Svet pogovorov
http://www.gape.org/cgi-bin/yabb/YaBB.pl
General >> Verstva,  religije,  filozofije,  kulture >> KRŠČANSTVO je izziv, ki mi ne da spati
http://www.gape.org/cgi-bin/yabb/YaBB.pl?num=1044177074

Message started by Samson on 02.02.2003 at 00:14:23

Title: KRŠČANSTVO je izziv, ki mi ne da spati
Post by Samson on 02.02.2003 at 00:14:23

Krščasntvo je izziv, ki mi ne da spati, bi lahko človek rekel brez večjega pretiravanja. Tak občutek imam, ko berem, kakšne vse burje se spletajo okoli krščanstva, predvsem okoli središčnega, najbolj vitalnega dela krščanstva - Rimokatoliške cerkve. To mi postane očitno, brž ko se kje lotevamo tem, ki imajo kakršno koli večjo ali manjšo povezavo s krščanstvom. Očitno je Jezus Kristus res to, kar je trdil o sebi, namreč, da se ob veri ali neveri vanj nekako ločujemo, čeprav jasno pove na drugem mestu, da smo dolžni ljubiti svojega bližnjega, še celo svoje sovražnike. Toda v dejanskem življenju vidi, da bo pogosto povzročal nekakšno delitev, ločevanje med ljudmi, ki so sicer bližnji:

Mt 10,35
35 Prišel sem, da ločim
človeka od njegovega očeta,
hčer od njene matere,
snaho od njene tašče;


Celo organizacija tega portala nekako dokazuje, da organizatorjem krščanstvo 'ne da spati'. Za krščanstvo v slovenskem kulturnem prostoru vemo, da ga ne moremo obravnavati kot katerokoli drugo verstvo, da ima odločno čisto drug pomen za slehernega izmed nas osebno in za našo narodno skupnost kot celoto. Zato opažam zelo velik anahronizem v tem, da ste organizatorji tega poirtala porinili teme o krščanstvu med ostala verstva, ko da mu na tem portalu, ki vendar deluje v slovenskem prostoru, nebi pripadalo zelo vidno mesto na osnovnem naboru področij. Očitno se tega krščanstva nekako bojite, da bi ne bodel preveč v oči, pa ga zato hočete potopiti v anonimnost mnogih drugih nekaterim komaj znanih religij. Saj razumem, da koga krščanstvo žuli, toda prav bi bilo, če bi vsi razumeli, da večine le ne žuli. In da ta večina pogreša krščanstvo na samem dosegu rok tudi na takšnih javnih portalih, kot je ta.

Sicer pa je mogoče bolje tako, saj že tako krščanstvo mnogim ne da mirno spati...

lp Samosn

Title: Re: KRŠČANSTVO je izziv, ki mi ne da spati
Post by Harry on 02.02.2003 at 00:24:03


Quote:
Verstva, religije, filozofije, kulture
krščanstvo, budizem, hinduizem, grki, rim, egipt, sumerci ...


Ali krščanstvo ni verstvo, religija?

LP Harry

Title: Re: KRŠČANSTVO je izziv, ki mi ne da spati
Post by Bardo_Thodol on 02.02.2003 at 00:28:41

Samson:

Quote:
Celo organizacija tega portala nekako dokazuje, da organizatorjem krščanstvo 'ne da spati'.

Ah daj no, organizacija tega portala dokazuje le to, da je bila zasnovana in namenjena širšim temam, verstvom pa na splošno in ne samo krščanstvu.
Sicer bi pa tak pretežno krščanski forum pričakoval recimo na straneh druzina.si in podobnih, pa jih ni, kar je po moje še bolj zanimivo.
Title: Re: KRŠČANSTVO je izziv, ki mi ne da spati
Post by KarmenA on 02.02.2003 at 01:27:38

Za začetek ločevanje resnice od neresnice, Samson. Zaimivo, da ima tako močno razširjena vera slabo razdelana svoja ključna verovanja, kot je Kristusovo vstajenje in Marijino vnebovzetje? Je pa velika noč daleč najpomembnejši praznik krščanstva.  Je kristusovo vstajenje zavajanje njenih vernikov? Ali je človek poplačan za trpljenje na zemlji s posmrtnim življenjem?  

Nerodna evolucija tole

iz očeta=>človek
                               matere=>hči
                               tašče=> snaha

predvsem pa težko predstavljva. Nasploh pa vsa verstva smatrajo žensko  kot bitje z značajem, ki je človeku ??? - moškemu - podrejeno. Koliko so "v skladu" z današnjim antropološkim razvojem človeka?


Karmen

Title: Re: KRŠČANSTVO je izziv, ki mi ne da spati
Post by Devi on 02.02.2003 at 12:42:31

Saj RKC ima nek forum na netu, žal se ne spomnim več naslova (mogoče bi ga Samson napisal?), sem pa opazila, da tja krščanski verniki sploh ne pišejo, oglašajo pa se večinoma ljudje, ki niso verni, pa bi radi z njimi razglabljali o smotrnosti in smiselnosti posameznih dogem in krščanskih zapovedi.

Prepričanja so hecna zadeva...vedno rabijo nasprotnika, da jim daje energijo in smisel za obstanek. Zato Samson tukaj uživa, da lahko malo "žgečka" in ravno tako na RKC forumu ne-verni uživajo, ko mečejo kosti za glodanje ;)

Title: Re: KRŠČANSTVO je izziv, ki mi ne da spati
Post by gape on 02.02.2003 at 13:04:13

samson glej
ko ste se prvič usul na forum smo nardil luknjo verstva
ko se boste naslednjič in se ne boste kr tko pustil odgnat, bomo erjetno primorani ustvart luknjo rkc ... kar se mene tiče ni noben problem ... najmanjši problem.
(veš da sm učeri ministriru pri sv. maši samson ...)
je reku patr vid ... nikol ni prepozno da se zbližaš z bogom
tolk mal za intermeco ... da veš da še nism čist zgublen :)

evo rkc foruma
http://www.rkc.si/prenova/portal/modules.php?op=modload&name=XForum&file=index
je pa res precej dolgočasen, jest sm jim hotu pomagat, pa niso hotl ... kaj češ pol

Title: Re: KRŠČANSTVO je izziv, ki mi ne da spati
Post by Realbe on 02.02.2003 at 13:05:56

Slovenci smo hočeš-nočeš vsi na nek način kristjani. Krščanska vera je v naši miselnosti, poimovanju: sveta, sreče, časa, je vnašem pravnem redu...

Quote:
Saj razumem, da koga krščanstvo žuli, toda prav bi bilo, če bi vsi razumeli, da večine le ne žuli.

Če koga krščanstvo žuli, to pomeni, da je z nijm čustveno vpleten. Kar pa je po mojem zadosten razlog, da se z njim ukvarja.

Title: Re: KRŠČANSTVO je izziv, ki mi ne da spati
Post by Miro on 02.02.2003 at 13:10:06


Quote:
Očitno se tega krščanstva nekako bojite, da bi ne bodel preveč v oči, pa ga zato hočete potopiti v anonimnost mnogih drugih nekaterim komaj znanih religij. Saj razumem, da koga krščanstvo žuli, toda prav bi bilo, če bi vsi razumeli, da večine le ne žuli. In da ta večina pogreša krščanstvo na samem dosegu rok tudi na takšnih javnih portalih, kot je ta.


Uboga večina, vsepovsod jo preganjajo. Zle sile kontinuitete, liberalni in levičarski intelektualci, mediji, muslimanska peta kolona, orientalski krivoverci, homoseksualci, matere samohranilke in vsi drugi pogani s pomočjo samega hudiča preganjajo te reveže.

Ampak človeka potolaži, ko se zave, da bo večina le zveličana, ostali, brezverci in pogani, bodo pa kvečjemu reinkarnirani...

Title: Re: KRŠČANSTVO je izziv, ki mi ne da spati
Post by Jst on 02.02.2003 at 18:00:05

Samson,

Mene krscanstvo cist nic ne zuli. Men je cist OK zadeva. Je pa res, da si je pogosto potrebno zatisniti usesa, vcasih pa iz spostovanja do ostalih malce zadrzati, da ne crknes od smeha...

Dej ti men nekaj drugega raje povej, ce seveda lahko. V NZ pa tudi pri kasnejsih predvsem zgodnjekrscanskih svetnikih, pa tudi kasneje v srednjem veku, lahko vidimo precej jasne namige, da je v krscanstvu obstajalo znanje, ki se ni podajalo naprej pisno temvec zgolj ustno in dejansko ni bilo namenjeno mnozicam, temvec le redkim izbrancem predvsem v moralnem itd., itd. smislu, kot v vseh predkrscanskih in sokrscanskih tradicijah, ce lahko tako recem.

A ti kej ves o tem, al je to samo bau bau? Ma, jest v to kar verjamem. Namrec, po moje brez neke res trdne notranje duhovne osnove, pa ceprav le znotraj ozkega kroga ljudi, ta vera nebi prezivela dveh tisocletij v takem obsegu.Lp
Jst

Title: Re: KRŠČANSTVO je izziv, ki mi ne da spati
Post by ten-nej on 02.02.2003 at 18:27:43

Krščanstvo je platonizem za ljudstvo.
(z njim imam precej bogate izkušnje in še vedno sem član RKC - formalnost za zaključek katere mi vedno časa; ali pa je to samo koristoljubje - pri RKC nikoli ne veš, kdaj bo prižgala svoje grmade).

To kar se sedaj prikazuje je Pavlovo krščanstvo in nima skoraj nobene zveze z revolucionarjem Jezusom (kristus menda pomeni križani).
Prav tako kot, če bi si za svoj idel Jezusovo žiljenja (kar po večini RKC pridiga). Namreč, če živiš kot Jezus, boš tudi končal kot on - na križu (za največje duhovneže priporočam Brate Karamazove - še posebej odlomek o Velikem inkvizitorju).

RKC ni nikakršno jedro krščanstva temveč samo ena od institucij (po mojem mnenju najbolj požrešna in pokvarjena), ki nauk, kateri je po svojem bistvu dober izkorišča predvsem za svoje namene.Bog z vami!

Title: Re: KRŠČANSTVO je izziv, ki mi ne da spati
Post by tomi on 02.02.2003 at 19:42:02


Quote:
Za krščanstvo v slovenskem kulturnem prostoru vemo, da ga ne moremo obravnavati kot katerokoli drugo verstvo, ...

Hmm,  ja na žalost mračni srednji vek še vedno živi v genih evropskih narodov. Vendar je po moje prav, da se jih postopoma rešujemo, čistimo krvave spomine preteklosti in zavržemo staro, izrabljeno in uvelo, ter pobiramo novo in konstruktivno, kjer koli le lahko...


Quote:
Saj razumem, da koga krščanstvo žuli, toda prav bi bilo, če bi vsi razumeli, da večine le ne žuli.

Žal večine nikoli ne žuli nič, kar bi je moralo ...


Quote:
Očitno se tega krščanstva nekako bojite, da bi ne bodel preveč v oči, pa ga zato hočete potopiti v anonimnost mnogih drugih nekaterim komaj znanih religij.

Krščanstva se res, tako iz zgodovinskega pogleda kot iz mojih osebnih izkušenj, močno bojim. Govorim zase, ampak če bi videl, da na nekem forumu o duhovnosti izpostavljajo krščanstvo, bi me ta res odbil.

Pa še to, vsi kristjani s katerimi sem se imel priložnost pogovarjati ( kot tudi vse krščanske knjige, ki sem jih prebral ), so vsa poglabljanja, razmišljanja in polemike zaključevali z biblčnimi dogmami, moralnimi in etičnimi "zakoni" in tako mi že ves čas prihaja na misel le en sklep = s takimi ljudmi se ni mogoče logično-razumsko pogovarjati na podlagi nekih argumentov. Torej je po moje tudi forum o krščanstvu zunaj tistih, ki se temu duhu podvračajo nesmiseln in nepotreben.


Quote:
In da ta večina pogreša krščanstvo na samem dosegu rok tudi na takšnih javnih portalih, kot je ta.

Kdaj pa sploh večina pogreša in želi kaj občno dobrega in pametnega  ??? !


Quote:
Uboga večina, vsepovsod jo preganjajo. Zle sile kontinuitete, liberalni in levičarski intelektualci, mediji, muslimanska peta kolona, orientalski krivoverci, homoseksualci, matere samohranilke in vsi drugi pogani s pomočjo samega hudiča preganjajo te reveže.

In te zle sile si drznejo ubogo večino, podpirajočo še bolj ubogo najrevnejšo Cerkveno organizacijo, izključiti v vseh javnih sredstvih (kot je forum svetaduhovnosti), onemogočajevši razplod njihove brezmadežne, vrhovne resnice! Fuj in fej!!!  ;D

Title: Re: KRŠČANSTVO je izziv, ki mi ne da spati
Post by Realbe on 02.02.2003 at 20:47:06

Jst,

Quote:
Je pa res, da si je pogosto potrebno zatisniti usesa, vcasih pa iz spostovanja do ostalih malce zadrzati, da ne crknes od smeha...  

Spoštovanje je v primerjavi z resnico popolnoma zanemarljivo!!!!!!! Usmili se nas!!!

Quote:
Namrec, po moje brez neke res trdne notranje duhovne osnove, pa ceprav le znotraj ozkega kroga ljudi, ta vera nebi prezivela dveh tisocletij v takem obsegu

Kako si to predstavljaš: Trdna notranja duhovna osnova znontraj ozkega kroga ljudi v takem(tukaj nekaj manjka) obsegu.
Tomi,

Quote:
s takimi ljudmi se ni mogoče logično-razumsko pogovarjati na podlagi nekih argumentov. Torej je po moje tudi forum o krščanstvu zunaj tistih, ki se temu duhu podvračajo nesmiseln in nepotreben

Kaj je potem teologija?


Title: Re: KRŠČANSTVO je izziv, ki mi ne da spati
Post by tomi on 02.02.2003 at 21:40:20


Quote:
Kaj je potem teologija?

Ja, saj. Najbolj žalostno pa je to, da to velja za sicer zelo izobražene nelaične teologe (ki verjamejo v to kar pridigajo). Vsaj po mojih izkušnjah to pravim, rad bi pa videl vsaj eno konstruktivno, argumentirano in razumsko razpravo o krščanskem Bogu, dogmah in ostalih RK zakonih ... Ko to vidim (seveda mora biti res dobra), si nadenem haljo, opanke in odhitim v najbližji samostan.


Quote:
Spoštovanje je v primerjavi z resnico popolnoma zanemarljivo!!!!!!! Usmili se nas!!!


Usmili se prosim mene, če privzeto ne sprejemam "resnice", ki mi jo je družina, razni župniki in kateheti neuspešno vbijali v glavo - le-to raje uporabljam za razmišljanje. ;D
Morda bi se mi brez poznavanja biblije ter delovanja Cerkve krščanstvo zdelo kar ql stvar ...
Tako pa mi ne gre iz glave podoba Jezusa iz Razodetja - tj z rdeče žarečimi očmi, kopiti in mečem namesto jezika.
Saj verjetno mora tak kar dobro izgledati, a vendar ne razvozlam iz tega nikakeršne spodbudne, nestrašljive simbolike ...  ;D

Title: Re: KRŠČANSTVO je izziv, ki mi ne da spati
Post by Realbe on 02.02.2003 at 22:44:21

Tomi,

Quote:
Ja, saj. Najbolj žalostno pa je to, da to velja za sicer zelo izobražene nelaične teologe (ki verjamejo v to kar pridigajo).

Teologija ni pridganje, ampak ena konstruktivna, argumentirana in razumska razprava o krščanskem Bogu, dogmah in ostalih RK zakonih ...

Quote:
Usmili se prosim mene, če privzeto ne sprejemam "resnice", ki mi jo je družina, razni župniki in kateheti neuspešno vbijali v glavo - le-to raje uporabljam za razmišljanje.  

Se popolnoma strinjam resnice se ne da vbijati v glavo.

Title: Re: KRŠČANSTVO je izziv, ki mi ne da spati
Post by Realbe on 02.02.2003 at 22:53:59

Tomi, mene lahko vprašaš kar hočeš, ti obljubim da bodo odrovori razumski pa argumentirani, če pa ne bom znal na tak način odgovarjat bom pa tiho.

Title: Re: KRŠČANSTVO je izziv, ki mi ne da spati
Post by Jst on 02.02.2003 at 23:17:44

Realbe/Samson,

Ma, oprosti mi. Bom bolj pazil na besede. Sam sem bil pri masi, pa je duhovnik pridigal o slovenskem politicnem prostoru in ne o kaksni duhovnosti itd., itd., Tolk no...

A vidma morda kaj vesta o tem znanju, ki da se je prenasalo naprej ustno kot npr. pravi tudi sv. Kliment Aleksandrijski in njegov ucenec Origen?Lp
Jst

Title: Re: KRŠČANSTVO je izziv, ki mi ne da spati
Post by Realbe on 03.02.2003 at 09:05:38

Jst,
Jzt nimam pojma kdo je bil sv. Kliment Aleksandrijski in njegov ucenec Origen. Zdi se mi pa logično da trdna duhovna osnova znotraj ozkega kroga ljudi ne more zadostovati za obstoj celote. Po moje mora imeti vsaki del celote trdno duhovno osnovo če hoče obstati.  

Title: Re: KRŠČANSTVO je izziv, ki mi ne da spati
Post by ten-nej on 03.02.2003 at 09:31:07


a_hero wrote on 02.02.2003 at 23:17:44:


A vidma morda kaj vesta o tem znanju, ki da se je prenasalo naprej ustno kot npr. pravi tudi sv. Kliment Aleksandrijski in njegov ucenec Origen?

