Svet pogovorov
http://www.gape.org/cgi-bin/yabb/YaBB.pl
General >> Izventelesne Izkušnje >> SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
http://www.gape.org/cgi-bin/yabb/YaBB.pl?num=1057404803

Message started by Davor on 05.07.2003 at 13:33:23

Title: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by Davor on 05.07.2003 at 13:33:23

Zanima me vase mnenje o tej bolezni.
Ker sem imel sam izventelesne izkusnje in ker se z nikomer nisem mogel pogovoriti o tem, sem si izbral za pogovor shizofrenika.
Izkazalo se je, da je bila pravilna odlocitev, ker mi je veliko pomagal z razumevanjem mojih dozivetij. Za namecek pa mi je se razjasnil nekaj stvari ki mi do takrat niso bile popolnoma jasne.
Ubistvu jest sploh nisem vedel kaj sem dozivel, po pogovoru pa vem vec, kot bi lahko zvedel v tisocih letih svojih zivljenj.

LP

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by Sn0wBall on 05.07.2003 at 14:37:00

kakšne stvari ti je pa pojasnil ta shizofrenik?

jst bi reku da je shizofrenija oboje, bolezen in dar

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by LittleStar on 07.07.2003 at 09:10:43

Mene pa zanima, Davor, kdo je zate shizofrenik? Če bi malce opisal. Kdo to določi?

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by LittleStar on 07.07.2003 at 09:30:56


wrote on 07.07.2003 at 09:10:43:
Mene pa zanima, Davor, kdo je zate shizofrenik? Če bi malce opisal. Kdo to določi?


V Splošno, aktualno... imaš na 9. strani odprt thread Shizofrenija (ne morem kopirat), mogoče boš našel kakšne iztočnice.Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by gape on 07.07.2003 at 11:19:38


wrote on 07.07.2003 at 09:30:56:
V Splošno, aktualno... imaš na 9. strani odprt thread Shizofrenija (ne morem kopirat), mogoče boš našel kakšne iztočnice.

http://www.gape.org/cgi-bin/yabb/YaBB.pl?board=general;action=display;num=1004344470

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by Davor on 07.07.2003 at 15:49:27

Ne morem podati odgovora kdo je zame shizofrenik, ker bi prevec posplosil vse skupaj in niti ne poznam vseh oblik te "bolezni".
Lahko pa z gotovostjo trdim, da je ena teh oblik komuniciranje(nenadzorovano ali nadzorovano) z astralnimi bitji ali vesoljci po domace receno.

Doloci pa to zdravnik, najbrz po tistem ko te pripeljejo v umobolnico. Se pravi po pogovoru z zdravnikom, ki poda koncno diagnozo.

Moje mnenje je, da so ljudje s to obliko zavesti bolj darilo clovestvu kot bolezen. Ce se vprasamo ali obstaja telepatija in si podamo odgovor Da, so shizofreniki neke vrste sprejemnik in mogoce kdaj tudi oddajnik telepatskih signalov in koncno so to zrtve nase nevednosti in sleposti, ravno zaradi miselnih blokad, ki so nam prirojene ze ob rojstvu. Ce pa se nam uspe osvoboditi teh blokad morda le za trenutek nasega zivljenja, ima to lahko resne posledice za posameznikovo zivljenje. No ravno tukaj bi omenil kako zelo so lahko nevarne halucinogene droge predvsem LSD, nekatere gobe, razni kaktusi npr. pejotl, pa najbrz se kaj. Zakaj?
Le te vam odpirajo vrata v druge svetove.
Shizofreniki drog ne potrebujejo, da bi si odpirali vrata.
Ravno nasprotno dajejo jim "zdravila" za zapiranje teh "vrat", da postanejo kao normalni ceprav so samo drugacni. Res pa je s tako drugacnostjo tezko ziveti tako na eni strani kot na drugi.

Sn0wBall na pikniku na stiri oci mogoce kdaj ce se bo ponudila priloznost ti razlozim podrobno.

LP

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by ana on 08.07.2003 at 08:21:41

imam prijateljico, ki je bila že večkrat hospitalizirana na zaprtem oddelku v Polju - ravno zaradi shizofrenije. Pa še depresije, paranoje itd. Ja, govorila je o glasovih, vesoljnih bitjih itd, meni, ker je vedela, da lahko. Drugim ne. Pred kakima dvema letoma sem ji namignila, da ni v redu, da dopušča, da jo vsi ti glasovi, bitja, vodijo, da je ona tista, ki mora določit, katere bo poslušala, jim zaupala in katerim ne. Ker na take osebe, kot je ona, se nalimajo vse sorte energijska bitja. Nekateri jim rečejo elementali - članek o tem je tudi na Pozitivkah. Sevede je bila huda name, ker, zanimivo, taki ljudje so izredno zaverovani v svoj prav. Letos, ko je spet tri mesece preživela v Polju, je rekla, da je v bistvu prvič pomislila, da je z njo kaj narobe, oz. da bi morala na svoje stanje gledati z drugega zornega kota. In tudi prvič je priznala, da je čisto možno, da so glasovi, ki jim je sledila, nižje vrste in zatorej lahko tudi škodljivi. Dejansko so jo pehali v dejanja, za katera danes priznava in ve, da so bila nepravilna.

Ker človek, ki dalj časa izgublja stik z našim (kao) resničnim svetom, izgublja tudi družbo soljudi, je ponavadi pahnjen na obrobje družbe (ali pa sam pristane tam in sploh ni pahnjen). Tako je tudi z mojo prijateljico. Glede na to, da si močno želi umreti, ker ne vidi izhoda iz teh življenjskih situacij in ker je tako osamljena, je misel na samomor pri njej dokaj močna. In tega ji ne bo nihče preprečil, če se zanj dokončno odloči.

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by titud on 08.07.2003 at 09:25:36

O duševnih boleznih na splošno je bil v zadnji sobotni prilogi en obširen članek. Ena dohtarca ugotavlja, da je na na 100 ljud en shizofrenik in da si vsak  deseti shizofrenik vzame življenje.

Shizofrenija je bolezen naše civilizacije in se je množičnje začela pojavljat v začetku prejšnjega stoletja. Po enih tezah se v religioznih družbah ne more razširit, ker religiozna kultura  poskrbi za centriranost psihe na eno  točko oziroma za to, da se človk upravlja iz enga centra, kamorkoli se že ta center postav. Kompetativni ego, ki poganja naprej našo civilizacijo,  te funkcije ne more v celot izpolnjevat, se dost hitr zaplete v paradokse, ki jih dostkrat  ne zmore razrešit dragač kot da se sam razcepi in človk tako začen delovat  prot seb.  Zato se new-egovska psihoterapija tud tko spravlja na odpravljanje ega, ker računa, da bo z nejgovo odravo odpravla pardokse, v katere se zapleta in zarad katerih si povzroča trpljenje.  Ampak na tak način večinoma proizvaja samo egotovove nadomestke (od skupinskega  v sektah do kreiranja notranjih/ induvidualnih vodnikov). Vzpostavlja v bistvu eno kvazi religizono situacijo, ki simptome shizme prekrije z dušenimi anomalijami, ki smo jih v prejšnjem stoletju v bistvu že odpravl: histerijimi (videnji in  prisluhi), ki lahko povzročajo resne somatske motnje psihične izvora. Prav take histerije pa so spet voda na mlin za alternativne zdravilce, saj imajo velike uspehe prav z zdravljenjem  somatskih obolenj, ki so v bistvu psihičnega izvora. New-age zdravilstvo se skratka poganja iz napačnega zdravljenja shizofrenije in samemu seb daje delo, namesto da bi se naša civilizacija poglobila v izvore shizofrenije pri njenem korenu. Tega pa tud  sodobna  medicinska stroka nima ta pravga motiva delat, ker je tud sama proizvod shizofrenikov prejšnejšjega stoletja, tko kot znanost v celot. Tko da shizma je po mojem ene vrste generator napredka zanosti in tehnike, zato v je eni zmerni količini zaželjena in spodbujana. Hudič je v tem, da jo lahko tud požre.    

     


Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by ana on 08.07.2003 at 10:46:04

http://dusevnozdravje.proboards17.com/index.cgi

en forum, ki pa zgleda ni oživel...

tisti članek si pa verjetno bral v sobotnem Dnevniku, kenede, titud?

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by titud on 08.07.2003 at 11:24:05


Quote:
tisti članek si pa verjetno bral v sobotnem Dnevniku, kenede, titud?


Ne, je bi objavljen v SP dela, v bivstvu  je bil pogovor eno predstojnico bolnice v polju, ki se je pritoževala, da družba  preveliko (finančno) pozornost namenja zdravljenju nervoz, ki človeka nardijo manj disfuncionalnega in se ga zato tud laže odpravljajo,  kot pa usodnjšim duševnim boleznim, ki rabjo intenzivnejše terapije in bi blo vanje potrebno vlgat več dnarja, da bi ble lahko uspešne. Shizofrenija človeka ziher lahko  nardi človeka bolj 'disfunkcionalnega' kot  kašna bulminija al pa anoreksija,  zato bi človk res lahko govoru o ene vrste zarotitvi naše civilizacije, da shizme nima namena odpravljat, ker je na njej utemljena.  :-/ >:(.  

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by ten-nej on 08.07.2003 at 13:27:19Shizofrenija ni bolezen, temveč diagnoza.

uživajte!

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by Sn0wBall on 08.07.2003 at 17:43:51

pomojem postane človek shizofreničen takrat, ko postane preveč dojemljiv za okolico, kot je njegova podzavest pipravljena prenesti.

men se je to dogajalo ker sem mal preveč kadil travo in sm bil u družbi preveč empatičen, pa me je potem začelo utesnjevati (če je bila to shizofrenija ne vem, jst sm si sam postavil diagnozo in sm se odloču ta bom tud sam rešil to stvar, brez zdravnikov)
Ker ne moreš recimo opazovati kakšne strahove ima drugi, če nimaš sam porihtanih svojih strahov.
In če mene vprašate, je shizofren človek označen kot duševno boln samo zaradi družbe, ker sam po sebi je zelo zdrav.

Davor, telepatizira pa lahko tud zdrav človek, ki zna preklapljati med notranjim svetom in zunanjim svetom (oziroma lahko doživlja oba hkrati)...shizofrenik pa ob tem doživlja motnje ker je ujet samo v svoj notranji svet

zdej sm mal laično to povedal, ampak tko si jst to razlagam ;D

halucinogene droge te pa momentalno prestavijo v eno (ne)prijetno shizofreno stanje..spet odvisno od posameznikovih strahov

sam taka shizofrenija kot jo je opisala ana je že zelo resna

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by exorcist on 02.08.2003 at 20:29:46

Za pojav shizofrenije so krive predvsem posesivne labilne matere, ki ze v zgodnji otroski dobi, se kot dojenceku vzpostavijo pretirano (intimno) zvezo mati-otrok(predvsem fanteki). Otrok se prevec naveze na mater, mati pa mu selektivno vceplja obcutke krivde, ce kaj naredi narobe, taka mati je custveni parazit, ki se uveljavlja preko otroka. Gre za nezdravo simbiotsko zvezo, ki je hkrati parazitska. Shizofrenija je mati vseh psihicnih bolezni, to pomeni da se lahko prepleta s deporesijo, nesposobnost custvene navezanosti na ljubljeno osebo, tudi intimne, socialnimi fobijami, druzbeno asocialnostjo, strahovi....

V cem vidite zegn, ne vem, da se ponavadi dotera tak clovek, da naredi samomor, da ne zivi polno zivljenje, da trpi...? Ste mi vi eni tici! Hocete verjetno povedat, da naj se sprijazni z boleznijo, pa ste se napacno artikulirali?

No tu na mojem spletu si lahko vec preberete o tem:
http://27544.rapidforum.com/topic=100384552533

Pozdravljeni dr. Freudexorcist

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by Jakob_Ostrjan on 08.08.2003 at 11:30:48


exorcist wrote on 02.08.2003 at 20:29:46:
V cem vidite zegn,


Naravni pojav, ki ga medicina imenuje shizofrenija, je sposobnost komuniciranja z dušami in ostalimi duhovi iz onostransktva.

Ljudje, ki to sposobnost imajo, so v naši družbi ožigosani in označeni zato, ker naša družba kot taka, onostranstva ne priznava. Tudi ti posamezniki o tem ne vedo nič in vse njihove tesnobe ter stiske izvirajo iz strahu pred neznanim.

Nekaj podobnega se dogaja tudi tistim ljudem, ki se ukvarjajo z ezoteriko (glej Carlosa Castanedo in njegove knjige), samo da so malenkost na boljšem, ker imajo ob sebi vodnika.

Exorcist, še en majhen, dobronameren nasvet: ne se učit znanja o življenju iz knjig, pač pa od živih ljudi, ki jih srečuješ v svojem življenju. In to od tistih, ki so svoje izkušnje pripravljeni deliti z drugimi. Da se ne boš učil od tistih, ki samo pamet znajo soliti, doživeli niso pa ničesar. Ker jih je bilo preveč strah...

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by Sn0wBall on 08.08.2003 at 12:16:45

sej so tud "zdravi" ljudje sposobni komunicirati z ostalimi bitji, shizofreniki pa v normalnem svetu niso sposobni delovati

in kar jst berem te pripovedke o shizofrenikih, vsi trdijo da komunicirajo z bogom, jezusom in nevem se kom, nazadnje pa jih nizje entitete dobesedno vlecejo za nos..ce sm prou povedal?

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by Terrania on 08.08.2003 at 12:18:29

Skorajda se strinjam z exorcistom, kar me sicer cudi ampak ok.  ;) Tisto z labilnimi materami je za lase privleceno, ampak tudi jaz se sprasujem "kje vidite zegn?". Edina moznost, da je shizofrenija za bolnike kakorkoli uporabna, je ce so likovno nadarjeni. Potem iz svojih blodenj crpajo navdih in resnicno nastajajo bozanske slike, sem se lahko sama prepricala da je res. Drugace o komunikaciji z astralnimi bitji ne vem veliko, ampak vem po neki zdravi logiki kaj je dar. Dar je nekaj kar cloveku v zivljenju pomaga, kar mu koristi, nekaj pozitivnega, kar mu olajsa zivljenje na nek nacin. Vsekakor pa dvomim da bi se clovek ki ma nek dar, zelel le-temu odpovedat. Vprasajte shizofrenika ce ga njegova bolezen osrecuje, ce ga njegove blodje "duhovno bogatijo", ce mu to, da ne loci resnicnosti od fikcije pomaga v zivljenju, ce ne bi bil morda raje zdrav? Mislim da je odgovor jasen. Za "komunikacijo z astralnimi bitji", ce tak hocete rect halucinacijam obstajajo halucinogene droge, ki tistega ki si to zeli, takrat ko si to zeli popeljejo tja.. Tu lahko izbiras kdaj si zelis in ce si sploh zelis halucinirat. Shizofrenija te izbire ne omogoca, zato definitivno je bolezen.

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by Jakob_Ostrjan on 08.08.2003 at 15:20:40

Snowball in Terannia, na nekaj pozabljata.

Ko govorimo o shizofreniji, govorimo o druženih kategorijah, pojavih ipd: medicina, bolezen, shizofrenija, zdravljenje, korist, slabe strani. Vse ti pojmi so del družbe in tudi nosijo pomen, ki jih ga ta družba daje.

Če pa govorimo o komuniciranju z onostranstvom, potem pa govorimo o nečem, kar je nad družbo. "Blodnje" so blodnje samo zato, ker jim tako rečemo. Če bi jim pa rekli "govorica bogov", bi bilo pa čisto drugače, a ne?

Ljudje, ki jih družba imenuje shizofrenike, trpijo tudi zato, ker naj bi bila njihova notranja realnost nekaj slabega, bolnega. In to samo zato, ker se to, kar oni doživljajo, ne da razložiti z razumom in logiko. Ker ne priznavajo obstoja nadrazumske sfere bivanja. Tisti "shizofreniki", ki pa so svoj notranji svet sprejeli, živijo popolnoma normalno. Ne potrebujejo nobenih zdravil, funkcionirajo tako kot vsak od nas. Ti so pa v resnici postali "nekaj več". V sebi nosijo modrost, Kozmično znanje o višjih bitjih, ki nas varujejo, o drugih svetovih, o potovanju duš, o tem, zakaj smo na svetu...

Iz lastne izkušnje vama lahko povem, da so takšni ljudje pravi duhovni vodniki.

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by exorcist on 08.08.2003 at 16:54:01


Jakob_Ostrjan wrote on 08.08.2003 at 11:30:48:
Naravni pojav, ki ga medicina imenuje shizofrenija, je sposobnost komuniciranja z dušami in ostalimi duhovi iz onostransktva.

Ljudje, ki to sposobnost imajo, so v naši družbi ožigosani in označeni zato, ker naša družba kot taka, onostranstva ne priznava. Tudi ti posamezniki o tem ne vedo nič in vse njihove tesnobe ter stiske izvirajo iz strahu pred neznanim.

Nekaj podobnega se dogaja tudi tistim ljudem, ki se ukvarjajo z ezoteriko (glej Carlosa Castanedo in njegove knjige), samo da so malenkost na boljšem, ker imajo ob sebi vodnika.

Exorcist, še en majhen, dobronameren nasvet: ne se učit znanja o življenju iz knjig, pač pa od živih ljudi, ki jih srečuješ v svojem življenju. In to od tistih, ki so svoje izkušnje pripravljeni deliti z drugimi. Da se ne boš učil od tistih, ki samo pamet znajo soliti, doživeli niso pa ničesar. Ker jih je bilo preveč strah...


Kaj ima to veze s komunikacijo iz onostranstva, ne razumem te, sploh mi ni jasno, zakaj bi ga ti glasovi skusali pripeljat na rob zivcnega zloma in ga  pozivat k samomoru?

Pravijo, da je vzrok za nastanek bolezni v mozganih, gre za jasno dokazano napako, ki je povezana z zivcnimi prenasalci - nevrotransmiterji, ki pa so lahko zopet posledica kvarnega vpliva okolja, predvsem druzine na otroka, da se bolezen sploh razvije. To so spekulacije , kar ti govoris, ker je shizofrenija se vedno enigma za strokovnjake s tega podrocja.

Poznam cloveka, ki je bolehal za shizofrenijo bil tudi hospitaliziran za nekaj casa, drugace pa visoko izobrazen clovek, takrat se ateist, kar naenkrat ga je to vdarlo, ko je neki poslusal radio in se mu je zadelo, da se pojavljajo neki glasovi v koracnici, ki ga klicejo k temu, da naredi samomor, ker bo tako odresil svet. To je tudi poskusal, ko so ga halucinacije ves cas obremnjevale, ko je po zimi skocil v Ljubljanico. Zdaj je normalen clovek, sicer ne vem ce se uziva kake medikamente, ampak zanimivo je to, da je postal "normalen" komaj po konvertaciji v krscanstvo, clovek je trdno preprican, da so mu pot prekrizale "temne sile", ker je se takrat, ko je bil bolan uporabljal izrazito krscansko simboliko za zlo (kaca, zmaj...), ceprav ni bil seznanjen s krscanstvom. Baje so ga obdajale tudi blasfemicne(bogokletne) misli in ga je zacelo krcevito trest, da so ga morali drzati pri obredu sv. mase, ko je duhovnik zacel govoriti tekste iz Sv. pisma. Sedaj je OK, se mi vsaj zdi, ceprav ga bolj bezno poznam. To zgodbo mi je on osebno pripovedoval.

Zanimivo! Sicer pa, ce ima kdo podobne tezave vam je Exorcist pri roki!  ;D

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by exorcist on 08.08.2003 at 17:21:01


Terrania wrote on 08.08.2003 at 12:18:29:
Skorajda se strinjam z exorcistom, kar me sicer cudi ampak ok.  ;) Tisto z labilnimi materami je za lase privleceno, ampak tudi jaz se sprasujem "kje vidite zegn.


Terrania malo prebiraj knjige na to tematiko in bos videla kje je izvir dusevnih bolezni predvsem v posesivnih labilnih (nesamostojnih) materah, ker je mati glavni faktor za kasnejsi "zdrav" otrokov razvoj v funkciji socialne in odgovorne osebe, ko odraste; v najbolj pomembni fazi njegovega zivljenja od fetusa v maternici, ja, ze zarodek se odziva na pocutje matere, ce je npr. depresivna in nemirna, pa vse tja do 7 leta. Ce se otrok poveze, naveze z materjo na simbiotski-parazitski ravni, da je od nje odvisen in se ona okorisca ij dokazuje z manipuliranjem do njega, tako da ga kaznuje s tem, da je sama zalostna, histericna, zmesana, krivdo pa dejansko pripise njemu, ga izkorisca in dusevno izrablja, dela neodvisnega, nesamostojnega, nebogljenega "odvisneza", v vecini primerov dusevnega bolnika za vse zivljenje - posesivno si ga naveze na sebe. Taka mati ni sposobna ljubiti svojega otroka, ceprav si to tudi zeli, ampak je zal frigidno hladna, otrok se prepozna in razpozna v njej, vidi samega sebe kot v ogledalu - svojo sliko - refleksijo samega sebe. Iz otroka naredi socialnega in custvenega hendikepiranca, ni posoben sprejemat custev (ljubezni), niti dajat (seksualnost).

Poglej si Cankarja, kako hvali svojo mater, tako da se komaj na smrtni postelji izpove, ker ni ravnal v skladu z nacrti svoje matere, ker je bil svobodomiseln - liberalec, nasproti zadrtim klerikalskim konservatistom, na kateri strani je bila njegova pobozna mati. To smo Slovenci.

Ja, Terrania zdi se mi, da imas nekaksne potlacene, zatrte seksualne tezave,  frustracije pri navezovanju stikov, zato se lahko komot oglasis v moji ordinaciji, da te pretipam, ce imas dobro frekvenco in dovolj visoko temperaturo.   ;D

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by exorcist on 08.08.2003 at 18:29:02

Ne v trio pa ne bo slo, tile trojcki niso vredi - moralno sporni. Vedi, tudi jaz te ljubim.  :-*

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by Sn0wBall on 09.08.2003 at 14:15:35

Jakob_Ostrjan...men se zdi da veliko shizofrenikov dobiva neke zelo napačne informacije od teh njihovih nadzemeljskih prijateljev, eni celo pravijo da govorijo z bogom..nazadnje jim pa nižja astralna bitja sugerirajo neumnosti, katerim nasedajo. In verjamem da se da komunicirati z drugimi bitji brez da bi bil shizofreničen ;)
In kakšne so te tvoje lastne izkušnje? Hočeš reči da si ti tisti pravi duhovni vodnik ???

exorcist..ti si pa en zdolgočasen zafrustriranec ki išče potrditev s takim pametovanjem in neštetimi odprtimi topici (250 postov v 2 mesecih? ::) )

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by exorcist on 09.08.2003 at 18:13:02


wrote on 09.08.2003 at 14:15:35:
exorcist..ti si pa en zdolgočasen zafrustriranec ki išče potrditev s takim pametovanjem in neštetimi odprtimi topici (250 postov v 2 mesecih? ::) )


Sedaj imam ze 251 post, saj razumem, da resnice in inteligence nihce ne mara - mene ;D. Sedaj sta ze celo dva, ki rabita lep bel jopic, brez rokavov, ki se nazadi na hrbtu vpne in zaveze, da ne moreta kriliti naokrog. Saj lahko jaz namesto vaju poklicem gospode v belem in bosta dobila veliko injekcijo, ki vaju bo zagotvo pomirla.  ;D

V cem vidis problem dr. picologije mister Snowbal, da citiram knjige in povzemam informacije, ki so jo napisali strokovnjaki s tega podrocja, ali pa mislis, da so tvoje reference visje in si bolj solan od solanih, zal to ne gre, ce si navadni laik, lahko le podas svoje osebne mnenje, nic vec.

Razumem, da resnica boli, a tako pac je. ;D

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by gape on 09.08.2003 at 18:47:20

kolkr jest štekam je shizofrenija u bistvu nezmožnost se poistovetiti s seboj ... nezmožnost iz katerihkoli razlogov že pač ... shizofrenik se zmore poistovetit z vsem kar je izven njega, pa naj to že obstaja ali pa naj bo to vloga, ki si jo je zgradil posebej za ta izlet ... in vse te vloge so mu ponavadi precej bližje od te, katero je on/ona izbral za trenutno ikarnacijo. menda se največ ljudi poistoveti z napoleonom in kot ponavadi z jezusom ... ti ljudje se dejansko potem lahko priklopijo na te osebnosti (s katerimi se poistovečajo) in jih kanalizirajo ...

višji jaz in nepoistovečanje z njim je res ena velika enigma ja. vse kar se ne da izmerit je enigma. za znanstvenike seveda ...


bog se usmil no ... mater je tolk kriva za otrokovo bolezen kolkr mu jo je morala predat, ker je ta to izkušnjo rabu. nč več in nč manj. so pa izjeme, ki pač potrjujejo pravilo. znajo bit no ... jest za njih ne vem.


tolk o tem ... zdej še mal off topicQuote:
Spostovani g. Gape prosil bi te, da malce umiris nekatere svoje sle, ker se zelo zaljivo in neprimerno vedejo do mene in se na vsak moj post obesijo ter me zajedajo in sesajo kri kot pijavke. Na vsako mojo misel se najde provukativen odgovor Kredena, ceprav vsebinsko nima nobene povezave z mano ali z njim, ampak on vztraja in caka, da me lahko iz zasede napade in zali ter pljuva po meni. Sploh ne razumem zakaj je tako netoleranten in si vse zene k srcu, v vsaki moji sali vidi samo osebni napad na njega, v oci ga zbode najmanjsa malenkost, s povecevalnim steklom isce dlako v jajcu. Skratka ne razumem teh ljudi, ki niso pripravljeni pozrti tudi kako salo na svoj racun. Hec je hec, zakaj pa bi bili blazno resni, saj nismo na pogrebu?

Prosil te bi, ce bi lahko zbrisal tale nejgov post, ki je offtopic na temo shizofrenija:

http://www.gape.org/cgi-bin/yabb/YaBB.pl?board=izventelesneizkusnje;action=display;num=1057404803;start=15#21

Najlepsa hvala


spoštovani v matjaž; kreden ni moj sel (niti nisem nikomu teh pooblastil dal, vsaj ne v tem smislu kot ga ti tukaj interpretiraš), zelo težko se tudi strinjam z večino tega kar napiše ... nekatere reči mi pa sedejo ... skratka, jest ga umiril ne bom, ker te moči nimam.

kdo je žaljiv in se neprimerno vede, o tem bi se dalo pogovarjat ... vama je aleš razložu čist zadost dobr.
kar si sejal, to žanješ.
kreden je tak čudak kt je ... zakaj se je nate spravu je enigma ... za znanstvenike.
kar si sejal, to žanješ.
kar se tiče šal, sarkazmov, ironije ipd ... sm ti svoje že povedu, če nisi prebral ... sorry

nismo na pogrebu ne ... zakaj ... se ti zdi da smo?


Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by Sn0wBall on 09.08.2003 at 19:06:13

exorcist...moje mnenje je tako, da bolj kot se počutiš ogroženega, bolj bi rad izpadel inteligenten

sem že imel opraviti s takmi kot si ti, moti me pa samo to da namesto da bi kaj povedal iz svoje zdrave pameti citiraš neke zelo pametne reci in piseš poste na tak način da bi izpadel bolj inteligenten kot si v resnici

preprosti ljudje nikoli ne pišejo takih vzvišenih postov

žal pa s tvojim delovanjem škoduješ širši okolici, namesto da bi se usmeril na kaj bolj pametnega, pozitivno usmerjenega

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by exorcist on 09.08.2003 at 19:08:54

Saj vam navajam strokovna gradiva, mi smo laiki, mi znamo zelo malo, to sicer ne pomeni, da so oni nezmotljivi, amap vseeno niso za odpisat:

Evo, da se 1x udrem po materah ;D :

http://27544.rapidforum.com/topic=100384552533

Snowball retrospektivni pogled vase ti ne bi skodil, res je to je tvojo subjektivno misljenje, pristansko, neobjektivno....  :P Jaz sem zelo skromen in preprost clovek, to gre za navadno manipulacijo, ko me ciras z nekimi dezinformacijami in lepis nalepke name. Opticna varka!

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by Sn0wBall on 09.08.2003 at 19:29:35

mogoče sem pa prebral tisti text in se z njim ne strinjam? :-*

tako podobo sem si pač ustvaril o tebi,vseeno pa trdim da iščeš pozornost s tem tvojim pametovanjem

modri in inteligenti ljudje kot ti ponavadi nikoli ne razmetavajo svojega znanja in vedenja naokoli, ampak čakajo na prave ljudi

ali pa je tvoj skromni namen samo ta, da naš razsvetliš z modrostjo ki jo nosiš v sebi?


seveda pa imaš prav da je to moja slabost in bom moral pri sebi odpravit alergijo na tebi podobne, do takrat ti bom pa težil ;)

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by exorcist on 09.08.2003 at 21:10:40


wrote on 09.08.2003 at 19:29:35:
mogoče sem pa prebral tisti text in se z njim ne strinjam? :-*

tako podobo sem si pač ustvaril o tebi,vseeno pa trdim da iščeš pozornost s tem tvojim pametovanjem

modri in inteligenti ljudje kot ti ponavadi nikoli ne razmetavajo svojega znanja in vedenja naokoli, ampak čakajo na prave ljudi

ali pa je tvoj skromni namen samo ta, da naš razsvetliš z modrostjo ki jo nosiš v sebi?


seveda pa imaš prav da je to moja slabost in bom moral pri sebi odpravit alergijo na tebi podobne, do takrat ti bom pa težil ;)


To so le plehki obrambni mehanizmi na katere se sklicujes ti s "poceni" projekcijo svojih nerazresenih kompleksov, ko ciljas na svojo tarco - name, osredotocas se izkljucno na moje pomanjkljivosti in pod drobnogledom isces najmanjse napake, me seciras, vrednostis, sodis... Delno tudi posplosujes, racionaliziras, na osnovi osebnega - subjektivnega misljenja o meni.

Ti se ne strinjas z mnenji strokovnjakov, OK, jaz pa se, vsaj po vecini, ceprav nimajo vedno prav. V cem je poanta, da naj bom tiho ali kaj, da ti moj nacin posredovanja informacij ni vsec?

Ne glej ivra v ocesu svojega brata, ko pa brune v svoji oces ne vidis oziroma noces videti.

Ni mi treba nicesar razsvetljevat, prepricevat, ker mi je ze vse jasno kdo si in kaj si ter predvsem tvoj karakter, za katerega sploh ne drdim, da je slab, ampak.... Misli si, kaj hoces o meni, dokler ne hodis off topic in se lepo prosim vzdrzi vsakrsnih podtikanj in natolcevanj, ce ze ti nisem vsec se ti ni treba, da se nalimas name kot pijavka. Ni mi treba odgovarjat, ker sem ze enkrat upozoril, da te bom gladko ignoriral, ker ne maram izgubljat energije in se ubadati z irelevantnimi diskusijami! Tema je shizofrenija, ne pa MIDVA, OK?  >:(

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by Sn0wBall on 10.08.2003 at 16:56:28

exorcist, v tem primeru si mi bil ti bolj zanimiv kot shizofrenija, zato sm se spravil nate ;D

tko al tko te bo pa okolje prisililo v to da se bos spremenil ;)

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by exorcist on 10.08.2003 at 17:41:55


wrote on 10.08.2003 at 16:56:28:
tko al tko te bo pa okolje prisililo v to da se bos spremenil ;)Mogoce pa sem se ze spremenil, pa se moras ti spremeniti, ne jaz? Kaj pa ves, le Bog ve, ne midva! Vse je relativno.....

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by Sn0wBall on 10.08.2003 at 20:19:07

jaz se spreminjam, nekaj mi pravi da se moraš tudi ti...mogoče si se premalo

boga pa ni 8)

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by mind on 10.08.2003 at 20:24:21


Quote:
boga pa ni


kaj pa je ?


8)

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by Sn0wBall on 10.08.2003 at 20:29:02

ne vem..boga pa vseeno ni :D

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by exorcist on 10.08.2003 at 20:31:36


wrote on 10.08.2003 at 20:19:07:
jaz se spreminjam, nekaj mi pravi da se moraš tudi ti...mogoče si se premalo

boga pa ni 8)


Vprasanje, ce se ze si in ce se je meni sploh potrebno spreminjat. Na sreco si jaz ne pomagam in si se nikoli nisem z mamili, travo, LSD-jem... Torej sem clean, tudi v mislih.

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by Sn0wBall on 10.08.2003 at 20:34:29

na kaj pa ciljas s tem o mamilih? ???

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by mind on 10.08.2003 at 20:36:44

snowball

Quote:
ne vem


no, skoraj ne verjamem, da nimaš neke predstave o tem kdo smo

če ne drugega ti je verjetno znana tista zelo luknjasta teorija Darwina in podobnih mislecev, ki si se jo bil prisiljen učit v šoli  ;) ?
LP


Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by Sn0wBall on 10.08.2003 at 20:39:26

exorcist, mogoče ima kakšen zadrogiranec bolj čiste misli kot ti

mind, imam svoje predstave ;)

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by exorcist on 10.08.2003 at 20:43:45


wrote on 10.08.2003 at 20:39:26:
exorcist, mogoče ima kakšen zadrogiranec bolj čiste misli kot ti

mind, imam svoje predstave ;)


NO COMMENT

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by mind on 10.08.2003 at 20:44:39

snowball

Quote:
mind, imam svoje predstave


sem predvideval ja, saj te drugače ne bi niti povprašal po njih  ;)


LP

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by ten-nej on 10.08.2003 at 21:05:07


exorcist wrote on 10.08.2003 at 20:31:36:
Torej sem clean, tudi v mislih.
Mogoče bi moral na zdravljenje?

(razen, če nisi eden tistih, ki  ne mislijo in samo pišejo)uživajte!

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by exorcist on 10.08.2003 at 21:24:12


t wrote on 10.08.2003 at 21:05:07:
Mogoče bi moral na zdravljenje?

(razen, če nisi eden tistih, ki  ne mislijo in samo pišejo)uživajte!


Ja, mogoce res v kake toplice in dobro masazo fletnih deklin. Zgleda, da se razumes na zdravljenje, samo zanima me vrsta hospitalizacije pri tebi? ;D

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by ten-nej on 10.08.2003 at 21:30:10


exorcist wrote on 10.08.2003 at 21:24:12:
Ja, mogoce res v kake toplice in dobro masazo fletnih deklin. Zgleda, da se razumes na zdravljenje, samo zanima me vrsta hospitalizacije pri tebi? ;DNajdražje vrste 8)


(Idrijske toplice pa ti lahko pokrije zdravstvena zavarovalnica)

uživaj!

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by Jakob_Ostrjan on 11.08.2003 at 18:10:07


exorcist wrote on 08.08.2003 at 16:54:01:
Kaj ima to veze s komunikacijo iz onostranstva, ne razumem te, sploh mi ni jasno, zakaj bi ga ti glasovi skusali pripeljat na rob zivcnega zloma in ga  pozivat k samomoru?


Torej, lahko ti razložim, kako je z glasovi pri tistih ljudeh, ki jih jaz poznam in imajo diagnozo shizofrenija.

Moj zelo dober prijatelj je pred nekaj leti kar naenkrat začel slišati v glavi glasove, ki so se, kot je sam rekel, kregali. Ker ni vedel, kaj naj in ker je glasove slišal več tednov zapored, se mu je, po domače povedano, utrgalo in odpeljali so ga v Polje. Tam so ga do fula nafilali z pomirjevali in revež je bil še bolj sesut kot prej.

Ko se je umiril in so ga poslali domov, smo preko naše družinske prijateljice zvedeli za žensko, ki tudi sliši glasove in jo je mož pred leti hotel poslati v norišnico, samo je bila ženska toliko pametna, da se je rajši ločila.

No in ta ženska je te glasove v glavi sprejela in jih uporablja v prerokovalske in terapevtske namene. Za tega mojega prijatelja smo tako ugotovili, da ima v sebi zelo velik potencial in bi bil lahko eden najboljših bioenergetikov, samo svojo obupno trmasto logiko mora nehati uporabljati in spoznati, da so ti glasovi v njegovi glavi zares njegovi in da mu nič nočejo. Kregajo se pa v bistvu z njegovim egom, ki noče priznati, da razum ni najvišji del človeka. Pač pa je to duša. No in duša tega mojega prijatelja je res nekaj posebnega. Sicer se tole sliši kot znanstvena fantastika - tudi za tiste, ki reinkarnacijo sprejemajo - ampak v telesu tega  mojega prijatelja se nahaja duša, ki je bila pred 2000 leti inkarnirana kot Juda Iškariot, prav tisti, ki je izdal Jezusa in Nazareta. Ta svoj karmični dolg naj bi zdaj odplačevala s tem, da ima možnost postati najboljši zdravilec oziroma bioenergetik. Moj prijatelj pa tega ne sprejema, pravi, da on tega noče.

Kaj bo iz vsega tega nastalo, bomo še videli.

Poznam tudi nekaj ljudi, ki pa jih glasovi v glavi govorijo slabe, zle stvari. Namreč, če govorimo o onostranstvu, potem moramo upoštevati, da je tudi tam zadeva narejena dvojno - tako kot povsod - in da na drugem svetu obstajajo tako dobri kot zli "duhovi".


exorcist wrote on 08.08.2003 at 16:54:01:
To so spekulacije , kar ti govoris, ker je shizofrenija se vedno enigma za strokovnjake s tega podrocja.


Da te dopolnim: shizofrenija je bolj ali manj uganka za uradno medicino. Za vse tiste, ki se trudijo spoznati celo resnico, je pa tako, kot sem napisal.Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by ten-nej on 11.08.2003 at 18:19:00


Jakob_Ostrjan wrote on 11.08.2003 at 18:10:07:
Da te dopolnim: shizofrenija je bolj ali manj uganka za uradno medicino. Za vse tiste, ki se trudijo spoznati celo resnico, je pa tako, kot sem napisal.za nekatere diagnoza, za druge pa poklic  ::)uživajte!

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by Jakob_Ostrjan on 11.08.2003 at 18:19:46


wrote on 09.08.2003 at 14:15:35:
Jakob_Ostrjan...men se zdi da veliko shizofrenikov dobiva neke zelo napačne informacije od teh njihovih nadzemeljskih prijateljev, eni celo pravijo da govorijo z bogom..nazadnje jim pa nižja astralna bitja sugerirajo neumnosti, katerim nasedajo.


Kot sem rekel: glasovi so lahko od dobrih ali od zlih bitij.


wrote on 09.08.2003 at 14:15:35:
In verjamem da se da komunicirati z drugimi bitji brez da bi bil shizofreničen ;)


Seveda se da komunicirati z drugimi bitji brez shizofrenije, ki je v bistvu pojav na ravni človekovega uma. Če ste brali Oshoja ali Castanedo; oba pravita, da je um po naravi deljen, ločen v sebi. In shizofrenija je samo skrajna oblika, ekstremna ločenost uma samega v sebi.


wrote on 09.08.2003 at 14:15:35:
In kakšne so te tvoje lastne izkušnje? Hočeš reči da si ti tisti pravi duhovni vodnik ???


Ma, bog se te usmili! A ne znaš brati! Za nobenega duhovnega vodnika se nimam! Še samemu sebi samo takrat, ko imam res dober dan! Drugim pa niti pod razno!

Napisal sem, da so tisti ljudje, ki slišijo glasove dobrih bitij iz onostranstva v bistvu jasnovidni in da je njihova zavest na višjem nivoju, kot je to pri običajnih ljudeh. Zaradi tega so nam lahko vodniki.

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by gape on 11.08.2003 at 23:32:32


Jakob_Ostrjan wrote on 11.08.2003 at 18:10:07:
Kregajo se pa v bistvu z njegovim egom, ki noče priznati, da razum ni najvišji del človeka. Pač pa je to duša. No in duša tega mojega prijatelja je res nekaj posebnega. Sicer se tole sliši kot znanstvena fantastika - tudi za tiste, ki reinkarnacijo sprejemajo - ampak v telesu tega  mojega prijatelja se nahaja duša, ki je bila pred 2000 leti inkarnirana kot Juda Iškariot, prav tisti, ki je izdal Jezusa in Nazareta. Ta svoj karmični dolg naj bi zdaj odplačevala s tem, da ima možnost postati najboljši zdravilec oziroma bioenergetik. Moj prijatelj pa tega ne sprejema, pravi, da on tega noče.

veš kolk je takih dandanes inkarniranih v sloveniji ...
to je šele znanstvena fantastika ...

drgač pa ... po moji terminologiji, je najvišji del človeka višji jaz ... duša pak, v njej je zapis vseh dosedanjih življenj (izkušenj, znanja ... ki izvirajo iz njih).
verjetno bi lahko reku, da je v duši zapisana osebnost, razen, seveda, tistega kar ji še manjka do svoje popolnosti ... tisto kar že obvlada, tega se moramo (kot človek) samo spomniti (trigger), česar (še) ne obvlada ... tisto kar ona (še) ni ... e to so pa vzorci ... in te ... te je skoraj nemogoče ozavestit brez zunanje pomoči (kot človek) ... in to ... to je ego. to kar ti nisi. še.
pluse noben problem integrirat ... minuse ...

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by Sn0wBall on 13.08.2003 at 23:19:42

Jakob_Ostrjan....

ampak tisti ki sliši glasove postane shizofreničen šele ko se mu zarad tega dobesedno začne mešati

men se je ene pol leta nazaj tud dogajalo da sm slišal glasove, pogovore, ko sem meditiral pred spanjem (zdej se mi to, ne vem zakaj ne dogaja več)

nekdo iz enega drugega foruma mi je razlagal da se to zgodi, ko se nenamerno priklopiš na eno določeno frekvenco in 'slišiš' glasove drugih ljudi, enako kot bi se sprehajal po ulici in malo bolj prisluhnil ljudem ki se pogovarjajo med sabo

je pa razlika med notranjim govorom ko se um sam s sabo pogovarja in tem da slisis te druge glasove. Te glasove tudi slišiš drugače, recimo če slišiš prijatelja, slišiš tudi njegov glas.
Če recimo malo opišem...enkrat se mi je zgodilo da sm poslušal pravljico v italjanščini, drugič so me oplazile misli kakšnega prijatelja, včasih žalostni stavki enih otrok, največkrat pa kakšni nepoznani glasovi katerih vsebina je bila brezvezna oz si je nisem znal niti razložiti. Slišal sm jih pa različno, ali tako kot bi mi nekdo šepetal na ušesa, ali pa samo kot misli ( ki so še vedno imele različen glas, za razliko ko ima um svoje dvogovore z vedno istim glasom). Ne vem no, sej u bistvu je bilo veliko tega..če vas kaj zanima lahko vprašate. Škoda je edino to, da če sem dal pozornost na te glasove, so izginili..žal sem si jih zato zelo malo lahko zapomnil.
Mi je pa tisti z onega foruma rekel naj se pazim, oziroma ignoriram glasove ki so popačeni, ali pa menjajo ton.

in tisto o inkarniranih nevemkakšnih osebnostih se mi zdi tud meni malo verjetno

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by Jakob_Ostrjan on 14.08.2003 at 10:53:11


gape wrote on 11.08.2003 at 23:32:32:
drgač pa ... po moji terminologiji, je najvišji del človeka višji jaz ... duša pak, v njej je zapis vseh dosedanjih življenj (izkušenj, znanja ... ki izvirajo iz njih).


Ma ja, se strinjam, da duša ni najvišji del našega bitja. V bistvu sem se narobe izrazil, bi moral napisati, da razum ni najvišji del nas. Hotel sem povedati, da zelo veliko trpljenja - skoraj vse - izhaja ravno iz tega, ker si ljudje zatiskajo oči pred tem, kaj v resnici smo.

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by Jakob_Ostrjan on 14.08.2003 at 11:07:37


wrote on 13.08.2003 at 23:19:42:
ampak tisti ki sliši glasove postane shizofreničen šele ko se mu zarad tega dobesedno začne mešati

To se zgodi samo zato, ker takšni ljudje enostavno ne morejo razumeti, da lahko glasovi izvirajo še od kod drugod, ne pa samo iz naših grl. Tako so naučeni, vsega tistega, kar se ne ujema s tem konceptom, jih je neskončno strah. In očitno je pri "duševnih boleznih" ta strah tako močan, da prevzame nadzor nad človekom.

V bistvu lahko o tem razpravljam samo na teoretičnem nivoju in iz izkušenj drugih. Imam sicer zelo klepetav um, samo njegovi glasovi so vedno "moji". Po svoje sem tistim, ki slišijo še tuje glasove, kar malo fovš. Namreč, meni se sploh ne bi moglo zgoditi, da bi zaradi tujih glasov v moji glavi znorel. Že tako sem preveč v oblakih, tako da me iz tira vržejo zemeljske reči, ne pa nebeške.. Hihi...

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by Sn0wBall on 14.08.2003 at 12:18:09

po mojih izkušnjah lahko pride strah tud zarad drugih dejavnikov in je lahko tako abstrakten in močan da mu niti ne veš vzroka, tako da te hitro lahko povozi če se mu ne upiraš z vsemi štirimi :) In kvečjemu lahko znoriš zaradi strahu, kot pa zaradi glasov.
Te nebeške reči so sigurno bolj močne kot zemeljske in bi te prej vrglo iz tira zaradi njih. Bi te pa seveda vrglo iz tira kot posledica zemeljskih receh. No sej nima smisla filozofirat :)  Vglavnem, ne si želet da bi slišal glasove oz da bi se ti dogajale kakšne druge reči ker imaš od njih lahko več problemov kot koristi.

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by Jakob_Ostrjan on 16.08.2003 at 08:31:40


wrote on 14.08.2003 at 12:18:09:
In kvečjemu lahko znoriš zaradi strahu, kot pa zaradi glasov.


E, točno te besede sem iskal!

Zaradi tega tudi ne bi mogel znoreti, ker je mene strah samo ene par ljudi, oziroma njihove moči nad mano. Vsega ostalega, naravnega, me pa ni strah.

Strah me je nenaravnih ljudi.

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by Sn0wBall on 16.08.2003 at 18:32:30

zelo si prepričan v poznavanje lastnih strahov, iščejo se taki kot si ti ;D
ne vem no, moje mnenje je,da se take in podobne sposobnosti večajo v skladu s tem, koliko je tvoja podzavest pripravljena prenesti

kakšni so pa nenaravni ljudje? :D

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by LittleStar on 18.08.2003 at 09:43:56


Jakob_Ostrjan wrote on 11.08.2003 at 18:19:46:
In shizofrenija je samo skrajna oblika, ekstremna ločenost uma samega v sebi.


Kako je um ločen v samem sebi? Če bi to poskušal malo po domače razložit, bi blo kul.

Kolk jaz to razum, je to nekako tako, da ima vsak človek svoj um (razum...) v interakciji z The umom. Torej ima nekako dva. Ko si sposoben svojega umiriti, si lahko... (v sedanjosti tu zdaj). To se mi pa zdi izjemno težko doseči in dojeti.  Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by Jakob_Ostrjan on 18.08.2003 at 11:03:33


wrote on 16.08.2003 at 18:32:30:
kakšni so pa nenaravni ljudje? :D


Velika večina.

Po moje nas je pa ene 10%, ki se trudimo, da bi bili naravni.

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by Jakob_Ostrjan on 18.08.2003 at 11:18:59


wrote on 18.08.2003 at 09:43:56:
Kako je um ločen v samem sebi? Če bi to poskušal malo po domače razložit, bi blo kul.


Ne, ne gre za dva uma; človekovega in božjega. Gre za enega, ki nikoli ni miren. Miren pa ni zato, ker vsaka misel (kot pojavna oblika uma), sproži novo misel. Ta neskončni krog lahko premagamo samo z meditacijo. Um ravno tako utihne tudi med orgazmom, če je ta seveda pravi. Pri ženskah ta tišina uma traja dalj, kot pri moških, ker ženske doživljajo - vsaj naj bi - daljše orgazme. Zato je ženska spolnost bolj "poduhovljena" oziroma jo moški teže razume. Naša psiha tako zelo hrepeni po spolnosti ravno zaradi tega miru, ki ga preko orgazma doseže. In zato tudi tisti, ki so se v meditaciji naučili umiriti um, pravijo, da jih seks ne zanima več. Oni so namreč našli stanje "trajnega orgazma". Ki pa seveda zajema samo tišino uma, ne pa tudi seksualno vzburjenje, ki je v bistvu razsipavanje z energijo.  

No, recimo, da naj bi tako bilo. Vsaj jaz sem tako mislil do zadnjič, ko sem bral, da Dalajlama pogreša seks. In to izjavi model, ki vsak dan par um meditira. Kriza ej...

Po domače povedano: um običajnega človeka v budnem stanju stalno ropota = vedno na nekaj mislimo. Spati moramo ravno zato, da se um umiri. Znano je, da če človeku nekaj dni ne pustiš spati niti minute, bo zanesljivo znorel.

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by LittleStar on 18.08.2003 at 13:06:59


Jakob_Ostrjan wrote on 18.08.2003 at 11:18:59:
Ne, ne gre za dva uma; človekovega in božjega. Gre za enega, ki nikoli ni miren. Miren pa ni zato, ker vsaka misel (kot pojavna oblika uma), sproži novo misel.

Po tvoje bi pol to bilo tako, da imava npr. jaz in ti isti razum, al kako?Jakob_Ostrjan wrote on 18.08.2003 at 11:18:59:
Vsaj jaz sem tako mislil do zadnjič, ko sem bral, da Dalajlama pogreša seks. In to izjavi model, ki vsak dan par um meditira. Kriza ej...

No, končno... To ravno pogrešam pri teh tavelikih modelih. Ker on prav sočutje in etiko poudarja na veliko, in kaj je to drugega kot smisel za čut do drugega, do sočloveka. In zakaj ne bi bilo to realizirano (tudi) skozi spolnost?
Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by aryan on 18.08.2003 at 13:14:01


Jakob_Ostrjan wrote on 18.08.2003 at 11:18:59:
No, recimo, da naj bi tako bilo. Vsaj jaz sem tako mislil do zadnjič, ko sem bral, da Dalajlama pogreša seks. In to izjavi model, ki vsak dan par um meditira. Kriza ej...

mogoce pa ne meditira na pravo stvar. ce se ti se tako trudis (po par ur) stepat vodo, ne bos nikoli dobil ven masla.

in ja, res so osebe, ki so trancendirale genitalni/materialni seks, ampak ne na tak nacin, da so ga zanikale ali se mu umetno odpovedovale. spolne energije se ne da unicit, da se jo le preusmerit. tisti, ki jo usmerijo tja kamor je izvorno namenjena (k Bogu), lahko trancendirajo materialni seks in nihce drug. in ob tem ne mislit, da so za kaj prikrajsani. ravno nasprotno.

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by exorcist on 18.08.2003 at 14:00:26


wrote on 18.08.2003 at 13:14:01:
mogoce pa ne meditira na pravo stvar. ce se ti se tako trudis (po par ur) stepat vodo, ne bos nikoli dobil ven masla.

in ja, res so osebe, ki so trancendirale genitalni/materialni seks, ampak ne na tak nacin, da so ga zanikale ali se mu umetno odpovedovale. spolne energije se ne da unicit, da se jo le preusmerit. tisti, ki jo usmerijo tja kamor je izvorno namenjena (k Bogu), lahko trancendirajo materialni seks in nihce drug. in ob tem ne mislit, da so za kaj prikrajsani. ravno nasprotno.


Baje Slovenci veliko spolne energije preusmerimo, transferiramo, tuneliziramo v delo. Bi rekel, da je nekaj resnice v tem glede na to, da smo eni izmed najboljsih delavcev v Evropi na sploh in je delo vrednota vseh vrednot?

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by aryan on 18.08.2003 at 14:11:50


exorcist wrote on 18.08.2003 at 14:00:26:
Baje Slovenci veliko spolne energije preusmerimo, transferiramo, tuneliziramo v delo.

veliko je res vec kot malo. ampak tudi veliko se ni vse.

ce hoces transcendirat (iti onkraj, ali iznad) genitalnega/materialnega seksa, mors usmerit vso spolno energijo za sluzenje Bogu.


Quote:
Bi rekel, da je nekaj resnice v tem glede na to, da smo eni izmed najboljsih delavcev v Evropi na sploh in je delo vrednota vseh vrednot?

vrednost delavcev se ne meri v kvantitativnih ali kvalitativnih rezultatih nasega dela, ampak kaj s temi rezultati v koncni fazi nardimo. ali jih najprej zrtvujemo/ponudimo Tistemu (Bogu), zaradi katerega smo sploh dobili moznost delovanja, ali pa jih sebicno uzivamo izkljucno sami.

nic ni nasega, kar nam zlepa ali zgrda pokaze cas. vse smo od Nekoga dobili z nekim dolocenim namenom. ce se odlocimo, da bomo delovali v nasprotju s tem naravnim namenom, je nekaj podobnega kot da roka sama uziva hrano, namesto da bi jo dala najprej zelodcu. slej k prej se bo taka "sebicna" roka posusila (odmrla), ker ne ve, da mora dati najprej hrano zelodcu, in da ima le na tak nacin tudi ona korist od hrane.

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by Sn0wBall on 18.08.2003 at 14:22:54

meditiranje na pravo stvar, služenje bogu ???

kako ti služiš bogu? mu spečeš vsak dan par klobas?
in kakšno je meditiranje na pravo stvar? tako da ko se um nalepi na eno stvar, ga ti poskušaš zalepiti na eno drugo (nasprotno) stvar? A ni meditiranje to, da sprazniš um, da se rešiš vseh stvari ki so se prilepile na um?

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by Jakob_Ostrjan on 18.08.2003 at 14:29:35


exorcist wrote on 18.08.2003 at 14:00:26:
Baje Slovenci veliko spolne energije preusmerimo, transferiramo, tuneliziramo v delo.


Res je. Žal pa ta preusmeritev pri veliki večini ni naravna. V bistvu gre za potlačenje seksualnosti na račun garanja, to je način, ki so ga slovenski kmetje prakticirali stoletja. Ker je pa stara navada železna srajca, se veliko ljudi tega še drži. Čeprav moram reči, da se časi vseeno spreminjajo in da so začeli ljudje seksualno energijo čedalje bolj transformirati v odvisnosti vseh vrst, največ pa v lenobo, bebavost in kretenizem vseh stopenj...

