Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si
 
  HomeHelpSearchMembersLoginRegister  
 
Pages: 1 2 3 ... 11
(Read 11294 times)
gape
YaBB Administrator
p
*****
Offline

I love YaBB!
Posts: 13564
The Land of YaBB
anarhija in 'Terorizem – strašilo XXI. stoletja'
22.01.2004 at 01:56:15
 
Ljubljana, 16. januar 2003
Social anarhistična federacija - SAF
saf.info[at]email.si
Tel.: 031-892-967


o mediji
o zainteresirana javnost
IZJAVA ANARHISTIČNIH IN ANARHO-SINDIKALISTIČNIH ORGANIZACIJ TER SKUPIN S PODROČJA NEKDANJE JUGOSLAVIJE:
Terorizem – strašilo XXI. stoletja

Dogodki, ki so se zvrstili po 11. septembru 2001, so oznanili začetek novega obdobja državne represije po vsem svetu. Napad Al-Kaide je bil izrabljen kot izgovor, da so ZDA pričele z do sedaj najhujšim pregonom vseh tistih, ki  nasprotujejo trenutno vladajočim zagovornikom brezglavega izkoriščanja in totalitarne demokrature. Interesi vladajočih slojev ZDA in drugih držav sveta so končno dobili priložnost, da vse svoje nasprotnike vržejo v en koš in s tem »ubijejo več muh na en mah«.
Ponovno se je izkazala neverjetna elastičnost pojma terorizem, in sicer z njegovo razširitvijo na delovanje raznovrstnih anarhističnih in anarho-sindikalističnih organizacij in skupin z vsega sveta. Pojem je tudi izgubil vsak pomen, saj je tisti začetni »označevalec«, ki nato definira vse ostale. To je tudi razlog, zaradi česar mi, spodaj podpisane skupine in organizacije, dvigujemo svoj glas zoper pozive preganjanja, ki jih redno pošiljajo svetovni mogočniki in »naš« domači vladajoči razred, ki z izvajanjem »vojne proti terorizmu« na svojem teritoriju vidi najlažjo pot k zadovoljitvi svojih mafijskih  botrov.

Termin terorizem je potrebno ponovno definirati, saj je postal pojem, ki ga brez razlikovanja uporabljajo za opis tako aktivnosti islamskih »terorističnih« organizacij kot komunistov v Grčiji in Italiji, vse do članov in članic anarho-sindikata in drugih libertarnih skupin ter organizacij. In to ne glede na to, v kolikšni meri se našteta združenja med seboj razlikujejo in si idejno nasprotujejo.

Edina smiselna definicija terorizma je ta, ki definira terorizem kot napad na civilne cilje.
Vsi napadi, precizno usmerjeni na strukture moči ter na vse hierarhične in avtoritarne družbene tvorbe, se – pod predpostavko široke ljudske podpore – lahko tretirajo edino z definicijo legitimnega antifašističnega upora. Način, na kakršnega so bile »obdelane« nedavno aretirane osebe, osumljene sodelovanja z državno-komunistično urbano-gverilsko organizacijo (17. november, Grčija), kaže osnovno shemo poteka sojenja pripadnikom in pripadnicam različnih »terorističnih« organizacij – je kafkovski proces, ki a priori predpostavlja doživljenjsko kazen. Takšni in podobni procesi samo še podkrepljujejo tezo, da se Evropska unija, po vzoru ZDA, skupaj s svojimi sateliti spreminja v metastazno nad-državo, v kateri so brutalno preganjane vse levičarske organizacije, ki se nahajajo zunaj voznega reda strogo kontroliranih institucionalnih vlakov. V prid tej trditvi gre tudi nedavni psihotični izpad v nizozemskem parlamentu, kjer so anarhistične skvote proglasili za »teroristična gnezda«.
Najbolj aktualen primer: pisma-bombe, ki naj bi jih visokim predstavnikom Evropske unije pošiljala fantomska »anarhistična federacija« iz Italije (»Neformalna anarhistična federacija – Federazione Anarchica Informale – FAI«), so še eno izmed slabo zamišljenih policijskih podtikanj, ki ima za cilj popolno kriminalizacijo in diskreditacijo gibanja ter ustvarjanja pogojev za preganjanje in represijo. Gre za očiten poskus kriminalizacije anarhističnega gibanja v Italiji (in v ostalih evropskih državah) in za konkreten napad na obstoječo javno organizacijo anarhistov z dolgoletno tradicijo, Italijansko anarhistično federacijo - Federazione Anarchica Italiana - FAI.

