Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si
 
  HomeHelpSearchMembersLoginRegister  
 
Pages: 1 2 
(Read 16138 times)
LittleStar
Ex Member
Shizofrenija
29.10.2001 at 09:34:30
 

Shizofrenija je poznana kot vrsta duševne bolezni z razdvojenostjo in duševnim razkrojem osebnosti (zlasti na področju hotenja in čustvovanja)

Shizoidnost - predstopnja shizofrenije.

Shizotimija - duhovna razdvojenost, lažja oblika shizofrenije ali nagnjenje k njej; po Kretchmerjevem nauku o človeških tipih: neupogljiv, fanatičen; nagnjen k shizofreniji

Definicije so prepisane iz slovarja tujk.

Glede na to, kar je med drugim dr. Rugelj izjavil, da je v bistvu bil Jezus Kristus eden največjih shizofrenikov, in da ljudje, ki trpijo za to boleznijo, brezupno iščejo svojo dušo dvojčico in se izgubljajo... na podoben način je o razdvojenosti pisal tudi Slavinski.

Tukaj na forumu večkrat omenjamo, kako je duša na koncu sprejela še zadnjo bolečo odločitev - ločitev na polovico...z namenom ponovne združitve. Vprašujem vas, kaj mislite o tem?

Ali ni to z dušo dvojčico res le beg pred realnostjo, iluzija?

In na drugi strani: ali ni morda res shizofrenija prav ta razcepljenost (zadnja odločitev duše) in da nekateri enostavno sami ne zmorejo in se prepustijo 'strokovni zdravniški' pomoči.

V medicini je shizofrenija bolezen, za kar še zmeraj iščejo zdravilo oz. jim je neznanka. Naj bi bila dedna.

Ali kdo ve kaj več o tem, ima kakšne izkušnje (ko se osebnost zruši), mogoče v družini, ali koga pozna?

Jaz poznam kar nekaj ljudi, ki so na tabletah in raznih odvisnostih, vsakih toliko časa se jim podre, poskušajo samomore in pristanejo v bolnišnici za duševne bolnike, si tam nekako naberejo moči, in potem spet...Back to top
 
 
IP Logged
 
MIKE
5
*****
Offline

Sonce    :)
Posts: 1011
Ljubljana
Gender: male
Re: Shizofrenija
Reply #1 - 31.10.2001 at 15:39:29
 
Eto, ravno sem spet bral OSHA, ki pravi, da se Shizofrenijo da pozdraviti, sicer postopno, ker so pac vzroki bolezni skriti nabrz nekje v nasi preteklosti. Gre v bistvu zato,  da tisti potlaceni del, kar naj bi clovek bil nekako vzpostavi svojo vlogo in namen. Trdi, da je danes itak full shizofrenikov ker zivimo v taki druzbi, kjer je veliko zatiranja svobodomiselnosti. In ker te ze od otrostva drilajo v nekaj kar naj bi bil po predstavah okolja kjer zivis, zelo hitro zatrejo bistveni del osebnosti, tisti unikat, ki ga vsak nosi v sebi. Zato potem nastopi Sizofrenija.
Back to top
 

Zdaj.....zdaj.....zdaj.....in spet zdaj.
heronero  
IP Logged
 
vesna_p
1
*
Offline


Posts: 25
Slovenija
Gender: female
Re: Shizofrenija
Reply #2 - 31.10.2001 at 21:36:12
 
... Mike, se strinjam ! problem, ki ga vidim jaz je v tem, da je ogromno ljudi shizofrenikov oz. razcepljenih osebnosti.. živimo pač v takem času. govorim za malo starejšo generacijo, rojeno po drugi vojni. ti ljudje trpijo, imajo cel kup težav v odnosih. vidimo jih tudi na odgovornih mestih v politiki, gospodarstvu itd. s svojim izkrivljenim pogledom na okolico vzgajajo mlade in vplivajo na ostale ...
LittleStar - shizofrenija ni zadnja odločitev duše, pravzaprav se duša ne odloča, odloča se osebnost in sprejema odločitve o svojem delovanju. če je osebnost v stiku s svojimi duhovnimi globinami, je ta nekako pomirjena, ker je energija zavesti usmerjena na svoje jedro in ne na "fasado", ki jo predstavlja osebnost...
Back to top
 
