Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 ... 18 19 20 21 22 ... 68
(Read 194176 times)
x_igor
Ex Member

Re: Modeli pravičnejše družbe
Reply #285 - 14.07.2011 at 19:40:28

Če si svoboden si svobodden. Ni ostalih svoboščin.

Če koga štihneš je to iz vzroka in ne svobode. Svoboda nima miselnega vzroka.
Back to top

IP Logged

Alojz in Sandib
5

Tao

Reply #286 - 14.07.2011 at 19:49:52

Quote:
Prav to ti pravim, da svoboda ni omejena s pravico. Pravica ima mejo, ko poseže v pravico drugega, zato ni neomejena je končna.

Svoboda je drugačno stanje, nima omejitve je odgovorna, kar pa zopet nima omejitev.

Jaz se še ubadam z EM agregatom. Iz tega vzroka se tudi ne javljam.Danes sem pri volji,da malo komentiram. sam trdim,.da se pravičnosti,etičnosti in svobode ne da uresničiti na Zemlji brez pravega vesoljnega vedenja,katero pa se vesoljno samopogojeno cikilčno rodi in samorojeva v nas samih,neodvisno od naših hotenj in želja. Da je svet takšen kot je ni vprašanje človeštva, ampak je to vprašanje vesoljno soodvisno od galaktičnega cikla v katerem živimo. Odgovore in uresničitev boljše družbe bo v nas samih rodilo vesolje samo. Razsvetlitev naše biti ni odvisna od nas samih. Mi vemo komaj kaj ! Vsi naši pravi odgovori in dejanja so še nerojeni v nas samih. Sam vidim veliko bolj svetlo prihodnost kot nam jo danes riše naš racio. Če ni duše kraljuje um,ki ohranja egostično eksistenco. Prevare in laži vse je dovoljeno ko kraljuje um. In mi žal živimo pod diktatom lastnega uma,ki ne zmore poslušati naše lastne dedne brečasnosti-duše. Fajn se imejte in uživajte.- Lp Alojz  
Back to top

Človek? Vse je pod njegovimi nogami, tudi nebeški prestol!

IP Logged

Robi
5
p

I love to love
Dolenjska
Reply #287 - 14.07.2011 at 21:14:41

miha- wrote on 14.07.2011 at 19:34:02:
Quote:
Prav to ti pravim, da svoboda ni omejena s pravico. Pravica ima mejo, ko poseže v pravico drugega, zato ni neomejena je končna.

Svoboda je drugačno stanje, nima omejitve je odgovorna, kar pa zopet nima omejitev.

se mi zdi da sm že meu ta pogovor.. lej svobodna družba ne pomen, da lah dela kar hoče, enga ubije, enga štihne.. ne,

svoboda k jaz omenjam je v bistvu pravica do svojega življenja! to je osnovno.Vse ostale svoboščine naravno izhajajo iz tega. In če ima človek pravico do svojega življenja, pomeni da je svoboden, drugače je suženj. Vsi smo lahko svobodni naenkrat, noben ne krši s tem svobode drugega, če je sam svoboden.

No in ostale svoboščine ki izhajajo iz tega, tudi ne kršijo svobode drugega. To sem že pojasnil v enem izmed prejšnih postov

Ideja je eno, praksa drugo.
Kaj misliš s tem "pravica do svojega življenja" ?
A nimamo vsi te pravice ?
Ob tem je pomembno vprašanje, do kakšnega življenja....Saj nimamo vsi enakih pogledov in meril.
Back to top

IP Logged

x_igor
Ex Member

Reply #288 - 14.07.2011 at 21:36:28

Alojz in Sandib wrote on 14.07.2011 at 19:49:52:
Quote:

Jaz se še ubadam z EM agregatom. Iz tega vzroka se tudi ne javljam.Danes sem pri volji,da malo komentiram. sam trdim,.da se pravičnosti,etičnosti in svobode ne da uresničiti na Zemlji brez pravega vesoljnega vedenja,katero pa se vesoljno samopogojeno cikilčno rodi in samorojeva v nas samih,neodvisno od naših hotenj in želja. Da je svet takšen kot je ni vprašanje človeštva, ampak je to vprašanje vesoljno soodvisno od galaktičnega cikla v katerem živimo. Odgovore in uresničitev boljše družbe bo v nas samih rodilo vesolje samo. Razsvetlitev naše biti ni odvisna od nas samih. Mi vemo komaj kaj ! Vsi naši pravi odgovori in dejanja so še nerojeni v nas samih. Sam vidim veliko bolj svetlo prihodnost kot nam jo danes riše naš racio. Če ni duše kraljuje um,ki ohranja egostično eksistenco. Prevare in laži vse je dovoljeno ko kraljuje um. In mi žal živimo pod diktatom lastnega uma,ki ne zmore poslušati naše lastne dedne brečasnosti-duše. Fajn se imejte in uživajte.- Lp Alojz  

Seveda kraljuje um, ki došo/duha popolnoma zakrije. Sicer jaz pojmujem um kot organ razuma, ki je v vzroku.

