Psyche
1

I Love Life!
Najprej lep pozdrav vsem!
Moja mami ima postavljeno diagnozo "shizofrena paranoja" in v njenem primeru to ni noben dar. Diagnoza jo spremlja že dobrih 25 let in zadnje čase je negativna simptomatika te bolezni vse bolj pogosta. Najhujše za njo so zagotovo blodnje, da ji hočejo ljudje okoli nje slabo. Mi, ki jo obkrožamo pa najbolj občutimo njeno pomankanje volje za vse. Vse ji je odveč, nima nobenih ciljeh in volje do nobene stvari. Pomagam ji po najboljših močeh... okoli domačih opravil, opravil okoli hiše in ostalo, čeprav nisem vedno prepričana da je za njo dobro, da postorim ogromno dela namesto nje. Poskušam jo prepričati, naj gre z mano na vrt, na sprehod... karkoli. Spremljati moram če je zdravila, saj je brez njih vse še slabše. Sama definitno ne bi mogla živeti. Je invalidsko upokojena in penzija je bolj kot ne simbolična. Trenutno se zdravi v psihijatrični bolnišnici. Trudim se jo razumeti, vendar vedno ne gre. Edina "dobra" stran njenih blodenj je, da ji, kakor sama pravi, Bog stoji ob strani. O shizofreniji sem prebrala že ogromno literature, dala čez miljon in en pogovor s psihijatri in zdravniki, z ostalimi, ki jim je postavljena ista diagnoza in pa z njihovimi svojci. Izvedela sem ogromno, pa še vedno se mi zdi, da ne vem nič. Letos opravljam splošno maturo, da se bom lahko upisala na študij psihologije. Upam da bom lahko pomagala vsaj nekaterim posameznikom, ki trpijo za shizofrenijo in ostalimi boleznimi. Sem pa sigurna, da bi zdravljenje poleg tega z zdravili moralo vsebovati veliko več ukvarjanja s posameznikom. Kar pa na žalost ni mogoče, saj je zdravnikov premalo (pa še polovica teh opravlja delo samo zaradi denarja, kar pomeni da se ne potrudijo popolnoma nič). Ko pridete v psihijatrično bolnišnico v Ljubljani vam je vse jasno. Okoli vas hodijo na pol mrtvi ljudje. Vsi so nafilani z zdravili, da komaj govorijo in se komaj premikajo. Ogromno je mladih. Bolezen, oziroma zdravljenje le-te, vzame človeku življenje. Zaprti so v nek svoj svet, ki je nam neznan. Utapljajo se v svojih mislih, družba pa je taka, da se od takih raje obrne, kot da bi jim ponudili roko za povratek v resnični svet. Hvala Bogu, da se to ne zgodi vsem, še vedno pa je ogromno takih. Se opravičujem za (pre)dolg post. To je pač del mojega sveta in mori me, da ne najdem ustrezne rešitve.
Srečno!
|