Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si
 
  HomeHelpSearchMembersLoginRegister  
 
Pages: 1 2 3 4 ... 6
(Read 68394 times)
Devi
5
p
*****
Offline

ravno prav
Posts: 5471
Dolenjska
Gender: female
Re: Šamanske modre misli
Reply #15 - 15.05.2003 at 17:43:58
 
Vidva, šamana, hvala vama za tole Kiss
Back to top
 

Nobena čarovnija ne more ničesar spremeniti v kaj drugega, tega ni; sprememba v predstavi v srcu čarovnije je spoznanje, ne ustvarjanje.&&(S. Palwick)
 
IP Logged
 
t
5
p
*****
Offline

Ride si sapis!
Posts: 5103
Kozmos
Gender: male
Re: Šamanske modre misli
Reply #16 - 15.05.2003 at 19:32:25
 
Legenda stvarjenja, kot jo povedo Indijanci Cherokee


Mnogo, mnogo Lun nazaj, v začetku časa, je bila Zemlja cela v vodi. Nikjer ni bilo kopnega. Vsi štirinožci, vse živali, vse krilato, je živelo na nebu na oblakih. Čakali so, da se zemlja posuši, vendar se to ni zgodilo. Na Zemljo so poslali kakšno žival, vendar je le ta vedno prišla nazaj, ne da bi odkrila kopno. Živali so tako redno preverjale vodo pod sabo, nazadnje, ko je pes preveril in poročal nazaj, da je še vedno mokro, pa so poslali vodnega hrošča, ki se je potopil v vodo, na dnu nagrabil prgišče mulja, ga prinesel na površje in ga namestil na gladino. Mulj se je začel sušiti in tako je začelo nastajati kopno. Nosil ga je vedno več in več; in še so čakali, da se mulj posuši, še so čakali in čakali.

Končno so na zemljo poslali starega očeta orla, mogočnega orla, in kopno je bilo skoraj suho. Ko je orel poletel nad kopnim, je letel zelo nizko nad zemljo; in vedno, ko je zamahnil s svojimi mogočnimi krili, je naredil goro in dolino. Zato ima dandanes zemlja Cherokeejev gore in doline. Vse živali pa so se spustile dol na zemljo in se na njej naselile.

Ko so se naselile, so živali spoznale, da nimajo svetlobe. Zato so poklicale Starega očeta in ga prosile naj jim da luč. In to je storil, prinesel jim je Sonce. Postavil pa ga je čisto blizu tal, zato je bilo za živali preveč vroče. Tako so potiskale in potiskale, dokler končno ni bilo dovolj daleč stran, da jih ni ves čas žgalo; vendar pa je bilo še vedno tako vroče, da je opeklo sladkovodnega raka. In še dandanes lahko vidite, da je rdeč, ker je bilo Sonce preblizu.

Končno so postavili Sonce dovolj daleč stran, tako da ni žgalo in da imamo noč. In Stari oče jim je rekel, »Sedaj, ko sem to naredil za vas, zahtevam, da vse štirinožne živali in vse rastline ostanejo budne sedem dni in sedem noči.« Zato se tudi dandanes bojevnik, ko vstopa med može, posti in poti sedem dni.


Vse živali in rastline so zaspale, razen nekaterih. Sova je ostala budna in zato ima sedaj sposobnost, da lahko lovi ponoči. Rastline, jelka, cedra, bor in nekaj drugih so ostale budne sedem noči in sedem dni. Zaradi tega lahko samo te, izmed vseh rastlin, ostanejo zelene skozi vse leto. Ostale rastline so zaspale in tako morajo spati tudi del vsakega leta.haugh
Back to top
 

Nič na svetu nikogar ne čaka. Nič ni dokončano, in vendar nič ne ostane nerazrešeno.
WWW WWW  
IP Logged
 
t
5
p
*****
Offline

Ride si sapis!
Posts: 5103
Kozmos
Gender: male
Re: Šamanske modre misli
Reply #17 - 15.05.2003 at 19:53:52
 
Učite svoje otroke,
Kar smo mi učili naše otroke –
da je zemlja naša mati.