Lp
Jst


Origenes in Clementes sta gnostika iz Aleksandrije iz tako imenovane katehetske šole, ki je hotela napolniti krščanstvo s helensko izobrazbo in izobraženim poganom razkriti krščanske resnice. Spoznanje pa je pri gnostikih tisto, ki ima prednost pred vero. (oba sta precej pisala - ustno pa se prenaša praksa  - tehnike doseganja spoznanja)


lp

Title: Re: KRŠČANSTVO je izziv, ki mi ne da spati
Post by Edi on 03.02.2003 at 13:26:05


Samson wrote on 02.02.2003 at 00:14:23:
Krščasntvo je izziv, ki mi ne da spati, bi lahko človek rekel brez večjega pretiravanja. Tak občutek imam, ko berem, kakšne vse burje se spletajo okoli krščanstva, predvsem okoli središčnega, najbolj vitalnega dela krščanstva - Rimokatoliške cerkve. To mi postane očitno, brž ko se kje lotevamo tem, ki imajo kakršno koli večjo ali manjšo povezavo s krščanstvom. Očitno je Jezus Kristus res to, kar je trdil o sebi, namreč, da se ob veri ali neveri vanj nekako ločujemo, čeprav jasno pove na drugem mestu, da smo dolžni ljubiti svojega bližnjega, še celo svoje sovražnike. Toda v dejanskem življenju vidi, da bo pogosto povzročal nekakšno delitev, ločevanje med ljudmi, ki so sicer bližnji:

Mt 10,35
35 Prišel sem, da ločim
človeka od njegovega očeta,
hčer od njene matere,
snaho od njene tašče;


Celo organizacija tega portala nekako dokazuje, da organizatorjem krščanstvo 'ne da spati'. Za krščanstvo v slovenskem kulturnem prostoru vemo, da ga ne moremo obravnavati kot katerokoli drugo verstvo, da ima odločno čisto drug pomen za slehernega izmed nas osebno in za našo narodno skupnost kot celoto. Zato opažam zelo velik anahronizem v tem, da ste organizatorji tega poirtala porinili teme o krščanstvu med ostala verstva, ko da mu na tem portalu, ki vendar deluje v slovenskem prostoru, nebi pripadalo zelo vidno mesto na osnovnem naboru področij. Očitno se tega krščanstva nekako bojite, da bi ne bodel preveč v oči, pa ga zato hočete potopiti v anonimnost mnogih drugih nekaterim komaj znanih religij. Saj razumem, da koga krščanstvo žuli, toda prav bi bilo, če bi vsi razumeli, da večine le ne žuli. In da ta večina pogreša krščanstvo na samem dosegu rok tudi na takšnih javnih portalih, kot je ta.

Sicer pa je mogoče bolje tako, saj že tako krščanstvo mnogim ne da mirno spati...

lp Samosn


Samson, ne vem kaj se dogaja s teboj, vendar občutim, da ti v duši plava nek nemir. Obsojanje mene, kot enega izmed organizatorjev tega foruma, in osebe ki je sodelovala ravno pri moderiranju Verstev, religij.... ni ravno na mestu. Sami se trudimo, čim bolj optimalno in čim bolj ne-odvisno postavljat sklope foruma in nimamo za cilj nobenih teorij zarot, kot jih ti doživljaš.
Zmotno pa je postavljati na pideestal le eno religijo, ko pa vemo, da jih je v svetovnem merilu več. Po številčnosti, pa budizem, islam niti niso tako narazen s krščanstvom. In če gre za Slovenijo, ki je svobodna, demokratična država, mislim, da tu ne-bi smel biti noben problem. Poleg tega, pa smo pri naštevanju tematik "Verstva, religije ...." krščanstvo nehote postavili na prvo mesto. Upravičeno se lahko vprašam, kak bi bil tvoj post, če bi bil nehote postavljen na zadnje.
Za konec, trudimo se biti objektivni, neobremenjeni z levo ali desno politiko, z pravo ali nepravo vero. Smo le na poti iskanja resnice. In navdušuje vsakega posameznika nekaj (nekoga gobice, drugega NATO, tretjega SANJE, cetrtega Krokodili, petega OSHO) in navdih samih debat kaže kaj je v določenem trenutku aktualno. In verjameš mi lahko, da vsi ki so organizatorji tega foruma in blizu organizacije srčno in iskreno nimajo nobenih slabih namenov glede Jezusa Kristusa. Kar se tiče organizacije, je jasno, da so znotraj nje tudi osebe, ki niso vredne da nosijo duhovniško oblačilo (raznorazne pedofilske in podobne afere) in mnoge osebe, ki so izredno veliko dobrega naredile za ljudi. Zatorej, ne imej slabega spanca, če pa še vedno nimaš tega občutka, pa te vabim, da se ob priliki srečamo, pa naj življenje in osebni stik sam presodi.


Lep sončen pozdrav
Edi

Title: Re: KRŠČANSTVO je izziv, ki mi ne da spati
Post by tomi on 03.02.2003 at 13:59:55


Quote:
Tomi, mene lahko vprašaš kar hočeš, ti obljubim da bodo odrovori razumski pa argumentirani, če pa ne bom znal na tak način odgovarjat bom pa tiho.


Hehe, to mi je všeč!
Torej za začetek nekaj osnovnih vprašanj...  :)
1. Bog, njegova osebnost in njegovi približki, kot jih razlaga bibilija in KC? (stvarnik vsega stvarstva - ki pa ga celotno stvarstvo ne priznava --> grožnje tistim, ki to počnejo...)
2. Jezus - dokazi, da je bil Božji sin (in ne le vrhovni svečenik - po nekaterih dokumentacijah), kako Cerkev opravičuje grozljive podobe njega (in njegovega Očeta)v Bibliji...
3. Biblija sama, zakaj toliko modifikacij, zakaj toliko simboličnih razlag (čeprav vemo, da so v tistih časih radi pisali precej dobesedno), zakaj Cerkev skriva toliko evangelijev in kako si predstavlja Razodetje kot nekaj dobrega, pozitivnega (in komu všečnega?)...?
4. Kako se lahko ima KC pod kakeršnim koli opravičilom za neko zavetnico vsega moralnega, pravičnega in dobrega, po drugi strani pa zadržuje in še kopiči v prejšnjem tisočletju nagrabljeno bogastvo, s katerim bi verjetno lahko permanentno izkoreninili lakoto in bolezen v nerazvitem svetu?
( tukaj pazi, ker jim lahko po mojem očitam zlo in lastne požrešne interese v tudi najbolj navidez plemenitem in človekoljubnem dejanju...)

Evo nekaj opornih točk za eno konstruktivno teološko debato ;D Upajmo, da bo iz nje res kaj konstruktivnega...

Samo nekaj še - sklicevanje na Biblijo oz. Jezusa oz. kogarkoli je (v logiki) slab argument oz. zmota, razen seveda če komentiraš njiju (B & J).
Predpostavljam, da to vse že veš, a omenjam za vsak slučaj, saj je prav to glavno orožje gorečih vernežev pri njihovem "argumentiranju" svojega verskega sistema.

(Mojstri pri tem so Jehovci, ki sta jim zadostna cela dva taka "argumenta" 1. To je Bog ustvaril in 2. To je hudičevo delo! Hehe, ampak to je zdaj že offtopic... ;D )

Tomi

Title: Re: KRŠČANSTVO je izziv, ki mi ne da spati
Post by Realbe on 05.02.2003 at 14:27:36

Tomi,

Quote:
1. Bog, njegova osebnost in njegovi približki, kot jih razlaga bibilija in KC? (stvarnik vsega stvarstva - ki pa ga celotno stvarstvo ne priznava --> grožnje tistim, ki to počnejo...)

Bog v biblij nima nobenih približkov, samo oznake za lažje razumevanje, kot npr. oče vseh itd...
Bog je po definijcij (ne samo v RKC) prapočelo vsega, da se izrazi s starogškim filozofskim izrazom. Kar se tiče groženj je pa tako: "Tisti ki so sprejeli postavo bodo sojeni po postavi tisti, ki je nimajo, pa po njihovem srcu". Zato če so grožnje, so neupravičene.

Quote:
2. Jezus - dokazi, da je bil Božji sin (in ne le vrhovni svečenik - po nekaterih dokumentacijah), kako Cerkev opravičuje grozljive podobe njega (in njegovega Očeta)v Bibliji...

Dokazov ni in jih nikoli ne bo. Ali veruješ ali pa ne.
Podobe v Bibliji je nerazumno opravičevat in cerkev verjetno tega ne počne. "Kdor ima ušesa naj posluša." Me razumeš kaj hočem reči? Podobo lahko iterpretiraš na milijon načinov.

Quote:
3. Biblija sama, zakaj toliko modifikacij, zakaj toliko simboličnih razlag (čeprav vemo, da so v tistih časih radi pisali precej dobesedno), zakaj Cerkev skriva toliko evangelijev in kako si predstavlja Razodetje kot nekaj dobrega, pozitivnega (in komu všečnega?)...?

Modifikacije in simbolične razlage boš moral malo bolj natančno opisat. Vem pa da so evangelji napisani precej dobesedno. To da cerkev skriva evangelije prvič slišim. Zakaj pa razodetje ne bi bilo dobro? Razodetje je najtežij del Svetega pisma, od boga dan in kot tak za um nerazumljiv. Je pa dober v smislu - konec trpljenja  sveta vendarle bo.

Quote:
4. Kako se lahko ima KC pod kakeršnim koli opravičilom za neko zavetnico vsega moralnega, pravičnega in dobrega, po drugi strani pa zadržuje in še kopiči v prejšnjem tisočletju nagrabljeno bogastvo, s katerim bi verjetno lahko permanentno izkoreninili lakoto in bolezen v nerazvitem svetu?
( tukaj pazi, ker jim lahko po mojem očitam zlo in lastne požrešne interese v tudi najbolj navidez plemenitem in človekoljubnem dejanju...)

Napake je Cerkev priznala. Ali ji odpustiš ali ne, je tvoja stvar.Zavetnica moralnega, pravičnega je pa v tolko kolkor ji ljudje priznavajo. Glede na zgodovino morale na kateri danes sloni naša družba, če to trdi, v kar pa nisem popolnoma prepričan, trdi povsem upravičeno.
Ta z revnimi je pa precej bosa. Se pa strinjam s teboj o bogastvu, ki jo po moje zelo omejuje, vendar pa moram takoj dodati, da je edina ustanova, ki ji bogastvo najman služi za interese posameznika. To je dejstvo.

Title: Re: KRŠČANSTVO je izziv, ki mi ne da spati
Post by gape on 05.02.2003 at 16:09:25

hmmm tomi jezus iz razodetja ... povej več
in tudi o
grozljive podobe njega (in njegovega Očeta)v Bibliji...


kje si pa tole:
(kot je forum svetaduhovnosti)
pobral?
forumu je ime svet pogovorov


realbe
najznanješi je peti evangelij ... tomažev ... http://www.gape.org/gapes/tomazev_evangelij.htm
je bil celo film na njega temo posnet ... dobr ... stigmata

Title: Re: KRŠČANSTVO je izziv, ki mi ne da spati
Post by tomi on 05.02.2003 at 21:35:01

Me veseli, da si za debato... ;)


Quote:
Bog v biblij nima nobenih približkov, samo oznake za lažje razumevanje, kot npr. oče vseh itd...
Bog je po definijcij (ne samo v RKC) prapočelo vsega, da se izrazi s starogškim filozofskim izrazom.

Oh, če pa niso niti približki, pa me ta Bog še bolj straši.
"prapočelo vsega"? Koliko sem se uspel pogovarjati z duhovniki in teologi, so mi vsi zatrdili, da je Bog vir vsega dobrega in poosebljena ljubezen sama, za zlo pa je kriv Satan oz. hudič. Evo nekaj oznak za lažje razumevanje (se opravičujem, se mi ni dalo prevajati vsega, slovenske Biblije pa so še malo prikrito prevedene ( evil=tisto ali hudo... itd.):::

(vem, da sem rekel, da citiranje iz Biblije ni argumentiranje, a ker me je že gape vprašal, dodajam nekaj zanimivosti:))

»Mar ne prihaja iz ust Najvišjega
zlo in dobro?
Kaj bi se pritoževal živ človek,
korenjak kljub svojim grehom? »
(Žalostinke3 :38-39)

"I form the light, and create darkness: I make peace, and create evil: I the LORD do all these things." (Isaiah 45:7)

"The LORD is a man of war: the LORD is his name." (Exodus 15:3)

"Then the earth shook and trembled; the foundations also of the hills moved and were shaken, because he was wroth. There went up a smoke out of his nostrils and fire out of his mouth devoured: coals were kindled by it. He bowed the heavens also, and came down: and darkness was under his feet. And he rode upon a cherub, and did fly: yea, he did fly upon the wings of the wind. He made darkness his secret place; his pavilion round about him were dark waters and thick clouds of the skies." (Psalms 18:7-11)

Uh, konkretna oznaka za Gospoda, a nič kaj ljubeznivo ne deluje  ;D

Teh je še ogromno, raje bom napisal še kaj drugega. Recimo en paradoks v Bibliji, ki ti da res misliti (po tem, ko celo pustolovščino "Božjih besed" preštudiraš seveda):

"AND Satan stood up against Israel, and provoked David to number Israel." (I Chronicles 21:1)
-->
"AND again the anger of the LORD was kindled against Israel, and he moved David against them to say, Go, number Israel and Judah." (II Samuel 24:1)

Realbe: Kdo misliš torej, da je poslal David štet Izraelce?
Prav lep sklep se glasi: Gospod = Satan

Ko smo že pri tem, kaj počnejo nekakšni hudobni duhovi in ognjene kače v službi Vrhovne Ljubezni?:

"And it came to pass, when the evil spirit from God was upon Saul, that David took an harp, and played with his hand: so Saul was refreshed, and was well, and the evil spirit departed from him." (I Samuel 16:23)( tukaj je bilo  v slovenščino prevedeno evil=tisti!!!)
"And the evil spirit from the LORD was upon Saul, as he sat in his house with his javelin in his hand: and David played with his hand." (I Samuel 19:9)

"And the people spake against God, and against Moses, Wherefore have ye brought us up out of Egypt to die in the wilderness? For there is no bread, neither is there any water; and our soul loatheth this light bread. And the LORD sent fiery serpents among the people, and they bit the people; and much people of Israel died." (Numbers 21:5-6)

Kako to, da se naš Veliki Nadvse Ljubeznivi in Miroljubni Bog tako grozno boji konkurence?:

"Now I know that the LORD is greater than all gods: for in the thing wherein they dealt proudly he was above them." (Exodus 18:11)
Thou shalt have no other gods before me." (Exodus 20:3)
"Thou shalt not bow down thyself to them, nor serve them: for I the LORD thy God am a jealous God, visiting unto the third and fourth generation of them that hate me;" (Exodus 20:5)

"For thou shalt worship no other god: for the LORD, whose name is Jealous, is a jealous God: Lest thou make a covenant with the inhabitants of the land, and they go a whoring after their gods, and do sacrifice unto their gods, and one call thee, and thou eat of his sacrifice And thou take of their daughters unto thy sons, and their daughters so a whoring after their gods, and make thy sons go a whoring after their gods. Thou shalt make thee no molten gods." (Exodus 34:14-16)

Ok, ne da sem jaz višek strpneža, samo da pa mu je še ime Ljubosumnež, pa je že pretirano  ;D

To, da bi se pa rad prekrstil v Sadista pa itak stiši v skoraj vsako stran v Bibliji:

"And it shall come to pass, that as the LORD rejoiced over you to do you good, and to multiply you; so the LORD will rejoice over you to destroy you, and to bring you to nought; and ye shall be plucked from off the land whither thou goest to possess it." (Deuteronomy 28:63)

"Happy shall he be, that taketh and dasheth thy little ones against the stones." (Psalms 137:9, KJV)
"How blessed will be the one who seizes and dashes your little ones Against the rock." (Psalms 137:9, New American Bible)
"Happy the man who shall seize and smash your little ones against the rock!" (Psalms 137:9, New American Bible)
"a blessing on anyone who seizes your babies and shatters them against a rock!" (Psalms 137:9, Jerusalem Bible)

Uh, od tod torej taka "ljubezen" duhovnikov do otrok ;D

Ne vem pa, zakaj so ti vedno tako proti sovraštvu:

"Surely thou will slay the wicked, O God: depart from me therefore, ye bloody men. For they speak against thee wickedly, and thine enemies take thy name in vain. Do not I hate them, O LORD, that hate thee? and am not I grieved with those that rise up against thee? I hate them with perfect hatred: I count them mine enemies." (Psalms 139:19-22)
"If any man come to me, and hate not his father, and mother, and wife, and children, and brethren, and sisters, yea, and his own life also, he cannot be my disciple." (Luke 14:26)

Torej lahko postaneš Jezusov učenec le, če sovražiš svojo družino?? :-/

Pa še ena dobra oznaka nebes ( kamor pa si ničkaj ne želim ):
"And before the throne there was a sea of glass like unto crystal: and in the midst of the throne, and round about the throne, were four beasts full of eyes before and behind. And the first beast was like a lion, and the second beast like a calf, and the third beast had a face as a man, and the fourth beast was like a flying eagle. And the four beasts had each of them six wings about him; and they were full of eyes within: and they rest not day and night, saying HOLY, HOLY, HOLY, HOLY, LORD GOD ALMIGHTY, WHICH WAS, AND IS , AND IS TO COME." (Revelation 4:6-8)

To, se spomnim, smo vedno govorili pri maši - svet, svet, svet si ti Gospod, Bog Oče vsega stvarstva, polna so nebesa in Zemlja tvojega ega ups slave... Hmm, občutek imam, da je ta naš Bog en ubogi zakompleksani demonček, ki se norčuje iz zemeljskih prebivalcev...(ko oni iz South Parka ;D )

In pogoji za vstop v tole čudovište od nebes?::

"He that is wounded in the stones, or hath his privy member cut off, shall not enter into the congregation of the LORD. A bastard shall not enter into the congregation of the LORD; even to his tenth generation shall he not enter into the congregation of the LORD." (Deuteronomy 23:1-2)

Hehehe, torej če se vdariš v muda ali pa ti kdo odreže tiča... You're out!! G.Ljubeznivi potrebuje samo prave moške za svojo armijo...

Se nadaljuje...


