Mateja B.
4 p

No, pa ste našli nekaj, kar me že dolgo moti. Tole z neskončnostjo je sitna stvar. Po mojem v dejanskosti neskončnost sploh ne obstaja. Po mojem je neskončnost samo abstrakten konstrukt, v katerega spravimo vse tisto, česar ne moremo preštet, ker je tistega preveč. Torej grejo stvari lahko proti neskončnosti, ki je zgolj nekakšna limita, ki se je nikoli ne da doseči. Pa še to. To me res moti. Premica je neskončna. OK. Ampak polpremica je na eni strani omejena s točko, pa je tudi neskončna. A je potem premica bolj neskončna od polpremice. Ni, OK. Ampak zame sta pol to dve različni neskončnosti. Al kaj? Ah, čist brezveze. Temu se sploh ne da priti do konca. Neskončna téma (tema) ...
Večnost ni večno trajanje. Je izvenčasnost, brezčasnost. Tam je vse hkrati. Vse je končno, ne neskončno mnogo. In v mističnem doživetju po mojem doživiš to hkratnost, vse-enost, ne pa neskončnosti, kot pravijo eni. Neskončnost je samo beseda, ki pomeni tako-veliko-da-ne-znam-povedat = vse. Stari Kitajci so rekli kar 10.000. To je bila zanje metafora za vse, za neskončno. Pravijo, na primer, da je iz Daa, ki je véliki prazačetek, izšlo vseh 10.000 stvari.
Ja, Andres. "Trenutek je edina večnost." (Nietzsche)
|