Dejanja vladajočih, njihovih policij in tajnih ali privatnih služb je potrebno razkriti in zaustaviti. Njihova usta je treba enkrat za vselej zapreti – usta, polna trupel, laži in prirejenih dejstev. Usta, ki bodo našla ustrezno obrazložitev za vsako, tudi najbrutalnejše nasilje države in kapitalističnega sistema nad svobodo posameznika ali skupin. Ta usta bo težko zapreti, saj predstavljajo govorjenje »buržoaznega« sveta, vladajočega razreda, ki ima vse pogoje za izvajanje nemoralne in krivične represije ter zatiranja. Edino močna, revolucionarna in, na žalost, nasilna akcija širokih množic ljudstva bo v stanju, da zapre usta, ki proizvajajo trpljenje in bolečino, ter vzpostavi novi svet – svet enakopravnosti, svobode in solidarnosti – Anarhijo.

Le globalna socialna revolucija, izvedena po anarhističnih principih, lahko zagotovi, da bo terorizem našel prostor, ki ga zasluži v človeški civilizaciji – na smetišču avtoritarnih idej.Anarho-feministična akcija (Zagreb, Hrvaška) -- www.anfema.tk
Anarho-sindikalistična inicijativa (Srbija) -- info[at]inicijativa.org / tel. 063/263-775
Anti-fašistična akcija (Ljubljana, Slovenija) -- afa.lj[at]volja.net
Anti-fašistična akcija (Zagreb, Hrvaška) -- antifasista[at]ml1.net
Anarhistični kolektiv »Svobodna Krajina« (Banjaluka, Bosna in Hercegovina) -- ab_useyu[at]yahoo.co.uk
Federacija anarhistov internacionalistov (Srbija) -- federacija[at]ml1.net
Riječka anarhistična inicijativa (Rijeka, Hrvaška) -- anarhist_ri[at]yahoo.com
Social-anarhistična federacija (Slovenija) -- saf.info[at]email.si / tel. 031-892-967
Subwar kolektiv (Beograd, Srbija) -- shavedwomen216[at]yahoo.com
Zadarski anarhistični front (Zadar, Hrvaška) -- zadarskianarhisti[at]yahoo.com / www.solidarnost.mahost.org

Back to top
 

Lahko pa da se tudi motim ...

The Administrator of this yabb and domain.
WWW WWW  
IP Logged
 
MP3CE
3
***
Offline

Om sai ram
Posts: 177
Ilirska Bistrica
Gender: male
Re: anarhija in 'Terorizem – strašilo XXI. stoletj
Reply #1 - 22.01.2004 at 02:12:59
 
Vsakogar, ki se zavzema za boj proti terorizmu bi rad spomnil, da smo bili leta 90 skorajda vsi Slovenci "separatisti i teroristi", vsaj, kakor so nas imenovali jugo generali. S tihim pristankom ZDA, seveda.
Back to top
 

Kdor ne poha ni Slovenc...
 
IP Logged
 
t
5
p
*****
Offline

Ride si sapis!
Posts: 5103
Kozmos
Gender: male
Re: anarhija in 'Terorizem – strašilo XXI. stoletj
Reply #2 - 22.01.2004 at 11:29:17
 
beseda terorist izhaja iz besede, "teror", ki pomeni strahovanje (politično nasilje, strahovlado, uporabljanje fizičnega nasilja nad političnimi nasprotniki.

"terorist" je potemtakem vsak, kdor hoče kaj doseči s terorjem, vsak privrženec terorja


teroristi so torej vsi, ki uporabljajo nasilje za svojo nadvlado nad nekom drugim

(od Osame, do Blaira, Buša, Berluskonija, Milošiviča in tako naprej, vkjučno z našimi "demokrati", ki nasilj uporabljajo in podpirajo zgolj posredno s tem, da sprejemajo splošno definicijo teroristov)smrt fašizmu!
Back to top
 

Nič na svetu nikogar ne čaka. Nič ni dokončano, in vendar nič ne ostane nerazrešeno.
WWW WWW  
IP Logged
 
sinjeoka
5
*****
Offline

No guts no glory!
Posts: 2783

Gender: female
Re: anarhija in 'Terorizem – strašilo XXI. stoletj
Reply #3 - 22.01.2004 at 11:40:42
 
Bom ponovila eno tukaj zelo znano floskulo.
Če hočeš spremeniti svet, spremeni najprej sebe.

