Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si
 
  HomeHelpSearchMembersLoginRegister  
 
Pages: 1 2 
(Read 7244 times)
satis
5
*****
Offline


Posts: 1073

Gender: female
Smrt in spanje
06.10.2008 at 11:30:02
 
Veliko nasprotnikov reinkarnacije svoje nevero utemeljuje s tem, da se ne spomnimo prejšnjih življenj, zato jih ni bilo. Ampak pomislite samo, vsako noč, ko zaspite, pomeni to malo smrt za vašo identiteto. V snu ne vemo več svojega spola, imena, položaja, v popolni pozabi ostajamo noč za nočjo. A hkrati spet nekateri ne verujejo, da je možno pozabiti tudi prejšnje telo, le da je spanje v tem primeru daljše in da se zbudimo v novem telesu.
Back to top
 
WWW WWW  
IP Logged
 
Poet
Ex Member
Re: Smrt in spanje
Reply #1 - 06.10.2008 at 12:42:48
 
satis wrote on 06.10.2008 at 11:30:02:
Veliko nasprotnikov reinkarnacije svoje nevero utemeljuje s tem, da se ne spomnimo prejšnjih življenj, zato jih ni bilo. Ampak pomislite samo, vsako noč, ko zaspite, pomeni to malo smrt za vašo identiteto. V snu ne vemo več svojega spola, imena, položaja, v popolni pozabi ostajamo noč za nočjo. A hkrati spet nekateri ne verujejo, da je možno pozabiti tudi prejšnje telo, le da je spanje v tem primeru daljše in da se zbudimo v novem telesu.

Ja, sedaj pa ti poveži tole: to globoko spanje ti kaže samo na to, da ko si "izven" telesa se ne zavedaš ničesar, te sploh ni. Torej se lahko zavedaš samega sebe in si ti svoja lastna entiteta samo preko telesa. Zdaj pa poveži: torej ne more obstajati nek iluzoren duhoven svet, kjer bi ti obstajala brez telesa, če pa vidiš, da te brez materialnega telesa sploh ni. In potlej tudi ni res, da obstajajo ne-materialni kozmosi, to je le iluzija. Sedaj pa sprevidi namerno laganje Vedskih spisov, ki so tu samo zato, da te psihološko zasužnjijo z namenom, da ti omogočijo igranje svoje lastne igre - ki je prostovoljna samopozaba in samo zanikanje.
Back to top
 
 
IP Logged
 
Bamby
5
*****
Offline

No pain no gain
Posts: 999

Gender: male
Re: Smrt in spanje
Reply #2 - 07.10.2008 at 02:08:29
 
satis wrote on 06.10.2008 at 11:30:02:
Veliko nasprotnikov reinkarnacije svoje nevero utemeljuje s tem, da se ne spomnimo prejšnjih življenj, zato jih ni bilo.


Nekoč mi je en moj prijatelj (zato sem se tudi vmešal v to temo), ki je zelo nagnjen k "duhovnim" tematikam dejal približno takole:

"Ti si zanesljivo v preteklosti živel že velikokrat ampak se pač ne spominjaš tega".

Pa sem mu odgovoril:

"In kaj za vraga imam potem od prejšnjih življenj, če se jih ne spominjam? Čemu bi se sploh ukvarjal z nečim kar sploh ne vem, da obstaja in posledično zato tega tudi dokazati ne morem? Na drugi strani pa imam to svoje življenje sedaj, dokler sem še živ, se ga zavedam in na katerega edino lahko vplivam".


satis wrote on 06.10.2008 at 11:30:02:
Ampak pomislite samo, vsako noč, ko zaspite, pomeni to malo smrt za vašo identiteto. V snu ne vemo več svojega spola, imena, položaja, v popolni pozabi ostajamo noč za nočjo. A hkrati spet nekateri ne verujejo, da je možno pozabiti tudi prejšnje telo, le da je spanje v tem primeru daljše in da se zbudimo v novem telesu.


Zato je lepo od tebe, da si napisala: "ne verujejo".

Na svetu obstajajo stvari katere vemo in stvari za katere ne moremo trditi, da jih poznamo. Tako npr. ne vem, če posmrtno življenje, o katerem tako mnogo govorijo, obstaja, saj se o tem ne morem prepričati, ker sem še živ, prav lahko pa se npr. prepričam, da npr. bolečina obstaja saj se tu in tam kdaj udarim ali celo padem z biciklom.

Torej je za mene govorjenje o posmrtnem življenju lahko samo stvar verovanja in ne stvar vedenja. In enako gledam tudi  na tezo o prejšnjih življenjih. Mogoče je, mogoče ni, sam tega ne vem lahko pa bi o tem veroval kar pa mi ni všeč.
Zato so teme, na tem forumu, ki zadevajo znanje tako zelo kratke in teme, ki zadevajo verovanje tako zelo zelo dolge, dolgovezne takorekoč neskončne. Primer je tema: "Prometejevo darilo", ki je dodobra zasrala ta forum, kjer en "mesija" ponuja svoj koncept okoli katerega se potem prepira čez 300 strani saj nekaj diskutantantov vztrajno ponuja in zagovarja vsak svojo cerkvico.
Back to top
« Last Edit: 07.10.2008 at 04:21:20 by Bamby »  

Življenje je popolnoma zastonj in brezplačno, pa vendar je ni
stvari na tem svetu, ki bi bila vredna več. (Bamby)
 
IP Logged
 
Bamby
5
*****
Offline

No pain no gain
Posts: 999

Gender: male
Re: Smrt in spanje
Reply #3 - 07.10.2008 at 03:46:59
 
Poet wrote on 06.10.2008 at 12:42:48:
satis wrote on 06.10.2008 at 11:30:02:
Veliko nasprotnikov reinkarnacije svoje nevero utemeljuje s tem, da se ne spomnimo prejšnjih življenj, zato jih ni bilo. Ampak pomislite samo, vsako noč, ko zaspite, pomeni to malo smrt za vašo identiteto. V snu ne vemo več svojega spola, imena, položaja, v popolni pozabi ostajamo noč za nočjo. A hkrati spet nekateri ne verujejo, da je možno pozabiti tudi prejšnje telo, le da je spanje v tem primeru daljše in da se zbudimo v novem telesu.Ja, sedaj pa ti poveži tole: to globoko spanje ti kaže samo na to, da ko si "izven" telesa se ne zavedaš ničesar, te sploh ni.


