Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 ... 6 7 8 9 10 11
(Read 54250 times)
titud
5
p

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Markomur
Re: simptomi religioznosti
Reply #105 - 22.01.2003 at 08:32:15

Čeprav  zahodna tradicija obravnava vse plane enakovredno, brez hierarhične nadrjenosti/podrejenosti,  mi ne  zveni v nasprotju s plotinovo filozofijo, kjer se človekova fizična bit s pomočjo umetnosti  dviguje v k duši;  z mišljenjem/intelektom, ki umetnostnem daje obliko,  se dviguje k duhu; duh pa pa obliko oplemeniti z enotnostjo/lepoto, ki povzroči ekstatitično/erotičnost  zamakaknjenost eno. In obratno seveda,  popolna zgoščenost  enotnost/enost/bit se preko duha in duše  redči v mnogoterost/razredčenost materilne biti.  

Jest vidim podobnost med  plotinom in zahodno tradicijo v tem, da je vsak 'plan' svoja lastna kvaliteta oz. da ima vsak 'plan' svoje standarde, da prehodi niso možni brez upoštevanja teh standardov (umetnosti v pomenu človeku lastne kreativnosti/umetelnosti, oblike, lepote...). Podobnost je tud v osrednji vlogi čustvenega plana/erosa, saj  zahodna tradicija, vsaj  kolikor si jo ti predstavil, gradi svojo spoznavno teorijo na načinih in pogojih  odražanja prvotno  čustvenega telesa v fizičnem in mentalnem, kar bi lahko po plotinu  razumu kot odražanje duše v telesu in duhu. Problem bi lahko bil le v tem, da  si zahodna tradicija ne določa posebnega plana za doseganje odrešiteve oz. ekstatične izpolnjenosti. Po moje je to za tradicijo  idealna pretočnost med plani, ki se kaže  v obliki harmonije, ki je itak prepogoj erotične ekstaze pri plotinu, ki je zanjo rezerviral enost kot poseben 'plan'. Ne vem, vsaj  zame se harmonija lahko  kaže edino skoz občutenje enosti oz. vsega v vsem, saj ni nobene  disharmonije, zarad  katere bi bla pozornost prisljena bit  usmerjena samo na enega od planov. Ta nesumerjenost na nobenga od planov je prav komot samostojnen plan, prizadevanje k ustvrajanju harmonije pa prizadevanje po odrešitvi. Krščasnstvo je v ta namen ustvarlo nebesa, le da je problem prakticiranja nebes v tem, da si človek preveč prizadeva prit vanje, da bi imel potrpljenje na poti do njih vse plane lepo enega z drugim spedenat. Tradicija po moje uči, da bližnjice ni, da strast ni cilj, ampak smo orodje na poti k ustvarjnju harmonije med tisitim, kar je v nas in kar je okrog nas in ne s tistim, kar je nad nami...
Back to top

IP Logged

Jst
Guest

Reply #106 - 23.01.2003 at 00:20:19

Titud,

Ja, sej nic ne recem. Meni je tale Plotinova zadeva vsec. To prehajanje med plani itd., itd.

Sam bi bilo potrebno celo zadevo se malce razjasniti, ker se mi zdi, da je v celi zadevi prislo do manjse zmesnjave. Se mi zdi, da si ti moje razlage malce narobe vklopil v celo stvar. Ali pa se mi to zdi samo zaradi razlicno uporabljenih pojmov pac v razlicnih tradicijah. Ne da bi se bolj poglobil v zadevo, pac ne morem dajati nekih trdnih zakljuckov.

Bom, na podlagi mojega vedenja o Zahodni tradiciji in tvojem prikazu Plotinove filozofije, poskusal cim prej obe filozofiji se dodatno analizirati.

Zdej grem pa direkt v posteljo...

Lp
Jst
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #107 - 23.01.2003 at 09:46:51

Veš kaj, jst, lahko bi že enkrat  tiste, ki smo bolj požrtni na teorijo, nafurov s kakšno konkretno literaturo, iz katere ti črpaš napotke za prakticiranje zahodne tradicije. Je laže vzporejat teorijo s teorijo pa prakso s prakso kot pa to počet križem, eno x teorijo z y prakso in obratno, kar se midva tle dost post pogosto matrava. Je men je  dost dobr sedla tista scena o lucidnem sanjanju, ko je blo govora vsaj o priročniku, k sva ga oba poznala, če že ne o tolk prakiciranju, s katermu vsaj jest nism imel izkušenj, čeprav sem začel verjet, da deluje. Tko kot nekak verjmem, da principi zahodne tradicije morajo delovat v parksi, saj smo konc koncev mi praktičen dokaz njihovega delovanja...
Back to top