Če bi bila ta preusmeritev narejena pravilno, ne bi bilo toliko nesrečnih in nepotešenih ljudi. Njih bi potem osrečilo in potešilo delo! Tako pa ponavadi delajo tako, da si ne priznajo svojih seksualnih potreb in želja (želeti si biti dobro pofukan je vendar greh! - menda tako piše v bibliji) in se z garanjem skušajo zamotiti, da jim ne bi bilo treba misliti na to, kako jim dela povezava med možgani in mednožjem, če jim sploh dela, seveda! Isti učinek nezavedanja dosežeš lahko tudi z odvisnostmi.

Gre za to, da ne moreš kršiti naravnih zakonov, brez da bi se soočil s posledicami. Šele, ko so zadovoljene človekove potrebe po varnosti, moči in čutnosti, lahko človek postana ustvarjalen in koristen za družbo. Vsak drug način je nenaraven in vodi človeka v zlo: uničevanje samega sebe (deloholizem, alkoholizem ipd) in posledično tudi uničevanje okolja, v katerem živi (uničeni odnosi v družinah, službah...), na koncu pa sledi še uničevanje najširšega okolja, planeta.

In to samo zato, ker nočemo priznati, kdo in kaj smo, ker si ne upamo pogledati vase, si prisluhniti in to, kar slišimo, vidimo in čutimo SPREJETI. Sprejeti tako kot je, ne dobro, ne slabo, ampak samo je. Kaj bomo pa s tem, kar najdemo v sebi, naredili, je pa od naše svobodne volje odvisno. In takrat se bo tudi pokazalo, ali smo sebe uporabili v dobro ali v zlo.

Krog je tako sklenjen: zloben človek bo pridnost spremenil v deloholizem, počitek v lenobo, naraven seks v kurbarijo ali celibat, hranjenje v žretje, druženje s prijatelji v pijančevanje, ukvarjanje s samim seboj v egoizem itd itd.

Nobena stvar ni zla sama po sebi. Od naše uporabe - od tega, kaj smo iz nje naredili - je odvisno, kakšna bo.

Ejga, a ni b'la tale tema nekej o unih norcih, k' glasove sliš'jo? Mater, smo zavižal...

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by aryan on 18.08.2003 at 14:37:28


wrote on 18.08.2003 at 14:22:54:
meditiranje na pravo stvar, služenje bogu ???

ena izmed oblik sluzenja Bogu je tudi meditiranje Nanj, ja. torej biti pozoren Nanj, oz. se Ga stalno spominjati.


Quote:
kako ti služiš bogu? mu spečeš vsak dan par klobas?

mas veliko oblik sluzenja Bogu. za njih pa lahko izves le od Njega samega, njegovih avtenticnih pooblascencev/svetnikov in avtenticnih svetih spisov.


Quote:
in kakšno je meditiranje na pravo stvar? tako da ko se um nalepi na eno stvar, ga ti poskušaš zalepiti na eno drugo (nasprotno) stvar?

ne, to je meditiranje podprto z logiko izkljucevanja in dvojnosti. recimo, ce en misli na crno in je pri tem nesrecen, bo potem po logiki zakljucu, da ce bo mislil na belo da bo potem srecen. no, in ko fali v obeh primerih (torej ostane nesrecen) postane ponizen in iskren in takrat poiskusa zvedt na kaj mora meditirat, da bo zares srecen.


Quote:
A ni meditiranje to, da sprazniš um, da se rešiš vseh stvari ki so se prilepile na um?

velik ljudi razlicno uporablja besedo meditiranje, za razlicne stvari. to kar si ti opisal, da poskusas "izpraznit" um vseh misli, je ena izmed oblik meditacij, ki pa je zal v koncni fazi vedno neuspesna. um lahko praznis, ne mors ga pa nikol dokoncno izpraznit. to je razlika. no in ko prides do tega spoznanja, da se uma ne da izpraznit, hkrati pa te "nekatere" misli motijo in bi se jih rad znebil, spet postanes ponizen, in ce imas sreco izves na kaj moras meditirati/misliti, da bos srecen.  

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by Jakob_Ostrjan on 18.08.2003 at 14:41:10


wrote on 18.08.2003 at 13:14:01:
mogoce pa ne meditira na pravo stvar. ce se ti se tako trudis (po par ur) stepat vodo, ne bos nikoli dobil ven masla.


Ma, meni se zdi, da Dalajlama sploh ni hotel povedati tega, ali meditira narobe ali prav!

Po moje je hotel reči, da je za povprečnega človeka zelo malo verjetno, da bi se lahko pravilno odrekel seksu v ustvarjalne ali duhovne namene. Pravilno pomeni brez negativnih posledic.

Namreč, a ste prepričani, da recimo najbolj svetniška nuna, ki v resnici že 40 let ni niti pomislila ne samo na seks, ampak tudi na telesni dotik ne, v resnici ni nič drugega kot utelešenje nekdanje indijske tempeljske prostitutke, ki je v svojem življenju sprejela vase cca 4 kilometra penisov (če statistično ocenimo, da je seksala 10 dnevno v razdobju 40 let)?

Srednja pot je prava! Po mojih ocenah je za povprečno žensko realna absorbcija približno 1,5 kilometra penisov v aktivnem življenjskem obdobju. Predpogoj seveda je, da je način absorbiranja kvaliteten in z orgazmičnim finalom! Brez tega ji niti 10 km ne bo nič pomagalo...

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by aryan on 18.08.2003 at 14:44:54


Jakob_Ostrjan wrote on 18.08.2003 at 14:41:10:
Po moje je hotel reči, da je za povprečnega človeka zelo malo verjetno, da bi se lahko pravilno odrekel seksu v ustvarjalne ali duhovne namene. Pravilno pomeni brez negativnih posledic.

a pa se da to sploh dosezt po tvoje. ce ja, kako?


Quote:
Predpogoj seveda je, da je način absorbiranja kvaliteten in z orgazmičnim finalom!

problem orgazma je ta, da ne traja. torej je za "nas" v vsakem primeru neizpolnjujoc, tko kot bi si "mi" to zeleli. s kapljicami vode na vsake tolk, se ni se nben zejen odzejal, ceprav ima hkrati zelo mocno zeljo po tem.

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by Sn0wBall on 18.08.2003 at 14:49:21

joj, o ponižnosti in služenju bogu ponavadi govorijo narkomani ki so bili na zdravljenju v komuni "Mislis sem da mi bo droga dala ljubezen ki sem jo iskal, ampak spoznal sem da mi pravo ljubezen nudi le Bog"

Bog vam pomagaj ::)

pred kom naj bom ponizen? kdo so njegovi avtenticni pooblascenci? Rode & co? Zakaj naj meditiram nanj?
Če ga ne priznavam, nimam na kaj meditirat.

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by aryan on 18.08.2003 at 14:55:36


wrote on 18.08.2003 at 14:49:21:
joj, o ponižnosti in služenju bogu ponavadi govorijo narkomani ki so bili na zdravljenju v komuni "Mislis sem da mi bo droga dala ljubezen ki sem jo iskal, ampak spoznal sem da mi pravo ljubezen nudi le Bog"

mogoce se pa lahko tudi ti kej naucis iz tega.


Quote:
pred kom naj bom ponizen?

pred Tistim, ki je vedno nad tabo.


Quote:
kdo so njegovi avtenticni pooblascenci?

tisti, ki so mu 100% predani.


Quote:
Rode & co?

ne bi vedu.


Quote:
Zakaj naj meditiram nanj?

ker je popoln in najvisji objekt meditacije. ce meditiras Nanj, se po Njegovi milosti odstrani vse trpljenje in dobi neomejeno zadovoljstvo.


Quote:
Če ga ne priznavam, nimam na kaj meditirat.

ce ti ponoc "Sonca" ne vidis, to ne pomen, da ne obstaja. to pomen, da imas ti onemogoceno vizijo. rezultati nezaznavanja ali nepriznavanja Sonca (Boga), pa se kazejo v nasi tesnobi, strahu in neizpolnjenosti.

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by Jakob_Ostrjan on 18.08.2003 at 15:03:20


wrote on 18.08.2003 at 14:44:54:
a pa se da to sploh dosezt po tvoje. ce ja, kako?


Mislim, da se seksualno energijo zagotova da preusmeriti!

Kako? E, kad bi to znao, bio bih milijarder...

Po mojem je to uspelo velikim učiteljem človeštva (Jezus, Buda in ostala kompanija), ter velikim duhovnim mojstrom. Žal se nobenega nisem srečal... Ko bom, ga vprašam in javim!


wrote on 18.08.2003 at 14:44:54:
problem orgazma je ta, da ne traja. torej je za "nas" v vsakem primeru neizpolnjujoc, tko kot bi si "mi" to zeleli. s kapljicami vode na vsake tolk, se ni se nben zejen odzejal, ceprav ima hkrati zelo mocno zeljo po tem.


Dokler boš tako mislil, boš vedno žejen!

Ko boš pa videl, da je smisel žeje v tem, da se odžejamo in ne v tem, da ostanemo žejni, boš pa na trenutke tudi nežejen. In ko boš videl, da se vse v naravi menja, ti bo tudi jasno, da je prav, da si nekaj časa žejen, nato pa nežejen.

S kapljicami se lahko odžejaš! Seveda pa ob tem ne smeš pozabiti na hrano in spanje ter ostale potrebe. Žal pa nas je kar nekaj toliko norih, da mislimo, da če se bomo odžejali o oceanom (fukali kot nori in bili od zaporednih orgazmov zadeti kot bivoli), potem pa ne bomo več lačni, zaspani, potrebni varnosti in moči itd.

E, ne gre tako. Vsega po malem je treba! Sam', kuko se pa že to nar'di?

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by aryan on 18.08.2003 at 15:09:11


Jakob_Ostrjan wrote on 18.08.2003 at 15:03:20:
Mislim, da se seksualno energijo zagotova da preusmeriti!

Kako? E, kad bi to znao, bio bih milijarder...

eh, dnar te v tistem trenutku, ko bi to vedu ne bi zanimu vec.


Quote:
Po mojem je to uspelo velikim učiteljem človeštva (Jezus, Buda in ostala kompanija), ter velikim duhovnim mojstrom. Žal se nobenega nisem srečal... Ko bom, ga vprašam in javim!

potem pa lahko pogledas v zapiske, ali se posvetujes z njihovimi verodostojnimi ucenci in sledilci, ki so jih za sabo pustili ti veliki ucitelji.

ce pa bos hotel srecati kakega "velikega" ucitelja, danes v zivo, pa je tvoja iskrenost edino vodilo/kompas v tej smeri. in to ni nekaj nemogocega.

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by Jakob_Ostrjan on 18.08.2003 at 15:42:23


wrote on 18.08.2003 at 15:09:11:
potem pa lahko pogledas v zapiske, ali se posvetujes z njihovimi verodostojnimi ucenci in sledilci, ki so jih za sabo pustili ti veliki ucitelji.


A se ti ne zdi čudno, da Jezus s svojimi rokami ni napisal niti črke, ki bi ostala za njim?

Zato to, kar danes piše v bibliji, ni njegova beseda, pač pa beseda njegovih učencev, ki so se pa že par let po Jezusovi smrti totalno skregali. Po mojem je zato najbolje, da vsak tisti, ki hoče spoznati Resnico, biblijo vrže stran! Z vso resnostjo trdim, da je Sv. Pismo danes Satanova beseda!

Buda in ostali vzhodnjaki pa ne more biti učitelj Evropejcev, ker smo druga rasa in drugače narejeni. Neke splošne zadeve so že v redu, popolne Resnice ti pa ne more dati vzhodnjaška modrost. Enostavno zato ne, ker smo zahodnjaki.

Tako, da smo Evropejci najbolj revni, kar se duhovne tradicije tiče. Našo avtentično so temeljito skurili, tuje so nam pa na kožo pisane samo delno.

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by ten-nej on 18.08.2003 at 15:53:50


Jakob_Ostrjan wrote on 18.08.2003 at 15:42:23:
Buda in ostali vzhodnjaki pa ne more biti učitelj Evropejcev, ker smo druga rasa in drugače narejeni. Neke splošne zadeve so že v redu, popolne Resnice ti pa ne more dati vzhodnjaška modrost. Enostavno zato ne, ker smo zahodnjaki.


Zakaj, ker smo dfrugačne barve  ???

Resnico si pač mora iskati vsaka sam - nihče ti je ne more dati.Jakob_Ostrjan wrote on 18.08.2003 at 15:42:23:
Tako, da smo Evropejci najbolj revni, kar se duhovne tradicije tiče. Našo avtentično so temeljito skurili, tuje so nam pa na kožo pisane samo delno.


Od kje ti pa tole  ???


uživajte!

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by Jakob_Ostrjan on 18.08.2003 at 16:04:01


t wrote on 18.08.2003 at 15:53:50:
Zakaj, ker smo dfrugačne barve  ???

Od kje ti pa tole  ???


Ne samo barve, tudi naše mišice so drugačne strukture (več vode in maščobe je v njih), ker so naša prebavila, oziroma mikro flora v njih drugačni. Najbolj drugačna je pa naša psiha!

Kako, od kod mi to? A poznaš kakšno avtentično evropsko duhovno tradicijo, ki bi imela še žive učitelje in ne bi bila pod vplivom Poljskega papeža?

Je ni!

Če bereš zgodovino Cerkve, to bo jasno, da so v vseh stoletjih uspešno skurili vse, kar je samo malo dišalo po pravih duhovnih vrednostah!

Drugače se pa tega, da vzhodnjaški načini življenja niso za Evropejce, nisem izmislil jaz, pač pa so to besede enega od pravih indijskih bramanov. Z njim je govoril znanec, ki živi v Indiji in mi je o tem pripovedoval.

Pa še nekaj je rekel: v Evropi sploh ne vemo, kaj je to pravi duhovni učitelj, pravi braman. Osho, Sai Baba in vsi ostali spadajo v kasto trgovcev, ne pa bramanov, to je duhovnih učiteljev.

Pravega indijskega modreca v Evropi sploh videli še nismo!

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by ten-nej on 18.08.2003 at 17:09:58


Jakob_Ostrjan wrote on 18.08.2003 at 16:04:01:
Ne samo barve, tudi naše mišice so drugačne strukture (več vode in maščobe je v njih), ker so naša prebavila, oziroma mikro flora v njih drugačni. Najbolj drugačna je pa naša psiha!


psiha je psiha, čeprav gre bolj za kulturne vzorce (po moje se razlike tu manjšajo osnovne zakonitosti pa ostajajo iste) in vsi smo krvavi pod kožo


Jakob_Ostrjan wrote on 18.08.2003 at 16:04:01:
Kako, od kod mi to? A poznaš kakšno avtentično evropsko duhovno tradicijo, ki bi imela še žive učitelje in ne bi bila pod vplivom Poljskega papeža?


če ti duhovna tradicija pomeni samo religijo, potem si duhovno precej na dnu - duhovnost ni samo religija ali sektaštvo in nadnaravne sile

(zame je humanizem in vse njegove tradicije precej bolj duhoven od katolicizma ali pa hinduizma in podobnih anahronizmov: pač je presegel spone ujetosti v neke "nadnaravne" sile in se oprl na znanost - zame je znanost ravno tako duhovna tradicija, pač ne prodajajo megle, ampak duha znanosti, da ne govorimo o ometniških fenomenih: zame je literatura precej bolj duhovno usmerjena zadeva, kot pa marsikatera religija; a za filozofijo si že slišal?)

poleg tega pa imaš tudi ostale vereske skupnosti, ki niso pod vplivom poljskega papeža in tudi vzhodna cerkev je del naše evropske tradicije. (res pa je, da bi se o avtentičnosti dalo razpravljati - tako kot bi lahko razpravljali o avtentičnosti ostalih)

Poleg tega pa lahko vedno ustanoviš tudi svojo religijo ali gibanje in ga razglasiš za najbolj pristnega in najbolj duhovnega, konec koncev je samo vera tisto kar šteje ;)


Jakob_Ostrjan wrote on 18.08.2003 at 16:04:01:
Drugače se pa tega, da vzhodnjaški načini življenja niso za Evropejce, nisem izmislil jaz, pač pa so to besede enega od pravih indijskih bramanov. Z njim je govoril znanec, ki živi v Indiji in mi je o tem pripovedoval.

Pa še nekaj je rekel: v Evropi sploh ne vemo, kaj je to pravi duhovni učitelj, pravi braman. Osho, Sai Baba in vsi ostali spadajo v kasto trgovcev, ne pa bramanov, to je duhovnih učiteljev.

Pravega indijskega modreca v Evropi sploh videli še nismo!


Zaradi higijene  ;)


Brahmani so samo kasta - in tudi za indijsko duhovnost so največ naredili tisti, ki so bili izven te kaste (če samo pogledaš princa Sidharto - brahmani so mrtva veja duhovnosti, oziromna so nekje na isti stopnji kot pri nas kler)


uživaj!

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by Sn0wBall on 18.08.2003 at 17:27:24

aryan, namesto da se oziraš proti svojemu bogu, poglej raje mal vase, v tebi je več boga kot tam zgoraj

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by aryan on 19.08.2003 at 08:21:50


wrote on 18.08.2003 at 17:27:24:
aryan, namesto da se oziraš proti svojemu bogu, poglej raje mal vase, v tebi je več boga kot tam zgoraj

kot sem ze velikrat napisu je Bog vseprisoten. je zgoraj, je spodaj, je znotraj, je v meni, je izven mene, je povsod, je vseprisoten. ampak ceprav je on vseprisoten ga se zmeri ne mormo opazit. zakaj? ker ce ga hocmo zaznat, ali spoznat mora On v to privolit, in le iskreni in predani dusi se On razodene. brez procesa "predaje" se Boga spoznati ne da.

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by aryan on 19.08.2003 at 09:06:11


wrote on 19.08.2003 at 08:29:54:
ČUDNO, da s še potem tebi ni prikazal. Izgleda, da je to tvojo prakticiranje, brezvezno.

mogoce je, ali pa tudi ne.

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by Sn0wBall on 19.08.2003 at 16:24:05

če se boš tako lepil na boga se ti sigurno ne bo prikazal, kvečjemu te bo brcnil u rit ;)

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by aryan on 20.08.2003 at 11:22:45


Jakob_Ostrjan wrote on 18.08.2003 at 16:04:01:
Drugače se pa tega, da vzhodnjaški načini življenja niso za Evropejce, nisem izmislil jaz, pač pa so to besede enega od pravih indijskih bramanov. Z njim je govoril znanec, ki živi v Indiji in mi je o tem pripovedoval.

vzhodnjaski nacin zivljenja res ni primeren za evropejske razmere. ampak brahmane (duhovniki) ne ucijo le nacina zivljenja, ki je povezano le s tem telesom in "psiho". oni ucijo tudi nauk, ki je za vsa ziva bitja enak in univerzalen. ker vsa ziva bitja smo Eno po svoji notranji kvaliteti, kot dusa (atma). in nekdo, ki primarno uci o naravi, kvalitetah in aktivnosti duse je pravi brahman (duhovnik).


Quote:
Pa še nekaj je rekel: v Evropi sploh ne vemo, kaj je to pravi duhovni učitelj, pravi braman.

a je se kej vec kot to rekel? kako naj ga prepoznamo "pravega"?


Quote:
Osho, Sai Baba in vsi ostali spadajo v kasto trgovcev, ne pa bramanov, to je duhovnih učiteljev.

se strinjam, da Osho in Sai Baba nista verodostojna duhovna ucitelja glede dokoncnega samospoznanja in spoznanja Boga. sam mi je pa mal cudna izjava o tem, da nista verodostojna ker nista v pravi "kasti"? sej zato da je nekdo lahko duhovni ucitelj ni pogoj, da je rojen v taki ali drugacni kasti. tisti ki pozna Para-Brahman (torej Boga), on je lahko duhovni ucitelj, pa v katerikoli druzini se je ze rodil.


Quote:
Pravega indijskega modreca v Evropi sploh videli še nismo!

kaksen pa je pravi indijski modrec po tvoje ali njegove, da bi ga mi lahko lazje prepoznali ko/ce bo prisel?

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by Jakob_Ostrjan on 20.08.2003 at 11:25:49


t wrote on 18.08.2003 at 17:09:58:
če ti duhovna tradicija pomeni samo religijo, potem si duhovno precej na dnu - duhovnost ni samo religija ali sektaštvo in nadnaravne sile


Tega nisem še nikoli v življenju pomisli in tudi nikoli ne bom. Zame je to organsko nemogoče.

Mislim, da se nisem izrazil tako, da bi me razumel.

Poglej: na vzhodu imaš cel kup "tradicij"  - naj jih tako imenujem - ki tistemu, ki se jih loti, morajo predstavljati način življenja, če seveda hoče kar doli doseči. V mislim imam tako jogo, tantro, potem tao ipd. Te stvari - meni osebno je najljubši izraz vede (ki jih ne smeš zamenjati z Vedami) - posegajo na vsa področja človekovega bivanja. Vsebujejo tako navodila za vsakdanje življenje kot tudi visoka in skrivnostna ezoterična odkritja.

Ali imaš ekvivalent tega v Evropi?

Filozofija? Kako ona ureja način prehranjevanja, način gibanja? Vse to imaš npr v jogi.

Znanost? Kdo od naših znanstvenikov se je približal učenju starih vzhodnjaških ved. Mogoče Wilhelm Reich (zelo se je približal bistvu tantre) in pa C. G. Jung, ki se je v svojem dojemanju zelo približal Oshu Rajneeshu.

Katera evropska "stvar" torej zajema vsa področja človekovega bivanja in ga tudi vodi k Resnici? Tiste naše "variante", ki jih jaz poznam, so ali namenjene manipuliranju človeka (institucionalizirane religije) ali pa so proizvodi bolnega uma (99% znanosti in umetnosti).

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by Jakob_Ostrjan on 20.08.2003 at 11:46:20


wrote on 20.08.2003 at 11:22:45:
kaksen pa je pravi indijski modrec po tvoje ali njegove, da bi ga mi lahko lazje prepoznali ko/ce bo prisel?


Moram reči, da o tem ne premišljujem. Vse stvari, ki jih izvem, poskušam uporabiti zase, za lažje doseganje notranjega miru. Nikoli pa se v tem pogledu ne obračam na človeka. Nikoli nisem ugotavljal, ali naj bi bil nekdo moj duhovni učitelj.

Občutek imam, da si ti zelo želiš imeti duhovnega učitelja ter da ga še nisi našel. Pri tem ti žal ne morem pomagati, vsaj ne na način, kot si ga predstavljaš.

Lahko ti samo povem, da se jaz učim iz sebe, iz spoznavanja sebe, iz tega, da se trudim zvedeti, kaj v resnici počnem. Preko izkušenj, doživljanj, ki jih sproti vrednotim, zbiram informacije o tem, kaj je zame dobro in kaj slabo.

Moje mnenje je, da ne rabim nobenega človeka (kot posameznika) v smislu duhovnega učitelja. Meni so vsi ljudje duhovni učitelji. Zame duhovnost ni nekaj, s čimer bi se ukvarjal. Zame je duhovnost življenje samo. Kako naj se torej ukvarjam z življenjem? Poskušam ga živeti, tako kot naj bi bilo prav. Ugotavljanje tega "prav", je pa smisel življenja.

Tuko b' jest d'jau.Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by aryan on 20.08.2003 at 12:19:10


Jakob_Ostrjan wrote on 20.08.2003 at 11:46:20:
Poskušam ga živeti, tako kot naj bi bilo prav. Ugotavljanje tega "prav", je pa smisel življenja.

rezultat "pravega" pa je ...


Quote:
Vse stvari, ki jih izvem, poskušam uporabiti zase, za lažje doseganje notranjega miru.

tvoj notranji mir?


Quote:
Nikoli pa se v tem pogledu ne obračam na človeka. Nikoli nisem ugotavljal, ali naj bi bil nekdo moj duhovni učitelj.

clovek in duhovni ucitelj za moje pojme ni eno in isto. clovek je nekdo, ki je "obicajen" torej tisti, ki se ni nasel svojega notranjega miru. duhovni ucitelj pa je tisti, ki ga je ze nasel, in ga lahko s svojimi nasveti iz lastnih izkusenj in prakticiranja pomaga najdit tudi drugim.

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by Jakob_Ostrjan on 20.08.2003 at 14:39:29

Aryan, lej...

Občutek imam, da govoriva različna jezika o isti stvari.

Moj notranji mir je tista stvar, preko katere vrednotim vse stvari, ki jih počnem. Če me določena stvar umiri, se je držim, če ne, se jo trudim zavreči. Počnem pa tiste stvari, ki si jih želim, ki me zanimajo, ki jih rad delam.

Odprt sem za vse, trudim se, da v meni ne bi bilo nobenih predsodkov, to je, da bi nekaj vnaprej zavračal. Zame šteje samo izkušnja.

Zelo važno pri tem je - da se mi ne bi bilo potrebno ukvarjati s stvarmi, ki so nekoristne - da si hkrati razvijam čut za to, kaj je dobro in kaj slabo, da mi ni vsega treba preveriti na lastni koži. Pri tem se opiram na zdravo pamet, oziroma na to, kaj se mi zdi naravno, kaj pa nenaravno.

Npr: plezanje se mi zdi naravno. Način gibanja in odnos do narave sta naravna, ker spodbujata telesno zdravje in psihično zbranost ter upoštevanje pravil, ki se jih je treba držati, če nočeš riniti v nesrečo.

Nogomet se mi zdi nenaraven način gibanja, ker zahteva gibe, ki sčasoma privedejo do poškodb. Tudi tekmovalna miselnost se mi ne zdi naravna. Ljudje nismo živali, da bi morali tekmovati en z drugim. Ljudje smo bitja srca, sočutje in sodelovanje naj bi bilo tisto, kar naj bi nas vodilo.

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by Dejana on 20.08.2003 at 15:04:41


Jakob_Ostrjan wrote on 20.08.2003 at 11:25:49:
Poglej: na vzhodu imaš cel kup "tradicij"  - naj jih tako imenujem - ki tistemu, ki se jih loti, morajo predstavljati način življenja, če seveda hoče kar doli doseči. V mislim imam tako jogo, tantro, potem tao ipd. Te stvari - meni osebno je najljubši izraz vede (ki jih ne smeš zamenjati z Vedami) - posegajo na vsa področja človekovega bivanja. Vsebujejo tako navodila za vsakdanje življenje kot tudi visoka in skrivnostna ezoterična odkritja.

Ali imaš ekvivalent tega v Evropi?

Filozofija? Kako ona ureja način prehranjevanja, način gibanja? Vse to imaš npr v jogi.100% se strinjam. Tukaj bi dodala samo to: vera je samo verovanje v Boga.

Joga pa je veda, s katero se da Boga doživeti.

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by aryan on 20.08.2003 at 15:04:57


Jakob_Ostrjan wrote on 20.08.2003 at 14:39:29:
Moj notranji mir je tista stvar, preko katere vrednotim vse stvari, ki jih počnem. Če me določena stvar umiri, se je držim, če ne, se jo trudim zavreči. Počnem pa tiste stvari, ki si jih želim, ki me zanimajo, ki jih rad delam.

ja, to je ciz naravno. vcasih pa se zgodi tudi to, da nas je neka stvar najprej umirjala pa se je scasoma izkazala da nas na dolgi rok vznemirja. torej je treba bit pazljiv.


Quote:
Odprt sem za vse, trudim se, da v meni ne bi bilo nobenih predsodkov, to je, da bi nekaj vnaprej zavračal. Zame šteje samo izkušnja.

izkusnja nakazuje obstoj. prijetna izkusnja nas pozivi, neprijetna nas ubija.


