Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si
 
  HomeHelpSearchMembersLoginRegister  
 
Pages: 1 2 3 4 ... 11
(Read 34019 times)
roggy
1
*
Offline

Kar je je! Kar bo, bomo
pa vidli!
Posts: 23
Izola, Ljubljana - SI
Gender: male
Re: Cerkev v šoli?
Reply #15 - 30.06.2002 at 11:27:37
 
Kot je napisal Gape "vero-uk" .. ja je neko učenje o verah samo v našem prostoru ima ta beseda negativen prizvok .. zato predmetu ne bi dal naslov berouk ;)

Kot večina tukaj sem odločno proti, da bi se v šolah obvezno poučeval verouk, kot ga pozna RKC !!!

Sem pa za predmet, ki bi poučeval o različnih verah in da, lahko bi bil tudi večji povdarek na RK izpovedi, saj živimo v prostoru, kjer je ta veroizpoved najmnožičnejša :) (ne vem od kejsem pobral to besedo .. hehe).

Vsekakor pa teh stvari ne bi smel poučevat duhovnik! Teolog (mislim, da če si teolog, še ne pomeni da si duhovnik oz. da si zaprisežem RK cerkvi?). Vsekakor pa bi mogla poučevat vsposobljena oseba.

Kar se pa cerkve tiče ... paj naj bo to bilokatera .. SUCKS!

Zame je rimokatoliška cerkev kot ustanova ena velika svinjarija! Dobesedno!

Pa naj povem še to .. sem veren kao .. samo ko pomislim na RKC me prime da bi bruhal!
Back to top
 

lp,&&-- igor
WWW WWW  
IP Logged
 
Igor P.
Global Moderator
p
*****
Offline

Če ne mores živeti, kot
bi hotel, živi, kot zmoreš

Posts: 4800
Celje
Gender: male
Re: Cerkev v šoli?
Reply #16 - 30.06.2002 at 23:23:52
 
Proti!

Lahko imajo v šoli učilnico za verouk, naj pride župnik v šolo in ima verouk, ampak samo za tiste, ki sami želijo hoditi k verouku, nikakor pa ne kot obvezen predmet. S tem bi marsikateremu staršu olajšali kakšno popoldne, ko lahko počne kaj drugega, kot to, da vozi otroka še k verouku.
Kar se tiče predmeta o verah, pa to lahko poučuje tudi zgodovinar, saj je konec koncev vsa vera trdno zasidrana v zgodovini človeštva in kot tako, jo zgodovinarji dobro poznajo. Konec koncev je bilo največ vojn verskih oz. zaradi vere.

LP Harry
Back to top
 

Če bi tisti, ki me obrekujejo, natančno vedeli, kaj si o njih mislim, bi me še mnogo bolj obrekovali.
 
IP Logged
 
John_Doe
5
*****
Offline


Posts: 500
Ljubljana
Gender: male
Re: Cerkev v šoli?
Reply #17 - 01.07.2002 at 08:55:01
 
Ja, moderni casi prihajajo in barve se iz rdece levijo v rumene... kaj narest oz. kako se odlocit?
Kaj vem.
S samo vero in njenimi nauki ni nic narobe, pa naj bo to rimsko-katoliska, hinduisticna ali pa ortodoksna...

Se spomnite predmeta Druzbeno moralna vzgoja in Samoupravljanje s temeljem marksizma?

Se spomnite zgodovine, ko smo v srednji soli predihali vse od prazgodovine pa do 1940 v enem mesecu, potem smo se pa dudlali NOB celo leto?

Ja klinc, ane? Ce pogledam malce za nazaj se mi tud pod razno ne sanja cemu smo imeli toliko neuporabnih strokovnih predmetov. In zakaj sploh matematika ali anglescina za zakljucne izpite oz. maturo? Zakaj sploh slovenski jezik, ko itak govorimo v taki hudi spakedravscini, ki je polna tujk in strokovnih izrazov, da se vsi nasi pesniki in pisatelji obracajo v grobu?