 
IP Logged
 
MIKE
5
*****
Offline

Sonce    :)
Posts: 1011
Ljubljana
Gender: male
Re: Shizofrenija
Reply #3 - 01.11.2001 at 16:43:13
 
Ja v bistvu je OSHO opis shizofrenije povezal ravno s tem cepljenjem osebnosti, stalnim ustvarjanjem podobe, ki ustreza po domace povedano, drzavnemu aparatu. In da se stanje pozdravi pravi, da le redko pomagajo Vzhodnjaške tehnike meditacij, joge in podobnega. To pa zato, ker se te tehnike dotikajo gladine. Prevec so mirne in se vse tisto nacepljeno v cloveku le zaustavi. Za resitev, seveda, predlaga svojo pot, to je DINAMICNA meditacija, torej mora oseba predno se loti meditacije iti skozi katarzo plesa, globokega dihanja, da se najprej telo utrudi in tudi skozi to sprosti vse te nabrane zadržke. Torej če bi samo izvajal meditacijo, sedenje v tišini, se ti lahko še zmeša. Kajti najlažje je preiti v stanje popolne tišine po fizičnem naporu. Takrat se tudi telo samodejno sprosti. Seveda ne gre za spanje oz. sanjarjenje, ampak za ozaveščanje.
Back to top
 

Zdaj.....zdaj.....zdaj.....in spet zdaj.
heronero  
IP Logged
 
beno
Guest
Re: Shizofrenija
Reply #4 - 02.11.2001 at 08:58:53
 
res mike!
to je OSHO - tova KUNDALINI meditacija, CD se da dobit pri nas. to je 15 minut tresenja, 15 minut plesa, 15 min meditacije (ozaveščanja), 15 min sproščanja leže. meni se zdi zadeva kar blagodejna.
sprostijo se napetosti, lahko kričiš ali jočeš, fajn pa je če si v kakšni skupini, ki to dela.
Back to top
 
 
IP Logged
 
MIKE
5
*****
Offline

Sonce    :)
Posts: 1011
Ljubljana
Gender: male
Re: Shizofrenija
Reply #5 - 02.11.2001 at 09:28:37
 
Pri vas?

Hm, kakšna pa je cena CD-ja.

No, to o shizofreniji sem našel v OSHO-vi knjigi o meditaciji.
Back to top
 

Zdaj.....zdaj.....zdaj.....in spet zdaj.
heronero  
IP Logged
 
list
Guest
Re: Shizofrenija
Reply #6 - 29.11.2001 at 09:54:42
 
Hitro, hitro,površno. To je moto našega časa.
Oblika pred formo.
Šizofrenija ni bolezen, pravi Tanja Lamovec. Kajti obdukcija možgan ne pokaže nobene anomalije. Neupravičeno jo je zdraviti z močnimi kemičnimi sredstvi!
Šizofrenija je bolezen družbe.
Back to top
 
 
IP Logged
 
LittleStar
Ex Member
Re: Shizofrenija
Reply #7 - 29.11.2001 at 10:06:13
 

Quote:
Hitro, hitro,površno. To je moto našega časa.
Oblika pred formo.
Šizofrenija ni bolezen, pravi Tanja Lamovec. Kajti obdukcija možgan ne pokaže nobene anomalije. Neupravičeno jo je zdraviti z močnimi kemičnimi sredstvi!
Šizofrenija je bolezen družbe.


