Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si
 
  HomeHelpSearchMembersLoginRegister  
 
Pages: 1 2 
(Read 6139 times)
herby
5
*****
Offline


Posts: 503
SLO - NM
Gender: male
(Ne)navezanost
20.01.2002 at 10:54:04
 
Kako je zdej s to navezanostjo. Pravijo, da je to jeba, in na nek način včasih tako tudi doživljamo. Po drugi strani smo pa tako radi navezani. Ali bolje rečeno povezani.

Če želiš biti nenavezan potem je dobro, da si sam zase zadosten. Kaj to pomeni? Da sediš v lotusu in si happy?
Ampak zakaj bi si sploh želel biti sam zase zadosten, saj s tem zgubljaš velik del SEBE in ta velik del so drugi ljudje.

Vsi smo Eno. Zakaj je bed če smo navezani?
Mogoče zato ker je naše bistvo svoboda?
Kako lahko svoboda obstaje če je vse med sabo povezano?   (kvantna fizika ipd)

Back to top
 

Why not help one another, makin it much more easier... bob marley
 
IP Logged
 
gape
YaBB Administrator
p
*****
Offline

I love YaBB!
Posts: 13594
The Land of YaBB
Re: (Ne)navezanost
Reply #1 - 20.01.2002 at 11:24:50
 
Back to top
 

Lahko pa da se tudi motim ...

The Administrator of this yabb and domain.
WWW WWW  
IP Logged
 
Robi
5
p
*****
Offline

I love to love
Posts: 5749
Dolenjska
Gender: male
Re: (Ne)navezanost
Reply #2 - 20.01.2002 at 13:30:08
 
Svoboden si,ko se ne sprašuješ o svobodi. Smiley
Back to top
 
 
IP Logged
 
Susi13
4
****
Offline

***...ujeta v večnost
minljivega trenutka...***

Posts: 319
Medvode
Gender: female
Re: (Ne)navezanost
Reply #3 - 30.01.2002 at 13:19:42
 
Kdo bi vedel odgovor, ki bi bil pravi vsem? Lahko pa povem tisto, kar mislim... Wink Ah ne, saj ne mislim težiti! Ampak... navezana sem nase. Na svoje misli. Na svoje Življenje. Moč navade mi je, da se trudim živeti sebe. Da se trudim postajati in postati srečna. Da se trudim biti jaz.

To je torej navezanost na nekaj, kar ni oseba. Kaj pa navezanost na človeka? Dva ali tri? Zdi se mi, da sem nekako tam: rada imam ogromno ljudi. Nekateri so mi bližje, nekateri se mi zdijo tam nekje daleč - se me ne zmorejo dotakniti, niti jaz njih.
Navezana sem bila (dolgodolgo...) na svojo sestro. Potem pa sem se nekega dne zbudila in ugotovila, da to duši obe. Preveč nekih omejitev je bilo. Preveč nenapisanih zapovedi. Počasi sem se začela oddaljevati. Vzela sem si čas zase. Premišljevala o tem, kakšno Življenje si želim živeti. Imeti. Koliko mi pomeni, da svoje cilje dosežem jaz. Koliko mi pomeni, da svoje cilje doseže moja sestrica draga. Zelo!
Prerezali sva niti, ki so naju vlekle ena na drugo in nama "kradli" ob Boga (pa kdorkoli to že je Wink). Nekako sva se učili oz. se še vedno učiva biti vsaka zase celota. Vendar, ko sva skupaj, je Življenje še lepše. Kajti lažje je dajati, če daješ sam od sebe. Brez, da bi nekdo pričakoval, da bo karkoli prejel. Samo dati!

Lahko daš, če si navezan?
Kaj ne pride potem že do tega, da si lastiš človeka? Saj po eni strani je misel po zapreti osebo v zlato kletko lepa... Sprašujem se, katera ptica se je rodila s to željo... Jaz se nisem.

