ana
5 p
Kranj
imam prijateljico, ki je bila že večkrat hospitalizirana na zaprtem oddelku v Polju - ravno zaradi shizofrenije. Pa še depresije, paranoje itd. Ja, govorila je o glasovih, vesoljnih bitjih itd, meni, ker je vedela, da lahko. Drugim ne. Pred kakima dvema letoma sem ji namignila, da ni v redu, da dopušča, da jo vsi ti glasovi, bitja, vodijo, da je ona tista, ki mora določit, katere bo poslušala, jim zaupala in katerim ne. Ker na take osebe, kot je ona, se nalimajo vse sorte energijska bitja. Nekateri jim rečejo elementali - članek o tem je tudi na Pozitivkah. Sevede je bila huda name, ker, zanimivo, taki ljudje so izredno zaverovani v svoj prav. Letos, ko je spet tri mesece preživela v Polju, je rekla, da je v bistvu prvič pomislila, da je z njo kaj narobe, oz. da bi morala na svoje stanje gledati z drugega zornega kota. In tudi prvič je priznala, da je čisto možno, da so glasovi, ki jim je sledila, nižje vrste in zatorej lahko tudi škodljivi. Dejansko so jo pehali v dejanja, za katera danes priznava in ve, da so bila nepravilna.
Ker človek, ki dalj časa izgublja stik z našim (kao) resničnim svetom, izgublja tudi družbo soljudi, je ponavadi pahnjen na obrobje družbe (ali pa sam pristane tam in sploh ni pahnjen). Tako je tudi z mojo prijateljico. Glede na to, da si močno želi umreti, ker ne vidi izhoda iz teh življenjskih situacij in ker je tako osamljena, je misel na samomor pri njej dokaj močna. In tega ji ne bo nihče preprečil, če se zanj dokončno odloči.
|