Titud,
Ko berem tvoje besede se mi začne postavljat vprašanje individualnosti nasproti božji vse obsegajoči naravi, ki me je mučila en lep čas.Zakaj se bi sploh rodili če je naš končni cilj usmrtitev v bogu? to vrašanje ima več odgovorov. Lahko je bilo bogu dolgčas... Odgovor, ki se zdi meni smoteren je: Da ti kot ti ostaneš za zmerom individualen človek, kjub (rasvetljenju) svoji neločlijivi povezanosti z bogom. Zdej govorim o končni fazi zlitja z bogom.Če to ni res, potem se mi postavlja pod vprašaj smoter življenja. Človek, ki ni zmožn več misliti samo nase, ni več žalosten, jezen...., ne sovraži, ampak, kot pravijo rasvetljenci, ljubi in to vse brez omejitev. Vendar ti ostaneš ti. Tvoj spomin, razum to ostane za zmerom tvoje.
Quote:Še enkrat o intuitivnem, ki je po moje sposobnost priklaplanja na ene matrice/tokove, ki smo jih skoz generacije genetsko zakodiral v nezvavedno.
Kako lahko zavest genetsko zakodiramo v nezavedno?Po moje je kolektivno nezavedno bolj duh ki ga podedujemo od okolice.
Quote:Spoznanje boga (razvetljenje?) kot vrhunec enega intuitivnega procesa poglabljanja ljubezni in lepega proti (po)polnosti ima nujno svojo hrbtno stran, spoznanje strahu, grdega in praznega. To gre skup, spoznanje ni možno brez obojega.
Logika deluje na nasprotji in je zanesljiv vir spoznanja!!!
Te besede niso logične!! Spoznanje, resnice, lepega, popolne ljubezni, enega v vsem... Ne more bit spoznanje grdega, praznega, strahu pa predvsem ne, ker koga ali kaj se boš bal ko spoznaš, postaneš zavesten del boga?
Res pa je, po moje, da spoznanje prinese trpljenje.
Zato budov nasmešek ni izraz veselja pa tudi žalosti ne.Je vmes. Veselje, zaradi spoznanja svoje prave narave in žalost zaradi ljubezni do drugih, ki tega še niso spoznali.Po tem si predstavljam, kako mora šele trpeti bog, ki nas ljubi in nam daje življenje.
Quote:je njena grozeča hrbtna stvar postanejo ekistenčne okoliščine, ki so se prej kazale v prijazni ali vsaj nevtralni luči (nr. romeo in julija).
Pravijo, da je prava umetnost tista v kateri vsak vidi sebe.Omogoča reflektiranje samega sebe. Jst ne videm pri Romeu in Juliji problema v ljubezni. Problem se meni kaže v družbi,ki ni sposobna sprejet čiste ljubezni.Verjetno se bi dalo o tem še debatirat.Vendar a ne da Romeju ljubezen krila, moč in pogum ter upanje?
Quote:Njena hrbtna stran je indiferentost do posameznika, konkretnega drugega, kar imenujemo fanatizem.
Fanatizem ni strasta ljubezen do boga.Je izkoriščanje božje avtoritete (v imenu boga) za dosego interesov nekih posameznikov. V imenu boga se lahko dela stvari, ki so drugače ljudem prepovedane spet s strani boga (različne interpretacije, ki so po mojem možne samo, če ne resnično veruješ). Npr. Slovenski muslimani trdijo, da pravi musliman ve, da se to, kar delajo arabski fanatiki, po koranu ne sme delat.
Quote:Po mojem ljubezen do boga ne more te groze pa strahu premgat in daje brez veze folk na ta način farbat.
Ljubezen je že po definiciji neustrašna.Upanje,veselje,sočutje to se ne ujema z strahom in grozo in če se skozi ljubezen kaže božja narava, lahko sklepamo da nam spoznanje le tega prinese zgoraj naštete stvari ne pa strahu in groze.
Quote:Po moje je tista ponižnost pa služenje bogu ravno izkrastilazirano spoznanje, kako grozljivo si sam in brez zavetja, ko si eno z njim.
Ravno obratno. Ponižnost in služenje je spoznanje svoje lastne omejenosti in spoznanje božje veličine nasproti človeku in pa kako grozlivo sam in brez zavetja si ko NISI z nijm, kako neubogljen si brez boga. Nisem še izkusil boga, toda lahko ti povem kako zgleda ko ga zapustiš, ko si sam, to sem izkusil. Niti trenuka ne moreš preživeti brez boga ne da se bi ti zmešalo!!!!
Jaz sem bil na meji in se še pravočasno ponižal (ne dobim boljšega izraza).Bog te ljubi, brez njegove ljubezni ne moreš nič niti pomežiknit. Božja ljubezen drži hišo pokonci, božja ljubezen daje seriskemu morilcu moč ubijanja...in to vse samo zato ker tebe ljubi.
Ljudje smo zmerom sami lako se družiš...,vendar si zmerom sam s svojim subjektivnim doživljanjem sveta. Ne moreš svoja občutenja posredovat nekomu.Edino ko ljubiš si deliš tudi intimne občutke,ki so onkraj besed.
Jaz se strinjam z Aryanom, da te je verjetno strah.Nisi edini tudi mene je.To ne pomeni nič drugega, kot to da se zavedaš morebitnih posledic svojih dejanj.Vendar je strah nekaj kar je treba premagat (strah je navznoter prazen navzven pa ga ni).Strah je zaščita človeka,pred njegovo nespametjo. Vendar ko se enkrat soočijš s svojimi strahovi jih nevtraliziraš,ker spoznaš, da so bili pretirani. Npr. Ljudje, ki so jih morski psi dobesedno raztrgali na pol, se vsi kot po pravilu zavzemajo za ohranjanje vrste.