Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 ... 11 12 13 14 15 16
(Read 68851 times)
LittleStar
Ex Member

Re: avtosugestija
Reply #180 - 11.12.2002 at 15:07:36

mind wrote on 11.12.2002 at 13:21:45:
Zato je mogoče celo nesmiselno govorit o "usodi" in "od česa smo odvisni" oz. kdo kuje naso "usodo", "prihodnost".  Pač smo Shocked

LP

Ja, ampak a ni to najtežje priti do 'samo biti'? In ali ni do takšnega stanja zmeraj usoda? In ali po tem tudi ni samo usoda, le s to razliko, da jo priznavaš?

Back to top

IP Logged

KarmenA
Ex Member

Reply #181 - 11.12.2002 at 15:24:51

Quote:
kaj ti pa sedaj pomaga ta "praznina" (v čem je smisel praznine), če veš da to NI , in da je to v bistvu polnost...?

Quote:
V vsakem primeru je pa treba brat Gito ki je bla prevedena in komentirana od nekoga, ki ustreza Krishnovem opisu nekoga ki mu je zelo blizu. Pise znotri Gite tud.  

Kakšna teorija pa to Smiley

Tale stavek se je zgodil že pred časom:
V katerem koli primeru je možno it (kratkotrajno ali večno) samo z božjo pomočjo nad to njegovo energijo, ki nas iluzira in tolk moti. Ko se v celoti realiziramo kdo smo mi, kdo je the-bog in kar je najbolj pomembno nas medsebojni odnos in vloge.
Se strinjam in se mi zdi še, da ko se v celoti realiziramo, smo najprej realiziral prav nas v odnosu in tej vlogi, tako da je dobro povdarit stvari, ki so ali pa so vsaj bistvene (poleg še ostale teorije).

Kar se preprostosti izraza tiče nam je vsem težko, in gotovo je dovolj dela za čistilca-ko, da tukaj malo pospravi, opere. Od vseh besedi potem lahko preteče morje preden se človek skozenj prebije in še diha. Lahko pa se iz kakega bolj banalenga razloga duši. Jaz sem si dala na stran en povzetek meni ljubih izrazov v zvezi s to temo kot: čistost, enakost, ne dvoje, nedeljenost, breztelesnost.

Nas je lepo gledat saj se trudimo.

Kaj je "nič" ste pa zakompliciral in še nemogoče nalašč verjetno tudi pomešal. Kdaj bi bila nič bolj nič? Kot polna ali ne?  Ali kot "nikogaršnje ozemlje," med koncem in začetkom, med nad in spodaj, infra ultra (tera), življenjem smrtjo, stvarjenjem uničevanjem, med "to" "ono", bivanje nebivanje; pri tem so obstoj, vzdrževanje, neizrekljivo iz celosti?
enost enakost (kot nedeljenost) kot fizis --božansko astralno--kozmično ter duhovno--mentalno in na sredi nič? Smemo dve "nič" povezat zdaj kot "pikica nič cela (eno) preide na vse kar je (enako) nič od začetka?
???

Karmen
Back to top

IP Logged

mind
5

Always remember Krishna
and never forget Him
!
MB
Reply #182 - 11.12.2002 at 15:34:22

Quote:
Zato je mogoče celo nesmiselno govorit o "usodi" in "od česa smo odvisni" oz. kdo kuje naso "usodo", "prihodnost".  Pač smo  

LP

Ja, ampak a ni to najtežje priti do 'samo biti'? In ali ni do takšnega stanja zmeraj usoda? In ali po tem tudi ni samo usoda, le s to razliko, da jo priznavaš?

hotel sem povedat ravno to, da ni potrebe po tem, da pridemo do "samo biti" ampak "samo smo".....

ko rečeš, da moreš do nekam priti se avtomatsko determiniraš s časovno in prostorsko komponento....ki pa kot sem ze napisal se v absolutni "Resnici" pomoje ne pojavlja....čas in prostor sta torej samo dva pojava, ki v absolutni "Resnici" sicer obstajata (saj sta njen produkt), "Resnica" sama pa v ta svoj pojav ne vstopa...

