Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si
 
  HomeHelpSearchMembersLoginRegister  
 
Pages: 1 2 3 
(Read 14325 times)
pirano
Guest
kaj menite
24.06.2003 at 09:55:52
 
Hjah, nova tukaj.. Z ne ravno poduhovljenim problemom, ki me pa mori, in si želim vašega mnenja - ne trepljanja po rmi. Mogoče si p zaslužim brco v rit???
Takole gre:

Z zdaj bivšim fantom sva bila skupaj pol leta. Že na začetku sva se pogosto prepirala - največkrat zaradi neumnosti, na katere je reagiral izjemno eksplozivno. Zgodilo se je, da me je v navalu besa celo udaril, pa ne enkrat ampak trikrat, takrat sem ga želela zapustiti, pa sem se potem odločila, da mu oprostim, ker sem besno reakcijo izzvala sama in ker mi je obljubil, da se to ne bo več ponovilo.
Zares se ni, še vedno pa je v določenih primerih (ko kaj ni bilo po njegovo), grozil, da me bo ubil, vrgel skozi okno, namlatil... Večinoma sem te izbruhe spet preslišala, ker sem jih pripisovala njegovi vzkipljivosti in temu, da sem ga - mnogokrat zares brez potrebe- razdražila.
Kadar sva se resneje sprla, je vedno videl rešitev v umiku - odlaganju slušalke, begu za nekaj dni, končanju razmerja... Ker sem se vedno počutila krivo ali pa vsaj sokrivo, da je prišlo do prepira, sem bila brez izjeme sama pobudnik vsakega pobotanja...

Sem se pa začela počutiti izjemno negotovo - nisem mu zaupala, mnogokrat sem ga obremenjevala z nepotrebnim ljubosumjem, popolnoma sem se nehala ukvarjati s samo seboj, ga začela dušiti, zato je pred mesecem dni prekinil zvezo tako, da si je izmislil, da ima razmerje z drugo žensko.
kasneje je zgodbo vzel nazaj, pa tudi sama nisem verjela vanjo, bila je bolj maščevanje v smislu: to si želela slišati, pa imaš.
Mimogrede - fant je star 33 let, jaz 28 in najino obnašanje se mi zdi veliko preotročje za najina leta.
Minili so trije tedni, medtem sem ga večkrat poiskala in ko sem ravno hotela odnehati, mi je ponudil možnost, da poskusiva še enkrat. Počasi. če se bom jaz spremenila. Strinjam se, da moja samopodoba ni dobra, zato sem začela delati na sebi. Dobila sva se na nekaj zmenkih in bil je navdušen nad mojo umirjenostjo. Resnično sem bila takrat zelo mirna in začela sem se spravljati s samo seboj... Najin odnos je bil nedorečen - po njegovi interpretaciji nisva bila par, sva bila pa na poti do ponovnega partnerstva... rekel je, da se boji, da se bo zgodba ponovila, zato noče kar takoj spet začeti s pravim odnosom. Sva pa ves ta čas, večino srečanj, prakticirala tudi spolnost, v kateri sva se vedno ujemala. Po desetih dneh sem se zlomila, čeprav sem prej pristala na nedorečen odnos, se mi je zazdelo, da je vendarle prav, da imava čiste karte. Mislim, da se je bal izgube svobode in miru, ki ga je v tem času imel, a sama sem bila mnenja, da lahko odnos definirava, pa potem še vedno počasi gradiva... Na ne najbolj posrečeno izbran večer sem mu omenila, da ne morem več tako. Dolgo časa nisem želela načenjati pogovora, ker sem se bala, da se bo končal tako, kot se je, a ker je pokazal zanimanje za to, kar me žre, sem mu povedala. Rekel je, da si ničesar ne želi bolj kot to, da bi bila nekoč spet skupaj, da vse, kar počne, počne za naju, da ve, da trpim in da tudi njemu ni najlažje... Potem me je postavil ob zid z besedami: zakaj ne moreš biti še naprej taka kot na teh prvih zmenkih, ko si me neustavljivo privlačila s svojo mirnostjo? Takrat sem verjetno naredila napako, ker sem bila preiskrena - namreč rekla sem mu, če se zaveda, da na tistem prvem zmenku nisem čutila ničesar - obesil se je na ta del stavka, čeprav sem mu skušala pojasniti, da sem s tem mislila, da pač nisem imela nobenih posebnih pričakovanj - ne da bova, ne da ne bova skupaj. Ni želel poslušati, rekel je, da se vlečem ven, videla sem, da sem ga zelo prizadela. Zahteval je, da grem in sem šla. celo pot domov in celo noč potem sem razmišljala, če nisem morda le pretiravala. Ugotovila sem, da sem prehitro nehala delati na sebi, da sem se spet preveč osredotočila na njegov odnos do mene... Zjutraj sem se mu po elektronski pošti opravičila (naj povem, da ga ves čas najinega ponovnega srečevanja na njegovo zahtevo nisem smela klicati po telefonu, prav tako sva se v glavnem dobivala le, če je tako želel on, nekajkrat pa sem ga kar sama obiskala (nenapovedano, kar je bila moja napaka in bi se lahko interpretiralo tudi kot nespoštovanje do njegovih zahtev. Jaz jih nisem smela imeti, ker je on meni dal še eno priložnost.).
Na moje opravičilo ni bilo odgovora, sama pa se tudi nisem znala toliko zadržati, da ga ne bi popoldne (seveda spet nenapovedano) poiskala. Ko me je videl čakati nanj, je ponorel, da me bo ubil, da naj izginem, da sem nora, ker hodim za njim, da me noče več videti, niti zame slišati in da me bo premlatil, če se samo še enkrat prikažem tam...
Nisem pričakovala ljubečega sprejema, a reakcija se mi je vseeno zdela pretirana. Seveda sem odšla...
Zdaj sem v dilemi: sem res zagrešila tako napako z eno nespretno izbrano besedo, da mi je on, ki si je izmišljal boleče zgodbe, ne bi mogel oporstiti? Sem sploh še realna ali se že preveč obtožujem? Bi sploh kdaj lahko na novo zgradila odnos, če bi morala čakati na znak ponovnega začetka, ki bi ga dal on? Vsako kritiko je vedno dojel skrajno užaljeno, vedno je imel prav ali želel imeti prav...
Zdaj se sprašujem, če ni le čakal na prvo napačno potezo, če je sploh mislil resno s tem ponovnim poskusom, ko pa naj bi čakala v nedogled.. Sem ga res polomila, ker nisem nadaljevala le delo na sebi, pač pa sem prehitro želela, da je moj partner, ne pa skrivni ljubimec, s katerim se videvam za hrbti vseh prijateljev, staršev...
Vse moje zveze so se končale zaradi mojega pretiranega ljubosumja, vse njegove - tako on - ker mu ženske niso ustrezale. Že v čem. Jaz naj bi bila naje od vseh še najbliže njegovim predstavam...
Je sploh smiselno žalovati za takim odnosom?
Kakšno je vaše mnenje?
Hvala in naj vam sije sonce
Zmedena
Back to top
 
