je dissappearance day od Srila Bhaktisiddhanta Sarasvati Thakur-ja....

******

Srila Bhaktisiddhanta Sarasvati Prabhupada's Final Instructions
Submitted by Hariprasad das
Sri Chaitanya Gaudiya Math

Posted December 12, 2003

The following excerpt from the book Sri Chaitanya: His Life and Associates, by Srila Bhakti Ballabh Tirtha Goswami Maharaj, is submitted in remembrance of the disappearance day of Srila Bhaktisiddhanta Saraswati Goswami Thakur (December 13, 2003):

On December 27, 1936, several days prior to the setting of the blazing sun of the Gaudiya Vaishnava sampradaya, Om Vishnupada Srila Bhaktisiddhanta Saraswati Goswami Thakur, he spoke to an gathering of his closest disciples, at which time he said the following words:

"I have disturbed many people because I felt myself obliged to speak the unadulterated truth. I have told everyone to worship Hari without hypocrisy and, because of this, some people have perhaps considered me to be their enemy. So I have caused many people anxiety by telling them to give up other desires and hypocrisy and to sincerely serve Krishna. Some day they will be able to understand what I was getting at.

"All of you please preach the message of Rupa and Raghunatha with great enthusiasm. The ultimate object of our desires is to become specks of dust at the lotus feet of the followers of Rupa Goswami. Remain united in following the asraya-vigraha in order to satisfy the transcendental senses of the one, non-dual supreme truth.

"Make your way through this impermanent, transitory life in whatever way you can, keeping the goal of worshiping the Lord foremost in your minds. Don't abandon this goal, even in the face of hundreds of dangers, insults, or persecutions. Don't lose your spirit if you see that the majority of people cannot accept the principle of selfless service to the Supreme Lord. Never abandon your bhajana, hearing and chanting Krishna-katha, the be-all and end-all of your devotional life. Please always chant the name of the Lord, being humbler than a blade of grass and more tolerant than the tree.  

"This body is like the aging cow which in ancient times was meant to be offered up in sacrifice. Only we desire to offer the body to Krishna in the sacrifice of the Holy Name established by Sri Krishna Chaitanya and His associates. We do not seek to become heroes performing great works or religious deeds; our true being and our identity is that of a speck of dust at the lotus feet of Sri Rupa Prabhu, life after life.

"The stream which flows from Srila Bhaktivinoda Thakur will never be dammed up. Remember this and vow to double your efforts to fulfill Srila Bhaktivinoda Thakur's desires. Amongst you are many capable and worthy individuals. We seek nothing for ourselves; our only motto is: adadanas trnam dantair idam yace punah punah
srimad rupa-padambhoja-dhulh syam janma-janmani

"Taking grass between my teeth, I pray repeatedly that I may become a speck of dust at Sri Rupa Goswami's lotus feet, birth after birth. (Raghunath das Goswami, Muktacarita.)

"While living in the world, we encounter many difficulties; but there is no need for us to be bewildered by these difficulties -- nor need we make any effort to remove them. What is necessary is for us, while we are still here, is to learn what will remain after we have removed all those difficulties -- what will be the nature of our eternal life.  

Title: Re: Sri Krishna Chaitanya Mahaprabhu in njegov nau
Post by Madan Gopal Das(Guest) on 03.02.2006 at 08:25:14

več na :

Bhakti joga Forum  : http://www.linfis.si/gokul/forum

Bhakti joga, samospoznanje, joga, filozofija, religija, karma, reinkarnacija, verske skupnosti, Vedski spisi, duša, Nadduša, pravi jaz, Hare Krišna, duhovna ekstaza, pasti na duhovni poti, prevare, problemi, ego itd.

Svet pogovorov » Powered by YaBB 2.3!
YaBB © 2000-2008. All Rights Reserved.