"Izven" telesa, ja res, če zelo globoko spiš se res ne zavedaš okolice, lahko tudi samega sebe ne, lahko te ukradejo skupaj s posteljo vred in te prenesejo nekam drugam pa tega ne boš vedel.

Ampak lahko greš tudi "izven" telesa pri polni zavesti, to pa tebi očitno ni jasno saj kot vidim ti na tem forumu samo intelektualiziraš (ne pomeni, da pišeš inteligentno ampak, da podajaš neke svoje koncepte) nimaš pa te izkušnje brez katere ti nekatere zadeve nikdar ne bodo jasne, čeprav se v zadnjem času ponujaš kot mali učiteljček.
Za začetek bi bilo dovolj, če bi se naučil usmerjati pozornost samo na tisto kar v nekem danem trenutku počneš. Npr. ne tako kot vidiš po naših parkih, ko ljudje jogirajo s slušalkami na ušesih, pa po možnosti zraven vlečejo še cucka na vrvici in telefonirajo hkrati. Kot bi skušal poslušati glasbo, zraven pisal, pa še kuhal in jedel hkrati. Tako zmedo ti kažeš na tem forumu.


Poet wrote on 06.10.2008 at 12:42:48:
Torej se lahko zavedaš samega sebe in si ti svoja lastna entiteta samo preko telesa.AMEN, vidiš to je ena izmed tipičnih prometejkovskih dogem.

Ko si napisal svoj najboljši post (tudi slepa kura včasih zrno najde) so te napadli prometejkovci iz vseh topov, preko več strani , potem pa, od  kar si jim začel "jesti iz roke" in jim kimati pa pišeš precej traparij (kolikor sploh preberem) pa te kljub vsemu hvalijo. Kaka tipična vodljiva ovca si, ampak za politično stranko s katero je Alojz napovedal, da bo zmagal na volitvah je kljub vsemu pridobil premalo ovc. Koliko vas je sedaj, pet, šest, sedem?

Če želiš vedeti ali  lahko obstajaš* brez telesa moraš:

#1 najprej ostati brez telesa, torej umreti ali pa,

#2 kot sem napisal zgoraj moraš biti zmožen pozornosti in koncentracije, vendar v tem drugem primeru boš šel samo "izven" telesa (poudarek je na narekovajih kot si že sam pravilno ugotovil). Skratka pri polni zavesti ne boš občutil telesa pa tudi misli ti ne bodo begale kot je običajno, vendar tvoje telo bo še tu, enako kot v globokem spanju.

In, v tem drugem primeru lahko rečeš, da si "prispel" na sam izvor zavesti, zavest v najčistejši obliki, kjer ni prostora za ničesar drugega razen zavedanja brez misli in zunanjih čutov => zavest.
Zato je tudi prometejkovski termin: "akumulirana zavest" s katerim sem pred časom polemiziral skrajno bedast, saj tako stanje ne omogoča nikakršne akumulacije. Zavest je ali pa je ni, druga stvar pa je znanje, ki ga ne moreš enačiti s terminom "zavest".

* da ne bo nesporazumov: Tvoje: "zavedaš samega sebe" sem zamenjal s terminom "obstajati", ker se mi zdi tvoj termin bedast.
Ker, ko se zavedaš ni potrebno dodajati še zraven dodatka "samega sebe", A se lahko zavedaš še namesto koga drugega? Ko se zavedaš, si to ti, veš, da obstajaš. Sploh je značilnost Prometejkovcev, da se izražajo z nepregledno količino pridevnikov, samo, da lahko zameglijo vse skupaj in na koncu podajo svojo zveličavno "visoko znanstveno" enačbo...:

Bizgec*(TM) = Bizgec*(TM)

... ki je celo pravilna.


Poet wrote on 06.10.2008 at 12:42:48:
Zdaj pa poveži: torej ne more obstajati nek iluzoren duhoven svet, kjer bi ti obstajala brez telesa, ...


AMEN Rezultat je: Iz ene dogme v dogmatičen zaključek => rezultat.

Poet wrote on 06.10.2008 at 12:42:48:
če pa vidiš, da te brez materialnega telesa sploh ni. In potlej tudi ni res, da obstajajo ne-materialni kozmosi, to je le iluzija. Sedaj pa sprevidi namerno laganje Vedskih spisov, ki so tu samo zato, da te psihološko zasužnjijo z namenom, da ti omogočijo igranje svoje lastne igre - ki je prostovoljna samopozaba in samo zanikanje.


Poglej, dejstvo je, da obstajajo stvari, ki jih ne moreš niti videti, niti prijeti, niti stehtati, niti izmeriti, postopki, ki so značilni za ugotavljanje  materialnega sveta. Upravičeno se lahko sklepa, da so te stvari obstajale še predno se je sploh pojavilo katero koli živo bitje v tej naši naravi. Zadeve, ki so značilne za naravo. Človek lahko npr. zazna bolečino ali občuti lepoto, torej je bolečina kot tudi lepota del te narave.
A bo bolečina ali lepota izginila z obličja narave po tistem, ko bo izumrla človeška vrsta? Sklepam, kot potencial narave sta vedno bili in bosta vedno prisotni "čakajoč", da se "pripneta" na vsako novonastalo živo bitje.
Prometejkovsko materialistično mnenje, da je duša "ujeta" v telo mi je skrajno tuje, blizu pa mi je misel, po mojih izkušnjah, da se telo kopa v duševnem "morju", podobno kot se materija v gravitacijskem polju. Gravitacija je tako v materialnem telesu kot tudi izven njega, zakaj ne bi bilo podobno z duševnostjo.