Title: Re: KRŠČANSTVO je izziv, ki mi ne da spati
Post by tomi on 05.02.2003 at 21:36:22

Vojne in trpljenje pa itak morajo bit:
"And when ye shall hear of wars and rumours of wars, be ye not troubled: for such things must needs be; but the end shall not be yet. For nation shall rise against nation, and kingdom against kingdom: and there shall be earthquakes in divers places, and there shall be famines and troubles: these are the beginnings of sorrows." (Mark 13:7-8)


Quote:
Dokazov ni in jih nikoli ne bo. Ali veruješ ali pa ne.
Podobe v Bibliji je nerazumno opravičevat in cerkev verjetno tega ne počne. "Kdor ima ušesa naj posluša." Me razumeš kaj hočem reči? Podobo lahko iterpretiraš na milijon načinov.

Veruješ, na kakšni podlagi - zaradi občutka da bi znalo biti morda pa vse res? Po moje je zelo res tudi to (Jezusovo razkritje)

"I am the root and offspring of David, and the bright and morning star." (Revelations 22:16)

Morning star oz. jutrajnja zvezda je prevedeno iz hebrejščine Lucifer. Glede na podobe iz Biblije in preučevanja egipčanske mitologije sklepam, da je bil Jezus vrhovni svečenik egip. boga Seta (iz katerega izvira tudi Šejtan--Satan)...:

Obrnil sem se, da bi videl, čigav glas je govoril z menoj. Ko sem se obrnil, sem zagledal sedem zlatih svečnikov 13 in sredi med svečniki nekoga, ki je bil podoben Sinu človekovemu. Oblečen je bil v haljo do tal in prevezan čez prsi z zlatim pasom. 14 Njegova glava in lasje so bili beli kakor bela volna, kakor sneg, njegove oči so bile kakor ognjen plamen, 15 noge je imel kakor v pêči razbeljen bron, glas pa kakor glas mnogih vodá. 16 V desnici je držal sedem zvezd in iz ust mu je segal oster dvorezen meč, njegovo obličje pa je bilo kakor sonce, kadar žari v vsej svoji môči. (Razodetje 12-16)

Rdeče oči, rdeče noge, ves v ognju... Guess who? Naš preljubi Jezušček se raz...  in se odločil da nam kara kevu  ;D (se opravičujem, ampak ne morem mimo cinizma). Sicer pa, jang simbolika tukaj ponori, a v to se zdaj ne bom spuščal.

Še nekaj Biblijske pornografije:::

Yet she multiplied her whoredoms, in calling to remembrance the days of her youth, wherein she had played the harlot in the land of Egypt. For she doted upon their paramours, whose flesh is as the flesh of asses, and whose issue is like the issue of horses." (Ezekiel 23: 19-21)
"and lusted after her paramours there, whose members were like those of donkeys, and whose emission was like that of stallions." (Ezekiel 23: 21, NRSV)

Pa še nekaj všečnega za ženske:

"But I would have you know, that the head of every man is Christ; and the head of the woman is the man; and the head of Christ is God." (I Corinthians 11:3)
"For the man is not of the woman; but the woman of the man. Neither was the man created for the woman; but the woman for the man." (I Corinthians 11:8-9)

Čeprav pa Ljubusumni v nasprotju z RKC odobrava splav:
"And when he hath made her drink the water, then it shall come to pass, that, if she be defiled, and have done trespass against her husband, that the water that causeth the curse shall enter into her, and become bitter, and her belly shall swell, and her thigh shall rot: and the woman shall be a curse among her people. And if the woman be not defiled, but be clean; then she shall be free, and shall conceive seed." (Numbers 5:27-28)

Tega se je zdaj že kar nabralo, tako da bom nehal. V Bibliji najdete še tisoče anomalij, ki so v nasprotju z moralnostjo, nauke raznih cerkva, jih pa kar veliko podpira cerkveno požrešnost in patriarhalnost...


Quote:
Modifikacije in simbolične razlage boš moral malo bolj natančno opisat. Vem pa da so evangelji napisani precej dobesedno. To da cerkev skriva evangelije prvič slišim. Zakaj pa razodetje ne bi bilo dobro?


Ah, daj no, že pri zgodovini si se moral učiti, da si je vsak drugi cesar in papež dal Biblijo prirediti kot mu je bilo všeč. Prvotna Biblija je bila gotovo preslikovita, da bi jo navaden človek lahko prebavil. Proti njej je črna biblija verjetno pravi humoristični almanah.
O tem pa da Cerkev skriva kar ogromno knjižnico magičnih zapisov, gospelov in verjetno tudi izvorno Biblijo. Tomažev, Filipov in kopica drugih evangelijev, poišči malo po internetu, če te zanima. Veliko jih tudi še prevajajo itd.
Poznaš Opus Dei? Ta organizacija pridno že zelo dolgo pridno skrbi za inkviziranje takšnih in drugačnih besedil, ki bi škodovale Cerkveni "resnici"...

Kaj pri Jezusu, Ljubusumnemu in Peklenščku bi pa naj bilo lepega oz. dobrega pri razodetji?! Da pošlje Bog kobilicam podobna bitja, da nas pobijajo in zasužnjijo? Ali pa Angeli, ki veselo trobijo na apokaliptične trobente?
Da ne omenjam Jezusa, ki se nam predstavi v pravi luči...
Mislim pa, da je Razodetje še najmanj modificiran del Biblije, saj je bil več kot 1000 let učinkovito sredstvo za izsiljevanje dobrin in dela od naivnih ljudi.
Še enkrat brat, z vklopljenimi, logično-kritično delujočimi možgani!


Quote:
Napake je Cerkev priznala. Ali ji odpustiš ali ne, je tvoja stvar.

Evo nekaj metafor: Ropar si nagrabi bogastvo, se lepo opraviči in živi dalje v miru in blagostanju (s nakradenim denarjem).
Morilec ti ubije mater, to prizna, se opraviči in veselo ubija naprej (saj mu seveda vsi odpustimo...).

Metafore žal niso pretirane, vsaj zgodovinsko gledano ne. Cerkev napake živi še naprej, vrhovna napaka pa je, da sploh obstaja. In obstaja ne več niti za to, da bi nas posiljevala z "resnico", ampak še samo, da pridobi čim več materialnih dobrin (dokaz? Politika, davki, vtikanje vseinpovsodi......)


Quote:
Se pa strinjam s teboj o bogastvu, ki jo po moje zelo omejuje, vendar pa moram takoj dodati, da je edina ustanova, ki ji bogastvo najman služi za interese posameznika. To je dejstvo.


Huhuhu, to pa je zelooo lepa tema za ugibanje, razglablanje itd... Zakaj ji potem sploh služi??? To je res vprašanje vredno poglobitve. Samo za obstoj prav gotovo ne, saj ga ima preveč za to. Za reklamo, zunajzemljane, Boga?? Ne trenutno sem preveč utrujen, da bi o tem nakladal, bom kdaj drugič, zdaj ste vi na vrsti... Po moje so za vsem skupaj prostozidarji ;D
( vejetno sem naredil veliko površnosti, ker sem to vse skladal na hitro, pa še utrujen sem grozno, se opravičujem za morebitne nevščečnosti ;) )


Quote:
kje si pa tole: (kot je forum svetaduhovnosti)
pobral? forumu je ime svet pogovorov


Sori, sem prišel sem preko www.svetduhovnosti.org pa se mi je zapisalo...

Lp!

Title: Re: KRŠČANSTVO je izziv, ki mi ne da spati
Post by ten-nej on 06.02.2003 at 01:06:14

Biblija:

http://www.biblija.net/biblija.cgi?lang=sl


uživajte!

Title: Re: KRŠČANSTVO je izziv, ki mi ne da spati
Post by gape on 06.02.2003 at 01:45:30prapočelo bi bil BOG
Bog bi bil commander
mi bi bli vesoljci
in zemljani bi bli zemljani
med vesoljci so razvite duše
in pol so še angeli
beli ... niso osebe kot mi pojmujemo osebo
in so angeli ki so se uprli Bogu ali BOGU, (to ne vem še točno), med njimi je tudi padli angel - nosilec luči  - satan.
on je Bog - podobno kot je commander Bog.
in tko kot dela bela hierarhija za ljubezen, mir ... dela črna za kontra ... al kako?
zdej ... o bogu, Bogu in BOGU obstaja več trheadov, jest ti ponujam 2:
Brez Bogecov
http://www.gape.org/cgi-bin/yabb/YaBB.pl?board=vera;action=display;num=1030540304;start=77#77
To Love God
http://www.gape.org/cgi-bin/yabb/YaBB.pl?board=vera;action=display;num=1040912993;start=192#192
boš tud laži šteku o čem govorim


o hudem duhu iz aure mam ocr
bom apdejtu ASAP
to je to:
BOG NE MORE USTVARJATI ZLA
http://www.gape.org/gapes/prispevki/files/turnsek.htm

o hudiču pa je članek v pozitivkah na temo hudiča
Prašne poti bližnjega vzhoda in zahoda z vašim vodičem satanom
http://www.gape.org/geeklog/public_html/article.php?story=20030120205934354

mogoče bi to mogl definirat najprej ... kaj je uno kar nočmo in a je to eno in isto.
tj
a je isto hudič, hudi duh, satan ... (glej zgornje prispevke)

ja da se vrnem ... prapočelo je BOG iz katerega izhaja vse ... to je aryan na dolgo in široko skušal opisat zadnjič ne enem threadu.
izhajajo in eni in drugi angeli in ene in druge duše in ljubezen in ... vse.
zdej a je on oseba ... ta prapočelo, tisti-ki-se-o-njem-ne-splača-govort
ker je v bistvu substanca bi lahko reku.
to je zajeban itak. ker o tem nihče nič ne ve.
Ve se o commanderju ... to je beli Bog.
ta naj ne bi imel črnine v sebi.
(je vsaj na najboljši poti tja.
in mogoče, po eni teoriji, ko bi njemu to uspelo bi se ta informacija prosto razširila po vesolju, vse do kreatorja
)
če gledamo na črno in belo kot na kvaliteti, ne barvi.


zdej k pomislm za nazaj, si rečem ... povejte mi o katerm bogu in katerem hudiču govorite?
no ja govoriš pravzaprav tomi.


dobr sklepaš ... gospod=satan
pa ni isto
gospod je več kot satan ... satan iz njega izhaja.
je dejansko del njegove kreacije ... gospodove ... ker commanderja si res ne predstavljam v zgornji vlogi.
BOGA (gospoda) mogoče (ampak samo v kontextu vsebovanja)
boga pa brez problema.
(bog=duša)LORD je pač kreator of all things
on je car.
kar nardi dela.
lahko kej popravlja mogoče.
čeprov pomoje ni oseba.
ali pač ... možno je vse ;D


ne zmorem brat teh citatov, ampak recimo 4 generacije (of them that hate me) bla bla = karma
mal drugač povedan ... drugi vrsti ljudi ... zemljanov
grozn je to za brat
pa še nerazumljivo - zakaj ne prevajaš sproti tatežkih besed, kot aryan recimo.

xe xe xe
zdej sm te zašteku
ti hočeš rečt da cerkvin šef (Bog) je u bistvu satan.
make no mistake ... jezusov šef ni bil on.
(po skušnjavah sklepam)


hud si tomi ... morm rečt
sm pa zihr da si texte iztrgu iz kontexta in da ti jih bo samson raztrgu k ...
;D


jezus ne more bit od satana svečenik ... edin če je od kreatorja glavni svečenik.
sej je lepo opisan ...
jang simbolika ... dej mi povej več o tem ... in seveda komi čakam to famozno sliko ... mislm ... jezus je pa moj prjatu.


te smeti iz biblije meni nič ne povedo o pravem jezusu in pravem bogu ... pism vem da so namafijarjena do daske.
to da je cerkev služabnica satana, to lahko da, in to zato ker je potvorila jezusov nauk in če ga je potvorila ne more bit drugač kot da dela za drugo stran.

to smo ugotovil že zdavni ... da vse kaže na to, da je to tko, ampak samson je vedno zadovoljivo obrazložil naša vprašanja ... tale so huda ... mene si skor prepriču da jezus ni moj prjatu.
skor de ...
še mal bi te citate pejstu (iztrgane iz kontexta seveda pa še to da se jih brat glih kolkr hočeš - se mi ne ljubi interpretirat - si dokazu point ... meni) pa bi ti res verejl ... not!

se boš mogu pa bolj potrudit.

*si je vsak drugi cesar in papež dal Biblijo prirediti kot mu je bilo všeč*
to z lahkoto verjamem ... celo bi lahko reku da vem, da je blo tko ... na osnovi vseh podatkov do katerih sem se uspel dokopat pač.

to je edino kar vem.
to kar vem!Title: Re: KRŠČANSTVO je izziv, ki mi ne da spati
Post by ten-nej on 06.02.2003 at 07:42:18

Šlele danes se mi je posvetilo: ko je Goku končno prišel do Boga in je zagledal Picola (hudiča), nato pa mu je Bog razložil, da sta bila prej s hudičem eno, da sta bila oba mojstra in ko je prišel do Boga je Bog umrl. On pa ga je moral nadomestiti.
Po večletnem delu mu je končno uspelo, da se je znebil vsega zla, ki ga je imel v sebi, in to zlo je postalo hudič (Picolo - ki ga je Goku premagal) ter se vrnilo na zemljo mučiti ljudi. On  pa je nadomestil Boga in postal Bog.


tako je to, a ne


Title: Re: KRŠČANSTVO je izziv, ki mi ne da spati
Post by tomi on 06.02.2003 at 10:48:52


Quote:
zdej k pomislm za nazaj, si rečem ... povejte mi o katerm bogu in katerem hudiču govorite?
no ja govoriš pravzaprav tomi.


Debata je o Cerkvenem, katoliško krščanskem Bogu (s)ekskluzivno ... Nočem blatiti Biblije in vaših interpretacij nje, ki znajo biti za koga zelo tolažilne in konstruktivne.
Spravljam se na katoliško interpretacijo ( ki je zanje 1 in ta je zakon ), katero se da lažje ovreči, kot tiste osebne, ki si jih vsak ustvari zase (tudi jaz imam eno...).
No in ta katoliška lepo pravi da je Bog stvarnik le vsega dobrega in da je Satan odgovoren za vse slabo...

Tukaj pride noter Jezus, ki je po katoliški interpretaciji nosilec resnice, luči, "jutranja zvezda", kar pa židje imenujejo Lucifer - ta je bil tisti, ki je Evi ponudil jabolko z drevesa življenja. Ker pa se to Cerkvi ni zdelo dovolj prepričljivo so začeli Biblijo razlagati na tak, polomljen način - Jezusa je treba naredit za totalno devičkomaričko, njegove nauke pa iztrgat iz sistema, jih življensko vzgojno posodobiti in jih zmetati nove vere žejnemu (in tudi nežejnemu  :-/ ) ljudstvu. Resnico, ki prihaja iz njegovih besed pa so tako zdesetkali, da je današnja Biblija za kakšnega gnostika čisto neuporabna. Prirejena je pač za množice - tako kot Britni Spirs, Gospodar prstanov itd.  ;DQuote:
jezus ne more bit od satana svečenik ... edin če je od kreatorja glavni svečenik.
sej je lepo opisan ...  


Nikjer v Bibliji ni direktno omenjeno, da bi Jezus klical ravno k židovskemu krvoločnemu, vojnemu, ljubusumnemu Bogu, ampak le predpostavljajo da je on (kljub njegovi odkriti ljubosumnosti) edini Bog in tako se mora vsakdo, ki kakšnega Boga omenja obračati k njemu.
Kreator ima po Bibliji nekako čisto drugačna "navodila" kot Jezus, to se opazi če pozorno bereš. A na žalost je nova zaveza kot da bi bral sežgano knjigo. Le delci originala ostajajo, ki pa jih je mogoče, že po tehniki pisanja ločiti od ostale meniške domišljije.


Quote:
hud si tomi ... morm rečt
sm pa zihr da si texte iztrgu iz kontexta in da ti jih bo samson raztrgu k ... še mal bi te citate pejstu (iztrgane iz kontexta seveda pa še to da se jih brat glih kolkr hočeš - se mi ne ljubi interpretirat - si dokazu point ... meni) pa bi ti res verejl ... not!


Če bi dodal še kontekst bi se šele redko komu ljubilo brat vse to ... Prebereš si ga lahko v Bibliji in če bo to kaj spremenilo sliko, napiši. (meni jo še okrepi)
Saj te ne mislim prepričevat v to verzijo interpretacij, pripombe so bile samo cinične ... Opozarjam samo na dele originalne Biblije, ki (še) niso bili modificirani, kaj tebi povejo je tvoja stvar. Meni povejo npr. da se bom takšnega Boga izogibal kot hudič križa, nekomu je verjetno prav simpatičen (sploh če ta rad meče otroke ob skale  ;D ).


Na karmičen način interpretirat Biblijo - to bi te šele "pravoverci" raztrgali. Bom pa vesel, če se bo kdo od teh lotil teh stihov in jih interpretiral v najbolj osladni možni luči, da se lahko debata nadaljuje. Vem da je to težko, ker so v časih, ko je Biblija nastajala razmišljali in pisali kar precej dobesedno, taki so tudi simboli.

Jang = zlato okoli jezusa, v rdeči, ognjeni barvi žareče, (oster, dvorezen)meč namesto jezika, v desnici sedem zvezd... Skratka pravi idol vse jang (moških, aktivnih, ognjenih) religij. Ena takih je Azteška, a se mi zdi ta proti krščanstvu še precej milostna. Toliko krvi tam vseeno ni bilo prelite ...