Povzetek: rada imam mojo sestrico. Najboljša prijateljica mi je. V mnogih pogledih mi je vzor. Trenutno je edina oseba, za katero bi dala oz. naredila vse - po sili razmer, seveda... Wink Vendar jo imam samo rada. In ona ima mene samo rada. Meja ni... Določene omejitve pa morajo vendarle obstajati, kajne?*mavrico sem opazovala, kako s soncem in dežjem se je smejala... nasmeh me navdihnil je, da nasmehnila sem tudi jaz takoj se!... nasmehni se še ti!... Živeti zaslužiš lepo Življenje si!...*
Back to top
 

*...Trenutek...*
WWW WWW Susi13 fonci99@yahoo.com  
IP Logged
 
MIKE
5
*****
Offline

Sonce    :)
Posts: 1011
Ljubljana
Gender: male
Re: (Ne)navezanost
Reply #4 - 30.01.2002 at 13:23:07
 
Sem dobu navidih ki ga je izrazu Anthony De Mello:"Zakaj mati rešuje samo svojega otroka, zakaj ne sosedovega!"

Se v tej misli skriva kaj podobnega! Ne vem, samo na misel mi je prišla.
Back to top
 

Zdaj.....zdaj.....zdaj.....in spet zdaj.
heronero  
IP Logged
 
Susi13
4
****
Offline

***...ujeta v večnost
minljivega trenutka...***

Posts: 319
Medvode
Gender: female
Re: (Ne)navezanost
Reply #5 - 30.01.2002 at 13:35:27
 
1.) ...mislim, da je logično in prav, da najprej poskrbiš zase... saj veš: najprej pometi pred svojim pragom; kdor je brez greha, naj vrže prvi kamen;...
...zato je bila meni tema odnos z mojo drago sestrico... ker je približno razčiščen... bom rekla, da se trudiva!... to je še najbolj realno...

2.) ...zdi se mi tudi prav, da ima vsakdo sebe in vse, kar je sestavni del njega/nje rad... da se spoštuješ... česar nimaš, ne moreš dati... tisto, kar nudiš sebi, bi, se mi zdi, moral nuditi tudi drugim...

3.) ...

*začnemo z nasmeškom?*
Back to top
 

*...Trenutek...*
WWW WWW Susi13 fonci99@yahoo.com  
IP Logged
 
Miska
5
*****
Offline


Posts: 1599

Re: (Ne)navezanost
Reply #6 - 04.10.2002 at 09:03:55
 
Po Baršku še de Mello:

Kaj človek lahko stori, da bi dosegel srečo? Nič takega ni, kar bi ti ali kdo drug mogel storiti. Zakaj? Zaradi preprostega razloga, ker si prav zdaj že srečen. Kako torej moreš doseči, kar že imaš? Če je temu tako, zakaj te sreče, ki je v tebi, ne okušaš? Ker tvoja miselnost ves čas ustvarja nesrečo. Opusti to nesrečo iz svojih misli, pa bo sreča, ki je že ves čas v tebi, takoj prišla na površje. Kako človek opusti nesrečo? Ugotovi, kaj jo povzroča in neomajno opazuj njen vzrok! Sama od sebe bo izginila.

Če skrbno pogledaš, boš videl, da je ena sama stvar, ki povzroča nesrečo. Ime ji je NAVEZANOST. Kaj je navezanost? Čustveno otepanje, ki ga povzroča prepričanje, da brez neke stvari ali določene osebe ne moreš biti srečen. To čustveno oklepanje je sestavljeno iz dveh prvin, pozitivne in negativne. Pozitivna prvina je preblisk sreče in vznemirjenosti, prevzetost, ki jo doživiš, ko občutiš, na kar si navezan. Negativna prvina je občutek ogroženosti in napetosti, ki vedno spremlja navezanost. Zamisli si človeka, ki golta hrano v koncentracijskem taborišču; z eno roko nosi hrano v usta, z drugo jo varuje pred sosedi, da jo ne pograbijo v trenutku, ko bo popustila njegova pazljivost. V tem imaš popolno podobo navezanega človeka. Tako te navezanost že po svoji naravi dela ranljivega za čustveno razburjenost in vedno grozi, da bo uničila tvoj mir. Kako torej moreš pričakovati, da bo navezan človek stopil v ocean sreče, ki se imenuje božje kraljestvo? Kakor zaman pričakuješ, da bo kamela prišla skozi šivankino uho!