IP Logged

t
5
p

Ride si sapis!
Kozmos
Reply #108 - 23.01.2003 at 22:12:55

Da malo izkristaliziramo tole okrog Plotina in novoplatonikov, bom dodal še nekaj dejstev:

Za utemeljitelja novega platonizma velja Ammonios, z vzedvkom "Saksas" (tisi, ki nosi vrečo), iz Aleksandrije (okoli 175-242); starši so ga vzgojili v krščanskem duhu, toda ko je »okusil filozofijo in razum«, se je vrnil k helenski veri. (drugih podatkov o njem ni, saj ni zapustil ničesar zapisanega)
Med njegove učence je sodil novoplatonik Origenes, najbrž pa tudi Origenes, vodja krščanske katehetske šole in pa tudi Plotinos.
Plotinos se je rodil leta 204 v Egiptu. Sam ni hotel imenovati svojih staršev, domovine in časa svojega rojstva: »podobno je bilo, ko da se sramuje, da tiči v telesu.«, pripomni Porfirios. Potem, ko je bil 11 let Ammonijev učenec, ki mu pomeni to, kar pomeni Platonu Sokrat, je po njegovi smrti leta 244. ustanovil v Rimu svojo šolo, ki jo je vodil do leta 268. Zavoljo svoje osebne plemenitosti in navdušenega zanosa svojega nauka je užival splošno spoštovanje, še posebej pa naklonjenost cesarja Galiena in njegove žene, tako da je nekaj časa mislil, da bo lahko v Kampaniji ustanovil mesto filozofov (Platonopolis); umrl je leta 270 na posestvu nekega kampanjskega prijatelja. Poznal je vso grško filozofijo in literaturo; posebno vneto pa se je posvečal Pitagori, Platonu in Aristotelu. Na prigovarjanje svojih učencev je šele po petdesetem letu zanje zapisal svoj nauk – 54 razprav, ki jih je po njegovi smrti izdal Porfirios (po njegovi razdelitvi so dobile ime »Eneade«), ne predstavlja sistema, temveč je to vrsta ohlapnih  predavanj o najvažnejših vprašanjih njegove filozofije.

Odločilne spoznavne osnove Plotinove filozofije moramo iskati v njegovih notranjih izkustvih in ravno tu je tudi bistvo njihove prepričljivosti. Vendar pa pri tem ne gre za induvidualno doživljanje duše kot tako, temveč za nadosebne nadčasne stvari, gre za religiozno-metafizično hotenje, ne pa za psihološko. Bistven je obrat navznoter in z globljim obratom pridemo do višjih stopenj biti. Smoter stopenj vednosti pa je tisto stanje, ko ni več mišljenja in predmeta, ko duh (nous-um) »s samim seboj gleda samega sebe«, še nad tem pa je zlitje duše z bogom v eno; kar je človeku dano bolj poredkoma. Za Plotina tako postane religiozno doživetje kraj za metafizično spoznanje biti – priti v bitno stanje, ki je v večnosti in iz katerega sta svet in stvarnost šele razumljiva; hkrati pa je smoter mistične poti navznoter in mističnega zatapljanja najti ontološki princip sveta.

