Angel
5

The Voice of an Angel
Kranj
[color=Blue][/color]Ne vem koliko poznate celotno zgodbo, jaz jo na žalost prav dobro. Iz našega kraja je, pa še vsi so bili gimnazijci na isti gimnaziji, kamor sem nekoč hodila tudi sama. Poznam strše in otoke tudi, pa naj vas ne zbode ta podatek. Kljub vsemu so bili otroci odličnjaki, kar pomei le to, da jim ni manjkalo inteligence, une splošne, manjkala pa jim je žal čustvena inteligenca in še nekaj, zakar so po mojem krivi izključno starši in delno tudi žal-šola. Očitno jim niso v mladih letih vcepili neko posebno vrstro vzgoje, recimo ji odnos do živali in spoštovanje vsakega živega bitja, pa naj bodo to živali ali pa ljudje. Očitno jim ni nikoli nihče povedal, da tudi živali čutijo, da poznajo bolečino, tako, kot ljudje sami. Starši so otrokom, recimo jim kar najstnikom nudili sicer veliko materialnih dobrin, saj nihče od otrok ne izhaja iz delavske družine, starši so prej izobražensci, kot ne, očitno pa so v svojem pomanjkanju časa pozabili na osnovno vzgojo. Pustimo ob strani vsa ozadja, mladci so dobili kazen, dragi moji. Izključeni so bili iz šole, v tako malem kraju kot so, pa to veliko pomeni. Izključili in izbočili so jih celo njihovi sošoilci, pred maturo biti izključen je pomenilo narediti maturo na drugi gimnaziji (vsi so jo), njihova imena in priimki so prišli v javnost, tako, da ne vem, kako je bilo z njihovimi vpisi na fakultete. Kazen je vedno vzgojna, če je le v podukt ostalim. Strinjam se z vami, da je taka kazen premila, le okoliščine sem želela opisati bolj podrobno. Prostovoljni delo pa so jim določili kar njihovi starši, čeprav se mi zdi, da bi ga zaslužili predusem oni. Pred davnimi leti sem kot šudentka Pedagoške Akademije videla vse vzgojno poboljševalne zavode v Sloveniji, verjemite mi, večina otrok ni tam po svoji krivdi, vso grajo so v bistvu zaslužni le njihovi starši. Vedno izhajam iz dejstva, da se otrok rodi kot nepopisan list papirja, kakšna oseba pa je kasneje v življenju je, je v veliki meri odvisno predusem od vzgoje in okolja, ki oblikuje otroško dušo. Ne zagovarjam jih, se mi ne zdi pošteno, da kot pišete vi, niso bili kaznovani...po svoje so bili, le njihovi straši bi bili potrebni mnogo večje kazni, ali pa vsaj nekega normalnega podukta. Vzgajati otroke ni lahka stvar, vzgojiti jih v normalne osebnosti, v zrela človeška bitja, pa je že druga tema...Tisto pasje zavetišče, ki ga omenjate, se mi osebno zdi le pesek v oči naši tako zelo humani družbi...Saj je bilo pri Kranju, pa so ga domačini nasilo preselili. Torej so odrasli še hujši, kot so omenjeni najstniki...žal so, lahko se prepričate sami, saj še vse do danes uradno tisto zavetišče ne dobiva skoraj nobene pomoči od nikogar...če se motim, me pa morate prepričati v nasprotno, s tem, da povdarjam, da otrok ne zagovarjam! Takih zavetišč, kjer neka ženska dobesedno uničuje sama sebe pa tudi ne. Žal ne! lp Angel*
|