Svoboda je onkraj znanega, je rekel Jidu. In prav je imel, ker ni dosegljiva z našim razumom, ni v vzročnosti. Je nad vzrokom (vzrok-posledica)

Me veseli, da si se oglasil. Praviš agregat, kako daleč pa si?

Lp,Igor
Back to top

IP Logged

Alojz in Sandib
5

Tao

Reply #289 - 14.07.2011 at 21:47:58

Igor

Blizu in daleč!! Do sedaj sem naredil pet variant istega modela.Model se ne spreminja. Spreminjat moram razmerja magnetnih silnic v njemu. Vlivam -redke zemlje- režem,brusim ,itd. Ne delam sam, ohišje os in krmilni sistem mi delajo drugi. Te pokličem ob priliki. Lp Alojz    
PS -Glede svobode imaš prav !
Back to top

Človek? Vse je pod njegovimi nogami, tudi nebeški prestol!

IP Logged

x_igor
Ex Member

Reply #290 - 14.07.2011 at 21:53:21

Ni problema, ti kar pokliči.

Back to top

IP Logged

miha-
4

I love YaBB 1G - SP1!

Reply #291 - 15.07.2011 at 00:04:35

Robi wrote on 14.07.2011 at 21:14:41:
miha- wrote on 14.07.2011 at 19:34:02:
Quote:

se mi zdi da sm že meu ta pogovor.. lej svobodna družba ne pomen, da lah dela kar hoče, enga ubije, enga štihne.. ne,

svoboda k jaz omenjam je v bistvu pravica do svojega življenja! to je osnovno.Vse ostale svoboščine naravno izhajajo iz tega. In če ima človek pravico do svojega življenja, pomeni da je svoboden, drugače je suženj. Vsi smo lahko svobodni naenkrat, noben ne krši s tem svobode drugega, če je sam svoboden.

No in ostale svoboščine ki izhajajo iz tega, tudi ne kršijo svobode drugega. To sem že pojasnil v enem izmed prejšnih postov

Ideja je eno, praksa drugo.
Kaj misliš s tem "pravica do svojega življenja" ?
A nimamo vsi te pravice ?
Ob tem je pomembno vprašanje, do kakšnega življenja....Saj nimamo vsi enakih pogledov in meril.

robi to sem že pejstal noter pa sedaj ne najdem, ti dam kar direkt link
(prvih 5 odstavkov)
http://aynrandlexicon.com/lexicon/individual_rights.html

Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Markomur
Reply #292 - 15.07.2011 at 09:40:12

Miha, sem se že spraševal, od kje ti tvoj ortodoksni liberalizem, zdaj vidim,. da si precej nekritično  podlegel kultu, ki je izšel od romantične literarne fanatstičarke utopistke in psevdofilozofinje  ayn rand in katerega dogmatični  sledilca sta bili med drugim znana neokonzervativca alan  greenspan in ronald reagan. Te moram opozorit, da je ta libertarni kult nastal kot reakcija na fašizme, komunizme, socialzme, socialne/welfare države  in da je šel na smetišče zgodovine skupaj s temi projekti ne glede na njihov pravičniški potencial...
Back to top

IP Logged

gape
YaBB Administrator
p

I love YaBB!
The Land of YaBB
Reply #293 - 15.07.2011 at 10:59:25

miha- wrote on 14.07.2011 at 13:03:28:
kajti veliko ljudi pošteno dela in pošteno zasluži.

ne verjamem
ko jih srečam bom verjel da obstajajo izjeme ki potrjujejo pravilo ...