 
IP Logged
 
LittleStar
Ex Member
Re: kaj menite
Reply #1 - 24.06.2003 at 10:04:40
 
Shocked Jaz sem pa mislila, da mam jaz probleme.

Tole me zanima: kaj misliš pod "delo na sebi"?
Človek po moje v življenju mora postat celota, vidva sta pa bolj dve polovici.

Back to top
 
 
IP Logged
 
aryan
Ex Member
Re: kaj menite
Reply #2 - 24.06.2003 at 10:19:57
 
Quote:
Človek po moje v življenju mora postat celota, vidva sta pa bolj dve polovici.

a postati mora taka "celota", da ne bo za njegov obstoj in njegovo zadovoljstvo potreben nihce drug kot le izkljucno on sam?
Back to top
 
 
IP Logged
 
LittleStar
Ex Member
Re: kaj menite
Reply #3 - 24.06.2003 at 10:28:01
 
Quote:
a postati mora taka "celota", da ne bo za njegov obstoj in njegovo zadovoljstvo potreben nihce drug kot le izkljucno on sam?To je iluzija, ker človek (duša) dokler živi nikoli ni sam. Hkrati pa je vedno bil sam in je sam.  ???

Ne vem. Takšna, da bo radostno živel, četudi sam.
Back to top
 
 
IP Logged
 
aryan
Ex Member
Re: kaj menite
Reply #4 - 24.06.2003 at 10:44:51
 
Quote:
To je iluzija, ker človek (duša) dokler živi nikoli ni sam. Hkrati pa je vedno bil sam in je sam.  ???

Smiley

tist kar je logicno potrebno je hkrati logicno nemogoce, a ne littlestar? zdej, a je to resnica al je iluzija pa se mormo iskreno vprasat.

Quote:
Ne vem. Takšna, da bo radostno živel, četudi sam.

se strinjam s tem da je smisel bit radosten. ampak kako bomo pa mi to lahko tud prakticno dosegl se mormo pa pozanimat pr tistih ki jim uspeva bit "radosten" v kakrsnihkoli ze okoliscinah.
Back to top
 
 
IP Logged
 
LittleStar
Ex Member
Re: kaj menite
Reply #5 - 24.06.2003 at 11:23:44
 
Quote:
Smiley

se strinjam s tem da je smisel bit radosten. ampak kako bomo pa mi to lahko tud prakticno dosegl se mormo pa pozanimat pr tistih ki jim uspeva bit "radosten" v kakrsnihkoli ze okoliscinah.