Da še napišem nekaj o moji teoriji (da nebom samo podjebiveter): Poznate zgodbo o 10. planetu tega sončnega sistema, o njegovih božanskih prebivalcih, ki so se zaradi propada planeta preselili na Zemljo in ustvarili civilizacije, kot so bile Atlantida, Hiperboreja, Mu in Lemurija? Povzeto po Riplu, Crowleyu, Grantu idr.
No teh prišlekov je bilo 12 in so po polovicah zastopali dva osnovna prinicipa - 6 jin in 6 jang. Oni so učili zemljane npr. graditi piramide, vojne stroje, takšne in drugačne objekte, templje, vglavnem čuda.:) No in tisti, na katerega so naleteli predniki Izraelcev je bil (ime sem pozabil) ognjeni kapitan JANG strani druščine, ki je bil ljubusumen na vero svojih zemeljskih podložnikov v njegove kolege. Tako bi se naj začelo nekakšno rivalstvo med njimi in temu je nekako uspelo, da je ostal na Zemlji še nekaj časa sam, potem pa šel dalje za svojimi pajdaši. In v tem času so po svetu vzniknile razne skrajno jang/moško nastrojene svete knjige - Biblija, Koran, Vedski spisi (ok, ti so MALO bolj uravnoteženi) itd. Kako se pravljica zaključi sklepajte sami, se mi ne da več nakladat  ;D .
Ne pravim, da je ta razlaga neka edina možna resnica (sploh ne v obliki, ki je prišla iz mene) a MENI osebno zelo leže v moj sistem.

Pejstat pa se mi ne da več, dokler ne razcotate teh.

P.S. Ten-nej: Goku, Picolo, kje si pobral ta imena?

Title: Re: KRŠČANSTVO je izziv, ki mi ne da spati
Post by ten-nej on 06.02.2003 at 11:03:49


tomi wrote on 06.02.2003 at 10:48:52:
Da še napišem nekaj o moji teoriji (da nebom samo podjebiveter): Poznate zgodbo o 10. planetu tega sončnega sistema, o njegovih božanskih prebivalcih, ki so se zaradi propada planeta preselili na Zemljo in ustvarili civilizacije, kot so bile Atlantida, Hiperboreja, Mu in Lemurija? Povzeto po Riplu, Crowleyu, Grantu idr.
No teh prišlekov je bilo 12 in so po polovicah zastopali dva osnovna prinicipa - 6 jin in 6 jang. Oni so učili zemljane npr. graditi piramide, vojne stroje, takšne in drugačne objekte, templje, vglavnem čuda.:) No in tisti, na katerega so naleteli predniki Izraelcev je bil (ime sem pozabil) ognjeni kapitan JANG strani druščine, ki je bil ljubusumen na vero svojih zemeljskih podložnikov v njegove kolege. Tako bi se naj začelo nekakšno rivalstvo med njimi in temu je nekako uspelo, da je ostal na Zemlji še nekaj časa sam, potem pa šel dalje za svojimi pajdaši. In v tem času so po svetu vzniknile razne skrajno jang/moško nastrojene svete knjige - Biblija, Koran, Vedski spisi (ok, ti so MALO bolj uravnoteženi) itd. Kako se pravljica zaključi sklepajte sami, se mi ne da več nakladat  ;D .
Ne pravim, da je ta razlaga neka edina možna resnica (sploh ne v obliki, ki je prišla iz mene) a MENI osebno zelo leže v moj sistem.

Pejstat pa se mi ne da več, dokler ne razcotate teh.

P.S. Ten-nej: Goku, Picolo, kje si pobral ta imena?


8)Dragon Ball 8)

Osnove New agea po japonsko (0 - 99 let) - samo ne počet tega doma.Title: Re: KRŠČANSTVO je izziv, ki mi ne da spati
Post by Kali on 06.02.2003 at 12:25:30

Glede Biblije pravijo vede, da ja Bog takrat povedal biblijo zelo primitivnim ljudem, in zato je bilo potrebno takrat povedati stvari tako kot so povedane, da so sploh lahko razumeli kaj.

Drugače pa bi bilo fino, če bi vsi takozvani kristjani, katoliki začeli doeledno spoštovati 10 božjih zapovedi, npr. NE UBIJAJ, ali pa NE ŽELI BLIŽNJEGA ŽENE ALI MOŽA...

Pa še vedno vidimo, da se kolje še vedno na veliko, ljudi v vojnah ali živali za v želodec ::), da ne govorimo o zvestobi.... Če bi dosledno spoštovali ta pravila, bi bilo much better, ne pa, da si je mogla cerkev zmisliti, da živali nimajo duše, da tako še naprej opravičujejo poboj vseh živalc.   Da sploh ne omenjam križarskih vojn.

Ja, je res OGROMNA razlika med teorijo in prakso, a ne?!

Title: Re: KRŠČANSTVO je izziv, ki mi ne da spati
Post by NATAWE on 07.02.2003 at 10:11:48

Samson!


Quote:
predvsem okoli središčnega, najbolj vitalnega dela krščanstva - Rimokatoliške cerkve.    


in še ...


Quote:
Zato opažam zelo velik anahronizem v tem, da ste organizatorji tega poirtala porinili teme o krščanstvu med ostala verstva, ko da mu na tem portalu, ki vendar deluje v slovenskem prostoru, nebi pripadalo zelo vidno mesto na osnovnem naboru področij. Očitno se tega krščanstva nekako bojite, da bi ne bodel preveč v oči, pa ga zato hočete potopiti v anonimnost mnogih drugih nekaterim komaj znanih religij.  


Kadarkoli te berem, vedno na tako lep, prefinjen način poveš, da si del nečesa kar je VEČ, BOLJŠE, VREDNEJŠE.

Če razmišljaš tako ti, je vse lepo in prav, hudo pa je, ker ravno takšni kot si ti vedno znova umažete JEZUSOVO SPOROČILO, potem pa še trdite, da ste njegovi sledilci.
Nesramnost brez primerjave.
Je pa to lastno KC, da svoje najbolj umazane zvijače in trike lepo zavija v "celofan" in seveda ji temu primerno tudi nasedajo tisti, ki jim je embalaža vrednejša od vsebine.


Quote:
In da ta večina pogreša krščanstvo na samem dosegu rok tudi na takšnih javnih portalih, kot je ta.


To zadnje mi je še posebej všeč, da si napisal.

"Vstopíte skozi ozka vrata, kajti široka so vrata in prostorna je pot, ki vodi v pogubo, in veliko jih je, ki vstopajo po njej." Mt 7, 13

Ti ta stavek kaj pove? Praviš, da vas je veliko? No, potem si pa le odgovori na vprašanje, če si na pravi poti, glede na stavek iz Matejevega evangelija!

Nič hudega, če po svoji navadi ne boš odgovoril.... sem že navajena iz prejšnjih tem. Sicer pa tudi to pove dosti, a ne?  ;)  ;D

Title: Re: KRŠČANSTVO je izziv, ki mi ne da spati
Post by gape on 07.02.2003 at 12:08:56


gape wrote on 06.02.2003 at 01:45:30:

o hudem duhu iz aure mam ocr
bom apdejtu ASAP
to je to:
BOG NE MORE USTVARJATI ZLA
http://www.gape.org/gapes/prispevki/files/turnsek.htm

evo ... apdejtano


zdej bi tud lahko z gotovostjo trdil da je LORD - gospod ... krščanski bog == BOG.

in ta je nad dobrim in zlim ... dobro in zlo iz njega izhajata.

sm se pa tud spomnu ko sm prebral tomijevo blodnjo (ki jo ljubkovalno imenuje teorija), na moje domišljije ... mogoče bo pa komu fajn za prebrat:
http://www.gape.org/gapes/brihtne.htm

na to temo je morje textov po forumu raztresenih drgač ...


natawe ... pozdravljena nazaj ... a zate mora bit pa prov hardkorovska tema, da se oglasiš a?
tomi wrote on 06.02.2003 at 10:48:52:
Jang = zlato okoli jezusa, v rdeči, ognjeni barvi žareče, (oster, dvorezen)meč namesto jezika, v desnici sedem zvezd... Skratka pravi idol vse jang (moških, aktivnih, ognjenih) religij. Ena takih je Azteška, a se mi zdi ta proti krščanstvu še precej milostna. Toliko krvi tam vseeno ni bilo prelite ...

da ne boš tud ti tak kt vsi, dej sliko tardečo pliz, da jo vidm, me ras zanima.
o jangovcih sm nekje že pisu

umes med iskanjem sm na tole naletu:
http://www.gape.org/cgi-bin/yabb/YaBB.pl?board=vera;action=display;num=1032418884;start=54#54


evo sm najdu kar sm isku

http://www.gape.org/cgi-bin/yabb/YaBB.pl?board=izventelesneizkusnje;action=display;num=993487865;start=55#55


Title: Re: KRŠČANSTVO je izziv, ki mi ne da spati
Post by NATAWE on 07.02.2003 at 12:47:27

Yap, nekaj takega .... ;D, lahko si pa razlagaš to tudi tako, da slepemu človeku pač pomagam čez cesto, če se le da ;)

Pozdrav nazaj ;)!

Title: Re: KRŠČANSTVO je izziv, ki mi ne da spati
Post by tomi on 07.02.2003 at 13:45:34

Malo smo zašli offtopic, pa nič hudega...


Quote:
zdej bi tud lahko z gotovostjo trdil da je LORD - gospod ... krščanski bog == BOG.
in ta je nad dobrim in zlim ... dobro in zlo iz njega izhajata.


Hehehe, če te lahko tak intervju z dr.Turnškom prepriča, bi te lahko brez problema prepričala tudi "moja blodnja" (ki btw sploh ni moja, ni blodnja, sem pa jo po domače skrajšal in samo napisal kako daleč sam uvrščam krščanstvo.) Sam sem ga prebral že zdavnaj in me še vedno nasmeji s svojimi preprostimi naučenimi odgovori. Ta bi bil res izvrsten jehovec...


Quote:
V knjigi preroka Izaija piše: ''Jaz delam luč in ustvarjam temo; jaz delam mir in ustvarjam zlo; jaz sem Gospod, ki dela vse te stvari.''
Bog ne ustvarja zla, temveč človeku in tudi duhovnim bitjem daje možnost odločanja za dobro ali za zlo. V Izaijevem besedilu pa je odsev takratnega stanja dojemanja razodetja o Bogu, ki ga Sveto pismo pozneje dopolni. Kajti Sveto pismo je knjiga, ki je nastajala več stoletij in jo je treba jemati kot celoto, sicer lahko posamezni iztrgani odlomki posredujejo tudi samo delna spoznanja, ki še niso zadnje sporočilo, ki ga Sveto pismo o neki zadevi želi posredovati.

Bah, točno to je to kar vam govorim. Teologi radi opravičujejo Biblijo in doktrino RKC prav s takimi neumnostmi.
1.Če originalna Biblija ni vir resnice, potem v nobenem primeru ne more biti krščanski vir resnice še tako domiselna  nje opravičevanja raznih srednje in novoveških teologov, ki se vedno zgovarjajo na "mentalno zaostalost" piscev originalne Biblije (kar je z virom Resnice naravnost paradoksno!).
2. Če tudi še tako modificirano Biblijo jemlješ kot celoto (in si sposoben uporabljati vsaj malo logike in kritičnega razmišljanja) jo lahko označiš samo za sebi nasprotujočo, paradoksalno domišljijsko blodnjo proti kateri je ta: http://www.gape.org/gapes/brihtne.htm res vrhunec logike in znanstvenega razpravljanja. Nekaj primerov sem navedel, samo Sv.pismo pa je le-tega en velik primer.
3. Kaj pa dela RKC drugega, kot strga tista "pozitvna" spoznanja iz tistih na novo nastalih delov (plodov srednjeveških cesarjev in menihov, ki se jim je zdel original preveč krut). Pri mašah in veroukih nas vedno trpajo z enim in istim sranjem, katerega lahko po večini ovržeš z Biblijo samo.


Quote:
na to temo je morje textov po forumu raztresenih drgač ...


Vem, zato se mi ne da tega pisat na dolgo in široko, ker predpostavljam, da poznate zasnovo takih "blodenj"...
Pa magari iz Dragon Ball-a  ;D

Sliko? Eh nimam slike, mislil sem mentalno sliko, ki ti jo posreduje Biblija ob branju ... Če pa kdo najde rdečega Jezusa na netu pa ga naj res pejsta  ;D

Ajde Natawe pomagaj malo, da nisem sam proti križarjem  ;) ;D

Title: Re: KRŠČANSTVO je izziv, ki mi ne da spati
Post by gape on 07.02.2003 at 14:48:17

kje si pa križarje najdu?

ne morem rečt da bi me intervju z turnškom prepriču, je pa čist zadost dobr povedu model.
in če njegove odgovore povežem z ostalim kar vem, je to tko kt sm reku - napisu.

BOG je popolnoma brezosebno 'bitje', če ni samo substanca - monada.
Maitreya je šef mojstrov modrosti.
satan je pa kontra njim, turnšek sicer pravi da je tud kontra BOGU, s čimer pa se (še) ne morem strinjat.
mislm ... lahko da je kontra BOGU, nima pa niti malo inteligence, če mu ni jasno da je naravnost butasto bit proti substanci iz katere izhajaš.
naravnost BUTASTO.

Title: Re: KRŠČANSTVO je izziv, ki mi ne da spati
Post by tomi on 07.02.2003 at 16:23:51

Hecal sem se tisto s križarji, sej sem smajlije poleg našvasal... ;)

Glede drugega pa, hotel sem navleči temo na doktrino RKC, ne na naša osebna prepričanja... To nima smisla. Sem mislil, da jo bo Realbe ali pa Samson upal zagovarjati.


Quote:
BOG je popolnoma brezosebno 'bitje', če ni samo substanca - monada.
Maitreya je šef mojstrov modrosti.
satan je pa kontra njim, turnšek sicer pravi da je tud kontra BOGU, s čimer pa se (še) ne morem strinjat.


To nima veze z RKC, tole je tvoje osebno mnenje... Nočem se spuščati v dokazovanje svojega prav, ker imamo verjetno vsi vsak svoj bolj ali manj različen sistem in svojo pravo resnico.
Tista moja "blodnja" ni bila del argumenta, samo del mojega sistema ...


Quote:
mislm ... lahko da je kontra BOGU, nima pa niti malo inteligence, če mu ni jasno da je naravnost butasto bit proti substanci iz katere izhajaš.  
naravnost BUTASTO.

Hmm, s tem pa se strinjam, ja, je kar logično...  ;D

Title: Re: KRŠČANSTVO je izziv, ki mi ne da spati
Post by NATAWE on 07.02.2003 at 18:28:15

Tebi pa res nimam kaj pomagati Tomi- imaš sam dovolj razčiščene pojme in tudi dovolj znanja  ;).

Me je pa zbodlo v oči še nekaj.
Realbe:

Quote:
Modifikacije in simbolične razlage boš moral malo bolj natančno opisat. Vem pa da so evangelji napisani precej dobesedno.    


Če so napisani PRECEJ dobesedno, pa mi razloži sledeče:

Matejev evangelij-
Okrog devete ure je Jezus zavpil z močnim glasom: "Elí, Elí, lemá sabahtáni?" to je: "Moj Bog, moj Bog, zakaj si me zapustil?"

Markov evangelij-
"Eloí, Eloí, lemá sabahtáni?" kar v prevodu pomeni: "Moj Bog, moj Bog, zakaj si me zapustil?"

Lukov evangelij-
Jezus je zaklical z močnim glasom in rekel: "Oče, v tvoje roke izročam svojega duha." In ko je to rekel, je izdihnil.

Janezov evangelij-
Ko je Jezus vzel kisa, je rekel: "Izpolnjeno je." In nagnil je glavo in izročil duha.

Pod PRECEJ dobesedno, bi si torej lahko razlagala razlike med prvima dvema evangelistoma. Vendar, zanima ma kaj je z tretjo in četrto varianto?
Pa še nekaj zelo pomembnega:
V prvih dveh različicah lahko iz Jezusovih zadnjih besed razberemo razočaranje, kar ni ravno značilno za nekoga, ki je prišel opravit njemu "zadano nalogo" in je pri tem VEDEL kaj ga čaka.
Nasprotno pa lahko to razberemo iz tretje in četrte različice, saj besede:"Oče, v tvoje roke izročam svojega duha" in pa "Izpolnjeno je" druga drugo vsaj dopolnjujejo, ne pa IZKLJUČUJEJO kot v primerjavi z prvima dvema.
Se pravi, da še pri tako pomembni stvari, kot so Jezusove zadnje besede pridemo do takšnih navzkrižij, potem bo pa nekdo trdil, da so evangeliji napisani PRECEJ DOBESEDNO? :-/

P.S. Tebi Tomi, pa priporočam pazljivo branje Janezovega razodetja  ;) - tam je dosti bolj nedvoumno (kot so Jezusove zadnje besede v evangelijih) razložen vzrok in način zatona KC- pa tega noče nihče "videt" oziroma prebrat. Vsaj oni sami ne!

Title: Re: KRŠČANSTVO je izziv, ki mi ne da spati
Post by titud on 11.02.2003 at 09:25:52

Finta religije je, da je ne smeš cepat pa cefrat na posamično in pol iz posamičnega sodit celoto. Šele, ko ne funkcionira več kot celota, pol se pojavijo klici k vračanju izvirom, dobesednem branju svetih spisov,  ocenjevanju veljavnosti   posamičnih dogem znotraj novega konteksta ipd.  Vernik je svojem misijonarstvu  lahko uspešen le, če bo skeptiku ali neverniku povrnu/vpostavo vero v funkcioniranje religioznega sisetma kot celote, ne pa da bo z razlaganjam posamične  dogme po pozitivističnem principu dalkocepnja do neskončnosti  kogarkoli lahko prepričal v praktično uporabnost svoje religije.

Finta religije, da ti mora sest najprej v celot, da ti potem lahko sede skoz posamično. Tega jest dost cajta nism mogu zastopit, zato sem religiozne ljudi imel za omejence, ki se niso sposobni poglobit do konca. To po moje ne  bo držal, religiozen človek se prav tako lahko pogloblja do konca, samo on mora to počet z vsem hkrat, ne samo z enim delom.  

Prihaja do paradoksa, ko  skeptiki  med sabo lahko gremo v neslutene globine, prav do svojih religioznih temeljev  :P :)  in obratno, verniki so svojimi medsebojnimi gorečimi razpravami o religioznih temah naredl iz svoje vere  čist posvetno  zadevo :-/).

Zato hodjo verniki po inspiracijo  za svojo vero med skeptike, skeptiki pa hodmo utrjevat svoja  spoznanja med vernike 8) ;D.