Quote:
ima moč nekomu neki vzet, in nekomu drugmu dat!

ko bomo ljudje tega spet sposobni (sami od sebe), države več rabl ne bomo

ni da bi jest kogarkoli u karkoli hotu prepričat, kamoli rajo, jest samo zapišem kar se im zdi da bi blo pametno/možno narest ... da bi bla družba nekoliko pravičnejša ...

svoboda je absolutno najboljša
skodovanje drugemu pa si usak interpretira mal po svoje, kot komu pač paše ...

rang, če uzamem tvoj primer:
Quote:
da en k naredi 5 čevlov na dan dobi 5x več kot nekdo, ki naredi 1 čevelj na dan.

ta ki naredi 5 čevljev na dan, škoduje temu ki naredi samo enega, saj efektivno rabmo ljudje samo 6 čevljev na dan ... lahko bi jih oba nardila po 5 na dan in pričakovala tud plačilo za njih (rečmo da je kvaliteta enaka) ... in čevlji bi se kopičl ... in kle smo zdej ... trenutno ... mamo preveč čevljev ... ker čevlje se je pač splačal delat ... hrane pač ne ... in zdej usi znajo delat čevlje, ker so jih usi hotl delat tko kot un k jih je 5 na da naredu - ne glede a posledice ... enkrat pač zmanjka potrebe po čevljih, če jih preveč naredimo ... ponzi in to

kašn je torej *njihov pridelek za družbo*?
tistih ki delajo po 5 čevljev na dan? poguben, valjda ...
če je profit edino merilo pridemo sm kjer smo zdej ...

na koncu koncev pa se use skp slisti na
Petra. wrote on 14.07.2011 at 13:12:53:
mah, kdaj boste dojeli, da tu na zemlji ni nič od nikogar in hrati je vse od vseh???

... računi da bi žveu u veliki familiji ... in da bi meu velik bratov in sester ... pa mamo pa ata ... ata bi delu, mama bi pa delila otrokom ... use enako - pa u bistvu ne enako, ker so otroci pač različni in majo različne zahteve ... ampak rečmo uravnoteženo ...
in ti bi bil najstarejši ... recimo ... in ti bi delu največ ... in bi hotu tud največ dobit ... ker bi naredu skor use ... bi hotu met skor use kar si pridelu ... bratje in sestre bi pa crkaval od lakote ...
ti bi meu pa lepo veliko hišo, pa 3 avte ... pa ženko pa froce
a usa ... produkcijska sredstva ... niso bla nikol tvoja, bla so od mame ... in ata ... a ti maš use ... a bratje in sestre pa nič ...

fino ste si zrihtal ... sm zihr da se full dobr razumete u familiji Tongue

motivacija in produktivnost za mene nista glih pomembni ... produktivnost se bi lahko vidla iz zgornjega pisanja zakaj ne more bit pomembna ... motivacija mi je pa sama po seb od prvih motivatorjev ki sm jih sreču pa naprej U BEDI TOTALNI!

pls
razum
če bi imel prosti trg ... ampak res prosti, brez regulacij ... bi blo že usega fertik ... namreč - lastniki kapitala bi use sprostil h seb u vrečo ... ker majo pač neomejeno prednost pred vsemi ostalimi ... majo pač kapital ... če bi jest meu kapital, bi bla cela slovenija že bogata ko prasica ... pa žal nimam ... sory
pa smo mel ok predispozicije ... ampak je ego prevladu ... so si direktorji preveč zaslug pobral za delo ki ga niso oni opravl ...

morm vrt, k grdo zgleda zuni ... brb pa nadaljujem ...

Quote:
Ljudje imamo naravno prisoten lasten interes.Da delamo v lasten interes, to je naravno pri vseh ljudi in izvira iz potrebe po preživetju.

žal se jest s tem ne morem strinjat
človek je MNOGO več kot pa tisti del ki skrbi za preživetje v človeku ... ljubkovalno mu rečemo ego ... tistemu delu ... u možganih pa rečemo tistemu delu možgan ki so odgovorni za preživetje reptilski možgani ... hence ... to je del naše narave, ki pa je tuki samo za presešt, ne pa za poveličevat do nezavesti
namreč
preživetja si nihče, ampak res nihče na tem svetu ne spedena sam
da ono živi se je daroval bog
in se vsak trenutek daruje
preživetje da bog
in ga lahko kadarkoli uzame ... in ne moreš ti nč narest za to ... edin kar lahko narediš - mogoče - da se čim manj ubadaš s svojim preživetjem ... provzaprov s preživetjem ega ...
ti boš preživel
on ne bo

Quote:
Kapitalizem pa ustvarja bogastvo in dela vse bolj bogate.

tud s tem se ne strinjam seveda
na krotko ... on prerazporeja bogastvo od delavcev k lastnikom
in slej ko prej zmanjka delavcev
in se sesuje
ponzi
sredstva so omejena
neskončna rast s končno resursi ne obstaja

neskončna rast znotraj sebe - to pak obstaja ...
in ego so nategnl da ta naravni zakon obstaja tud u tej goščobi ...

