Quote:znameniti svedski mistik Svedenborg je npr. rekel, da zivali ze ob rojstvu vedo, kako ziveti, ker pac zivijo po Naravnih zakonih....
Ce pomaga obema tvega "Bozjo kazen", saj se bo prekrsil zoper "Bozjo voljo", v katero vpogled je imel.
To so nasi predniki izredno dobro razumeli.
Jst, lepa hvala za tvoje razlage. Občudujem tvoje potrpljenje. Po moje govoriva na drugačen način o isti stvari.
Za zavest večine današnjega folka je sposobnost vpogleda v naravni zakon/božjo voljo večinoma zgubljena. Smo se s tem osvbobodil pokorščini božji volji in si odgovornost za delanje dobrega/zla prevzel nase in jo delimo z drugimi skozi kulturo (etiko, moralo), ki jo oblikujemo sproti in jo prenašamo zanamcem. Smo skratka postavili načelo, da je meja moje svobode samo svoboda drugega. Če ma kdorkoli direkten link v astralni plan, to sposobnost/znanje lahko konec koncev na demokratičen, subtilen način izkorišča magari seb v prid, pač pod pogojem, da s tem ne omejuje svobode drugega.
In kaj če dons tega ta človek ne počne na tak način in začne direkt na svodno voljo drugega vplivat? Kako mu to dokazat pa mu to preprečit, če smo kot družba magijo iz svoje kulture črtal?
Sam praviš, jst, da je blo v tem pogledu včasih lažje naredit red. Je bil vpogled v astral vgrajen v kulturo in zato legitimen in sankcioniran bodisi pozitivno bodisi negativno. So imel ta beli magi visok družben status pa tako družbeno moč, da so une ta negativne imel moč tud na fizičnem planu onemogočit: poslat na grmado. Ampak so to posvetno moč začel zlorabljat proti vskmu, ki jim ni pasov, pa so tud pozitivni magi izgubil podporo folka pa svoja posvetna pooblastila. So šli svetniki pa črni magi za par sto let v skupaj na hladno al pa v ilegalo.
Smo se kao osvobodil pokoršiščine enim in drugim in brez njih ustvarli tako materialno kulturo, v kateri imamo sami vse pod nadzorom razuma. Zdaj pa spet ugotavljamo, da nam nekaj fali. Da smo se kruha prenajedli, da smo za ceno take svobode 'od' izgubil kompas, stik z astralnim, da smo ceno take svobode plačal z kolektivno in osebno odtujitvijo od delovanja po naravnih/božjih zakonih. Zdaj bi bli spet pripravljen verjet v astralno. Ampak ne tko, da bi mu ponižno veljavo dal in ga na daleč občudovat. Ne, mi smo se na fizičnem planu pa v materilnem svetu tako razvadli, da se lahko vsi v vse vtikamo in si v medsebojnem dogovoru dobrine talamo (če ne pa krademo in nikomu ništa). Skratka, zdaj bi se mi tud na astralni nivo spravli 'delat', še njega ga za ene svoje zgrešene predstave o svojih potrebah pa željah izkoriščat pa z njim manipulirat. Prej smo astral spoštoval, se ga bal, ga v ravnotežju držal al pa vsaj ignoriral, zdaj bi ga rad pa vsak po svojih predstavah šlihtal.
Jeba, po mojem to ni vredu. To se ne more dobro končat. A bodo po 300 letih v ribnici spet začele grmade goret? A se sploh lahko lepše tale magijomanija izteče?