1x poglejte malo v svoj nakupovalni voziček in v nakupovalne vozičke drugih potrošnikov

Najbolj neposredni volilni sistem danes niso tiste volitve, ki so vsake 4 leta, ampak tiste, ki jih nevede !!! zganjamo vsak dan - potrošništvo.

Živelo potrošniško ludilo! Grin  Grin
Back to top
 
 
IP Logged
 
gape
YaBB Administrator
p
*****
Offline

I love YaBB!
Posts: 13564
The Land of YaBB
Re: anarhija in 'Terorizem – strašilo XXI. stoletj
Reply #4 - 22.01.2004 at 11:55:40
 
sinjeoka wrote on 22.01.2004 at 11:40:42:
potrošništvo.


o tem smo pa že blodl
opozorilni vsesvetovni enotedenski embargo za mir
gape wrote on 24.02.2003 at 16:59:11:
kratkoročno je moveon varjanta lažje (sploh?) izvedljiva (moj prjatu saša reče temu DIGITALNI PARTIZANI) ... una prva varjanta pa je itak izvedljiva samo s pomočjo ozaveščanja ljudi, pa še to ne tako da je usmerjena proti izdelkom iz zda in brtanije, ampak v splošno zmanjšano nakupovanje, kar pa bi vodilo v recesijo in odpuščanje delavcev.

ker SAMO ameriške in angleške izdeleke je skoraj nemogoče bojkotirat, sej recimo čevlje yellow cab kupm tok itak, narejeni so pa kuitak na kitajskem ... pol se pa pejd ...

drgač pa ... za ozaveščanje bi ne bilo slabo sprožit bojkota, pa ne za en teden ... za skoz ... čim manj tega materiala uporabljat - odrezat pač ne moreš, tko kt kerokol drugo stvar.

Back to top
 

Lahko pa da se tudi motim ...

The Administrator of this yabb and domain.
WWW WWW  
IP Logged
 
sinjeoka
5
*****
Offline

No guts no glory!
Posts: 2783

Gender: female
Re: anarhija in 'Terorizem – strašilo XXI. stoletj
Reply #5 - 22.01.2004 at 12:03:50
 
gape wrote on 22.01.2004 at 11:55:40:
o tem smo pa že blodl
opozorilni vsesvetovni enotedenski embargo za mir


včasih si želim, gape, da bi kdo pod tvoje poste napisal podnapise  Grin

ljudi je treba najprej ozdravit lenobe...
Back to top
 
 
IP Logged
 
sinjeoka
5
*****
Offline

No guts no glory!
Posts: 2783

Gender: female
Re: anarhija in 'Terorizem – strašilo XXI. stoletj
Reply #6 - 22.01.2004 at 12:11:54
 
ja recimo fino bi bilo, če bi ljudje malo več pešakali...bi bilo prec manj problemov s parkirišči v centru Lj, zrak bi bil boljši, manj ogrevanja atmosfere, ne bi financirali bušijevi bedastih vojn...

...poznam precej ljudi, ki uporabijo avto, da se peljejo 5 min in nato, da 15 min iščejo parkplac

...kar se pa tiče tovrstinh kampanij imam pa eno zelo pritlehno mnenje o slovenskih aktivistih...sem o tem že nekaj pisala na tem forumu....
Back to top
 
 
IP Logged
 
Guest
Guest
Re: anarhija in 'Terorizem – strašilo XXI. stoletj
Reply #7 - 22.01.2004 at 12:24:08
 
sinjeoka wrote on 22.01.2004 at 12:11:54:
ja recimo fino bi bilo, če bi ljudje malo več pešakali...bi bilo prec manj problemov s parkirišči v centru Lj, zrak bi bil boljši, manj ogrevanja atmosfere, ne bi financirali bušijevi bedastih vojn...