zakaj ?   pa si predstavljaj začetek ali konec časa oz. začetek ali konec prostora....ni mogoče

in tud usoda je tak pojem kjer je nujna časovna komponenta.....in zato je ne priznavam....in zato sem rekel "pač smo"

LP

Back to top

Hari bol

IP Logged

aryan
Guest

Reply #183 - 11.12.2002 at 15:34:45

kdo smo (ali kdo mislimo, da smo), je razvidno iz nasih delovanj. nasa delovanja nakazujejo na to kdo smo. sebe ne mors vidt brez spegla, ogledala.

razlicne meditacije, tehnike, sugestije... nam sam nudijo razlicno zmozne spegle ki kazejo ali odsevajo to kdo smo.

ce jaz mislim da sem telo, bom obvezno tudi jedel, pil, spal..., ker bo avtomatsko to telo zahtevalo, ce ne zlepa pa zgrda. podobn ce mi mislimo da smo um, bo um zahteval misljenje, meditiranje, sugeriranje,... al pa "reden" obisk na telem forumu  Smiley

ampak kasnej lahko ta dva poistovecanja tud iz neke "tocke" opazujemo. ta "opazovalec" smo mi. kok je ta opazovalec odvisn (pod iluzijo) od svojga zmotnega poistovecanja pa se kaze v notranjem trpljenju in tesnobi. ta odvisnost (ali zasvojenost) nas "veze" in zarad te vezanosti in posledicnega "prisilnega" dela si mi zelimo osvoboditve.

velikrat slismo... bodi to kar si, delaj to kar ti pase.

spet je vse odvisno od natancnosti koncepta ki nam pravi kdo smo, in kaj naj delamo.
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Markomur
Reply #184 - 11.12.2002 at 16:00:57

Quote:
Kaj je "nič" ste pa zakompliciral in še nemogoče nalašč verjetno tudi pomešal. Kdaj bi bila nič bolj nič? Kot polna ali ne?  Ali kot "nikogaršnje ozemlje," med koncem in začetkom, med nad in spodaj, infra ultra (tera), življenjem smrtjo, stvarjenjem uničevanjem, med "to" "ono", bivanje nebivanje; pri tem so obstoj, vzdrževanje, neizrekljivo iz celosti?  
enost enakost (kot nedeljenost) kot fizis --božansko astralno--kozmično ter duhovno--mentalno in na sredi nič? Smemo dve "nič" povezat zdaj kot "pikica nič cela (eno) preide na vse kar je (enako) nič od začetka?

Nič ni ničelna točka, nikograšnje ozemlje, je  enost/enaksot v smislu harmonije vsega z vsem, saj se kot tako ne more niti zaznat, ker ni ničesar, kar bi uravnalne sezorje upozoril, da morajo še uravnat. Ravnovesja/harmonije  v bistvu ni možno zaznat, ker imamo  seznorje tko ušitmane, da smo posredno, prek odsotnosti neravnovesja zaslutmo ravnovesje. Skoz nedejavnost se je temu ravnovesju najleže približat, probelme je to harmonijo v zavesti ohranjat skoz dejavnost. Zato smo izkusveno predstavo o tem idealnem ravnovesju/harmonijo transcendiral v boga kot simbola vesoljne posamičnih in s tem tud vesoljne harmonije. V tem smislu je  bog lahko predstavnik absoltne izpolnjenosti in hkart tud adsolutne praznosti in kot tak tud če ga ni.

Quote:
kolko te razumem hočeš povedat, da se da to praznino(polnost)  obcutit le brez "ego-tripa", torej brez zavednega razvijanja samega sebe ?

moje mnenje je, da je "ego-trip" pač potreben zaradi razvoja samega, ko pa dosežeš "praznino" (polnost) pa ga več ni...ni potreben

ali je po tvoje ego nujno ovira ?

