titud
5 p

Zaznavanje mističnega je vir vsake prave znanosti.
Markomur
Vidim , da debata kar tle naprej teče. Bom skušal še eno zadevo z enim konkretnim primerom ponzorit.
Sem imel enega sošolca: inteligentnega, študioznega, filiozofsko navdahnjenega. Se je med fanti opazno slabo znajdu, je za naše pojme preveč pomehkuženo, feminilno zgledal. Sem za njim že kamalu začetku študija, ko sem si družino ustvaru, vsako sled zgubu. Čez ene par let ga spoznam čist obritega med krišnarji, me je fascinirov z enim optimizmom pa poduhovljenostjo ravno v času, k sem sam s kupom enih ekistenčnih problemov ukvarjov. Je name res en dober vtis naredu, ki se je pa kamlu v eno zavistnost, boljš rečeno škodoželjnost spremenu. Še posebej, ko sem doma v eni debeli verski knjigi, ki mi jo je pro-dal, opazu, da jo je on prevedu in da si je en zelo visok naziv v njihovi duhovniški hierarhiji pridobu. Sem takoj zlobno pomislu: glej ga fanta, sem noter v duhovnosot je svoj intelekt zarad spolne frustracije usmeru. Sem mi je to prepričanje še utrdilo, ko sem ga kmalu po tem po televiziji vidu , kako se je trudu dobro moralo svoje cerkve pred obtožbami o spolnimih zlorabah branit.
Od takarat ga par let nisem več vidu, ampak predsodka o njegovi kanalizaciji spolne usmerjenosti v duhovnost se kljub temu dolgo časa nisem znebu.
Danes pa bi se pustu prepričat, da je lahko tud obratno: da se je njegova občutljivost pa intelektualna usmerjenost v duhovnost kazala v eni drugačni, manj mačistični spolni vlogi, kot jo je družba od fanta pričakovala. Zato se je umaknu v en svet, kjer veljajo drugačna pravila. Tam se je čisto zdravo in globoko samorealiziral, kar bi mu lahko vsak duhovno odprt subjekt tud iskreno in brez zlobe priznal.
|