Žalostno pri navezanosti je to, da če ne doseže svojega predmeta, naredi človeka nesrečnega, če pa ga doseže, to ne pomeni sreče – povzroči samo preblisk veselja, ki mu sledi dolgočasje; vedno pa ga seveda spremlja strah, da bi mogel predmet navezanosti izgubiti. Boš rekel: »Ali ne bi mogel ostati navezan na eno stvar?« Na koliko hočeš. Toda za vsako navezanost boš plačal ceno z izgubo občutka sreče. Premisli tole: narava navezanosti je taka, da ena sama navezanost, ki ji ni bilo ustreženo, preži nad tvojim srcem in te dela nesrečnega, tudi če zadostiš mnogim v teku enega samega dne. Nobenega načina ni, da bi dobil bitko nad navezanostmi. Kot bi iskal vodo brez vlage, tako lahko iščeš tudi navezanost brez občutka nesreče! Nihče še ni živel, ki bi se pojavil s formulo, kako zadržati predmete navezanosti brez boja, skrbi, strahu in – prej ali slej – poraza.

Samo ena pot je do zmage v boju nad navezanostmi: OPUSTITI JIH! V nasprotju s splošnim prepričanjem je opustiti navezanost lahko. Le vedeti moraš, toda res videti naslednje resnice:

Prva resnica: Držiš se zmotnega prepričanja, namreč prepričanja, da brez te in te določene osebe ali stvari ne boš srečen. Ustavi se ob vsaki svoji navezanosti posebej in spoznaj, kako zmotno je to prepričanje. Lahko, da boš v svojem srcu čutil odpor, toda v trenutku, ko boš spoznal, bo takoj nastala čustvena posledica, prav v tistem trenutku navezanost izgubi svojo moč.

Druga resnica: Če stvari samo uživaš in se upiraš, da bi se nanje navezal, se pravi, upiraš se, da bi se držal zmotnega prepričanja, da brez njih ne boš srečen, ti je prihranjen ves boj in čustveni napor, da bi jih varoval in hranil zase. Ali se ti je posvetilo, da lahko zadržiš vse predmete svoje navezanosti in jih ne opustiš, se ne odpoveš niti enemu, pa lahko še bolj uživaš na osnovi nenavezanosti, neoklepanja, ker si zdaj miren, sproščen in neogrožen v svojem uživanju?

Tretja in zadnja resnica: Če se navadiš uživati vonj tisočerih cvetlic, se ne boš oklepal ene ali trpel, če je ne moreš dobiti. Če imaš tisoč priljubljenih jedi, bo izguba ene neopaženo šla mimo, tvoj občutek sreče pa bo neokrnjen. Toda prav tvoje navezanosti ti branijo, da ne razviješ širšega in raznovrstnejšega okusa za stvari in ljudi.

V luči teh treh resnic nobena navezanost ne more preživeti. Toda luč mora, če naj bo uspešna, svetiti brez prenehanja. Navezanosti lahko uspevajo samo v temi slepila. Bogatin ne more stopiti v kraljestvo veselja ne zato, ker bi želel biti hudoben, temveč zato, ker si izbere slepoto.
Back to top
 
 
IP Logged
 
LittleStar
Ex Member
Re: (Ne)navezanost
Reply #7 - 04.10.2002 at 09:16:20
 
Navezanost obstaja, dokler ne dosežeš stanja popolne svobode in neodvisnosti. Pomeni prerezati 'popkovino' (čustvena navezanost) in biti sam. To pomeni, da dosežeš stanje večnosti in ti je totalno vseEno oz. to si. Vsaka navezanost pa potrebuje smrt in morebitno novo rojstvo z novimi oblikami navezanosti. Lahko bi rekli, da dokler živimo, je logično, da smo navezani na Življenje, da se med seboj odvezujemo - ljubimo - If you love somebody, set them free. Gre le za to, da se za navezanost in soodvisnost prostovoljno odločimo - to je prava nenavezanost.
Back to top
 
 
IP Logged
 
veronika
5
*****
Offline

angeli letijo zato, ker
se ne jemlejo resno
Posts: 1502

Gender: female
Re: (Ne)navezanost
Reply #8 - 04.10.2002 at 09:36:38
 
Večina ljudi je navezanih eden na drugega. Obstaja pa ena vaja, kako prerežeš to "popkovino" navezanosti. S tem nisi več navezan na tistega drugega, kar pa ne pomeni, da ga nimaš več rad, le veš, da če se mu kdaj kaj zgodi, boš lahko živel naprej brez njega. Rad ga imaš pa še vseeno in to toliko kot prej.

je pa tudi res, da mora človek najprej poskrbeti zase. Najlepši primer je letalo. Če pride do nesreče, moraš masko za zrak najprej dati sebi, šele nato otroku. Pa ne zato, ker ga nimaš rad, ampak glih zato, ker ga imaš rad.
Back to top
 

Never take life seriously. Nobody gets out alive anyway.
 
