veronika
5

angeli letijo zato, ker se ne jemlejo resno
>Jaka je bil res clovek, ki si ga z veseljem sovrazil. Vedno je > > > > >bil dobre volje in vedno je povedal kaj pozitivnega. Ko ga je > > > > >kdo vprasal, kako mu gre, je odgovoril: "Ce bi mi slo bolje bi > > > > >bil dvojcka!" Bil je naravnimotivator. > > > > >Ce je imel kaksen usluzbenec slab dan, mu je vedno pokazal, > > > > >kako naj gleda situacijo v pozitivni luci. > > > > > > > > > >Vedno me je zanimalo, kako mu to uspe, zato sem se nekega dne k >njemu > > > > >in ga vprasal: "Ne razumem. Ne mores biti vedno pozitiven. Kako
> > > > >ti >to > > >uspe? > > > > >" > > > > >Jaka mi je odgovoril: "Vsako jutro, ko se zbudim, si recem, > > > > >Jaka, >imas > > > > >dve moznosti. Lahko si slabe ali dobre volje. Vedno izberem, da
> > > > >sem > > raje > > > > >dobre volje. Vsakic, ko se mi zgodi kaj slabega, lahko izbiram,
> > > > >ali >bom > > > > >3rtev, > > > > >ali se nekaj naucim iz tega. Izberem, da se raje kaj naucim. >Vsakic, >ko > > >se > > > > >mi kdo pritozi, imam moznost sprejeti njegovo pritozbo, ali pa >izluscim > > > > >pozitivno stran zivljenja. Izberem pozitivno stran zivljenja." > > > > >"Ja, >ja, > > > > >ampak ni tako preprosto," sem se pritozil. "Seveda je," je > > > > >rekel >Jaka. > > > > >"Vse v zivljenju so odlocitve. Ko odmislis vso navlako je vsaka > > situacija > > > > >odlocitev. Sam se odlocis, kako se bos odzval na okolico. Sam > > > > >se odlocis, kako bodo ljudje vplivali na tvoje razpolozenje. > > > > >Sam se odlocis, >ali > > > > >bos slabe ali dobre volje. In konec koncev se sam odlocis, kako
> > > > >bos > > zivel > > > > >svoje 3ivljenje. " > > > > > > > > > > > > > > > > > > > >Veliko sem razmisljal o njegovih besedah. Kmalu sem zapustil >podjetje > > > > >in zacel na svoje. Izgubila sva stike, a vsakic, ko sem se > > > > >odlocil, namesto da bi samo sprejel, sem se spomnil nanj. Vec > > > > >let zatem sem slisal za Jakovo nesreco. Padel je 20 m globoko s
> > > > >komunikacijskega stolpa. Po 18-urni operaciji in tednih > > > > >intenzivne >nege > > >je > > > > >Jaka zapustil bolnisnico s kovinskimi vsadki v hrbtenici. Pol > > > > >leta kasneje svase srecala. Ko sem ga vprasal kako je, je > > > > >odvrnil: "Ce >bi >mi > > >slo > > > > >bolje > > > > >bi bil dvojcka! Bi radvidel moje brazgotine?" Ni mi bilo do > > > > >pogleda >na > > > > >brazgotine, zato sem gavprasal, > > > > >na kaj je mislil med padanjem. > > > > > > > > > >"Najprej sem pomislil na svojo se nerojeno hcerko. Ko pa sem > > > > >lezal >nA > > >tleh, > > > > >sem se spomnil, da imam dve moznosti. Lahko izberem smrt, lahko
> > > > >pa zivljenje. Izbral sem zivljenje. " Se nisi bal? Ali si > > > > >izgubil zavest?"sem ga vprasal. Jaka je nadaljeval: > > > > >"...resevalci so bili > > super. > > > > >Ponavljali so mi, da bo vse v redu in naj nic ne skrbim. Toda, > > > > >ko >so >me > > > > >peljali na > > > > >urgenco sem v videl izraze na obrazih doktorjev in sester in > > > > >sem se >res > > > > >ustrasil. V njihovih oceh sem bil ze mrtev. Vedel sem, da moram >nekaj > > > > >kreniti. > > > > >Kaj si naredil? " sem ga vprasal. "Velika debela sestra mi je >kricala > > in > > >me > > > > >vprasala ce sem na kaj alergicen. Rekel sem "Ja". Zdravniki in > > > > >sestre so prenehali z delom in cakali na moj odgovor. > > > > > > > > > >Zajel sem zrak in zakrical 'Na gravitacijo!'. Ko se je smeh >polegel, > > sem > > > > >jim > > > > >dejal 'Odlocil sem se ziveti. Operirajte me kot zivega, ne kot > > > > >mrtvega!'" Jaka je prezivel zaradi spretnosti njegovih > > > > >zdravnikov, pa tudi >zaradi > > > > >svojega izjemnega odnosa. Takrat sem spoznal, da se moram vsak > > > > >dan odlociti in ziveti polno zivljenje.
|