titud
5 p

Zaznavanje mističnega je vir vsake prave znanosti.
Markomur
Jst, cerkve so ble polne, ampak glede na to, da so v povprečju nad 100 let stare in da so ble polne tud pred 100 leti, ko je blo po moje na ozemlju sedanje slovenije okrog miljon folka, to ni ravno kakšen poseben uspeh katoliške cerkve. Sorry, ampak jest mam občutek, da se z moč pa vitalnost krščanstva izkazuje s plehom na štirih kolesih pred cerkvenimi vrati in ne tolk s kakšno intimno pobožnostjo za njimi, za domačimi vrati pa kljub posvečenosti šunke pa pirhov pa potice tud ni kakšne družinske svetosti.
Po moje je nekaj s človekovo vero narobe, če opredeli za kristjana al pa za karkoli sploh. Če je intimno veren/pobožen, bi se mu moralo zdet t.i. opredeljevanje za krščanstvo enako tuje, kot se povprečnemu volilcu zdijo tuji partijski sestanki. Zato so v tud enako v trendu neinstitucionalne oblike izražanja religioznosti kot tudi civilne oblike opredeljevanj do javnih zadev. Če je folku kaj zares sveto (pa na bo to ljubezen, bog, narava/okolje al pa kulturni dosežki človeštva), se mu do tega ni treba opredljevat. To kar je, to nobenga čist nič ne briga, tega ne moreš nikomr dat in tega ti tud ne more noben vzet.
Po moje se je delež t.i. kristjanov v zadnjih desteih letih premakonu v tej smeri. Delež vernih/pobožnih tud v krščanskem smislu se po moje ni zmanjšal, ampak folk se do svoje religioznosti enostvano ni več pripravljen opredeljevat. Nočjo bit noben faktor, na katerga bi se sklicevala kakršna koli politka al pa ideologija, ki stoji za njo. Konc koncev res nobenga ne briga, kaj je komu sveto, saj je ta svetost zlo primerna kljuka za obešanje nanjo svega i svašta.
|