To pac tko je. Kaj bo cas prinesel, bomo sele videli.

Da bi pa zagovarjal cerkev, kot ustanovo, se mi pa gabi... Ceprav nisem verouka nikoli obiskoval mi je nekaj stvari znanih, saj sem bil vzgajan v duhi rimsko-katoliske vere, tako kot vecina od nas in prav lepo vem, da je sam Kristus rekel, da vera ne potrebuje nobenega hrama, le nase srce.

Torej? Moram se kaj dodati?
Back to top
 
 
IP Logged
 
JustMe
2
**
Offline

OM SHANTI SHANTI SHANTI

Posts: 66

Re: Cerkev v šoli?
Reply #18 - 01.07.2002 at 10:14:54
 
a je kdo bral Mirdadovo knjigo (sj mislm da je tko naslov)
tm kao Jezus govori nekaj v smislu razcepi les in obrni kamen in najdel me boš (cerkve so pač iz lesa in kamna)
Back to top
 
 
IP Logged
 
John_Doe
5
*****
Offline


Posts: 500
Ljubljana
Gender: male
Re: Cerkev v šoli?
Reply #19 - 01.07.2002 at 10:58:41
 
JustMe wrote on 01.07.2002 at 10:14:54:
tm kao Jezus govori nekaj v smislu razcepi les in obrni kamen in najdel me boš (cerkve so pač iz lesa in kamna)Potemtakem, ce pravilno sklepam, je treba cerkve samo se razcepit in obrnt - se pravi razdret?  Grin

To bi blo pa zabavno, ane? Samo, a se temu ze ne rece pol skrunitev?
Back to top
 
 
IP Logged
 
JustMe
2
**
Offline

OM SHANTI SHANTI SHANTI

Posts: 66

Re: Cerkev v šoli?
Reply #20 - 01.07.2002 at 16:20:45
 
po moje je bl mislu organizacijo, institucijo

bi pa bilo 2 much dela da bi vse "razcepu"
Back to top
 
 
IP Logged
 
Oldio
5
*****
Offline

I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 688
Kranj
Gender: male
Re: Cerkev v šoli?
Reply #21 - 03.07.2002 at 07:59:38
 
Čisto premalo se zavedate, kako te RKC dogme in "čudesa" v najglobje globine definirajo našo mladež.

Recimo izvirni greh. Rodiš se in že si grešnik, kriv da si živ.
Spoštuj očeta in mater, pa čeprav te oče "natepava", mama pa to ve in zaradi hinavščine, ki menda izvira iz katolicizma, nič ne naredi.
Na križ pribit človek, ki te spremlja na vsakem koraku - nič čudnega, da najkrutejše zločine v Ameriki praktično vedno zagrešijo pripadniki RKC.

.......


Kar se tiče širine in svobode je pa verouk ena sama ožina in nasilje. Prvošolček se o teh stvareh sploh ne more odločati, torej starši nad njim (nevede) izvajajo nasilje in ga z RKC religijo zaznamujejo za vse večne čase.

Kdo pa danes sploh verjame v RKC dogme? In kaj od RKC sploh še ostane, če odštejemo dogme - bore malo. Morda kaki 10 krat spremenjeni evangeliji v katerih komajda lahko zaslutiš Kristusove ideje - seveda če je Kristus sploh obstajal oziroma če ne gre za mešanico dveh učiteljev (po eni od zgodovinskih študij), ki jih je tiste čase menda kar mrgolelo. Po drugi študiji je Kristus skozi čas pridobil več lastnosti konkurenčnega učitelja, tako da bi mu - zaradi zgodovinske korektnosti, morali spremeniti ime.