"namerno laganje", tudi to je tvoja dogma, ah daj no, a si vseved in vidiš v duše ljudi ki so živeli pred tisoči let v nekem čisto drugačnem kulturnem okolju kot mi danes. Na sodiščih so dolgi procesi, ki se vlečejo tudi po več let kjer se skuša ugotoviti ali je nekdo nekaj naredil namerno ali ne, ti pa kar tako iz rokava: "namerno". Takih "trdnih kot skala" tvojih in prometejkovcev sodb je na desetine (verjetno na stotine) na tem forumu. Pravi Prometejkovec, oglat kot tetraeder.
Back to top
 

Življenje je popolnoma zastonj in brezplačno, pa vendar je ni
stvari na tem svetu, ki bi bila vredna več. (Bamby)
 
IP Logged
 
Etrex
5
*****
Offline


Posts: 1511

Gender: male
Re: Smrt in spanje
Reply #4 - 07.10.2008 at 12:32:58
 
Bamby ne pametuj, ker nimas pojma in to prepisujes drugim... Ti govoris o lucidnih sanjah in astralni projekciji, ampak ne ves da se to odvija v tebi, torej ne gres iz telesa.

L.p.
Back to top
 

Stvarstvo ne odloča, odloča človek z svobodno voljo.
 
IP Logged
 
Poet
Ex Member
Re: Smrt in spanje
Reply #5 - 07.10.2008 at 21:24:59
 
Bamby wrote on 07.10.2008 at 03:46:59:
Poet wrote on 06.10.2008 at 12:42:48:
satis wrote on 06.10.2008 at 11:30:02:
Veliko nasprotnikov reinkarnacije svoje nevero utemeljuje s tem, da se ne spomnimo prejšnjih življenj, zato jih ni bilo. Ampak pomislite samo, vsako noč, ko zaspite, pomeni to malo smrt za vašo identiteto. V snu ne vemo več svojega spola, imena, položaja, v popolni pozabi ostajamo noč za nočjo. A hkrati spet nekateri ne verujejo, da je možno pozabiti tudi prejšnje telo, le da je spanje v tem primeru daljše in da se zbudimo v novem telesu.Ja, sedaj pa ti poveži tole: to globoko spanje ti kaže samo na to, da ko si "izven" telesa se ne zavedaš ničesar, te sploh ni.


"Izven" telesa, ja res, če zelo globoko spiš se res ne zavedaš okolice, lahko tudi samega sebe ne, lahko te ukradejo skupaj s posteljo vred in te prenesejo nekam drugam pa tega ne boš vedel.

Ampak lahko greš tudi "izven" telesa pri polni zavesti, to pa tebi očitno ni jasno saj kot vidim ti na tem forumu samo intelektualiziraš (ne pomeni, da pišeš inteligentno ampak, da podajaš neke svoje koncepte) nimaš pa te izkušnje brez katere ti nekatere zadeve nikdar ne bodo jasne, čeprav se v zadnjem času ponujaš kot mali učiteljček.
Za začetek bi bilo dovolj, če bi se naučil usmerjati pozornost samo na tisto kar v nekem danem trenutku počneš. Npr. ne tako kot vidiš po naših parkih, ko ljudje jogirajo s slušalkami na ušesih, pa po možnosti zraven vlečejo še cucka na vrvici in telefonirajo hkrati. Kot bi skušal poslušati glasbo, zraven pisal, pa še kuhal in jedel hkrati. Tako zmedo ti kažeš na tem forumu.


Poet wrote on 06.10.2008 at 12:42:48:
Torej se lahko zavedaš samega sebe in si ti svoja lastna entiteta samo preko telesa.AMEN, vidiš to je ena izmed tipičnih prometejkovskih dogem.

Ko si napisal svoj najboljši post (tudi slepa kura včasih zrno najde) so te napadli prometejkovci iz vseh topov, preko več strani , potem pa, od  kar si jim začel "jesti iz roke" in jim kimati pa pišeš precej traparij (kolikor sploh preberem) pa te kljub vsemu hvalijo. Kaka tipična vodljiva ovca si, ampak za politično stranko s katero je Alojz napovedal, da bo zmagal na volitvah je kljub vsemu pridobil premalo ovc. Koliko vas je sedaj, pet, šest, sedem?

Če želiš vedeti ali  lahko obstajaš* brez telesa moraš:

#1 najprej ostati brez telesa, torej umreti ali pa,

#2 kot sem napisal zgoraj moraš biti zmožen pozornosti in koncentracije, vendar v tem drugem primeru boš šel samo "izven" telesa (poudarek je na narekovajih kot si že sam pravilno ugotovil). Skratka pri polni zavesti ne boš občutil telesa pa tudi misli ti ne bodo begale kot je običajno, vendar tvoje telo bo še tu, enako kot v globokem spanju.

In, v tem drugem primeru lahko rečeš, da si "prispel" na sam izvor zavesti, zavest v najčistejši obliki, kjer ni prostora za ničesar drugega razen zavedanja brez misli in zunanjih čutov => zavest.
Zato je tudi prometejkovski termin: "akumulirana zavest" s katerim sem pred časom polemiziral skrajno bedast, saj tako stanje ne omogoča nikakršne akumulacije. Zavest je ali pa je ni, druga stvar pa je znanje, ki ga ne moreš enačiti s terminom "zavest".

* da ne bo nesporazumov: Tvoje: "zavedaš samega sebe" sem zamenjal s terminom "obstajati", ker se mi zdi tvoj termin bedast.
Ker, ko se zavedaš ni potrebno dodajati še zraven dodatka "samega sebe", A se lahko zavedaš še namesto koga drugega? Ko se zavedaš, si to ti, veš, da obstajaš. Sploh je značilnost Prometejkovcev, da se izražajo z nepregledno količino pridevnikov, samo, da lahko zameglijo vse skupaj in na koncu podajo svojo zveličavno "visoko znanstveno" enačbo...:

Bizgec*(TM) = Bizgec*(TM)

... ki je celo pravilna.


Poet wrote on 06.10.2008 at 12:42:48:
Zdaj pa poveži: torej ne more obstajati nek iluzoren duhoven svet, kjer bi ti obstajala brez telesa, ...


