Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si
 
  HomeHelpSearchMembersLoginRegister  
 
Pages: 1 2 3 4 5 
(Read 16961 times)
bp
Ex Member
Re: ASERTVINOST
Reply #45 - 31.10.2002 at 12:13:23
 
gape wrote on 31.10.2002 at 12:00:49:
osho mi je učeri povedu, da je u bistvu nespametno delat na odzivih, ker odzivi so samo ogledalo zavesti in če odzive spremenimo (zavesti pa ne) zavest tlačimo in jo porivamo v pozavest ... osho pravi: če si jezen, bodi jezen, ampak bodi jezen zavestno, zavedaj se tega in ko boš to ozavestil, tj zakaj je v tebi prišlo do tega odziva, takrat šele spremeniš odziv za vedno ... ga spremeniš, ker si ga sprejel u bistvu ... no ja sej tega se u bistvu ne da poveddat, to je treba dojet

ker je odziv (izhod) vedno seštevek zavesti in okolice - bližnje in daljne (vhod), bližnja okolica celo, zaradi akcija-reakcija scene (ogledalo), zahteva od tebe da se odzoveš tko in tko, in takrat se tko tud odzoveš, je prav da se tko odzoveš, ampak ne smeš pa odziva prepustit egu, ampak ga moraš ti vodit, z zavestjo ... moraš bit zavesten takrat, kot pravi osho ...


Gape kako ti neko stvar v hipu ali pa zelo hitro vin v celoti ozavestiš. Zgleda da poznaš res neke dobre bližnjice Smiley

Pri meni je gre ta zadeva bolj počasi, bolj kot kakšen študij za kakšen matematični izpit. Z vajo in z muko torej. Teorija je sicer krasna in jasna, ampak do znanja v praksi pa imamo zgleda različno dolge poti. Oz. zgleda da spadam vsaj kar se tega tiče med bolj butaste.

Kakšen trik na zalogi, ki ga lahko deliš še s kom?

lp bp

Back to top
 
 
IP Logged
 
Amstel
YaBB Moderator
p
*****
Offline


Posts: 2844

Gender: female
Re: ASERTVINOST
Reply #46 - 31.10.2002 at 12:24:05
 
Quote:
Pa najbrž imajo vsi drugi, ki berejo in pišejo tole temo prav podobne probleme, razen kakšnega (skoraj) razsvetljenega.


Ma ja... bp, to je to. Ne rečem, da je ta trening asertivnosti recept za vse. Kdo tega sploh ne rabi. Zakaj ne rabi, pa ve najbolj sam. In skoraj razsvetljenim itak potem ni potrebno še kaj storiti, da bi bili srečnejši.

No, Amstel izhaja iz sebe iz svojih realnih, zemeljskih omejitev. S svojo osebnostjo, ki tu je. In se ne delam, da je ni. Amstel ne izhaja iz ideala!!! Ideal je zame... nekaj, kar dosegam, nisem pa še tam ... = dosegati čimvečkrat stanje zavesti, v katerem sem sposobna biti ne-egoistična. (Gape... sposobnost... to sem mislila. In razmišljam, kaj to je ta sposobnost.)

In se skušam vedno manj z njo identificirati. In Robi je krasen poligon za tole delat.  Wink Tko, da... gremo dalje.

Ne izbiram en sam podporni sistem. In s časom, ne vedoč vsega o sebi, napredujem. Seveda, kdo drugi vidi, da je odgovor kje drugje. Fajn. Sam, ne vem, če lahko temu sledim. In obratno.

Če bi me poznali pred leti, bi videli drugo Amstel.
Tako kot se je to verjetno zgodilo vsem nam. Se spreminjamo.  Cheesy

In... vedno bolj mi postaja jasno, kaj mi je storiti.
Tale tema o asertvinsoti je bila bolj iztočnica in povabilo k razmišljanju. Nikakor ne kot mojo biblijo, zakon. Te alineje so le iztočnice. Da bo jasno, a ne... in mi je ravno, če ne greste na ta trening,  Grin  Grin.
Back to top
 

Naj se zgodi, kar se mora.
 