IP Logged
 
Miska
5
*****
Offline


Posts: 1599

Re: (Ne)navezanost
Reply #9 - 04.10.2002 at 10:50:36
 
veronika wrote on 04.10.2002 at 09:36:38:
Obstaja pa ena vaja, kako prerežeš to "popkovino" navezanosti.

Veronika, zaradi tegale – kako prerezati popkovino, dodajam drugi del teksta de Mellota o navezanosti:

Pravijo, da je ljubezen slepa. Pa je? V resnici ni nobena reč na zemlji tako jasnovidna, kakor ljubezen. Slepa ni ljubezen, marveč navezanost. Navezanost je stanje, ko se človek nečesa oklepa, kar prihaja od zmotnega prepričanja, da je nekdo ali nekaj potreben za tvojo srečo. Ali si na kaj navezan – na ljudi ali stvari, o katerih si zmotno prepričan, da brez njih ne moreš biti srečen? Napiši si seznam kar zdaj, preden začnemo razmišljati, kako te pravzaprav dela slepega.

Pomisli na politika, ki se je prepričal, da ne bo srečen, dokler ne bo dosegel politične moči. Njegovo iskanje moči otopi njegovo občutljivost za vse drugo v življenju. Komaj ima nekaj časa za svojo družino in prijatelje. Nenadoma na vsa človeška bitja gleda in nanje reagira glede na to, ali pomenijo njegovi častihlepnosti podporo ali grožnjo. In tistih, ki ga ne morejo ogroziti ne podpirati, še opazi ne. Če je poleg želje po moči navezan še na druge reči, kakor je spolnost ali denar, je ubogi človek postal v svojih dojemanjih tako omejen, da se lahko reče, da je slep. Vsakdo to vidi, sam človek pa ne. To je položaj, ki povzroči zavrnitev Mesije, zavrnitev resnice, lepote in dobrote, ker je človek postal slep in jih ne opazi.

Zdaj si zamisli sebe, kako poslušaš orkester, v katerem je boben tako glasen, da ni mogoče slišati kaj drugega. Če hočeš uživati simfonijo, moraš biti dovzeten za vsak instrument v orkestru. Če hočeš biti v stanju, ki se imenuje ljubezen, moraš biti občutljiv za enkratnost in lepoto vsake posamične stvari in človeka ob sebi. Komaj je mogoče reči, da ljubiš tisto, česar niti ne opaziš; in če opaziš le nekaj bitij, izključuješ pa druga, to nikakor ni ljubezen, kajti ljubezen nikogar ne izključuje; objema celotno življenje; posluša simfonijo kot celoto ne pa le en ali drugi glasbeni instrument.

Pomisli za trenutek in poglej, kako tvoje navezanosti izsušujejo življenjsko simfonijo; nič manj kakor otopi politika navezanost na moč in gospodarstvenika navezanost na denar, otopita pa smisel za napev življenja. Ali pa poglej stvar na drugačen način: neizmerna množina informacij nenehno priteka iz sveta skozi čute, tkivo tvojih telesnih organov. Le neznaten del teh informacij doseže tvojo zavest. Podobno je neizmerni množini povratnih informacij poslanih predsedniku države; le majhen del pride končno do njega. Nekdo jih v predsednikovem kabinetu izbere in obdela. Kdo odloča, kaj bo nazadnje prišlo do tvoje zavesti od vse tvarine, ki se steka iz sveta? Tri cedila so odločila: najprej tvoje navezanosti, drugič tvoja prepričanja in tretjič tvoji strahovi.
Back to top
 
 
IP Logged
 
Miska
5
*****
Offline


Posts: 1599

Re: (Ne)navezanost
Reply #10 - 04.10.2002 at 10:51:28
 
Tvoje navezanosti: Obvezno boš moral poiskati, kar jih podpira ali jim grozi in slep boš za vse drugo. Drugo te ne bo zanimalo nič bolj, kakor pohlepnega gospodarstvenika ne zanima nič drugega, le tisto, kar prinaša denar.

