Quote:Izhodišče bi bilo najti tiste zadeve, ki v tebi sprožijo prezir in jih nato obravnavati.
v bistvu je to dost širša stvar, kot sem misla, da je.. in zanima me cela.
osebno čutim prezir do tistih, ki so tolk pametni, da se ne rabijo več nič učit, do pijanih sexualno agresivnih tipov (to je mislim da, malo celo družbeno spodbujen prezir), do sebe, ko sem se spet nekje izneverla in se nisem postavla zase, do sektašev vseh vrst sem ga včasih, pa mislim, da ga več ne tolk.. če niso preveč polni sebe. ga pa še vedno do katolikov, in zraven je še dost gneva (ki pa tud ne vem, kakšno čustvo točno je in zakaj se formira)... in pol je še cel kup situacijskih prezirov, ki pač pridejo in grejo..
Alojz in Sandib wrote on 19.03.2009 at 19:42:08:iz našega notranjega uvida osebe,situacije v kateri vidimo neiskrenost,laž,občutimo nelagodje- in antipatijo.
To lahko izhaja iz našega stanja biti (intuicije občutkov),ki lahko odklanja vse kar nismo mi sami,ali pa smo to sami in določeno osebo situacijo-danost-preslikamo na svojo lastno podobo,ker se ne cenimo.
Po mojem je prezir tudi nesposobnost sprejetja realnosti same-določene osebe,njenih dejanj , ki jo preslikavamo navzven kot zadrto sovraštvo antipatijo do lastne biti.
mal se mi zdi, da se prezir sproža ob situacijah, kjer smo zelo nemočni karkoli spremenit. ko so ljudje zlo trdni v svoji 'norosti' in se nam zdi da grejo stvari čez rob. zakaj nam jih je tolk težko sprejet in bi jih radi spreminjali? zakaj so nam tolk moteče? kar nas ogrožajo, fizično, čustveno, ogrožajo naš pogled na svet? a je nujno, da se v tem vidimo sami, da to slika nas? prepričanje trči ob prepričanje?
Quote:Prezir nastane iz občutka vzvišenosti. Prihaja iz odnosa.
Vzvišenosti je velik zraven. Ker ti nikol ne bi... 'nikol' je zelo konkretna namera in težko jo je obranit. pride zato zraven strah, da ne bi sami kdaj nevede izpadli taki osli?
ajgor, zdej sem razumela, kaj misliš, ko rečeš psihološki čas.
Loops wrote on 20.03.2009 at 09:05:15:Oj posledica napačnih odločitev. Odločitev v nasprotjo s svojo dušo.
Saj vsi kompenziramo in si želimo, da bomo pa enkrat ljubili dovolj in tak da bo vse lepo in jasno.
Tak tud vidim besedo v angleščini: Con-tempt - nekaj kar te potegne noter, v skupno in hkrati možna skušnjava (temptation) ne iti s svojim srcem.
dobra tale zadnja zelo !
zelo ne želimo ljubit tiste, ki jih preziramo. sploh nočemo, da obstajajo.
Robi wrote on 20.03.2009 at 10:42:13:Razumeš, zakaj so drugi drugačni ?
So starši od tebe pričakovali, da si le takšna, kot oni mislijo, prava oseba ?
ne
ja..
zakaj so drugi drugačni? težko se je tega lotit
"Je način reševanje problema na način zanikanja obstoja problema samega, zato je precej trdovratno čustvo, saj se vzbudi vsakič, ko se pojavi problem, do reševanja katerega se ti vzbudi odpor. Sorazmerno hitro izgine v kombinaciji s preziranjem smrti kot problema,"
hvala titud.. to je res, samoprezir te vodi prov do roba ene resne debate s smrtjo in tega, kaj nočeš za nič na svetu, pa moraš vsen vzet..
ja in wrote on 20.03.2009 at 14:25:42:pre-zir = pred žir(om) = bukev / hrast (pac, da si bukov) … tk mal po moje
to jes tud ponavad mislim ja
prezir je čustvo ki je povezano z odklanjanjem osebe, ne njenega vedenja. kar je v bistvu dost nenavadno. da ti je en tolk zoprn, da ga ne moreš sploh prenašat in se ti ne zdi nič na njem nič vredno. v bistvu to ni res a ne. ko da je nekje nek impulz, ki v tistem trenutku izklopi tvoje širše razumevanje... kot da je mal podobno boju za obstanek?
hvala za razmišljanja.