IP Logged
 
gape
YaBB Administrator
p
*****
Offline

I love YaBB!
Posts: 13542
The Land of YaBB
Re: ASERTVINOST
Reply #47 - 31.10.2002 at 12:30:03
 
nekako je hec v tem da sm jest to že od prej vse tko delu ... zdej samo vidim nekje zapisano in mi je kul ... fotr recimo mi je zmeri pizdaru da kwa sm tak kmeet da skoz žvim iz dneva v dan ... poglej me dons, še vedno iz dneva v dan ... pa je vsak dan bolj poln od prešnjega (z upoštevanjem ups 'n' downs iz drugega threada)

zdej trik in to scena ... nimam ... mislm mam ... ne deluj

to spet ne bom znou povedat, ampak, s tem ko delaš na nečem intenzivno, tisto samo odrivaš od sebe, ono ne more pridet, ker ne daš prostora kamor bi to lahko prišlo ... najprej moraš naredit prostor, odpustit neki starega, da se ma novo sploh kam za naselit ... in ti seveda ne sprašuješ po neki mali brezvezni stvari, ti sprašuješ kako živet ... prepusti se življenju, zivi ga, ne bodi navezan na življnje, samo uporabljaj ga ...grem raši oshota prašat ... on bolj na dolgo in bolj razumljivo pove, aha, point je v tem ... ne moreš si pridelat ničesar, vse je samo božja milost, darilo od boga, in dokler delaš, zakaj bi bog delu, on ve kako se to in to upedena, on bi ti tud povedu (če ga mal poosebim) ampak ti boš sam ...

trikov je pa malo morje ... za jezo, je najlažji, u bistvu za celotno sprejemanje je najlažja vaja, se usest pred tv dnevnik in opazovat svoje misli ... mislm da so u baršku točna navodila in ko vidiš vse kar je v dnevniku in ti je vseeno takrat je vaja končana ... in če boš hotu naslednjo ti jo bo nekdo dal ...


času pa je treba dat čas ... to je dejstvo ...
Back to top
 

Lahko pa da se tudi motim ...

The Administrator of this yabb and domain.
WWW WWW  
IP Logged
 
Amstel
YaBB Moderator
p
*****
Offline


Posts: 2844

Gender: female
Re: ASERTVINOST
Reply #48 - 31.10.2002 at 12:44:09
 
gape wrote on 31.10.2002 at 12:30:03:
ne moreš si pridelat ničesar, vse je samo božja milost, darilo od boga...


Evo Gape.. tle si tko napisu, kot sem ti hotla odgovort glede nameravanja... in dobrih vilah.
LEj, jaz se zavedam, da so moje želje omejene. Se jih sicer zavedam.. samo vedno rečem zraven... "naj bo tako, kot je najbolje za vse, naj bo tako, kot je božji načrt"
S tem hočem povedat, da moje predstave so tako omejene, da se hvala bogu, NE URESNIČIJO. Uresniči se vedno veliko več, ko se prepustim.

Dodajam: to je tko, kot pri Reikiju. Kdo sem jaz, da bi vedela kam usmeriti ga? Kdo sem jaz, da bi vedela, kaj je za drugega dobro?
Zato, (se) prepuščam višjemu v roke. Tega včasih nisem znala, ker sem mislila, da Vem dovolj.
Skromnost pred bogom, višjim.... zavedajoč se svoje majhnosti, omejenosti v osebnosti. Življenje je neizmerno. Niti na kraj pameti mi ne pade, kaj vse vsebuje. Kako vse se lahko zadeve urejajo.

bp, to je tudi moj pogled... prepustiti se življenju. Zaupati.