Tvoja prepričanja: Samo poglej fanatika, ki opazi le to, kar potrjuje njegovo prepričanje in se zapira pred vsem, kar ga ogroža, pa boš razumel, kaj ti povzročajo tvoja prepričanja.

Tvoji strahovi: Če bi vedel, da boš v tednu dni usmrčen, bi to osredotočilo tvojo misel in izključilo vse drugo. To storijo strahovi; neustavljivo zapičijo tvojo pozornost v nekatere stvari, druge pa izključujejo. Zmotno misliš, da te tvoji strahovi varujejo, da so te tvoja prepričanja oblikovala v to, kar si in tvoje navezanosti prinašajo v življenje vznemirljivost in varnost. Ne vidiš pa, da so v resnici pregrada med teboj in simfonijo življenja.

Seveda je nemogoče, da bi se človek popolnoma zavedal vsake note življenjske simfonije. Če pa se tvoj duh reši ovir in se čuti odprejo, boš začel dojemati stvari, kakor so, in boš v stiku z resničnostjo in očarala te bo harmonija vesolja. Potem boš razumel, kaj je Bog, kajti nazadnje boš vedel, kaj je ljubezen.

Glej takole: ljudi in stvari ne vidiš, kakršne so, temveč kakršen si ti. Če jih želiš videti, kakršne so, moraš paziti na svoje navezanosti in strahove, ki jih rodijo tvoje navezanosti. Kajti ko gledaš življenje, tvoje navezanosti in strahovi odločajo, kaj boš opazil in kaj spregledal. Karkoli opaziš, ima potem oblast nad tvojo pozornostjo. In ker pri tem gledanju izbiraš, je tvoja podoba o stvareh in ljudeh okoli tebe neresnična. Čim bolj živiš s tem izkrivljenim pogledom, bolj postajaš prepričan, da je to edina resnična podoba sveta, kajti tvoje navezanosti in strahovi še naprej obdelujejo prihajajoče podatke na način, ki krepi tvojo podobo. Tu je vir tvojih prepričanj: uhojeni, nespremenljivi načini gledanja na resničnost, ki sploh ni uhojena in nespremenljiva, marveč v neprestanem gibanju in spreminjanju. Tako to ni več resnični svet, s katerim sodeluješ in ga imaš rad, temveč svet, ki ga je ustvarila tvoja glava. Šele ko boš izgnal tvoja prepričanja ter svoje strahove in navezanosti, ki jih porajajo, boš osvobojen neobčutljivosti, ki te dela gluhega in slepega zase in za svet.


Back to top
 
 
IP Logged
 
mind
5
*****
Offline

Always remember Krishna
and never forget Him
!
Posts: 686
MB
Gender: male
Re: (Ne)navezanost
Reply #11 - 04.10.2002 at 13:20:48
 
Quote:
Šele ko boš izgnal tvoja prepričanja ter svoje strahove in navezanosti, ki jih porajajo, boš osvobojen neobčutljivosti, ki te dela gluhega in slepega zase in za svet.


sprasujem se, ali je zares dobro izgnat vse strahove.

ali so strahovi vedno neupravičeni ?

meni se zdi, da so mi potrebni.....ker, še nisem "popoln", imajo torej nek namen, me narediti, nauciti bit popolnega...me opozarjajo na mojo nepopolnost

z njihovo pomocjo postajam "popolnejsi", lahko recem tudi, da mi kazejo pot

Mislim, da ni tako pomembno, kaksno naj bi bilo tvoje idealno stanje (torej brez strahu, prepricanj, navezanosti) ampak, je bolj pomembno ZAVEDATI se kaksno vlogo ima vse to  v tvojem zivljenju in kako nanj vpliva.

Če povem drugace, zdi se mi, da mores tud navezanost "sprejet", kot del tebe in ne nujno kot nekaj, cesar se moreš za vsako silo otresti.
 LP
Back to top
 

Hari bol
 
IP Logged
 
Moonlight
5
*****
Offline

You are the master of
ure Body and  ure soul.