Quote:
Zelo važno pri tem je - da se mi ne bi bilo potrebno ukvarjati s stvarmi, ki so nekoristne - da si hkrati razvijam čut za to, kaj je dobro in kaj slabo, da mi ni vsega treba preveriti na lastni koži.

zato je pametno vcasih poslusat nasvete "izkusenejsih" oseb. sam teb tako poslusanje najbrz ne gre lih, ker si prej govoril o tem, da sledis le sebi. torej bos moral ocitno vse sprobat na svoji kozi, tko neprijetne kot prijetne izkusnje.


Quote:
Pri tem se opiram na zdravo pamet, oziroma na to, kaj se mi zdi naravno, kaj pa nenaravno.

kaj je naravno in kaj ni, je odvisno od nasega poistovecanja. jedenje zivega mesa je naravno za tigra, med tem ko za cloveka ni. znotraj cloveske vrste pa je tudi veliko razlicnih stopenj zavesti. kar je za nekoga naravno mogoce za drugega ni. ko bos ugotovil tvojo izvorno in cisto naravo, bos "zazivel" v naravni spontanosti in vecnem zadovoljstvu.


Quote:
Npr: plezanje se mi zdi naravno. Način gibanja in odnos do narave sta naravna, ker spodbujata telesno zdravje in psihično zbranost ter upoštevanje pravil, ki se jih je treba držati, če nočeš riniti v nesrečo.

Nogomet se mi zdi nenaraven način gibanja, ker zahteva gibe, ki sčasoma privedejo do poškodb. Tudi tekmovalna miselnost se mi ne zdi naravna. Ljudje nismo živali, da bi morali tekmovati en z drugim. Ljudje smo bitja srca, sočutje in sodelovanje naj bi bilo tisto, kar naj bi nas vodilo.

vse kar si nastel so vec ali manj aktivnosti tega nasega telesa. nekateri se kasneje zacnejo ukvarjajo se s svojim subtilom. nekateri pa se ukvarjajo z naravo in aktivnostmi duse.

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by exorcist on 20.08.2003 at 16:29:18


wrote on 20.08.2003 at 15:04:41:
100% se strinjam. Tukaj bi dodala samo to: vera je samo verovanje v Boga.

Joga pa je veda, s katero se da Boga doživeti.


Ko bi le obstajale tabletke na recept, da bi dozivel Boga. Zal je to varljiva in zlagana logika, ki jo ti zagovarjas in del potrosniske miselnosti. Danes bom meditiral in spoznal BOga, to ne drzi, joga je le tehnika za sproscenje, relaksacijo, nic drugega. Ti isces sredstvo, da bi nasla Boga, eni v opojnih substancah, drugi v seksu, tretji v nevem cem.... Ti gledas zgolj na fasado. :P

Boga je recimo spoznal Jezus in to v socloveku.

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by ten-nej on 20.08.2003 at 17:57:33


Jakob_Ostrjan wrote on 20.08.2003 at 11:25:49:
Ali imaš ekvivalent tega v Evropi?

Filozofija? Kako ona ureja način prehranjevanja, način gibanja? Vse to imaš npr v jogi.Seveda, konec koncev se je tudi pri nas odvijala gnostična in alkemistična tradicija, ki zajema iste osnove ideje, kot jih zagovarjajo vzhodnjaki. Seveda pa je zadeva ostala na nivoju skritega znanja (politika) - itaq pa se biserov ne meče svinjam.

Stvari se pač spreminjajo - tudi joga, ki se odvija pri nas ni več ista kot v indiji (pa tudi tam je nešteto različnih šol ) poleg tega pa smo v kultivaciji telesa sedaj v povprečju precej nad indijsko ekipco.

Ali si slišal za Pitagoro, Plotina in ostalo ekipo - vsi so imeli posnemovalce. Mogoče si slišal za omiko in ostale zadeve - kultivacija duha in telesa (ok tu so pač krščanarji nekoliko pretiravali s svojim povzdigovanjem duha nad telo - vendar dandanes najdeš takšne ekstreme samo še na vzhodu in v tretjemu svetu).

Res mi ni jasno od kje takšno povzdigovanje vshodnjakov. Konec koncev se je tu skoraj do 20. stoletja živelo takorekoč popolnoma naravno. (vsaj na podeželju - v mestih je pa itaq povsod višek izumetničeosti in dreka)


uživaj!

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by Jakob_Ostrjan on 21.08.2003 at 09:02:16


t wrote on 20.08.2003 at 17:57:33:
Res mi ni jasno od kje takšno povzdigovanje vshodnjakov. Konec koncev se je tu skoraj do 20. stoletja živelo takorekoč popolnoma naravno. (vsaj na podeželju - v mestih je pa itaq povsod višek izumetničeosti in dreka)


Rekel bi, da tisti Evropejci, ki povzdigujejo vzhodnjaške tradicije, to počnejo zato, ker jim tisto, kar so dobili evropskega, ni bilo dovolj. Ni bilo možnosti seznaniti se.

To, ko praviš, da naj biserov ne bi metali svinjam, je v določenem kontekstu sicer res, samo v tem primeru pa malo diši po zganjanju elitizma in duhovnega snobizma. Kar nekaj sedanjih učiteljev človeštva je namreč izjavilo, da je prišel čas, ko naj bi vsak, ki želi, imel možnost seznaniti se s skrivnostmi ezoterike.

Če pa trdiš, da se je odtujenost evropske civilizacije začela šele pred cca 100 leti, pa žal ne vidiš celotne slike, oziroma ti ni jasno, da se je propad začel že davno davno prej. Najhujša laž, ki jo moramo kot zahodnjaki prenašati, pa so nam servirali kleriki, ki so nam oziroma nam še hočejo oprati možgane s tem, da smo izvirno grešna bitja ter da rabimo odrešenika od zunaj.

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by aryan on 21.08.2003 at 09:21:06


Jakob_Ostrjan wrote on 21.08.2003 at 09:02:16:
Najhujša laž, ki jo moramo kot zahodnjaki prenašati, pa so nam servirali kleriki, ki so nam oziroma nam še hočejo oprati možgane s tem, da smo izvirno grešna bitja ter da rabimo odrešenika od zunaj.

zakaj pa je po tvoje to laz?

a ni ocitno, da nekaj narobe pocnemo (eni recejo temu gresimo) in smo zarad tega nezadovoljni in v tesnobi?

in, kako se lahko nekdo "pogojen", torej nima znanja odresi samega sebe, za kar je nujno pravilno znanje in delovanje?

kako se lahko bolan (pogojen) clovek pozdravi (odresi) izkljucno sam, ce pa ne ve, kaj je vzrok bolezni in tudi ne pozna zdravila? ker najbrz ce bi ga poznal, pol ze zdej ne bi bil bolan, a ne? torej tak bolan (pogojen) ocitno potrebuje pomoc nekoga, ki je ze zdrav (odresen).

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by Jakob_Ostrjan on 21.08.2003 at 12:03:38


wrote on 21.08.2003 at 09:21:06:
zakaj pa je po tvoje to laz?


Rezultate poglej!

Cela civilizacija tako rekoč zafurana!

Prava duhovnost je lahko samo iz človeka, nikoli od posrednikov!

Si bral Oshota? Njegovo predavanje Priests and politicians? Pojdi to prebrat, potem boš mogoče razumel, kaj mislim.

Ne gre za to, kakšni smo. V tem se strinjam s tabo: omejeni. Gre za to, da nam nekdo, ki nima pojma, hoče vsiliti način, kako spoznati Resnico. Način pa je tak, da temelji na manipulaciji!

Torej: narobe je to, kdo in kako nas hoče odrešiti.  

Title: Re:  SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by aryan on 21.08.2003 at 12:20:47


Jakob_Ostrjan wrote on 21.08.2003 at 12:03:38:
Prava duhovnost je lahko samo iz človeka, nikoli od posrednikov!

posrednik ti pomaga najdit v tebi lastno "duhovnost". brez njega ne gre, brez nasega sodelovanja pa tudi ne.


Quote:
Si bral Oshota? Njegovo predavanje Priests and politicians? Pojdi to prebrat, potem boš mogoče razumel, kaj mislim.

heh, Jakob. zakaj bi bral nekaj od nekoga "drugega", torej posrednika? s tem sam sebe kontradiktiras.

sicer pa Osho za moje pojme ni tak "posrednik", ki bi nam lahko omogocil dokoncno odresenje. lahko le lajsa neke simptome bolezni, ampak v korenini ozdravit pa ne more.


Quote:
Gre za to, da nam nekdo, ki nima pojma, hoče vsiliti način, kako spoznati Resnico. Način pa je tak, da temelji na manipulaciji!

s tem se strinjam. ce se nekdo samo razglasa za "odresenika" pa v resnici ni (ker je najbrz se on sam zelo pogojen) nam njegovi nasveti ne bojo kej dost koristil. ampak to ne pomen, da pravih odresenikov ni in da princip nujnosti odresenika zavrzemo.

brez pomoci zdravnika, ki je zdrav (odresen) se nihce od bolnih (pogojenih) ne more sam odresit. ce pa ne verjames, pa poskusi. veliko jih je ze.


Quote:
Torej: narobe je to, kdo in kako nas hoče odrešiti.

odresi nas lahko le nekdo ki je sam resen. vodi nas lahko le tisti ki vidi. drgac en slepec vodi drugega slepca in oba na konc padeta v prepad.

torej je treba s pomocjo nase iskrenosti poiskati "odresenega", ki nam bo pomagal pri nasi lastni "odresitvi".

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by exorcist on 21.08.2003 at 18:16:55


wrote on 21.08.2003 at 12:23:17:
Kolker je meni znano, so shizofreniki norci, kateri so v zaprtih oddelkih psihiatričnih bolnišnic.

Ne vem kaj je tu tako čudnega.

Mogoče blodnje   ;D ;D ;D ;D


Kreden si se opazil, da nisi kaj prevec kriticen sam do sebe, ampak se prepuscas mislenemu toku clotne druzbe s skupkom tvojih predsodkov. Primer tvojih stereotipov:

- duhovniki so pijanci in narkomani
- Slovneke so slabe v postelji
- Bosanci so dobri delavci

Ce bi imel shizofrenika za soseda, se ne bi nikoli vec prepiral z nikomer v svoji soseski, ker so izredno miroljubni ljudje z zelo majhnim egojem. Joj, ne vem zakaj se nekateri daste naplahtat, preko hollywoodskih utvar, amerskih filmov, ki pacijo realnost. To je se en tvoj predsodek do drugacnih.

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by exorcist on 21.08.2003 at 18:43:21


wrote on 21.08.2003 at 18:31:16:
Exo, kaj ti je že postalo dolg čas  ???

A greva z kakšno debato naprej  ???


Kritičnost do sebe pa kar ti imej, je bolše in lepše.   ;D ;D

Kaj, a si ti tudi shizofrenik ???


Ja, tako je Kreden, ce verjames vse medijem, kar te sopajo in polnijo. Shizofrenik ni "norec", je dusevni bolnik, nikar si ne misli, da si ti imun na sodobne bolezni duha danasnje razvrednotene in egoisticne druzbe.

Bi me zanimala tvoja diagnoza pri psihiatru, saj si pravil da si imel ze v rani mladosti dovolj izkusnenj s socilogi in psihologi, ko ci ceckal hitlerske krize po klopeh?

Zivi predsodki te so Kreden, ki najbrz izhajajo iz tvojih lastnih kompleksov in frustracij.

Kaj bos sedaj se rekel, da so narkomani prekleti junkyji, ki bi jih morali  pobit, brzezdomci lenuhi, ki samo popivajo in so si sami krivi za svojo usodo?

Se kaj hitro se ti lahko zgodi, da se najdes ti na tem mestu, katere sedaj obsojas. Pa breberi si kako strokovno knjigo na shizofrenijo preden kozle strelas.

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by DylanDog on 21.08.2003 at 19:02:54

Med norcem in genijem ni razlike....

...med genijem in norcem ni razlika.

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by Jst on 21.08.2003 at 22:48:22

Edina razlika med norcem in genijem je v tem, da je norc obseden z nekoristnimi stvarmi, genij pa je obseden s koristnimi stvarmi.
OK, vsaj cez leta tako izpade, ce prej ne.

Rezultat pa je v tem, da eden spi zunaj resetk, drug pa znotraj resetk, kar zaradi kratkovidnosti nas povprecnih zopet ni pravilo.

Sam bi moralo biti.


Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by DylanDog on 26.08.2003 at 17:46:26

..he he he, hja ne, odvisno.....

Tud kak genije je ze izplunil, pac, izumil kaksno stvar ki je ne potrebujemo, ki bi bilo boljse da je sploh ne bi poznali..

...pa tudi,  ...veliko genijev je za resetkami in veliko norcev na ulici, ..z nami na kavici,  ..za tabo na avtobusu..

Sicer pa, kdo smo mi, kak je ta sistem,  ..da doloca kdo je kaj, predalcka, da koga zaradi drugacnih pogledov/sistema dela/razmisljanja/obnasanja/itd.,  ...zapre(mo) za zidove taksne al drugacne...     ...ze to da jim prilepimo etiketo je sux!

..se vedno mislim da ni (velike) razlike.

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by kamara on 28.08.2003 at 21:43:49

Mislim, da ima davor (avtor) prav in sem ze sama velikokrat razmisljala o tem kaj so shizofreniki in drugi ljudje, ki jih sodobna psihologija (psihiatrija) smatra za psihično bolne.
Mislim, da o tem danes razmisljamo tako kot tisti butlji, ki so v daljni zgodovini mislili, da je zemlja ravna plošča in da se vse vrti okoli nje, tko tudi mi dons kvasimo neumnosti in o marsičem nimamo pojma.
Torej, bi bilo vsaj pametno, dopustiti možnost, da shizofreniki le niso "psihoti", a ne....
Po moje je takole....imas 3 vrste ljudi na svetu
1. shizofrenike, ki imajo nehote stik z drugim svetom in ne razumejo tega in ne vedo kaj se dogaja z njimi in zato ne znajo tega niti uporabiti
2. ljudi, ki vedo, da ta svet obstaja in poskušajo z veliko truda priti do njega
3. ljudje, ki ne verjamejo (in niti ne dopuščajo možnosti), da obstaja še kaj drugega kot to kar vidijo...

Lepo se mejte!

PS: kreden..... please, daj malo razmisli o tem kar pišeš, ne vem a si siten po naravi ali te vsaka stvar tako znervira, ker, dragi moj, čisto po nepotrebnem tratiš svojo energijo... a veš koliko več energije ostane možganom, če ne izrečeš, kaj šele napišeš čisto vsake oslarije, ki ti pade na pamet.... pa sorry ampak dvomim, da si v zadnjem desetletju res kako nategnu.... :o, no ja, mogoče v svojem imaginarnem svetu....no pa še oslarije tam klat....

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by exorcist on 29.08.2003 at 19:31:09


wrote on 28.08.2003 at 21:43:49:
pa sorry ampak dvomim, da si v zadnjem desetletju res kako nategnu.... :o, no ja, mogoče v svojem imaginarnem svetu....no pa še oslarije tam klat....


Saj mu ni treba nič nategovat, ženo mu itak sosed, ko ga ni doma oziroma se zaposli z zeliščarjem.  ;D

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by boštjanž on 13.12.2003 at 20:30:19


Mikron wrote on 05.07.2003 at 13:33:23:
Zanima me vase mnenje o tej bolezni.
Ker sem imel sam izventelesne izkusnje in ker se z nikomer nisem mogel pogovoriti o tem, sem si izbral za pogovor shizofrenika.
Izkazalo se je, da je bila pravilna odlocitev, ker mi je veliko pomagal z razumevanjem mojih dozivetij. Za namecek pa mi je se razjasnil nekaj stvari ki mi do takrat niso bile popolnoma jasne.
Ubistvu jest sploh nisem vedel kaj sem dozivel, po pogovoru pa vem vec, kot bi lahko zvedel v tisocih letih svojih zivljenj.

LP
piši mi men dogaja

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by Sn0wBall on 13.12.2003 at 22:39:09

kaj dogaja? shizofrenija?

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by exorcist on 18.12.2003 at 19:52:13

http://27544.rapidforum.com/topic=100384006677

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by Angel on 27.05.2004 at 16:24:15

Žal je SHIZOFRENIJA duševna bolezen, kolikor vem jo zdravijo z navadno litijevo soljo, v krvi pa kontrolirajo njeno raven. Ne vem, eni pišejo, da je dedna, eni pa, da je lahko tudi pridobljena, izbruhne zarad zunanjih stresnih okoliščin. V resnici pa ni dokazano, zakaj do nje pride. Kemija v glavi se po domače zmeša-PA JE.
Kar sem brala o tej bolezi me pa moti samo to, da mislim, da se uni pametni dr. tud zmotjo, ker če ima neka oseba svoj svet, ki je nerazumljiv za večino NORML PEOPLE resne vem po kakih merih so pol  KR ABNORMAL-REVEŽI.

Pa še neki. Imam sodelavko, ki je nadpovprečno ineteligentna, diagnozo ima pa shizofrenično manijo. Ko njo kokr zagrab, ker ne je dalj časa unga litija, je ful evforična, mal ti govori čisto resnično napol vesolske stvari, kaj se njej dogaja, bujno domišljijo ima in jaz ji vedno rečem, da bi mogla knjige pisat, ker bi definitivno bila to znanstvenafantastika 1a, pa za nadgradnjo vsem tem buklam- ona se celo pogovarja z vesolci, včaish jo zanese tko daleč, do jo celo ugrabjo, takrat je žal v Polju. Tam pa kakor je povedala delajo z bolniki tako grdo, da bi se sfižilo vsakemu normalnemu, prsežem, enostavno je edina terapija litij, včasih pa je bila podvržena zdravljenju z elektrošoki oziroma inzulinskimi inekcijami. Nazaj pride totalno zafiksana, pojna nima, kaj se je pred tem dogajal, saj je bila z nezemljani na žuru. Bi si resnično želela une dr. vprašat, kako si sploh drznejo zdravt bolnike na ta način, da ti totalno zamorijo ego, uničjo vso lepo domišljijo in te na koncu vržejo čez prag nafiksanega kot eno bilko. Pol si pa res IDIOT.
Bad, folk, resnično zelo slabo.
je pa tko - smisel takega zdravljenja,  ko bi si vsakemu normalnemu tam notr definitivno poslabšal zame ni nobena terapija-ampak MORIJA. Bi zaprla take inštitucije, ker niso niti primerno opremljene, niti finančno ne zmorejo nobene druge terapije, kot je recimo vsaj pogovor z dr.ji baje ga vidiš enkar na teden, vmes pa lahko bluziš od tablet na tablet...spotjo te kdo še pretepe, al pa posil (pa da naute misl, da to ne deljo pacienti-tud osebje, kdo pa ve za unimi zaprtimi vrati, kaj dogaja)?!
Pa če pogledamo vso zgodovino sveta, bi se nenormalnih shizofrenikov najdl tud med slikarji, pa glasbeniki, pa profesorji in dohtarji, pa še kje...
Dokler oseba ne škoduje sama sebi al pa drugim, bi jo v une inštitucije ne smsl niti slučajno zapret. Poznam folk, ki so res odbit, pa se ne zdravjo, tko da tam notr v Polju niso sam norci, norci so vzunej. So ravno to besede moje sodelavke, bo že vedla sej je doskrat notr. Ji verjamem, ma dva faksa narjena, pa pet jezikov govori, v IQ-ju pa je daleč nad povprečjem. Kaj pol-a je prepametna za na tale svet?
Je baje ta grafit pisal na zidu Celjske umobolnice, al pa bolnice za dušo, sej se men že ime norišnica gravža, pa osebe, ki jih imenujejo norci tud ni, ker si NOBEN ČLOVEK NE ZASLUŽ TEGA IMENA. Ok izjeme so res samo totalni psihopati, pa uni krimosi, ki razsekajo in razrežejo vse kar leze in gre-hodi.

In  še nekaj kar je najbolj boleče. Z defektologi smo kot študentje hodil na redne praktične vaje po mladinskih pobolševalnih zavodi in unem Celjskem Piskru, ki je davno nazaj bil mladinski zapor. Hvala lepa za tako humano družbo! Tud tam z mladoletniki delajo z nekimi čudnimi prevzgojnimi prijemi, kaznujejo jih na bedno ponižujoč nečloveški način, pa nam pisla, da se mi je za kozlat zagravžu tud študij, pa une bedne vaje. Od defektnih otrok in kako z njimi delajo, pa raje ne bi pisala, ker je resnično kruto. Sem vidla vodenoglavca, revčka starga komej nekej mesecev, na katerem so delali eksperimente. Je moja frendica pisala diplomo na to temo, od takrat dalje je bil ogled kleti celjskega piskra zaprt za javnost, je ženska zdrmala tam vse dr-je in defektologe u nulo. Diplome ni nardila, se ve, sva obe obesle uni faks na klin. V javnost sva pa vseeno poslale en članek in dvignile ogromno prhu, pa mi niti slučajno ni bilo žal. Bi dons nardila isto, še lažje bi blo, ker obstojijo une slov NOVICE, ki so spužva za take zgodbe. So satari grki to bolj humano rešl. Če nisi bil Normal so to kr brclnil čez prepad, pa je blo. Mi da smo humana družba? Dokler bodo mladoletne osebe v tako bednih zavodih, ki si tega imena niti ne zaslužjo, ne, dokler bodo take in podobne inštitucije v starih gradov, bivših taboriščih, se ni spremel nič. EVO to je pa druga plat naše humanosti. Ne samo, da bi človek bruhal, ko vidi na lastne oči, vam lahko čisto odkrito povem, da bi pobruhala tud une kokr profesorje, ki so kljub resnici, ki smo jo vidl, to sploh dopuščal. Resnični idioti so bili pa lih oni. Žal, pa če to bere kdo iz foha al pa ne, sej sam dobro ve. A ne?
Samo to.

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by Sn0wBall on 27.05.2004 at 17:12:42

sam če se ta tvoja prijateljica vsega zaveda, zakaj se ne mal kontrolira in bi reči o vesoljcih obdržala zase?

sej ni treba da kaže vse navzven, če človeku dogaja

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by Angel on 31.05.2004 at 11:09:29

Ja Zakaj? Ker se ne zna, oziroma ne želi. Pokaže pa na vzven, ker je odprta, odkrita in taka, kot je. Njo zabremzajo samo zdravila. Žalostno a ni?
A*

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by X on 31.05.2004 at 11:27:27


DylanDog wrote on 21.08.2003 at 19:02:54:
Med norcem in genijem ni razlike....

...med genijem in norcem ni razlika.


Med norcem in genijem ni prav nobene razlike.

Norec iz sebe bruha neke čudne stvari, prav tako genij, le da pri slednjemu njegove kreativnosti naletijo na občudovanje preostalega sveta. Če ne bi Dali risal takšnih slik, kot jih je, bi bil le še en norec, tako pa je bil ekscentrični umetnik. Van Gogh je pa itak risal v norišnici. Itd ...

Skratka, genij je le drug način dojemanja norca s strani 'normalnih ljudi'. Isto velja za norca. ;D

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by Sn0wBall on 31.05.2004 at 11:27:33

a ni tako da pristaneš na psihiatriji samo pod pogojem da te spravijo oblasti ker si nevaren za okolico? druga možnost je samo da se sam odpraviš tja

Pol verjetno ji je fajn da dobiva zdravila. Če je tolk inteligentna in se zaveda kako in kaj je,bi se lako prilagodila okolici. Če ji pa tolk dogaja in je ne briga kako na to gleda okolica, nej prevzame vso odgovornost za to

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by Angel on 31.05.2004 at 14:31:31

Teoretično pravilno, praktično pa je to za njo neizvedljivo.
Zato pa ima shizofrenijo.

Drugače pa je velika razlika med genijem in norcem, pa naj dr.-ji trdjo čist drugač. Bo kr držalo:<poenostavljati zapletene stvari je sposobnost genijev, preproste stvari zakomplicirati pa sposobnost norcev...< je rekel J. Kennedy.
Una Monro M. pa mu je odgovorila:<jem zdravila, da lahko preživim, ljubim in čutim...ti pa poenostavi preprostost in zakompliciraj ljubezen...mogoče bova pa kdaj prišla skupaj>.
Se ve, da nista. Ona se je sama ubila, ko je razsodnost zgubila, njega so pa norci...

Baje je tudi ona trpela za maničnodepresivno bolezen, njena mati pa za shizofrenijo in je bila cel lajf v psihobolnici.

Angel

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by nomad on 04.01.2005 at 16:10:33

skor prepričan sem, da je pol človeštva shizofrenih.
to pomeni, v sebi razdeljenih, kao "duševo bolani" piše v slovaru..
bom prepiso nekaj od osha:
gurudžijev je dejal, da je takšen človek kakor hiša, kjer je gospodar odsoten in kjer vsak služabnik zase trdi, da je gospodar..
shizofrenik je brez središča. in vsi smo takšni. prilagodili smo se družbi, to je vse. razlikaje le v stopnji. gospodar je odsoten ali spi in vsak del si prisvaja lstništvo. kadar je prisotna spolna sla, postane gospodar spolonost. splonost postane popoln gospodar hiše. in potem, ko spolnost odide, sledi razočaranje. tedaj prevzame vajeti razum in pravi: "jaz sem gospodar" zdaj razum terja celo hišo zase in splonosti odreka dom. vsakdo terja celo hišo zase. kadar je jeza, postane gospodar jeza. tedaj ni mobenega razuma, nobene zavesti. nič se ne more postaviti jezi po robu. zaradi tega ne moremo razumeti drugih ljudi. človek, ki je bil ljubeč, se razjezi in nenadoma ni več ljubezni. tedaj nam ne gre v glavo, ali je ljubeč ali ne. ljubezen je bila samo služabnica in jeza je prav tako služabnica. gospodar pa je odstoten.

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by atrumvates on 30.05.2005 at 00:01:17

vsem ki podajate razne argumente z različno vsebino razmišljanja vam priporočam da se najprej prepričajte o avtentičnosti vaših argumentov na svoji koži...šele potem jih podajajte ostalim ;)
besede so samo besede in to tudi ostanejo...dejstva so pa so nekaj v kar verjameš ker si to izkusil na svoji koži...ne mešat besed z dejstvi

Lp
Črt

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by exodus on 30.05.2005 at 11:59:34


nomad wrote on 04.01.2005 at 16:10:33:
skor prepričan sem, da je pol človeštva shizofrenih.
to pomeni, v sebi razdeljenih, kao "duševo bolani" piše v slovaru..


Pod shizofrenijo si laik predstvalja, da gre za multiplo osebnost, ki ima več jazov, pa to ni res. Osebo z "več jazi" jo uvrščajo v disociativno strukturo osebnosti. Pod drugo: nobena bolezen, še manj pa duševna, ni nikakršen dar. Namreč če že govorimo o disociativni osebnosti, pred kratkim ej bil en dober film v kinematografih Hide & Seek, vam ga priporočam, da si ga ogledate. Predpogoj, da se ta duševna bolezen razvije, ponavadi izvira iz spolne zlorabe z moške strani na otroku. To je v bistvu obrambni mehanizem, da zlorabljan svoj pravi jaz odcepi ali ga razdrobi, da mu je vse skup bolj znosno, da se izogne prehudim duševnim in čustvenim bolečinam in se zaščiti, ki bi lahko pomenila za njega dokončni zlom ali psihični kolaps. Zato se "to" (spolno zlorabljanje) iz njegovega gledišča dogaja neki drugi ali tretji osebi in ne dejansko njemu, torej je zgolj opazovalec ali niti to ne...