Kar prizadene Zemljo
prizadene sinove in hčere Zemlje.

Če ljudje pljunejo po tleh,
pljuvajo po sebi.

To mi vemo.
Zemlja ne pripada nam;
mi pripadamo Zemlji.

To mi vemo.
Vse stvari so povezane
kakor kri, ki združuje družino.
Vse stvari so povezane.

Kar prizadene Zemljo
prizadene sinove in hčere Zemlje.

Mi nismo stkali mreže življenja;
mi smo le nitkica v njej.

Karkoli storimo mreži,
to samim sebi storimo.


Chief Seattle  
Back to top
 

Nič na svetu nikogar ne čaka. Nič ni dokončano, in vendar nič ne ostane nerazrešeno.
WWW WWW  
IP Logged
 
t
5
p
*****
Offline

Ride si sapis!
Posts: 5103
Kozmos
Gender: male
Re: Šamanske modre misli
Reply #18 - 19.05.2003 at 01:01:06
 
»Ali ne vidite? Kar naprej si morate obnavljati svojo osebno zgodovino, zato pripovedujete staršem, sorodnikom in prijateljem o vsem, kar počnete. Če pa nimate osebne zgodovine, tudi razlage niso potrebne; vaša dejanja nikogar ne morejo ne ujeziti, ne razočarati. Predvsem pa vas nihče ne more zakoličiti s svojimi mislimi.«
Back to top
 

Nič na svetu nikogar ne čaka. Nič ni dokončano, in vendar nič ne ostane nerazrešeno.
WWW WWW  
IP Logged
 
Gru Gru
5
p
*****
Offline


Posts: 2402

Re: Šamanske modre misli
Reply #19 - 19.05.2003 at 10:27:16
 
Little upgrade:

Če ne moreš o nikomer povedati nič dobrega, potem mogoče živiš v napačnem času. Zakaj človek mora biti dobrega srca, da si zapomni dobro in bedak, da premišljuje o preteklosti. Vsi delamo napake, nihče od nas ni popoln. Pustimo sodbe popolnim, zakaj ti niso s tega sveta.

Blackhawk

... pustimo jim, kajti oni tudi ne sodijo!

Sodi si vsak sam iz trenutka v trenutek.Back to top
 
 
IP Logged
 
Petra.
Global Moderator
p
*****
Offline

All IS Full Of Love
Posts: 10693

Gender: female
Re: Šamanske modre misli
Reply #20 - 22.05.2003 at 02:05:26
 
I have seen in any great undertaking it is not enough for man to depend simply upon himself.

~ Lone Man (Isna-la-wica) Teton Sioux
Back to top
 

you cant look in the mirror and expect it to smile first
 
IP Logged
 
Petra.
Global Moderator
p
*****
Offline

All IS Full Of Love
Posts: 10693

Gender: female
Re: Šamanske modre misli
Reply #21 - 22.05.2003 at 02:06:44
 
When a man does a piece of work which is admired by all we say that it is wonderful; but when we see the changes of day and night, the sun, the moon, and the stars in the sky, and the changing seasons upon the earth, with their ripening fruits, anyone must realize that it is the work of someone more powerful than man.

Chased-by-Bears (1843-1915) Santee-Yanktonai SiouxBack to top
 

you cant look in the mirror and expect it to smile first
 
IP Logged
 
t
5
p
*****
Offline

Ride si sapis!
Posts: 5103
Kozmos
Gender: male
Re: Šamanske modre misli
Reply #22 - 22.05.2003 at 22:22:06
 