joj no ... kašne maš to tud postulate
Quote:
Noben v free marketu nemore obogatet, če ni s tem obogatil družbo!

valjda obstaja človek ki je osiromašu družbo za to da je obogatel ... vsi monopoli delajo na to temo ... in jih ni mal ... in vsak bi najrajši bil monopolist ...

tehnologija je posledica sodelovanja
in vplivov od zunaj ...
nima s free marketom veze nobene
večina posameznikov ki so se zmisll dobre zadeve od tega ni nč mela ... ker so jim smetano pobral tisti ki so bli lastniki kapitala ...
če je to kjer smo zdej napredek, pol je pa res za zjokat
usi bolani, usi u kurcu, usi samo za preživetje gledat - k žvali ... a smo se za to boril?

tekmovanje na noben način ni lepo
žal
vedno zmaga edn, izgubi pa jih malo morje
hvala lepa za sistem ki spodbuja tekmovalnost
Back to top
« Last Edit: 15.07.2011 at 12:20:19 by gape »  

Lahko pa da se tudi motim ...

The Administrator of this yabb and domain.
WWW WWW  
IP Logged

miha-
4

I love YaBB 1G - SP1!

Reply #294 - 15.07.2011 at 12:21:12

gape wrote on 15.07.2011 at 10:59:25:
miha- wrote on 14.07.2011 at 13:03:28:
kajti veliko ljudi pošteno dela in pošteno zasluži.

ne verjamem
ko jih srečam bom verjel da obstajajo izjeme ki potrjujejo pravilo ...

Quote:
ima moč nekomu neki vzet, in nekomu drugmu dat!

ko bomo ljudje tega spet sposobni (sami od sebe), države več rabl ne bomo

ni da bi jest kogarkoli u karkoli hotu prepričat, kamoli rajo, jest samo zapišem kar se im zdi da bi blo pametno/možno narest ... da bi bla družba nekoliko pravičnejša ...

svoboda je absolutno najboljša
skodovanje drugemu pa si usak interpretira mal po svoje, kot komu pač paše ...

rang, če uzamem tvoj primer:
Quote:
da en k naredi 5 čevlov na dan dobi 5x več kot nekdo, ki naredi 1 čevelj na dan.

ta ki naredi 5 čevljev na dan, škoduje temu ki naredi samo enega, saj efektivno rabmo ljudje samo 6 čevljev na dan ... lahko bi jih oba nardila po 5 na dan in pričakovala tud plačilo za njih (rečmo da je kvaliteta enaka) ... in čevlji bi se kopičl ... in kle smo zdej ... trenutno ... mamo preveč čevljev ... ker čevlje se je pač splačal delat ... hrane pač ne ... in zdej usi znajo delat čevlje, ker so jih usi hotl delat tko kot un k jih je 5 na da naredu - ne glede a posledice ... enkrat pač zmanjka potrebe po čevljih, če jih preveč naredimo ... ponzi in to

kašn je torej *njihov pridelek za družbo*?
tistih ki delajo po 5 čevljev na dan? poguben, valjda ...
če je profit edino merilo pridemo sm kjer smo zdej ...

na koncu koncev pa se use skp slisti na
Petra. wrote on 14.07.2011 at 13:12:53:
mah, kdaj boste dojeli, da tu na zemlji ni nič od nikogar in hrati je vse od vseh???

... računi da bi žveu u veliki familiji ... in da bi meu velik bratov in sester ... pa mamo pa ata ... ata bi delu, mama bi pa delila otrokom ... use enako - pa u bistvu ne enako, ker so otroci pač različni in majo različne zahteve ... ampak rečmo uravnoteženo ...
in ti bi bil najstarejši ... recimo ... in ti bi delu največ ... in bi hotu tud največ dobit ... ker bi naredu skor use ... bi hotu met skor use kar si pridelu ... bratje in sestre bi pa crkaval od lakote ...
ti bi meu pa lepo veliko hišo, pa 3 avte ... pa ženko pa froce
a usa ... produkcijska sredstva ... niso bla nikol tvoja, bla so od mame ... in ata ... a ti maš use ... a bratje in sestre pa nič ...

fino ste si zrihtal ... sm zihr da se full dobr razumete u familiji Tongue

motivacija in produktivnost za mene nista glih pomembni ... produktivnost se bi lahko vidla iz zgornjega pisanja zakaj ne more bit pomembna ... motivacija mi je pa sama po seb od prvih motivatorjev ki sm jih sreču pa naprej U BEDI TOTALNI!