...poznam precej ljudi, ki uporabijo avto, da se peljejo 5 min in nato, da 15 min iščejo parkplac

...kar se pa tiče tovrstinh kampanij imam pa eno zelo pritlehno mnenje o slovenskih aktivistih...sem o tem že nekaj pisala na tem forumu....


sinjeoka wrote on 22.01.2004 at 11:40:42:
Bom ponovila eno tukaj zelo znano floskulo.
Če hočeš spremeniti svet, spremeni najprej sebe.

dobro si to napisala. ampak kaj ko vecinoma le napisala...
Back to top
 
 
IP Logged
 
sinjeoka
5
*****
Offline

No guts no glory!
Posts: 2783

Gender: female
Re: anarhija in 'Terorizem – strašilo XXI. stoletj
Reply #8 - 22.01.2004 at 13:34:58
 
Quote:
dobro si to napisala. ampak kaj ko vecinoma le napisala...


O big brother  Shocked

da ne bo kaj res
Back to top
 
 
IP Logged
 
aryan
Ex Member
Re: anarhija in 'Terorizem – strašilo XXI. stoletj
Reply #9 - 22.01.2004 at 13:50:55
 
Quote:
dobro si to napisala. ampak kaj ko vecinoma le napisala...

men tud besede dostkrat prehitevajo dejanja in lastne izkusnje, sam kaj ces, "narkoman" sem. zasvojen z neiskrenostjo.

(aja, btw. ta Guest sm bil jaz)
Back to top
 
 
IP Logged
 
sinjeoka
5
*****
Offline

No guts no glory!
Posts: 2783

Gender: female
Re: anarhija in 'Terorizem – strašilo XXI. stoletj
Reply #10 - 22.01.2004 at 13:54:47
 
aja pa še to...Gostko

se ne deklariram ne za anrahistko, ne socialistko, še manj antiglobalistko...

in imaš prav res ne pešakam, ampalk bicikleram in rolam (moji najljubši prevozni sredstvi) in čist res, noben iz zgoraj naštetih razlogov ni čisto pravi...to počnem zato, da ostajam fit in da se mi letnice ne nabirajo na rit...

...pa tudi nisem hipokratinja in ne vpijem eno, delam pa drugo...kot marsikdo iz slovenske alter scene...ljudje ki jim je alternativnost poklic mi gredo na BRUHUHUH-anje

Grin skratka noben mi ravno ne more očitat, da ne živim po svoji vesti

Back to top
 
 
IP Logged
 
aryan
Ex Member
Re: anarhija in 'Terorizem – strašilo XXI. stoletj
Reply #11 - 22.01.2004 at 13:59:58
 
sinjeoka wrote on 22.01.2004 at 13:54:47:
...pa tudi nisem hipokratinja in ne vpijem eno, delam pa drugo...

blagor teb, ce ti to uspeva.

Quote:
skratka noben mi ravno ne more očitat, da ne živim po svoji vesti

ja, sej je res to. drugi mi niso nikol tolk velik sovraznik kokr sm si sam seb. in pocas zgubljam bitko...
Back to top
 
 
IP Logged
 
Kreden.
Guest
Re: anarhija in 'Terorizem – strašilo XXI. stoletj
Reply #12 - 23.01.2004 at 00:40:42
 
Quote:
dobro si to napisala. ampak kaj ko vecinoma le napisala...


Kaj ne veš, da se tu večinoma le piše, dela pa vse drugo ???
Ampak res, le kje vidijo ves ta terorizem ???


...
Back to top
 
 
IP Logged
 
t
5
p
*****
Offline

Ride si sapis!
Posts: 5103
Kozmos
Gender: male
Re: anarhija in 'Terorizem – strašilo XXI. stoletj
Reply #13 - 21.08.2005 at 12:07:03
 
http://sl.wikipedia.org/wiki/Terorizem

http://sl.wikipedia.org/wiki/Category:Terorizem

http://www.siol.net/dogodki/terorizem/default.asp?site_id=138&page_id=1020&artic...

http://www.siol.net/dogodki/terorizem/default.asp?site_id=138&page_id=1020&artic...

http://www2.arnes.si/~tlutar/dokument/terorizem.htm


Tale terorizem je taka modna tema, da se mu zlepa ne moremo izogniti, zato sem malo poanaliziral različne defincije, kaj naj bi to bilo.

