Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 ... 5 6 7 8 
(Read 26928 times)
Lilith
Ex Member

Re: (ne)dejaven Bog in trpljenje
Reply #90 - 07.05.2004 at 11:34:56

Gru Gru wrote on 07.05.2004 at 11:26:40:
V čem se pa potem razlikuje od tebe?

Dober point. Wink Razen v njegovem posebnem poslanstvu in pa dejstvu, de je bil pravzaprav Bog, res ni večjih razlik.

Saj ravno to sem hotela nakazati, problem determinacije kot take, ki se ji ne da izogniti z nobenim očiščevanjem in raznoraznim filozofskim preseravanjem v smislu 100% svobodne volje.
Back to top

IP Logged

DaBi
Ex Member

Reply #91 - 07.05.2004 at 11:35:58

Bardo_Thodol wrote on 07.05.2004 at 11:33:38:
Jaz gledam na vesolje (ali stvarstvo, če kdo hoče) kot na enovito celoto.  Posameznik ni nekaj iztrganega iz te celote.
Vprašanje je, ali ni posameznikova svobodna volja samo odraz neke "vesoljne" volje, ki se v naši zavesti kaže kot  naključnost, kot nekaj, česar ne moremo povezati s predhodnimi dogodki (sicer bi bilo determinirano s temi predhodnimi dogodki in o svobodni volji ne bi mogli več govoriti) .

Vse je del "načrta" in naključij ni?  Wink
Back to top

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #92 - 07.05.2004 at 11:41:52

Quote:
Vse je del "načrta" in naključij ni?  Wink

Če vse teče po načrtu, potem tudi svobodne volje ni.
Težko je preveriti ali gre res za kakšen načrt "iz ozadja" ali pa je vse le izredno zanimiva igra naključij.

Samo s svečanimi izjavami v stilu "naključij ni, vse je del načrta" seveda nismo naredili prav nič v tej smeri, ker je prav tako lahko možno, da "svečana izjava" tudi ne drži ...

Back to top

IP Logged

DaBi
Ex Member

Reply #93 - 07.05.2004 at 11:45:03

Kaj pa ti dela to vprašanje da je - "svečana izjava" zate?
Back to top

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #94 - 07.05.2004 at 11:46:50

Quote:
Kaj pa ti dela to vprašanje da je - "svečana izjava" zate?

Svečana se mi je zdela zato, ker jo je mogoče razumeti že kar kot razglasitev vesele novice, da tako je in nič drugače.

Back to top

IP Logged

DaBi
Ex Member

Reply #95 - 07.05.2004 at 11:50:11

Razume kakor kdo, a jaz sem napisal vprašanje in nikakor trditev ki bi govorila da tako je in nič drugače.  Kako je še dolgo ne boma vedela ...    Wink

Vprašal sem ker sem mel filing da te je - piknilo.  Nič hudega če sem se zmotil.
Back to top

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #96 - 07.05.2004 at 11:53:59

Quote:
Vprašal sem ker sem mel filing da te je - piknilo.  Nič hudega če sem se zmotil.

Kategorične izjave me vedno "piknejo", ker jim skušam tudi sam priti do dna in se prepričati ali res držijo.

Glede slučajnosti se pa vpričo "dokazov" iz fizike bolj nagibam k predpostavki, da slučajnosti dejansko obstajajo.

Torej, nekako sem bolj prepričan, da slučajnosti so in da prihodnost še ni napisana.

Back to top

IP Logged

DaBi
Ex Member

Reply #97 - 07.05.2004 at 12:02:53

Meni pa je "naključje" naključij ki se tako fantastično ujemajo ena na drugo voda na mlin da jih ni, - naključij.
Da vse vodi k istemu, in da "da pluješ po reki v določeni smeri, tvoja svobodna volja pa je maneverski prostor določen s tem koliko je reka široka".
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Markomur
Reply #98 - 07.05.2004 at 12:24:12

gape wrote on 07.05.2004 at 10:41:39:
kaj jest vem ... žrtvoval je mal slab izraz v tem primeru ... predal ... to ja ... naredu kar je blo za narest ... to ja ... šu skoz izkušnjo katero mu je namera zgradila ...

da bi oče to pričakoval od njega jest ne vem ... ampak pomoje je pač jezus to tko znameravu, no ja ... ni glih vedu kako bo na konc, vedu je samo da treba bogu dat slavo ... kako ... to glih ne ... sej je prej vse sorte počel ... ampak za SLAVO je blo pa treba neki extra ...