Po moje bi blo idealno to praznino/polnost sploh nč občutit,  ker če pričakuješ, da  jo boš  občutu, pol bo ego zmeraj na preži, da se bo v njej nasladu. Religije so to dejstvo vzele v zakup, zato so to naslado egotu odtujile v transcedensco, so ga vrgle na finto, da če bo naredu to pa to (molu,  trpel, bil ponižen, če bo goreče  verjel...) pol bo mogoče doživel svojo naslado harmonije tam gor al pa v eni od naslednjih inkarnacij. Smrt kot definitiven konec ega mora v obeh primerih prej prit, tko da naknadno ego obljub svojga odrešitelja tko al tko nima možnosti prevert.  
Back to top

IP Logged

aryan
Guest

Reply #185 - 11.12.2002 at 16:57:40

titud wrote on 11.12.2002 at 16:00:57:
Zato smo izkusveno predstavo o tem idealnem ravnovesju/harmonijo transcendiral v boga kot simbola vesoljne posamičnih in s tem tud vesoljne harmonije. V tem smislu je  bog lahko predstavnik absoltne izpolnjenosti in hkart tud adsolutne praznosti in kot tak tud če ga ni.

kaj si hotu s tem povedat?

1.
da so pol te nase vsemskupne zelje po harmoniji (ljubezni) pravzaprav iluzija kot je tud bog katerega simboliziramo s tem istim, in ko umremo gremo tko al tko v nic ali neobstoj in s tem vred tud vse nase zelje in predstave o harmoniji, ljubezni?

2.
al bog v resnic je, in imamo predstavo o njem (o tej poosebljeni "harmoniji in ljubezni") vsi tok zakrito da je s svojimi trenutnimi zmoznostmi zaenkrat ne vidmo ciz razlocno in ne razberemo, ampak se nam trenutno kaze le kot ena neizpolnjiva zelja, pa vendar je ne nehamo nikol iskat in mamo zato tud moznost vecih zivljenj?
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #186 - 12.12.2002 at 08:18:01

Quote:
1. da so pol te nase vsemskupne zelje po harmoniji (ljubezni) pravzaprav iluzija kot je tud bog katerega simboliziramo s tem istim, in ko umremo gremo tko al tko v nic ali neobstoj in s tem vred tud vse nase zelje in predstave o harmoniji, ljubezni?

2.
al bog v resnic je, in imamo predstavo o njem (o tej poosebljeni "harmoniji in ljubezni") vsi tok zakrito da je s svojimi trenutnimi zmoznostmi zaenkrat ne vidmo ciz razlocno in ne razberemo, ampak se nam trenutno kaze le kot ena neizpolnjiva zelja, pa vendar je ne nehamo nikol iskat in mamo zato tud moznost vecih zivljenj?

Vsemskupne slutnje po obstoju energestke harmonije so iluzije v primeru, če na  našo čutno dojemanje materialnega oz. narušenja te harmonije pristajamo kot na edino možno realnost. Ker pristajanje na tako realnost nujno predpostavlja obstoj ega, ki skrbi za orientacijo  oz. ustvarja relativno harmonijo med zavestjo o seb  in  materialnim  svetom, se kot  edino logočina uresničetv iluzije o popolni harmonij kaže v selitvi iz fizičnega telesa, kar človek doseže s fizično smrtjo ali pa  transcedenco zavesti v duhovni/energijski svet. Za ego v nobenem od njih ni prostora, s čemer pa se pa mi v svoji zavesti o seb v čutno/materialnem svetu  ne moremo sprijaznit, zato ga vklaplajmo tud v iluzije o svetovih, kjer vlada enrgetska harmonija. Tam naj bi sicer ponižno (a vendarle!), užival v božji milosti, slavi, usmiljenju in kar je še tega. Kot gape pravi je to le ena finta, na katere religija lovi/opija  neozaveščene, ki  so  se sprijaznini s tem,  da udejanje te iluzije v sedanji inkarnaciji  oz. na tem svetuitak  ne bodo deležni.