Prva je iz wikipedije:
Quote:
Terorizem je vsako organizirano nasilno dejanje, ki je usmerjeno proti civilistom/civilnim ustanovam v politične ali/in gospodarske namene. Izvajajo ga nedržavne skupine ali države. Terorizem je večinoma javno dejanje, saj s tem hočejo teroristi doseči čim večje število ljudi (s pomočjo sodobnih medijev, ki pokrivajo take incidente) in tako vplivati na širše javno mnenje.


Definicija je zanimiva predvsem zato, ker predstavlja  trenutno najbolj popularno razlago terorizma in uporabe besede "terorizem" skupaj z njenini izpeljankami dandanes v "civiliziranem svetu".

Za samo opredelitev bi najbrž zadostoval že prvi stavek "Terorizem je vsako organizirano nasilno dejanje, ki je usmerjeno proti civilistom/civilnim ustanovam v politične ali/in gospodarske namene." Vendar pa se izkaže za preširokega (v tem smislu bi imeli preveč teroristov), zato mu sledi še opredelitev, ki pove še, kdo izvaja terorizem: "nedržavne skupine ali države". Oprdelitev seveda spet zajema takorekoč vse (nedržavne skupine ali države naj bi po moje pomenilo skupine znotraj neke države, ki niso državne in najbrž vse ostale države). Tretji dodatek o terorizmu kot javnem dejanju pa je bolj ali manj nesmiseln, saj je dejanje samo najbrž pri vsem skupaj zgolj vrh ledene gore - vse ostalo do same izvršitve je vse prej kot javno.

Precej bolj zanimive pa so opredelitve iz raznih konvencij:

Neratificirana Konvencija o preprečevanju in kaznovanju terorizma, odprta za podpis že davnega leta 1937, je "teroristična dejanja" definirala kot  "kriminalna dejanja, usmerjena proti določeni državi, katerih namen ali narava je taka, da izzove strah določenih oseb, skupin oseb ali javnosti."

Mednarodna konvencija o zatiranju terorističnih bombnih napadov, 1997 (velja od maja 2001); 2. člen: teroristični bombni napad v smislu te konvencije zagreši "oseba, ki dostavi, razpošlje ali aktivira eksploziv ali drugo smrtonosno orožje na javnem mestu, v oz. proti državni ali vladni stavbi, sistemu javnega prevoza ali mestu, kjer se zagotavljajo javne dobrine (I) z namenom povzročiti smrt ali resno telesno poškodbo ali (II) z namenom povzročiti obsežno uničenje, ki povzroči ali je verjetno, da povzroči veliko gospodarsko škodo."

Mednarodna konvencija o zatiranju financiranja terorizma, 1999 (velja od aprila 2002); 2. člen, tč. 1: prekršek zoper to konvencijo zagreši "oseba, ki posredno ali neposredno, protipravno in namenoma zagotovi ali zbira sredstva z namenom ali vednostjo, da bodo v celoti ali delno porabljena za kaznivo dejanje terorizma (slednje je opredeljeno kot:. "dejanje z namenom povzročiti smrt ali hudo telesno poškodbo civilista ali katerekoli druge osebe, ki ni aktivno udeležena v sovražnostih v primeru oboroženega spopada, ko je namen takega dejanja zastrašiti prebivalstvo ali prisiliti vlado ali mednarodno organizacijo, da nekaj stori ali opusti")

Zanimivo pri vseh teh opredelitvah je, da so popolnoma odprte in da lahko terorizma obtožimo vsakega, ki napade nekoga, ki ni aktivno udeležen v spopadih ali poskuša s svojim dejanjem neko vlado ali organizacijo v nekaj prisiliti.

Če upoštevamo takšne opredelitve se oznaki teroristov ne more izogniti praktično nihče (recimo atomski bombi na Hirošimo in Nagasaki sta klasični dejanji terorizma ali pa NATO bombardiranje Srbskih mostov, bolnišnic in tovarn ali Ameriški pokoli civilistov po Iraku ali pa stoletni Ruski pokoli in genocidalnost nad Čečeni).

Seveda je problem po moje nekje drugje, terorizem kot tak   ne bi smel biti opredeljen kot neko dejanje, temveč kot oblika bojevanja, tako kot gverila ali konvencionalno bojevanje. Samo to opredeljevanje terorizma in odvzemanje legitimnosti teroristom ter njihovo kriminaliziranje je zgolj uveljavljanje premoči nad šibkejšimi. Je zgolj potrjevanje pravila, da ima vsakdo toliko previc, kolikor ima moči in da lahko močni kršijo tudi tista pravila, ki jih sami postavljajo za vse ostale, če jim v danem trenutku tako ustreza.