Plotin je hotel svojo filozofijo zavestno razvijati kot razlago Platona (skozi misel o vzponu duše). Vendar pa obstajajo med nunima pojmovanjema sveta očitne razlike: 1. pot duše je pojmljiva samo kot vračanje, pred katerim mora biti prihajanje, nastajanje (problem emaniranja sveta iz ene resnične biti naproti Platonovemu vprašanju o bistvu biti, na kateri imajo delež vsi pojavi); 2. Plotinov pogled je uprt predvsem v »Eno« (to hen), iz katerega izvira vse in v katerega se vse vrača (začenja tam, kjer Platon končuje – pri najvišji božji biti). To Eno je vzvišano nad vsakršno bitjo, mišljenjem, umom (nous); temu prvemu (proton) ni mogoče pripisovati ne le nikakršne telesne, temveč tudi nikakršne duhovne lastnosti (je brez oblike in meje ter nima ne mišljenja ne hotenja ne dejavnosti, tudi zavesti o samem sebi ne – je povsem drugačno od vsega, kar lahko poznamo).
Iz tega Enega nato izvira mnoštvo s sevanjem (eklamsis, emanatio): prvi nastali odsev prapočela vseh stvari je um ali duh (nous), katerega pa se že drži dvojnost, saj um že predpostavlja nekaj, kar spoznava in nekaj, kar je spoznano (zavest in predmete). Umu imanentne (notranje) so ideje, ki so hkrati misli (praoblike) in gibalne sile (dynameis). Kot svoj posnetek pa nous z izžarevanjem ustvari dušo (psyhe), kot srednico med duhovnim in telesnim svetom. Duša v zrenju sprejema vsebino duha, svet idej in po tem vzoru iz materije oblikuje čutni svet; tako ima duša delež na obojem (Plotin govori o dveh dušah, višji, ki oblikuje duhovnost in nižji, ki oblikuje telesni svet) – velja tako za svetovno, kot za osebno dušo. Tudi nematerjalna svetovna duša izžareva še neko drugo, oblikujočo naravno silo (physis), ki je sestavljena iz najfinejšega etra in je povezana s svetovnim telesom. In tako sledi (v miselnem smislu – ne časovno) v obliki čedalje širših izžarevanj in posnetkov »neskončna stopničasta vrsta bitij ali sil, ki so čedalje manj popolne vse do materije, ki si je Plotin ne zamišlja telesno, temveč tako kot Platon in Aristotel, kot tisto, kar je brez oblike in opredelitve. V pojavnem svetu zamenjata »eno« dvojnost in mnoštvo, časnost zamenja večnost, videz in posnetki pa resnično bivajoče.

Plotin ljudski veri ni bil sovražen (do neke mere je vse skupaj celo preinterpretiral in uskladil s svojim sistemom), vendar pa ne pozabi okarati kristjanov, ker ne častijo na primeren način vmesnih biti med bogom in ljudmi (demonov – bitij, ki po njegovem sicer bivajo, vendar niso v ospredju – to so tudi Olimpski bogovi). Po drugi strani pa je zavračal vsakršno astrologijo, preroštvo in mantiko. »Bogovi naj pridejo k meni, ne jaz k njim,« je dejal svojemu učencu Ameliju, ki ga je hotel peljati v tempelj in njegove zadnje besede so baje bile: »Zdaj skušam božje v sebi pripeljati nazaj k Bogu in vesolju.«
(povzel prosto po Vorlanderju)

Uživajte!
Back to top
« Last Edit: 24.01.2003 at 01:29:04 by t »  

Nič na svetu nikogar ne čaka. Nič ni dokončano, in vendar nič ne ostane nerazrešeno.
WWW WWW  
IP Logged

Jst
Guest

Reply #109 - 24.01.2003 at 00:00:46

Ten - nej,

Hvala za izcrpen prikaz Plotin zadeve.

Titud,

Zal ti ne morem dati nekih konkretnih stvari. Krscanstvo npr. je imelo tudi svojo skrito plat ucenja, ki je raztresena vse povsod po knjigah. Je problem vse skupaj zbrati in obdelati v nek sistem. Jest menim, da je vse to znanje, ki ga je bilo v nasih krajih ocitno vcasih v izobilju se vedno prisotno in med ljudmi in med posameznimi duhovnimi redovi.

Preberi si kaksnega Svedengorga, Markota Pogacnika, pa prirocnike katoliskih svetnikov ti priporocam, pa beri pravljice, tako starogrske, islamske, slovenske, pa kaksen slovar simbolov uporabljaj za tolmacenje, pa vstani iz svojega udobnega naslonjaca pa stopi v kaksno cerkev mal svetnike pogledat in njihovo simboliko. To me zadnje cajte sploh precej matra.

Kar se tice pravljic ti priporocam, da jih poskusas tudi sanjati. Bos dobil tak priliv energije, da te bo razneslo, sam bodi pazljiv katere. Meni se to sem pa tja dogaja. Se potem pocutim se par dni res dobro.

Moje zadnje knjige, ki sem jih kupil ta teden so:
- Smarnice: Marijina bozja pota v Evropi 2 dela od 4 iz leta 1937.
- Dravlje: iz starih korenin novo drevo;
- Kapiteljski arhiv Novo mesto;
- Poknezena grofija Goriska in Gradiscanska

Tko, da ko se bom klatil po teh krajih, da mi bo domisljija delala. V res izdatno pomoc pa mi bodo zgodbe iz knjige Slovenske legende.

Bom poskusal potegniti, cim bom zbral dovolj energije, vzporednico med Plotin zadevo in krscansko varianto.
Mah, me spet real life neki tepe po grbi...

Lp
Jst
Back to top

IP Logged

Jst
Guest

Reply #110 - 24.01.2003 at 00:05:27

Ten - nej,

Hvala za izcrpen prikaz Plotin zadeve.