Glede fint.. pa tko.
Vedno bolj vem, da je de-identifikacija pot.
To je trenutek, ko v vrtincu dogajanja, se USTAVIM IN SE VPRAŠAM kaj se zdej dogaja. Da se od tega nekako od-cepim.
Ampak ne napravim nič drugega. Ne ocenjujem, ne vrednotim. V bistvu brezpogojno oapzujem, poslušam kaj se mi dogaja.
Pa če to pomeni, da se v sebi, kot mali otrok mečem po tleh, ker ne gre po mojih predstavah life, pa to opazujem. Samo.. NE delam več tega, da bi sebi težila (no ja...skoraj nikoli več)... da bi morala drugače.. da to ni fajn...
bp, saj veš.. KONTROLNI STOLP.  Wink
Back to top
 

Naj se zgodi, kar se mora.
 
IP Logged
 
ARS
5
*****
Offline

Preveč dobrega je lahko
... čudovito. (Mae West)

Posts: 2510
daleč od rodne barjanske grude
Gender: female
Re: ASERTVINOST
Reply #49 - 31.10.2002 at 13:21:47
 

Zanimiva stran v povezavi s topikom:

http://www.super-stuff.com/overcomingshyness/#_Toc470440415

Prijeten dan nam želim,
ARS
Back to top
 

Knowing what's right doesn't mean much unless you do what's right. (neznan(a)
 
IP Logged
 
Devi
5
p
*****
Offline

ravno prav
Posts: 5470
Dolenjska
Gender: female
Re: ASERTVINOST
Reply #50 - 31.10.2002 at 13:25:23
 
gape wrote on 31.10.2002 at 12:30:03:
s tem ko delaš na nečem intenzivno, tisto samo odrivaš od sebe, ono ne more pridet, ker ne daš prostora kamor bi to lahko prišlo ... najprej moraš naredit prostor, odpustit neki starega, da se ma novo sploh kam za naselit ...


mi je prišlo na misel, da smo se v eno besedno frazo ujeli...intenzivno delat na napredku?
sej po svoje delamo mogoče skos samo na tem, da naredimo prostor...
res ne moreš na napredku delat...sam pride...
je pa včasih treba fejst delat na tem, da odpraviš blokade...da ima kam prit...
večina, če ne vso delo je v to vloženo...
napredek je samo nagrada za dobro opravljeno delo Grin
Back to top
 

Nobena čarovnija ne more ničesar spremeniti v kaj drugega, tega ni; sprememba v predstavi v srcu čarovnije je spoznanje, ne ustvarjanje.&&(S. Palwick)
 
IP Logged
 
Karmen A.
Ex Member
Re: ASERTVINOST
Reply #51 - 31.10.2002 at 13:45:33
 
Quote:
Karmen pa je kot lokalni strokovnjak za arhetipe, za maske in za vzorce, vključno z dobrimi vilami, morala malo špecat, da sove niso tisto kar se zdijo. In seveda pozna tudi ta pravi odgovor, saj je vedno in za marsikoga isti  

Bi pa verjetno znala o dobrih vilah povedat še marsikaj.

Bp dobre vile mi pomenijo nujno a hkrati nevarno orodje za rokovanje in vem, da je lepo zame takrat, kadar mi uspe z njimi delat na način, da se prikažejo kot bistre pogumne deklice. Pa le za koga. Ker so sove še vedno budne le ponoči, se med njimi tudi vedno najde kaka Oka, ki jo hitro utrudi to naokrog letanje pa se potem na lastnem perju pri belem dnevu uči ostrine lisičinih krempljev in plavanja z raco na vodni gladini. Čeprav gre tudi ob njenem učenju za hudo konkretne občutke sove, si jih mora še priznati in upat kar naprej, da ni vse po vrsti s tem prizadela. In potem zna še tudi slišat, da je vsemu navkljub običajna sova. Pa to je še - kot veš ti bp, najbolje slišat.

Quote:
Me pa prav zanima, zakaj se v eni situaciji odzovem lahko zelo drugače kot v drugi, pa z aviona gledano nista nevem kako različni (lahko je samo drug dan). Ve kdo kaj pametnega povedat na to temo?