Dialog med obema lahko tako komot poteka tud na skoz sprejemnje na globalni ravni ne samo skoz totalno zanikanje ali cefranje detajlov, tko kot naj bi  blo to edinino možno v dobi sodobnega misijonarstva in zrad kategra ostajamo  nepotešeni tko skeptiki kot verniki.   


Title: Re: KRŠČANSTVO je izziv, ki mi ne da spati
Post by ignac on 15.02.2003 at 15:02:49

Lep pozdrav.

Slučajno sem naletu na vašo razpravo, pa bi rad nekaj dodal.

1. Sveto pismo (SP) je treba brati pazljivo. Nastalo je v semitskem okolju, in kolikor mi je znano ti ravno niso bili nagnjeni k direktnemu govorjenju. V simbolih so si povedali vse in še več, kot bi si z besedami. Ni nastalo naemkrat, tudi posamezne knjige ne, zato lahko prihaja do navideznih in dejanskih neskladij. Za primer bi navedel samo Tora (Peteroknižje): na razdalji par vrstic se lahko zamenjajo trije različni viri, ki pa govorijo o istem dogodku, vsak iz svojega stališča in svojega časa. Ob tem pa je potrebno upoštevati še delo številnih redaktorjev. Neobhodno potrebno za neko normalno branje SP je tudi poznavanje različnih literarnih zvrsti in njihovih značilnosti. (Videl sem da se veliko pogovarjate o knjigi Razodetja: ta spada pod literarno zvrst apokaliptike - zanje je značilno da zgodovisko stanje, v katerem avtor živi, postavi v prihodnsot in izbere za posamezne akterje neke podobe - iz živalskega sveta, predvsem pa domišlijskega. Apokaliptična literatura hoče biti preroška = iz sedanjega stanja sklepati na prihodnje.)

2. SP ni nastal kot Koran. Ni diktat Boga nekemu piscu. Pisatelj in redaktor se neke božje prisotnosti niti ne zavedata toliko: opisujeta tisto, kar sta prepoznala v zgodovini ljudstva za božje delo. Torej je tu bistven njun pogled. Pisatelj (in ljudstvo sredi katerega piše) je tisti, ki v nečem prepoznava božjo (ne)naklonjenost.

3. Podoba Boga v SP raste. Potrebno je upoštevati zgodovisnki razvoj. Bog za Izraelce, kakor za kristjane, ni kip v svetišču, ki bi ga lahko do konca spoznali. Kaže se kot osebni, s človekom stopa v osebni odnos in šele tu se daja spoznati; nihče pa tudi vsi skupaj ne, ne more reči o nejm zadnje besede - ne da se ga uloviti in zapreti v škatlico, ne da se ga posedovati in imeti pod kontrolo. Če govorimo v analogiji: bog živi svoje božje življenje, ali bolje "Bog boguje." Vse kar SP pove in ljudje izkušajo je, da ni nasproti človeku, da hodi z njim. Kakor ne moreš do konca spoznati svojega partnerja, te zmeraj znova preseneti, tako je tudi z Bogom.

4. SP stoji trdno na stališču, da je Bog eden, dober in živ. O tem v SP niti ni debate. Je nesporna avtoriteta. Zato Izraelci zmeraj iščejo pri sebi vzrok za t.i. "božjo jezo", grešili smo, s tem smo si to zaslužili. Bog ni zloben. Tukaj je prišlo do vprašanja, kako pa to, da če ni zloben kaznuje?

5. Greh že sam v sebi vsebuje kazen, ni potrebno Bogu, da bi jo od zunaj naložil (čeprav SP to večkrat eksplicitno reče). Mehanizem greha je takšen, da neobhodno povleče za seboj kazen: nekateri pridejo celo tako daleč, da rečejo, človek se že z grehom kaznuje. Da bi razumeli kaj je greh, pa tole: Bog in človek sta v odnosu (to je zopet eno od stališč SP od katerih nikoli ne odstopi): greh je v tem,  da nekdo noče biti v odnosu, da hoče Boga porinit stran od sebe. To je njegova pravica do odločitve, ki mu je zagotovljena zopet s strani Boga. Samo, če gre na svoje, izven odnosa, potem mora sprejeti tudi posledice svoje odločitve. Kasnejša Izraelsak zgodovina in misel pa je prišla do tega, da Bog vedno čaka, da je pripravljen, vedno znova sprejeti vsakega nazaj, z njim iti v odnos (zelo lepa podoba, ki to nakaže je življenje preroka Ozeja, njegovega zakona).

6. Ko ste tolikokrat omenjali »maščevalnega Boga«, v SP je tudi podoba boga, ki joče za svojim otrokom (Izraelom), ki ga nosi v svojem naročju,... O tem govorijo predvsem preroki (Izaija, Jeremija).

7. Zmeraj pri branju SP je potrebno upoštevati tudi obdobje, ko je knjiga nastajala. Izraelci so dosti motivov pobrali od sosednjih ljudstev, a vedno so jih spravili v kontekst svojega razmerja do Boga JHVH. Ves čas nastajanja SP pa je veljalo načelo, Izraelca ni brez JHVH. JHVH ravno zaradi zgodovine Izraela in specifične duše tega ljudstva (judovskega), ni bil pozabljen. Vedno jih je spremljal, ni bil omejen zgolj na teritorij njihove države, dokler so jo imeli, ni  bil vezan na tempelj (kakor so bili bogovi drugih ljudstev). Ampak da so Izraelci do teh spoznanj prišli, se imajo zahvaliti ravno, kot bi oni rekli, »poučevanju našega Boga. Vse kar vemo o njem, nam je povedal sam.) Velikokrat nam dela branje SP težave ravno zato, ker gremo nadenj oboroženi z našo današnjo filozofijo, kulturo, načinom izražanja in pisanja. Duša, način razmišljanja in delovanja, ljudstev iz katerih je SP izšlo, je še danes zelo drugačna, kot evropska ali ameriška.

8. Evangeliji so zopet svoja literarna zvrst s svojimi specifikami. Nastali so v prvih krščanskih občestvih, ki so že verovala. So sad njihovega teološkega razmisleka. Kakor je rekel TITUD pred mano, najprej so sprejeli celoto, potem so se začeli poglabljati v to celoto. Najprej so sprejeli Kristusa (v gr. pomeni MAZILJENI), Jezusa iz Nazareta za Kyriosa (Gospoda = Boga) potem so se začeli spraševati o njem (in te kristološke razprave trajajo intenzivno še naslednjih pet stoletij). Najprej je bil za njih Jezus Vstali ali Obujeni od smrti, ki je trpel. Potem so se začeli spominjati njegovih naukov in nazadnje jih je zanimalo tudi njegovo otroštvo. Evangeliji so nastajali vse tja do leta 150 in so bili različni, z različno vsebino, in različne cerkvene skupnosti so brale različne spise, nekateri so še ohranjeni drugi so se že davno izgubili, ali pa so kot fragmenti (viri) ostali v še ohranjenih. In med temi, ki so ostali imamo štiri, ki so kanonični (tisti, ki so se občinam zdeli najbolj pristni, najbolj božji, da jim največ povedo, tiste ki so jih najrajši brali) – že zelo zgodaj se večina cerkvenih občin osredotoča na branje Mateja in Marka, manj na Luka, še manj pa na Janeza (ki ne samo, da je najmlajši po nastanku, je tudi zelo mejil na gnostike (med drugim ne Origen, ne Klemen Aleksandrijski, to nista bila). Vsi ostali so apokrifi, apokrifni evangeliji: Tomažev, Jakobov protoevangelij, Evangelij Jezusovega otroštva,... Sicer so ti bolj zanimivi za branje, tako mislijo nekateri, posebej, ker je v njih veliko čudežnega, pravljičnega, pa tudi gnostičnega,... Ob teh evangelijih se je navdihovala predvsem umetnost, pa tudi nekaj bogoslužnih praznikov je nastalo na podlagi njih (Marijina zaroka, Joahim in Ana – Marijina starša,...). Od tu je tudi tista misel, da je Jožef moral biti starček, ipd. Kolikor mi je poznano, se pripravlja prevod tudi teh apokrifnih knjig v slovenščino (apokrifi so tako k stari kot k novi zavezi), v hrvaščini pa so že dostopni, pa seveda v drugih jezikih. Na Teološki fakulteti je bil lani seminar o Tomaževem evangeliju, pa kolikor vem, s strani širše javnosti ni bilo preveč obiska.

Še tole: Slovenci imamo enega najboljših prevodov SP v lastni jezik, ki je v študijski izdaji bogato opremljen s kritičnim aparatom, obenem pa je nastajal v sodelovanju vseh Cerkva v Sloveniji, tako da ga ne moremo označiti za katoliškega. Imamo pa Slovenci tudi odlične znanstvenike na področju raziskovanja SP, pa bi bilo včasih dobro, če bi jih kdaj povprašali za kakšno mnenje: naj samo omenim Jožeta Krašovca, Jurija Bizjaka, Maksimiljana Matjaža.

Toliko nekaj malega, mogoče kot pomoč ali pa kot kost. Se opravičujem, ker še veliko stavrai manjka, da bi naredili stvar bolj logično, dojemljivo, zato bi se morali pa vsi poglobiti, študirati. Ker to ni mogoče, je včasih potrebno komu preprosto verjeti: električarju, ki popravi napeljavo, ali avtomehaniku, ali davkariji. Je pa v Sloveniji že tako, da se vsi spoznamo na vse, od atomske fizike pa do verovanja zadnjega plemena v Avstraliji.

Lep pozdrav vsem.

Ignac

Title: Re: KRŠČANSTVO je izziv, ki mi ne da spati
Post by tomi on 15.02.2003 at 19:13:56

Verjetno to ni bil tvoj namen, ampak ob takšni analizi SP je to v mojih očeh lahko le še bolj ubog temelj za katoliško in splošno krščansko "resnico". Še manj logike, še več simbolike in s tem interpretacij...


Quote:
Še tole: Slovenci imamo enega najboljših prevodov SP v lastni jezik, ki je v študijski izdaji bogato opremljen s kritičnim aparatom, obenem pa je nastajal v sodelovanju vseh Cerkva v Sloveniji, tako da ga ne moremo označiti za katoliškega.

Enega najboljših -- za RKC misliš verjetno? Ja, ker so se prevajalci spravili na "grdo" besedje SP in ga nadomestili z znosnejšimi besedami, kot se jim je zdelo prikladnejše.
Sori, samo vsakršna modifikacija "božje besede" njeno "svetost" le še zbija, kar je ostalo od originala SP je so pa več ali manj samo razmišljanja bolj ali manj inteligentnih teologov.


Quote:
Imamo pa Slovenci tudi odlične znanstvenike na področju raziskovanja SP, pa bi bilo včasih dobro, če bi jih kdaj povprašali za kakšno mnenje: naj samo omenim Jožeta Krašovca, Jurija Bizjaka, Maksimiljana Matjaža.

Bilo bi super, če bi nas lahko doletela takšna čast. Mislim pa, da bi bilo strokovnjakom odveč izgubljati čas za laike brez kakšnih koristi...


Quote:
Ker to ni mogoče, je včasih potrebno komu preprosto verjeti: električarju, ki popravi napeljavo, ali avtomehaniku, ali davkariji.

Če verjameš njim si kvečjemu ob kakšen tolar, če verjameš RKC si ob dušo  ;D

Sicer pa, lepo povedano, dodaj še manjkajoče dele  ;)

Title: Re: KRŠČANSTVO je izziv, ki mi ne da spati
Post by gape on 16.02.2003 at 11:57:09


wrote on 15.02.2003 at 15:02:49:
Na Teološki fakulteti je bil lani seminar o Tomaževem evangeliju, pa kolikor vem, s strani širše javnosti ni bilo preveč obiska.

Imamo pa Slovenci tudi odlične znanstvenike na področju raziskovanja SP, pa bi bilo včasih dobro, če bi jih kdaj povprašali za kakšno mnenje: naj samo omenim Jožeta Krašovca, Jurija Bizjaka, Maksimiljana Matjaža.

zelo možno da imamo krasne strokovnjake ... mi smo do danes prebrali le samsona in še nekatere, zgoraj naštetih imen pa nisem zasledil ... edini strokovnjak, ki se je bil 'pripravljen' pogovarjati z nami je bil lovišček, pa je tudi on zelo kmalu obupal.

kar se pa tiče tomaževega evangelija ... škoda da 'iskalci' o tem nismo bili obveščeni, sicer pa je (ne)obveščenost zelo lepo porazdeljena po interesnih skupinah v sloveniji. čeprav se mi zdi da smo 'iskalci' izrazili dovolj velik interes za ta evangelij.

Title: Re: KRŠČANSTVO je izziv, ki mi ne da spati
Post by Realbe on 17.02.2003 at 11:54:37

Tomi,
Najprej moram razčistiti Razodetje. Kako si ti lahko predstavljaš, da lahko razumeš slikovne podobe božje skrivnosti? Pa pustimo to. Recimo da so to sanje nekoga. Podobno kot razlaganje sanj. Že svoje sanje si sam zelo težko pravilno razložiš,kaj šele nekoga drugega. Jaz ti predlagam, da Razodetje pustiš pri miru.
Npr. Kobilice. Ti si predstavljaš verjetno to kot neke pošasti ki bodo prišle. Jaz lahko rečem so že prišle, vendar ne kot velike pošasti, ampak kot mikroskopski virusi(AIDS). Zdej boš verjetno reku, da kako so že prišle če ni še konec sveta. In jaz ti lahko rečem, da je konec sveta že bil, da se je že začel in da bo šele prišel.
Lahko tudi tako interpretiram, da je za vsakega človeka posebej konec in začetek sveta.
Vendar so eno in drugo interpretacije majn ali bolj bliže resnici, ki se vedno izmuzne besedam in opisom. Če hočeš res razumeti se moraš ponižati, sprejeti vero in se z vsem srcem truditi slediti dogmam. Šele potem boš lahko rekel:" To ni logično".
Sicer si pa vse svoje navedke iz Svetega pisma vzel iz konteksta. Recimo, otročiči v Psalmu(137,9) so žrtve asirskega Kralja Saragona 2, ki je napadel Samarijo, prestolnico Izraelovega kraljestva leta 722/21.V poročilih se hvalijo s takimi okrutnostmi. Po preroku Ozej-u(14,1) je to božja kazen, za grehe izvoljenega ljudstva.Zdej mi boš reku kakšen bog je to, ki pobija. Če si to misliš očitno nimaš niti najmjšega pojma kaj naj bi bog bil. Če je dal življenje ga ima pravico tudi vzeti, ali ne? In če mi ga vzame je to dobro zame in če me muči je tudi to dobro zame. Saj bog je ljubezen, resnica in edino on ve kaj je najboljše zame.Recimo,da imaš sina in veš, da če ga boš  kaznoval bo to dobro zanj.Seveda ga imaš rad in tudi ti trpiš ko on trpi,  toda tako mora biti če hočeš, da bo sin sprevidel napako. Vidiš, ti pa govoriš o neki ljubezni duhovnikov do otrok, kar pa sploh nima nobene veze z tem psalmom. Če pa ne verjameš v boga se moraš zadovolijti z zgodovinsko razlago. Sicer si pa preberi Ozej-a od začetka do konca in še vse opombe, mogoče ti bo kaj bolj jasno.
Še na nekaj te bi rad opozoril.
Lucifer je po krščanskem verovanju bil angel luči, ki se je uprl Bogu in tako postal angel teme.V teji zgodbi je vsa poanta. Bog nam da svobodno voljo, saj je edino tako življenje smiselno.
Še enkrat ti polagam na srce, ne moreš razumeti,če ne najprej veruješ!Kako boš razumel, kaj ti hoče Bog povedat, če ne verjameš da ti to Bog govori?
Jezus in Hudič = Matej (12, 22;12,32), Mr 3,20-30, Lk 11,14-23; 12,10.
Zakaj te pa sploh moti cerkvena razlaga Biblije? A ti veš resnico? In če jo ne veš, kako si drzneš postavljati pod vprašaj neko razlago Svetega pisma, ki se tebe nič ne tiče?  
Title: Re: KRŠČANSTVO je izziv, ki mi ne da spati
Post by tomi on 17.02.2003 at 13:48:43


wrote on 17.02.2003 at 11:54:37:
Če hočeš res razumeti se moraš ponižati, sprejeti vero in se z vsem srcem truditi slediti dogmam. Šele potem boš lahko rekel:" To ni logično".

Ooo, ampak jaz SEM slepo verjel vsem dogmam in cerkvenim interpretacijam in sem strahoma zavračal vsako logično razlago, za katere dragi župniki govorijo da so "skušnjavci" v našem življenju. Poniževati se v nečem tako nerazumnem je absurd, ki me je skoraj pripeljal do nekakšnega filozofsko/teološkega samomora...
Potem pa se je nekoč megla razkadila in počasi sem začel sprejemati stvari s svojo glavo, začel sem malo zaupati svoji misli in morda ji bom nekoč še bolj...
Vem pa, da imam vso moralno, da ne govorim o razumski pravici govoriti o logiki cerkvenega nauka! (logika me je btw od nekdaj zelo zanimala in sem jo kar dobro preučil)


Quote:
Sicer si pa vse svoje navedke iz Svetega pisma vzel iz konteksta. Recimo, otročiči v Psalmu...

Ne vem iz česa si lahko kdorkoli predstavlja, da je s pravico in dobroto mogoče enačiti nekaj, kar maščuje grehe staršev z pobijanjem otrok ... Če gledam na stvar s kontekstom, celotno Ozejevo zgodbo, je stvar še samo bolj bolna! Brez njega bi si lahko mislil, da tega ne misli dobesedno...


Quote:
In jaz ti lahko rečem, da je konec sveta že bil, da se je že začel in da bo šele prišel.  Lahko tudi tako interpretiram, da je za vsakega človeka posebej konec in začetek sveta.
to in pa kobilice = aids nima nikakeršne veze z cerkveno interpretacijo SP, je tvoja osebna in se vanjo ne bom spuščal.
Sploh pa se bodo morali dragi duhovniki in teologi najprej odločiti, če je treba SP jemati dobesedno ali simbolično.

