‘Vsak dih je lahko vir veselja’
“Tako zelo smo zaposleni z svojim življenjem, da pozabljamo, da bomo umrli. Ko nas kaj spomni na to, smo vsi pretreseni. Toda ta občutek traja le sekundo ali dve, potem pa se spet vrnemo nazaj, kjer smo bili.”
Maharaji
“Lepota življenja je v tem, da ti prinese zadovoljstvo in izpolnitev. Lepota ni v tem, da ugotavljaš, kaj mu manjka, ampak da ga doživljaš takega, kot je,” pravi Maharaji, ki je pred kratkim govoril približno 3000 poslušalcem v konferenčnem središču Raj Vidya Kendra.
Prem Pal Rawat se je rodil v severni Indiji leta 1957. Z javnimi govori je začel že v zgodnji mladosti, pri šestih letih. V nasprotju z drugimi guruji ni privrženec rumenih oblačil, ki pričajo o odrekanju. “Le kaj je takega na obleki? Človek mora spoznati Znanje o sebi,” pravi.
“Ali verjamem v svoj dih? Se mar zavedam, da mi je bil doslej v življenju najzvestejša stvar? Ali razumem njegovo moč? Ali razumem, da ta sila, ki poganja vesolje, pride k meni v obliki diha in se me dotakne? Verjel sem v marsikaj, zdaj moram verjeti v tisto, kar je moje. Videl sem marsikaj, toda zdaj moram videti tisto, kar je moje. Razumel sem marsikaj, toda zdaj moram razumeti sebe,” pravi Maharaji, čigar učenje se je dotaknilo mnogih src v sedeminosemdesetih državah.
Ponuja več kot le besede. Uči praktičen način, kako razumeti globoko notranje doživetje. “Vsakdo mora skozi bolečino in trpljenje. To je del našega življenja. Toda, ali obstaja še kaj drugega? Dih. Vsak dih je vir skritega veselja. To moraš doživljati,” svetuje pozornim poslušalcem. “Tako zelo smo zaposleni z svojim življenjem, da pozabljamo, da bomo umrli. Ko nas kaj spomni na to, smo vsi pretreseni. Toda ta občutek traja le sekundo ali dve, potem pa se spet vrnemo nazaj, kjer smo bili. Veliko ljudi me sprašuje, zakaj govorim o smrti. Ne govorim o smrti. Govorim o življenju, o tem, da živiš danes, s srcem, in ne z razumom.”
Kaj pravijo o njem ljudje? Saraswathi, predavateljici, ki se je udeležila predstavitve, Maharajijeve besede pomenijo modrost življenja. Rajdeep, ki je pripotoval iz oddaljenega Delhija, pravi, da so mu Maharajijeve besede dale novo življenjsko moč.