Hehe, bp – se ti ne zdi, da bi bilo enostavneje, da vzameš knjigo v roke in jo prebereš, kot da jaz brskam po njej, iščem odlomke, ki odgovarjajo točno na tvoja vprašanja in jih prepisujem? John_Doe bi verjetno že pristavil svoj piskrček – vsaj pir, če že ne dinijev… kajne John_Doe?
OK – Zukav ponovno odgovarja na tvoja vprašanja…
…«Kadar je zaznavanje fizičnega sveta omejeno na petčutnost, začne življenje v fizičnem prostoru temeljiti na strahu. Zdi se, da je najbolj bistveno, da imamo moč, s katero obvladujemo okolje in vse, kar je v okolju.«…
…«Zaznavanje moči kot nečesa zunanjega razdvaja psiho, pa naj bo to psiha posameznika, skupnosti, naroda ali sveta. Iz te dinamike smo oblikovali sedanje razumevanje evolucije kot procesa, v katerem smo vedno bolj sposobni obvladovati okolje in drug drugega. Ta definicija odraža omejeno zaznavanje fizičnega sveta s samo petimi čuti. Odraža tekmovanje za zunanjo moč, ki jo sproža strah.«…
…«Naše razumevanje nas vodi k drugačni vrsti moči, k moči, ki ljubi življenje v vsaki obliki, v kateri se le-to pojavlja. To je moč, ki ne sodi o tem, s čimer se srečuje. Je moč, ki opaža smiselnost in namen v najmanjših podrobnostih na Zemlji. To je avtentična moč. Ko uravnamo svoje misli, čustva in dejanja z najvišjim delom sebe, smo napolnjeni z navdušenjem, smislom in pomenom. Življenje je bogato in polno. Nimamo več grenkih misli. Ne spominjamo se strahu. Radostno in notranje smo povezani s svojim svetom. Tako občutimo avtentično moč.«…
…«Petčutni človek razume fizični svet kot dano nerazložljivost, v kateri se nerazložljivo znajdemo. Prizadevamo si, da bi ga obvladali, da bi lahko v njem preživeli. Mnogočutni človek pa razume fizični svet kot učno okolje, iz katerega se uči. Iz vsega, kar se v okolju dogaja. Petčutni človek misli, da nameni ne povzročajo posledic, da se posledice zanj odražajo le na fizični ravni in da zato vsa dejanja ne vplivajo na nas ali druge. Mnogočutni človek pa je mnenja, da namen, ki stoji za dejanjem, določa njegove posledice, da vsak namen vpliva tako na nas kot na druge in da posledice namenov segajo daleč preko fizičnega sveta«…
…«Ker smo začeli iskati in zavestno uporabljati moč, smo začeli gledati na občutke kot nepotrebne priveske, kot so mandlji v človeškem telesu – nekoristne, toda sposobne ustvarjati bolečino in nepravilno delovanje. Tako na je stremljenje po zunanji moči privedlo do zatiranja čustev. To velja za nas kot posameznike in kot človeštvo.«…
…«Ko zapremo vrata svojim občutkom, zapremo vrata tudi vitalnim tokovom, ki dajejo energijo in spodbujajo naše misli in dejanja. Ne moremo začeti razumevati posledic svojih čustev na nas, naše okolje in druge ljudi ali posledic čustev drugih ljudi na njih same, njihovo okolje in nas. Brez zavedanja svojih čustev ne moremo povezovati posledic jeze, žalosti, žalovanja ali veselja – v nas samih in drugih – z njihovimi vzroki.«…
…«Če nismo povezani s svojimi čustvi, ne moremo zaznavati dinamike, ki se skriva za čustvi, načina, kako ta dinamika deluje, in njihovega smisla«...
…«Čustva odražajo namene. Zato vodi zavedanje čustev v zavedanje namenov.«…
To je to. Sočutje, ljubezen, jeza in vsa ostala čustva in občutki – so del tako petčutnega, kot mnogočutnega človeka. Vendar se izražajo (ali pa ne) na drugačen način, oz. verjetno bi bilo bolje reči, da je razlika v prepoznavanju in zavedanju svojih čustev…
Hmmm – zmeden si? Zelo zmeden, praviš? Zmeda je prvi korak, hehe… Pazi na svojo povezo preko svoje duše – kaj hitro se ti lahko strga…
A so tvoji mačkoni osebnosti ali ne – takole na hitro bi rekla, da ja. Se nisem nikoli preveč poglabljala v te zadeve pri živalih, pri njih vem edinole to, da jih imam zelo rada – pogostokrat raje kot ljudi… Tole tvojo trditev o mačkonih bo verjetno kdo drug pokomentiral…
Quote:Če bom kaj trgal s sebe, boš koščke menda lahko opazila. Saj to je tisto, kar bi mnogočutni, s svojimi pretanjenimi občutki menda morali zasledit.
bp – če je bila tole bodička, usmerjena direktno vame: si kje zasledil, da sem zase rekla, da sem mnogočutna osebnost? Sem prepričana, da ne. To namreč niso moje besede. So pa moje besede tole: ja, težim k mnogočutnosti… Želim si biti mnogočutna… Trudim se biti mnogočutna… Učim se biti mnogočutna…
M.