eto sm aploudu slikico ... sedmih teles plus jaz sem
http://www.gape.org/gapes/ego/treba je kliknt za tavelko slikco
se pripravljam tole use zmetat u flash ... pa morm še mal razbistrit pojme prej
če govorim o slikici (tavelki)
JAZ sem tistih 7 nivojev - to vidim (mislim/verjamem) da sem
ampak to je iluzija, ki ima točno določen namen
JAZ SEM je tisti sonček gor nad vsemi nivoji, tisti ki je nad njimi (izven njih) pa vseeno v centru njih - ima sidrišče v srčnem centru, na četrtem nivoju
to sem jaz - JAZ SEM
prvo vprašaje ki se postavi je
ali je jaz sem duša?
ali je duša bolj vse to skupaj od prvega nivoja pa vse do jaz sem - jaz sem vključen?
ali duša zaobjema vse to ali je ona samo jaz sem?
ker nekako vsaj kolkr jest štekam se pri jaz sem zgodba niti slučajno ne kočna, saj so vsi jaz sem-i priljučeni na orla, kot ga jaz imenujem, na temno morje zavesti, kot ga imenuje castaneda.
potemtakem jaz sem ni izvor življenja ampak je izvor orel ali bolje tisto na kogar je orel pripet ... BOG.
???
tko nekako?
grem zdej na budo in upanišade
---------
izhod iz cikla rojevanja in smrti (samsaara) je cilj obeh ved, upanišad in budizma
oboji verjamejo da so izvor trpljenja želje.
oboji podpirajo etiko (kontrola (ega?), dobrodelnost, sočutje) in znanje kot pravilno pot.
v znanju pa obstaja razlika
upanišade učijo o nespremenjivi realnosti, ki je nad umom intelektom in čustvi (brahman). potem definirajo JAZ (atman). oba kot nespremenljiva. v nekaterih upanišadah sta oba celo izenačena. ko se ta dva združita v eno sta rešena cikla samsaare.
***glede na to da sta oba nespremenljiva je edinole treba očistiti ego ki atmana ločuje od brahmana.
ali je JAZ ego?
upanišade pravijo da je ego napačni jaz. saj sem jaz JAZ SEM (***brahman=atman-ego).
To se nam dogaja ker se JAZ (atman) enačim z egom (***saj mi je bližji) namesto z JAZ SEM (brahman) in nastaja trpljenje. Za spoznanje sebe, moramo izničiti vso individualnost (***katero je treba najprej imet) - dobesedno izbrisati ego - in potem počasi transcedirati svojo napačno identifikacijo z čuti-telo-um-ego v tisto kar ostane (***nič, ki pa ni nič ampak je JAZ ki je enak JAZ SEM).
Buda ne govori o nirvani. priporoča razvoj etike in meditacijo za izhod iz cikla samsaare.
tu se budina doktrina razlikuje od upanišad. JAZa ne zanika niti ga ne prevzame. nekje pa je celo sovražen do tega koncepta.
- na kratko - buda pravi da je realnost - Resenica iznad intelektualnega razumevanja.
torej JAZ SEM ni niti jaz niti ne-jaz - je nad logiko in razumevanjem.
upanišade in buda govorijo o isti stvari ampak iz različnih pogledov - en iz pozitivnega pogleda JAZA (atmana) in drugi iz negativnega pogleda ne-JAZa (anaatman)
(***to me je medl že včeri ... tale anaatman ... kater je zdej on?)
zakaj torej učijo doktrino na različne načine?
za budo je vsaka filozofija - vedeti Resnico - popolna izguba časa in je namenjena samo temu da iskalca zamoti pri njegovem iskanju (***kot mene npr
) tistega kar je res pomembno - biti ta Resnica - doživeti nirvano.
zato se imenuje vozilo do osvoboditve.
uporaba intelekta je uporabna samo zato da si zagotovimo čimboljšo/lažjo pot do nirvane, ne pa za ugibanje o naravi Resnice.
čeprav je v človeku nespremenljiva realnost in čeprav je le ta esenca njegove identitete, je še vedno največja ovira do realizacije te realnosti ego. to da pomešamo višji jaz z egom, nas popolnoma ustavi v duhovni rasti.
verjetno je budizem doživel toliko sledilcev tudi zato ker je bil za ljudstvo. medtem ko bi učenjaki pri njihovem skoraj asketskem življenju lahko imeli težave z egom, je ta pot za navadne ljudi naravnost idelana.
vede zagovarjajo bogastvo in želje kot primarne življenjske potrebe ki jih kasneje zamenjajo vrline (dharma) in osvoboditev (moksha). torej to kar najprej vzpostaviš, potem izbrišeš (***bi lahko reku, najprej ego zgradiš, da ga lahko potem izbrišeš - transformiraš).
budin glavni cilj pa je konec trpljenja. bogastvo in želje povzročijo trpljenje. ljudje naj bi prakticirali vrline za dosego osvoboditve.
budizem je samostanska religija (***zakaj je blo prej rečeno da je za ljudi?) in ima prvi korak zatiranje ega.