Moj recept: Verouk in vse ideologije do 18 leta prepovedati, v osnovne šole pa pouk o ideologijah (od satanizma preko RKC, do komunizma). Mislim, da bi se RKC verouka pri 18. udeleževalo le nekaj več slušateljev kot satanizma.
Back to top
 

Sreče ne more dati človeku ne država, ne partija, ne religija, samo ljudje imamo to moč.
 
IP Logged
 
Natalija
1
*
Offline


Posts: 14
Kamnik
Gender: female
Re: Cerkev v šoli?
Reply #22 - 03.07.2002 at 12:49:40
 
Dan!

No tudi jaz sem ena izmed tistih, ki je 9 let redno vsak teden hodila k verouku in malo manj redno vsak teden k maši. Dobro se spomnim tega, da sem v cerkev vedno nerada hodila, predvsem zato, ker sem pod nujno zjutraj zgrešila Živ-Žav. Pa se mojim staršem ni dalo dopovedat, da bi rajši hodila eno uro prej, tako da sem lahko do risank doma. Odpor se je začel že takrat. Vse pridige so šle mimo mene, kot da jih enostvno ni, na hitro sem na koncu pobrala tisti listek in ga z največjim zadovoljstvom nalimala v zvezek. Ker če ga nisi imel, si celo moral povedat zakaj ga nimaš in kje si hodil in...in...in..

No ko sem počasi zaključevala mojih obveznih 8 let (birma jebila že v 7 pa je mami rekla anj še potrpim eno leto), sem začela mislit s svojo glavo. Da zakaj bi vse kar si jaz predstavljam kot Boga, moralo biti tako kot me filajo že celih 9 let. Začela sem se upirat, doma je to veljalo za bogokletstvo.

No hočem povedat, da nočem niti slišat, da bi se veruk, tak ki ga poznam jaz, izvajal nekje v neki šoli, nad nekimi otročički, ki bodo doma veselo barvali podobice, pa niti ne bodo vedeli za kaj gre. Učili se bodo imena apostolov in kako je Marija brezmadežno spočela....zraven pa poslušali, da seveda sexa pred poroke ne sme bit.......itd itd..

Skratka, NE! Nikakor ne! Vsak starš, ki bo hotel da je njegov otrok vzgajan v rimokatoliški veri bo otroka brez premisleka poslal k verouku, vsi ostali naj to počnejo tako kot jim paše. Tudi mi smo imeli "izbirni predmet" Etika in kulture, pa nihče ni smel manjkat!!! povdarek da NI SMEL....reakcije, kazni in podobno so bile zelo očitne.


Čaubau
Back to top
 
 
IP Logged
 
P
1
*
Offline


Posts: 9
Ljubljana
Gender: female
Re: Cerkev v šoli?
Reply #23 - 03.07.2002 at 12:58:23
 

... cerkev kot organizacija  Angry ...
Vzgojena sem v Rimsko katoliškem duhu, hodila sem k verouku, čeprav nisem bila ne vem kakšen vernik in mi je župnik dal celo popravni izpit, lahko danes rečem, da mi verouk ni popolnoma nič škodoval, ravno nasprotno!

spomnim se prijateljic ki so hotele z menoj hoditi k verouku pa jim starši niso pustili, so se meni smejali, češ kaj za vraga mi tam počnemo!

Mislim, da bi lahko bil verouk v šoli vsaj eno leto, recimo kot obvezni predmet, potem pa kot se vsak posameznik odloči!
zakaj pa ne bi bilo malo duhovnosti!
Back to top
 
 
IP Logged
 
Natalija
1
*
Offline


Posts: 14
Kamnik
Gender: female
Re: Cerkev v šoli?
Reply #24 - 03.07.2002 at 13:20:57
 
[quote author=P

Mislim, da bi lahko bil verouk v šoli vsaj eno leto, recimo kot obvezni predmet, potem pa kot se vsak posameznik odloči!
zakaj pa ne bi bilo malo duhovnosti!
[/quote]