Jaz v nobenem primeru ne vidim v njem skoraj nikakeršne pozitivne konotacije, in pod vprašaj LAHKO zelo legitimno postavim cerkveno interpretacijo SP, katera se tiče nas VSEH, ki imamo zaradi nje, iz zgodovine ali sedanjega življenja krvave travme!Quote:
Lucifer je po krščanskem verovanju bil angel luči, ki se je uprl Bogu in tako postal angel teme.

Vem kaj je Lucifer po izročilu, izpostavil sem ista poimenovanja za njega in za Jezusa v SP samem (jutranja zvezda, nosilec luči...)


Quote:
Še enkrat ti polagam na srce, ne moreš razumeti,če ne najprej veruješ!Kako boš razumel, kaj ti hoče Bog povedat, če ne verjameš da ti to Bog govori?

Še enkrat ti tudi jaz polagam na srce, da če ne razumeš ne moreš verovati! Eden osnovnih zakonov logike homo sapiensa oz. razmišljajočega človeka. Tistim, ki jim je razmišljanje odveč, je ta seveda prehodljiv...

Sploh pa, sprejemam tudi v cerkvenega "boga", samo ga več ne uvrščam na nič kaj božje mesto, kaj šele v definicijo stvarstva ali pa vsaj vsega dobrega & pravičnega. Tako čutim in tudi z logiko (glede mene) to ni prav nič sporno.

Upam, da še slišim kaj od tebe (po možnosti prej kot zadnjič  ;) ).

LP!

Title: Re: KRŠČANSTVO je izziv, ki mi ne da spati
Post by Realbe on 18.02.2003 at 15:24:16

Tomi,

Quote:
Poniževati se v nečem tako nerazumnem je absurd, ki me je skoraj pripeljal do nekakšnega filozofsko/teološkega samomora...  


Jaz imam drugačne izkušnje. Prav zaradi teh izkušenj ne bova prišla nikoli skupaj.
Adijo.


Title: Re: KRŠČANSTVO je izziv, ki mi ne da spati
Post by Kr_eden on 13.07.2004 at 02:15:50


Samson wrote on 02.02.2003 at 00:14:23:
Sicer pa je mogoče bolje tako, saj že tako krščanstvo mnogim ne da mirno spati...
lp Samosn


Res Samsone, tako krščanstvo kot je, res ne da mnogim spati, sej se mnogi bojijo, da bo slej ko prej spet to taisto krvavo krščanstvo vzelo meč v roke in šlo svoj krvavi pohod spreobračanja.
Le kdo bi ob tako grozoviti pomisli na kri iz strani RKC-ja lahko še mirno spal ?

Obdelovalec mečev Kr_eden  ;D

Title: Re: KRŠČANSTVO je izziv, ki mi ne da spati
Post by indigo on 14.07.2004 at 11:23:54

Kr_eden, Kr_eden ...

Zdi se ni šele lenoba pri tebi pak hujše
Izkoristiš priložnost ko je prigoda..
prigoda ki jo sam nisi ustvarjal

In tuki v topiku 'Jutranja molitev' stavil si:
'... bolj kot so bitja nemočna, bolj pomembno je, da jih ljubimo ...'
med drugim lepim mislim
      ???
zakaj se pa ukvarjaš z takimi besedam ?
ker vidim izbiraš/poudarjaš ... prizadevanje... ?

pa, kako želiš... :(
če si noter takav bodi najmanj tolik fer pa bodi dosleden tem kar si..
(dokler si..)

naj dobimo tvojo resnico, ne pa tvojo laž

Title: Re: KRŠČANSTVO je izziv, ki mi ne da spati
Post by indigo on 14.07.2004 at 11:25:23

Hi Samson
meni tudi je krščanstvo izziv, in mi ne da spati.
Krščanstvo razumem kot besede Jezusa Kristusa katere naj se sledijo, res sledijo...
ni tolik važen ali Kristusovo besedo pove in sledi en 'RKC vernik' ali pak baptist,
ali ... ... ...
kaj je pomembno je ali se ta beseda sledi


Verjamem da razlike v razlagam svetega pisma niso dovoljen razlog
za neslogu kakšna obstaja med krščanskim verstvim
Zdi se da vsi tisti ki poudarjajo razlike še preveč ljube moč, oblast
Razliko v razlagi rabe naj bi jo ohranili
(....moj dragi nižji ego...??? kaj bi jaz brez njega.... 8))

Druga verstva imejo nekaj več razlik do krščanstva
pa to še ni razlog naj bi nekakšno sovraštvo obstajalo

Pak ni se treba čudit ... ne more bit drugače če se med sebo že sovražijo :-/

Kaj ti misliš o vsem, Samson ...

Lep pozdrav

Title: Re: KRŠČANSTVO je izziv, ki mi ne da spati
Post by Edi on 22.07.2004 at 15:39:23

Še nekateri se počutijo ogrožene

;D ;D ;D

http://24ur.com/naslovnica/zanimivosti/20040722_2043593.php?Nt5=11

Title: Re: KRŠČANSTVO je izziv, ki mi ne da spati
Post by Miro on 26.07.2004 at 12:34:53


Gru Gru wrote on 22.07.2004 at 15:39:23:
Še nekateri se počutijo ogrožene

;D ;D ;D

http://24ur.com/naslovnica/zanimivosti/20040722_2043593.php?Nt5=11


Kar se mene tiče, mi je vseeno, kateri izumrejo prvi, katoliki, protestanti, razne sekte ali pa tisti, ki samo "sledijo Jezusu"...
Važno je, da izumrejo.

Title: Re: KRŠČANSTVO je izziv, ki mi ne da spati
Post by indigo_ on 21.08.2004 at 20:36:04


wrote on 26.07.2004 at 12:34:53:
Kar se mene tiče, mi je vseeno, kateri izumrejo prvi, katoliki, protestanti, razne sekte ali pa tisti, ki samo "sledijo Jezusu"...
Važno je, da izumrejo.

Miro, hm...???  
a imaš tak simpatičen nasmeh..., ne razumem... zakaj hočeš naj izginemo??
konkretno- zakaj naj jaz izginem?

indigo

Title: Re: KRŠČANSTVO je izziv, ki mi ne da spati
Post by mauk on 22.08.2004 at 11:26:06

Kar se tiče Krščanstva in tistega kar nam ne da spati.

Zdi se mi, da nosim ta križ že zlo dolg časa na goro, tud tist trnjev venec mam okrog glave. Sam k nisem bil tok hraber kot Jezus, sem naredil velik ovinkov okrog te gore ... tolk, da sem že čist pozabu kje gora je...

Skratka naj mi nekdo pove kje je ta gora... ker tega križa ne morem več nost sabo... naveličal sem se ga in pretežak je... gremo se pribit...

Sam zakaj bi se moral iti pribit, če ma ta svet vse atribute, da bi bil lahko raj, zakaj je tolk tega trpljenja na tem svetu?
Eto moje skušnjave, raj v glavi in hrepenenje po njem ter realni svet, ki mi vsak dan dokazuje, da sem navaden tepec... ne bolj strahopetec, ki se boji svojih sosedov in tud ostalih ljudi, k najedajo k zmešani, pa si jim ne upam nč rečt... no Jezus je bil hraber, jim je pometal in razbil vse tistim mešetarjem...

Po mojem bi rabil enega takega velikega Jezusa, ki bi naenkrat opravil z vsemi. Sam bojim se, da je to bolj na nas, na malih Jezusih, če bi se vsi hkrati zbudili, bi blo to tko, kot da se je zbudil veliki Jezus...

Kolk časa bomo še prenašali to neprebavljivo hrano, ki nam jo servira družba? Kdaj bomo si začel upal vsaj govorit kaj nas moti, kaj kali tisto nedložno, prvinsko, božansko naravo... in to takrat, ko smo najbolj sprovocirani, ko nas najbolj zadane v živo, takrat in kako takrat upoštevati načela ljubezni...  :)

No kar se tiče Krščanstva mislim, da dolguje človeštvu eno veliko opravičilo, ne Jezus, ampak pol vsi ti zločini, ki so v imenu krščanstva zgodili. Če bi se to zgodilo, bi mislim da ljudje začeli to bolj sprejemati... In da se dogajajo take afere kot npr. v Nemčiji z tisto pornografijo med semeniščniki... HALLLOOOOO ... pol se pa sprašujete zakaj je vse manj Kristajnov... saj vam nihče več ne verjame... raje uvedite kake radikalne ukrepe, da se npr. duhovniki lahko poročijo in majo otroke, blo bi veliko bolje, ker drugače jim udari čist v perverzno... kok duhovnikov so v Ameriki izključili zarad tega?

No te stvari mi verjetno ne dajo spati v zvezi z Krščanstvom...   8)

Title: Re: KRŠČANSTVO je izziv, ki mi ne da spati
Post by mauk on 22.08.2004 at 11:50:36

Pa še to naj mi nekdo pove. Ali je hrepenenje po raju izraz naše najglobje notranje narave ali je to samo iluzija, naša najbolj egoistična želja?
Ali je to magnet božanskega, ki nas neustavljivo vleče v svoje nederje ali so to lovke poželenj, ki nas vlečejo v našo perverzno predstavo o raju?
To se sprašujem te dni... ???


Title: Re: KRŠČANSTVO je izziv, ki mi ne da spati
Post by Lilith on 22.08.2004 at 12:01:40


mauk wrote on 22.08.2004 at 11:50:36:
Pa še to naj mi nekdo pove. Ali je hrepenenje po raju izraz naše najglobje notranje narave ali je to samo iluzija, naša najbolj egoistična želja?
Ali je to magnet božanskega, ki nas neustavljivo vleče v svoje nederje ali so to lovke poželenj, ki nas vlečejo v našo perverzno predstavo o raju?
To se sprašujem te dni... ???


Jaz ne bi hrepenenja po raju postavljala skozi prizmo ega, globje narave, poželenja.... pač pa ga doživljam kot drugi pol trpljenja. Kot nasprotni ekstrem. Kot nekaj, kar daje trpljenju smisel, kar nam pomaga zdržati. Saj veš, da je v človekovi (in Božji) naravi vseprisotna dualnost.

Title: Re: KRŠČANSTVO je izziv, ki mi ne da spati
Post by Madan Gopal Das on 23.08.2004 at 09:05:54


mauk wrote on 22.08.2004 at 11:50:36:
Pa še to naj mi nekdo pove. Ali je hrepenenje po raju izraz naše najglobje notranje narave ali je to samo iluzija, naša najbolj egoistična želja?
Ali je to magnet božanskega, ki nas neustavljivo vleče v svoje nederje ali so to lovke poželenj, ki nas vlečejo v našo perverzno predstavo o raju?
To se sprašujem te dni... ???

hrepenenje po "raju" oz. popolno izpolnjujocem zadovoljstvu je izraz nase naglobje oz. izvorne narave. te zelje se ne da odmislt, ker je vecna, prav tako kot mi. problem je sam, ker trenutno to iscemo na napacnem koncu in na napacen nacin. vseen pa nam je istocasno dana tudi moznost da dosezemo tisto po cemer najglobje hrepenimo, ce smo pripravljeni sodelovat.

Hari bol.

Title: Re: KRŠČANSTVO je izziv, ki mi ne da spati
Post by Madan Gopal Das on 23.08.2004 at 09:09:41


Lilith wrote on 22.08.2004 at 12:01:40:
Jaz ne bi hrepenenja po raju postavljala skozi prizmo ega, globje narave, poželenja.... pač pa ga doživljam kot drugi pol trpljenja. Kot nasprotni ekstrem. Kot nekaj, kar daje trpljenju smisel, kar nam pomaga zdržati. Saj veš, da je v človekovi (in Božji) naravi vseprisotna dualnost.

v cloveku, torej v materialno pogojeni individualni dusi je prisotna dualnost. v Bogu/Absolutu ekskluzivne dualnosti ni, prav tako ne ekskluzivne enosti. Je hkratna enost in razlicnost.

Resnice se ne da spoznat dokler jo hocmo zaznavat s pomocjo nasih omejenih materialnih cutil (oci, nos, ...) ali omejenega materialnega uma/razuma/intelekta. Resnica je samo-razsvetljena, torej jo lahko spoznamo le s pomocjo njene milosti ko se ji popolnoma predamo.

Hari bol.

Title: Re: KRŠČANSTVO je izziv, ki mi ne da spati
Post by titud on 23.08.2004 at 11:05:22


mauk wrote on 22.08.2004 at 11:50:36:
Pa še to naj mi nekdo pove. Ali je hrepenenje po raju izraz naše najglobje notranje narave ali je to samo iluzija, naša najbolj egoistična želja?
Ali je to magnet božanskega, ki nas neustavljivo vleče v svoje nederje ali so to lovke poželenj, ki nas vlečejo v našo perverzno predstavo o raju?
To se sprašujem te dni... ???


Evo en sposkus psihološke razlaga pomena raja,  ki želi skoz  primat osebne izkušnje asimilirirat osrednjo vrednost kolektivne verske izkušnje.  

Potem, ko je adam jedel z drevesa spoznanja dobrega in zla, je bil izgan iz vrta, ' da ne bo zdaj iztegnil roke in in vzel še z drevesa življenja in živel na veke'.  Zato so drevo zastražili kerubi in meč, iz katerega je na vse strani švigal ogenj. Drevo življenja predstavlja nekaj, kar je bilo človeku nekoč blizu,  a je bil ob začetku zvedanja (nasprotij, spoznanja o dobrem in zlem) od njega ločen. Tako se razvija tudi posameznikov odnos do sebstva. Porajajoči se jaz je sprva v stanju prvobitne celovitosti, s pojavom zavedanja jaza pa nastopi tudi boleča ločitev  od nezavedne celovitosti in neposreden odnos do življenja, ki ga simbolizira drevo življenja.  Končni cilj duševnega razvoja tako postane obnovitev izgubljene  izvorne celovitosti, a tokrat na stopnji zavestnega spoznanja.

Title: Re: KRŠČANSTVO je izziv, ki mi ne da spati
Post by mauk on 23.08.2004 at 11:24:05

Po drugi strani... Lajf je lajf... čupav i dlakav... menda. A ni to, da si prizadevaš doseči tisto stanje celovitosti že beg od samega sebe in od trenutnega dejanskega stanja in od tega, da bi se z življenjem dejansko soočil...

Sam kako se soočat takrat z lajfom ko te para bolečina in ko niti ne vidiš izhoda in se ti zdi da karkoli narediš, ne bo funkcioniralo... :)

No jaz pol počakam par dni, al pa sam en dan, da naslednji dan posije sonce in pol spet najdem svojo inspiracijo, ki mi daje polet...

Sam res ne vem kako lahko tako hitro zapadam iz ene skrajnosti v drugo... to mi je res fenomen...

Title: Re: KRŠČANSTVO je izziv, ki mi ne da spati
Post by gape on 23.08.2004 at 11:24:40

zaupi ...

Title: Re: KRŠČANSTVO je izziv, ki mi ne da spati
Post by titud on 23.08.2004 at 12:25:10


mauk wrote on 23.08.2004 at 11:24:05:
Po drugi strani... Lajf je lajf... čupav i dlakav... menda. A ni to, da si prizadevaš doseči tisto stanje celovitosti že beg od samega sebe in od trenutnega dejanskega stanja in od tega, da bi se z življenjem dejansko soočil...

Sam kako se soočat takrat z lajfom ko te para bolečina in ko niti ne vidiš izhoda in se ti zdi da karkoli narediš, ne bo funkcioniralo... :)

No jaz pol počakam par dni, al pa sam en dan, da naslednji dan posije sonce in pol spet najdem svojo inspiracijo, ki mi daje polet...

Sam res ne vem kako lahko tako hitro zapadam iz ene skrajnosti v drugo... to mi je res fenomen...


Edino, v kar na podlagi samopazovanja lahko z gostovostjo zaupaš, je to ciklično menjavnaje inflacije jaza in odtujenosti.  Je  vztrajnje v tem   sizizifovskem, nikoli končanem   valjenje skale. Uporno vztrajanje   je tvoja edina prava, zares osebna in svobodna izbra, v kateri se lahko tudi zares solidalizarš z drugimi.  :-/ ;)

Title: Re: KRŠČANSTVO je izziv, ki mi ne da spati
Post by Lilith on 23.08.2004 at 12:31:23


Madan Gopal Das wrote on 23.08.2004 at 09:09:41:
v cloveku, torej v materialno pogojeni individualni dusi je prisotna dualnost. v Bogu/Absolutu ekskluzivne dualnosti ni, prav tako ne ekskluzivne enosti. Je hkratna enost in razlicnost.
Jaz tudi v Božji naravi vidim/čutim dualnost.....v skušanju Joba je psihološko ozadje še posebej očitno, ko Bog skuša Joba, da bi samemu sebi potrdil, da je samo dobrota vendarle možna....saj se zaveda, da je sam dober IN slab....skozi Joba tudi dobi odgovor....Jobov zagovornik (Kristus) bo prišel....in ta bo v celoti Dober.

Title: Re: KRŠČANSTVO je izziv, ki mi ne da spati
Post by Lilith on 23.08.2004 at 12:33:19


titud wrote on 23.08.2004 at 11:05:22:
Potem, ko je adam jedel z drevesa spoznanja dobrega in zla, je bil izgan iz vrta, ' da ne bo zdaj iztegnil roke in in vzel še z drevesa življenja in živel na veke'.  Zato so drevo zastražili kerubi in meč, iz katerega je na vse strani švigal ogenj. Drevo življenja predstavlja nekaj, kar je bilo človeku nekoč blizu,  a je bil ob začetku zvedanja (nasprotij, spoznanja o dobrem in zlem) od njega ločen. Tako se razvija tudi posameznikov odnos do sebstva. Porajajoči se jaz je sprva v stanju prvobitne celovitosti, s pojavom zavedanja jaza pa nastopi tudi boleča ločitev  od nezavedne celovitosti in neposreden odnos do življenja, ki ga simbolizira drevo življenja.  Končni cilj duševnega razvoja tako postane obnovitev izgubljene  izvorne celovitosti, a tokrat na stopnji zavestnega spoznanja.


