Jst
Guest
|
Ten-nej,
To je misticni zapis. To vsekakor ni dogma. Pa ce mene vprasas to niti ni misticno dozivetje, temvec samo opis principov, ki vladajo v sferah nad fizicnim. So pa ravno zaradi opisa, ne misticnega dozivetja, temvec zakonov nadfizicnega tudi sledi prakticnih navodil.
Recimo, don Juan je za dosego tega stanja dal Castanedi povsem konkretne napotke. Rekel mu je, da mora ukiniti svoj notranji dvogovor. In takrat je mozno vse. In to vse je dozivetje. Mu je seveda tocno povedal kaksna je tehnika za dosego tega stanja. In ti napotki so za mene dogma, ker jim je moral slediti do pikice natancno. O tem govori tale Dao kitica:
Zato: vsevdilj brez želja - in razodene se skrivnost stvari; vedno željan - in vidljivo postane obrobje stvari.
V zahodni tradiciji obstaja tudi obstaja vec tehnik za dosego tega stanja. Gre pa prav tako za ugasnitev notranjega dvogovora, ki ga povzrocata custva in njihov oblikovalec intelekt kot dve sferi clovekove osebnosti, ki skupaj tvorita zelje. Mojster, ki ti poda te napotke ponavadi zahteva, da jim sledis cim bolj natancno, sicer ni vec tvoj mojster ravno zaradi nevarnosti neuravnotezenja custvenih energij. To je dogma.
Biti brez zelja torej ni misticno dozivetje, temvec tehnika oz. stanje, ki ti omogoca misticno dozivetje, oz. priliv energije.
Ce se hoces nauciti lucidnega sanjanja, ti to npr. brez zaustavitve notranjega dvogovora ne bo uspelo.
Potem tale dao kitica:
Če je Dao izrekljiv, to ni večni Dao, če ga je moč imenovati, to ni večno ime. Brezimeni - je Neba in Zemlje začetek, imenovani šele - pramati desettisočerih stvari. Don Juan mu je govoril o tem (zdej ne vem tocno, ker je minilo ze vec let kar sem bral, ampak bistvo gre takole). Imas nagual in tonal. Recimo (nisem ziher) tonal je vse clovesko, nagual je pa vse kar ni clovesko in kar koli bos storil, da bos opisal nagual, bo avtomaticno postalo tonal. Temu so sledili konkretni napotki, kako doseci nagual.
V zahodni tradiciji mene tole spominja na misticno trditev, da nekdo ne more biti hkrati clovek in bog. Misticna tradicija pravi, da tisti, ki so videli boga v obraz se niso vec vrnili, ker so izgubili svojo clovesko naravo. Iz tega potem izhaja krscansko misticno izrocilo Jezusa kot sina svojega oceta - oz. boga. Edini nacin videti boga in preziveti, je skozi njegov odsev. V zahodni tradiciji prav tako obstajajo konkretne tehnike, kako to doseci in se iti naprej. Sem upal, da bo Realbe al pa Samson kaj povedal o tem iz cistega RKC prakticiranja. Ona kot pravoverna RKC kristjana bi morala o tem vedeti veliko. In to bi bila zopet dogma, ki se zacne nekje tam cist spodaj.
Magijska slika Brezimnega je v zahodni tradiciji prostor tam nekje dalec v vesolju med zvezdami. To je prostor, katerem ni popolnoma nicesar, a je hkrati potencial vsega stvarstva. Ce hoces meditirati o Brezimnem in uporabis tehniko magijskih slik je to dogma, rezultat pa misticno dozivetje. Se prej pa moras ugasniti zelje.
Naslednja kitica se navezuje na nebo in zemljo. To je tisto, kar sem ze tolikokrat sploh v debati s Titudom rekel, da so v zahodni tradiciji vsi plani enako sveti. Nobeden ni bolj pomemeben od drugega itd., itd. in vsi imajo isti izvor v prostoru, kjer ni nicesar, a je hkrati potencial vsega. Tisti, ki na racun custvenega plana npr. zanemarja fizicni plan, dela napako in mora vajo ponoviti. Pac o tem se ne razpravlja in pogaja in to je zopet dogma. Tukaj lahko prepoznas tudi vsakdanjo moralno komponento nauka. Nihce ni nad nikomer itd., itd.
Oboje iz enega izvira, le da sta to različnega imena; skupna jima je globina, tam, kjer naj globja globočina počiva, so - vrata vseh skrivnosti. (DAO DE JING) Vrednost religije kot duhovne prakse namenjene mozicam in ne samo izurjenim in treniranim pa nadarjenim posameznikom je ravno v tem, zakone narave, oz. stvarstva kot pravi RKC, ki so podani v zgornji dao vrstici skoz vsakdanje zivljenje prinese v vsakdanjo prakso. In ker gre za principe in zakone jim pac nujno sledi tudi dogma. Moras vedeti, da kot vladajo posebni zakoni v fizicnem planu, vladajo isto posebni zakoni v custvenem planu, pa mentalnem planu itd., itd. Ni tam nekega individualizma. Ce si s svojo zavestjo na custvenem planu, se moras pokoravati zakonom plana enako, kot se moras pokoravat zakonom fizicnega plana. Zato in samo zato dogme.
Je pa res, da je edina individualna stvar in za katero vsaj pogojno receno ne veljajo zakoni je misticno dozivetje. To pa je pri vsakem posamezniku drugacno. Samo, to pa ze ni vec stvar dogme, temvec stvar izkustva posameznika, ki pa je v tem smislu ze nad religijo in njeno dogmo. Edino na ta nacin, skozi mojstrsko prakso, ki ji sledijo izkusnje pa lahko nekdo ustvari svojo dogmo oz. religijo kot duhovno in ne druzbeno kategorijo.
Lp Jst
|