titud
5 p

Zaznavanje mističnega je vir vsake prave znanosti.
Markomur
Evo še ene sanje, part III. v nanizinki na temo nagrade/kazni za kršenja moralnih norm:
Dogajanje konec osemdsestih, oobdoje ribarije med zsms in zks. Jest kot mladinsnki funkcionar seznanim par svojih aktivistov, da majo na partiji v sosednjem prostoru o nas ene zaupne kartoteke, s kateremi nas držijo v šahu in zarad katerih nas bodo dal pozpret, če če bomo še naprej sral čez njih. Sklenemo, da bomo ponoč vlomil v pisarno in pobral te kartoteke. Vlomimo in zato ker v bistvu sploh ne vemo, kaj iščemo, vzamemo kar ene brezvene papirje, ki se nam zdijo mal 'sumljivi'. Zjutraj pride pome policija in me privede pred pisarno preiskovalnega sodnika, iz katere ravno izstopajo trije kameradi pri vlomu. Povedo mi, da so nas najbrž snemale kamere. Vprašam jih, kaj je sodnik hotu od njih, eden od njih pa mi pokaže ene širi strani risb in pravi : "Tole." "Pa saj to si narisov", mu rečem, ko vidim ene nedokočane skice zmajev, hudiča in enih ognjenjenih scen, ki jih je tip ponavad drugim risal za tatuje. "Je sodnik reku, naj mu kar kaj narišem in je bil zadovljen. Zdej gremo lahko domov. Ti tud. " Ga ful debel gledam, pol pa pride partisjski sekretar (tist, ki smo mu vlomil v pisarno) in mi razloži, da je sodnik moral upkrepat, ker so nas policaji zasačli pri vlomu, samo da mu je že on (sekretar) dopovedal, da ne bi blo dobr, če bi tist kar smo odkril pr njemu, pršlo ven, ker bo štala v državi, pa se je zato s sodnikom zmenu, da nam bo vlom spregledal, če se nardi tko, da tist, kar smo odnesl, ne bo za nč uporabn. Zato je tud sodnik naroču fantu, naj nariše kar ene risbe, da bodo služile za dokazn material, če bi bil prisiljen zarad vloma sprožit sodni proces. Mi je sekretar še reku, da zadaj upa, da je zadeva zaključena, da smo si 'bot' in da tsitga, kar smo zares najdl ne bomo izkorsitl prot njemu, ker nam je naredu pred sodnikom uslugo, da nas ne bo dal zapret zarad vloma. Jest mu rečem, da nismo najdl nač takga, na kar bi nas sploh lahko držal in kar bi lahko naredl štalo v državi, če bi prišlo ven in da mu zato nism dolžan nobene usluge, ker z vlomom nobenmu nismo naredl nobene škode in nas zato ne morejo dat zapret. On pa men nazaj, da naj ne bom naiven in da če jest ne vem kaj sem odnesu to še ne pomen, da tisto res ni tud nč pomembn in da me ma on zdaj zares v šahu, če bom skušal karkoli proti njemu srat.
Valjda sem se spet z oljajšanjem zbudu.
|