Po moje žrtu niti ni več  žrtu, če se skoz žrtvovanje ne  izraz en  smisu. Smisu pa se ponavad ne ustavi samo v izenačitvi s  tiranom skoz nejgovo dopnitev/ nevtralizicajo (jin/jang), ampak zahteva višji smisu: zmago nad tiranom. Tko jesus s svojo žrtvijio na križu ni zaključu svoje človeške misije žrtve in ispont božji načrt (dopolnejno je). Ne, to je blo premal, on je moral zmagat (od mrtvih vstat), postat  bog  in s tem boga premgat. Po moje se to sprevrženje žrtve v zamgovalca krščanstvu otepa in hkrat obrestuje  skoz ves 2000 letn zmagovlen obstoj na način, da se lahko ohranja le skoz produkcijo trpljenja.    
Back to top

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #99 - 07.05.2004 at 12:29:00

Quote:
Meni pa je "naključje" naključij ki se tako fantastično ujemajo ena na drugo voda na mlin da jih ni, - naključij.

"Fantastična" ujemanja so najpogosteje projekcije naših pričakovanj, ki jih podzavestno filtriramo in upoštevamo samo tisti majhen delček celotnega dogajanja, ki nam najbolj ustreza.

Back to top

IP Logged

DaBi
Ex Member

Reply #100 - 07.05.2004 at 12:33:57

Najpogosteje, ..mejbi, nič ne račem da ne, so pa mi fantastična ko pogledam nazaj in so vsi puzli lepo zloženi in takrat prej niso bili projekcija mojih pričakovanj.  Niso bili ti puzli projekcija mojih pričakovanj ker takrat sploh še nisem vedel da ti puzli obstajajo.
Back to top

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #101 - 07.05.2004 at 13:02:37

Quote:
Najpogosteje, ..mejbi, nič ne račem da ne, so pa mi fantastična ko pogledam nazaj in so vsi puzli lepo zloženi in takrat prej niso bili projekcija mojih pričakovanj.  Niso bili ti puzli projekcija mojih pričakovanj ker takrat sploh še nisem vedel da ti puzli obstajajo.

Seveda, saj svet je enovita celota in mnogo stvari je povezanih na za nas včasih izredno presenetljiv način.
Od nivoja naše zavesti in znanja pa je odvisno, kako te številne povezave interpretiramo.

Back to top

IP Logged

DaBi
Ex Member

Reply #102 - 07.05.2004 at 13:09:25

Bardo_Thodol wrote on 07.05.2004 at 13:02:37:
.....in mnogo stvari je povezanih na za nas včasih izredno presenetljiv način.
Od nivoja naše zavesti in znanja pa je odvisno, kako te številne povezave interpretiramo.
Seveda, a to nič ne spremeni

Back to top

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #103 - 07.05.2004 at 13:20:00

Quote:
Seveda, a to nič ne spremeni

Spremeni v toliko, da se s tako povečanjim znanjem o svetu začnemo zavedati, da  so tako odkrite povezave itak sestavni del enovitosti sveta in da jih zaradi njihove sicer presenetljive pojavnosti ni  potrebno  posebej mistificirati (kot nekaj nadnaravnega).

Back to top

IP Logged

LittleStar
Ex Member

Reply #104 - 07.05.2004 at 13:24:45

Če bi to bilo res, da je svet enovita celota, bi ne bile samo nekatere stvari z njim povezane, temveč vse.

Zato pa menim, da to ni, ampak je le svet, povezan z drugimi svetovi na nek način vzporedno.
Back to top

IP Logged

Pages: 1 ... 5 6 7 8