AMEN Rezultat je: Iz ene dogme v dogmatičen zaključek => rezultat.

Poet wrote on 06.10.2008 at 12:42:48:
če pa vidiš, da te brez materialnega telesa sploh ni. In potlej tudi ni res, da obstajajo ne-materialni kozmosi, to je le iluzija. Sedaj pa sprevidi namerno laganje Vedskih spisov, ki so tu samo zato, da te psihološko zasužnjijo z namenom, da ti omogočijo igranje svoje lastne igre - ki je prostovoljna samopozaba in samo zanikanje.


Poglej, dejstvo je, da obstajajo stvari, ki jih ne moreš niti videti, niti prijeti, niti stehtati, niti izmeriti, postopki, ki so značilni za ugotavljanje  materialnega sveta. Upravičeno se lahko sklepa, da so te stvari obstajale še predno se je sploh pojavilo katero koli živo bitje v tej naši naravi. Zadeve, ki so značilne za naravo. Človek lahko npr. zazna bolečino ali občuti lepoto, torej je bolečina kot tudi lepota del te narave.
A bo bolečina ali lepota izginila z obličja narave po tistem, ko bo izumrla človeška vrsta? Sklepam, kot potencial narave sta vedno bili in bosta vedno prisotni "čakajoč", da se "pripneta" na vsako novonastalo živo bitje.
Prometejkovsko materialistično mnenje, da je duša "ujeta" v telo mi je skrajno tuje, blizu pa mi je misel, po mojih izkušnjah, da se telo kopa v duševnem "morju", podobno kot se materija v gravitacijskem polju. Gravitacija je tako v materialnem telesu kot tudi izven njega, zakaj ne bi bilo podobno z duševnostjo.

"namerno laganje", tudi to je tvoja dogma, ah daj no, a si vseved in vidiš v duše ljudi ki so živeli pred tisoči let v nekem čisto drugačnem kulturnem okolju kot mi danes. Na sodiščih so dolgi procesi, ki se vlečejo tudi po več let kjer se skuša ugotoviti ali je nekdo nekaj naredil namerno ali ne, ti pa kar tako iz rokava: "namerno". Takih "trdnih kot skala" tvojih in prometejkovcev sodb je na desetine (verjetno na stotine) na tem forumu. Pravi Prometejkovec, oglat kot tetraeder.

Jaz pa mislim, da je Bamby na poti samospoznanja, četudi je le gozdni mož.

Lahko bi ti obrazložil vse kar si zgoraj izpostavil, pa si premalokrat na forumu in se raje skrivaš v gozdu, zato se mi ne zdi potrebno zgubljati besed. Predvsem to: praviš, da smo iznašli novo dogmo, če rečemo, da brez telesa človek sploh ne more obstajati oz. se sploh ne more zavedati samega sebe, kar v bistvu pomeni, da si v stanju na las podobnem globokemu spanju in se res čisto ničesar ne zavedaš - si v istem stanju kot kamen.

Torej če ti zgornje ugotovitve ne moreš prebaviti, procesirati, razumeti, potem se najina komunikacija neha na tej točki, to je vse. Ti  potem lahko sanjaš o popolnem rajskem svetu (kjer so domobranci premagali vse partizane, potem naklestili še Nemce in na koncu rešili svet pred vsemi grozotami in jih nihče ni pobijal, nihče njihovih dejanj ni postavil na laž) ampak ta svet, Bamby, obstaja samo v domeni "večno-sedaj neresničnega", zato se s človekov, ki živi v omenjeni domeni v bistvu sploh ne da pogovarjati. No vidiš, nekaj besed si pa le zbezal iz mene, lepa reč.

Lp, Poet
Back to top
 
 
IP Logged
 
Bamby
5
*****
Offline

No pain no gain
Posts: 999

Gender: male
Re: Smrt in spanje
Reply #6 - 08.10.2008 at 10:48:05
 
Poet wrote on 07.10.2008 at 21:24:59:
Bamby wrote on 07.10.2008 at 03:46:59:
Poet wrote on 06.10.2008 at 12:42:48:
satis wrote on 06.10.2008 at 11:30:02:
Veliko nasprotnikov reinkarnacije svoje nevero utemeljuje s tem, da se ne spomnimo prejšnjih življenj, zato jih ni bilo. Ampak pomislite samo, vsako noč, ko zaspite, pomeni to malo smrt za vašo identiteto. V snu ne vemo več svojega spola, imena, položaja, v popolni pozabi ostajamo noč za nočjo. A hkrati spet nekateri ne verujejo, da je možno pozabiti tudi prejšnje telo, le da je spanje v tem primeru daljše in da se zbudimo v novem telesu.Ja, sedaj pa ti poveži tole: to globoko spanje ti kaže samo na to, da ko si "izven" telesa se ne zavedaš ničesar, te sploh ni.


"Izven" telesa, ja res, če zelo globoko spiš se res ne zavedaš okolice, lahko tudi samega sebe ne, lahko te ukradejo skupaj s posteljo vred in te prenesejo nekam drugam pa tega ne boš vedel.

Ampak lahko greš tudi "izven" telesa pri polni zavesti, to pa tebi očitno ni jasno saj kot vidim ti na tem forumu samo intelektualiziraš (ne pomeni, da pišeš inteligentno ampak, da podajaš neke svoje koncepte) nimaš pa te izkušnje brez katere ti nekatere zadeve nikdar ne bodo jasne, čeprav se v zadnjem času ponujaš kot mali učiteljček.
Za začetek bi bilo dovolj, če bi se naučil usmerjati pozornost samo na tisto kar v nekem danem trenutku počneš. Npr. ne tako kot vidiš po naših parkih, ko ljudje jogirajo s slušalkami na ušesih, pa po možnosti zraven vlečejo še cucka na vrvici in telefonirajo hkrati. Kot bi skušal poslušati glasbo, zraven pisal, pa še kuhal in jedel hkrati. Tako zmedo ti kažeš na tem forumu.