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by edvin on 11.07.2005 at 20:11:07

da najprej povem da sem prebral samo ene par replik o shizofreniji in ne vem kaj vse ste že omenili. povem vam pa da je moja mati shizofrenik in pobje verjemte men da to ni nobena vrsta dara. vse kar se njim dogaja v glavi je čista oblika psihične bolezni in dejansko nič od tega oziroma zelo malo tega dejansko obstaja. in nimate pojma kako težko je s tem živet in nimate pojma kako to ni noben dar, in kako je  trapasto in naivno to bolezen sploh imenovati dar

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by Lilith on 11.07.2005 at 20:56:13


wrote on 11.07.2005 at 20:11:07:
da najprej povem da sem prebral samo ene par replik o shizofreniji in ne vem kaj vse ste že omenili. povem vam pa da je moja mati shizofrenik in pobje verjemte men da to ni nobena vrsta dara. vse kar se njim dogaja v glavi je čista oblika psihične bolezni in dejansko nič od tega oziroma zelo malo tega dejansko obstaja. in nimate pojma kako težko je s tem živet in nimate pojma kako to ni noben dar, in kako je  trapasto in naivno to bolezen sploh imenovati dar


Aleluja, glas razuma. :)
Edvin, verjetno ni lahko imeti v družini shizofrenega bolnika. Sem pa vesela, da si se oglasil, da se moji kompanjoni tule z gape foruma malce prizemljijo, da jim duh ne odtava proč.

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by Petruska on 25.07.2005 at 20:43:09

za shizofrenijo lahko zboli vsak clovek... in obstaja vec vrst bolezni shizofrenije! clovek ki ima to bolezen enostavno ne more ziveti z ljudmi okoli sebe oz. z ljudmi ki so mu tuji... imajo prisluhe... predstavlajte si kako je nekaj ur poslusati kako te nekdo kritizira, zanicuje in podobno in na koncu ugotovis da ni bilo nobenega...  tezko je ziveti s to boleznijo se tezje je pa za nekoga k zivi s to osebo... imet moras veliko potrpljenja, zivcov da mu lahko pomagas iti cez svet... o tem bi lahko pisala se in se... samo povdarit sem hotela da nekateri zelo malo veste o tej bolezni in da to NI DAR to je mucenje cloveka

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by evil on 30.07.2005 at 15:04:57

mislm kva kakšn dar hahahahaha gre za moteno delovanje možganou verjemte mi jest sm ta ki nabire rože iz vrta pekla  :)

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by David on 30.07.2005 at 15:19:33

  ... kakšna klima je kaj tam na vrtu?

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by evil on 30.07.2005 at 16:46:34

zadnje čase uredu sam drugač pa nevzdržno

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by evil on 30.07.2005 at 17:01:55

aja še to shizofrenija ni vzrok slabih razmer v družini gre za MOTENO DELOVANJE MOŽGANOU zato ne pomaga nobena terapija nobena hipnoza in noben psihiatr pomaga samo kemija pa še ta do neke mere ozdravitve praviloma ni če bi šlo za probleme iz otroštva bi se jih dal zvleč na dan s hipnozo ker pa gre čist za fizični problem ne pomaga nobena terapija to je tko k da bi ti roko odrezal pol bi pa hodu na terapije da bi ti nova zrasla

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by picola on 31.07.2005 at 11:57:28


wrote on 30.07.2005 at 17:01:55:
aja še to shizofrenija ni vzrok slabih razmer v družini gre za MOTENO DELOVANJE MOŽGANOU zato ne pomaga nobena terapija nobena hipnoza in noben psihiatr pomaga samo kemija pa še ta do neke mere ozdravitve praviloma ni če bi šlo za probleme iz otroštva bi se jih dal zvleč na dan s hipnozo ker pa gre čist za fizični problem ne pomaga nobena terapija to je tko k da bi ti roko odrezal pol bi pa hodu na terapije da bi ti nova zrasla


Hudiča...men je to tako težko verjet... :-/ Mogoče zaradi dokončnosti nečesa...da se nekaj ne da spremenit, ne da pomagat... In zato me ful zanima (mogoče Lilith?), koliko to drži? A ima mogoče celo kdo osebne izkušnje kar se rehabilitacije tiče?

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by lola on 31.07.2005 at 12:30:20


picola wrote on 31.07.2005 at 11:57:28:
Hudiča...men je to tako težko verjet... :-/ Mogoče zaradi dokončnosti nečesa...da se nekaj ne da spremenit, ne da pomagat...wrote on 30.07.2005 at 17:01:55:
ker pa gre čist za fizični problem ne pomaga nobena terapija to je tko k da bi ti roko odrezal pol bi pa hodu na terapije da bi ti nova zrasla


Saj ti je že evil razložil kako je s tem, tudi manjkajoča roka ne bo več zrasla.

Pa smo pri sprejemanju     ;)  Ene stvari v življenju je očitno le potrebno sprejeti takšne kakršne so.

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by evil on 31.07.2005 at 15:20:41

tko k sm reku tablete mi pomagajo do neke mere zdravljenje se šteje v letih terapije pa mogoče komu mal izbolšajo počutje oziroma pomaga ti lažje prenašat simptome men osebno ni to čist nč pomagal pač sprjazneš se s tem da si drugačn no zdaj pa na kolo  ;)


Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by picola on 31.07.2005 at 17:03:08


lola wrote on 31.07.2005 at 12:30:20:
Saj ti je že evil razložil kako je s tem, tudi manjkajoča roka ne bo več zrasla.

Pa smo pri sprejemanju     ;)  Ene stvari v življenju je očitno le potrebno sprejeti takšne kakršne so.


Sem ga razumela ja...samo zanima me,če mogoče pa le obstaja kakšen uspešen psihoterapevtski pristop...in sicer sprašujem zato,ker so psihiatri itak mnenja,da je potrebno skor vse psihične bolezni zdravit s farmakologijo...na drugi strani pa istočasno psihoterapevti uspešno zdravijo iste bolezni le s psihoterapijo.In me zanima ali je morda z shizofrenijo tudi tako. Če evil pravi,da ne,še ne pomeni,da tako tudi v resnici je.Ali pač?

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by Petruska on 01.08.2005 at 10:44:59

psihiatri ne pomagajo, pomagajo samo tablete...  imam teto ki ima shizofrenijo in zivimo skupaj, in verjemi da pogovor s psihiatrom ne deluje, no ja deluje 2 uri potem je spet isto razmisljanje kot v preteklosti...  cloveka ne mores ozdraviti s tem in tudi s tableti ne!  s tableti le ublazis trenutne psihicne izpade...

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by KATARINKA on 10.08.2005 at 14:23:46


titud wrote on 08.07.2003 at 09:25:36:
O duševnih boleznih na splošno je bil v zadnji sobotni prilogi en obširen članek. Ena dohtarca ugotavlja, da je na na 100 ljud en shizofrenik in da si vsak  deseti shizofrenik vzame življenje.

Shizofrenija je bolezen naše civilizacije in se je množičnje začela pojavljat v začetku prejšnjega stoletja. Po enih tezah se v religioznih družbah ne more razširit, ker religiozna kultura  poskrbi za centriranost psihe na eno  točko oziroma za to, da se človk upravlja iz enga centra, kamorkoli se že ta center postav. Kompetativni ego, ki poganja naprej našo civilizacijo,  te funkcije ne more v celot izpolnjevat, se dost hitr zaplete v paradokse, ki jih dostkrat  ne zmore razrešit dragač kot da se sam razcepi in človk tako začen delovat  prot seb.  Zato se new-egovska psihoterapija tud tko spravlja na odpravljanje ega, ker računa, da bo z nejgovo odravo odpravla pardokse, v katere se zapleta in zarad katerih si povzroča trpljenje.  Ampak na tak način večinoma proizvaja samo egotovove nadomestke (od skupinskega  v sektah do kreiranja notranjih/ induvidualnih vodnikov). Vzpostavlja v bistvu eno kvazi religizono situacijo, ki simptome shizme prekrije z dušenimi anomalijami, ki smo jih v prejšnjem stoletju v bistvu že odpravl: histerijimi (videnji in  prisluhi), ki lahko povzročajo resne somatske motnje psihične izvora. Prav take histerije pa so spet voda na mlin za alternativne zdravilce, saj imajo velike uspehe prav z zdravljenjem  somatskih obolenj, ki so v bistvu psihičnega izvora. New-age zdravilstvo se skratka poganja iz napačnega zdravljenja shizofrenije in samemu seb daje delo, namesto da bi se naša civilizacija poglobila v izvore shizofrenije pri njenem korenu. Tega pa tud  sodobna  medicinska stroka nima ta pravga motiva delat, ker je tud sama proizvod shizofrenikov prejšnejšjega stoletja, tko kot znanost v celot. Tko da shizma je po mojem ene vrste generator napredka zanosti in tehnike, zato v je eni zmerni količini zaželjena in spodbujana. Hudič je v tem, da jo lahko tud požre.    

MOJE MNEJE JE DA JE V NAŠEM ZDRAVSTU ZELLLO ZELO SLABO POSRBLJENO ZA  NJIHOVO ČUSTVENO BLIŽINO ČLOVEKA , TEJ LJUDJE POTREBUJEJO SAMO LJUBEZEN IN NEKOGA KI BI SE Z NJIMI ŠEL ČLOVEK NEJEZI SE!!!!!  
IV OSEBNJI BLIŽINI POZNAM NEKOGA KI JE KOT ČLOVEK ZELO OPRTEGA SRCA IN DOJEMLJIVA OSEBNOST. NNIKOGAR NIMAJO V BOLNICI DA BI JIH SPODBUJEL IN MOTIVIRAL, JIM PEL OTROŠKE PESMI, GOVORIL POZITIVNE STAVKE . ČUDOVIT ČLOVEK SI. NEŽEN BODI DO SEBE IN DRUGIH.


Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by KATARINKA on 10.08.2005 at 14:48:29


titud wrote on 08.07.2003 at 09:25:36:
O duševnih boleznih na splošno je bil v zadnji sobotni prilogi en obširen članek. Ena dohtarca ugotavlja, da je na na 100 ljud en shizofrenik in da si vsak  deseti shizofrenik vzame življenje.


VSI KI VAS KARKOLI ZANIMA Z HIZOFRENIJO VAM LAHKO MORDA SVETUJEM KAKO RAVNATI Z TAKŠNIMI LJUDMI. V BLIŽINI IMAM SESTRO KI JE ZBOLELE ZA TO BOLEZNIJO IN JAZ Z NJENO BOLEZNIJO ŽIVIM ŽE 30 LET . PRVO KAR VAM LAHO POVEM DA SE STANJE TEH BOLNIKOV ZELO SPREMINJA , RAVNO TAKO KOT PRI NAS ČUSTVENA RAZPOLOŽENJA.    
SPREMEMBA JE PRI NJIH ZELO OPAZNA V OČEH OZ ZENICAH. OSEBE Z TO BOLEZNIJO SO V VEČJI VEČINI ZELO GLOBOKO ČUSTVENI IN ČUJOČI, ZELO DOBRO SLIŠIJO.

ZELO MOČNOO SI JAZ ŽELIM DA BI NAŠA DRŽAVA VALIKO BOLJ POSKRBELA ZA VEČ ENODNEVNIH CENRTOV ZA TAKŠNE LJUDI, UPOSOBILA LJUDI KI BI BILI POZITIVNI KOT POZITIVKE BI LJUBEČE IN SKRBNO ISKRENO POMAGALE DRUGAĆNIM, KAJTI TEJ LJUDJE SO ZATO TU DA NAS NEKAJ NAUČIJO.
ZAKAJ  TAKO ZELO DVOMIMO V NIJH ? ALI PA MI SAMI NISMO DOVOLJ ČUSTVENO ZRELI IN SPREMENLJIVI DA BI LAHKO BOLJ ODLOČNO IN ODPRTO POGLEDALI ???? TUDI TEJ LJUDJE NAS RAVNO TAKO POTREBUJEMJO KOT  INVALIDI.

PROISM DARGI LJULJE STORIMO NEKAJ TUDI ZA NJIHOVA SRCA IN USTANOVIMO ORGANIZACIJO, USTANOVO, DNEVNO OSKRBO, KAKERŠNE KOLI DELAVNICE, NEKAJ DA JIH BO ZAPOSLILO VASJ 6 DO 8 UR NA DAN.!!!!!!!!!!!!
LEP POZDRAVČEK IN VELIKO SONČAKA V SRCU VAN ŽELIM.
edittitud wrote on 08.07.2003 at 09:25:36:
O duševnih boleznih na splošno je bil v zadnji sobotni prilogi en obširen članek. Ena dohtarca ugotavlja, da je na na 100 ljud en shizofrenik in da si vsak  deseti shizofrenik vzame življenje.

VSI KI VAS KARKOLI ZANIMA Z HIZOFRENIJO VAM LAHKO MORDA SVETUJEM KAKO RAVNATI Z TAKŠNIMI LJUDMI. V BLIŽINI IMAM SESTRO KI JE ZBOLELE ZA TO BOLEZNIJO IN JAZ Z NJENO BOLEZNIJO ŽIVIM ŽE 30 LET . PRVO KAR VAM LAHO POVEM DA SE STANJE TEH BOLNIKOV ZELO SPREMINJA , RAVNO TAKO KOT PRI NAS ČUSTVENA RAZPOLOŽENJA.    
SPREMEMBA JE PRI NJIH ZELO OPAZNA V OČEH OZ ZENICAH. OSEBE Z TO BOLEZNIJO SO V VEČJI VEČINI ZELO GLOBOKO ČUSTVENI IN ČUJOČI, ZELO DOBRO SLIŠIJO.
[b]ZELO MOČNOO SI JAZ ŽELIM DA BI NAŠA DRŽAVA VALIKO BOLJ POSKRBELA ZA VEČ ENODNEVNIH CENRTOV ZA TAKŠNE LJUDI, UPOSOBILA LJUDI KI BI BILI POZITIVNI KOT POZITIVKE BI LJUBEČE IN SKRBNO ISKRENO POMAGALE DRUGAĆNIM, KAJTI TEJ LJUDJE SO ZATO TU DA NAS NEKAJ NAUČIJO. [/b]
ZAKAJ  TAKO ZELO DVOMIMO V NIJH ? ALI PA MI SAMI NISMO DOVOLJ ČUSTVENO ZRELI IN SPREMENLJIVI DA BI LAHKO BOLJ ODLOČNO IN ODPRTO POGLEDALI ???? TUDI TEJ LJUDJE NAS RAVNO TAKO POTREBUJEMJO KOT  INVALIDI.

PROISM DARGI LJULJE STORIMO NEKAJ TUDI ZA NJIHOVA SRCA IN USTANOVIMO ORGANIZACIJO, USTANOVO, DNEVNO OSKRBO, KAKERŠNE KOLI DELAVNICE, NEKAJ DA JIH BO ZAPOSLILO VASJ 6 DO 8 UR NA DAN.!!!!!!!!!!!!
LEP POZDRAVČEK IN VELIKO SONČAKA V SRCU VAN ŽELIM.


Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by vida on 11.08.2005 at 20:37:01


Petruska wrote on 01.08.2005 at 10:44:59:
psihiatri ne pomagajo, pomagajo samo tablete...  imam teto ki ima shizofrenijo in zivimo skupaj, in verjemi da pogovor s psihiatrom ne deluje, no ja deluje 2 uri potem je spet isto razmisljanje kot v preteklosti...  cloveka ne mores ozdraviti s tem in tudi s tableti ne!  s tableti le ublazis trenutne psihicne izpade...


o tem kako si je psihofarmakologija v naši družbi prisvojila vlogo psihoterapije piše W. Glasser v svoji knjigi z naslovom "Psihiatrija je lahko nevarna za vaše duševno zdravje".
Razvil je način zdravljenja "teorijo izbire", ki jo podrobno opisuje v knjigi.


Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by Lilith on 11.08.2005 at 22:04:04


Petruska wrote on 01.08.2005 at 10:44:59:
psihiatri ne pomagajo, pomagajo samo tablete...  imam teto ki ima shizofrenijo in zivimo skupaj, in verjemi da pogovor s psihiatrom ne deluje, no ja deluje 2 uri potem je spet isto razmisljanje kot v preteklosti...  cloveka ne mores ozdraviti s tem in tudi s tableti ne!  s tableti le ublazis trenutne psihicne izpade...


Za shizofrene bolnike bi naj bilo specifično, da so v razvoju obtičali na t.i. "paranoidni poziciji", z laičnimi besedami povedano - ni premorejo bazičnega zaupanja, da bi lahko vzpostavili pristni odnos s sočlovekom. Zato je zdravljenje prognostično najbolj ugodno ob kombinaciji medikamentov (psihiatrična obravnava) ter razvojno analitične psihoterapije. Slednja je za te bolnike zelo specifična, terapevt ima zelo težko nalogo, no, mogoče ne bi zdaj o tem... skratka ta kombinacija trenutno velja za najbolj optimalno. Čeravno je terapija izjemno izjemno  dolgotrajna, premiki so pa minimalni. Žal.

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by iskalec(Guest) on 21.02.2006 at 17:48:32

Imel sem dekle, ki ima po nekih znakih manično motnjo ali hipomanijo.  (tako mi je dejal nek psihiater). Hodila je nekaj časa na Ambulatne pogovore in sicer je govorila, da ima depresijo.

Naprimer zaradi navdušenja nad nekaterimi stvarmi več dni ni spala (takrat videla ogenj in hudiče) in potem so ji dali tablete, ki pa jih sedaj ne jemlje več.

Po literaturi piše, da je to bolezen, ki jo težko opaziš in večinoma se je normalno obnašala.

Moral sem odditi od nje, ker ji je uspelo, da mi je v nič pometala ogromno denarja in je na koncu postala neznosna.

Ali se kdo spozna na to bolezen, mogoče tudi iz alternativnega gledišča. Nek bioenergetik je dejal, da so takšni ljudje obsedeni.

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by THOR(Guest) on 22.02.2006 at 13:39:31


wrote on 21.02.2006 at 17:48:32:
Nek bioenergetik je dejal, da so takšni ljudje obsedeni.


Bi se kar strinjal s tem.
Pa tale film Exorcism of Emily Rose verjetno tudi ni daleč od resnice.
Tablete samo uspavajo del možganov, kar seveda ni trajna rešitev. Imam prijatelja ki je imel hudo psihotično epizodo, zdaj jemlje antipsihotike, stvar je do te mere boljša da nima več nekih čudnih blodenj ampak je ves čas zaspan in raztresenih misli.

Lep pozdrav

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by iskalec(Guest) on 23.02.2006 at 08:44:05

Thor, hvala za odgovor.
Glede psihoze zgoraj moram povezati točneje. Ta ženska po mojem mnenju ni psihotik. Po več nočeh brez spanja pa bi vsak videl ogenj in privide. Res pa mnogi shizofreniki zelo malo spijo in to je lahko dodaten vzrok za njihove privide.
Ta bioenergetik je za osebe z Manično depresijo izjavil, da so obsedene in da je nad njimi izvajal eksorcizem. (Po zdravljenju je naprimer priporočal izogibanje temnim ulicam. ) Hipomanija pa je pomanjšava Manične depresije. Zanimajo pa me vaše izkušnje. Ali je pri takšnih  bolnikih kdo opazil kaj takšnega kot obsedenost. To bi lahko vključevalo škodljivo moč  v določenih situacijah.
Raziskave kažejo, da se razne depresije lahko zdravijo s pogovori s prijatelji, bolj kot s terapevti. Mislim, da bi tudi zgornje pomanjkanje spanja pri shizofrenikih lahko zmanjšali s človeškim odnosom.
Pravijo, da še nikogar niso pozdravili. Vendar pri Johnu Nashu, (film Čudoviti um) je njegova žena pomagala, da se mu je stanje izboljšalo. Sem večinoma proti tabletom, ko je še toliko rezerve v raziskovanju človeškega uma in v medčloveških odnosih.

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by Eva on 23.02.2006 at 08:51:43

dar je itak
enkrat sem tole  prebrala, mi je blo všeč, kako potrjuje to, kar sem mislila
http://www.ljudmila.org/altra/a_zgod.html

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by Loops of Infinity on 23.02.2006 at 08:53:29

Sam tolk: pomanjkanje oz. malo spanja spanja ni vzrok, ampak bolj posledica, če že.

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by Iskalec(Guest) on 23.02.2006 at 09:39:42

Predvsem posledica, lahko pa tudi vzrok. Ve se, da pomanjkanje povzroča halucinacije. Na tem bi bilo mogoče še kaj narediti za zmanjšanje halucinacij.

Sicer pa mislim, da shizofrenija dar podobno kot sanje. V obeh primerih si v alfa stanju in se tu in tam se pojavijo razna videnja. Vendar, kot v sanjah, večinoma je to zelo neurejeno.

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by Loops of Infinity on 23.02.2006 at 09:49:02

Mah, ne more bit dar. Mi lahko govorimo, ko se nam le približno svita, kaj to je: shizofrenija. Ampak, to je bolezen, in to huda. In tisti, ki resnično doživlja to, mu to ni nikakršen dar, po moje. Ker nima te vrste razuma, da bi lahko to vzel kot dar. Ker če bi bilo tako, bi itak ozaveščal, in to potem ne bi bila shizofrenija.


Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by iskalec(Guest) on 23.02.2006 at 10:19:17

Nisem bil jasen. Zame je predvsem bolezen z določenimi pozitivnimi stvarmi, ki se pojavijo zraven.

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by gape on 23.02.2006 at 10:35:23


wrote on 23.02.2006 at 08:44:05:
Raziskave kažejo, da se razne depresije lahko zdravijo s pogovori s prijatelji, bolj kot s terapevti.

zanimivo ... maš link?wrote on 23.02.2006 at 09:49:02:
Mah, ne more bit dar. Mi lahko govorimo, ko se nam samo približno svita, kaj je to shizofrenija. Ampak, to je bolezen, in to huda. In tisti, ki resnično doživlja to, mu ni nikakršen dar, po moje. Ker nima te vrste razuma, da bi lahko to vzel kot dar. Ker če bi bilo tako, bi itak ozaveščal, in to potem ne bi bila shizofrenija.

to smo se že šli enkrat
neglede na vse jest mislm da je glavni problem vseh njih ki preveč vidijo okolica, ki pač ne vidi.
in pol zato da ma mir, take ljudi rajši prepričuje da narobe vidijo ... namesto da bi raziskala kaj to vidijo modeli in modelke ...
od kje


Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by Loops of Infinity on 23.02.2006 at 10:56:38


gape wrote on 23.02.2006 at 10:35:23:
[quote author=iskalec(Guest) link=1057404803/120#125 date=1140680645]
to smo se že šli enkrat


 A se nismo že vse, if you put it like this  ::)?

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by gape on 23.02.2006 at 11:09:30


wrote on 23.02.2006 at 10:56:38:

gape wrote on 23.02.2006 at 10:35:23:
to smo se že šli enkrat


 A se nismo že vse, if you put it like this  ::)?


no ja ... to maš pa tud res ... skorde ...

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by vida on 23.02.2006 at 11:54:37

no potem je pa res že skrajni čas da ustanovimo to organizacijo:

PROSIM DRAGI LJUDJE STORIMO NEKAJ TUDI ZA NJIHOVA SRCA IN USTANOVIMO ORGANIZACIJO, USTANOVO, DNEVNO OSKRBO, KAKRŠNEKOLI DELAVNICE, NEKAJ DA JIH BO ZAPOSLILO VSAJ 6 DO 8 UR NA DAN.!!!!!!!!!!!!

in da poskusimo združit razpoložljive moči za reševanje njihovih src, saj bi to ozdravljalo tud naša.

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by t on 23.02.2006 at 12:37:18


vida wrote on 23.02.2006 at 11:54:37:
no potem je pa res že skrajni čas da ustanovimo to organizacijo:

PROSIM DRAGI LJUDJE STORIMO NEKAJ TUDI ZA NJIHOVA SRCA IN USTANOVIMO ORGANIZACIJO, USTANOVO, DNEVNO OSKRBO, KAKRŠNEKOLI DELAVNICE, NEKAJ DA JIH BO ZAPOSLILO VSAJ 6 DO 8 UR NA DAN.!!!!!!!!!!!!

in da poskusimo združit razpoložljive moči za reševanje njihovih src, saj bi to ozdravljalo tud naša.naj slepi vodijo (še bolj) slepe

reši se, kdor se more...

;D

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by THOR on 23.02.2006 at 13:54:18

Po vsem tem bo shizofrenik še vedno shizofrenik. Se je treba pač sprijaznit s tem da je nek % prebivalstva duševno moten. Tako kot obstajajo ljudje ki so hromi so tudi ljudje ki so duševni invalidi.
Mogoče je imel Hitler še najboljši način reševanja tega problema  ;D

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by iskalec(Guest) on 10.03.2006 at 14:53:08


THOR wrote on 23.02.2006 at 13:54:18:
Po vsem tem bo shizofrenik še vedno shizofrenik. Se je treba pač sprijaznit s tem da je nek % prebivalstva duševno moten. Tako kot obstajajo ljudje ki so hromi so tudi ljudje ki so duševni invalidi.
Mogoče je imel Hitler še najboljši način reševanja tega problema  ;D


Mislim, da se danes ve še premalo o duševnosti in delovanju možganov. Zato mislim, da obstajajo pristopi, kjer se duševne bolezni lahko vsaj olajšajo. En pristop je analiza miselnih procesov in spominov. Vendar, psihiatri nimajo časa in tudi nočejo imeti časa. Po nekaj besedah že začnejo pisati recepte za tablete. Te tablete pa nekaj koristijo, nekaj pa naredijo škode. O tej škodi bolniki vedo povedati.
Za nekatere tablete psihiatri trdijo, da ne povzročajo odvisnosti, torej za njih ni problema, kot da potem ni stranskih učinkov.

Dosti krat pa stanje izboljša že stil življenja, spanje, rekreacija, bolj izbrana hrana, svež zrak, sprejetost v družbi.

Mislim, da je vseeno večja možnost nekega duševnega bolnika ozdraviti z faktorji iz zgornjega stavka, kot ozdraviti nekega hromega.

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by gape on 11.03.2006 at 11:19:13


wrote on 10.03.2006 at 14:53:08:
Dosti krat pa stanje izboljša že stil življenja, spanje, rekreacija, bolj izbrana hrana, svež zrak, sprejetost v družbi.

Mislim, da je vseeno večja možnost nekega duševnega bolnika ozdraviti z faktorji iz zgornjega stavka, kot ozdraviti nekega hromega.

dobr si reku

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by iskalec(Guest) on 28.03.2006 at 14:40:43

Mogoče bi bila pomoč za te ljudi, da bi njihovim svojcem omogočili študij psihiatrije.
Kakšnih 5% pa bi končalo takšen študij. Lahko bi bili tudi kriteriji, da bi bili pozneje za to delo nekoliko plačani.

Verjetno bo svojec žrtvoval več svojega časa za pogovor in poglabljanje v duševno bolnega sorodnika. Vsaj učinek bo boljši z manj tablete in svojci bodo vedeli več, kako tudi sebi narediti življenje bolj znosno.

Če pa bi bili uspešni pri tem zdravljenju, bi lahko pomagali tudi drugim.

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by Historian on 22.02.2008 at 13:00:58

>Ljudje, ki to sposobnost imajo, so v naši družbi ožigosani in označeni zato, ker naša družba kot taka, onostranstva ne priznava. Tudi ti posamezniki o tem ne vedo nič in vse njihove tesnobe ter stiske izvirajo iz strahu pred neznanim.