Zelo lepa analogija. :)

Title: Re: KRŠČANSTVO je izziv, ki mi ne da spati
Post by titud on 23.08.2004 at 17:00:11

Vidim, da ti sedejo zadeve , ki jih pobiram večinoma iz mojga ta  zadnjega odkritja edwarda f. edingerja 'arhetip in jaz' (induviduacija in religijska funkcija psihe).
http://www.studentskazalozba.si/flash/katalog/knjiga.asp?knjiga=614

priporočam vsem

Title: Re: KRŠČANSTVO je izziv, ki mi ne da spati
Post by indigo on 21.01.2005 at 12:15:41


No zdaj moram tud jaz omenit kondom, (ne pa pri `damama noči`),   in ščite ;D

Ali vzdržnost in zvestoba ni več edino kaj katoliška cerkev more in sme priporočat vernikom proti aidsu..??

Zdi se RKC v Španiji ne podupira/ ne poudara več zvestobo v veliki meri ??  Kaj bo zdaj s idealom  
N o   s e *   b e f o r e   m a r r i a g e

???

Title: Re: KRŠČANSTVO je izziv, ki mi ne da spati
Post by Madan Gopal Das on 21.01.2005 at 12:53:28


indigo wrote on 21.01.2005 at 12:15:41:
No zdaj moram tud jaz omenit kondom, (ne pa pri `damama noči`),   in ščite ;D

Ali vzdržnost in zvestoba ni več edino kaj katoliška cerkev more in sme priporočat vernikom proti aidsu..??

Zdi se RKC v Španiji ne podupira/ ne poudara več zvestobo v veliki meri ??  Kaj bo zdaj s idealom  
N o   s e *   b e f o r e   m a r r i a g e

???

zakon/poroka naj bi idealno pomenil zvestobo do groba. zakaj seks le znotraj zvestobe? ker seks je ena velika odgovornost in zato morta partnerja it skupi skozi dobre in slabe aspekte tega pocetja, da se lahko nekaj skupaj naucita, v skupno in posamicno dobro.

ampak ker dons formalno zakon/poroka (sploh v zahodnih druzbah) ne pomen vec zvestobe do groba je v bistvu tako priporocilo brez veze imet. lohk pa se ljudi vseen pouci o koristnosti zvestobe in ucenju, ki ga prinasa. ce ni zvestobe, lahko zlo hitr nekdo "ubezi" pred odgovornostjo, ki jo ima. in tud ce zbezi, ga bo to pocakalo nekje drugje. ampak kej tazga je ljudem dons tezko razlozit... vse se hocjo naucit sami, kar pa tud ni tolk slabo. vazn je da se.

Title: Re: KRŠČANSTVO je izziv, ki mi ne da spati
Post by borislav kosi on 29.11.2005 at 16:11:22

O VPLIVU DUHA DEMOKRATIČNIH USTAV POSAMEZNIH DRŽAV, TUDI SLOVENSKE, NA RAZKROJ SVETOVNE KATOLIŠKE DIKTATURE

 

Ko so komunistični totalitarci l.1945 v delu Evrope prišli na oblast, so samo nadaljevali tam, kjer so stoletja z ognjem in mečem orali katoliško-luteranski totalitarci. Pri tem so komunisti uporabili zelo učinkovit trik, za katerega so dobili idejo pri katolikih. Tako kot je Vatikan počel in počenja najhujša grozodejstva, katera kot zločini proti človeštvu nikoli ne zastarajo, v imenu nesebičnega Boga, so komunisti svoj psihični teror in masovna pobijanja preoblekli v ideje o izgradnji pravične, brezrazredne družbe, brez izkoriščanja. Pri tem je tragikomično, da ne samo, da je Vatikan preko jezuitov ("jezusovcev") najel Karla Marksa, da sproducira novo, pogansko, "znanstveno" kvazi-religijo, krvavo in totalitarno po zgledu rimokatoliške sekte, ampak je v osnovi marksističnega znanstvenega materializma katoliški agnosticizem, ki je v bistvu varianta ateizma. Marksizem je zame razkriti, očiščeni katolicizem. Ne, nisem se zmotil. Če katoliškemu nauku slečeš teistični Kristusov plašček, dobiš "vero", ki trdi da moraš verovati, čeprav je nauk absurden in da se Boga NE da spoznati, zato spet moraš verovati. Drugače si večno preklet. Spoznatno je po njihovem samo čutno dojemanje fizičnega telesa, torej materija. Če se ne bi katoliški materializem oblekel (tudi s pomočjo nasilja in neprostovoljnega krsta dojenčkov) v Kristusov plašček, bi tako vero sprejelo le malo ljudi.

Seveda je bil originalni nauk Jezusa Kristusa za pogane v njegovem času prava "bomba" - med pogane prištevam npr. tudi judovsko tempeljsko duhovščino in njihove privržence, saj niso uresničevali nauka, ki ga je Bog Oče-Mati učil preko Mojzesa in drugih prerokov. Najprej so takratni poganski kulti preko države udarili po resničnih kristjanih (to nikakor niso bili katoliki-pravoslavci) z nasiljem (metanje levom, križanja,....), z namenom popolnega uničenja. Ko jim to ni uspelo, pa so spremenili taktiko. Z naslombo na Pavlovo pogansko herezijo so se infiltrirali v prvotne prakristjanske skupnosti in originalni Kristusov nauk s pomočjo državnega terorja razbili od znotraj. Nastala je katoliško-pravoslavna cerkev s kasnejšim priveskom luteranov - protestantov. Ta katoliška cerkev je v svoji 1800 letni zgodovini vedno znova, jahajoč državnega konja, v teoriji in praksi dokazovala in še dokazuje, da ne samo da ni krščanska, ampak je v svojem bistvu udarna bojna pest militantnega poganskega totalitarizma. Komunisti, nacional-socialisti in podobni so samo bled odsev svojega katoliškega zgleda. Kam bi sicer umestili praktično katoliško-luteransko iztrebljanje žensk, drugovercev, homoseksualcev, vegetarijancev, ameriških indijancev, živali, ..... oz. katoliški teoretično-teološki odvzem duše ženskam, živalim in drugim "podvrstam". Duše ženskam in živalim do danes niso vrnili, niti se jim opravičili za storjena grozodejstva. Pritožujemo se nad muslimani in drugimi verskimi skupnostmi, kaj da počnejo s svojimi ženskami. Toda ni je verske skupnosti kadarkoli v zgodovini ali sedanjosti, ki bi izvajala tak psihološki teror nad ženskami in jih toliko pobila na najgrozovitejše načine kot ravno katoliško-luteranska sekta. Sekta zato,ker se je s svojo teorijo in prakso odcepila, ločila od originalnega Kristusovega nauka, ki uči nesebično ljubezen in odpuščanje – ne pa pohod z ognjem in mečem nad drugače verujoče. Višek katoliškega klanja vsekakor ni bil v srednjem veku, ampak na začetku "novega" veka, v času renesanse in baroka. Žrtev inkvizicije je dokazanih 3 milijone revežev, večinoma žensk. Če pomislimo, da je na ozemlju današnje Francije v renesansi (okoli l.1500) živelo 1 milijon ljudi (danes 60 milijonov), potem si lahko predstavljamo, do kakih
razsežnosti se je katoliško-luteransko genocidno divjanje razbesnelo po Evropi. Vse to s Kristusom in Bogom-Očetom-Materjo, ki nas učita nesebično ljubezen tudi do "sovražnikov", nima po mojem mnenju druge povezave kot te, da je katoliška sekta direktni napad teme na univerzalno, večno Božjo ljubezen. Vse skupaj pa je zaradi večje učinkovitosti preoblečeno v krščanski plašček. Konec koncev je današnji papež Benedikt kot kardinal Ratzinger ugotavljal, da je kongregacija za čistost vere, katere predstojnik je bil, v popolni KONTINUITETI z INKVIZICIJO, ki da je za svoj čas predstavljala civilizacijski napredek, ker niso nikogar obsodili brez "preiskave". Vemo pa, kakšne so bile te preiskave - raznorazni španski škornji, natezalnice, lomljenja udov, rezanja erogenih con - predvsem pri ženskah - itd. In ni slučajno, da sedanji papež Benedikt še kar naprej skriva pobegle ustaške zločince, kot npr. generala Gotovino, ki se na vse načine skriva pred mednarodnim sodiščem v Haagu - čeprav bi tam lahko dokazal, da ni to, za kar ga obtožujejo. In se mora haaška tožilka Carla del Ponte javno pritoževati nad početjem Vatikana. Papež že ve, zakaj to dela. Očitno je katoliška cerkev vedno znova na podoben način vpletena v zločine v Bosni kot med drugo svetovno vojno. Takrat so najhujši ustaški klavci prišli iz vrst hrvaških frančiškanov. Na to raven so degradirali katoliki nauk Frančiška iz Assizija, ki je ljubil tako kot Jezus VSE živo, tudi živali. To je konec koncev "formula", katero Vatikan uporablja še dandanes. Namreč skozi vso zgodovino katoliške sekte so se znotraj nje utelešali razsvetljeni možje in žene (kot npr. Origen, Klara in Frančišek Ašiški, Hildegarda iz Bingna, Tereza Avilska, Janez od Križa, .... pa do Johna Henryja Newmana v 19. stoletju), da bi s svojim teoretičnim in praktičnim zgledom pomagali katoliški duhovniški kasti in njihovim privržencem najti pravo pot ven iz labirinta človeškega jaza, k Bogu. Vatikanska formula v boju z njimi je bila: če jih ni mogel utišati ali potisniti na stranski tir, v pozabo, jih je razglasil za "svete", za nekakšne v krščanski plašček preoblečene poganske polbogove. Pa čeprav piše tudi v katoliški bibliji, da je svet samo eden - in to je Bog - Oče v nebesih. S tem se seveda Vatikan posmehuje vsemu, kar so ti skromni, razsvetljeni ljudje govorili in delali. Še danes jih Vatikan ponuja javnosti kot nekakšno meglo, ki prekriva poblaznelo katoliško greznico inkvizicije, križarskih vojn, diktatorske družbene stukture, ipd. Da bi njihov zgled uresničevali, to pa seveda ne. Podobno taktiko "preiskave" kot katoliški inkvizitorji so uporabljali tudi komunisti na raznih "dachauskih" procesih. Še vedno živimo v današnjemu duhu prilagojenem srednjem veku.

Zanimivo je, kako ljudje nočemo videti, da še kar naprej živimo pod diktaturo katoliško - luteranske cerkve. Mislimo, ker nimajo več moči za kurjenje grmad z živimi človeškimi žrtvami na oltarju svojega boga podzemlja, da je tisočletna katoliška diktatura premagana, razkrojena. Navsezadnje so francoski razsvetljenci v 18. stoletju, napoleonske vojne, komunistični teror, potrošniška družba ipd. resno načeli moč Vatikana. Toda le zakaj pred vsako večjo odločitvijo svetovni politiki "romajo" na posvet v Vatikan? Da bi uresničevali Božji nauk 10 zapovedi in Govora na gori, ki nas edini lahko pripelje do te famozne marksistične brezrazredne, pravične družbe? Posledice teh srečanj lahko vidimo povsod po svetu, še najbolj pa npr. v Srbiji, Afganistanu, Kongu, Iraku in drugod.

Vera ne pohablja in ne deformira človeka - kot mislijo nekateri ateisti in to vernikom tudi očitajo. Seveda tu ne mislim na pozunanjene, "biblične" religije, ampak na resnično, praktično uresničevanje Jezusovega Govora na gori in 10 Božjih zapovedi. Vse ostalo je iluzija človeškega ega. Tu je Marks npr. svojo upravičeno kritiko pozunanjenih religij - kot izmišljij, izhajajočih
iz konkretnega časa in prostora - neupravičeno posplošil na vse vere. Bog biva v naši notranjosti, njegov resnični tempelj je iz mesa in kosti, tako da ne potrebuje cerkva iz kamna, še manj nekakšnih posrednikov ( beri: duhovščine ).Kamorkoli gremo, je z nami, saj je v nas in se lahko nanj direktno obrnemo. Žal večina človeštva to ni sposobna več narediti. Resnični kristjan je zame vsakdo ( musliman, budist, taoist, katolik, ateist, indijanec iz amazonske džungle, ki še ni nikoli slišal za besede kot Kristus, Bog, ....), ki v praksi, v svojem vsakdanjem življenju živi Božji nauk, katerega esenca so 10 zapovedi in Jezusov Govor na gori. Če nesebično pomaga ljudem in naravi, brez pričakovanja "nagrade", če duhovno napreduje z odpuščanjem za njemu storjene krivice, svoje napake popravi in storjene krivice nikoli več ne stori - je resnični kristjan, prakristjan. "Uradni" kristjani pa niso v bistvu nič drugega kot duhovni in dejanski sužnji
duhovniške kaste in izvrševalci njene totalitarne prakse. Na srečo se je ta drža v zdajšnjem obdobju zaradi hudih obremenitev iz preteklosti nekoliko razvodenela. S postopnim uresničevanjem bistva Jezusovega nauka: "Kar ne želiš, da nekdo stori tebi, tega tudi ti drugim ne stori, oz. kar želiš, da nekdo naredi tebi, naredi ti prvi." - bomo dejansko duhu demokratične slovenske ustave in demokratičnih ustav ostalih držav postopoma omogočili, da se vedno bolj in bolj udejanja v naši miselnosti in s tem v našem vsakdanu. Tako bodo postopoma prepoznane in razgrajene vse še obstoječe totalitarne prakse, vključno s trenutno prevladujočo svetovno katoliško diktaturo.

Resnično zanimivo bo opazovati reakcijo javnosti po objavi tega teksta. Zdaj bomo videli, ali živimo v demokratični Sloveniji, s svobodo govora ( v skladu z ustavo in zakoni ), ali pa se bodo sklicevali na kako.«katoliško« verzijo slavnega jugo – komunističnega člena 133. Bodo reakcije umirjene, s protiargumenti, ali pa pogromaške, z linčarskim podtonom? V Društvu za zaščito ustave in žrtev cerkve vsekakor nočemo »napadati« ne ustanove katoliške cerkve ne njenih vernikov. Zaradi nas lahko katoličani mislijo in počnejo, kar hočejo. Toda samo, če je to v skladu z ustavo in zakoni Republike Slovenije. Po mnenju našega društva pa to ni uresničeno in bi zato radi sprožili javno razpravo o tem. Namen našega društva ni torej nič drugega kot javnost opozarjati na razkorak med demokratično ustavo R. Slovenije na eni strani in zakonikom cerkvenega prava ter katekizmom katoliške cerkve na drugi strani.

                Iz svojega osebnega prepričanja je za
                Društvo za zaščito ustave in žrtev cerkve
                spisal član društva Borislav Kosi, Križevci pri Ljutomeru


Title: Re: KRŠČANSTVO je izziv, ki mi ne da spati
Post by indigo* on 08.12.2005 at 00:42:46

In ni slučajno, da sedanji papež Benedikt še kar naprej skriva pobegle ustaške zločince, kot npr. generala Gotovino, ki se na vse načine skriva pred mednarodnim sodiščem v Haagu - čeprav bi tam lahko dokazal, da ni to, za kar ga obtožujejo. In se mora haaška tožilka Carla del Ponte javno pritoževati nad početjem Vatikana. .

No lepo, a kje so argumenti? 'Ustaski zlocinci'?? 'Vatikan skriva'?
Ce nekdo nekaj sumi to ne pomeni da je sum resnica. Nimas prav tako pisati. Nihce ni kriv dokler se to ne dokaze.  Haaška tožilka Carla del Ponte dela prav nasprotno :( Pred nekaj casa sumi: General Gotovina je pri franciskim na Hvaru .. no, nic niso dokazovali.. Zakaj se zdaj Carla ne opravici RKC? Le sum in sum .. sum ni nic! Nekaksen decec vidi podobnega cloveka, turista na Hvaru in ljudje hitro in rad verjamejo da je to Gotovina i da je pri katoliskim duhovnikim.
Hmm.. a zakaj je treba zdaj slabo govoriti o Hrvatima..? mednarodna zajednica ze hoce poravnati krivdo vseh v vojni na Balkanu.. ce bi vsi bili enako krivi bilo bi enostavno ravnati tuki na Balkanu kot to Europa hoce..
A si morda pozabil agresorje na Hrvasku, BiH i Sloveniju ..?? Zakaj o tem nima ene besede ? Politika ?..Društvo za zaščito ustave in žrtev cerkve ima politicki namen i interese?

 Papež že ve, zakaj to dela. Očitno je katoliška cerkev vedno znova na podoben način vpletena v zločine v Bosni kot med drugo svetovno vojno. Takrat so najhujši ustaški klavci prišli iz vrst hrvaških frančiškanov

Argumente prosim, kaj ti ves..?
Kaj je to prej bilo in kaj je zdaj 'ocitno' ??
Ki to govori, trdi?
vir?

Resnično zanimivo bo opazovati reakcijo javnosti po objavi tega teksta. Zdaj bomo videli, ali živimo v demokratični Sloveniji, s svobodo govora
( v skladu z ustavo in zakoni ), ali pa se bodo sklicevali na kako.«katoliško« verzijo slavnega jugo – komunističnega člena 133. Bodo reakcije umirjene, s protiargumenti, ali pa pogromaške, z linčarskim podtonom? V Društvu za zaščito ustave in žrtev cerkve vsekakor nočemo »napadati« ne ustanove katoliške cerkve ne njenih vernikov.

No kaksno zgledi da je dejanje Društva za zaščito ustave in žrtev cerkve po tem tekstu? Pogromaško, z linčarskim podtonom? Ali argumentirano morda? Argument je bil koliko vidim le sum Carle del Ponte..
Nocete napadat ne ustanove katoliške cerkve ne njenih vernikov.. hm.. a kaj bi to bilo ce ni bil napad..?
In ja, zdi se kot politicko dejanje .. nekdo ima nekaksne planove in interese na Balkanu..

