A sem lahko še jaz malo pameten ..... (spet)

Ne vem, če si že sam ugotovil tole, ampak obstajajo hiše zgrajene samo iz bal. Vendar bi bilo pri nas to rahlo neodgovrono, ker je Slovenija vendarle potresno ogroženo področje, bale same brez posebne vezave pa niso najbolj stabilna struktura. Če se mene vpraša in če bi se sam odločil za bale, bi se lotil lesene skeletne gradnje (ti boš že vedel kaj to pomeni, a ne) in bi slamo uporabil za polnilo, ki bi bilo istočasno tudi hudo dobra izolacija. Seveda tukaj ostaneta še dva problema in sicer požar (da se pomagat - borove soli in podobno) ter razno razna golazen od miši naprej. Da o ohranjanju suhosti ne govorim, torej izolacija od tal ter od dežja in podobnih zadev od zunaj.
Glina pride prav samo kot omet, da bi jo upoprabil direktno za zid to najbrž ne bi šlo, razen če jo zapečeš. Ampak potem imaš navaden zidak. Osebno je ne bi mešal s slamo, ker potem tisti koščki štrlijo ven iz ometa, zna biti zoprno. Če že potem bi pod omet dal ali mrežice, ki se jih danes dob na vsakem koraku (vendar to rahlo odstopa od ideje na splogh, ker so plastične). Ali pa bi uporabil trstičje kot v starih časih (trstičje so prepletli in pritdili na steno, na to pa potem nametali omet).
Da ti glina ne bi pokala po nepotrebnem (majhnim razpokam se ne moreš nikakor ogniti) jo je treba mešati z ustreznim peskom.
Če to delaš tudi zunaj, je nujno potrebno zaščitit tak omet (pa tudi steno na sploh, ne glede na material iz katerega je) pred talno in atmosfersko vodo. Nisem strokovnjak, ampak ko sem pogledal slikice s povezav v tej temij ebilo prvo kar mi jepadlo v oči majhen napušč. Če jaz zadevo prav razumem, mora biti napušč dovolj velik, da začiti temelje pred (vsaj) normalnim dežjem. Meni osebno se veliki napušči zelo všeč. Res pa je, da imajo taki napušči tudi pomanjkljivost, sploh v zadnjih viharnih letih; nudijo velik upor vetru. Kar pomeni, da vihar lahko dvigne streho. če napušč ni dovolj dobro pritrjen in po možžnosti še sidran v tla.
Ogrevanje take hiše mora skoraj biti izvedeno s kurjenjem lesa, vse drugo je izven koncepta. Res pa je, da je regulacija problem, čeprav že obstajajo tudi ustrezne rešitve

(kamini z ustrezno rečulacijo, centralne peči/kamini na uplinjanje in podobno, ampak za vse to potrebuješ zunanji vir elektrike za pogon ventilatorjev in regulacije).
Na koncu bi rekel samo še to, da so tudi meni take hiše zelo všeč (naša familija se bo enega lepega dne preselila v pravo brunarico

), tiste hiške v zemlji pa sploh, vendar je pri teh hiškah v zemlji potrebno poskrbeti za dobro ventilacijo. Namreč na kraškem področju (večina Slovenije) je dokaj nevaren radon, ki se po razpokah v zemlji prebija na površje in se zna v takih hiškah tudi zadrževati. Samo v razmislek.