Drugo je, če  vsemskupno slutnje po obstoju energestke harmonije vzameš kot uvid, ki je avtentičnejši lastnega čutnega dojemanja materialnega oz. da vsako stopnjo  v materilanem svetu dosežene   harmonije smatraš za iluzijo oz. za realitven dosežek. Ko dosežeš tako stopnjo samozavedanja, da ego izreneš o zvesti o seb in  se na ravni zvesti harmoniraš še z objektivno obstoječo energetsko harmonijo, pol ni nobene potrebe po tem, da bi v želji po uživaštvu moral pristajat na ponižnost pred komerkoli. Ko si eno z bogom si bog ti sam, se ti tega ni treba  niti zavedat, ker tega zavedanja ti ne rabiš, ker bi to zavedanje rab samo tvoj ego, ki pa bi te, če bi se v želji po lastnem očutenju božje milosti dejasnko  prebudu,  istočasno sklatu z božjega piedestala. V tem smislu jest razumem to , da je bog v končni fazi prazen, neobčuten in  v bistvu neobstoječ.

Ampak ker  tega običajni  ego ne more v naprej sprejet, zato ga religije morajo najprej na zemlji čist  ponižnega nardit  in ga tud v kočni fazi (na desno al pa levo, odvisno od božje milosti) tud v transedenci  k sebi pripustist.      
Back to top

IP Logged

LittleStar
Ex Member

Reply #187 - 12.12.2002 at 08:28:45

mind wrote on 11.12.2002 at 15:34:22:
in tud usoda je tak pojem kjer je nujna časovna komponenta.....in zato je ne priznavam....in zato sem rekel "pač smo"

LP

Zakaj usodo jemati samo kot nekaj iluzornega (čas, prostor)? Ni že to, da "pač si" usoda? In sebe potemtakem ne priznavaš? Ne razumem najbolje.. sori.
Back to top

IP Logged

aryan
Guest

Reply #188 - 12.12.2002 at 09:56:59

titud wrote on 12.12.2002 at 08:18:01:
V tem smislu jest razumem to , da je bog v končni fazi prazen, neobčuten in  v bistvu neobstoječ.  

se prav si ateist. ne priznavas obstoja Boga ki je oseba in hkrati Absolutna resnica, in da smo mi smo njegovi sluge (ker smo delcek ene izmed njegovih potenc)? da smo v iluziji zarad ene druge izmed njegovih potenc (ki se ji rece maya, ali iluzija) in da je to zarad tega ker smo ali jo zlorabljamo svobodno voljo (ki nam je dana itak od Boga, drgac ne bli bli zivi sploh, ampak samo negibna, mrtva materija) in smo se ali se odlocamo sluzit iluzijo (nase zmotno poistovecanje s telesom/umom), namesto to kar smo (spiritualna dusa, po izvorni naravi sluga Boga) in pri tem trpimo.

Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #189 - 12.12.2002 at 10:32:13

Recva, da ma ji ateizem kot možna izbira bližja, bolj logična  Smiley.

Ampak le dotlej, ko sem v poziciji (iluziji?), da lahko zbiram. Sem pa že tud ugotovu, da se v poziciji nevzdržnega  trpljenja izbira zoža ne eno: prepustitev, s katero se  meja med izbrati in biti izbran zbriše.

Morm tud priznat, da sem tud sam ateizem dostkrat enaču s čustveno neangažiranostjo, razumom, inteligenco, logiko, skepso, filozfsko distanco do objekta obravnave... Zmeraj bolj spoznavam, da temu nih glih tko, da smo ateisti in teisti v bistvu v istem polju religioznih čustev in  njihovih filozofskih utemljitev. Da sta v osebnostni rasti legitmi obe poti, da se po obeh lahko enako daleč pride. Jest bi kot 'zagovor' svojmu ateizmu izpostavu le to, da skoz njega bol zapaum doseganju ene harmonije tukaj pa zdaj, da mam eno totalno nezaupanje v svoj ego, da se me ne bo ubudu v nazaj v trpljenje ravno v trentuku, ko naj bi se ga enkrat za vekomaj znebu.
Back to top

