Sant mat ali pot mojstrov.Gre za versko skupino,ki ima mnogo podskupin in prav toliko edinih pravih mojstrov.Bistvo učenja je da vsak človek potrebuje za stik z bogom živega mojstra.Od njega prejme sveto iniciacijo.Navadno so to 2 meditacijski tehniki,včasih 4(zgoraj reklamirani Maharaji,ki ravno tako izhaja iz tradicije sant mata).Tehnike so poslušanje ter gledanje.Mojster te vodi skozi meditativne izkušnje,kot skozi tvoje življenje,seveda ni pogoj njegova prisotnost saj je on pravzaprav inkarnacija vsemogočnega boga,ponekod pravijo, da je še mogočnejši od samega boga...

Mojster ti ob inicijaciji po njihovih trditvah uniči vso karmo razen tiste,ki jo imaš v tem življenju.Le ta pa je seveda močno ublažena.Zagovarjajo vegeterjanstvo,ne sme se piti,drogirati,seks samo za potomstvo,poplna predaja mojstru,čiste misli,besede,dejanja,ponekod je tudi potrebno pisati spiritualni dnevnik,kjer se vpisujejo dnevni grehi.
Sčasoma sledilci razvijejo močne občutke krivde in manjvrednosti ter stahu pred tem ,da niso dovolj dobri za vsop v sač kand(pravi dom).Kaj lahko napr.stori potlačevanje spolne energije je jasno pokazal Thakar Singh s svojimi posilstvi(prevzemanje karme preko spolnih odnosov s tujimi ženskami).Dojenčkom je povezoval oči in ušesa da bi bili v stiku z zvokom in svetlobo.
Pomembno je da imaš pravega mojstra.Le da je danes že veliko pravih mojstrov ki so se namnožioli kot gobe po dežju s smrtjo Baba Sawan Singha pa tudi Kirpal Singha.Najdaljši sodni proces v Indiji poteka ravno zaradi kosa zemlje, ki si ga lastita 2 sant mat skupini.
Moje mnenje je da se je od časov Kabirja stvar grozovito izrodila in jo z vsem srcem odsvetujem.Vkolikor pa se boš odločil za to pot potem delaj tisto, kar se zdi tebi prav četudi ti bo mojster to odsvetoval,ob prvih občutkih krivde pa spokaj kolikor te nesejo noge.Videl sem primerke, ki so zreli za psihiatrijo v teh skupinicah,četudi so na ven na prvi pogled povsem normalni,je v njihovi notranjosti neredko pravi pekel.Duhovnost ni šala.
Premisli torej in poslušaj svoje srce.Ne moje ne njihovo temveč svoje.Vedno.
Aja pa še nekaj.Neglede kaj govorijo o tistih astralnih kavzalnih in ostalih izkušnjah ti povem da za prakticiranje teh tehnik in doseganje izkušnje ne potrebuješ nobenega mojstra.Bog je v tebi to tudi oni pravijo,če boš meditiral s pravimi razlogi se nimaš česa bati.Višji jaz ti bo pomagal veliko bolj kot pa neki Thakar singh.Vso njihovo literaturo lahko z lahkoto ovržem, ker je logično neskladna beri kontradiktorna.O tem bi lahko pisal še cel roman.Ampak nima smisla.Sam boš videl.