ana
5 p

Kranj
Pozdravljena, Vida Ne vem, če bi se lahko popolnoma strinjala s tabo: mislim, da prihaja čas, ko bomo toliko vredni, da bomo znali izvoliti take predstavnike ljudstva, ki bodo, kakor sem že prebrala v enem od postov, meditativni izobraženci. Ki bodo postavili interes človeštva (naroda) pred osebni interes. Ki bodo toliko trdni, samoosrediščeni, da jih ne bo obnorel denar, in tudi ne občutek moči in oblasti nad ljudmi. Tisto, da mora biti poduhovljen človek neznaten in tih in reven, mi diši po miselnosti naše krščanske cerkve: da denar ljudi pokvari in bolje, da z njim upravlja Cerkev. Ona pa zna z njim. Velikokrat smo že govorili in spet pravim (seveda, samo moje stališče): z denarjem je tako kot z nožem: če ga dobi v roke neprimerna oseba, potem nož lahko postane morilsko orodje. Pa ni nož nič kriv. Enako denar. Je pozitivna energija. Za odgovorno osebo. Enako moč in oblast: v svoj (ne)prid ju izkoristi samo človek, ki še ni dozorel okoliščinam. Niso okoliščine tiste, ki nas delajo nesrečne, temveč je naš odnos do okoliščin tisti, ki nas dela srečne ali nesrečne. Zato smatram, da se bodo našli tudi ljudje, ki bodo na oblasti, izvoljeni od državljanov, delali v dobro čim večjega števila ljudi. Zakaj prihaja do tega, da poznamo samo zdravilce, ki zdravijo posameznika (in od njih pobirajo denar za svoje preživetje)? Ljudje, ki imajo dar pomagati drugim, ga lahko izkoristijo na več načinov, ne samo za zdravljenje posameznikov. Našli se bodo ljudje, ki bodo izobraženi in voljni pomagati drugim tudi s tem, da se bodo izpostavili na vodstvenih položajih. Da bi dala za vzor tibetanskega verskega in političnega voditelja 14. Dalajlamo, je rahlo neprimerno. Bil je že od malih nog vzgajan in poučevan, da bi bil lahko vodja. Lahko pa je zgled strpnega in modrega voditelja drugim.
|