IP Logged

aryan
Guest

Reply #190 - 12.12.2002 at 10:43:22

s cem pol "dokazujes" ateizem ali "negiras" teizem? s katereimi instrumenti? recimo ce jaz gledam televizijo se mi lahko zazdi da so eni mejhni clovekci tm notr. al pa ce jaz premikam tv z daljincem se mi lahko zdi da caram. vsi smo ze ugotovil da oci in ostala cutila lahko ornk popacjo vso resnico in da ne morjo bit kot absolutni dokaz obstoja ali neobstoja bilo cesa. na kaj se ti pol naslanjas oz. cemu verjames, kaj ti je dokaz za tvoje koncepte o religiji, teizmu, ateizmu itd.?
Back to top

IP Logged

mind
5

Always remember Krishna
and never forget Him
!
MB
Reply #191 - 12.12.2002 at 11:08:56

Quote:
Zakaj usodo jemati samo kot nekaj iluzornega (čas, prostor)? Ni že to, da "pač si" usoda? In sebe potemtakem ne priznavaš? Ne razumem najbolje.. sori.

glej ce priznavaš reinkarnacijo, lahko rečeš, da ti je to življenje usojeno (na podlagi prejsnjega) lahko pa rečeš , da ti ni, ker si v prejsnjem že tud imela svobodno voljo odločanja....

in če priznavaš evolucijo lahko rečes da je nam ljudem usojeno da smo kar smo, po drugi strani pa lahko rečeš , da smo se rešili usojenosti z našim zavednim razmišljanjem...

in nevem zakaj bi s tem ko rečem da usode ni, sebe ne priznaval....ko to rečem ravno sebe priznam

LP
Back to top

Hari bol

IP Logged

LittleStar
Ex Member

Reply #192 - 12.12.2002 at 12:04:22

mind wrote on 12.12.2002 at 11:08:56:
in nevem zakaj bi s tem ko rečem da usode ni, sebe ne priznaval....ko to rečem ravno sebe priznam

LP

Ali praviš, da se v tvoji (pod)zavesti ne nahaja ničesar, kar te vodi v življenju, da ozavestiš. Ali praviš, da imaš čisto vse ozaveščeno v vsakem trenutku ???

Tako namreč to razumem, ko praviš, da ne priznavaš usode, sebe pa ravno s tem. Ali nista ena in taisto?

Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #193 - 12.12.2002 at 12:05:20

Quote:
na kaj se ti pol naslanjas oz. cemu verjames, kaj ti je dokaz za tvoje koncepte o religiji, teizmu, ateizmu itd.?

Moj ultimativni dokaz o ne/obstoju boga hočeš?  Moj misterij je skoz eno shizofreno situacijo množice majhnih jazkov stkat v  harmnijo enega jaza, skoz katerga se bodo vsi manifestiral kot eno. Za tako  čustevno potrebo lahko najdem kup raciolnalnih razlogov, ki jih tle nima smisla naštevat. Ta potreba se v detajle pokriva z religioznim občutenjem boga kot enosti, skoz katero se posamičnost šele  manifestira. Razlika je je le  v tem,  da se kot ateist lotevam  enost gradit skoz harmonijo med posamičnim,  teist  pa ima ideal enosti  v bogu že vzpostavljen, je bil od njega na silo ločen in je zdaj od božje milosti odvisno, kako bo te ločenosti bo odrešen. Jest v bistvu nisem obremnjen s tem, kako naj bi ta harmonija zgledala, nimam v naprejšnjega pričakovanja po odrešitvi oz. potešitvi, hodim pač proti harmoniji, ki v moji predstavi odrešuje s praznino, ki se je itak ne morem predstavljat. Seveda obtaja bojazen, da se bo ego praznine ustrašu, ko se bo znajdu pred njenim breznom, ampak pač igram na karto, da se ga bo takrat dal boljš nafinitrat/zadržat kot pa v primeru, če bi se znajdu pred polnostjo božjega obličja.
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #194 - 12.12.2002 at 12:17:01

Aja, sem pozabu poudart, da se  harmonija jazkov v jazu kot obliki popolnega samozavedanja ne konča, da je to samo izhodišče za poplno objektivno zavedanje oz. mreženja tega jaza v harmonijo drugih posamičnosti. Ampak aryan itak ne bo zadovoljen s takimimi nase se navezujočimi  argumenti, zato je boljš da tle neham.
Back to top

IP Logged

Pages: 1 ... 11 12 13 14 15 16