Titud,

Zal ti ne morem dati nekih konkretnih stvari.
Krscanstvo je imelo tudi svojo skrito plat ucenja, ki je raztresena vse povsod po knjigah. Je problem vse skupaj zbrati in obdelati v nek sistem. Jest menim, da je vse to znanje, ki ga je bilo v nasih krajih ocitno vcasih v izobilju se vedno prisotno in med ljudmi in med posameznimi duhovnimi redovi.

Preberi si kaksnega Svedengorga, Markota Pogacnika, pa prirocnike katoliskih svetnikov ti priporocam, pa beri pravljice, tako starogrske, islamske, slovenske, pa kaksen slovar simbolov uporabljaj za tolmacenje, pa vstani iz svojega udobnega naslonjaca pa stopi v kaksno cerkev mal svetnike pogledat in njihovo simboliko. To me zadnje cajte sploh precej matra.

Kar se tice pravljic ti priporocam, da jih poskusas tudi sanjati. Bos dobil tak priliv energije, da te bo razneslo, sam bodi pazljiv katere. Meni se to sem pa tja dogaja. Se potem pocutim se par dni res dobro.

Moje zadnje knjige, ki sem jih kupil ta teden so:
- Smarnice: Marijina bozja pota v Evropi 2 dela od 4 iz leta 1937.
- Dravlje: iz starih korenin novo drevo;
- Kapiteljski arhiv Novo mesto;
- Poknezena grofija Goriska in Gradiscanska

Tko, da ko se bom klatil po teh krajih, da mi bo domisljija delala. V res izdatno pomoc pa mi bodo zgodbe iz knjige Slovenske legende.

Pa radiostezijeske zadeve so vredu itd., itd.

Bom poskusal potegniti, cim bom zbral dovolj energije, vzporednico med Plotin zadevo in zahodno varianto.
Mah, me spet real life neki tepe po grbi...

Lp
Jst
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #111 - 24.01.2003 at 08:52:09

Tenks, tenej,  mi je zmeraj bolj jasno, kaj me tolk vleče k temu plotinu. Je živu na enmu prepihu kultur in civilizacij v času, ki je antika šla v zaton, novo pa je blo šele v zasnutkih, je pa novo negiralo  ravno tisto najbolj glavno, kar je toliko časa vzdrževalo vitalnost  antičnega duha: vpogled v arhetipe (mitološke junake, bogove s človeškimi lastnostmi), na katerih in ne v nasprotju z njimi ali mimo njih je antični človek gradil svojo induvidulano kreativnost, ki jo je  vzhodnjaško/zahodnjaški ortodoksni in avtoritarni monoteizem čist zatru.  

Jst, daj popiš mal svoja popotovanja v duhu in na terenu. Bi marsikdo po moje tle gor ful užival, hkrat pa bi se lahko navzel mal tradicionalnih  principov in postopkov mišljenja, čustvovanja in delovanja, o katerih se nam  sicer mal sanja, a se jih po moje nekak sramujemo, ker jih imamo za starokopitne, vražerevne in sploh in neuporabne. Te gor je fajn, lahko kaj povprašamo, postavmo v en svoj al pa skupen kontekst, ki lahko tud teb pomaga naprej pa globje porodret tako v dojemanje preteklosti kot prek nje tud sedanjosti in prihodnosti.
Back to top

IP Logged

Jst
Guest

Reply #112 - 25.01.2003 at 00:14:02

Titud,

Ja, ali bi se marsikdo navzel tradicionalnih principov in postopkov mislenja ali pa bi koncno marsikdo dobil dokaz, da rabim kaksno dobro seanso pri kaksnem dobrem psihiatru  Tongue.
Jah, ce pa ze res mislis, da bo kdo uzival lohk vseen kaj napisem, ceprav nekateri pravijo, da o tem ni dobro pisati. Upam, da se motijo.