Svetov je več in sposobnost komuniciranja med svetovi se v tracionalni medicini, katera onostranstva pač ne priznava, reče shizofrenija pa še kak drug izraz se bi našel. Shizofrenija ni pravzaprav nič drugega kakor komunikaciranje z angeli, višjimi bitji. To vsekakor obstaja in tovrstne izkušnje se preganjajo, take ljudi zaprejo v bolnice ... v srednjem veku so jih zažigali na grmadah. (oblast zatira konkurenco.press)

Shizofreniki, ki znajo funkcionirat tudi v normalnem življenju pa rečemo  čarovniki, zdravilci, pogosto pa se znajdejo v ujetništvu politikov, ko ali če izgubijo zdravo komponento osebnosti pa ne ostane drugega kakor bolnišnica, smrt.

Biti shizofrenik, pomeni imeti dar in trpeti, večina se boji govoriti o dogajanju v glavi, saj je pretok misli za običajne ljudi čista znanstvena fantastika, svet ki ne obstaja. 8-)

LP

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by plesnamesecu on 22.02.2008 at 22:50:42


Historian wrote on 22.02.2008 at 13:00:58:
>Ljudje, ki to sposobnost imajo, so v naši družbi ožigosani in označeni zato, ker naša družba kot taka, onostranstva ne priznava. Tudi ti posamezniki o tem ne vedo nič in vse njihove tesnobe ter stiske izvirajo iz strahu pred neznanim.

Svetov je več in sposobnost komuniciranja med svetovi se v tracionalni medicini, katera onostranstva pač ne priznava, reče shizofrenija pa še kak drug izraz se bi našel. Shizofrenija ni pravzaprav nič drugega kakor komunikaciranje z angeli, višjimi bitji. To vsekakor obstaja in tovrstne izkušnje se preganjajo, take ljudi zaprejo v bolnice ... v srednjem veku so jih zažigali na grmadah. (oblast zatira konkurenco.press)

Shizofreniki, ki znajo funkcionirat tudi v normalnem življenju pa rečemo  čarovniki, zdravilci, pogosto pa se znajdejo v ujetništvu politikov, ko ali če izgubijo zdravo komponento osebnosti pa ne ostane drugega kakor bolnišnica, smrt.

Biti shizofrenik, pomeni imeti dar in trpeti, večina se boji govoriti o dogajanju v glavi, saj je pretok misli za običajne ljudi čista znanstvena fantastika, svet ki ne obstaja. 8-)

LP


Po moje je razlika med shizofrenikom in šamanom v nadzoru. Šaman ima nadzor nad prehodi med različnimi svetovi, shizofrenik tega ne zmore, zato se v teh različnih svetovih izgublja. Ne vem sicer, če bi te svetove imenovala onostranstvo, mislim, da gre za različne nivoje dostopa do plasti naše duševnosti. Je to onostranstvo?

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by Johnny B. Goode on 22.02.2008 at 23:38:31

jaz bi pa pripomno, da so shizofreniki zelo dobri in hudo intelegentni ljudje(mogoce so celo prevec intelegentni in so zato shizofreniki kr se jim mogoce posledicno zgodi nekaksna motnja v mozgnaih) in da ko sem bil pred leti na psihiatriji na detoxu sem imel taksne hude debate z njimi in to odprte za vse z tako mero fantazije da dokler tega ne dozivis ne mors verjet da je mozno in da mi je to kar precej olajsalo moje trplenje tam.

se to bi rad dodal, da kaksen pristop ima osebje na zaprtih oddelkih psihiatrij do shizofrenikov je totalno zgreseno - dogajajo se vlke svinjarije in to mocno obsojam, kr marsikomu nebi blo treba nekaj vsiljevat z silo ampak bi se preprosto lahko z njimi pogovorili in jim na bolj civiliziran nacin pomagali ne pa z agresijo in vezanjem na poslje ter grozenjem z inekcijami nekih konjskih pomirjeval.
zgodilo se je tud da je kdo pac imel kaksen izpad, ki so pac znacilni za te ljudi ce ne jemljejo nekih zdravil redno - da so jih polovili na hodniku jih vrgli na tla jih stisnili ob tla in jim dali take shoote nekih zdravil, da je kdo lezal po 1 teden in bil kot hipnotiziran(kot da bi mu zivljenje ven posesali iz telesa) in vse to je bilo kao kazen sploh iz strani kaksnih starejsih psihiatrov, ki so se precej primitivni.

Upam da se odnos do teh bolnikov zadnje case kaj spreminja kr sej pa te nismo vec v 19em stoletju in bi se dalo kaj vec in kaj pozitivnega nardit za te ljudi in se z njimi mogoce vec ukvarjat in jim posvecat dosti vec pozornosti kr sem na lastne izkusnje videl, da ce se z njimi pogovarjas in se iz njih ne norcujes lahko postanejo celo zlo dobri do tebe(mogoce celo prjatli) vsaj za kratek cas kolk sem jaz prebil tam v onem shitty oddelku psihiatrije.

l.p. vsem

Johnny

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by sašo on 23.02.2008 at 10:16:45

Kaj je shizofrenija in kaj ni?
Shizofrenija je zapletena motnja v delovanju možganov, ki se kaže kot splet značilnih simptomov. Tu se resnična doživetja in izkušnje težko razlikujejo od neresničnih, zato mišljenje ostane brez zanesljivega kompasa in postane nelogično. Oboleli postopoma zaide ali je nenadoma pahnjen v psihotičen svet neznanih občutij s čudnimi običaji in zastrašujočo okolico, kjer po videzu drugačna bitja govorijo nerazumljivo govorico. Ne ve, kako je prišel tja in koliko časa bo moral ostati v neprijaznem tujem svetu. Zato je razumljivo, da so bolniki v fazi bolezni prikrajšani kot socialna bitja, ker ne morejo gojiti in kazati normalnih čustev do drugih oseb ter imajo težave s spominom in vedenjem.
Shizofrenija ne pomeni razcepljene osebnosti. Ne povzročajo je težke okoliščine v otroštvu, osebnostna šibkost in lenoba. Ni normalen odziv na nenormalen svet. Bolezen se neizbežno razvije, ne da bi bil kdo zanjo kriv, in zato tudi ne najožji svojci. To je pomembno vedeti, ker napačna razlaga bolezni naprti bolniku in njegovim svojcem dodatno trpljenje.

Tu bi dodal še svoj komentar.
Shizofrenija je označena, kot bolezen...zame to nikakor ni bolezen.
Zato, ker se nekdo drugače vede, razmišlja itd., še ne pomeni da je bolan. Najlažje je nekaj česar ne razumemo, izločiti namesto, da bi se kaj naučili recimo o duševnosti neposredno od t.i. bolnikov.

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by xyz on 04.04.2008 at 09:27:01

Zelo zanimivo razmišljanje, jst sm pa misnla, da nas noben ne razume, jst sm namreč eden tistih shizofrenikov o katerih tako zavzeto razpravljate. In bi rekla par stvari, da shizofrenija je res samo eno trpljenje, verjetno samo zaradi tega kar je stigma, še to ne vem, da ko bom jst končala faks, a me bo sploh kdo hotel zaposliti, in bom klošar, oz. izolirana od družbe. Jst osebno še nisem srečala shizofrenika, ki bi znal svoje potenciale izkoristit, jst neprimer iz svojih halucionacij napovem kaj se bo zgodil in je res jeba, k včasih več ne vem kaj je res in kaj ni, ko ti vsi govorijo, da si nor, in ko kaj takega poveš psihiatru te nafila z novo dozo tablet, kaj bi se šele zgodilo, če bi povedala, da sm že videla duhove in oh in sploh kašne stvari se mi dogajajo. Jst o tem ne govorim, razn zdej tuki, k se mi zdite mal bol odprti, drugače pa nam shizofrenikom  noben nč ne verjame, tko da se pač o tem kaj mi doživljamo ne govori, ker za okolico si nor. Branje enih strakovnjakov k tem neki pametujejo, ni kul in to samo zaradi tega, kdo je pa reku da majo oni prav, samo zaradi tega ker so prebral na tone knjig in majo že čist oprane možgane. Oni v bistvu tavajo v temi, ker se tega ne da dokazat, beri paranormalnost, ker to ni stvar, na katreri bi lahko delal poskuse, ker je vsako bitje drugačno in samosvoje in neki posplaševat je nesmiselno, in to je največja napaka, ki jo dela tud moj psihiater, kot da bi zdej jst rekla, da zblojenih ljudi ni, samo zarad tega ker jst nism, sej upam ;D

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by kopron on 04.04.2008 at 09:57:52

Jaz ti verjamem ( do sedaj)  ::) .

Daj, prosim, še kaj povej , ker me zanima  ::) . Mislim, da je to samo odpiranje takoimenovanega "duhovnega vida"  ::) 8-) .

+ lep + dober uviden dan, še napreeej ...

Boštjan Zupančič + #

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by plesnamesecu on 04.04.2008 at 14:47:06


xyz wrote on 04.04.2008 at 09:27:01:
In bi rekla par stvari, da shizofrenija je res samo eno trpljenje, verjetno samo zaradi tega kar je stigma, še to ne vem, da ko bom jst končala faks, a me bo sploh kdo hotel zaposliti, in bom klošar, oz. izolirana od družbe. Jst osebno še nisem srečala shizofrenika, ki bi znal svoje potenciale izkoristit, jst neprimer iz svojih halucionacij napovem kaj se bo zgodil in je res jeba, k včasih več ne vem kaj je res in kaj ni, ko ti vsi govorijo, da si nor, in ko kaj takega poveš psihiatru te nafila z novo dozo tablet, kaj bi se šele zgodilo, če bi povedala, da sm že videla duhove in oh in sploh kašne stvari se mi dogajajo. Jst o tem ne govorim, razn zdej tuki, k se mi zdite mal bol odprti, drugače pa nam shizofrenikom  noben nč ne verjame, tko da se pač o tem kaj mi doživljamo ne govori, ker za okolico si nor.  


Res je, da mi samo razpravljamo, ti pa lahko poveš marsikaj iz lastnih izkušenj. Tudi to, ali sekamo mimo ali pa nam je kaj jasno.
Če te prav razumem, je edini vzrok trpljenja pri shizofreniji negativni odziv okolja. Mogoče lahko prav zaradi tega tisti, ki imate izkušnjo s shizofrenijo, lahko nekaj naredite, če o tem govorite in če na to opozarjate. Kaj pa misliš o Tanji Lamovec in gibanju, ki ga je sprožila? Kar nekaj nevladnih organizacij pri nas naj bi opozarjalo na probleme, ki jih že ti omenjaš - stigmatizacijo, slabše možnosti zaposlitve, šolanja, itd, itd in naj bi nekaj na tem delalo.  Vsaj v teoriji izgleda, da se nekaj premika, kako je pa v praksi, pa ne vem.

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by xyz on 04.04.2008 at 17:08:43

V praksi zgleda to tko da bm cel življenje skrivala to kar sem. Sej veš poveš samo to kar ljudje hočejo slišat oz. na sploh ne poveš nič, razn v hecu in na koncu sledi še haha. Sicer pa mi je psihiater reku da po zakonu bm jst mogla povedat da se zdravim, sm jst 100% ne bm, kdo bo pa hotu invalida v službi. V te nevladne organizacije pa se jst ne pridružujem, med shizofreniki je prisotne zame preveč negativne energije, oz. folku se ne zmeša samo zaradi halucionacij, ampak zaradi psihičnega in fizičnega nasilja drugih ljudi, tko da mi je še bolj glupo poslušat kako so shizofreniki nevarni, sej v medijih je skoz govora o tem, ko je pa lih obratn.

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by snow on 07.04.2008 at 00:15:52

Si že kdaj razmislila o tem da bi bolj zaupala vase in pustila psihiatra pri miru, ter sama zaživela? Dokler se zavedaš kar se ti dogaja in ločiš resnično od blodenj, se lahko z voljo spraviš na mesto. Seveda to vključuje opustitev jemanja vsakršnihkoli drog, ker le redkim začne (po mojem mnenju) na suho dogajat brez stimulansov.

Predvsem močna volja je potrebna.

Srečno.

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by ayla on 10.04.2008 at 12:32:52

Shizofrenij je toliko kot je ljudi,za katere večina smatra ,da odstopajo od povprečne "normalnosti".
Pojem je preprosto preveč raztegljiv in zato zgrešen.Kaj je sploh definicija shizofrenije?Še najbolj čislani strokovnjaki se ne morejo zediniti o tem. To poimenovanje je približno tako,kot če bi poimenoval vse bolezni od raka,sladkorne pa do navadnega mozolja,z enim imenom in isto diagnozo.

Lep primer je punca,ki se je oglasila tukaj.Če lahko naredi faks,medtem ko je večina prebivalstva nižje do srednje izobražena,zakaj bi morala nositi isto diagnozo,kot nekdo,ki zaradi kao iste bolezni ni sposoben niti sam jesti in srati?

Recimo,da dopuščam možnost,da imajo določeni ljudje v družbi stik z neko realnostjo,ki je večini nedostopna oz. je mnogi ne zaznavajo.
Problem je ,kaj ti ljudje naredijo s temi podatki.Jih znajo uporabiti?Zgleda, da večini otežujejo življenje. Tako da ne preveč idealizirat kar vse povprek,češ oni pa imajo dostop do angelov in nevemkoga,oni so carji,mi jih ne zastopmo. Dejstvo je,da se večina vseeno ne zna spoprijeti s tem vse do te mere,da se ne morejo preživljati.
Pravim večina,izjeme so tisti,ki odstopajo od že tako medle definicije shizofrenije.

Večina bolnikov s to bolj ali manj zgrešeno diagnozo v svetu ne bi mogla preživeti.
Najverjetneje bi umrli od lakote ali mraza,saj si ne znajo priskrbeti živeža.

In ker se imamo za socialno družbo ,smo se odločili,da bomo takim ljudem dali zastonj streho in hrano,ter vso zdravstveno oskrbo.
Saj to je zelo lepo,ampak a ni to malo zlagana morala?
Se ne skriva za tem želja,da bi take ljudi preprosto umaknili iz družbe,ker so nepredvidljivi in zato potencialno nevarni??
Ne si metat pesek v oči,da so oni tam zaprti zato,ker se bodo pozdravili!Kvečjemu tako skrbimo za varnost lastne riti.
Je res moralno,da take ljudi počasi ubijamo s pomirjevali? Kakšna družba pa smo,da to naslavljamo s humanostjo? Ni zdravil za duševne bolezni,so zgolj zaviralci simptomov. V uporabi so zato,da jih lahko mi obvladamo,da se lahko tistih pet zdravstvenih delavcev ali v večini "socialnih oskrbovalcev"(kot se temu uradno reče,heh)spoprijema s 30-40 ljudmi na svojem oddelku.
NI ljudi,ki so se pripravljeni s takim človekom ukvarjati po cel dan,premalo jih je in ponavadi so zelo slabo izobraženi.Tile socialni oskrbovalci so ljudje z osnovno šolo in za svojo stresno in nevarno delo prejmejo 300evrov.
Kaj mislite,kdo ima po tem takem sploh motivacijo delati v taki ustanovi?
In ali imajo taki ljudje znanje za delo s čustveno nestabilnimi ljudmi? V večini so tudi sami malo čustveno nestabilni ali pa to postanejo sčasoma zaradi poklicne deformacije.

Človeku s shizofrenijo(torej s "hujšimi"oblikami te "bolezni") bi po mojih izkušnjah pomagala k napredku,mogoče celo ozdravitvi(pod ozdravitev smatram tudi sprijaznjenje s tem,da ima ta človek zmožnost videnja neke druge realnosti) individualno delo s takim človekom.Toraj en (usposobljen)na enega bolnika in ne en na deset,kot je praksa trenutno.
V praksi je to težje izvedljivo,kajti strokovnjakov tako primanjkuje in kdo jih bo plačal? Res je,da bi lahko manj investirali v zdravila in več v strokovnjaka. Se pa zaplete tudi pri "strokovnjaku",ki je lahko pač človek,ki je nekako prilezel do tiste diplome in nima pojma,kako se ravna z ljudmi.

Hja,težka vprašanja so to,vendar trenutno stanje zame tudi ni humano,socialno,fer in nevemkajše....hočem povdarit,da se ne sprenevedat,da družba takim ljudem pomaga,kopamo se v lažni morali.

Pa še nekaj dejstev:
-zdravila imajo ogromno stranskih učinkov,kot so inkontinenca,poslabšanje vida,nesposobnost zadrževanja blata,nesposobnost opravljanja tudi osnovnih življenjskih procesov,kot je hranjenje,otopelost,odvisnost,okvara cele vrste notranjih organov,predvsem ledvic,ki se ne morejo znebiti takih strupov,sladkorna........
-mesečna oskrba duševno prizadete osebe stane okrog 700-800 evrov,tukaj je ponavadi všteta postelja,hrana,ki je ogabno nezdrava in kjer kraljuje poli salama in meso za zajtrk ,kosilo in večerjo.Všteta seveda osnovna zdravstvena oskrba in nek del zdravil,ter kajpak ljubezen predanih socialnih oskrbovalcev.
-denar za to plačujem tudi jaz z davki,pa če se strinjam ali ne....

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by kopron on 11.04.2008 at 07:25:55

Good word , Ayla  ::), podpis 8-).
Lp, by Boštjan Z.

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by Psyche on 20.05.2008 at 16:56:28

Najprej lep pozdrav vsem!

Moja mami ima postavljeno diagnozo "shizofrena paranoja" in v njenem primeru to ni noben dar. Diagnoza jo spremlja že dobrih 25 let in zadnje čase je negativna simptomatika te bolezni vse bolj pogosta.  Najhujše za njo so zagotovo blodnje, da ji hočejo ljudje okoli nje slabo. Mi, ki jo obkrožamo pa najbolj občutimo njeno pomankanje volje za vse. Vse ji je odveč, nima nobenih ciljeh in volje do nobene stvari. Pomagam ji po najboljših močeh... okoli domačih opravil, opravil okoli hiše in ostalo, čeprav nisem vedno prepričana da je za njo dobro, da postorim ogromno dela namesto nje. Poskušam jo prepričati, naj gre z mano na vrt, na sprehod... karkoli. Spremljati moram če je zdravila, saj je brez njih vse še slabše. Sama definitno ne bi mogla živeti. Je invalidsko upokojena in penzija je bolj kot ne simbolična. Trenutno se zdravi v psihijatrični bolnišnici. Trudim se jo razumeti, vendar vedno ne gre. Edina "dobra" stran njenih blodenj je, da  ji, kakor sama pravi, Bog stoji ob strani.
O shizofreniji sem prebrala že ogromno literature, dala čez miljon in en pogovor s psihijatri in zdravniki, z ostalimi, ki jim je postavljena ista diagnoza in pa z njihovimi svojci. Izvedela sem ogromno, pa še vedno se mi zdi, da ne vem nič. Letos opravljam splošno maturo, da se bom lahko upisala na študij psihologije. Upam da bom lahko pomagala vsaj nekaterim posameznikom, ki trpijo za shizofrenijo in ostalimi boleznimi. Sem pa sigurna, da bi zdravljenje poleg tega z zdravili moralo vsebovati veliko več ukvarjanja s posameznikom. Kar pa na žalost ni mogoče, saj je zdravnikov premalo (pa še polovica teh opravlja delo samo zaradi denarja, kar pomeni da se ne potrudijo popolnoma nič). Ko pridete v psihijatrično bolnišnico v Ljubljani vam je vse jasno. Okoli vas hodijo na pol mrtvi ljudje. Vsi so nafilani z zdravili, da komaj govorijo in se komaj premikajo. Ogromno je mladih.
Bolezen, oziroma zdravljenje le-te, vzame človeku življenje. Zaprti so v nek svoj svet, ki je nam neznan. Utapljajo se v svojih mislih, družba pa je taka, da se od takih raje obrne, kot da bi jim ponudili roko za povratek v resnični svet. Hvala Bogu, da se to ne zgodi vsem, še vedno pa je ogromno takih.
Se opravičujem za (pre)dolg post. To je pač del mojega sveta in mori me, da ne najdem ustrezne rešitve.

Srečno!

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by xyz on 03.01.2010 at 17:21:05

Dragi shizofreniki!
Ja sm v bistvu že enkat pisala na tem forumu in sm sedaj že skoraj "ozdravljena", seveda ne s pomočjo tablet, ki jih drugače še vedno jemeljem. Šla sm k alternativnemu zdravilcama in sicer na Theta Healing ali zdravljenje. To pišem zaradi tega ker vem kašna je statistika, da večini ljudi tablete ne pomagajo, se sprašujem zakaj....Saj obstaja še knjiga Psihiatrija je nevarna za duševno zdravje, ki jo je napisal sam psihiater, eden redkih, ki mu je očitno pomembno še kaj drugega kot drogiranje ljudi z zdravili. Mogoče  bo še kdo s tem najdel rešitev za svoje stanje ali stanje kašnega sorodnika.
Meni je zdravilka pogledala zakaj sm bolna in sicer nekaj iz prejšnega življenja  in sem tudi dobila odgovor kako se bom pozdravila.Mogoče je nesmiselno za nekatere, da pišem to, za tiste ki pa verjemejo da v bistvu niso bolni ampak imajo samo toliko razvito intuicijo in preveč travm......bo mogoče to pravi odgovor zanje, res pa je da vsi ki pridejo do tega so bodoči zdravilci...
Zdaj pa še nekaj da popluvam mojega prejšnega psihiatra. Sm upoštevala nasvet nekoga na tem forumu, da bi jim morali v bistvu povedati resnico...ker samo tavajo v temi z opranimi možgani...da so v bustvu komunisti, ki jih je ustvarila že v srednjem veku Cerkev s sežiganjem čarovnic. Sm mu rekla, da pomojm k jaz mislem da mi drugi slišijo misli, da jaz v bistvu slišim njihove oz. vem kaj čutijo, samo da tega ne znam ločiti. In on meni a telepatija. Jaz njemu ja in mi da take tablete, da sm pol pa res skor prstala v norišnc, zgubla službo (študenstko).....Moja dva zdravilca sta mi mogla pa prov dat ukaz da je moje tretje oko v sorazmerju z drugimi čakrami, ker je blo čist "preveliko" sm nista mi ga pa hotla zapret....
Vprašanje za vas, da se kočno zbudite, komu boste bolj verjeli, zgrešenemu sistemu, ki pravi da ste nori, ali samemu sebi, pa mau logike in poglabljenja v svoje halucijonacije tud ne bi škodilo......
Sm brala enkat na forumu o eni anoreksični punci, ki jo je sorodnik posiljeval, psihiatri so jo nafilal s tabletami in kar naenkat jo išče interpol (v glavi seveda), ne vem a noben ne vidi, da je not pršla sorazmerno zdrava vn pa "zmešana"?

Srečno "Spremeniš lahko samo sebe in ne sveta"  :D

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by Robi on 03.01.2010 at 17:27:21

Super, da si se pozdravila.
Kakšen pa je bil postopek pri zdravljenju ?
Je to bilo analiziranje vzrokov ali kaj drugega ?

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by xyz on 03.01.2010 at 18:07:52

V bistvu ti po sedmih čakrah energetsko spremenita DNK, oz. negativna prepričanja v pozitivna... Pol pa še pogledata vzrok tvoje bolezni, pa prvi zapis ljubezni sta mi nardila (ob spočetju to). Ful mi je všeč k sploh ne spoznavaš več samih kretenov, ampak prvlačiš same pozitivne ljudi ;D. Pa še manifestacijo želja ti lohk nardita, k zlata ribica;). V glavnem ful enih stvari znata....mi je pa všeč k poiščejo vzrok, in ne zdravjo samo posledice, tko k to počnejo zdravniki.
Me pa še zdej doskrat sama nardit na daljavo, da me ne odnese, oz. da sm sej večino časa prizemljena.

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by Petra G. on 04.01.2010 at 13:23:39

sem ful vesela zate, da si prišla do teh spoznanj.

sem poslušala eno oddajo z nekim doktorjem psihiatrije, ameriškim, ki razlaga točno to. kako v bistvu amerika prav načrtno zdaj že predšolske otroke fila s temi raznimi tabletami, antidepresivi in kaj vem čim, zato, ker te tablete ti v bistvu prav uničijo možgane in ti lahko doživljenjso uničijo te povezave z višjimi energijami in svetovi. da v bistvu večina ljudi, z oznako duševen bolezni, sploh ni bolna.

v bistvu ful žalostno vse skupaj. :(

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by Eva on 05.01.2010 at 15:14:34

ful zanimiva zgodbica!
hvala, da si povedala, res.

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by xyz on 06.01.2010 at 14:07:23

ola.Sej v Sloveniji je tud polovica osnovnošolskih otrok na antidepresivih, vsazga k je mau bolj divji otrok danes pošljejo k psihiatru, ne vem kaj je s temi ljudmi. Drgač sm pa tud jaz enkat probala antidepresiv in valda ful hud feelig, vsi problemi se ti kar neenkat zdijo rešlijvi. Sicer pa obstaja ena študija k so polovici folku dal bonbone drugi polovici pa antidepresive in vsi so govoril kok se dobr počutjo. K so jim pa povedal da so jim dal samo sladkorčke se jim je pa stanje kr naenkat poslabšal.
Sicer pa k sm jaz zbolela, k sm enkat v šoli zaspala in sm šla vn s telesa, so me pol poslal k šolski psihologinji češ da sm problematičen otrok. Ta psihologinja mi je pol en let ponavlala tisto mojo faco k sm jo nardila k sm spala in jest sm en let misnla da kamor koli grem, da me skoz tisti sošolci opazujejo. Pol se mi je pa dogodek še enkat ponovu, sm da me je pa tokat en fant tolk dolg cajta gledal da se me prov oči začele bolet. Od tokat naprej jaz nism mela več tiste psihoze.Zanimivo kako deluje psiha, pa tokat še nism bla na tabletah.

LP 8-)

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by Robi on 06.01.2010 at 15:43:10

Saj to je bistvo zavedanja.
Da v drugem ali v sebi prepoznamo kdo smo.

Brez zavedanja, pa ni rešitve.

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by xyz on 06.01.2010 at 17:04:09

Zavedanje kdo smo? To je zame mau precenjena vrednota.Jaz skoz mislem tisto kar drugi pol v resnic rečejo al pa o enem eno stvar premišljujem pol me pa pokliče in sm prej misnla točn to stvar ki se njemu dogaja. Tko da iz tega izhaja ta moja misel, k se men včasih zdi da mene sploh ni, da jaz kot oseba ne obstajam, sej mam ena svoja prepričanja, sm pol me spet zjebe, k na koncu ugotovim da so skupna z enim drugim? Ne vem zadnč sm bla na jogi in me pr eni asani ful zaboli trebuh in pol men ena kolegica pove točno isto stvar, ki se je v bistvu nji zgodila. Ma za znort?!
Sej drgač sm brala v dnevniku ravno to, da raziskujejo kako prenos misli vpliva na ljudi. Ne vem pa sicer a je to višje ali nižje zavedanje.
En duh mi je enkat rekel, da se on ne bo več reinkarniral, ker je že dosegel svoj najvišji jaz in da je tud on že lebdel na vodi...... ne vem jaz tud upam da se ne reinkarniram več, razn če drugo življenje ne bm tko  trpela, mogoče se mi pa uresniči želja :)

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by Robi on 06.01.2010 at 17:09:53


Quote:
Zavedanje kdo smo? To je zame mau precenjena vrednota.Jaz skoz mislem tisto kar drugi pol v resnic rečejo al pa o enem eno stvar premišljujem pol me pa pokliče in sm prej misnla točn to stvar ki se njemu dogaja. Tko da iz tega izhaja ta moja misel, k se men včasih zdi da mene sploh ni, da jaz kot oseba ne obstajam, sej mam ena svoja prepričanja, sm pol me spet zjebe, k na koncu ugotovim da so skupna z enim drugim?