Poet wrote on 06.10.2008 at 12:42:48:
Torej se lahko zavedaš samega sebe in si ti svoja lastna entiteta samo preko telesa.AMEN, vidiš to je ena izmed tipičnih prometejkovskih dogem.

Ko si napisal svoj najboljši post (tudi slepa kura včasih zrno najde) so te napadli prometejkovci iz vseh topov, preko več strani , potem pa, od  kar si jim začel "jesti iz roke" in jim kimati pa pišeš precej traparij (kolikor sploh preberem) pa te kljub vsemu hvalijo. Kaka tipična vodljiva ovca si, ampak za politično stranko s katero je Alojz napovedal, da bo zmagal na volitvah je kljub vsemu pridobil premalo ovc. Koliko vas je sedaj, pet, šest, sedem?

Če želiš vedeti ali  lahko obstajaš* brez telesa moraš:

#1 najprej ostati brez telesa, torej umreti ali pa,

#2 kot sem napisal zgoraj moraš biti zmožen pozornosti in koncentracije, vendar v tem drugem primeru boš šel samo "izven" telesa (poudarek je na narekovajih kot si že sam pravilno ugotovil). Skratka pri polni zavesti ne boš občutil telesa pa tudi misli ti ne bodo begale kot je običajno, vendar tvoje telo bo še tu, enako kot v globokem spanju.

In, v tem drugem primeru lahko rečeš, da si "prispel" na sam izvor zavesti, zavest v najčistejši obliki, kjer ni prostora za ničesar drugega razen zavedanja brez misli in zunanjih čutov => zavest.
Zato je tudi prometejkovski termin: "akumulirana zavest" s katerim sem pred časom polemiziral skrajno bedast, saj tako stanje ne omogoča nikakršne akumulacije. Zavest je ali pa je ni, druga stvar pa je znanje, ki ga ne moreš enačiti s terminom "zavest".

* da ne bo nesporazumov: Tvoje: "zavedaš samega sebe" sem zamenjal s terminom "obstajati", ker se mi zdi tvoj termin bedast.
Ker, ko se zavedaš ni potrebno dodajati še zraven dodatka "samega sebe", A se lahko zavedaš še namesto koga drugega? Ko se zavedaš, si to ti, veš, da obstajaš. Sploh je značilnost Prometejkovcev, da se izražajo z nepregledno količino pridevnikov, samo, da lahko zameglijo vse skupaj in na koncu podajo svojo zveličavno "visoko znanstveno" enačbo...:

Bizgec*(TM) = Bizgec*(TM)

... ki je celo pravilna.


Poet wrote on 06.10.2008 at 12:42:48:
Zdaj pa poveži: torej ne more obstajati nek iluzoren duhoven svet, kjer bi ti obstajala brez telesa, ...


AMEN Rezultat je: Iz ene dogme v dogmatičen zaključek => rezultat.

Poet wrote on 06.10.2008 at 12:42:48:
če pa vidiš, da te brez materialnega telesa sploh ni. In potlej tudi ni res, da obstajajo ne-materialni kozmosi, to je le iluzija. Sedaj pa sprevidi namerno laganje Vedskih spisov, ki so tu samo zato, da te psihološko zasužnjijo z namenom, da ti omogočijo igranje svoje lastne igre - ki je prostovoljna samopozaba in samo zanikanje.


Poglej, dejstvo je, da obstajajo stvari, ki jih ne moreš niti videti, niti prijeti, niti stehtati, niti izmeriti, postopki, ki so značilni za ugotavljanje  materialnega sveta. Upravičeno se lahko sklepa, da so te stvari obstajale še predno se je sploh pojavilo katero koli živo bitje v tej naši naravi. Zadeve, ki so značilne za naravo. Človek lahko npr. zazna bolečino ali občuti lepoto, torej je bolečina kot tudi lepota del te narave.
A bo bolečina ali lepota izginila z obličja narave po tistem, ko bo izumrla človeška vrsta? Sklepam, kot potencial narave sta vedno bili in bosta vedno prisotni "čakajoč", da se "pripneta" na vsako novonastalo živo bitje.
Prometejkovsko materialistično mnenje, da je duša "ujeta" v telo mi je skrajno tuje, blizu pa mi je misel, po mojih izkušnjah, da se telo kopa v duševnem "morju", podobno kot se materija v gravitacijskem polju. Gravitacija je tako v materialnem telesu kot tudi izven njega, zakaj ne bi bilo podobno z duševnostjo.

"namerno laganje", tudi to je tvoja dogma, ah daj no, a si vseved in vidiš v duše ljudi ki so živeli pred tisoči let v nekem čisto drugačnem kulturnem okolju kot mi danes. Na sodiščih so dolgi procesi, ki se vlečejo tudi po več let kjer se skuša ugotoviti ali je nekdo nekaj naredil namerno ali ne, ti pa kar tako iz rokava: "namerno". Takih "trdnih kot skala" tvojih in prometejkovcev sodb je na desetine (verjetno na stotine) na tem forumu. Pravi Prometejkovec, oglat kot tetraeder.

Jaz pa mislim, da je Bamby na poti samospoznanja, četudi je le gozdni mož.

Lahko bi ti obrazložil vse kar si zgoraj izpostavil, pa si premalokrat na forumu in se raje skrivaš v gozdu, zato se mi ne zdi potrebno zgubljati besed. Predvsem to: praviš, da smo iznašli novo dogmo, če rečemo, da brez telesa človek sploh ne more obstajati oz. se sploh ne more zavedati samega sebe, kar v bistvu pomeni, da si v stanju na las podobnem globokemu spanju in se res čisto ničesar ne zavedaš - si v istem stanju kot kamen.

Torej če ti zgornje ugotovitve ne moreš prebaviti, procesirati, razumeti, potem se najina komunikacija neha na tej točki, to je vse. Ti  potem lahko sanjaš o popolnem rajskem svetu (kjer so domobranci premagali vse partizane, potem naklestili še Nemce in na koncu rešili svet pred vsemi grozotami in jih nihče ni pobijal, nihče njihovih dejanj ni postavil na laž) ampak ta svet, Bamby, obstaja samo v domeni "večno-sedaj neresničnega", zato se s človekov, ki živi v omenjeni domeni v bistvu sploh ne da pogovarjati. No vidiš, nekaj besed si pa le zbezal iz mene, lepa reč.