Tam blizu mene v lepi ozki dolini imamo za moje pojme dokaj velik kos gozda. Na njegovem juznem robu je majhen potocek, ki pride na dan kar nekje med listjem.
Sem nekega dne sanjal, da sem hodil po   tem gozdu. Zakorakal sem vanj in hodil po njemu navzgor. Nenadoma se je okolje spremenilo. Potok se je poglobil, rastje ga je obdajalo tako, da je prakticno tvorilo tunel ali pa rov. Bil sem naravnost presenecen nad odkritjem in sem nadaljeval pot po rovu. Cez nekaj casa se je rastje zacelo na levi strani odpirati in pred mano se je odprla prekrasna pokrajina. Sijalo je sonce, nebo je bilo brez oblacka, pred mano je bil velik travnat prostor in sredi njega bistro jezero z otockom sredi. Na otocku je bila cerkvica. Okoli jezera so se sprehajali mirni sprehajalci. Po plitvem jezeru sem zabrodil do cerkvice...
Nato sem se po potoku vrnil nazaj v dolino. Sel sem obiskat rusevine na ostrem vrhu, ki je v dolini tocno nasproti nasi parceli. Naj recem, da je bilo to potovanje po dolini popolnoma avtenticno dolini v resnici. Tudi potok, rusevine itd., itd. Edino svet izza potoka je bil prevec lep in tako miren, da je izzareval ze kar hlad, da bi bil resnicen. Rusevine na ostrem vrhu pa so, po nekaterih virih skoraj 1000 let stari ostanki gradu, ki je bil eden prvih, ki se je ze v srednjem veku ponasal s slovenskim imenom. Da pa to niso bili navadni ostanki kaksne bajte, kot smo vedno mislili, pa sem ugotovil sele kaksno leto nazaj povsem po nakljucju na Cemseniski planini.

Kaj naj ti se recem? Blizu je kraj, kamor sem se v sanjah vracal zelo pogosto. Vsa razlika med pokrajino v sanjah in v resnici je, da je v sanjah tam grad, v resnici pa ga ni. Ta grad v sanjah obiskujem ze leta. Vendar, v knjigi, ki sem jo kupil kaksen mesec nazaj z naslovom Slovenske legende, katere nakup sem navdusen tudi javil tukaj na forumu, je zapisana legenda, ki se nanasa na vas v blizini nad mojim sanjskim gradom. Tam naj bi po legendi resnicno stal grad, ceprav npr. v Leksikonu slovenske grajske zapuscine ni omenjen. Po legendi naj bi bil tam zakopan velik zaklad. Da malo po Mohoricevo spekuliram... Morda moj sanjski jaz ve za ta zaklad?

Zdej lahko vidis, da mene zene nekaj popolnoma iracionalnega. Zdaj morda bolje razumes zakaj tudi pravim o intelektu to kar se v prejsnjih postih napisal. Pac tako je to pri meni. Kar se duhovnih popotovanj tice se ne ravnam po zapisih, temvec po notranjih vzgibih, ki pa jih nato pisni viri vse prerado potrdijo. Ali skozi napol zamegljeno zgodovino, ali skozi legende, zadnje case tudi skozi geomantiko, ki je pri odkrivanju formiranja srednjeveske in kasnejse duhovne pokrajine res nekaj neverjetnega. Da je Paracelsus izjavil, da ni nikjer srecal tako dobrih alkimistov kot na Kranjskem in Istri se mi v tem smislu zdi popolnoma realna stvar. Filozofski okvir, ki daje prakticni temelj celotni zadevi pa iscem v skriti krscanski tradiciji, ki je prevec vrastla v to slovensko pokrajino, da bi lahko veroval kako drugace.
Na nacin kot to pocnem jaz to ni mogoce, pa tudi ce bi hotel.

Zdej bos rekel, da fantaziram, pa da sem spet padel v misticizem itd., itd., samo nekaj znanstveno oprijemljivga ti res ne morem dati. Zal. Tudi sam ne vem koliko je res in koliko ni res, pa koliko se mi samo zdi, pa koliko se mi ne zdi. Pa koliko je morda to beg pred realnostjo in koliko ne?
Morda bom kdaj lahko zase rekel, da sem mojster, pa bom takrat pac bil 100%, do takrat se pa moram samo truditi in pa tisto kar je najpomembneje - v tem uzivati.

Lp
Jst
Back to top

IP Logged

bp
Ex Member

Reply #113 - 25.01.2003 at 18:27:27

To se pa že čisto drugač sliši, kot pa nekakšni abstraktni astralni plani, v katere verjameš ali ne verjameš, gotovo pa se, še posebej, če se v tej veri razlikujemo, o tem zelo težko pogovarjaš.

Se mi zdi tole zelo zanimivo, sam sicer nisem nikdar prilezel dlje od trdinovih Bajk in povesti o Gorjancih, kar se tiče dogajanj v srednjem veku v teh krajih.

A je nekaj racionalno, a je iracionalno, kaj pa ti ostane, če izgubiš sanje. Kakršnekoli že. Pa niti ni pomembno ali sanjaš ponoči, ali pri belem dnevu, ali so v njih škratje, perkmandlci, vile ali ljudje in bolj vsakdanji dogodki.

