osho pravi takole:
Ljudje prihajajo in me sprašujejo, zanimajo jih njihova prejšnja življenja. D, imeli so prejšnja življenja, ampak to je nepomembno. Zakaj ta preiskava? Kaj boste napravili s preteklostjo? Nič ne morete narediti sedaj. Preteklost je preteklost in se ne more spremeniti. Ne moerte je spremeniti, ne morete je ujeti. Razlog je ta, da vam narava, v svoji modrosti, ne dopušča, da se spomnite prejšnjih življenj. Sicer bi zanesljivo ponoreli.
Morda ste zaljubljeni v dekle. Če bi nenadoma postali zavestni, da je to dekle bila vaša mama v prejšnjem življenju, bi imeli občutek krivde in se ne bi mogli ljubiti z njo. Če se ne bosteljubili z njo, boste kljub temu imeli občutek krivde, zato ker ste zaljubljeni vanjo.
Zato vam pravim, da narava v svoji modrosti nikoli ne dopušča, da se spominjamo prejšnjih življenj - vse dokler ne dosežemo nivoja, na katerem se nam nekaj takšnega dopusti; ko postanete toliko meditativni, da vas nič ne more zmotiti. Tedaj se odpirajo vrata in vsa pretekla življenja so pred vami.
A to je automatski mehanizem. Včasih mehanizem ne deluje. V nekaterih primerih se otroci rodijo s spominom. Toda njihova življenja so uničena.
Privedli so mi neko dekle pred nekaj leti. Spominjala se je svojih preteklih življenj. Takrat je imela samo 13 let, ampak če ste pogledali v oči, bi videli, da je stara 70 let - zato ker se je spominjala 70 let, dve pretekli življenji.
Njeno telo je bilo staro 13 let, a um je bil star 70 let. Ni se mogla igrati z drugimi otroki. Kako naj se 70 let stara ženska igra z drugimi otroki?
Govorila je in se obnašala kot stara ženska. In bila je obremenjena. Težave vseh teh let so bile v njenem umu.
Tako jasno se je spominjala, da so lahko našli njene dve zadnje družine. Ena je bila v Asamu, druga v Madhja Pradešu. In ko je prišla v stik s svojima prejšnjima družinama, je nastal problem: kje naj živi sedaj?
Rekel sem staršem: pustite dekle tri tedne z mano. Potrudil se bom in ji pomagal, da pozabi, ker bo sicer njeno življenje perverzija. Ona se ne more zaljubiti v nikogar - tako je stara! Vaša starost je povezana s spomini. Če je spomin razširjen na 70 let, potem izgledate kot da vam je 70 let.
Izgledala je tako uničeno, njen obraz, njene poteze, vse izmučeno. Izgledala je tako stara v svojem središču - nemirna, nespokojna. Vse je zgledalo napačno.
Toda starši so še kar uživali, ker so k njim prihajali ljudje, časopisi so pisali o tem. Uživali so v vsem. Niso hoteli poslušati pa sem jim rekel: dekle bo znorelo.
Nikoli več je niso pripeljali k meni. Po sedmih letih so prišli sami - dekle je znorelo. Rekli so: »Naredite sedaj kaj«. Rekel sem:«Sedaj se ne da nič več storiti. Sedaj ji lahko pomaga edinole smrt.«
Ne skušajte si zapomniti, ker vam bo težko nositi breme spomina. Celo v tem enem življenju delate takšno zmedo - mnogo zapomnjenih življenj, enostavno bi znoreli. Ne mislite na to. To je popolnoma nepomembno.
To, kar delate je važno: bodite tukaj in zdaj; in delajte na sebi. Če lahko delate skozi odnos z drugim - čudovito. Če ne morete delati skozi odnos, delajte v samoti. To sta dve poti.
http://home.amis.net/barsekb/html/zm_skrivnost_medcloveskih_odnosov.htm