Zato, ker niso samo katoliki v šolah, imaš malo morje muslimanov, pravolsavcev...
njim naj vsiliš, kot obvezni predmet Rimokatoliško vzgojo? Pa sej bodo doma skakali do plafona!!! Jaz bi tudi. Če sem jaz katoličanka, pa da mi uvedejo v šoli kot obvezen predemet Hari Krišno...pa sej jih dam na prafaktorje. Jaz doma otroka učim eno, v šoli ga učijo drugo?
Ne ne. jaz ne bom rekla, da mi je verouk škodoval, bom pa rekla takole. Najtežje je bilo fantku razložiti zakaj sta mamica in sestrica umrli. Seveda sveto pismo prepoveduje splav, ki je včasih skoraj nujen, da se reši življenje matere. Ko sta starša vprašala duhovnika kako in kaj, je ta reku da ne smeta, ker ni dovoljeno in da ima Bog nek višji plan za njiju. Mislim, da zdaj obstaja neka listina, ki splave v takih primerih dovoljuje. Tale bratec je pa še vedno ostal brez mame.
In če je bog res, to kar so mene učili, zakaj je pol toliko trpljenja na svetu?!?! Pa ne rečt da zato ker nam je dal "svobodno voljo", nihče ne dobi  raka pri 15 po "svobodni volji".
Back to top
 
 
IP Logged
 
P
1
*
Offline


Posts: 9
Ljubljana
Gender: female
Re: Cerkev v šoli?
Reply #25 - 03.07.2002 at 14:11:37
 

Natalija ... oh -pa -la  Shocked

maš prav,

sicer se je meni kot predmet v šoli bolj porajala misel Nauk o verah!
Back to top
 
 
IP Logged
 
titud
5
p
*****
Offline

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Posts: 6736
Markomur
Gender: male
Re: Cerkev v šoli?
Reply #26 - 03.07.2002 at 14:20:24
 
Quote:
zakaj pa ne bi bilo malo duhovnosti!


S tem nedožnim argumentom bi v šolo spet uturili nekaj, kar smo iz države po ne vem koliko verskih vojnah pa zapaljenih grmadah pa ideloških spopadih  komaj uspel izgnat. Zakaj smo vrgli cerkev iz države? Zato, ker  ta sloni na dogmah, dogme korenininijo v enih globokih religioznih čustvih, iz katerih večina ljudi še vedno črpa smisel svojega bivanja in delanja in o čemer se v bistvu ne da paralamentirat na političnem nivoju, ne da bi se začel sesuvat med sabo kompletno kot osebnosti. Smo se dost prematral, da smo se naredl za politična bitja, homo politiciuse z legitimno različnimi interesi, ki se jih učimo v eni politični proceduri tud  spreminjat pa uskljevat. Ne nas, le tiste naše interese, ki se tičejo tud drugih, se prav tud tistih  verskih, ki so posvetne narave,  saj zato imamo pa stranke z ideološkim verskim al pa ateističnim pa ne vem katerim ozadjem  še.

Mene bolj mot to, da je država hkrat z umazano vodo izlila tud dojenčka. Ko je izgnala cerkev, je izgnala tud  vero pa religiznost, ki je po mojem čustvo, nujno  potrebno za integriranje človekove psihe. Omogoča njeno sposobnost sidriranja v eni trasnscedenci, ker rcionalistična  znanost ne more dat zadovoljivih odgovorov na vsa vprašanja, ki jih postavlja pred nas realizacija duše.

Tega smo se počas začel zavedat, zdaj pa bi rad  z argumentom 'pomanjkanja duhovnosti'  nazaj z dojenčkom v šolo spravili še vso umazanijo. Ne vem točno, kako zadevo izpeljat, ampak iz tega zvedanja bi po moral vsaj izhajat. Nisem siguren, da je rešitu v tem, da se namesto verokuka

Quote:
naj raje uvedejo šolski predmet, ki bi učencem predstavljal vse religije tega sveta in njihove nauke, ki so si v marsičem enaki.  