Skoz to poudarjaš. Recimo, da jaz vidim nekoga, ki je radosten oz. verjamem, da je radosten. Verjamem lahko iz izkustvenega vedenja al pa mu preprosto verjamem. Recimo, jaz lahko tud preberem knjige o radostnih ljudjeh, kakšno je bilo njihovo življenje, kako in v čem so ponovno našli radost... Vse to pa meni nič ne pomaga, ker moram sama do radosti prit, ne glede na to kolko jih je že okoli mene takšnih. A lahko oni meni dajo recept? Mislim, da ga moram kar sama iznajt - svojega.

Back to top
 
 
IP Logged
 
aryan
Ex Member
Re: kaj menite
Reply #6 - 24.06.2003 at 11:28:37
 
Quote:
Skoz to poudarjaš. Recimo, da jaz vidim nekoga, ki je radosten oz. verjamem, da je radosten. Verjamem lahko iz izkustvenega vedenja al pa mu preprosto verjamem. Recimo, jaz lahko tud preberem knjige o radostnih ljudjeh, kakšno je bilo njihovo življenje, kako in v čem so ponovno našli radost...

moras jim sledit, ne jih imitirat. ce bos sledila njihovim stopinjam bos tud ti dosegla radost, ce pa bos samo imitirala njihovo zunanje obnasanje itd. pa ne bos nic dosegla. nben "radosten" ne uci druge da ga naj oponasajo, temvec jim da neke napotke ki jih naj sledijo da bojo tud oni sami postal radostni.

Quote:
Vse to pa meni nič ne pomaga, ker moram sama do radosti prit, ne glede na to kolko jih je že okoli mene takšnih. A lahko oni meni dajo recept? Mislim, da ga moram kar sama iznajt - svojega.

mislim da bi po tokem casu in tokih izkusenj pa ze lahko to sama ugotovila, da je tvoj trenutni recept zelo "sibek".

sicer pa, kdo te je naucil hodit, pisat, brat, jest; sama? mislim da ne. cesar ne znas se ne mors sam sebe naucit, in nben drug te ne more nic naucit ce ti sam ne sodelujes pri tem.
Back to top
 
 
IP Logged
 
pirano
Guest
Re: kaj menite
Reply #7 - 24.06.2003 at 11:43:52
 
EJ, halooo!
Tolk sta obadva radostna, da sem še jest ratala radostna, čeprav vajino dopisovanje nima prav velik veze z mojim vprašanjem. Ampak važno, da smo se vsi skup vzradostili, a ne?
Zgleda, da sem pričakovala preveč nepoduhovljen odgovor na nepoduhovljeno temo....
Lep dan!
p-s-: lahko sem pa samo neumna... ah, že spet!
Back to top
 
 
IP Logged
 
Miro
Ex Member
Re: kaj menite
Reply #8 - 24.06.2003 at 11:52:52
 
Živjo pirano!

Ne, za tem odnosom nimaš kaj žalovati, žal ti je kvečjemu lahko, ker ga nisi končala že prej in brez nepotrebnega dramatiziranja.

Quote:
Vse moje zveze so se končale zaradi mojega pretiranega ljubosumja, vse njegove - tako on - ker mu ženske niso ustrezale.


Vse tvoje in njegove zveze bodo še naprej propadale, vse dokler se ne spremenita. Ampak tukaj se pogovarjamo o tebi, zato bi ti rad povedal, da je ljubosumje eden najhujših unićevalcev zvez.

Torej, pametno je, da si začela delati na sebi, saj človek lahko spremeni samo sebe, drugih pač ne. Šele, ko se boš spremenila tako, da boš tisto, kar v svojem globokem bistvu dejansko si, boš zadovoljna sama s sabo. Ko boš to dosegla, bodo v tvoje življenje samodejno začeli prihajati ljudje, ki ti bodo v resnici ustrezali.

Seveda pa "spremeniti se" nikakor ni neka hipna sprememba, ampak dolg proces. Lahko bi rekli, da pravzaprav vsi samo ostajamo na poti do tega cilja, ki ga nikoli ne dosežemo. To je naravno, saj je pravzaprav celo življenje ena sama pot sprememb. Vsak pa si sam sebi izbere pot, ki ga bo vodila do pozitivnega spreminjanja (kar pomeni, da se bo spreminjal tako, da mu bodo lastne spremembe všeč in ga bodo izpolnjevale), ali pa v negativnega spreminjanja (kar pomeni, da se bo spreminjal tako, da si bo povzročal vedno več težav in trpljenja).