Lp, PoetVelja za tebe enako kot za Etrexa, nisi sposoben niti toliko pozornosti, da bi pravilno prebral kaj sem napisal, kaj šele razumel.

Torej : Tega (v rdečem boldu) kar mi pripisuješ nisem napisal oz. trdil.
Back to top
 

Življenje je popolnoma zastonj in brezplačno, pa vendar je ni
stvari na tem svetu, ki bi bila vredna več. (Bamby)
 
IP Logged
 
Bamby
5
*****
Offline

No pain no gain
Posts: 999

Gender: male
Re: Smrt in spanje
Reply #7 - 08.10.2008 at 10:55:10
 
Etrex wrote on 07.10.2008 at 12:32:58:
Bamby ne pametuj, ker nimas pojma in to prepisujes drugim...


Res nimam pojma zakaj neki naj bi bilo to na tem forumu lahko rezervirano samo za tebe, Prometejkovce?


Etrex wrote on 07.10.2008 at 12:32:58:
Ti govoris o lucidnih sanjah in astralni projekciji, ...


Vem kaj je luciden pa tudi vem kaj so to sanje, nimam pa pojma kaj so to lucidne sanje. Ali niso vsake sanje lucidne? Wink

Vem za:

pravokotno projekcijo

poševno projekcijo

paralelno projekcijo

aksonometrijo

Gauß-Krügerjevi projekcijo

Mercatorjevo projekcijo

.... pa še kaj bi se našlo, ampak kaj je to astralna projekcija  pa res nimam pojma.


SSKJ:
astralen -lna -o prid. (a)
1. nanašajoč se na nebesna telesa:
astralni svet; astralna megla / astralni
kult pri starih narodih češčenje nebesnih
teles
2. knjiž. breztelesen, nesnoven:
astralno bitje / astralno telo v okultizmu
duhovni dvojnik fizičnega telesa // ekspr.
prosojen, nežen: njeno belo astralno
telo


Aha, torej kam neki se projicira ta astralen svet, astralna megla, astralno bitje, to nežno belo astralno telo?  Wink

Torej,  ker ne vem kaj so to lucidne sanje niti to kaj je to astralna projekcija je jasno, da tudi nimam pojma o čem ti govoriš, da naj bi jaz govoril.

Iz katerega "duhovnjaškega" slovarčka ti Etrex papagajčiš te "duhovnjaške" termine?


Etrex wrote on 07.10.2008 at 12:32:58:
ampak ne ves da se to odvija v tebi, ...... v meni?  Shocked   Shocked, ojoj kakšna bedastoča, če dam za primer analogno materialno prispodobo, kako neki naj bi lahko npr. gravitacija šla sama vase? Kaj neki naj bi se odvijalo v meni, če sem pa to kar se odvija že itak jaz, moj "biti"? Čutim, torej sem, se zavedam torej sem, ne potrebuješ dodajati nobenega blesavega prometejkovskega pridevnika ala "samospoznanje".


Etrex wrote on 07.10.2008 at 12:32:58:
... torej ne gres iz telesa.


Velja za tebe enako kot za Poeta. Nisi sposoben niti toliko pozornosti, da bi točno prebral kaj sem napisal, duhovičiš pa, kaj šele, da bi skušal razumeti, nikjer nisem napisal, da grem iz telesa.

P.S.: Drugače pa, tema je reinkarnacija in sem tudi navedel zakaj sem se sploh oglasil pod to temo.
Back to top
 

Življenje je popolnoma zastonj in brezplačno, pa vendar je ni
stvari na tem svetu, ki bi bila vredna več. (Bamby)
 
IP Logged
 
satis
5
*****
Offline


Posts: 1073

Gender: female
Re: Smrt in spanje
Reply #8 - 08.10.2008 at 11:21:34
 
Poet wrote on 06.10.2008 at 12:42:48:
satis wrote on 06.10.2008 at 11:30:02:
Veliko nasprotnikov reinkarnacije svoje nevero utemeljuje s tem, da se ne spomnimo prejšnjih življenj, zato jih ni bilo. Ampak pomislite samo, vsako noč, ko zaspite, pomeni to malo smrt za vašo identiteto. V snu ne vemo več svojega spola, imena, položaja, v popolni pozabi ostajamo noč za nočjo. A hkrati spet nekateri ne verujejo, da je možno pozabiti tudi prejšnje telo, le da je spanje v tem primeru daljše in da se zbudimo v novem telesu.

Ja, sedaj pa ti poveži tole: to globoko spanje ti kaže samo na to, da ko si "izven" telesa se ne zavedaš ničesar, te sploh ni. Torej se lahko zavedaš samega sebe in si ti svoja lastna entiteta samo preko telesa. Zdaj pa poveži: torej ne more obstajati nek iluzoren duhoven svet, kjer bi ti obstajala brez telesa, če pa vidiš, da te brez materialnega telesa sploh ni. In potlej tudi ni res, da obstajajo ne-materialni kozmosi, to je le iluzija. Sedaj pa sprevidi namerno laganje Vedskih spisov, ki so tu samo zato, da te psihološko zasužnjijo z namenom, da ti omogočijo igranje svoje lastne igre - ki je prostovoljna samopozaba in samo zanikanje.


Poet, oseba, ki prebiva v telesu, lahko obstaja neodvisno tudi izven telesa. Prečitaj si vedsko razlago duše, zavesti itd.

Quote:
V Bhagavad-giti je opisano, da so džive ali živa bitja Gospodovi sestavni delci. Tako kot je delec zlata tudi sam zlato in kakor je kaplja morske vode slana kot ocean, imamo živa bitja kot delci vrhovnega upravitelja, išvare ali Bhagavana, Gospoda Šri Krišne, vse lastnosti Vsevišnjega Gospoda. Ker pa smo neznatni, podrejeni išvare, imamo te lastnosti v neznatni meri. Težnja po nadzorovanju materialne narave — ki se dandanes odraža v želji, da zavladamo vesolju oziroma planetom v njem — je v nas zato, ker je prisotna tudi v Krišni. Čeprav bi radi upravljali materialno naravo, pa je dejstvo, da nismo vrhovni upravitelji. To je razloženo v Bhagavad-giti.