Title: Re: KRŠČANSTVO je izziv, ki mi ne da spati
Post by t on 08.12.2005 at 10:34:57


wrote on 08.12.2005 at 00:42:46:
No lepo, a kje so argumenti? 'Ustaski zlocinci'?? 'Vatikan skriva'?
Ce nekdo nekaj sumi to ne pomeni da je sum resnica. Nimas prav tako pisati. Nihce ni kriv dokler se to ne dokaze.  Haaška tožilka Carla del Ponte dela prav nasprotno :( Pred nekaj casa sumi: General Gotovina je pri franciskim na Hvaru .. no, nic niso dokazovali.. Zakaj se zdaj Carla ne opravici RKC? Le sum in sum .. sum ni nic! Nekaksen decec vidi podobnega cloveka, turista na Hvaru in ljudje hitro in rad verjamejo da je to Gotovina i da je pri katoliskim duhovnikim.
Hmm.. a zakaj je treba zdaj slabo govoriti o Hrvatima..? mednarodna zajednica ze hoce poravnati krivdo vseh v vojni na Balkanu.. ce bi vsi bili enako krivi bilo bi enostavno ravnati tuki na Balkanu kot to Europa hoce..
A si morda pozabil agresorje na Hrvasku, BiH i Sloveniju ..?? Zakaj o tem nima ene besede ? Politika ?..Društvo za zaščito ustave in žrtev cerkve ima politicki namen i interese?

 Papež že ve, zakaj to dela. Očitno je katoliška cerkev vedno znova na podoben način vpletena v zločine v Bosni kot med drugo svetovno vojno. Takrat so najhujši ustaški klavci prišli iz vrst hrvaških frančiškanov

Argumente prosim, kaj ti ves..?
Kaj je to prej bilo in kaj je zdaj 'ocitno' ??
Ki to govori, trdi?
vir?Vatikan ima - vsaj kar se katoliškega dela sveta - najboljšo vohunsko službo.

Dokazano je, da so Gotovino skrivali tudi katoliški duhovniki - so sami priznali. In ker je RKC piramidalno strukturirana, je jasno, da je tudi Vatikan vedel za skrivanje nekoga, ki je obtožen zločinov proti človeštvu.

Sicer pa je skrivanje zločincev precej redna praksa Vatikana - največ nacistov je ravno s pomočjo Vatikana zbežalo v Južno Ameriko...

Kar pa se Hrvatov tiče, so (bili) najbolj genociden narod na balkanu, kar so lepo dokazali že med drugo svetovno vojno (z masovnim pobijanjem srbov ciganov židov...); sploh pa zločini srbov nad hrvati ne opravičujejo in ne morejo opravičevati hrvaških zločinov nad srbi in bosanci - in Gotovina s svojim begom pred sodiščem vsekakor ne dokazuje svoje nedolžnosti.uživajte!

Title: Re: KRŠČANSTVO je izziv, ki mi ne da spati
Post by indigo* on 08.12.2005 at 19:06:09

Hrvaski zlocini.. Zgodovina ni tako enostavna zadeva.. Nasprotne strani pogosto imajo svojo zgodovino in svojo resnico. 'Sosedi' pa, in opazovalci, imajo nekaksno svoje ali tuje stalisce, ali nekaj. Ampak kje je polna resnica?.. je treba imati veliko, veliko informacij..
Hmm, ja, zdi se mi nekaj prevec razlicne zgodovine, posebej politike za forum Verstva..

Vatikan.. ne vem.. a ti varno ves kaj je resnica? Le sum? Ali vir?
Nima resnega vira ker - kaj delaju ljudje v svetski politiki? Ce bi bilo taksnih slabih dejanj RKC a kdo tu kaj spodbuja ali dovoli ? Vsaka dezela ima zakone in CE vsaki dovoli da cerkev, ali ne vem kdo, slabe zadeve naredi... a kdo je tedaj kriv, kdo sodeluje v slabim dejanjim.. ?


a ze ves
general Gotovina uhicen..
hmm...hm..  
le upam da bo pravde v sodiscu
to je edino kar zdaj morem reci

Title: Re: KRŠČANSTVO je izziv, ki mi ne da spati
Post by t on 12.12.2005 at 11:27:44


wrote on 08.12.2005 at 19:06:09:
Hrvaski zlocini.. Zgodovina ni tako enostavna zadeva.. Nasprotne strani pogosto imajo svojo zgodovino in svojo resnico. 'Sosedi' pa, in opazovalci, imajo nekaksno svoje ali tuje stalisce, ali nekaj. Ampak kje je polna resnica?.. je treba imati veliko, veliko informacij..
Hmm, ja, zdi se mi nekaj prevec razlicne zgodovine, posebej politike za forum Verstva..


Del polne resnice je, recimo taborišče Jesenovac...


wrote on 08.12.2005 at 19:06:09:
Vatikan.. ne vem.. a ti varno ves kaj je resnica? Le sum? Ali vir?
Nima resnega vira ker - kaj delaju ljudje v svetski politiki? Ce bi bilo taksnih slabih dejanj RKC a kdo tu kaj spodbuja ali dovoli ? Vsaka dezela ima zakone in CE vsaki dovoli da cerkev, ali ne vem kdo, slabe zadeve naredi... a kdo je tedaj kriv, kdo sodeluje v slabim dejanjim.. ?


So lepo dokazali, da je RKC pomagala nacističnim zločincem - tisti žid, ki je polovil največ teh zločincev in je letos umrl Simon Wiesenthal: je odkril več poti in organizacij po katerih so bežali nacistični zločinci, nekatere od njih pa so bile povezane tudi z RKC:
http://www.mladina.si/tednik/200539/clanek/nar--in_memoriam-marcel_stefancic_jr/


Gotovini pa najbrž ne bo hudega - večje vprašanje je, komu na Hrvaškem se sedaj najbolj tresejo hlače...


uživajte!

Title: Re: KRŠČANSTVO je izziv, ki mi ne da spati
Post by sinjeoka on 12.12.2005 at 19:30:37


t wrote on 08.12.2005 at 10:34:57:
Dokazano je, da so Gotovino skrivali tudi katoliški duhovniki - so sami priznali. In ker je RKC piramidalno strukturirana, je jasno, da je tudi Vatikan vedel za skrivanje nekoga, ki je obtožen zločinov proti človeštvu.


glede na to, da delam v t.i. piramidni strukturi ugotavljam, da sama piramidna struktura ne zadošča, da bi glava vedela kaj počne popek ter da leva roka ne ve kaj počne desna.


Title: Re: KRŠČANSTVO je izziv, ki mi ne da spati
Post by t on 12.12.2005 at 21:13:01


sinjeoka wrote on 12.12.2005 at 19:30:37:
glede na to, da delam v t.i. piramidni strukturi ugotavljam, da sama piramidna struktura ne zadošča, da bi glava vedela kaj počne popek ter da leva roka ne ve kaj počne desna.Vendar bi se glava od tebe hitro poslovila, če bi zvedela, da delaš nekaj, kar ni v skladu z njenimi navodili...

(če pa glava poleg vsega še miži na obe očesi...)

uživajte!

Title: Re: KRŠČANSTVO je izziv, ki mi ne da spati
Post by indigo* on 12.12.2005 at 23:45:10


Quote:
Del polne resnice je, recimo taborišče Jesenovac...


So lepo dokazali, da je RKC pomagala nacističnim zločincem - tisti žid, ki je polovil največ teh zločincev in je letos umrl Simon Wiesenthal: je odkril več poti in organizacij po katerih so bežali nacistični zločinci, nekatere od njih pa so bile povezane tudi z RKC:
http://www.mladina.si/tednik/200539/clanek/nar--in_memoriam-marcel_stefa ncic_jr/

Gotovini pa najbrž ne bo hudega - večje vprašanje je, komu na Hrvaškem se sedaj najbolj tresejo hlače...
Se enkrat t. Ovo je forum Verstva.

Hrvati so moj narod pa me zanima ali hoces rabit tuki prostor za politicke napade? Nima dovolj mesta v drugim forumima na SP?
Ampak naj vendar nekaj recem. Ta tvoj link govori predvsem o zanikanju. Omenja zanikovalce Holokavsta in le enkrat medtem avtor Marcel Štefančič omenja RKC. Govori se najprej da je
''Wiesenthal identificiral tajno organizacijo ODESSA (Organization Der Ehemaligen SS-Angehoerigen), ki je bivše naciste lifrala v “varne” dežele'' ampak ne govori pa da je Interpol, ali kdo drugi, potrdil 'nalaz' Wiesenthala.. ??
Jaz ne vem, ampak vsekakor clanek to ne govori.. niti govori da je Interpol pregonil 'tajno organizacijo'.
Potem:
“samostanska” pot, ki jo je lociral, pa je vodila prek Švice v Rim - tu so za logistiko, “kontakte” in “varne hiše” skrbeli katoliški duhovniki, predvsem frančiškani

Tudi taksnu 'pot', kar je Wiesenthal 'identificiral', ni potrdil Interpol.
Torej jaz ne vem ali je to resica. Ti ves?

Clanek hoce reci da so obveščevalne službe, službe državne varnosti Vzhoda in Zahoda potrebovale naciste, da tudi Amerika jih je potrebovala, in da so zahodne države naciste po hitrem postopku rehabilitirale in vključile v svoje obveščevalne službe

Ne vem pa odkod ovaj info in kdo to trdi.. :
Tudi Interpol se ni hotel več pretegniti. Le zakaj? Dva direktorja Interpola sta bila itak bivša nacista.

Jaz se prav zaprav oglasam na text 'Društva za zaščito ustave in žrtev cerkve..'.
A zakaj se ti oglasas?  
Si member, podupiras to kaj delaju?
Dejanje Društva za zaščito ustave in žrtev cerkve po tem tekstu je pogromaško, z linčarskim podtonom.. Zdi se cilj drustva je politicko dejanje, a za planove/interese na Balkanu rabi se pljuvanje po Hrvatima.
Argument je bil sum Carle del Ponte.
Cakam zdaj ali se bo Carla del Ponte morda opravicila RKC.. ?
eh... Pljuvati ocitno more, sme, a more li se opraviciti ?
Carla nije pisala tuki na forumu, nimamo kontakt, he, torej to velja najvec za Borislava.
Ne mora se direktno Vatikanu opraviciti, ok, pak tuki bo prav nekaj majhno postati, opraviciti se.. Med drugim hrvaškim frančiškanim.

Title: Re: KRŠČANSTVO je izziv, ki mi ne da spati
Post by sinjeoka on 13.12.2005 at 12:18:19


t wrote on 12.12.2005 at 21:13:01:
Vendar bi se glava od tebe hitro poslovila, če bi zvedela, da delaš nekaj, kar ni v skladu z njenimi navodili...

(če pa glava poleg vsega še miži na obe očesi...)

uživajte!


za navodila potrebuješ vsaj minimalni občutek za realnost. Tako pa prenekatere glava misli, da so dana navodila plod njihovega znanja in razuma.  ;D  ;D  ;D

Prenekatera glava živi v samopraevari sindroma nanizanke Yes, (my) Minister!

Title: Re: KRŠČANSTVO je izziv, ki mi ne da spati
Post by Samson on 27.12.2005 at 21:03:21


wrote on 29.11.2005 at 16:11:22:
O VPLIVU DUHA DEMOKRATIČNIH USTAV POSAMEZNIH DRŽAV, TUDI SLOVENSKE, NA RAZKROJ SVETOVNE KATOLIŠKE DIKTATURE

 

Ko so komunistični totalitarci l.1945 v delu Evrope prišli na oblast, so samo nadaljevali tam, kjer so stoletja z ognjem in mečem orali katoliško-luteranski totalitarci. Pri tem so komunisti uporabili zelo učinkovit trik, za katerega so dobili idejo pri katolikih. Tako kot je Vatikan počel in počenja najhujša grozodejstva, katera kot zločini proti človeštvu nikoli ne zastarajo, v imenu nesebičnega Boga, so komunisti svoj psihični teror in masovna pobijanja preoblekli v ideje o izgradnji pravične, brezrazredne družbe, brez izkoriščanja. Pri tem je tragikomično, da ne samo, da je Vatikan preko jezuitov ("jezusovcev") najel Karla Marksa, da sproducira novo, pogansko, "znanstveno" kvazi-religijo, krvavo in totalitarno po zgledu rimokatoliške sekte, ampak je v osnovi marksističnega znanstvenega materializma katoliški agnosticizem, ki je v bistvu varianta ateizma. Marksizem je zame razkriti, očiščeni katolicizem. Ne, nisem se zmotil. Če katoliškemu nauku slečeš teistični Kristusov plašček, dobiš "vero", ki trdi da moraš verovati, čeprav je nauk absurden in da se Boga NE da spoznati, zato spet moraš verovati.

Prijatelj moj razrvani!

Če mi iz tega citata dokažeš samo eno trditev, pa bom priznal, da se ti ne meša od zlobe in pokvarjenosti. Vse, kar temu citatu sledi, vso tvojo pritlehnost samo potrjuje.

In tvoje neznanje katerekoli zgodovine - je naravnost kolosalno!

Kaj ko bi ti takšne neumnosti naslavljal bebcem, ne pa razgledanim ljudem?

Zares plehko društvo pokvarjencev, ki kreira takšne nagnusne laži! ;D

Title: Re: KRŠČANSTVO je izziv, ki mi ne da spati
Post by Iga on 28.12.2005 at 16:53:17


Samson wrote on 27.12.2005 at 21:03:21:
Prijatelj moj razrvani!

Če mi iz tega citata dokažeš samo eno trditev, pa bom priznal, da se ti ne meša od zlobe in pokvarjenosti. Vse, kar temu citatu sledi, vso tvojo pritlehnost samo potrjuje.

In tvoje neznanje katerekoli zgodovine - je naravnost kolosalno!

Kaj ko bi ti takšne neumnosti naslavljal bebcem, ne pa razgledanim ljudem?

Zares plehko društvo pokvarjencev, ki kreira takšne nagnusne laži! ;D


Ne podpiram Kosijev stil, me pa zanima resnica iz tvoje strani.

Title: Re: KRŠČANSTVO je izziv, ki mi ne da spati
Post by Samson on 30.12.2005 at 16:59:20


t wrote on 08.12.2005 at 10:34:57:
Vatikan ima - vsaj kar se katoliškega dela sveta - najboljšo vohunsko službo.
A ti je mal dolgčas, pa takole fantaziraš 'bi, če bi, in ker pa lih ni, pa mora bit tako, ker sicer nebi bilo tako, kot si budni sanjači želimo...' ;)Quote:
Dokazano je, da so Gotovino skrivali tudi katoliški duhovniki - so sami priznali. In ker je RKC piramidalno strukturirana, je jasno, da je tudi Vatikan vedel za skrivanje nekoga, ki je obtožen zločinov proti človeštvu.
Bedarija, neumnost, neokusno natolcevanje! ::) ::) ::) Ko bi človek vsaj vedel za kakšen konkreten primer... ::)Quote:
Sicer pa je skrivanje zločincev precej redna praksa Vatikana - največ nacistov je ravno s pomočjo Vatikana zbežalo v Južno Ameriko...
Ta je pa že tako izlizana, da te je kar škoda zanjo, celo v teh budnih sanjah... :-/


Quote:
uživajte!
Jaz vsekakor bom, vendar v budnem stanju... ;)

Title: Re: KRŠČANSTVO je izziv, ki mi ne da spati
Post by Samson on 30.12.2005 at 17:06:44


wrote on 28.12.2005 at 16:53:17:
Ne podpiram Kosijev stil, me pa zanima resnica iz tvoje strani.
Kosijev stil je pač stil, kakršen je, me niti ne moti toliko. Moti pa me načrtno gomilanje laži, ki so bile ze na tisočekrat sleherna od njih ovržena, tisti njegovi bolni fantazmi, na katere človek še želodca nima, da bi nanje odgovoril. Če te je volja, si oglej bogatih odgovorov na Kosijevo socialno bolezen: http://www.rkc.si/ostalo/linki.html

Smiselno se sprehodi po temah, in ponovno ti bodo dani vsi potrebni odgovori. To le takole na hitro, ker se meni res ne da odgovarjati na maloumja in načrtne laži, saj za to obstajajo že bogate spletne strani, da ne omenim cele knjižnice znanstveno neooporečnih študij.

Kosijevo pisanje razodeva predvsem nekakšnega socialnega bolnika... Potrebno je najprej zdraviti, nesmiselno je dokazovati na ta način bolnemu. :D

Title: Re: KRŠČANSTVO je izziv, ki mi ne da spati
Post by Iga on 30.12.2005 at 19:47:51


Samson wrote on 30.12.2005 at 16:59:20:
Bedarija, neumnost, neokusno natolcevanje! ::) ::) ::) Ko bi človek vsaj vedel za kakšen konkreten primer... ::)


A ni Gotovina konkreten primer?  ;D t pravi, da je dokazano 8)

Title: Re: KRŠČANSTVO je izziv, ki mi ne da spati
Post by vida on 01.01.2006 at 09:50:41


wrote on 30.12.2005 at 19:47:51:
A ni Gotovina konkreten primer?  ;D t pravi, da je dokazano 8)


bo že res če tapravi t pravi  8)

Title: Re: KRŠČANSTVO je izziv, ki mi ne da spati
Post by t on 09.01.2006 at 13:46:01Zelo konkreten primer klerofašistične naveze ustaških hrčkov in RKC:

http://www.usembassy-israel.org.il/publish/report2/rpt_9806_ng_ustasha.pdf

http://www.remnantofgod.org/ustashe.htm
uživajte!

Title: Re: KRŠČANSTVO je izziv, ki mi ne da spati
Post by indigo*(Guest) on 29.01.2006 at 22:24:22

Hej Ten..
ti se dalje v boj, v boj..??
hmm ..
interesi, korist, Dezela..? Bas lepo Ten, lepo od tebe..
A ne bos vec govoril o Carli del Ponte? In ta link, Wiesenthal, Interpol..?

A.., ne more tako.. nisi odgovoril a gres se naprej
nekdo treba prej se Vatikanu opraviciti..in hrvaskim franciskanim !

Svet pogovorov » Powered by YaBB 2.3!
YaBB © 2000-2008. All Rights Reserved.