titud
5 p

Zaznavanje mističnega je vir vsake prave znanosti.
Markomur
Bom skušal mal nevtralizirat zadevo.
Če na cerkev kot gledam kot na občestvo, ki jo vežejo ene skupne vrednote ( idelogija/religija, etika/morala), pol sama po seb ni ne dobra ne slaba. Vsak odgovoren posameznik bo pretehtal, a se bo zarad potrebe po pripadnosti temu občestvu držal enih dogem, ki nudijo duhovno gotovost in posledično tud koletivno zaščito pa varnost. Problem RKC je po moje v tem, da izgublja svoja vlogo takega občestva, kar je po svoje logično, saj je večino njenih občetvenih funkcij prezela nacionalna država, ki pa je tolk bolj privlačana, ker v zameno za občutek kolektivne zaščite ne zahteva zase tud duše (razen najortodoksnekješih idelogij fašizem/komunizem).
Zdaj pa pogljemo, kaj se zgodi, če gre nacionalna država v prezgodaj k., kot je šla skupaj z njeno komunistično idelogijo naša bivša juga. Katero občestvo bo zdaj nudo posamezniku zaščito? Kot smo vidli, je novo nastale matične države en k. brigal za svoje razseljne brate oz. tolk, da so jih s svojo bratsko pomočjo bolj uničli kot zaščitli. Tle je nastopila cerkev, vsaj ene tri od njih. Evo, po moje ni cerkev nardila pokola, ljudje so v cerkvi vidli le eno rezervno občestvo, na katerga so že skoraj pozabli, dokler ni države vzel hudič. Pustmo zdaj to, da bosanski pa albanski muslimani niso imeli matične države odzad tko kot so jo imel rimokatoliki in pravoslavci. Pr nas na žalost nekaterih ni blo tko houdo, da bi se ob razpadu države v naročje matere cerkve zatekli, je pa šlo po drugi strani morda marsikaj laže, ker je papež prav hitro našemu kao katoliškemu občestvu novo državno legitimnost priznal.
Skratka, cerkev eno občestveno vlogo ima, ki jo država ne bo mogla nikol nadomestit. Ko bodo nacionlane države razpadle in bo nastalo eno vesoljno občestvo, pol bomo pa vidli, kako bo s to vesoljno cerkvijo pa njenimi papeži pa klerom. Ko bo za našo varnost globalno poskrblejn (bt no on american way), po moje ne bo cerkev rabla bit niti za rezervo, ker če se bo kaj zalomil, bo šlo itak vse v k. in ne bo več simsla ščitit enega občestva proti drugmu. Kaj šele šuntat...
|