Se mi, da ponovno vzbujenih religijskih čustev ne bi smel na karkoli vezat. Mi je bližja ošotova opcija: religioznost ja, religija ne. Bi blo zato  narboljš, da bi otroke parkrat na teden vodil kam ven v ptičke poslušat pa se eno z njimi učil vzpostavljat...
Back to top
 
 
IP Logged
 
gape
YaBB Administrator
p
*****
Offline

I love YaBB!
Posts: 13558
The Land of YaBB
Re: Cerkev v šoli?
Reply #27 - 03.07.2002 at 22:20:56
 
no ja zdej sm opazu da je tole thread 'Cerkev v šoli?'
cerkev v šolo ne more tko da o tem se mi precej đaba razpravljat
je ločena od države, cerkev namreč

ampak vero-uk, tko da bo bolj domače:
PLACEBO DELUJE!
to bi po moje se splačal spravt v šole
najlažje se to razumu razloži preko religij, ki so se sicer, resnici na ljubo, skoraj vse spridile, predvsem z nemajhno pomočjo institucije.
in ne, ne zagovarjam današnje rkc ... ne rečem da so slabi ... ampak ... lahko bi bli boljši!
no sej za rkc je itak ključne beseda: prenova
http://www.rkc.si/prenovasm mislu da sm vero-uk dost dobr definiru

ga bom boljš

naprimer
otroke bi v šoli učili zgodovino vere
začeli bi z bajkami: atlantida recimo, vesoljni potop ...
potem bi prešaltal na sumerce recimo
pa na egipčane
pa indijce - buda
pa tibet
pa počas začetke krščanarstva
pa grke
?rimljane?
krščanstvo
jezus
kristus
alah - muslimani
prostozidarji
...
vmes bi se še učili o krišni in vseh prerokih in ostalih modelih ki so se zapisani
vsaj na kratko bi se vsi pomembnejši morali omeniti
VERO-UK
s poudarkom na timestampu - ČAS v katerem se je to dogajalo
usi saint germaini maitreye ipd bi se znašli tu notri

zihr sm še kej al pa koga full pomembnga pozabu pa bo že ...

... no ja
nA BOGA ne smem pozabt ... on bi se tud omenju tm notr ... pogosto ... in ljubezen ... pogosto ... kristus ...

oče, sveti duh in sin

isti on ... ISTI
od vseh isti

REVOLUCIJA

in niti nam ni treba na cesto
Smiley
Back to top
 

Lahko pa da se tudi motim ...

The Administrator of this yabb and domain.
WWW WWW  
IP Logged
 
Valentinaa
5
*****
Offline

V iskanju svojega ORIGINALA.

Posts: 1101

Gender: female
Re: Cerkev v šoli?
Reply #28 - 04.07.2002 at 00:14:38
 


Gape, pa saj smo se mi stvari, ki jih naštevaš, učili pri sociologiji, zdaj imajo pa predmet verstva in etika.

Ampak, lahko se otroci učijo, pa tud kej naučijo, ampak vera in bog je ena  intimna stvar, ki se je ne moreš naučit, lahko samo doživiš eno osebno izkušnjo razodetja, razsvetljenja, kar se naučiš v šoli,ti je pa prej ovira kot pomoč.

Jaz sem živ primer za to. Sem hodila k verouku, dobila vse zakramente, ampak na koncu je ostala totalna praznina, in en kup enih vprašanj ala zakaj gredo otroci, ki umrejo preden so krščeni, v pekel itd.

Pri men osebno je za moje zavedanje duhovnosti imel več vpliva Einstein kot pa vsak far, poln moraliziranja in netolerantnosti.

Back to top
 

Bog ni maščevalen in ne kaznuje.
 