pls
razum
če bi imel prosti trg ... ampak res prosti, brez regulacij ... bi blo že usega fertik ... namreč - lastniki kapitala bi use sprostil h seb u vrečo ... ker majo pač neomejeno prednost pred vsemi ostalimi ... majo pač kapital ... če bi jest meu kapital, bi bla cela slovenija že bogata ko prasica ... pa žal nimam ... sory
pa smo mel ok predispozicije ... ampak je ego prevladu ... so si direktorji preveč zaslug pobral za delo ki ga niso oni opravl ...

morm vrt, k grdo zgleda zuni ... brb pa nadaljujem ...

sklepajoč po stavkih, mislm da imaš napačno razumevanje free marketa..
http://en.wikipedia.org/wiki/Free_market

aha že vidm kaj te moti.. da je nekdo oškodovan, če nekdo drug naredi več. Vidim sedaj, bo probal pojasnit to. Recimo stroji.
Se prav k razvijamo stroje da delajo namesto ljudi, so delavci oškodovani, ker niso tako produktivni, ampak ostanejo brez službe, in potem bogi delavci balblabla. Ok.
Moraš gledati stvari bolj objektivno. Kratkoročno je slabo za delovce, ki si morajo najti novo službo, ampak če gledaš družbo kot celo, je proizvedla stroje, ki delajo namesto nas, in osvobodila delovce, da lahko delajo kaj drugega!. Če bi še danes mogl vsi delat osnovne stvari, ne bi bilo nobenega tehnološkega napredka, in nobenega luksuza. Kajti če bi še danes vsak sam si pral na roke cunje, hodu v gozd po les za kurjavo.. Potem bi cele dni ljudje delal za preživetje, tut vikenda neb blo..
Moraš razumet da če družba naredi stroje, CELA DRUŽBA PROFITIRA!
na kratek rok nekateri delovci zgubijo službo, ampak te se lahko naprej zaposlijo nekje drugje! Moraš vedet , da v pravem free marketu je delavec redka dobrina, in so zato veliko bolj plačani, pa recimo zadnje čase, k vlade po svetu regulriajo delodajalce, jim dajejo odgovornost, vzemajo pravice, uglavnem kaznujejo, ko si delodajalec.Potem se pa sprašujejo, zakaj jih ni lol.

Nazaj na temo. Lej če neb mel pralnih strojev, bi lahko mel miljone ljudi na svetu zaposlenih da pere cunje. In to bi blo zate ful dobr yea, lah cunje perejo. LOL(pa pustmo to da so slabo plačani) Če pa mamo stroje, pa pol rečeš lej bogi pralci cunj, zgubil so službe, kaj bodo zdej.
Kot prvo, ceu svet ma stroj in jim NI TREBA plačevat za pralce cunj, in imajo več denarja, da zapravijo na nečem drugem. In potem bi se mogl te pralci cunj zaposlit v enem novem sektorju, kjer bi jih ljudje spet rabl. Tukaj pridejo na delo kapitalisti, ki ocenjujejo bodoče potrebe ljudi, in tvegajo ali je to kar oni mislijo res to kar ljudje rabijo.
Ne uspe vsem, nekaterim uspe, in te zaposlijo ljudi produktivno in družba spet dobi nove produkte.
Ljudjem ni več treba dnevno plačvat za pralce cunj ,in majo extra denar torej si lahko privoščijo še kaj NOVEGA.In to kar ljudje hočjo novega, morjo kapitalisti proizvest. In tko se razvija ekonomija, tko gre napredek naprej, tko večini ostaja denar pri novih tehnologijah ki nam lajšajo življenje, da zapravlamo na luksuz. Danes ljudje zapravlajo že na to, da grejo gledat kakšen show in se smejejo. A ni to velik luksuz?
Da danes ljudje lahko obogatijo, s tem ko zabavajo miljone drugih ljudi?
Če si v starem veku zabaval druge ljudi, si nisi nkol mogu prvoščt počitnic, hrane po želji, morda celo aviona (ker ga sploh ni blo!)
Torej če družba naredi nov produkt je to dobr za celo družbo, ne sam za tega k obogati.