Me veseli, da vztrajaš in nam poskušaš razložit kaj o tistem svetu, s katerim si delimo ne samo geografske lege, pa morda še marsikaj česar se niti ne zavedamo.

Vseeno so bili to drugačni časi, pa zato gotovo zanimivi ljudje. Bom bral naprej. Bom seveda nadvse vesel, če nam odkriješ kak zaklad, pa kakorkoli bo slednji že zgledal.

Smiley bp
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #114 - 27.01.2003 at 09:51:24

Men se te tvoje sanje ne zdijo kašen hud misticizem. Jung bi jih vzel za verodotsojen potop v kolektivno nezavedano, ki ga ti na svoj individualen način ozaveščaš skoz sanje al pa skoz kašen drug način kanaliziranja nezavednega v zavedno. Eno  je v tem uživat, drugo pa je te uvide zavestno vzbujat, jih razunmsko analizirat in uporabljat.  Men se nekak zdi, da se ti pri uživanju ne ustaviš, ker pol bi se vsaj  kakšno slovesnko  verzijo gospodarja prstanov lotu kreirat. Ne, ti si po mojem kljub misticizmu predvsem praktik, tko kot sem tud jest kljub svojmu intelektualizmu najprej praktik. Oba hočeva spedenat une čstveno/mentalne plane v fizičnem svetu, ne da bi jih s tem osiromašla, priredila al pa bog ne daj clo podredila, čeprav nimava nobenga jamstva, da če niso vse skupaj le blodnje. Jest bi reku tko: če so strastne, žive, avtentične, pol blodnje skor da ne morejo bit. Še posebej, ker se hočjo v fizični svet skotit, ker se nočjo samo v duhu razplojevat. Ampak vsaj jest skušam sebe prepričat, da so filozofi, mistiki in tud praktiki že marsikaj na tem področju naredl, da se je pri njih treba pal pustit podučit, da smo zdaj vemu cajtu, ko je na smozavednju tolk narjenga, da je brez veze mistificirat, kar je blo že ozaveščeno, da pa ma vsak brezmejno možnosti, da v skladu svojo induvidalno psihično struktoro zmeraj vse čist na novo  zase izbrska in da se le na tak način lahko ohranja nujna kozmična  pestrost in različnost. Skoz ozaveščanje postaja skupna last vedno večji kos nekdanjenga nezvednega, to ni nč slabga, ampak se je treb zavedat, da to ni vse in edino. In da ne počnemo tega  zato, da bomo enkrat vse odkril pa obvldal  uporabl seb v prid, ampak zato, da se nezavednega ne bomo več bal uprabljat direkt, brez mučnega predhodnega religioznega omejevanja in dogmatiziranja ali  zanstvenega ozaveščanja, sistematiziranja, analiziranja, umetnega reproduciranja, ekperimentiranja... Prbližen tko kot nekdanji 'pogani' in s poganstvom prežeta krščanska tradicija, ki se je ohranila tud v naših bajkah in legendh, v zdravi pameti našega človeka, ki jo je opeval že vodnik pa linhart pa levstik pa prešern še preden  ga je uka žeja, goljfiva kača, speljala na kriva pota...
Back to top

IP Logged

Jst
Guest

Reply #115 - 27.01.2003 at 21:24:11

Titud,

Imas popolnoma prav, ko pravis, da se moramo pustiti poduciti preteklim mojstrom. Bi ravno zato tako rad navezal moje vedenje zahodne tradicije s tukaj prikazanim Plotinovim ucenjem. Ce drugega ne, zna biti zadeva viri novih debat, pa tako hkrati vir novih idej, inspiraci itd., itd. Skratka en sam zur.

Bom poskusal obljubo cim prej izpolnit. Me ze vest pece, pa veselim se ze, sam nisem se cist ready...

In ravno zato, ker v iskanju nimamo nobenih jamstev moramo ohraniti trezno glavo. To pa je v duhovnosti najvecja past. Mal je tistih, ki ji ne podlezejo. Tukaj ima tisti del intelekta, ki ga ponavadi sirse opisemo z besedami zdrava kmecka pamet res svojo neprecenljivo vrednost. Korespondentna lastnost fizicnega plana v tem smislu custvenemu je npr. diskriminacija oz. selekcija itd., itd. Ljudje, ki v svojih duhovnih hotenjih podcenjujejo, zanemarjajo ali pa kar namerno odvrzejo fizicni plan, so po mojem mnenju sploh podvrzeni tej duhovni pasti.