Je res, se mi zdi težje dajat kritiko kot jo sprejemat, če nisi kritičen kar povprek. Pri komplimentih se zgodi ista pesem. Iz razloga, da znam izbrat tak kompliment, ki je prav namerjen, se sebičnosti sama ne bi kar tako odpovedala. Upam pa zelo, da mi jo je zato tudi lažje dopustit.


Karmen

Back to top
 
 
IP Logged
 
Amstel
YaBB Moderator
p
*****
Offline


Posts: 2844

Gender: female
Re: ASERTVINOST
Reply #52 - 31.10.2002 at 16:52:16
 
ARS wrote on 30.10.2002 at 22:08:06:
Temu bi se pol rekl lohk pa ajnfah - sprejemanje drugih in nevsiljevanje lastne svobodne volje ...
In tvoja sebičnost kar izpuhti ...   Wink

Sicer ni rečen, da je Amstel tko misl'la.  


Ja s tem mislim na dejstvo, da se naša volja konča tam, kjer se začne volja drugega, torej, da ravno s tem, da nismo sebični, to upoštevamo, ne vsiljujemo, ter seveda, (ko nam rata - tle mislim predvsem sebe), sprejmemo, da je drugi drugačen.

Robi wrote on 30.10.2002 at 21:51:09:
Sem se spraševal, zakaj je nekomu ta trditev tako pomembna...


Komu pa je ta trditev tako pomembna?

gape wrote on 31.10.2002 at 12:00:49:
.. kolkr se ljudje prebujajo ..

Moja svobodna volja se konča pri svobodni volji drugega.
to je zihr res, kolkr kol obrneš ... gre pa se bolj za to da s tvoje DELOVANJE ustavi tam ko naletiš na nekoga drugega, ki tega tvojega DELOVANJA ne mara, mu ne paše ... v njem ustvarja dvojnost ... .


A ne... saj se prebujamo...

Svoje delovanje ustavim tam, kjer drugi tega delovanja ne mara... ja... to je seveda odvisno od situacije...

Tle postane zapleteno a ne v odnosu... oklepanje stvarem... ne se odreči temu, je pa odvisno, koliko z vztrajanjem škodujemo odnosu in drugemu... al kako je zdej to. Tule mene zmanjka....

Dam banalen primer... mene recimo moti kajenje v hiši. Mi škodi (preobčutljivost bronhijev), nehala sem kadit in nočem spet začet, mi smrdi, smrdi pohištvo, stene, smrdi vse... Kako je zdej s svobodno voljo... A bo treba odpret nov topic za tole?
Back to top
 

Naj se zgodi, kar se mora.
 
IP Logged
 
gape
YaBB Administrator
p
*****
Offline

I love YaBB!
Posts: 13542
The Land of YaBB
Re: ASERTVINOST
Reply #53 - 31.10.2002 at 19:24:52
 
Amstel wrote on 31.10.2002 at 12:44:09:
"naj bo tako, kot je najbolje za vse, naj bo tako, kot je božji načrt"

to je ja samo po sebi umevno ...


Amstel wrote on 31.10.2002 at 16:52:16:
Kako je zdej s svobodno voljo... A bo treba odpret nov topic za tole?

jest mislm da je kr en že odprt ... čene pa feel free
Back to top
 

Lahko pa da se tudi motim ...

The Administrator of this yabb and domain.
WWW WWW  
IP Logged
 
ARS
5
*****
Offline

Preveč dobrega je lahko
... čudovito. (Mae West)

Posts: 2510
daleč od rodne barjanske grude
Gender: female
Re: ASERTVINOST
Reply #54 - 01.11.2002 at 01:49:22
 
Me dogajanje oz. razvoj diskusije v temle topiku čist spominja na meni sicer mnogo priljubljeni,
barviti dialog iz Molierove komedije »Žlahtni meščan«, 1670
(Le bourgeois gentilhomme; THE MIDDLE CLASS GENTLEMAN).