Ni treba , da je zavedanje vsega, kdo smo.
Včasih je dovolj le delček. Sestavljeni pa smo iz vseh teh delčkov, ki se jih zavedamo ali pa ne...

Ljudje nismo tako različni, kot si mislimo ali pa bi radi bili.
Saj nas vzgajajo na približno isti način, vsi hodimo in smo hodili v iste ali podobne šole....
Razlike so le v doživljanju občutkov, nekih prepričanjih....

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by xyz on 06.01.2010 at 17:24:58

Pol je delček mene to, da se jez zavedam da mi včasih ni treba nič rečt in bom vedla kaj je z drugim in s tem se jaz v bistvu zavedam samo sebe in to sem jaz? Mogoče bi blo to zadovoljivo.
Čeprav je včasih težko mislt zravn se pa še poslušat, lažje je sm govort ;)

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by Eva on 06.01.2010 at 17:46:36


Quote:
k sm enkat v šoli zaspala in sm šla vn s telesa, so me pol poslal k šolski psihologinji češ da sm problematičen otrok.

o hudo kera izkušnja
hvala k si to povedala, zdj štekam

p.s.
pa ful sm občutila, kako sta obe _zgodbi o sugestibilnosti_
heheheheh

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by gape on 06.01.2010 at 17:48:45

men se zdi da si zadevo kr dobr shekala xyz

npr

Quote:
Ne vem zadnč sm bla na jogi in me pr eni asani ful zaboli trebuh in pol men ena kolegica pove točno isto stvar, ki se je v bistvu nji zgodila.

to se tolkrat zgodi, da nas neki boli/sekira/peče/whatever u istem trenutku al pa zlo bliz, kot nekoga s komer smo zelo povezani
(da o mislih ne govorim u tem kontextu)
jeba je pak v tem da se o tem zlo mal pogovarjamo
z bližnjimi ...
in zato ne veš ne ti, ne tisti ki je toisto občutu iz koga izvira, če ne kr iz sistema ... zato se je treba pogovarjat
čim več
z ljudmi s katerimi smo povezani
(za tiste na kere smo navezani obstajajo extra tehnike, pomaga pa tud pogovor)

skratka
mogoče boš ena prvih (za katero bomo vedl) da je zate to dar
in ne preklestvo


še kej nam povej
;)

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by xyz on 06.01.2010 at 18:18:13

Lepo da ste me poslušal ;DPol se bm pa še mau več pogovarjala, ful bi mi blo kul da bi vedla točn to sm jaz to bo zdej in to bo pol. Čeprov za tist pol sm rabla skor 5 let. vztrajnost se kr splača. k se trudm to izolirat že ful let, pa glede na mojo zdravilko je možno.
Ful mi je zanimiva ta jasnovidnost, čeprov to ni moj namen v tem življenju, sm si napovedala da bm zdravilka in sicer da bm samo roko položila na žensko in ji bm pozdravla raka. Moja zdravilka vedno pravi, da  je ona mela tok bolezni in tok pretrpela zato da točno ve za vsakega kako se počuti in ga razume.
Čeprov sm se vpisala na ta forum sm k sm hotla revolucijo ::). Čez 40 let naj bi sicer shizofrenike drgač gledal, sej iz psihološkaga vidika zdravstvo vedno bolj izgublja zaupanje.

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by Eva on 06.01.2010 at 20:00:51

omg
xyz
kdo si ti??

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by Robi on 06.01.2010 at 20:17:51


Quote:
ful bi mi blo kul da bi vedla točn to sm jaz to bo zdej in to bo pol

Bolj, ko boš razumela sebe in svet okrog sebe, bolj boš to vedela.

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by xyz on 09.01.2010 at 10:49:18

Alojz sej jst to vem, da nism še čist kul, sm če mene odnese je važn da se pol znam tud prizemljit, ni pa važn kje sm bla jaz tokat (sej sploh ne vem če sm te prov razumela ta prostor in čas;)). Ampak lih pred enimi parimi meseci se pogovarjam z eno punco in mene po tistem zagrab taka panika in strah da sm halucionirala-tokat sm teoretično bla shizofrenik. In pol po tednih "poglabljanja" jaz ugotovim da bojo pa to punco zlorabl(se mau lepše sliš kot ....). Pomoj je to to da če ti enkat sebe razumeš pol lahk tud druge oz. kaj bo pol.
Sm mau je problem k jaz za to včasih rabm tud en let in to pomen en let agonije pa še z nobenim se nimam o tem za pogovarjat oz. od tistih k se jaz družm z njimi me mata samo moja zdravilca za jasnovidno in ne zmešano.
Tko k tista punca k jo išče interpol, pa ne ve da se je ona povezala samo z enim drugim človekom in da to ni ona. Sm problem k nam leva možganska polovica ful slabo deluje desna pa ful dobr, če pa tuki ninaš logike si mrzu.

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by satis on 09.01.2010 at 11:37:12

Poznam eno shizofreničarko, ne, celo dve in obe sta popolnoma nepokvarjeni po duši. Bolezen se pa da obvladovat z zdravili, takole da lahko normalno živiš. Je bolezen kot druga, le napadi so zoprni, ker ti govorijo glasovi v glavi, pa imaš preganjavice, da ti hoče nekdo škodovat, zdaj v srednjem veku bi temu rekli posedenost z duhovi in bi rabli enega eks orcista.

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by xyz on 09.01.2010 at 12:40:07

Ja čudn to, mata tablete pa še zmeri imata napade? Sej pomagajo zdravila, da ti sej malo umirijo živčni sistem, na pa čist zato pa jih jemljejo cel življenje.

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by satis on 09.01.2010 at 17:55:15

Ne, če tablete primejo, se napadi omilijo, ne izginejo pa v celoti, baje imaš še vedno prisluhe, le navadiš se živeti z njimi.

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by Miara on 29.01.2010 at 12:36:59


satis wrote on 09.01.2010 at 11:37:12:
Poznam eno shizofreničarko, ne, celo dve in obe sta popolnoma nepokvarjeni po duši. Bolezen se pa da obvladovat z zdravili, takole da lahko normalno živiš. Je bolezen kot druga, le napadi so zoprni, ker ti govorijo glasovi v glavi, pa imaš preganjavice, da ti hoče nekdo škodovat, zdaj v srednjem veku bi temu rekli posedenost z duhovi in bi rabli enega eks orcista.


Poznam ene dva shizofrenika...en mi ni tok blizu tadruzga pa zlo dobr poznam... In shizofrenije ne bi mogla proglasit niti za dar niti za bolezen.
Kot samo stanje je pa shizofrenija izredno zanimiva...
Sem brala eno knjigo lsd, v kateri je opisan pogovor s shizofrenikom...
in je zlo lepo povedan da naša osebnost pa to kar dojemamo mi od okolice pa sebe zavestno je sam vrh ledene gore..
In ta shizofrenik tm je kr grščino začel govort ker je mislil da je aleksander veliki xD Prej pa grščine pač ni znal...
Tko da možn da tudi kot dar lahko odkleneš par stvari sam to se pomoje ne da nadzorovat no...
Tko da bom rekla lih tok kokr je bolezen tok je dar...kokr vse v lajfu nekak  :)

Drugač pa tablete nrdijo človeka zaspanga okornga enostavno nehaš razmišljat in si... je pa žalostn ja ker se mi zdi da to "bolezen" fašejo lih uni nekak najbol občutljivi, čisti ljudje...

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by Apokal11 on 23.11.2010 at 02:46:51

Pozdravljeni imam diagnozo paranoidna shizofrenija prav tako moj brat im mama. Izkušnje, ki jih dobivam v tem življenju skozi bolezen so zame vsekakor dar, bolj težko pa je govoriti o daru, ko rabiš delodajalca. Tu pa postane ovira in bolezen.

Zanimiva povezava:

http://www.youtube.com/watch?v=Db8AYSrs2kk&feature=related

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by M.L. on 24.11.2010 at 17:14:06


Apokal11 wrote on 23.11.2010 at 02:46:51:
Pozdravljeni imam diagnozo paranoidna shizofrenija prav tako moj brat im mama. Izkušnje, ki jih dobivam v tem življenju skozi bolezen so zame vsekakor dar, bolj težko pa je govoriti o daru, ko rabiš delodajalca. Tu pa postane ovira in bolezen.

Zanimiva povezava:

http://www.youtube.com/watch?v=Db8AYSrs2kk&feature=related

Pozdravljen Apokal11 med nami, daj napiši kaj več o tem tvojem daru, mene to kar precej  zanima, saj se še nisem nikoli srečal z tebi podobnim človekom. Predvsem me zanima o kakšnem daru je tu govora in kaj dogaja, rad bi slišal iz tvojih ust in ne od drugih svetnih učenjakov. Hvala.

Pa lep pozdrav.

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by gape on 26.11.2010 at 10:38:09

kolk pa čist norga filmaaaaaaaa

1.The REAL Cause of Bipolar Mania / Bipolar Disorder (Upgraded for 2010)
http://www.youtube.com/watch?v=Db8AYSrs2kk&feature=related


hudo odlična primera (u filmčiču)
jo morm prow zapisat

ego in to ...
nepravi jaz in to ...

je isto kt piščanc dokler je še u jajcu ... on misli da je on tud lupina ...
ko pa enkrat vn pride ... vidi da ni

:P


ego biti lupina od jajca pri vsem tem - in dejansko zelo podobno deluje - sam da čez jajčno lupino piščanc ne vidi nič, mi pa skoz ego useen neki vidmo - ampak je popačeno


pa tud jest bi prečitu od koga kako je shizofrejina dar ;)

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by ajgor on 26.11.2010 at 12:21:35


gape wrote on 26.11.2010 at 10:38:09:
kolk pa čist norga filmaaaaaaaa

1.The REAL Cause of Bipolar Mania / Bipolar Disorder (Upgraded for 2010)
http://www.youtube.com/watch?v=Db8AYSrs2kk&feature=related


hudo odlična primera (u filmčiču)
jo morm prow zapisat

ego in to ...
nepravi jaz in to ...

je isto kt piščanc dokler je še u jajcu ... on misli da je on tud lupina ...
ko pa enkrat vn pride ... vidi da ni

:P


ego biti lupina od jajca pri vsem tem - in dejansko zelo podobno deluje - sam da čez jajčno lupino piščanc ne vidi nič, mi pa skoz ego useen neki vidmo - ampak je popačeno


pa tud jest bi prečitu od koga kako je shizofrejina dar ;)

To je navadno časovno gledanje.
Ko je piščanec v lupini, on tudi je lupina. To je realnost. Če lupino razbiješ, vse skupaj umre. Šele po določenem času je piščanec piščanec, ki je tudi tako imenovan.

Lp,Igor

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by Apokal11 on 27.11.2010 at 00:30:54

No pa gremo, za zacetek bom začel pisat o svoji mami, njena diagnoza je delna shizofrenija. Je invalidsko upokojena I. kategorije je zelo verna, dan preživi z vsakdanjimi opravili, kuhanje, pospravljanje, pranje, itd. Zelo malo časa preživi v družbi, v bistvu vse kar je v družbi je vsakodnevni nakup in nedeljska maša. Kot otrok sem velikokrat imel težave s tem kar ji verjamem in kar ne, saj so pri njeni shizofreniji prisotni prisluhi. Ti prisluhi se pojavaljajo od živih oseb ali oseb, ki so v resnici obstajale to je njene mame, sestre drugih poznanih oseb z njene preteklosti, itd. Pri njej gre verjetno za uglasitev svojih misli. Te misli niso zlonamerne in ne samomorilne narave (kot so bile pri meni) temveč so povečini neke svetovalne narave.

za primer en tak vsakdanji dogodek: ko se posedemo za mizo, da bi opravili kosilo začne mama govoriti o tem kako je danes slišala glas njene mame, ki ji je govoril kdaj in kako se sadi paprika

dejstvo je, da je njeja mama ob tem dogodku bila oddaljena 7 km v drugi vasi in je bilo fizično nemogoče, da bi se slišale.

kot otrok sem to težko doumel kaj se dogaja z njo in jo večkrat obtoževal, da si izmišljuje, ona pa je trdila naprej, da je to res in smo se skregali, zdaj si to razlagam kot uglasitev njenih lastnih misli in jo s temi glasovi sprejemam in so del naše vsakdanjosti.

začel sem se bolj ukvarjati s psihologijo prej sem se veliko ukvarjal z fiziko in matematiko

Se mi pa pojavi zanimivo vprašanje od kod naše misli?

 http://www.zbudise.net/blog/2007/10/kdo-misli-v-tvoji-glavi/

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by M.L. on 27.11.2010 at 09:22:25


Apokal11 wrote on 27.11.2010 at 00:30:54:
No pa gremo, za zacetek bom začel pisat o svoji mami, njena diagnoza je delna shizofrenija. Je invalidsko upokojena I. kategorije je zelo verna, dan preživi z vsakdanjimi opravili, kuhanje, pospravljanje, pranje, itd. Zelo malo časa preživi v družbi, v bistvu vse kar je v družbi je vsakodnevni nakup in nedeljska maša. Kot otrok sem velikokrat imel težave s tem kar ji verjamem in kar ne, saj so pri njeni shizofreniji prisotni prisluhi. Ti prisluhi se pojavaljajo od živih oseb ali oseb, ki so v resnici obstajale to je njene mame, sestre drugih poznanih oseb z njene preteklosti, itd. Pri njej gre verjetno za uglasitev svojih misli. Te misli niso zlonamerne in ne samomorilne narave (kot so bile pri meni) temveč so povečini neke svetovalne narave.

za primer en tak vsakdanji dogodek: ko se posedemo za mizo, da bi opravili kosilo začne mama govoriti o tem kako je danes slišala glas njene mame, ki ji je govoril kdaj in kako se sadi paprika

dejstvo je, da je njeja mama ob tem dogodku bila oddaljena 7 km v drugi vasi in je bilo fizično nemogoče, da bi se slišale.

kot otrok sem to težko doumel kaj se dogaja z njo in jo večkrat obtoževal, da si izmišljuje, ona pa je trdila naprej, da je to res in smo se skregali, zdaj si to razlagam kot uglasitev njenih lastnih misli in jo s temi glasovi sprejemam in so del naše vsakdanjosti.

začel sem se bolj ukvarjati s psihologijo prej sem se veliko ukvarjal z fiziko in matematiko

Se mi pa pojavi zanimivo vprašanje od kod naše misli?

 http://www.zbudise.net/blog/2007/10/kdo-misli-v-tvoji-glavi/

No, če jaz povem od kod po mojem prihajajo misli.
Naše misli se porodijo v našem srcu, in šele potem preidejo v možgane, kjer jih možgani udejanijo. Zato je po moje zelo pomembno nadziranje misli, da se ne odločamo napačno in to napačno tudi udejanimo.

Lahko mislimo kar hočemo, vendar če našemu srcu neurejena misel ni po godu, s tem še ne moremo delati napak. Če pa nam je takšna slaba misel všeč, tedaj svojo voljo že tudi povežemo s slabo mislijo brez ljubezni do bližnjega, in potem nismo več daleč od tega, da bi takšno misel, ki sta jo dopadenje in naša volja oživila, uresničila, če se nam zdijo okoliščine ugodne in brez zunanje nevarnosti dopuščajo dejanje.

Zato je vendar modro in nadvse pomembno nadzirati misli, ki se porajajo v človekovem srcu, z iščiščeno lučjo razuma in čistega uma, kajti misel je seme dejanja. Ko nas začne močno skominati, je naša misel že oživljena z našim dopadenjem in z našo voljo in potem bomo takšno oživljeno misel v sebi zelo težko zatrli. Misel in ideja je vendar seme dejanja, to pa je sad semena. Kakršno pa je seme takšen je sad.

Zato si lahko mislimo kar hočemo, toda ne oživimo nobene misli in nobene ideje do sadu, dokler je pošteno ne preizkusimo pred sodnim stolom svojega razuma in uma! Šele tedaj, ko misel tam prestane svetlobni in ognjeni preskus, jo lahko oživimo v sad ali dejanje, in tedaj nas že sme mikati kaj dobrega in resničnega; toda nekaj neurejenega, ki očitno nasprotuje ljubezni do bližnjega, nas ne sme mikati.

Dokler namreč človek ne postane popoln gospodar svojih misli, tako dolgo tudi ne bo gospodar svojih strasti in dejavnosti, ki iz njih izvirajo. Kdor pa ni gospodar in mojster v sebi in nad seboj, je še daleč od popolnosti in je ter ostane hlapec greha/napak, porojenih iz njegovih neurejenih misli in strasti, ki izvirajo iz njih, ter uničujejo vsega človeka.

Zato je po moje zelo pomembno vedeti od kod prihaja misel, pa lep pozdrav.

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by OMEN SAT on 27.11.2010 at 13:30:35


M.L. wrote on 27.11.2010 at 09:22:25:

Apokal11 wrote on 27.11.2010 at 00:30:54:
No pa gremo, za zacetek bom začel pisat o svoji mami, njena diagnoza je delna shizofrenija. Je invalidsko upokojena I. kategorije je zelo verna, dan preživi z vsakdanjimi opravili, kuhanje, pospravljanje, pranje, itd. Zelo malo časa preživi v družbi, v bistvu vse kar je v družbi je vsakodnevni nakup in nedeljska maša. Kot otrok sem velikokrat imel težave s tem kar ji verjamem in kar ne, saj so pri njeni shizofreniji prisotni prisluhi. Ti prisluhi se pojavaljajo od živih oseb ali oseb, ki so v resnici obstajale to je njene mame, sestre drugih poznanih oseb z njene preteklosti, itd. Pri njej gre verjetno za uglasitev svojih misli. Te misli niso zlonamerne in ne samomorilne narave (kot so bile pri meni) temveč so povečini neke svetovalne narave.

za primer en tak vsakdanji dogodek: ko se posedemo za mizo, da bi opravili kosilo začne mama govoriti o tem kako je danes slišala glas njene mame, ki ji je govoril kdaj in kako se sadi paprika

dejstvo je, da je njeja mama ob tem dogodku bila oddaljena 7 km v drugi vasi in je bilo fizično nemogoče, da bi se slišale.

kot otrok sem to težko doumel kaj se dogaja z njo in jo večkrat obtoževal, da si izmišljuje, ona pa je trdila naprej, da je to res in smo se skregali, zdaj si to razlagam kot uglasitev njenih lastnih misli in jo s temi glasovi sprejemam in so del naše vsakdanjosti.

začel sem se bolj ukvarjati s psihologijo prej sem se veliko ukvarjal z fiziko in matematiko

Se mi pa pojavi zanimivo vprašanje od kod naše misli?

 http://www.zbudise.net/blog/2007/10/kdo-misli-v-tvoji-glavi/

No, če jaz povem od kod po mojem prihajajo misli.
Naše misli se porodijo v našem srcu, in šele potem preidejo v možgane, kjer jih možgani udejanijo. Zato je po moje zelo pomembno nadziranje misli, da se ne odločamo napačno in to napačno tudi udejanimo.

Lahko mislimo kar hočemo, vendar če našemu srcu neurejena misel ni po godu, s tem še ne moremo delati napak. Če pa nam je takšna slaba misel všeč, tedaj svojo voljo že tudi povežemo s slabo mislijo brez ljubezni do bližnjega, in potem nismo več daleč od tega, da bi takšno misel, ki sta jo dopadenje in naša volja oživila, uresničila, če se nam zdijo okoliščine ugodne in brez zunanje nevarnosti dopuščajo dejanje.

Zato je vendar modro in nadvse pomembno nadzirati misli, ki se porajajo v človekovem srcu, z iščiščeno lučjo razuma in čistega uma, kajti misel je seme dejanja. Ko nas začne močno skominati, je naša misel že oživljena z našim dopadenjem in z našo voljo in potem bomo takšno oživljeno misel v sebi zelo težko zatrli. Misel in ideja je vendar seme dejanja, to pa je sad semena. Kakršno pa je seme takšen je sad.

Zato si lahko mislimo kar hočemo, toda ne oživimo nobene misli in nobene ideje do sadu, dokler je pošteno ne preizkusimo pred sodnim stolom svojega razuma in uma! Šele tedaj, ko misel tam prestane svetlobni in ognjeni preskus, jo lahko oživimo v sad ali dejanje, in tedaj nas že sme mikati kaj dobrega in resničnega; toda nekaj neurejenega, ki očitno nasprotuje ljubezni do bližnjega, nas ne sme mikati.

Dokler namreč človek ne postane popoln gospodar svojih misli, tako dolgo tudi ne bo gospodar svojih strasti in dejavnosti, ki iz njih izvirajo. Kdor pa ni gospodar in mojster v sebi in nad seboj, je še daleč od popolnosti in je ter ostane hlapec greha/napak, porojenih iz njegovih neurejenih misli in strasti, ki izvirajo iz njih, ter uničujejo vsega človeka.

Zato je po moje zelo pomembno vedeti od kod prihaja misel, pa lep pozdrav.ideja da se misli porajo v srcu je samo še ena misel
srce je samo misel kot so možgani misel
tako da ideje kje se misli porajajo ne moreš locirati
ker vsakič ko omeniš lokacijo iz kje izvirajo je samo še ena misel

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by gape on 27.11.2010 at 16:47:59


wrote on 26.11.2010 at 12:21:35:

gape wrote on 26.11.2010 at 10:38:09:
ego in to ...
nepravi jaz in to ...
je isto kt piščanc dokler je še u jajcu ... on misli da je on tud lupina ...
ko pa enkrat vn pride ... vidi da ni

To je navadno časovno gledanje.
Ko je piščanec v lupini, on tudi je lupina. To je realnost. Če lupino razbiješ, vse skupaj umre. Šele po določenem času je piščanec piščanec, ki je tudi tako imenovan.

men se zdi da je čist useen kako to gledaš
če gledaš u času je pač lupina del tebe - neki časa
če gledaš brez časa pač lupina ni del tebe ... ker odpade
u obeh primerih
imho


Apokal11
tebe sm čaku
[smiley=1grin1.gif]
ne mi zgint prehitr pls

če sm dobr razumel zadevo na blogu si hotu rečt da so misli sprožene izven nas ... od drugih
strinjam
Quote:
Naše misli se porodijo v našem srcu, in šele potem preidejo v možgane, kjer jih možgani udejanijo.

na 'srce' je prklopljena povezava na višji jaz - ta sprejema misli od drugih, jih pošilja do srca, ta pa do ega s katerim se večina poistoveča


Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by M.L. on 28.11.2010 at 10:07:31


gape wrote on 27.11.2010 at 16:47:59:

Quote:
Naše misli se porodijo v našem srcu, in šele potem preidejo v možgane, kjer jih možgani udejanijo.

na 'srce' je prklopljena povezava na višji jaz - ta sprejema misli od drugih, jih pošilja do srca, ta pa do ega s katerim se večina poistoveča

Ja, tudi tako se da razumeti.

Pa lep pozdrav.

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by Apokal11 on 30.11.2010 at 12:57:55

Mislim, da kot ljudje ne moremo tako zlahka doseči tako popolnega stanja, da bi vse misli, ki do nas prihajajo bile od našega višjega jaza. Višji jaz nas pozna bolje kot se sami poznamo, vidi vse kar smo bili kar smo sedaj in kar še lahko postanemo. Višji jaz ima namen, da nam pokaže kako lahko ustvarjamo, izpolnjujemo in uresničujemo svoje želje. Višji jaz vidi naše težave in ima največje sočutje za situacijo, je tudi naš najboljši vodnik in intuicija. Z višjim jazom se ljudje srečamo pri NDE (bližnjih srečanjih s smrtjo), od tu prihaja občutek lebdenja popolnosti ljubezni nežne bele barve, in po tem srečanju ponavadi ljudje zaživimo bolj polno življenje. Se pa strinjam s povezavo srce - višji jaz, vendar pa mislim, da v srce pridejo tudi misli od drugod. Nekatere smo pridobili s prihodom v materialni svet, druge podedovali se jih priučili nekatere dobivamo od drugih entitet. Namen meditacije je vzpostaviti čimboljšo povezavo z našim višjim jazom, ki je najboljši filter za presojanje misli in svetovanje, prav to nam pa daje meditacija. Menim, da um ni najboljši filter saj je omračen z materialnimi stvarmi.


http://www.youtube.com/watch?v=Mkin1FhojCo

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by M.L. on 03.12.2010 at 08:12:32


Apokal11 wrote on 30.11.2010 at 12:57:55:
Mislim, da kot ljudje ne moremo tako zlahka doseči tako popolnega stanja, da bi vse misli, ki do nas prihajajo bile od našega višjega jaza. Višji jaz nas pozna bolje kot se sami poznamo, vidi vse kar smo bili kar smo sedaj in kar še lahko postanemo. Višji jaz ima namen, da nam pokaže kako lahko ustvarjamo, izpolnjujemo in uresničujemo svoje želje. Višji jaz vidi naše težave in ima največje sočutje za situacijo, je tudi naš najboljši vodnik in intuicija. Z višjim jazom se ljudje srečamo pri NDE (bližnjih srečanjih s smrtjo), od tu prihaja občutek lebdenja popolnosti ljubezni nežne bele barve, in po tem srečanju ponavadi ljudje zaživimo bolj polno življenje. Se pa strinjam s povezavo srce - višji jaz, vendar pa mislim, da v srce pridejo tudi misli od drugod. Nekatere smo pridobili s prihodom v materialni svet, druge podedovali se jih priučili nekatere dobivamo od drugih entitet. Namen meditacije je vzpostaviti čimboljšo povezavo z našim višjim jazom, ki je najboljši filter za presojanje misli in svetovanje, prav to nam pa daje meditacija. Menim, da um ni najboljši filter saj je omračen z materialnimi stvarmi.

Ja, je tako kot praviš, misli prihajajo tudi od drugod k nam in niso vse plod našega srca, vendar je potrebno tudi tuje misli dobro presoditi v srcu, da jih potem za dobro sebe in bližnjih uporabimo ali pa zavržemo.

Um pa vsekakor ni sposoben upravljanja misli, ker vedno skrbi le samo zase.

Pa lep pozdrav.

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by egotrip on 03.12.2010 at 11:52:05

od katerih entite pa prhajajo misli ? [smiley=1grin1.gif]
tistih ki si jih je um omislil? [smiley=1grin1.gif]

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by gape on 03.12.2010 at 12:16:46

vse misli prihajao od tistih s katerimi smo povezani
od egotov od teh ljudi
do našga egota pa ne morejo pridet drugač kot da jih skanalizira višji jaz

pa ne samo misli
tud občutki ipd sranja
sploh če majo ti ljudje opolnomočenje od nas

kako mi odreagiramo na te impulze pokaže stanje našga ega
če smo sposobni akcije na te impulze - za razliko od reakcije - pokaže stanje naše zavesti

:P

imho
valjda

frdr
'popolno stanje' je možno samo v razsvetljenju
in tm misli več ni ker več ni ega - ni navezav na druge
je samo še akcija, ki sledi nameri

tko da - višji jaz misli nima
jih kanalizira
isto kot svoja sporočila
um pa razum pa intelekt pa podobna sranja katera imenujemo ego pa se pol ukvarja s temi mislimi
prevsem v smislu a so dobre al slabe
ker pa je dobro in slabo odvisno izključno od percepcije ega ... je pač brez veze s tem izgubljat se u času in prostoru ...