Drugace pa verjamem, da so na podlagi takih izkusenj kot je npr. moja s sanjskim potokom stari pisali bajke in legende. Bom naslednic se kaj vec povedal kaj mislim, da ne bo kdo rekel, da sem zdej ze pravljicar postal  Wink.
Gre mi pa predvsem za duhovno prakticni vidik zadeve, ker me zaklad v fizicnem smislu sploh ne zanima, ker tudi ne verjamem, da z njem bajke in legende imajo kaj opravit.

Lp
Jst
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #116 - 28.01.2003 at 08:46:54

Jst, daj povej kaj več o 'duhovno praktičnem' vidiku zadeve, ker se po moje tud  poglabljanje v t.i. tradicionalno duhovnost lahko hitro sprevrže v iskanje zlatega runa, svetega grala, alkismistične formule za zlato al pa kakšne druge oblike kašnega duhovnega ali posvetnega zaklada. Zadnje čase sem zasledu dost enih priročnikov, kako npr. z urjenjem čustvene intelignece, intuicije, sanj ipd. postat bolj uspešen, kar v našem civilizacijsem razumevanju pomen imet boljši uvid v poslovna dogajanja in ekonmske zakonitosti. Ker tist, ki bo odkril,  po kašnih pricipih deluje brza, jih bo lahko obrnu seb v prid, zavaldat borzi pa je itak sen vsakega poslovneža, pa naj se tega lot kot monopilist al pa špekulant...

Nekak se mi zdi, da te zdrava pamet obvaruje tud prevelikih pričakovanj, kljub temu pa je bil folk pri nas tud prislovični zdravi pameti dost lahkovern tko do religijskih kot do magijskih praks, to lahkovernost pa še zmeraj veselo izkoriščatako kvazi zanost, ekonomija, politika in novodobno duhovno šarlatnstvo. Kako te skratka zdrava pamet lahko vodi, ne da bi bil hkrat podlegal vabljivim pastem  duhovne in materialne narave?
Back to top

IP Logged

Jst
Guest

Reply #117 - 31.01.2003 at 14:09:59

Titud,

Ja, kar se prakse v zahodni tradiciji tice je to zagotovo precej siroko podrocje. Eden od njenih niti ne tako ozjih delov poteka po nacinu, ki sem ga opisal s svojimi sanjami zgoraj.

Namrec, ce predpostavljamo, da sanje niso bile navadne, je dejansko slo za vstop v nezavedno. Vendar je ta izraz prevec nedolocen. Ocitno je slo za kontakt s specificnim rezervoarjem energije custvenega plana, ki se direktno izliva v fizicni plan. Recimo, v cloveskem telesu so ti kanali izliva iz custvenega plana v fizicni plan npr. zleze, v naravi pa je to pac malo drugace. Ocitno je pri tistem potoku eden takih kanalov. Morda bi kaksen radiestezist v bliznji okolici potrdil mocan energijski vrelec, kot makrokosmicni aspekt zadeve.

Vendar, tisto kar mene bolj zanima je mikrokosmicni aspekt zadeve. Ocitno je moj sanjski jaz uporabil naravni makrokosmicni kanal energije kot simboliko za popotovanje v tocno dolocen, specificen predel custvenega plana, pac korespondenten s "potokom" na fizicnem.

Ce poznamo korespondentnost med custvenim in fizicnim, lahko potem tocno ugotovimo tip te energije. Tudi iz same bogate simbolike sanj lahko tocno ugotovimo za kaj tocno je slo, oz. za kaksne psihicne procese je slo, pa tudi njihov namen.

Tak nacin kontaktiranja nezavednega je zelo star, preizkusen in tisto, kar je najbolj pomembno - varen. Vcasih, tudi se v srednjem veku, so te kontakte za neizurjene in mentalno nedisciplinirane vedno formirali skozi zgodbe. Ljudje so uzivali, poslusali, se zabavali, nekateri pa, ne da bi sami vedeli, so dejansko zgodbo tudi doziveli oz. doziveli priliv...

To je bil glavni namen starih grskih bajk, pa tisocletja stare egipcanske knjige mrtvih. V Bibliji SZ in  NZ je polno takih zgodb itd., itd. Pasivno voden, preizkusen in varen kontakt s tocno dolocenim podrocjem nezavednega. To je v duhovnem delu rimo-katoliske cerkve namen ritualov, ceremonialov, molitev in ostalih postopkov kot dela dogme, ki jo omenjate v topicu DOGMA. Duhovni namen dogme kot take je ustrezno pripraviti clovekovo psiho na nezavedno.