Kaj pa je materialna narava? Bhagavad-gita odgovarja tudi na to vprašanje in pojasnjuje, da je materialna narava nižja prakriti ali nižja narava. Živa bitja so opisana kot višja prakriti. Prakriti, naj bo višja ali pa nižja, je zmeraj nadzorovana. Predstavlja ženski princip in je pod nadzorom Gospoda, kakor je žena pod nadzorom moža. Zmeraj je podrejena Gospodu. Tako živa bitja kot materialna narava so torej pod upravo Vsevišnjega. Kot uči Gita, so živa bitja prakriti, čeprav so sestavni delci Vsevišnjega Gospoda. O tem jasno govori sedmo poglavje. Apareyam itas tv anyam prakrtim viddhi me param / jiva-bhutam: »Materialna narava je Moja nižja prakriti, poleg nje pa obstaja še ena prakriti — dživa-bhutam ali živo bitje.«

Materialno naravo sestavljajo tri gune: vrlina, strast in nevednost, nad njimi pa je večni čas. Ob vzajemnem delovanju gun pride pod vplivom časa do dejavnosti ali karme. Živa bitja so dejavna že od vekomaj in zaradi svojih dejanj uživajo ali trpijo. Če si na primer poslovnež s trdim delom nakopiči veliko denarja, bo užival. Če denar v kupčiji izgubi, pa bo trpel. Podobno nam naše delovanje na vsakem področju življenja prinese uživanje ali trpljenje. Temu pravimo karma. Bhagavad-gita torej opisuje išvaro (Vsevišnjega Gospoda), dživo (živo bitje), prakriti (naravo), kalo (večni čas) in karmo (delovanje). Gospod, živa bitja, materialna narava in čas so večni. Čeprav je prakriti večna, pa obstaja v zaznavni obliki le določen čas. Nekateri filozofi zato pravijo, da je materialna narava nestvarna, vendar po vajšnavski filozofiji, filozofiji Bhagavad-gite, to ne drži. Pojavni svet ni nestvaren. Dejanski je, vendar začasen. Primerjamo ga lahko z oblaki, ki se v deževni dobi pojavijo na nebu in zalivajo žitna polja. Ko je deževne dobe konec, se oblaki razkadijo, rastlinje, ki ga je hranil dež, pa se posuši. Na podoben način tudi materialni svet v določenih intervalih nastane, nekaj časa obstaja in nazadnje izgine. Tako deluje prakriti. Ta cikel se ponavlja večno, torej je prakriti večna in ni nestvarna. Gospod ji pravi »Moja prakriti«. Materialna narava je Gospodova ločena energija. Tudi živa bitja so energija Vsevišnjega Gospoda, le da niso ločena od Njega, temveč so večno povezana z Njim. Gospod, živa bitja, materialna narava in čas so torej večni. Karma, peti element, pa ni večna, čeprav njene posledice izkušamo že zelo dolgo. Naše delovanje nam že od vekomaj prinaša uživanje in trpljenje, vendar pa imamo možnost, da sadove svoje karme oziroma delovanja spremenimo. Koliko lahko vplivamo nanje, je odvisno od tega, kolikšno je naše znanje. Vsi delujemo na različne načine, ne vemo pa, kako bi morali delovati, da bi se rešili iz kroga dejanj in njihovih posledic. Bhagavad-gita nas poučuje tudi o tem.

Vsevišnji Gospod, išvara, ima vrhovno zavest. Živa bitja, džive, so kot sestavni delci Vsevišnjega Gospoda prav tako zavestna. Živo bitje in materialna narava sta opisana kot prakriti, Gospodova energija. Razlikujeta se po tem, da dživa ima zavest, materialna narava pa ne. Dživa-prakriti zato velja za višjo, saj so džive zavestne, kakor je zavesten Gospod. Gospodova zavest je vrhovna, ne bi pa smeli misliti, da je taka tudi zavest džive, živega bitja. Živo bitje nima vrhovne zavesti niti na stopnji najvišje popolnosti. Teorija, po kateri je to mogoče, je napačna. Živo bitje sicer je zavestno, nima pa absolutne oziroma vrhovne zavesti.

Back to top
 
WWW WWW  
IP Logged
 
satis
5
*****
Offline


Posts: 1073

Gender: female
Re: Smrt in spanje
Reply #9 - 08.10.2008 at 11:22:46
 
Etrex wrote on 07.10.2008 at 12:32:58:
Bamby ne pametuj, ker nimas pojma in to prepisujes drugim... Ti govoris o lucidnih sanjah in astralni projekciji, ampak ne ves da se to odvija v tebi, torej ne gres iz telesa.

L.p.


Bamby ne pametuje, ampak je pameten, kar se lepo vidi iz njegovih postov.  Smiley
Back to top
 
WWW WWW  
IP Logged
 
Poet
Ex Member
Re: Smrt in spanje
Reply #10 - 08.10.2008 at 13:06:27
 
Vse to je samo duhovna tržnica! Jaz ne verjamem ne Bibliji, ne Koranu ne Vedam, ne gurujem, nič od nič, mene ne morejo več speljati na limanice kot so me recimo pred desetimi leti.

Jaz sem za vedno opravil z raznimi guruji, jogiji, modreci, učitelji, odrešeniki, svetimi spisi - takšnimi in drugačnimi, ker je to vse le del Duhovne Tržnice, kjer mnogo ljudi dobesedno izkorišča neumnost, nevednost in pa naivnost drugega dela človeštva, ampak s tem samo poglablja svetovne probleme in bedo ljudi pod pretvezo, da človeštvu pomaga.