Posts: 1189
MEDVODE
Gender: female
Re: (Ne)navezanost
Reply #12 - 04.10.2002 at 13:34:18
 
herby wrote on 20.01.2002 at 10:54:04:
Vsi smo Eno. Zakaj je bed če smo navezani?
Mogoče zato ker je naše bistvo svoboda?
Kako lahko svoboda obstaje če je vse med sabo povezano?   (kvantna fizika ipd)
....svoboda je dobra do ene mere..... ne sme se je omejevat  v smislu, da si preveč sam s sabo....

naveze morajo biti......morajo........potrebujemo jih, da si dajemo moč..........moč....... SmileyBack to top
 

Your soul has WINGS.
 
IP Logged
 
Igor P.
Global Moderator
p
*****
Offline

Če ne mores živeti, kot
bi hotel, živi, kot zmoreš

Posts: 4800
Celje
Gender: male
Re: (Ne)navezanost
Reply #13 - 04.10.2002 at 23:58:29
 
Quote:
Večina ljudi je navezanih eden na drugega. Obstaja pa ena vaja, kako prerežeš to "popkovino" navezanosti. S tem nisi več navezan na tistega drugega, kar pa ne pomeni, da ga nimaš več rad, le veš, da če se mu kdaj kaj zgodi, boš lahko živel naprej brez njega. Rad ga imaš pa še vseeno in to toliko kot prej.


Zakaj rezati popkovino? Z nekom živiš in si recimo tako nanj navezan. Ko ga ni več, ga pogrešaš, naveza je pretrgana, vseeno živiš naprej.  Nekoga imaš rad in z njim živiš. Ko ga ni več, ga zopet pogrešaš, vseeno pa živiš naprej.
Bistvo je v tem, da se navežeš na nekoga, ki ga imaš rad. Če ga ni več, nima veze ali si bil nanj navezan, ali si ga imel rad. Pogrešaš ga tako ali tako.

LP Harry
Back to top
 

Če bi tisti, ki me obrekujejo, natančno vedeli, kaj si o njih mislim, bi me še mnogo bolj obrekovali.
 
IP Logged
 
gape
YaBB Administrator
p
*****
Offline

I love YaBB!
Posts: 13594
The Land of YaBB
Re: (Ne)navezanost
Reply #14 - 05.10.2002 at 00:57:26
 
Miska wrote on 04.10.2002 at 09:03:55:
Druga resnica: Če stvari samo uživaš in se upiraš, da bi se nanje navezal, se pravi, upiraš se, da bi se držal zmotnega prepričanja, da brez njih ne boš srečen, ti je prihranjen ves boj in čustveni napor, da bi jih varoval in hranil zase. Ali se ti je posvetilo, da lahko zadržiš vse predmete svoje navezanosti in jih ne opustiš, se ne odpoveš niti enemu, pa lahko še bolj uživaš na osnovi nenavezanosti, neoklepanja, ker si zdaj miren, sproščen in neogrožen v svojem uživanju?

tole mi ni jasn, dej mi razlož ...

Miska wrote on 04.10.2002 at 10:50:36:
Pomisli na politika, ki se je prepričal, da ne bo srečen, dokler ne bo dosegel politične moči. Njegovo iskanje moči otopi njegovo občutljivost za vse drugo v življenju. Komaj ima nekaj časa za svojo družino in prijatelje. Nenadoma na vsa človeška bitja gleda in nanje reagira glede na to, ali pomenijo njegovi častihlepnosti podporo ali grožnjo. In tistih, ki ga ne morejo ogroziti ne podpirati, še opazi ne. Če je poleg želje po moči navezan še na druge reči, kakor je spolnost ali denar, je ubogi človek postal v svojih dojemanjih tako omejen, da se lahko reče, da je slep. Vsakdo to vidi, sam človek pa ne. To je položaj, ki povzroči zavrnitev Mesije, zavrnitev resnice, lepote in dobrote, ker je človek postal slep in jih ne opazi.

egič ...
Back to top
 

Lahko pa da se tudi motim ...

The Administrator of this yabb and domain.
WWW WWW  
IP Logged
 
Pages: 1 2