Tak občutek imam jaz tud. Ampak zdaj pa ti pripelji
osveščenost do obojih: medicine in tistih, ki tam iščejo pomoč. Kemična sredstva definitivno lajšajo okolici, da se spopadajo s težavnostjo shizofrenika, to je fakt, ampak njemu samemu pa ne.
Shizofrenija je po mojem odstop, velik odstop od celovitosti sebe, 'iluzija' posameznika, ki jo družba potencira; Zakaj odstop nastane? To je po mojem individualno, mislim pa da gre v osnovi za zrušitev osebnosti kot takšne zaradi vzroka oz. napake v mišljenju.
Saj tud Osho pravi, da shizofreničnost ustvarja ravno ta razkol med Bogom in živaljo v nas. In ker ne znamo biti Človek, nismo ne eno ne drugo v celoti.
Back to top
 
 
IP Logged
 
herby
5
*****
Offline


Posts: 503
SLO - NM
Gender: male
Re: Shizofrenija
Reply #8 - 13.12.2001 at 13:58:06
 
JA shizofreni smo tud pomalem vsi "duhovnezi"...
Vcer zvecer sem pred spanjem non stop misli moral od pekla skrbi odvracat (fax , izpiti, oddajanje vaj...) pa sem pomislil kako sem ze kdaj dozivel enost, kako imam dostikrat notranji mir v sebi, kako dozivljam ljubezen v sebi. Po drugi strani pa je panika zard faxa in sem cist drug clovek in me zivljenje cist jebe. Kako to skup povezat, te dve osebnosti ... vecno vprasanje
Back to top
 

Why not help one another, makin it much more easier... bob marley
 
IP Logged
 
Magla
adm

Offline

domišlija je pomembnejša
od znanja-Albert Einsten

Posts: 788
SLO
Gender: male
Re: Shizofrenija
Reply #9 - 14.12.2001 at 12:28:56
 

herby wrote on 13.12.2001 at 13:58:06:
Kako to skup povezat, te dve osebnosti ... vecno vprasanje


Ali misliš da imaš samo dve osebnosti...
Jest jih imam celo morje in kar dosti časa sem potreboval, da sem videl, da so osebnosti vsaka zase in edina skupna točka, ki jo imajo med seboj je to, da sem jih sprejel za svoje....
Back to top
 

nikoli ne smemo prenehati postavljati vprašanj-radovednost ima lasten razlog za svoj obstoj- začutimo lahko le globoko spoštovanje do skrivnosti večnosti-nikdar ne izgubite svete radovednosti-Einsten
 
IP Logged
 
Robi
5
p
*****
Offline

I love to love
Posts: 5743
Dolenjska
Gender: male
Re: Shizofrenija
Reply #10 - 04.01.2002 at 22:42:46
 
Ja,mislim,da je lahko to zacetek zdravljenja shizofrenije.Saj je treba sebe sprejeti,kot cloveka,s vsemi svojimi dobrimi in slabimi lastnostmi.
Mislim,da se tu ne gre za razcepljeno dušo,ampak za razcepljen um.
Problem je v locenosti,ki smo ga ustvarili v svoji glavi.Ta locenost pa postaja vedno bolj ocitna,tudi v danasnji družbi.V tej nevroticni družbi ima clovek vedno manj casa za sebe.
Vsak dan moramo igrati neke vloge in se podrejati družbenim pravilom,ce pa si še imel takšne starše,ki so te prepricevali kdo si in kakšen moraš biti,imaš vse možnosti,da postaneš shizofrenicen.
Zato je v shizofreniku,borba,kjer se borita potlaceni »jaz« in vsiljeni »jaz«.To se kaže tudi na zunaj,kot neki živcni izpadi ali nasilje.
Zdravljenje ni lahko,saj takšna oseba potrebuje nekoga,ki si bo vzel cas in se poglobil v vzroke za nastanek shizofrenije.
Zato shizofrenik govori,da potrebuje nekoga,ki ga bo poslušal in ga razumel.Torej išce tisto,kar mu ni bilo omogoceno.Lahko recem,da takšen clovek ve,kaj potrebuje za ozdravitev,vendar pa zelo težko najde nekoga,ki bi mu pomagal.

