exorcist wrote on 14.06.2003 at 23:14:49:Jezus ni bil revolucionar v politicnem smislu, taksnega Mesijo so pricakovali Judje, da jih resi izpod rimske nadoblasti in jarma. Ker pa jih je razocaral in ker ni ustrezal njihovim merilom, so ga krizali. Bil je pacifist, vendar ne tipa ala Ghandi, ki je zagovarjal pasivni odpor itd. Res je napisal, da moras nastaviti se drugo lice sovrazniku, ampak ne tako, da se pokoravas.
Po moje se pa motiš, za človeka, ki si splete bič in napade tempelj (to ni bila neka mala cerkvica) vsekakor ne moreš reči, da je pacifist - in vseeno je rekel tudi, da je prinesel meč (ne glede na to kako lahko to potem zakrivaš - če drugega ne je uporabil besedo; da ne govorimo o njegovih učencih, ki so nosili meče - najbrž za rezanje kruha

).
Poleg tega, da je bilo križanje rimska kazen za tiste, ki so se upirali Rimu.
Prav tako se mi zdi precej smešno govoriti, da je ateizem vera, saj stoji na popolnoma drugem koncu, ateizem je samo pozicija, ki pomeni zavračanje verskih naukov nasploh. Ateisti nimajo nobene veroizpovedi ali potrebe potem, da bi ateistično verovali. Tako kot ni nobene ateistične cerkve ali česa podobnega.
Ne da bi imel karkoli proti čemerkoli, reči hočem le, da imajo tisti, ki se zmrdujejo nad religijami verami in verniki večkrat prav, kot pa ne.
Strinjam se, da s pomočjo religije marsikdo uspešno rešuje svoje probleme, vendar to marsikdo počne tudi na druge načine (lep primer so nogometni navijači

). Religija ti pač, da pripadnost neki skupnosti (zadovolji čredni nagon) in poda ti odgovore na določena mejna vprašanja (kot recimo soočanje z lastno končnostjo).
Po drugi strani pa so vse religije že od nekdaj v službi oblasti in pomagajo elitam pri obvladovanju množic, tako z moralo, kot tudi s preciznejšimi prijemi. Kot ideologije pa so vere vedno potencialne netilke sporov - v smislu kdor ni naš je vsaj sumljiv, če ne celo nevaren.
Vse lepo in prav v neki idealni napisani (in pravilno interpretirani

) obliki, ko pa pride do prakse pa lahko vidimo, da so religije s svojim delovanjem vedno delale več škode kot koristi.
In ravno za vero in religijo je po moje nesmiselno govoriti, da je to nekaj, kar piše, vera in religija je vedno nekaj, kar se izvaja v praksi.
uživajte