titud wrote on 23.08.2011 at 16:25:40:Mislim da je v ravno v zeitgesitu lepo povedano, da so borzni balon 1929 umetno ustvarli glavni privatni industrialci in bančniki v ameriki, ki so pred tem tajno sprivatiziral FED in potem privat denar posojal državi, da je ameriko izvlekla iz tako umetno ustavrjene krize. So pač iznajdl kreativen način, kako posredno razširit svoj privatni finančni vpliv na področja, ki si jim bila bil pred krizo nedosegljiva in so jim prej predstvljala zgolj strošek v obliki financiranja z davki. V tem smsilu trdim, da ima področje, ki ga lahko ureja prosti trg, dokaj omejen obseg in da si kapital sam ustvarja take pogoje, da bi se finančno oplajal prek/mimo njega in ne neka social(istične) tedndence v takratni ali sedanji ameriški vladi.
ok za nazaj, narobe sm se izrazu, da se free market ne sesuje. V mislih sem imel sistemski razpad, ne pa tko lokalni.
Hmm ja lej jes mislm da ni kle neke zarote zadi. Jaz bi si drugače razlagal krizo 29,tko kt je "uradna" razlaga.
Ko pa že omenjaš FED in pa zaroto, pa mi asociira na tole.
Kako so zlati standard počasi spodkopaval dokler ga niso popolnoma odstranl, spet z neko t.i. "zdravo logiko" ,da je to dobr. V resnic ni dobr.
Najprej so srebro skenslal konc 19. stol. Prej so mel bimetalno podlago. 1913 nardijo FED da centralizirajo, da ma 1 ustanova čez denar. V osnovi nej bi FED okrepil zlati standard.
1946 Breton woods. Bomo mi zdej namest zlata uporabljat US$ kot svetovno menjalno sredstvo, svetovna valuta. In mi, USA, vam pa zamenjamo 20$/35$ in damo 1 unčo zlata, če bo kdo slučajno hotu:)
1971 pa usa reče, nč ne menjamo za US$!!

Čist tko hinavska zgodba, počas, generacijo čez generacijo, da ljudje vmes pozabjo da je ZLATO DENAR.
Predstavljite si, da imamo namesto denarja eno drugo menjalno sredstvo, recmo konzerva tune. In vsa menjava poteka s konzervam.
Za delo dobiš 5 konezrv na uro, in te konzerve tune menjaš za drugo hrano. In bistvo te konzerve je, da je POLNA. Da ima vrednost.. Da če ti slučajno zapaše tuna, si enostavno odpreš eno in poješ.
Kaj pomen da so odstranl zlato podlago?
Spraznl so vse tuna konzerve. In zdej ljudje trgujejo s praznimi konzervami. Ok sej vse dela. ampak kje je razlika?
1.V trenutku devaluacije, so pokradl vse holderje denarja.
2.Če je kakšna kriza al pa karkol, da ti nekdo noče zamenjat več konzerve, al pa da ni več produktov, ki bi jih lah kupu s konzervo, lah konzervo tune vedno odpreš in se nahraniš. Če maš pa PRAZNO konzervo, pa NIMAŠ NIČ, če je orenk kriza. Še riti si ne morš obrisat, denar naj bi shranjeval vrednost!
3. skos nove prazne konzerve prhajajo v obtok, k so pocen. Tuno ujet je velik težje
To je razlika in kako so ljudje uspel to prepričat da je dobr, da s praznimi konzervami delamo, to je umetnost demagogije in pa mass ignorance.