Predlagam ti, da si za prvi cilj na tvoji poti zadaš odpravo ljubosumja. Ljubosumje poskus nadzorovanja drugega, želja po oblasti nad njim. Kadar gojiš taka čustva, nekako "vlečeš" nase ljudi, ki imajo podobno željo po nadvladi nad partnerjem, le da jo mogoče izražajo na drugačen način, npr. s pretepanjem, teženjem vseh vrst itd.

Veliko sreče ti želim.
Back to top
 
 
IP Logged
 
LittleStar
Ex Member
Re: kaj menite
Reply #9 - 24.06.2003 at 12:26:13
 
Quote:
EJ, halooo!
Tolk sta obadva radostna, da sem še jest ratala radostna, čeprav vajino dopisovanje nima prav velik veze z mojim vprašanjem. Ampak važno, da smo se vsi skup vzradostili, a ne?
Zgleda, da sem pričakovala preveč nepoduhovljen odgovor na nepoduhovljeno temo....
Lep dan!
p-s-: lahko sem pa samo neumna... ah, že spet!


Malo nas je zaneslo, mislim pa da ni tolk out of topic. Drugač pa nisi odgovorila, kaj si predstavljaš "pod delo na sebi"? Upam, da ne spreminjanje partnerja oz. drugih, ampak same sebe. Kako si predstavljaš zaupljiv partnerski odnos z nekom, ki te pretepa??
Back to top
 
 
IP Logged
 
LittleStar
Ex Member
Re: kaj menite
Reply #10 - 24.06.2003 at 12:31:52
 
Quote:
mislim da bi po tokem casu in tokih izkusenj pa ze lahko to sama ugotovila, da je tvoj trenutni recept zelo "sibek".


Morda navidezno. Stvari se spremenijo, obrnejo, aryan - ekspert za definiranje mojega dejanskega stanja.
Back to top
 
 
IP Logged
 
pirano
Guest
Re: kaj menite
Reply #11 - 24.06.2003 at 12:37:48
 
pod delo na sebi mislim delo na SEBI. Dobesedno. Nobene fiklozofije ni odzad. zakaj bi mislila s tem spreminjat kogarkoli drugega?če rečem na SEBI, mislim SEBE.

glede partnerskega odnosa na podlagi pretepanja: pa saj zato sprašujem, kaj menite...sem kriva, nisem kriva, naj se trudim okoli ali ne' naj se trudim samo okol same sebe....
Back to top
 
 
IP Logged
 
aryan
Ex Member
Re: kaj menite
Reply #12 - 24.06.2003 at 12:42:53
 
Quote:
Morda navidezno. Stvari se spremenijo, obrnejo, aryan

ok, pol pa sorry.
Back to top
 
 
IP Logged
 
LittleStar
Ex Member
Re: kaj menite
Reply #13 - 24.06.2003 at 12:58:41
 
Quote:
pod delo na sebi mislim delo na SEBI. Dobesedno. Nobene fiklozofije ni odzad. zakaj bi mislila s tem spreminjat kogarkoli drugega?če rečem na SEBI, mislim SEBE.

glede partnerskega odnosa na podlagi pretepanja: pa saj zato sprašujem, kaj menite...sem kriva, nisem kriva, naj se trudim okoli ali ne' naj se trudim samo okol same sebe....


Definitivno se trudi zase. Zakaj si dovoljuješ takšen odnos do sebe? Kako daleč boš dopuščala? Pravijo, da je ko je človek naveličan svoje bolezni, se je znebi. Zakaj nimaš v redu samopodobe, kot si napisala? Mogoče pa to sploh ni res. Oziroma, včasih je potrebno samo malo spremeniti gledišče. To so ful globoka vprašanja, na katere je treba najt odgovore, to pa terja čas in pozornost od tebe. Več ti ne znam in ne upam napisat.

Naj še kdo drug kaj napiše, prosim.

Back to top
 
 
IP Logged
 
aryan
Ex Member
Re: kaj menite
Reply #14 - 24.06.2003 at 13:16:14
 
jz se strinjam da je treba delat na sebi, in da je treba spremenit sebe, ne druge itd. ampak treba se je pozanimat kdo smo "mi" v resnic, da ne bomo zgubljal cas in spreminjal nekoga druzga kot sebe, ceprav je lahko ta indirektno v povezavi z nami. npr. ko bomo lacni, si bomo sli kupit novo obleko. kolk lakote to lahko potesi?
Back to top
 
 
IP Logged
 
Pages: 1 2 3