Malo sem šel na specifične primere upam da je jasno kaj hočem povedat. Vedno so določeni ljudje na slabšem KRATKOROČNO. Ampak to je peščica v primerjavi s tistimi ki profitirajo (VSI OSTALI). na primeru čevljev,če jih naredi družba več,  profitirajo vsi ostali, k lah sedaj s čevli okrog hodijo in ne bosi! In ta k naredi 1 čevelj, nej pač najde neki kar mu sede u lajfu, in v tem bo ratal dober!
Možnosti so neskončne. Recimo da strežeš hrano, in to delo je tko cenjeno, da lah živiš solidno življenje. Kako je lah to, da sam nosiš hrano okrog tok vredno? Če si nosu hrano okrog v pamtiveku, nisi nikol živel tako luksuzno kot danes? Kako je to mogoče?
družba je postala bogata  in ko družba postane bogata, posameznik postane bogat, oz ima možnost za to..

tko da če mamo genije k znajo narest 10 čevlov na dan, je to noro dobr. In pazi to kakšno hudo distribucijo je nardil privat sektor.
Ne sam da ma vsak čevle, vsak ma 3 pare čevlov! A ni to super?
Zdej lah rečeš da je preveč čevlov, ampak tok smo bogati. Seveda tist k dela preveč čevlov, dela minus! In bo kmau nehu delat preveč čevlov, dokler jih ne bo naredu glih prav! zguba profita prisili unga k dela preveč čevlov, da jih dela mau.. to se vse samo uravnava, to je lepota free marketa, da ne rabiš nič regulirat, kok čevlov se nardi..
tist k jih ne dela glih prav, dela minus in ga lasten interes po tem, da ne dela minusa sili, da jih proba delat glih prav, in najbolse..
lp
Back to top

IP Logged

miha-
4

I love YaBB 1G - SP1!

Reply #295 - 15.07.2011 at 12:32:44

se neki gape .to so dejstva:

-kapitalizem ustvarja bogastvo
-Socializem/solidarnost : redistribuira/prerazporeja bogastvo

glih kontra maš logiko na žalost..
Praviš , da kapitalizem jemlje delavcem bogastvo.Nesmisel. Delavc nima nč, kar bi mu lah vzel! Delavcu jemlje ČAS in s tem ustvari BOGASTVO. In to bogastvo je vzajemno. Če en izum pralni stroj in ga začne proizvajat. Potem
kapitalist, ki je tvegal za izdelave stroja dobi profit. Delavec dobi denar za svoj čas. Družba dobi pralni stroj! VSI SO NA PLUSU.
Ni težko za razumet.
Brez enga, k ma jajca, pa tvega kapital ne bi imel noben nič.
Kapitalist ne bi imel nič, delavcu bi ostal čas(torej delavec je brez denarja), družba neb mela pralnega stroja.
Če pa kapitalist narobe oceni projekt. Potem kapitalist zgubi denar, delavec zgubi čas, družba pa očitno ne rab produkta.

Zlo simpl, sam v medijih so preveč bedarij našopal in ljudje ne razumejo dobro sistema.

edit: delavec prodaja DELO, ne pa časa:) my bad
Back to top
« Last Edit: 15.07.2011 at 13:56:51 by miha- »  

IP Logged

gape
YaBB Administrator
p

I love YaBB!
The Land of YaBB
Reply #296 - 15.07.2011 at 13:25:14

jest mislm da ga razumemo predobr
bom elaboriru ko pride na vrsto ...
Back to top

Lahko pa da se tudi motim ...

The Administrator of this yabb and domain.
WWW WWW  
IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #297 - 15.07.2011 at 13:42:36

Miha, predvsem: delavec si zarad strojev ni pridobil  več 'prostega' časa, ampak si ga je k večjemu priboril. Pa še to prostega v narekovajih, ker je to predvsem čas, v katerem mu je dovoljeno biti zgolj  potrošnik, torej produktivni porabljalec  'prostega'  časa,  saj naj bi v njem kreiral potrošniške želje/trošli/zapravljal. V tem smislu je producent ne več samo pet dni na teden po 8 ur, ampak  non stop 24/7... Tko da če greš gledat nek plačan šov in se ob tem zabavaš (ali pa  tud če se samo 'zastonj' zabavaš s prjatli na facebooku) to ni nekaj, kar je izven produkcije, ampak je del produkcije. Ne prodajaš (več) svojega delovnega časa zato,  da bi ostal čas svobodno užival v plodovih svojega dela, ampak je vse skupaj en sam (glede na vedno daljši čas, ko smo vpeti v produkcijo vedno slabše plačan čas) neprekinjen produkcijski proces, namejen samo temu, da poganja samega sebe.  

Back to top

IP Logged

miha-
4

I love YaBB 1G - SP1!