Pa še topiku je bliz … Wink  

II. dejanje, konec IV. scene, del dialoga med žlahtnim meščanom,
gospodom Jourdainom, in eminentnim filozofom (klinc, »mojstrom« filozofije).  Wink

Uf, kuko bi šele pasu k tistmu topiku, k ma naslov "DA ali NE??", u enmu threadu viši.
Mnogo lepo bi šel tut tja ...  Grin

Ej, sori, na polici imam samo original (kot da bi se mi dal prepisovat iz slovenske knjige, če bi jo imela),
na netu sem našla pa le angleško verzijo. No, čist v stilu.

V užitek,
Kiss
ARS


MONSIEUR JOURDAIN: Please do. But now, I must confide in you. I'm in love with a lady of great quality, and I wish that you would help me write something to her in a little note that I will let fall at her feet.

PHILOSOPHY MASTER: Very well.

MONSIEUR JOURDAIN: That will be gallant, yes?

PHILOSOPHY MASTER: Without doubt. Is it verse that you wish to write her?

MONSIEUR JOURDAIN: No, no. No verse.

PHILOSOPHY MASTER: Do you want only prose?

MONSIEUR JOURDAIN: No, I don't want either prose or verse.

PHILOSOPHY MASTER: It must be one or the other.

MONSIEUR JOURDAIN: Why?

PHILOSOPHY MASTER: Because, sir, there is no other way to express oneself than with prose or verse.

MONSIEUR JOURDAIN: There is nothing but prose or verse?

PHILOSOPHY MASTER: No, sir, everything that is not prose is verse, and everything that is not verse is prose.

MONSIEUR JOURDAIN: And when one speaks, what is that then?

PHILOSOPHY MASTER: Prose.

MONSIEUR JOURDAIN: What! When I say, "Nicole, bring me my slippers, and give me my nightcap," that's prose?

PHILOSOPHY MASTER: Yes, Sir.

MONSIEUR JOURDAIN: By my faith! For more than forty years I have been speaking prose without knowing anything about it, and I am much obliged to you for having taught me that. I would like then to put into a note to her: "Beautiful marchioness, your lovely eyes make me die of love," but I want that put in a gallant manner and be nicely turned.

PHILOSOPHY MASTER: Put it that the fires of her eyes reduce your heart to cinders; that you suffer night and day for her the torments of a . . .

MONSIEUR JOURDAIN: No, no, no. I want none of that; I only want you to say "Beautiful marchioness, your lovely eyes make me die of love."

PHILOSOPHY MASTER: The thing requires a little lengthening.

MONSIEUR JOURDAIN: No, I tell you, I want only those words in the note, but turned stylishly, well arranged, as is necessary. Please tell me, just to see, the diverse ways they could be put.

PHILOSOPHY MASTER: One could put them first of all as you said them: "Beautiful marchioness, your lovely eyes make me die of love." Or else: "Of love to die make me, beautiful marchioness, your beautiful eyes." Or else: "Your lovely eyes, of love make me, beautiful marchioness, die." Or else: "Die, your lovely eyes, beautiful marchioness, of love make me." Or else: "Me make your lovely eyes die, beautiful marchioness, of love."

MONSIEUR JOURDAIN: But, of all those ways, which is the best?

PHILOSOPHY MASTER: The way you said it: "Beautiful marchioness, your lovely eyes make me die of love."

MONSIEUR JOURDAIN: I never studied, and yet I made the whole thing up at the first try. I thank you with all my heart, and I ask you to come tomorrow early.

PHILOSOPHY MASTER: I shall not fail to do so. (He leaves).
Back to top
 

Knowing what's right doesn't mean much unless you do what's right. (neznan(a)
 
IP Logged
 
Robi
5
p
*****
Offline

I love to love
Posts: 5695
Dolenjska
Gender: male
Re: ASERTVINOST
Reply #55 - 01.11.2002 at 11:14:43
 
Quote:
čas ... robi ... someone ... problem?
ccc


Obveznosti...obveznosti, ki zahtevajo 24 ur / dan pozornost. Smiley
Back to top
 
 
IP Logged
 
Amstel
YaBB Moderator
p
*****
Offline


Posts: 2844

Gender: female
Re: ASERTVINOST
Reply #56 - 11.11.2002 at 19:28:07
 
Robi wrote on 30.10.2002 at 21:51:09:
Zato, ker bolj ko sem sebičen, bolj pogosto prihajam konflikt z drugimi in prej se tudi konča moja svobodna volja. Smiley