Back to top
 
 
IP Logged
 
nhlplayer
1
*
Offline


Posts: 15
southcentral SLO
Gender: male
Re: Shizofrenija
Reply #11 - 30.01.2002 at 16:36:51
 
jst imam lastnosti shizofrenije kar ocitne... sam baje da majo vsi ljudje to, razlika je le v intenziteti teh lastnosti... baje da sele po 5-ih letih opazovanja pa lahko psihiatr da prognozo shizofrenije...

sam vseen men se tut zdi da je polno shizofrenikov, dost je tistih k jih je krscanska vera zjebala - prevec versko fanaticne matke, k ne znajo vzgajat pravilno...

drgac pa tuki - povsod k pr drugih boleznih - bolnega folka je dost vec kokr mi mislmo da jih je..
statistike sam uradne rezultate podajajo, neuradno tega dost vec...
si upam trdit, da na nasi vasi (50 folka) vsaj 10% tistih k majo resne dusevne motnje...
Back to top
 

peace & respectz
WWW WWW  
IP Logged
 
gape
YaBB Administrator
p
*****
Offline

I love YaBB!
Posts: 13571
The Land of YaBB
Re: Shizofrenija
Reply #12 - 30.01.2002 at 17:47:58
 
ne sodi - sprejemaj - sočustvuj in kar je še takih reči, tudi krščansvo jih ima, jih pa krščanarji ne spoštujejo, pa to ne pomeni da jih tebi ni treba. lahko, če le hočeš!
Back to top
 

Lahko pa da se tudi motim ...

The Administrator of this yabb and domain.
WWW WWW  
IP Logged
 
Oldi
Guest
Re: Shizofrenija
Reply #13 - 31.01.2002 at 07:50:18
 
Quote:
ne sodi - sprejemaj - sočustvuj in kar je še takih reči, tudi krščansvo jih ima, jih pa krščanarji ne spoštujejo, pa to ne pomeni da jih tebi ni treba. lahko, če le hočeš!  

Kaj pa če je prav to vzrok shizofrenije. Ali ni namreč to nasilje nad logiko duše. Če te kdo na gob... ga moraš po logiki DUŠE nazaj, ne pa izvajati nasilje nad samim sabo in mu odpuščati.

Po moje je DUŠA en logični strojček, ki skuša vse okrog sebe vmestiti v en konsistenten sistem. Ker pa je to vse težje, se v določeni točki lahko zgodi, da začne duša graditi dva ločena sistema, pri čemer je vsak zase konsistenten. Konsistenten v smislu smiselne reakcije na vse, kar se z nami dogaja.
Če pa te učijo, da moraš odpuščati in biti dober, življenje je pa iz dneva v dan bolj kruto in terja kruto borbo za preživetje, se ti prav lahko "zmeša".

Druga moja razlaga je pa naslednja:
Če mal pogledam vase bi rekel, da normalna osebnost del svojih izkušenj (traum) shrani za neko železno zaveso in živi skorajda kot da tega ne bi bilo. Meni (poznam pa še eno osebo) se je recimo zgodilo, da se mi je oseba, v katero sem bil (neskončno) nesrečno zaljubljen, v trenutku skrila za to zaveso in prav nič več nisem čutil do nje, kot da naključne mimoidoče bejbe. Mehanizem razumem kot varnostni sistem, ki nam stvari, s klaterimi ne moremo več "varno" živeti, skrije. V nasprotnem primeru bi se nam lahko zmešalo (od silnega hrepenenja po njej)
Shizofreniku se morda zruši ta mehanizem železne zavese.
Back to top
 
 
IP Logged
 
vida
5
*****
Offline

I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 1240

Re: Shizofrenija
Reply #14 - 31.01.2002 at 08:56:22
 
življenje je pa iz dneva v dan bolj kruto

...hočeš reč ljudje, ki kreirajo življenje, so čedalje bolj kruti ...

Back to top
 
 
IP Logged
 
Pages: 1 2