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by egotrip on 03.12.2010 at 13:56:47


gape wrote on 03.12.2010 at 12:16:46:
vse misli prihajao od tistih s katerimi smo povezani
od egotov od teh ljudi
do našga egota pa ne morejo pridet drugač kot da jih skanalizira višji jaz

pa ne samo misli
tud občutki ipd sranja
sploh če majo ti ljudje opolnomočenje od nas

kako mi odreagiramo na te impulze pokaže stanje našga ega
če smo sposobni akcije na te impulze - za razliko od reakcije - pokaže stanje naše zavesti

:P

imho
valjda

frdr
'popolno stanje' je možno samo v razsvetljenju
in tm misli več ni ker več ni ega - ni navezav na druge
je samo še akcija, ki sledi nameri

tko da - višji jaz misli nima
jih kanalizira
isto kot svoja sporočila
um pa razum pa intelekt pa podobna sranja katera imenujemo ego pa se pol ukvarja s temi mislimi
prevsem v smislu a so dobre al slabe
ker pa je dobro in slabo odvisno izključno od percepcije ega ... je pač brez veze s tem izgubljat se u času in prostoru ...

Vse misli prhajajo od drugih ljudi ? a si to opazu pri sebi ali si slisu od drugih ?
kako ves da v razsvetljenju ni misli ? kako predstavo o razsvetljenju pa imas si to nacital ali sam skontruiral fkup?
brez zamere spostujem mnenje , ampak zame to ne pije vode .

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by Robi on 03.12.2010 at 17:17:57


Quote:
Vse misli prhajajo od drugih ljudi ? a si to opazu pri sebi ali si slisu od drugih ?

Saj tudi zgornje trditve je slišal ali smo slišali od drugih in zato seveda misli prihajajo v glavnem od drugih. :)

Quote:
kako ves da v razsvetljenju ni misli ?

Ker je in smo to slišali od drugih.
Vedeti pa ne moreš.

Gre se za neka splošna priznana dejstva, da določenim pojmom damo določene lastnosti.


Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by ajgor on 03.12.2010 at 17:57:59

Po Dau je takole:

Kdor pozna druge, je moder.
Kdor pozna sebe, je razsvetljen.
Kdor premaga druge, je močan.
Kdor premaga sebe, pozna pot.
Kdor ve, kdaj je dovolj, je bogat.
Kdor vztraja, je voljan.
Kdor vidi onkraj smrti
in pozna svojo pravo naravo,
je lahko večen.

Lp,Igor

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by gape on 04.12.2010 at 10:38:56


Quote:
Vse misli prhajajo od drugih ljudi ? a si to opazu pri sebi ali si slisu od drugih ?


fanta sta use povedala se mi zdi

drgač pa - to je moja izkušnja ja ... tko jest doživljam svet
zanč recimo me je po sto letih bolela glava - nism mogu ugotovit od kje/zakaj/od koga/... so ljudje že navajeni da jih sprašujem po mislih, dejanjih in občutjih ... ti ki so me blizu ...
znam človeka tud vprašat: kaj zdele misliš?
in prepovedat ljudem da mislijo kar trenutno mislijo kadar so ob men ali so z mano povezani v mislih ...
sm izprašu vse možne izvore ... pa nism najdu ...
in pol je pršla mateja iz nekega srečanja s puncami in mi je povedala kako da je kr use fante od teh punc (večino) te dni kr neki glava bolela ...
tko da ... zdej rečemo da je bil apgrejd
k kašn dan prej sm pa kozlal ... sicer vem kaj je prpelelo čez rob - ampak dejstvo ostaja, da ponavad se pred robom ustavm ...  

vodo ti bo držal ko boš v miru sam s sabo
prej ne ... ponavad ...

namreč, če dojemaš svet kakorkoli drugače ... se pač slepiš
iz tega da smo usi povezani u bistvu sledi da smo eno
in to je nekak ... kakosežereče - tavtologija ... se mi zdi
tko pač je
smo pa usi do neke mere zaslepljeni natanko s tem namenom da bi tega ne opazl
da bi ne nabral zavesti na kup
ampak bi mel razpršeno ... čim blj ... in z njo energijo ki pač sledi pozornosti ...seveda
to ni samo moja izkušnja sveta
več al manj vsakdo ki se umiri ... si uzame čas rečva ... da se opazuje in da opazuje svojo okolico in da opazuje tud vzroke in kasneje posledice ... vsakdo to opazi ...kako prijetno
iz istega vzroka seveda tud shizofrenija
ker veš da si vse in si eno z vsemi (deep down inside in to)
a hkrati se nekak useen vedno odločiš za egoistično delovanje, ker se ti useen nekak rata poistovetit s telesom in/ali egom

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by egotrip on 04.12.2010 at 13:19:25


Robi wrote on 03.12.2010 at 17:17:57:

Quote:
Vse misli prhajajo od drugih ljudi ? a si to opazu pri sebi ali si slisu od drugih ?

Saj tudi zgornje trditve je slišal ali smo slišali od drugih in zato seveda misli prihajajo v glavnem od drugih. :)


na tak nacin drzi to pa ne pomeni da smo  telepatsko povezani pac vsi uporabljamo isto eno obliko -misli


[quote]kako ves da v razsvetljenju ni misli ?

Ker je in smo to slišali od drugih.
Vedeti pa ne moreš.

Gre se za neka splošna priznana dejstva, da določenim pojmom damo določene lastnosti.

tako pac to deluje ne pomeni pa da so lastnosti ki jih ljudje dajamo dolocenim pojmom resnicne.

[/quote]

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by egotrip on 04.12.2010 at 13:23:45


wrote on 03.12.2010 at 17:57:59:
Po Dau je takole:

Kdor pozna druge, je moder.
Kdor pozna sebe, je razsvetljen.
Kdor premaga druge, je močan.
Kdor premaga sebe, pozna pot.
Kdor ve, kdaj je dovolj, je bogat.
Kdor vztraja, je voljan.
Kdor vidi onkraj smrti
in pozna svojo pravo naravo,
je lahko večen.

Lp,Igor

to je lepo in razumljivo napisano

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by egotrip on 04.12.2010 at 13:41:55


gape wrote on 04.12.2010 at 10:38:56:

Quote:
Vse misli prhajajo od drugih ljudi ? a si to opazu pri sebi ali si slisu od drugih ?


fanta sta use povedala se mi zdi

drgač pa - to je moja izkušnja ja ... tko jest doživljam svet
zanč recimo me je po sto letih bolela glava - nism mogu ugotovit od kje/zakaj/od koga/... so ljudje že navajeni da jih sprašujem po mislih, dejanjih in občutjih ... ti ki so me blizu ...
znam človeka tud vprašat: kaj zdele misliš?
in prepovedat ljudem da mislijo kar trenutno mislijo kadar so ob men ali so z mano povezani v mislih ...
sm izprašu vse možne izvore ... pa nism najdu ...
in pol je pršla mateja iz nekega srečanja s puncami in mi je povedala kako da je kr use fante od teh punc (večino) te dni kr neki glava bolela ...
tko da ... zdej rečemo da je bil apgrejd
k kašn dan prej sm pa kozlal ... sicer vem kaj je prpelelo čez rob - ampak dejstvo ostaja, da ponavad se pred robom ustavm ...  

vodo ti bo držal ko boš v miru sam s sabo
prej ne ... ponavad ...

namreč, če dojemaš svet kakorkoli drugače ... se pač slepiš
iz tega da smo usi povezani u bistvu sledi da smo eno
in to je nekak ... kakosežereče - tavtologija ... se mi zdi
tko pač je
smo pa usi do neke mere zaslepljeni natanko s tem namenom da bi tega ne opazl
da bi ne nabral zavesti na kup
ampak bi mel razpršeno ... čim blj ... in z njo energijo ki pač sledi pozornosti ...seveda
to ni samo moja izkušnja sveta
več al manj vsakdo ki se umiri ... si uzame čas rečva ... da se opazuje in da opazuje svojo okolico in da opazuje tud vzroke in kasneje posledice ... vsakdo to opazi ...kako prijetno
iz istega vzroka seveda tud shizofrenija
ker veš da si vse in si eno z vsemi (deep down inside in to)
a hkrati se nekak useen vedno odločiš za egoistično delovanje, ker se ti useen nekak rata poistovetit s telesom in/ali egom

Vsakmu svoje gape ,vsak pac po svoje in na svoj nacin spoznavamo in to so razsvetljenja in so cisto osebna .
vsi smo eno iz enega se strinjam , vendar pa prevec ljudi to sanjari in to ni to ,vsak ima svojo pot,ta pot je individualna in nima na njo nihce drug vpliva kakor jaz sam  pot osebnih spoznanj enosti.
Vsak ima odgovornost do zivljenja in nobene tuje misli ali obcutki ne vplivajo na cloveka ki je sprejel to odgovornost slabo niti dobro ampak tako kot sam odlocis , ne tvoj ego ampak ti kot celota .

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by Robi on 04.12.2010 at 13:51:54


Quote:
na tak nacin drzi to pa ne pomeni da smo  telepatsko povezani pac vsi uporabljamo isto eno obliko -misli

Res je.
Ljudje smo vsi bolj ali manj enaki...podvrženi podobni vzgoji...podobni socializaciji...imamo podobne potrebe...želje.....In vsi ti pogoji odražajo podoben način razmišljanja.

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by Robi on 04.12.2010 at 13:55:03


Quote:
tako pac to deluje ne pomeni pa da so lastnosti ki jih ljudje dajamo dolocenim pojmom resnicne.

Lahko so, lahko pa niso.....
Popolne resnice itak ne poznamo, vse je le nek približek in resnica rečemo tistemu, kar večina doživljamo kot resnično.

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by Robi on 04.12.2010 at 13:58:35


Quote:
zanč recimo me je po sto letih bolela glava - nism mogu ugotovit od kje/zakaj/od koga/... so ljudje že navajeni da jih sprašujem po mislih, dejanjih in občutjih ... ti ki so me blizu ...
znam človeka tud vprašat: kaj zdele misliš?
in prepovedat ljudem da mislijo kar trenutno mislijo kadar so ob men ali so z mano povezani v mislih ...
sm izprašu vse možne izvore ... pa nism najdu ...
in pol je pršla mateja iz nekega srečanja s puncami in mi je povedala kako da je kr use fante od teh punc (večino) te dni kr neki glava bolela ...
tko da ... zdej rečemo da je bil apgrejd
k kašn dan prej sm pa kozlal ... sicer vem kaj je prpelelo čez rob - ampak dejstvo ostaja, da ponavad se pred robom ustavm ...

Dejstvo je tudi, da se širi nek virus, ki povzroča slabost in bruhanje. Nič groznega...pri nekaterih malo vročine..enkrat bruhajo in to je to.

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by ajgor on 04.12.2010 at 18:34:35

Upload je vseskozi.
Zadeva je samo v tem ali ga sprejemaš, si odprt. Ko ga šibaš v umu si se zaprl, se omejil, ga analiziraš. Analiza te pa vrže vedno znova v misel in drobljenje, zmedo in na koncu v neko odločitev, ki ti jo olajša. To je intelektualnost, s katero pride tudi namera in jo nato živiš. Živeti namero je spomin in s tem si v času. Seveda ni napačno in je po lestvici v razumu, po jogijih v 5. stopnji.
Zadeva je le v tem, da nekako ni lestvice ali stopenj. Je samo širina.

Lp,Igor

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by Robi on 04.12.2010 at 18:54:02


Quote:
Zadeva je le v tem, da nekako ni lestvice ali stopenj. Je samo širina.

Se strinjam.
Na nek način se gre za širino oziroma količino informacij, ki jih je zavest sposobna v danem trenutku zaznati.

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by ajgor on 04.12.2010 at 19:05:46


Robi wrote on 04.12.2010 at 18:54:02:

Quote:
Zadeva je le v tem, da nekako ni lestvice ali stopenj. Je samo širina.

Se strinjam.
Na nek način se gre za širino oziroma količino informacij, ki jih je zavest sposobna v danem trenutku zaznati.

Informacije zaznava um. Um pa ni tvoja celotna bit. Informacije so pomembne tvojemu umu in nato spominu.

Lp,Igor

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by Robi on 04.12.2010 at 19:20:41

Kaj pa potem zaznava zavest ?

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by ajgor on 04.12.2010 at 19:42:34


Robi wrote on 04.12.2010 at 19:20:41:
Kaj pa potem zaznava zavest ?

Saj um je v tvoji zavesti. Če imaš ozko jo potem sestavlja le tvoja misel. Zaznava??? Kaj ti sprašuješ o namenu zavesti?

Lp,Igor

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by Robi on 05.12.2010 at 11:38:19


wrote on 04.12.2010 at 19:42:34:

Robi wrote on 04.12.2010 at 19:20:41:
Kaj pa potem zaznava zavest ?

Saj um je v tvoji zavesti. Če imaš ozko jo potem sestavlja le tvoja misel. Zaznava??? Kaj ti sprašuješ o namenu zavesti?

Lp,Igor

Um je orodje, ki omogoča analizo podatkov, ki se jih zavedamo.
Na nek način je um res v moji zavesti.

S vprašanjem "zaznava", sem imel v mislih kaj vse sestavlja zavest oziroma kaj jo gradi.

Sam si zavest predstavljam kot nek predvajalnik ionformacij, ki jih zazna naše telo.
Zavest na nek način predvaja informacije iz spomina in iz čutil.

Podobno je pri drugih elektronskih napravah..Na primer TV bo predvajal bolj čiste in kakovostne slike, če bo odprt za čimširše EM valovanje.
In ker je vse EM valovanje, je tudi zavedanje resnice odvisno od odrtosti oz. širine našega uma in čutil.
O zavedanju pa prav tako odloča tudi spomin. saj se spomina tudi zavedamo.
Vendar je slabost spomina v tem, da shrani veliko ožji spekter informacij, kot pa obstajajo v sedanjem času.
Slika v spominu je veliko bolj osiromašena, kot pa tista v realnosti.
Končno sliko zavedanja tako sestavlja spomin in sedanji čas, ki ga doživljamo preko čutil.


Quote:
Informacije zaznava um. Um pa ni tvoja celotna bit. Informacije so pomembne tvojemu umu in nato spominu.

Lp,Igor

Ja.
Moja celotna bit je tudi telo...in vse skupaj sestavlja širino zavesti.

Seveda pa informacije prav tako pomagajo pri širšem zavedanju, saj zavedanje sestavlja tudi um s spominom.

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by OMEN SAT on 05.12.2010 at 12:41:53


Robi wrote on 04.12.2010 at 19:20:41:
Kaj pa potem zaznava zavest ?zavest zaznava misli in to je um
široka ali ozka zavest to je samo konceptna ideja
zavest ni široka ali pa ozka
um si jo tako razlaga
zavest pa ni um ampak le izhaja iz nje
zato kot celostno bitje se lahko zavedaš misli ( um) ki izhajajo iz zavesti

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by ajgor on 05.12.2010 at 12:57:08

Um ni orodje za doseganje tvoje izpolnitve. Uporabljaj ga samo ko si v to prisiljen. Opusti zaznavanje preko čutil in prežela te bo mirnost, ki odpira vrata v tebe, tvoj center.

Lp,Igor

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by Robi on 05.12.2010 at 13:00:31


OMEN SAT wrote on 05.12.2010 at 12:41:53:

Robi wrote on 04.12.2010 at 19:20:41:
Kaj pa potem zaznava zavest ?zavest zaznava misli in to je um
široka ali ozka zavest to je samo konceptna ideja
zavest ni široka ali pa ozka
um si jo tako razlaga
zavest pa ni um ampak le izhaja iz nje
zato kot celostno bitje se lahko zavedaš misli ( um) ki izhajajo iz zavesti

Kaj pa občutki.....A zavest pa ne zaznava občutkov ?

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by Robi on 05.12.2010 at 13:04:51


OMEN SAT wrote on 05.12.2010 at 12:41:53:

Robi wrote on 04.12.2010 at 19:20:41:
Kaj pa potem zaznava zavest ?zavest zaznava misli in to je um
široka ali ozka zavest to je samo konceptna ideja
zavest ni široka ali pa ozka
um si jo tako razlaga
zavest pa ni um ampak le izhaja iz nje
zato kot celostno bitje se lahko zavedaš misli ( um) ki izhajajo iz zavesti

Če te prav zastopim....
Misli so um in tako misli, kot um, izhajajo iz zavesti ?
Kaj pa je potem zavest ?

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by OMEN SAT on 05.12.2010 at 13:30:41


Robi wrote on 05.12.2010 at 13:04:51:

OMEN SAT wrote on 05.12.2010 at 12:41:53:

Robi wrote on 04.12.2010 at 19:20:41:
Kaj pa potem zaznava zavest ?zavest zaznava misli in to je um
široka ali ozka zavest to je samo konceptna ideja
zavest ni široka ali pa ozka
um si jo tako razlaga
zavest pa ni um ampak le izhaja iz nje
zato kot celostno bitje se lahko zavedaš misli ( um) ki izhajajo iz zavesti

Če te prav zastopim....
Misli so um in tako misli, kot um, izhajajo iz zavesti ?
Kaj pa je potem zavest ?


''zavest'' -''eksitenca človeka'' - ''tvoja resnična narava''

to je samo napisano v jeziku
zavest ni miselni koncept

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by Robi on 05.12.2010 at 14:17:30


Quote:
''zavest'' -''eksitenca človeka'' - ''tvoja resnična narava''

Torej je zavest onkraj misli in neudomljiv pojem našemu umu. Vse kar ustvarjamo in se zavedamo, pa je le iluzija ali neresničnost ?

A ni eksistenca človeka tudi telo in um in misel....?
In to naj ne bi bila resnična narava, ampak le zavest ?

Kaj pa, če bi poznali vse odgovore na naša vprašanja in bili vsevedni....A bi potem še vedno mislili, da je ta svet in um in misel le iluzija ?
Ali pa, če več ne bi imeli vprašanj in bi menili, da smo vsevedni...A bi še naprej trdili, da smo v iluziji ?


Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by OMEN SAT on 06.12.2010 at 13:59:04


Robi wrote on 05.12.2010 at 14:17:30:

Quote:
''zavest'' -''eksitenca človeka'' - ''tvoja resnična narava''

Torej je zavest onkraj misli in neudomljiv pojem našemu umu. Vse kar ustvarjamo in se zavedamo, pa je le iluzija ali neresničnost ?

A ni eksistenca človeka tudi telo in um in misel....?
In to naj ne bi bila resnična narava, ampak le zavest ?

Kaj pa, če bi poznali vse odgovore na naša vprašanja in bili vsevedni....A bi potem še vedno mislili, da je ta svet in um in misel le iluzija ?
Ali pa, če več ne bi imeli vprašanj in bi menili, da smo vsevedni...A bi še naprej trdili, da smo v iluziji ?da je svet maya oz.iluzija je idejni koncept
verjeti v idejni koncept  je pa iluzija

zavest je brez idejnega koncepta

zavest in svet nista ločena sta eno


samo zavest je resnična
svet pa je zavest  
ne pa to kar misliš da jeTitle: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by Alojz in Sandib on 06.12.2010 at 14:21:00


OMEN SAT wrote on 06.12.2010 at 13:59:04:

Robi wrote on 05.12.2010 at 14:17:30:

Quote:
''zavest'' -''eksitenca človeka'' - ''tvoja resnična narava''

Torej je zavest onkraj misli in neudomljiv pojem našemu umu. Vse kar ustvarjamo in se zavedamo, pa je le iluzija ali neresničnost ?

A ni eksistenca človeka tudi telo in um in misel....?
In to naj ne bi bila resnična narava, ampak le zavest ?

Kaj pa, če bi poznali vse odgovore na naša vprašanja in bili vsevedni....A bi potem še vedno mislili, da je ta svet in um in misel le iluzija ?
Ali pa, če več ne bi imeli vprašanj in bi menili, da smo vsevedni...A bi še naprej trdili, da smo v iluziji ?da je svet maya oz.iluzija je idejni koncept
verjeti v idejni koncept  je pa iluzija

zavest je brez idejnega koncepta

zavest in svet nista ločena sta eno


samo zavest je resnična
svet pa je zavest  
ne pa to kar misliš da je


Zavest je enako individum!!! Zavest je um je duša je duh je individualno telo. To pa je lahko elementarno-brez zavesti-rastlinsko-vegetativna zavest-živalsko-nagonska zavest-in človek kot samozavedno bitje,kot je najvišja možna živa vesoljna samozavedna zavest. Kdor se strinja ok in kdor se ne, tudi ok. Vsaka zavest je vesoljno  samo pogojena in je neodvisna od individuma-rastline-živali-človeka je pa  individualni izraz njegovega (določene pojavnosti) življenja..  :D :D :)

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by Robi on 06.12.2010 at 21:06:18


Quote:
samo zavest je resnična
svet pa je zavest  
ne pa to kar misliš da je

A moja misel pa ni od tega sveta in od zavesti ?


Quote:
Zavest je enako individum!!!

S tem se strinjam.
Zavest ni nekaj onkraj teh iluzij, ampak del nas...našega uma..telesa.....

Saj ravno to, da se človek zaveda sebe kot individuma, človeka določa kot samozavedno bitje.
Tam, kjer ni samozavedanja, ni individuma.

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by OMEN SAT on 07.12.2010 at 13:44:45


Robi wrote on 06.12.2010 at 21:06:18:

Quote:
samo zavest je resnična
svet pa je zavest  
ne pa to kar misliš da je

A moja misel pa ni od tega sveta in od zavesti ?

[quote]Zavest je enako individum!!!

S tem se strinjam.
Zavest ni nekaj onkraj teh iluzij, ampak del nas...našega uma..telesa.....

Saj ravno to, da se človek zaveda sebe kot individuma, človeka določa kot samozavedno bitje.
Tam, kjer ni samozavedanja, ni individuma.
[/quote]


lej v zgornjih postih sprašuješ kaj je zavest

ti bom podal en praktičen primer
usedi se dol in se sprosti
potem in glej v prazno ( probaj čim bolj brez misli)

nato pa pride misel JAZ SEM INDIVIDUM
zdaj jo pa opazuj in kaj vidiš
je samo misel ki je prišla iz zavesti
opazuješ jo naprej nato čez čas  misel JAZ SEM INDIVIDUM izgine nazaj v zavest

zdaj spet gledaš v prazno (brez misli)
lahko zdaj trdiš da si INDIVIDUM če ni misli
ne moreš ker ni misli (konceptne ideje JAZ SEM INDIVIDIUM)
ampak še zmeraj gledaš v prazno

potem pride misel JAZ SEM ZAVEST
opazuj misel in čež čas bo izginila prav tako kot se je pojavila.
ampak še zmeraj gledaš v prazno (brez misli)

"zavest ni konceptna ideja"

"razvsetljenje" je ko se zavedaš da vsaka konceptna ideja( (vklučno z idejo JAZ SEM RAZVSETLJEN/ JAZ NISEM RAZSVETLJEN), ki pride iz  "zavesti" je le misel  ki jo gledaš ta pa ni ločena od "zavesti"
Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by egotrip on 07.12.2010 at 14:37:27

tudi razsvetljenje je samo konceptna ideja

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by Alojz in Sandib on 10.12.2010 at 12:00:42


ego-3p wrote on 07.12.2010 at 14:37:27:
tudi razsvetljenje je samo konceptna ideja


Vse je ideja.Ideji slediš,ali pa jo zavržeš-svobodna volja!!!To imamo vsi,ker imamo to, imamo tudi zavest.Ideal človeka je popolnost karkoli že razumemo pod ta pojem-individualna stvar svobodne volje delovanja-odločitev. Še vedno je ideal doseči popolnost v temi-svetlobi-telesu-duhu. Vsi sledimo ideal lastne življenjske popolnosti---- ne pa ideal univerzalne vrednote  življenja samega,ki je dejstvo,da sploh obstajamo.Mi iščemo bistvo izven lastnega bistva ,ki je naše življenje samo!

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by egotrip on 10.12.2010 at 14:39:08


Alojz in Sandib wrote on 10.12.2010 at 12:00:42:

ego-3p wrote on 07.12.2010 at 14:37:27:
tudi razsvetljenje je samo konceptna ideja


Vse je ideja.Ideji slediš,ali pa jo zavržeš-svobodna volja!!!To imamo vsi,ker imamo to, imamo tudi zavest.Ideal človeka je popolnost karkoli že razumemo pod ta pojem-individualna stvar svobodne volje delovanja-odločitev. Še vedno je ideal doseči popolnost v temi-svetlobi-telesu-duhu. Vsi sledimo ideal lastne življenjske popolnosti---- ne pa ideal univerzalne vrednote  življenja samega,ki je dejstvo,da sploh obstajamo.Mi iščemo bistvo izven lastnega bistva ,ki je naše življenje samo!

zato pa lahko mislimo in iscemo v neskoncnost izven lastnega bistva in najdemo samo ideje in potem mislimo da poznamo bistvo in da vemo . Tako se pa lahko fajn zgubis , to js vidim ko recem da zivimo vsak v svojem svetu , ljudje se tega ne zavedamo in potem se prevec borimo za svoje ideje , enostavno nocemo odnehat , olajsanje je pa ravno nasprotno  ;D

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by Alojz in Sandib on 13.12.2010 at 12:47:35


ego-3p wrote on 10.12.2010 at 14:39:08:

Alojz in Sandib wrote on 10.12.2010 at 12:00:42:

ego-3p wrote on 07.12.2010 at 14:37:27:
tudi razsvetljenje je samo konceptna ideja


Vse je ideja.Ideji slediš,ali pa jo zavržeš-svobodna volja!!!To imamo vsi,ker imamo to, imamo tudi zavest.Ideal človeka je popolnost karkoli že razumemo pod ta pojem-individualna stvar svobodne volje delovanja-odločitev. Še vedno je ideal doseči popolnost v temi-svetlobi-telesu-duhu. Vsi sledimo ideal lastne življenjske popolnosti---- ne pa ideal univerzalne vrednote  življenja samega,ki je dejstvo,da sploh obstajamo.Mi iščemo bistvo izven lastnega bistva ,ki je naše življenje samo!

zato pa lahko mislimo in iscemo v neskoncnost izven lastnega bistva in najdemo samo ideje in potem mislimo da poznamo bistvo in da vemo . Tako se pa lahko fajn zgubis , to js vidim ko recem da zivimo vsak v svojem svetu , ljudje se tega ne zavedamo in potem se prevec borimo za svoje ideje , enostavno nocemo odnehat , olajsanje je pa ravno nasprotno  ;D


Imaš prav.Iskanje izven sebe je v večini neproduktivno.Izkušnje z zunanjim svetom so tako že akumulirane v nas samih.Naše vesoljno življenjsko bistvo ni realizirano v nas samih! 8-)

Title: Re: SHIZOFRENIJA, bolezen ali dar
Post by gape on 22.01.2013 at 13:05:27

http://www.cosmopolitan.si/zdravje/dusevno-zdravje-v-steklenicki/

Svet pogovorov » Powered by YaBB 2.3!
YaBB © 2000-2008. All Rights Reserved.