Šele ko bo terorizem priznan kot popolnoma legitimna oblika bojevanja (paradoksno pa mu to priznanje s svojimi dejanji in svojim opravičevanjem takšnih dejanj (Dresden, Hirošima, Nagasaki, Beograd, Faludža...) dajejo pav tisti, ki mu hočejo legitimnost odvzeti) - šele tedaj se bo tudi možno usesti za isto mizo in se pogovarjati. Dokler pa se "teroristom" jemlje njiho legitimnost pa to že v osnovi ni mogoče.
uživajte!
Back to top
 

Nič na svetu nikogar ne čaka. Nič ni dokončano, in vendar nič ne ostane nerazrešeno.
WWW WWW  
IP Logged
 
t
5
p
*****
Offline

Ride si sapis!
Posts: 5103
Kozmos
Gender: male
Re: anarhija in 'Terorizem – strašilo XXI. stoletj
Reply #14 - 29.08.2005 at 11:22:08
 

Je Marcel spet eno dobro knjigo prebral:

http://www.mladina.si/tednik/200534/clanek/nar--terorizem-marcel_stefancic_jr/

en lep pasus:

Quote:
Tudi prvega sodobnega manifesta terorizma niso spisali džihadisti, ampak ga je v nekem švicarskem časopisu leta 1849 objavil nemški anarhist Karl Heinzen, ki je doktoriral iz "hladnega dotika smrti". Svoj manifest je sicer naslovil Revolucija, ker pa se je zdelo to cenzuri nesprejemljivo, je odvzel črko R, tako da je ven prišel naslov Evolucija. Ostalo cenzure ni motilo. Karl je najprej opozoril, da je umor "glavno gibalo zgodovinskega napredka". Zgodovina ne obsoja umora, ampak ga presoja na osnovi motiva, toda če so legitimne tiste oblike umora, ki jih uporablja država (smrtna kazen, vojna ipd.), potem so legitimne tudi tiste oblike umora, ki jih uporabljajo "banditi", "partizani" in "anarhisti", borci proti državi. Karl je celo namignil, da bi imeli Madžari proti močnejšim, imperialističnim Hrvatom več možnosti, "če bi ravnali malce bolj nečloveško in če bi malce bolj sistematično kršili vojne konvencije". Če ubijajo oni, lahko ubijamo tudi mi. Da ubijanje ne more biti le privilegij ene strani, rad poudari tudi Osama bin Laden: "Bojuj se proti poganom tako, kot se pogani bojujejo proti tebi." Ker pa je druga stran vojaško, finančno in številčno bistveno močnejša, si je treba, kot je pisal Karl, izmisliti nove metode ubijanja - "nova orodja za uničevanje", pač orožje, "ki ga je mogoče narediti, ne da bi se ga videlo, ki ga je mogoče prevažati, ne da bi se s tem zbujalo pozornost, s katerim ni težko rokovati in ki obenem ni nič manj učinkovito od težkih topov." Karl je sanjal o orožju, ki ga množica "barbarov" ne bo mogla uporabiti proti anarhistu, anarhist pa ga bo lahko uporabil proti množici "barbarov". Ni kaj, bodočim džihadistom je besede polagal v usta. "Največji dobrotnik človeštva bo ta, ki bo peščici ljudi omogočil, da bodo uničili na tisoče ljudi." Karl je torej že pred dobrimi stopetdesetimi leti anticipiral teroristovo obsedenost z orožjem za množično uničevanje.