Za nepripravljenega je kontakt s nezavednim zagotovo lahko nevarna zadeva. Vendar, itak velja, da stvari ki jih ne poznamo oz. nismo nanje pripravljeni pustimo pri miru. Ce je to avto se zaletimo, ce je to izpit ga ne naredimo, ce je to recital jecljamo, ce pa je to nezavedno, pa sledijo custvene neuravnotezenosti.

Odlika srednjeveskih legend in bajk pa je v tem, da sploh niso tako zelo starodavne, da so se vedno zive in v uporabi. Pa da je v njih pogosto skrit dejanski, bom rekel, tudi makrokosmicni aspekt zadeve, kot pri mojih sanjah zgoraj. Na takih mestih so potem postavljali cerkvice posvecene tocno dolocenim svetnikom... Namrec, tisti, ki bi na podlagi moje zgodbe zgoraj sanjal enake sanje kot sem jih jaz, bi precej hitro najdel ta potok tudi v resnici. Da pa ne bi bila stvar prepuscena zgolj "nakljucju" pa bi mu, za grobo dolocitev kraja,  prav prislo tudi  poznavanje slovenske srednjeveske zgodovine. Potem bi se lahko prepustil zgolj svojim obcutkom...

To je hkrati tudi moj odgovor na vase debate o nezavednem v topicu DOGMA. Z vecino stvari se ne strinjam  Wink.

Lp
Jst
Back to top

IP Logged

t
5
p

Ride si sapis!
Kozmos
Reply #118 - 01.02.2003 at 04:45:47

Jst,
kaj je kontakt s specificnim rezervoarjem energije custvenega plana, ki se direktno izliva v fizicni plan? in kako si to predstavljaš?

Ali ti sploh veš kaj je dogma?

Kaj misliš s človekovo psiho in kaj z nezavednim?

In če se ne strinjaš z debatami v topicu Dogma povej vsaj zakaj, kaj ti misliš o nezavednem in zakaj se ne strinjaš?

In kaj je kontakt z nezavednim?

kajti duša je le ime za nekaj na telesu.
Back to top

Nič na svetu nikogar ne čaka. Nič ni dokončano, in vendar nič ne ostane nerazrešeno.
WWW WWW  
IP Logged

Jst
Guest

Reply #119 - 01.02.2003 at 16:29:23

Ten-nej,

Najbolj, da grem kar po vrstnem redu tvojih vprasanj, ceprav se mi zdi, da bo kar tezka. Namrec, ze v osnovi imava popolnoma obratno filozofijo. Ti trdis, da je dusa le ime za nekaj na telesu, medtem ko jaz trdim, da je telo fizicni odsev duse. Sej ves, v zgodovini so bile posledica tako razlicnih stalisc vedno verske vojne, pa grmade itd., itd., kar je vsakdanji pojav tudi na tem forumu Tongue. Na sreco znajo nekateri potem tud od mrtvih vstat, pa je izguba za vse nas zgolj casovne kategorije Grin.

Kontakt s specificnim rezervoarjem energije custvenega plana ti lahko ponazorim s poldragimi kamni. Tisti, ki verjame v njihovo moc pravi, da je vsak tak kamen kanal za tocno specificno energijo iz custvenega plana v fizicni plan. Kanal pravim namenoma, saj kamni te energije pac ne proizvajajo. Tisti, ki pac v to ne verjame ima to za bull shit.
Enega od nacinov kako si to predstavljam pa sem opisal v prejsnjem topicu.

No, tale je cist izi solska varianta:
Dogma je temeljni nesprejemljivi verski nauk oz.  tudi trditev, ki temelji na avtoriteti in ne na znanstvenih dokazih.

Ma, priznam, da sem v svojem izrazoslovju vcasih malce nedosleden, vendar ne v smislu pomena. Tako sem s clovekovo psiho mislil clovekovo osebnost. Z nezavednim pa sem mislil custveni plan.

Na naslednje tvoje vprasanje imas moj ociten odgovor v mojem zadnjem topicu. Ma, se mi zdi, da je v topicu Dogma govor o nezavednem v smislu napol praznega kozarca, jest pa sem o nezavednem govoril v smislu napol polnega kozarca. To je tisto moje glavno nestrinjanje. Sicer je zadeva pac vec ali manj OK, sam jest se zadeve zihr nebi tako lotil. Pa se iz vsega skupaj se mi zdi, da je bil Jung predvsem moz naslonjaca, to pa je za mene ze cist majcken zacetek bull shita.

Na vprasanje kaj je kontakt z nezavednim pa sem ti itak ze odgovoril.

Lp
Jst  

Back to top

IP Logged

Pages: 1 ... 6 7 8 9 10 11