ŽIVALSKI DUHOVI
Cinnamon Moon

Živalski duhovi delujejo z nami na mnogih področjih in različnih nivojih. Totemi odsevajo vidike naših osebnosti in nas učijo boljšega poznavanja sebe in poznavanja naših medsebojnih odnosov. Živali moči so precej podobne; so prevladujoči totem in se na mistično duhoven način stapljajo z našim notranjim duhom. Živali so lahko tudi vodniki, (ni pa nujno); ta bitja nas vodijo skozi duhovna prostranstva in nam v vlogi učiteljev kažejo pot do razsvetljenja. Nekateri živalski duhovi se obnašajo kot sli, ki prihajajo nekajkrat v življenju, medtem, ko so drugi pogosti obiskovalci. Ta številna področja samo odsevajo njihove zmožnosti, da nam prinašajo široko paleto sporočil na mnogih različnih nivojih. Vsi živalski duhovi so na tak ali drugačen način naši učitelji – lahko se obnašajo kot zaščitniki in nas opozarjajo, ali pa nas branijo na drugačne načine. Medtem, ko nas učijo o nas samih in naših življenjih pa se njihova najvišja učenja nanašajo na učenja o Duhu in duhovnem razvoju.

Obstaja neskončno nivojev, ki jih lahko uporabimo za vzpostavitev stika z našimi totemi, živalmi moči, vodniki in učitelji. Lahko se pojavijo v divjini posvetnega sveta, ali pa zgrabijo našo pozornost na popolnoma nevsakdanji način. Obstajajo vizije, ki jih nekateri lahko doživijo, kjer se pojavijo bitja-učitelji in govorijo ali pa izvajajo pantomimo, da bi prenesli sporočila. Pridejo med potovanji in iskanji, najraje pa v sanjski domeni. V naših sanjah smo namreč najbolj pripravljeni sprejeti nenavadno in tudi nivoji sporazumevanja so tedaj najvišji. Ti živalski duhovi so zmožni menjavanja oblik, da se lahko prilegajo našim potrebam in nas učijo, kako lahko to počnemo tudi sami.

Živalski duhovi se sporazumevajo na različne načine. Za prikaz svojega sporočila ponavadi uporabijo govorico telesa. Smer iz katere prihajajo in smer v katero gredo, vam bosta povedali, na katero območje se sporočilo nanaša in na katero metodo se osredotočiti, ko se boste s tem ukvarjali. Ta bitja-učitelji pa so zmožna tudi telepatskega sporazumevanja in prenosa misli, v naš um lahko prenašajo podobe ali misli in tako prenesejo ogromno informacij. Lahko tudi govorijo v vseh jezikih, čeprav se to ponavadi zgodi na duhovnih nivojih sanjske domene, potovanj ali iskanj vizije.

Živalski duhovi ne prihajajo k nam kot živali same, temveč kot utelešenje duhovnega bistva živali. Če pogledate katerokoli vrsto, boste lahko videli, da ima značajske poteze, ki so edinstvene in se popolnoma razlikujejo od ostalih vrst. Hrana, ki jo jedo vam pove, kaj iskati in kaj potrebuje vaš duh za hrano, da bi lahko vzdržal. Načini, kako lovijo vam pokažejo postopke, ki jih lahko razvijete za iskanje vaših vprašanj. Njihovi sovražniki vam bodo pokazali kakšnih tipov posameznikov se morate paziti in poteze, ki so vaše lastne slabosti ter osebne hibe, katere morate nadzorovati in še mnogo drugih stvari. Kot vidite, se lahko od teh bitij-učiteljev mnogo stvari naučite že v tej običajni vsakdanjosti tega sveta.

Število duhov, ki sodelujejo z vsakim posameznikom se razlikuje. Nekateri se zavedajo samo enega, medtem, ko jih imajo drugi več. V primeru sodelovanja z večjim številom bitij-učiteljev, bodo vedno nekateri, ki bodo težili k prevladovanju ob različnih priložnostih in najopaznejši so ponavadi glavni učitelji. Vsi pa so sposobni vzpostavljanja globokega in trajnega prijateljstva, čustvene vezi z njimi rastejo, zato se lahko nanje zelo navežemo. Seveda pa lahko tako nenadoma, kot pridejo v naša življenja, tudi odidejo, zato moramo na to biti pripravljeni; vedno pa jih lahko tudi vprašamo, kako dolgo bodo z nami in povedali nam bodo, ali so tu samo začasno, ali ne.

