MIKE
5

Sonce :)
Ljubljana
Se, enkrat bom povedu, da vaju je prav fino brat, pri teh razglabljanjih in zanimivo v takih debatah, kjer odkrito zavzemata stalisca ki jih tako ali drugace razumeta in s tem marsikaj razlozita kar mogoce sploh nebi nikdar. Hocem povedati, da bi mogoce to ostalo samo v vajinih mislih, vajinem vedenju, vajinih glavah. Jest bi dodal se tole, pa je najbrz ze kje omenjeno na tak ali drugacen nacin:
Americani so za danasnji cas in nase dojemanje kar precej pomembni, ce pogledamo svetovno ureditev, danasnja srecanja drzavnikov na vseh nivojih. Kot vidimo se tudi vse bolj jasno opredeljujejo, na katero stran stopajo. Kaj je pravilno ali ne se v tem postu nebi spuscal. V glavnem gre za pojme. V bistvu je danasnji life speljan na raznorazne pojme in pa raznorazne interpretacije teh pojmov. Seveda, ce se postavis v vlogo enega osebka, ki zivi v Sloveniji, naspram clovestvu ne predstavljas nic. Tako, da Americane lahko po tem modelu tudi izlocis, seveda dokler pa bodo vplivali na nase zivljenje pa je o tem seveda treba debatirat. In zelo mocno vplivajo na naso okolico. No, tkole bi povedal. Splosno mnenje, torej splosno mnenje, tudi Herby uspesno najde zanimive linke (ciljam na oddajo Preverjeno), folku je ze zanimivo, in celo na prvem mestu je pojem Zivljenje po zivljenju. Ja to je res zanimivo. Toda, tu se pri vecini ljudi neha. Enako velja za duhovnost. Srecas cloveka, mal pocvekas, in eto, pravi:"Ja mene pa resnicno zanima duhovnost!" In cvekas naprej in ti pove, da ga zanima smisel zivljenja, smisel njega, smisel narave in oh in sploh. Potem pa navadno sledi zasuk. Jest sem tega dal ze tolk skozi, da malo drugace gledam na ta pojem DUHOVNOST. In vprasas cloveka:"Ja cemu si se pa ti pripravljen odreci, da bos duhoven. Avtu, mobitelu, dobremu standardu?" in eto sledi, obraz razpotegnjen v velik vprasaj. "Kako, kar mobi-ju naj se odpovem." No sicer je to cisto retoricno, gre pa za to, da bi folk sicer fural neko duhovnost, vendar samo do meje, ko se to cisto ne dotika njihovih pragov, ko se mu ni treba nicemur odpovedati. Nobene pripravljenosti vec. Pa ne gre tu za en navaden mobitel. Lahko gre za smeti. Recimo temu, danes meja ugodja in meja smetenja narave, ni vec v ravnovesju. Dejmo masovno sledit tehnoloskemu razvoju, nekaj mesecev stare stvari pa na smetisca, kosovni odpadki so v Ljubljani iz leta v leto večji. Folk dejansko mece proc stvari, ki so mogoce se zelo uporabne. Kolega je tako slucajno prisel do bicikla. Kar je mogu nardit, je blo treba zracnico zaflikat, nic druzga. Evo star rogov bicikl, res, ene 10 let, pa dela, se vozi z njim ze ene dve leti. In takih zadev je ogromno. In vprasam, a ni tukaj kancek duhovnosti? Da se zavedas, da je treba na tak ali drugacen nacin skrbeti za tla po katerih hodimo. No, in navadno sledi vprasanje:"Kaj pa ima star bicikel z duhovnostjo!" Ima, prekleto veliko ima, ce mene vprasas. Dokler furas svoj fazon pod krinko vele materializma, to nikakor ni duhovnost. Precej vecjo duhovnost v tem primeru vsebuje star bicikl, kot pa sfasadirani prodajalci duhovnih resnic zaviti v vzhodnjaške obleke. Razumem, da je denar na nek nacin energija. Razumem, da je treba imet avto, hiso, pac nek zivljenjski standard. Ne razumem pa, da preseravanje nekdo upravicuje z potrebo. Spet, potrebe so razlicne. Ce hoces sklenti posel, moras okrog vratu obesit kravato. In naj mi kdo z duhovnim veleumom opravici pomen kravate. Lepo prosim... Tukaj mi zmanjka. In zelo vesel bi bil, ce bom nasel kako novo resnico.
In to so ti pojmi, luc, tema, plavaj s tokom ali proti toku. Najvec je v posamezniku. Interpretiranje podanega pojma, pa mora biti seveda povezano z razlago. Luc je lahko Bozja ali hudiceva, enako velja za temo. No ka smo ze pri pojmih, prijatelj je podobno opisal sledece (moram nov post odpret, presegu max. moznost):
|