Satan v Bibliji:
Quote:1. Zah 3,1
Nato mi je pokazal Ješúa, vélikega duhovnika. Stal je pred GOSPODOVIM angelom, na njegovi desni pa je stal satan, da bi ga tožil.
2. Zah 3,2
GOSPOD pa je rekel satanu: »GOSPOD naj te ukori, o satan, naj te ukori GOSPOD, ki je izvolil Jeruzalem. Mar ni to ogorek, ki so ga potegnili iz ognja?«
3. Job 1,6
Napočil je dan, ko so prišli božji sinovi in se postavili pred GOSPODA. Med njimi je prišel tudi satan.
4. Job 1,7
GOSPOD je rekel satanu: »Od kod prihajaš?« Satan je odgovoril GOSPODU in rekel: »Potikal sem se po zemlji in se sprehajal po njej.«
5. Job 1,9
Satan pa je odgovoril GOSPODU in rekel: »Mar se Job zastonj boji Boga?
6. Job 1,12
In GOSPOD je rekel satanu: »Glej, vse, kar ima, naj bo v tvoji roki, le nanj ne izteguj svoje roke!« In satan je odšel izpred GOSPODOVEGA obličja.
7. Job 2,1
Napočil je dan, ko so prišli božji sinovi in se postavili pred GOSPODA. Med njimi je prišel tudi satan in se postavil pred GOSPODA.
8. Job 2,2
GOSPOD je rekel satanu: »Od kod prihajaš?« Satan je odgovoril GOSPODU in rekel: »Potikal sem se po zemlji in se sprehajal po njej.«
9. Job 2,4
Satan pa je odgovoril GOSPODU in rekel: »Kožo za kožo! Za svoje življenje da človek vse, kar ima.
10. Job 2,7
Satan je odšel izpred GOSPODOVEGA obličja in udaril Joba s hudimi uljesi od podplatov njegovih nog do temena.
11. 1 Krn 21,1
Tedaj je Satan vstal proti Izraelcem in spodbodel Davida, naj prešteje Izraela.
12. Mt 4,10
Jezus mu je tedaj dejal: »Poberi se, satan, kajti pisano je: Gospoda, svojega Boga, môli in njemu samemu služi!«
13. Mt 12,26
Če torej satan izganja satana, je proti sebi razdeljen – kako bo potem obstalo njegovo kraljestvo?
14. Mt 16,23
On pa se je obrnil in rekel Petru: »Poberi se! Za menoj, satan! V spotiko si mi, ker ne misliš na to, kar je Božje, ampak kar je človeško.«
15. Mr 1,13
V puščavi je bil štirideset dni in satan ga je skušal. Bil je med zvermi in angeli so mu stregli.
16. Mr 3,23
Tedaj jih je poklical k sebi in jim v prispodobah govoril: »Kako more satan izganjati satana?
17. Mr 3,26
Če se torej satan vzdigne sam proti sebi in se razdeli, ne more obstati, ampak je konec z njim.
18. Mr 4,15
Ob poti, kjer se seje beseda, so tisti, ki sicer slišijo, toda brž pride satan in izruje vanje vsejano besedo.
19. Mr 8,33
On pa se je obrnil, pogledal po učencih in pograjal Petra: »Poberi se! Za menoj, satan, ker ne misliš na to, kar je Božje, ampak na to, kar je človeško!«
20. Lk 11,18
Če pa je tudi satan razdeljen proti sebi, kako bo obstalo njegovo kraljestvo, ko pravite, da z Bélcebubom izganjam demone?
21. Lk 13,16
Te pa, ki je Abrahamova hči in jo je satan zvezal za – poslušajte – osemnajst let, ni bilo potrebno rešiti te vezi na sobotni dan?«
22. Lk 22,3
Tedaj je šel satan v Juda, ki se je imenoval Iškarijot in je bil izmed števila dvanajsterih.
23. Lk 22,31
»Simon, Simon! Glej, satan vas je zahteval, da bi vas presejal kakor pšenico.
24. Jn 13,27
Ko je ta vzel grižljaj, je šel satan vanj. Jezus mu je tedaj rekel: »Kar nameravaš storiti, stôri hitro.«
25. Apd 5,3
Peter mu je rekel: »Hananija, zakaj je satan napolnil tvoje srce, da si lagal Svetemu Duhu in si pridržal del izkupička od zemljišča?
26. 1 Kor 7,5
Ne odtegujta se drug drugemu, razen morda za nekaj časa, in sicer sporazumno, da se bosta lahko posvetila molitvi. Potem pa bodita spet skupaj, da vaju zaradi vajinega pomanjkljivega samoobvladovanja ne bi skušal satan.
27. 2 Kor 2,11
da nas ne bi ukanil satan. Njegove misli pa nam niso neznane.
28. 2 Kor 11,14
Nič čudnega, saj se tudi sam satan preoblači v angela luči.
29. 1 Tes 2,18
Zato smo hoteli priti k vam – vsaj jaz, Pavel, več kot enkrat –, a satan nam je to preprečil.
30. Raz 2,13
Vem, kje prebivaš: tam, kjer ima satan svoj prestol. Vendar se držiš mojega imena in nisi zatajil vere vame niti v dneh, ko je bil Antípa, moj zvesti pričevalec, umorjen tam pri vas, kjer domuje satan.
31. Raz 12,9
Veliki zmaj, stara kača, ki se imenuje Hudič in Satan in ki zapeljuje vesoljni svet, je bil vržen na zemljo, z njim vred pa so bili vrženi tudi njegovi angeli.
32. Raz 20,7
Ko pa se dopolni tisoč let, bo satan izpuščen iz svoje ječe.
V neki drugi knjigi pa sem bral, da odstaja tudi zlata gora

Vendar pa ne verjamem niti v eno niti v drugo, dobro je lahko samo dobro za nekoga, zlo pa je lahko samo zlo za nekoga.
Niti eno niti drugo samo zase ne obstaja.
Ti si tisti, ki se odloča, kaj je zate dobro in slabo. In nekaj, kar je zate dobro je za nekoga drugega slabo, kar je zate zlo pa je spet za nekoga lahko dobro.
Vsekakor bi se leahko še naprej dogovarjali o obstoju boga in hudiča - dokler je bog preveč dober pač ne more delovati brez svojega antipola hudča (le kako bi neskončno vsemogočni dobri Bog dopuščal bedo - kriv je hudič).
Resnica je nekoliko drugačna: stvari se ne odvijajo med dobrim in zlim, temveč med pozitivnim in negativnim (v smislu + in -), brez kakršnih koli dodatnih moralistično-etičnih ali teoloških in teleoloških konotacij.
uživaj!