O tem sem veliko razmišljala in izkušala v zadnjem času. Včasih uspem biti nesebična. Težko uravnavam želje, nesebičnost, sebičnost, potrebe.... Zadovoljevanje svojih potreb in želja je (lahko) sebično.? Biti brez želja in potreb? Hm. Bi blo lažje ja.
Back to top
 

Naj se zgodi, kar se mora.
 
IP Logged
 
Gru Gru
YaBB Moderator
p
*****
Offline


Posts: 2402

Re: ASERTVINOST
Reply #57 - 11.11.2002 at 19:52:30
 
Back to top
 
 
IP Logged
 
Robi
5
p
*****
Offline

I love to love
Posts: 5695
Dolenjska
Gender: male
Re: ASERTVINOST
Reply #58 - 14.11.2002 at 14:44:45
 
Quote:
Zadovoljevanje svojih potreb in želja je (lahko) sebično.? Biti brez želja in potreb? Hm. Bi blo lažje ja.

V  zanikanju svojih želja in potreb seveda ni svoboda.
Po tej bližnjici nekateri poskušajo priti do svobode. Ampak….

Bistvo je v nas, v naši pogojenosti. Potrebno je  postati neodvisen od tujih mnenj, od vseh tradicij, ker so tradicije prinesle  lenobo, prilagodljivost in poslušnost.
Vse to v nas povzroča veliko strahu, strahu pred napakami, pred slabim in dobrim.

Kar je potrebno storiti, je spoznati sebe.
Ko se podamo na to pot, spoznamo, da ne smemo biti odvisni od nobene avtoritete.
Če  hočemo popolno spremembo v sestavi naše psihe, se pojavi veliko večja težava v zavrnitvi naše lastne notranje avtoritete, avtoritete svojih lastnih malih izkušenj in nakopičenih mnenj, znanja, idej in idealov.
     Biti svoboden vseh avtoritet, notranjih in zunanjih, pomeni umreti za vse v preteklosti in  zavest postane sveža, vedno mlada, nedolžna, pozorna, polna moči in zanimanja. Samo v takem stanju se lahko spoznavamo in opazujemo.

Torej...vsi si tako zelo želimo biti svobodni.....ampak.....koliko od nas se nas je pripravljenih soočiti s sabo, s svojimi strahovi in se spoznati ???
Brez tega, pa ni svobode. Smiley

Kjer je svoboda, je energija in kjer je svoboda, se ne da storiti nič narobe. Svoboda je nekaj popolnoma drugega kot upiranje ali zanikanje. V svobodi ne obstaja dobro in zlo.  Ker takšna zavest ne pozna strahu, je sposobna velike ljubezni in kjer je ljubezen, lahko delam, kar hočem.
Šele ko v sebi čutim ljubezen, sem svoboden.
Quote:
Back to top
 
 
IP Logged
 
Jaman
1
*
Offline

Sam radi se mejmo pa bo!

Posts: 11

Gender: male
Re: ASERTVINOST
Reply #59 - 28.11.2002 at 09:30:03
 
Zdravo vsem skupi.
Prebral sem tole, kar ste do sedaj pisali o asertivnosti in stvar je zelo zanimiva. Pogledi nekaterih od vas (samonekdo, gape, ars. robi, tudi amstel)  so mi še posebej blizu in ker sem se sam šele pred kratkim začel bolj poglobljeno ukvarjati sam s seboj, vas prosim, če mi lahko priporočite katere literature naj se lotim.
Zelo vam bom hvaležen tudi, če mi boste povedli v kateri knjižnici (če si knjige sposojate), se da te knjige dobiti.
Lep pozdrav
Back to top
 
 
IP Logged
 
Pages: 1 2 3 4 5