Ko postanete pozorni na te učitelje in se začnete z njimi odprto sporazumevati, ni ničesar, kar ne bi smeli vprašati. Na vaša vprašaja vam bodo odgovorili pošteno (včasih skrivnostno) ali pa vas bodo peljali do drugega učitelja, ki bo bolje pomagal pri sprejemanju lekcije. Seveda pa je za doseganje takih prijateljstev potrebna precejšnja stopnja zaupanja in samozavesti. Da bo prizadevanje obrodilo sadove v nadaljnji rasti, morate zaupati vanje, oni pa morajo imeti zaupanje v vas. Pomembno je zavedanje, da je njihova prva skrb služiti Duhu. Duh jih je poslal, da vam pomagajo dvigovati nivoje zavesti in dosegati duhovni napredek, vaša voljnost sprejemanja teh učenj pa določa kako daleč, oziroma kako visoko lahko v teh izkušnjah greste.

Ko boste naslednjič sanjali o živali, jo videli v divjini, ali samo, če boste začutili globoko in trajno privlačnost do ene ali več živali, se poglobite v to, kar lahko deli z vami. Preučite njene navade, njeno naravo, njene metode preživetja in uporabite ta spoznanja v vašem življenju. Mi z duhovne domene vas spodbujamo, da raziskujete vse vidike duhovnosti in razvijete svojo pot. To je samo ena od možnosti.

pa

8) uživajte  8)
Back to top
 

Nič na svetu nikogar ne čaka. Nič ni dokončano, in vendar nič ne ostane nerazrešeno.
WWW WWW  
IP Logged
 
Petra.
Global Moderator
p
*****
Offline

All IS Full Of Love
Posts: 10693

Gender: female
Re: Šamanske modre misli
Reply #23 - 30.05.2003 at 16:11:49
 
Only when the last tree has died and the last river has been poisioned will we realize that we cannot eat money.


Šele takrat, ko bo odmrlo zadnje drevo in bo zastrupljena zadnja reka, bomo spoznali, da denarja ne moremo jesti!
Back to top
 