IP Logged
 
titud
5
p
*****
Offline

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Posts: 6736
Markomur
Gender: male
Re: Cerkev v šoli?
Reply #29 - 04.07.2002 at 09:26:12
 
Quote:
sm mislu da sm vero-uk dost dobr definiru


Sem opazu že prejšnjo tvojo definicijo vero-uka v smislu lastnosti vere, da vera deluje, palcebo pa to... Ampak v temu  konceptem razumevanja sveta ne moreš učit par ur na teden, ostal čas mulce z racionalističnim drilom matrat. Ker v naši racionalistični paradgmi zdaj zgleda tko:  pri književnosti mitske junake in legende kot umetniško delo  obravnavamo, pri zgodovini na   praktično iste ljudi in dogodke z vidika  objektivih  zgodovinskih dejstev zremo, pri filozofiji se  nanje kot na  produkte  'duha' dobe  gleda, pri sociologiji se njihov družbeni status pa vpliv  proučuje, pri naravoslovnih znanostih pa njihove 'nadnaravne' lastnosti in dejanja  s kemično/fizikalnimi zakoni razlaga. Pol, ko bi imel vero-uk, bi pa na pa eno al dve ure na teden iste zadeve  obravanaval še  izven racionalistične paradigme npr. z vidika prispevka posameznikov in religijskih sistemov k razvoju svetovne zavesti,  izven vseh empirično preverljivih dejstev, kar vera v bistvu je.

Vere se po moje na tak način ne da učit, bi se iz vsakega takega prfoksa mulci takoj začel norca delat, če ne bi zanstvenih argumentov zamenjal z avtoriteto fajmoštra = grožnjo pekla in nagrado nebes odzad. Če bi ga pa kdo resno vzel, bi se dogodlo dvoje: al bi začel svoj racionalističen pogled pri drugih predmetih zavračat in s tem bi lahko en motiv za 'učenje' totalno zgubu al pa bi skušal zadeve vzporedno peljat, kar je po mojem težko al pa sploh ni možno in bi ga v eno shizo situacijo pripeljal...

Po mojem se preko poučevanja verstev hoče v šolo nazaj eno moralo vpeljat, da bi se prek nje  na (zgodovinsko trdni) osnovi pa prisili dalo učinkoviteje  mulce 'vzgajat' ali boljše rečeno strašit pa krotit. To so v včasih ideolgi socilazma probal skoz 'samopravljanje s temelji markizma' in 'obrambo in zaščito'  naredit,  laične struje v šolski politiki  majo zdaj ist namen pri 'državljanski vzgoji'in ' etiki  in družbi', cekvene struje   pa isto skoz 'verstva in religije'   nameravajo uturit. Vsem več al men pri mulcih spodletava, zato je cerkev odkrito z idejo o veruku v šole prišla in zanjo po moje tud kar precejšnjo podporo od folka dobila.

Eden bi moral temu sranju dejansko rečt dost. Narboljš bi seveda blo, da vsak prfoks sam pri seb.  Jest sem začel verovat, da vsak pedagog z enim tapravim čutom tako do stroke kot z odgovornostjo do oblikovanja mladih duš (oz vsaj z elemntarnim očutkom za otroško psiho) moral v vsaki  stvari, ki jo poda, ene mitske pa legendarne/pravljične  elemente 'povezanosti vsega z vsem' nakazat. Zarad tega ne  rab niti svojih racionalističn/materalističnih nazorov spreminjat pa se v kakšnega gorečega vernika al pa šamana preobražat. Mora mulcem samo eno odprtejšo opcijo ponudit, da  se z vsako stavrjo, ki jim  jo poda, lahko vsak  glede svojo osebnostno strukturo osrediščijo. Zato pa mulc mora sam s sabo že od malega sam s sabo zbogan bit in zato mu  v tem smislu dom mora eno čustveno stabilno gnezdo ponudit,  v šoli pa bi ga  moral čim večkrat ptičke poslušat peljat.          
Back to top
 
 
IP Logged
 
Pages: 1 2 3 4 ... 11