Karlov epos je zelo vplival na ruske, nemške, irske in francoske revolucionarje, anarhiste in teroriste, bolje rečeno - pomagal jim je formatirati lik terorista kot fanatičnega, hladnokrvnega, brezkompromisnega mučenika. Razlika med njimi in džihadisti je le v tem, da evropski anarhisti s konca 19. stoletja, ki so imeli pravico do likvidacije tirana za neodtujljivo, niso potrebovali Boga in raja, ki bi bil dekoriran posebej za njih. Sergej Nečajev je v Katehizmu revolucionarja (1869) zapisal, da je terorist oz. revolucionar človek brez čustev, brez interesov, brez pripadnosti, brez doktrine in celo brez imena, človek, ki je s svetom, družbo in moralo pretrgal vse vezi, človek, ki sovraži svet in ki živi le še zato, da bi ta kriminalni družbeni red čim bolj učinkovito uničil, človek, ki pozna le znanost uničevanja, človek, ki prezira javno mnenje, človek, ki je do države neusmiljen in ki od države ne pričakuje milosti, človek, ki noč in dan misli le na hladnokrvno uničevanje in ki je pripravljen za to umreti. Ali kot je v svojem manifestu zapisal ruski anarhist Serge Stepnjak-Kravčinski: terorist je hladnokrvni junak in mučenik brez verskih čustev, ki ve, da je zapisan smrti. Kravčinski je bil guru terorizma, ki ga zdaj imitirajo džihadisti, toda umrl je v prometni nesreči.

Ne da so bili vsi advokati terorizma prepričani, da mora terorist na svoji misiji umreti. Nemški anarhist Johann Most, ki je v svojem časopisu Svoboda stalno objavljal recepte za izdelavo dinamita, nitroglicerina, bomb in podobnih "velikih emancipatorjev", je sicer rekel, da mora imeti terorist stalno pri sebi eksploziv, magari skritega pod obleko, toda v akciji ne sme umreti - umreti morajo drugi. Če ne umre in če ga ne dobijo, je psihološki efekt večji. Marx, Engels, Lenin in Trocki teroristov niso prenašali, ker so v terorizmu videli le elitizem, ki ponižuje dosežke množic, vlogo razrednega boja in razredno zavest proletarskih množic. Še huje, teroristi so bili za revolucijo nevarni, ker so pri ljudeh ustvarjali iluzijo, da razredni boj ni potreben in da bo prišel osvoboditelj, ki jih bo rešil, namesto da bi to storili sami. Mislijo, da bodo osvobodili Irsko, če bodo v Londonu zažgali krojaško prodajalno, se je muzal Engels. V teroristih je videl le klovne, ki hočejo pritegniti pozornost. Tudi v tistih, ki so se samorazstreljevali. Do zmage je peljal le razredni boj, le epski premik množic. Klasiki marksizma bi se težko ujeli s klasiki džihada, ki pravijo, da je treba zmago doseči "na najlažji možni način" in da je "mučeniška smrt najlažja oblika smrti". Še celo T.E. Lawrence, "Lawrence Arabski", ki se je proti Turkom boril na arabski strani, s klasiki džihada verjetno ne bi našel skupnega jezika. Ne pozabite namreč, da je nekoč zapisal: "Arabci so se borili za svobodo - svoboda pa je ugodje, ki ga lahko okusiš le, če si živ."

Sodobni terorizem je evropski izum - džihadisti le citirajo. V vsaki njihovi potezi je mogoče prepoznati le usedlino zahodnega terorizma - v prepričanju, da s stalnim bojem izčrpavajo sovražnika in ga silijo v represijo, ki mu znižuje ugled (to so verjeli že anarhisti, IRA, ETA)... v prepričanju, da rušijo imperializem (to so verjeli že anarhisti, Rdeče brigade, Baader-Meinhof)... v prepričanju, da vojna proti terorizmu rojeva le nove generacije teroristov in da so zato teroristi nepremagljivi (to so verjeli že anarhisti, ETA)... v prepričanju, da s terorističnimi napadi kažejo, da je sovražnik ranljiv in premagljiv (to so verjeli že anarhisti)... v prepričanju, da okupirano cono spreminjajo v "novi Vietnam" (IRA je hotela Severno Irsko spremeniti v "angleški Vietnam")... v prepričanju, da so teroristične akcije le del vojne (že IRA je stalno vlekla paralele med svojimi bombnimi napadi in francoskim odporniškim gibanjem)... in v prepričanju, da teroristični napadi učinkujejo terapevtsko, katarzično. Ja, tudi to so verjeli anarhisti. A po drugi strani - to je verjel že Aristotel. In to verjame vsak h'woodski film.

uživajte!
Back to top
 

Nič na svetu nikogar ne čaka. Nič ni dokončano, in vendar nič ne ostane nerazrešeno.
WWW WWW  
IP Logged
 
Pages: 1 2 3 ... 11