you cant look in the mirror and expect it to smile first
 
IP Logged
 
Petra.
Global Moderator
p
*****
Offline

All IS Full Of Love
Posts: 10693

Gender: female
Re: Šamanske modre misli
Reply #24 - 02.06.2003 at 19:20:29
 
Mi vsi smo rože v vrtu Velikega duha. Delimo si skupne korenine, in ta korenina je Mati Zemlja. Vrt je lep zato, ker je različnih barv, in te barve predstavljajo različne tradicije in kulturna ozadja.
~~~~~~~Grandfather David Monongye, Hopi
Back to top
 

you cant look in the mirror and expect it to smile first
 
IP Logged
 
DylanDog
5
*****
Offline


Posts: 791
somewhere in space..
Gender: male
Re: Šamanske modre misli
Reply #25 - 14.06.2003 at 16:16:57
 
The First Shamans

Long ago, when Ulgen Tenger created mankind people were very happy and
lived without any trouble or disease. His brother, Erleg Khan, chief of
the spirits of the eastern direction, was unhappy with this situation,
and sent disease and unhappiness to human beings. Suddenly people
started becoming ill and dying, and Ulgen and the spirits of the western
direction were troubled and met together in the Pleiades to discuss how
to correct this problem. They decided to send Eagle to be a shaman to
mankind.

When Eagle came down to earth from the upper world, he tried to
communicate with humans and tell them that he had come to be a shaman for
them. But because he had originally been created by the spirits of the
eastern direction he did not know the human language, and, discouraged,
he returned to the upper world and told the western sky spirits he could
not help humankind. They told him to return, but this time to find a
woman, mate with her, and the child would be the first shaman. So Eagle,
flying back to earth, saw a beautiful woman sleeping under a tree, mated
with her, and then her son became the first shaman. Even today shamans
remember the flight of the eagle in their dances and fly up to heaven
when they shamanize.

In those days, shamans were very powerful, and could travel about the
earth with the speed of lightning, and perform the most amazing tasks.
One of the most famous shamans was Hara-Gyrgen, and Ulgen Tenger, seeing
the arrogance of this shaman, decided to test him. Tenger took away the
soul of the daughter from Hara-Gyrgen's clan, and the girl became like
dead. When the shaman arrived he saw at once that the girl's soul was
lost, and he shamanized and flew up to the upper world. He came to the
dwelling place of Tenger and saw that the girl's soul was in a bottle and
Tenger was holding it closed with his thumb. Hara-Gyrgen turned himself
into a bee, stung Tenger on the cheek, and when Tenger dropped the bottle
to slap the bee, the shaman grabbed the girl's soul and flew back to the
earth. Ulgen Tenger was angry and punished the shaman for being too
powerful. He made Hara-Gyrgen jump up and down on a mountain forever,
and when the mountain has worn down shamans will no longer have their
powers. After hundreds of years of jumping on the mountain, Hara-Gyrgen
is becoming tired, so now shamans are not as strong as they used to be,
and people no longer understand many of the shaman songs.


A Buryat Mongolian Tale
Back to top
 

Think P O S I T I V E
WWW WWW  
IP Logged
 
Petra.
Global Moderator
p
*****
Offline

All IS Full Of Love
Posts: 10693

Gender: female
Re: Šamanske modre misli
Reply #26 - 12.09.2003 at 13:15:13
 
What Mask Are You Wearing? ~

You can change your face by leaving yourself open or by putting on a mask. Mask-making is an ancient shaman art. There are many kinds of masks. There are masks of people warriors, dead shamans, masks that embody the spirit of animals and hunting objects; there are guardian spirit masks; and there are masks that stand up with the spirit of the sun or moon or the heart of a great hunter like the wolf. These masks can be magical and can bring powers in any endeavor, be it hunting, dancing for rain, fertile crops, or gifts within the mysteries of healing and dreaming

~ Agnes Whistling Elk,Flight of the Seventh Moon
Back to top
 

you cant look in the mirror and expect it to smile first
 
IP Logged
 
Petra.
Global Moderator
p
*****
Offline

All IS Full Of Love
Posts: 10693

Gender: female
Re: Šamanske modre misli
Reply #27 - 12.09.2003 at 13:16:45
 
As I look into the eyes of brother wolf, I see honor, strength, dignity. So I wonder how can man destroy these wonderful creations of the creator. Look into the eyes of a wolf and you shall see your soul laid bare, and know that there are greater things in this world other than material wealth. Look deep into the wolf eyes and you shall see the greatest creature to have ever walk this earth. Look into your own eyes and see the greatest destroyer that walks this earth. I am starting to learn that man does not have to be as he is, we can to have wolf eyes.-Author Unknown
Back to top
 

you cant look in the mirror and expect it to smile first
 
IP Logged
 
Petra.
Global Moderator
p
*****
Offline

All IS Full Of Love
Posts: 10693

Gender: female
Re: Šamanske modre misli
Reply #28 - 12.09.2003 at 13:17:01
 
   
Humankind has not woven the web of life.
We are but one thread within it.
Whatever we do to the web,
we do to ourselves.
All things are bound together.
All things connect.

-- Chief Seattle
Back to top
 

you cant look in the mirror and expect it to smile first
 
IP Logged
 
Petra.
Global Moderator
p
*****
Offline

All IS Full Of Love
Posts: 10693

Gender: female
Re: Šamanske modre misli
Reply #29 - 12.09.2003 at 13:18:20
 
The Frog Does Not Drink Up
The Pond In Which
He Lives.

There Can Never Be Peace
Between Nations,
Until It Is First Known
That True Peace
Is Within The Souls
Of Men.

We Will Be Known
Forever
By The Tracks We Leave.
Back to top
 

you cant look in the mirror and expect it to smile first
 
IP Logged
 
Pages: 1 2 3 4 ... 6