Reply #298 - 15.07.2011 at 14:08:21

titud wrote on 15.07.2011 at 13:42:36:
Miha, predvsem: delavec si zarad strojev ni pridobil  več 'prostega' časa, ampak si ga je k večjemu priboril. Pa še to prostega v narekovajih, ker je to predvsem čas, v katerem mu je dovoljeno biti zgolj  potrošnik, torej produktivni porabljalec  'prostega'  časa,  saj naj bi v njem kreiral potrošniške želje/trošli/zapravljal. V tem smislu je producent ne več samo pet dni na teden po 8 ur, ampak  non stop 24/7... Tko da če greš gledat nek plačan šov in se ob tem zabavaš (ali pa  tud če se samo 'zastonj' zabavaš s prjatli na facebooku) to ni nekaj, kar je izven produkcije, ampak je del produkcije. Ne prodajaš (več) svojega delovnega časa zato,  da bi ostal čas svobodno užival v plodovih svojega dela, ampak je vse skupaj en sam (glede na vedno daljši čas, ko smo vpeti v produkcijo vedno slabše plačan čas) neprekinjen produkcijski proces, namejen samo temu, da poganja samega sebe.  

bom tko reku, ne delovc, ampak cela družba, je pridobila več prostega časa. Ja seveda je del produkcije, v tem je fora.
Da ljudem ostaja denar in ga zapravlajo za vse možne stvari, to je luksuz. NI jim treba bit del produkcije! lah so doma pa nč ne delajo, al pa grejo v naravo pa nč ne delajo.
Vse je stvar izbire, ampak to, da lahko zapravijo denar na luksuz je izbira! ni prisila.

Pametnejši se pa raj odrekajo kratkoročnim užitkom in šparajo. Tako lahko postanejo "minikapitalisti" in če so uspešni, kapitalisti.
Drugi k pa radi uživajo se pa pufajo, in živijo NAD svojimi zmožnostmi, in temu primerno plačujejo.
Torej izbiro maš. Lah pa živiš POD svojimi zmožnostmi in denar šparaš in investiraš. Biti kapitalist ni neki tko lahkega kt si vsi predstavljate, kot prvo se morš odrekat stvarem, kot drugič lah vse zgubiš če se narobe odločiš. Tut en k ma miljone, se more odrekat užitkom. Če vloži miljon v en projekt, ima pač miljon manj da ga zapravi. In ta miljon lahko izgubi.

Lej jes dam lahk glih kontra argumente kot jih imate vi.
Lej , večino ljudi raje zapravlja in uživa. Žene jih ego, da bi oni radi mel več kot majo sedaj, užitki. Želja po posedovanju, biti kul, biti in, imeti nove telefone ,vedno nov TV, novi AVTO, nove stvari, nove cunje. Temu primerno velik plačujejo.Pufajo se, briga jih za obresti, oni hočjo zdle met, in to stane. Potem se pa zapletejo v zanko, in potem je sistem kriv. Vsak k se je zapletu v zanko je živel NAD svojimi zmožnostmi, na velki nogi.
Medtem ko ljudi, ki šparajo in investirajo dejansko naredijo nekaj za družbo. Kot prvo, se odrekajo užitkom, kot drugo tvegajo da to kar so vložil izgubijo. Kot tretje, to kar so vložil, kamorkol, se investira v nove projekte, nove kredite se daje in se ustvarja nova delovna mesta in nove produkte na trgu, če se seveda uspešno investira. Tako družba postane bogatejša za neko stvar.

Kdo naredi več za družbo z denarjem ki ga zaslužijo? Potrošnik al kapitalist? Ker samo v te dve stvari gre..

in zdej bom spet slišu o groznih zgodbah kako delovcem nič ne ostane in nevem kaj. Lej povsod so te sloji, ampak v tržni ekonomiji je srednji razred, ki ima denar. Kapitalizem je ustvaru srednji razred, prej ga ni bilo.

Kaj žene ljudi, da investirajo?Kaj žene ljudi, da se odrekajo užitkom, in investirajo v družbo?  Kako je človek nagrajen, da se odreka užitkom in investira v družbo? Neki more bit -  Obresti/dobiček na denar. Ampak vedno je tveganje, da izgubijo , tudi vse! Torej možnost obstaja da se odrekajo užitkom, investirajo v družbo, in nimajo nič od tega! ... Zato ljudje nočjo bit kapitalisti, ker enostavno ne zmorejo tega prenest, da izgubijo denar za prazen nič.
Raj si kupjo novo uro, da bodo kul,ker hoče met novo uro, da se bo boljš počutu, ker bo kul, bo vsaj neki. Lah ostane praznih rok, to je pa beda a?

Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #299 - 15.07.2011 at 14:59:09

miha- wrote on 15.07.2011 at 14:08:21:
bom tko reku, ne delovc, ampak cela družba, je pridobila več prostega časa. Ja seveda je del produkcije, v tem je fora.
Da ljudem ostaja denar in ga zapravlajo za vse možne stvari, to je luksuz. NI jim treba bit del produkcije! lah so doma pa nč ne delajo, al pa grejo v naravo pa nč ne delajo.
Vse je stvar izbire, ampak to, da lahko zapravijo denar na luksuz je izbira! ni prisila.

Pametnejši se pa raj odrekajo kratkoročnim užitkom in šparajo. Tako lahko postanejo "minikapitalisti" in če so uspešni, kapitalisti.
Drugi k pa radi uživajo se pa pufajo, in živijo NAD svojimi zmožnostmi, in temu primerno plačujejo.
Torej izbiro maš. Lah pa živiš POD svojimi zmožnostmi in denar šparaš in investiraš. Biti kapitalist ni neki tko lahkega kt si vsi predstavljate, kot prvo se morš odrekat stvarem, kot drugič lah vse zgubiš če se narobe odločiš. Tut en k ma miljone, se more odrekat užitkom. Če vloži miljon v en projekt, ima pač miljon manj da ga zapravi. In ta miljon lahko izgubi.

Lej jes dam lahk glih kontra argumente kot jih imate vi.
Lej , večino ljudi raje zapravlja in uživa. Žene jih ego, da bi oni radi mel več kot majo sedaj, užitki. Želja po posedovanju, biti kul, biti in, imeti nove telefone ,vedno nov TV, novi AVTO, nove stvari, nove cunje. Temu primerno velik plačujejo.
Medtem ko ljudi, ki šparajo in investirajo dejansko naredijo nekaj za družbo. Kot prvo, se odrekajo užitkom, kot drugo tvegajo da to kar so vložil izgubijo. Kot tretje, to kar so vložil, kamorkol, se investira v nove projekte, nove kredite se daje in se ustvarja nova delovna mesta in nove produkte na trgu, če se seveda uspešno investira. Tako družba postane bogatejša za neko stvar.

Kdo naredi več za družbo z denarjem ki ga zaslužijo? Potrošnik al kapitalist? Ker samo v te dve stvari gre..

in zdej bom spet slišu o groznih zgodbah kako delovcem nič ne ostane in nevem kaj. Lej povsod so te sloji, ampak v tržni ekonomiji je srednji razred, ki ima denar. Kapitalizem je ustvaru srednji razred, prej ga ni bilo.

Kaj žene ljudi, da investirajo?Kaj žene ljudi, da se odrekajo užitkom, in investirajo v družbo?  Kako je človek nagrajen, da se odreka užitkom in investira v družbo? Neki more bit -  Obresti/dobiček na denar. Ampak vedno je tveganje, da izgubijo , tudi vse! Torej možnost obstaja da se odrekajo užitkom, investirajo v družbo, in nimajo nič od tega! ... Zato ljudje nočjo bit kapitalisti, ker enostavno ne zmorejo tega prenest, da izgubijo denar za prazen nič.
Raj si kupjo novo uro, da bodo kul,ker hoče met novo uro, da se bo boljš počutu, ker bo kul, bo vsaj neki. Lah ostane praznih rok, to je pa beda a?

Govoriš v terminih zgodnjega liberalnega kapitalizma, ki je bil etično pokrit s protestantske etiko (ki je konec koncev tedaj še bila ene vrste etika, torej delanje tistega, kar je hkrati s tem, da je dobro zate, dobro tudi za  vse druge, ali pa celo žrtvovanje svojega dobrega za  dobro drugega). Pozni kapitizerm se je žal zreduciral na pohlep, ki tako pri investiranju kot pri potrošnji ne pozna razumne mere odgovornosti in tveganja. Ker ni etičen, sam veliki finančni guru v svojem konceptu odprte družbe poziva k družbenim dogovorom na globalni ravni, ki bi t.i. svoboda trga omejujili na razumno mero. V odprti družbi naj bi veljal  konsenz, da se z   dobrinami  in storitvami, ki so usodnega pomena za obstoj in razvoj posamezne skupnosti in s tem celotne družbe trguje v skadu z etičnimi načeli, ki ne temljijo  na maskimilaizaciji korsiti atomiziranega posmeznika ali določene,  pred drugimi skupnostmi  zaprte skupnosti... http://www.gape.org/cgi-bin/yabb/YaBB.pl?num=1127640480/70

Back to top

IP Logged

Pages: 1 ... 18 19 20 21 22 ... 68