Zato, satis, mene prav malo briga kaj ciganske Vede pravijo o tem, ali lahko "oseba" prebiva izven telesa ali ne - to je navadno natolcevanje in mešanje duhovne megle. Dejstvo je: ti si sedaj v telesu, sedaj pa ti sama povej kakšno je tvoje življenje, in ne kakšno "naj bi" tvoje življenje bilo, oz. kakšno "nekoč bo" v neki daljni, daljni prihodnosti. A se sploh zavedamo, da imamo SAMO to življenje kot ga trenutno živimo??? A se vi nebulozni pajaci tega sploh zavedate?! ZAGOTOVO NE, če upirate svoja duhovna očesca v prihodnost, kjer bo vse fino in fajn, zraven pa se prilepite na tisoč in eno idejo, ki vam bojda pomaga pri razumevanju lastnega trenutnega življenja. FIGO! Vse so to samo duhovne prevare, zato pa je človeštvo tako zblojeno, ker ga vodijo zblojeni duhovni sanjači in sebičneži tako duhovni kot materialni!
Back to top
 
 
IP Logged
 
Bamby
5
*****
Offline

No pain no gain
Posts: 999

Gender: male
Re: Smrt in spanje
Reply #11 - 10.10.2008 at 03:00:33
 
satis wrote on 08.10.2008 at 11:22:46:
Etrex wrote on 07.10.2008 at 12:32:58:
Bamby ne pametuj, ker nimas pojma in to prepisujes drugim... Ti govoris o lucidnih sanjah in astralni projekciji, ampak ne ves da se to odvija v tebi, torej ne gres iz telesa.

L.p.


Bamby ne pametuje, ampak je pameten, kar se lepo vidi iz njegovih postov.  SmileySmiley Hvala lepa ! satis (satya??) za prijazno podporo.  Smiley
Back to top
 

Življenje je popolnoma zastonj in brezplačno, pa vendar je ni
stvari na tem svetu, ki bi bila vredna več. (Bamby)
 
IP Logged
 
Bamby
5
*****
Offline

No pain no gain
Posts: 999

Gender: male
Re: Smrt in spanje
Reply #12 - 10.10.2008 at 03:37:52
 
Poet wrote on 08.10.2008 at 13:06:27:
Vse to je samo duhovna tržnica! Jaz ne verjamem ne Bibliji, ne Koranu ne Vedam, ne gurujem, nič od nič, mene ne morejo več speljati na limanice kot so me recimo pred desetimi leti.
Jaz sem za vedno opravil z raznimi guruji, jogiji, modreci, učitelji, odrešeniki, svetimi spisi - takšnimi in drugačnimi, ker je to vse le del Duhovne Tržnice, ...


... in si samo zamenjal duhovno tržnico za Alojzov kvaziduhovni, kvaziznanstveni, prometejkovski supermarket, ki naj bi zmagal na volitvah.


Poet wrote on 09.10.2008 at 10:58:55:
Brate Etrex-Tomažu, slažem se sto posta i hiljadu četristo usput! Joj, samo hvala ti lahko rečem, da si odprl to temo in nas budil iz naših zasanjanih predstav o svetu. Hehe, se še spomniš kako proti sem bil na začetku? Nisem hotel slišat nič, da svet ni iluzija! Jojmene, ker če svet ni bil iluzija je to posledično pomenilo, da so bili vsi moji takratni problemi še kako resnični, tega pa nisem hotel videti. No, in potem so se kresala huda strašna mnenja, lepo postopno pa so se koprene razgrinjale. Ni kej, tako je pač.
Poet wrote on 09.10.2008 at 10:58:55:
Smrt Duhovni Tržnici, svoboda vse-človeškemu izrazu!  Cheesy

Lp, Poet  Cool


... in naj živi Alojzov kvaziduhovni, kvaziznanstveni, prometejkovski supermarket.  Wink

In ker tako po komunistično omenjaš svobodo, ki jo v bistvu izražaš kot diktaturo:
Svoboda je lahko samo, če dopušča tudi, po tvoje t.i. duhovno tržnico. Si tudi v protislovju. Omenjaš: "svoboda vse-človeškemu izrazu" istočasno pa zahtevaš smrt enemu delu tega človeškega izraza, kar je duhovna tržnica zanesljivo.
In še to, tvoja svoboda ni odvisna od tega, če obstajajo na tem svetu duhovna tržnica "guruji, jogiji, modreci, učitelji, odrešeniki, sveti spisi - takšni in drugačni" ampak od tebe samega. Če si svoboden se lahko sprehajaš tudi po duhovni tržnici pa boš še vedno ostal svoboden, ti pa si samo zamenjal "kljuse" in si še vedno suženj.
Back to top
 

Življenje je popolnoma zastonj in brezplačno, pa vendar je ni
stvari na tem svetu, ki bi bila vredna več. (Bamby)
 
IP Logged
 
Poet
Ex Member
Re: Smrt in spanje
Reply #13 - 10.10.2008 at 10:49:34
 
Bamby

... ki piše ob pol štirih zjutraj ...

Ja, svoboda, že svoboda vključuje tudi duhovno tržnico, ampak vključuje tudi negacijo le-te! Na to pa najbrž nisi pomislil, ko si pisal svoj vele-spis ob pol štirih zjutraj, jeli?

Sploh pa duhovna tržnica duši popolno svobodo, zakaj bi jo torej po tvojem morali tolerirati?
Back to top
 
 
IP Logged
 
ajgor
Ex Member
Re: Smrt in spanje
Reply #14 - 10.10.2008 at 21:03:16
 
satis wrote on 08.10.2008 at 11:22:46:
Etrex wrote on 07.10.2008 at 12:32:58:
Bamby ne pametuj, ker nimas pojma in to prepisujes drugim... Ti govoris o lucidnih sanjah in astralni projekciji, ampak ne ves da se to odvija v tebi, torej ne gres iz telesa.

L.p.


Bamby ne pametuje, ampak je pameten, kar se lepo vidi iz njegovih postov.  Smiley

Moram povedati, da sta oba pametna.

Lp,Igor
Back to top
 
 
IP Logged
 
Pages: 1 2