titud wrote on 27.01.2010 at 15:06:52:El Pesnik wrote on 27.01.2010 at 13:46:06:Recimo Koka Kola je že zarota proti človeštvu. Tebi se mogoče ne zdi, samo tisti, ki Koka Kolo proizvaja točno ve, zakaj je strupena in točno ve, zakaj vsebuje kemične substance, ki tvoje možgane pahnejo v odvisnost. Isto za Big Mace, za farmacevtske pripravke, al boš rekla, da si se šla cepit za novo svinjsko gripo? Oni točno vedo kakšni strupi so v cepivu pa to blazno propagirajo, da morajo ljudje jemat. A je to zaradi dobrohotnosti al zato, ker imajo neku drugo finančno/zdravstveno agendo v ozadju?
Da se razumemo, posledice dejanj realno obstoječih korporacij, ki jim je edina etika povečevanje lastnega tržnega deleža in s tem profitov, so resnične. Resnično je njihovo mreženje (omrežno povezaovanje) z namenom ohranjanja in vzpostvljanje realno obtsojče oblasti/nadzora, neresnične pa so predstave o tem, da so koordinirane iz enega (nevidnega) centra, od koder si lahko zagotovijo neodvisno pozicijo in s tem zaščito pred škodljivimi posledicami (socialnimi, zdravstvemi, ekološkimi...) lastnih dejanj. Lahko da sami živijo v tem prepričanju, vendar je to iluzija, s katero si prikrivajo lastno ranjlivost, ki izhaja prav iz dejstva, da je njihova oblast vzostavljena na mreženju, da je njihov 'imperij' zato ranljiv in da jim ne nudi željene učinkovite sistemske zaščite proti prav tako mrežnemu odporu tisitih, ki so zaradi njihovih interesov najbolj ranljivi. Teretiki upora proti takemu mrežnemu imperiju brez centra (kot npr. negri) vidijo možnost upora skozi multitudo, to je skozi omrežje samoniklih točk upora produkcijsko/razredno/nacionalno/rasno/biloško... depreviligiranih/zatiranih...
O ti Poet: problem nenasitnosti korporacij in potrošniškega sistema vsi poznamo in ga bolj ali manj vsi kritiziramo (ne nisem se šla cepit). Samo jaz ne bi iz tega delala nekega novega verskega sistema, v katerem imamo na eni strani nevidnega, prežečega sovražnika, na drugi smo pa mi - dobri, razsvetljeni, pošteni in pravični. Je preveč zgledov iz zgodovine, kako funkcionirajo takšne ideologije. Drugega sploh komentirala ne bom, ker bomo spet zablodili v neskončne razprave.
Ja, to je mrežni imperij brez centra (kot pravi titud) in podpiramo ga vsi (vede ali nevede). Ne moremo iti nadenj z delitvijo na njih in nas. Ker mi smo sistem. Dobro, vi pač vidite takšen način reševanja problemov. Meni tudi Negri ni čisto povsem blizu: depriviligirani/zatirani se mi zdi premočna beseda. Je spet delitev na nas in njih. Mi je pa blizu raumevanje sistema kot mreže, kjer na določenih točkah vznikajo drugačne vrednote, ki lahko postopoma spremenijo sistem.
Kaos v svetu vidimo vsi - gre samo zato, ali je človek sposoben videti, da smo mi tisti, ki vzdržujemo sistem takšen kot je, da tako dobro kot zlo izhaja iz nas samih, ne iz nekih namišljenih entitet. Najprej je treba to razumeti in sprejeti, potem lahko prispevaš svoj mikro delček nečesa konstruktivnega.