titud
5 p

Zaznavanje mističnega je vir vsake prave znanosti.
Markomur
Quote:Meni se to ne zdi ravno potrebno. Tam kjer mi stvari niso jasne ne narišem Boga, temveč sem odprt za vse sorte razlag in če se mi kateri zdi bolj logična je pač višje na listi. Drugače pa čisto brez problema živim tudi brez nekega kao smisla življenja, ki naj bi ga definirala "religija". Pošten povedano, oldi, da se ti ni zdi potrebno slikat Boga, kjer ti kaj ni jasno. Si pač po trebi naslikaš par malih bogkov in jih postaviš v hierahijo v skaldu s trenutno potrebo. Ampak v ozadju mora delovat en mehanizem, ki trenutne prioritete določa. En sorazmerno trden skupek stališč, preričanj in magari verovanj, ki mu ni treba rečt religija, saj se ga imenovat tud svetovni nazor. Magari ateističen, po mojem mnenju še boljš, če je tak, čeprav tud tle ne bi mogu najt kakšnega, ki ne bi bil zlorabljen (od idealstičnega panteizma, na katerega so se naslanjali nekdanji razsvetljeni racinalisti in ateistični romantiki do materialističnega pozitivizma, na kakterega se naslanja današnja empirična znanost; da njunega odseva kapitalističnni in komunistični ideologiji niti ne omenjam posebej). Kaj sem že hotu povedat? Aja, a ti v znanosti al pa v pripadnosti ideologiji ne vidiš enega religioznega zanosa? A se jih ne oklepaš skoraj z enako gorečnostjo kot vernik svoje religije, samo da oni to priznajo, znastvenik pa svojemu laboratoriju ne reče cerkev, politik pa partijskemu sesatanku ne pravi maša? A ne vidiš globoke, tko rekoč obredene vpetosti, v svoje sicer ateistčno početje, ki je ful podobno božjemu čaščenju? Ne bi več okrog tega tko na približno, bom zadaj rajš trstenjaka citirov tam, kjer pomen svetovnega nazora za osebnostno rast opredeljuje: Dokler je človek živel v enotni in vsestranski, recimo religiozni koncepciji sveta, kakor jo je izgradil krščanski srednji vek, tako dolgo sploh ni čutil potrebe po posebnem "svetovnem nazoru". Tega je dejansako imel, dasi zanj še ni poznal posebnega izraza. Šele novodobno naravoslovje je človeku začelo odkrivati svet v njegovi neizmerni velikosti in majhnosti, posebnosti in zanimivosti, kar je povzročalo vedno večjo specializacijo posameznih naravoslovnih panog znanosti. Tako se je človek začel vedno bolj izgubljati v posameznosti. Človek je zamenjal svoje prejšnje zgolj kvalitativno poduhovljeno gledanje sveta in življenja s kvantitativnim ali materialnim gledanjem, pri katerem mu prvič stopi pred oči svet kot zanimivost, ki ima svoje zakonitosti ne le kot "stvar božja", t .j. v razmerju do Boga, temveč tudi kot samosvoje bistvo brez ozira na vprašanje, od kod je. Natančnejša zgodovinska študija bi nam mogla dobro pokazati, da je sodobni pojem svetovnega nazora v svoji mladi terminiološki posebnosti.prav res le nadomestek za to, kar je v srednjem veku pomenil "religiozni nazor" v svetu.
Od tod zanimiv pojav, da so v zgodovini oživljeni svetovni nazori, ki so pritegnili nase cele narode in čase, v resnici bili polni nekega religioznega čutenja, bili res "prikrite religije". To vidimo tudi na najnovejših prmerih: komunizem s svojim mesijanstvom in narodni socializem z religijo nordijske krvi. Prav v tem religioznem, najsi še tako zgrešenem, mističnem ozadju je iskati podlago za čudovito sugestivno moč, ki jo ima vsaj psihološko gledano, vsaka religija na človeško srce. Čim več je v kakšnem času ali narodu te nadsvetovne ali mistične ubranosti, tem boljša je podlaga za svetovni nazor. Nekaj iracionalne globine in transcedentne vzvišenosti je v vsakem svetovnonazornem gledanju sveta potrebno, vseeno ali je pravilen ali ne.
Svetovni nazor je spoznanje in vrednotenje sveta z vsestranskega, celostnega konkretno življenjskega, vrednostnosmornostnega in trascednetnega stališča.
Tako je svetovni nazor izrazito kvalitetnega, strokovno znanje pa količinskega značaja. Strokovno znanje zadeva samo popvršje naših zmožnosti, nikakor pa ne cele osebe. Človek kot oseba lahko kljub diplomami in učenosti ostane lopov, medtem ko svetovni nazor človeka notranje, do osebnih globin oblikuje. Upam da si prebral, oldi, ti ne more škodovat.
|