Po prebiranju prejšnjih odgovorov vidim, da se moje pojmovanje duhovnosti precej razlikuje od vaših.
Začel bi že s tem, da po mojem prepričanju človeka sestavljajo trije deli:
- telo
- razum ali intelekt
- duša ali duh.
Le-ti so med seboj povezani, ampak niso eno in isto. Po mojem je duša tista, ki je gonilo vsega skupaj in "prebiva" v telesu. Razum je orodje, s katerim duša poskuša komunicirati z zunanjostjo, fizično telo pa zopet orodje, ki nam omogoča delovanje v fizičnem telesu in fizičnem svetu. Telo potrebujemo npr. zato, da lahko dvignemo kozarec. Razum potrebujemo zato, da izvršuje naše misli in namene, ki so po mojem produkt duše, NE razuma. Razum zame nima sposobnosti moralne presoje, pa tudi ne čustvovanja. Je orodje, ki deluje avtomatsko, ima zmožnost predelovanja čutnih zaznav (signalov naših čutil) in ustvarjanja navad (ob ponavljanju določenih dejanj se ustvari navada, rutina).
Oba, tako telo kot razum, sta nagnjena k tistim stvarem, ki povzročajo kratko- ali dolgotrajno ugodje (mentalno ali fizično), torej seksu, konec koncev tudi drogam, hedonizmu vsake vrste. Oba tudi skrbita za to, da za svoje delovanje potrošita čimmanj energije (odtod lenost telesa in ljubezen do rutine, ki ne zahteva razumskega naprezanja, pa tudi egoizem, ki preprečuje trošenje naše energije za druge).
Moralne sodbe, čustvovanje in vsi vzgibi izvirajo iz duše. Problem nastopi ob sledečem dejstvu - telo in razum morata biti pod kontrolo zaradi zgoraj omenjenih lastnosti obeh. Seveda, če nam je kaj do tega, da v svoje življenje vklopimo najvišje vrednote, ki, menim, jih je zgodovina že dokazala.
To kontrolo vrši (bolj ali manj uspešno) duša. In duhovni razvoj naj bi privedel do tega, da je duša v tej kontroli bolj uspešna, da svoji orodji bolje uporablja. To ne pomeni nujno, da se človek v celoti odreče seksu, marveč, da ta ne vodi njegovega življenja. Ne pomeni nujno, da nikoli ne poskusi alkohola, marveč, da se nikoli ne napije. Pomeni, da se čimmanjkrat ujezi, čimvečkrat ljubeznivo potrpi. Čimmanjkrat užali, čimvečkrat modro molči...
Quote:2. ali ste od kar trenirate uspeli resiti zahtevnejse logicne probleme in imate razsirjen spekter intelektualnih sposobnosti?
Meni osebno daje duhovno moc matematicen faks ter knjige in mogoce sobotna priloga dela:).
Tu postane očitna razlika med najinima pojmovanjima duhovnosti. Ti jo enačiš z intelektualnim napredkom, jaz pa ne. Intelektualni napredek je brez dvoma pomemben in tudi sam delam precej na tem (vključno z branjem sobotne priloge in ogromne količine knjig pa vse do samostojnega učenja latinščine, truda, ki ga vlagam v svojo formalno izobrazbo...)

Toda intelektualni napredek vidim kot izpopolnjevanje orodja...kot brušenje noža, da bo bolje rezal, nadgrajevanje procesorja, da bo hitreje računal...to pa z duhovnostjo po mojem nima veze. Mogoče je res najbolje reči, da duhovni razvoj pomeni postati boljši človek. Ne bolj inteligenten, ne bolj razgiban, ampak potrpežljivejši, sprejemajoč, ljubeznivejši, sposobnejši odpuščanja, nesebičen, modrejši (kar ni isto kot inteligenten) človek.
Ne v dokaz, temveč v premislek samo misel: Dalaj Lame, Kristus, Mohamed, Buda in ostali...danes jih pravimo duhovni voditelji. Kristus je bil tesar, ne učenjak. Dalaj lame po mojem vedenju ponavadi tudi nimajo po tri doktorate. Upal bi se trditi, da so vsaj nekateri celo formalno neizobraženi. Odkod potem modrost iz njihovih ust, poznavanje življenja, vrednot, konec koncev sočutje in ljubezen, ki ga nesebično delijo?
In Ki Aikido, pa naj se sliši še tako neverjetno, ima name blagodejen vpliv ravno zato, ker disciplinira moje telo, da ni več leno, osredotoča razum, da ni več zmeden, moj ego kroti, ko se moram prilagajati partnerju ob izvajanju tehnike (ker jih brez tega ne morem izvesti ali pa je to bistveno težje) in celo pomaga mi z razumevanjem sprejemati kolege, njihove težave in potrebe. Vse to je "pozitivni Ki" (takorekoč terminus technicus v našem doju) in vse to je zame duhovni razvoj.
Z lepimi pozdravi vsem na forumu!